Anda di halaman 1dari 6

MAKALAH BAHASA SUNDA

Disusun Oleh : Mutiara Nabila


No Absen
Kelas

: 29
: XII IPA 1

SMA NEGERI 4 BANDUNG


Jln. Gardujati No.20

PANGJAJAP
Puji sinareng syukur urang ronjatkeun kehadirat Alloh SWT anu tos masihan rahmat sarta
karunia-na kaurang sadaya anu alhamdulilah tiasa ngarengsekeun ieu Makalah dinawaktuna
anu di judulan JAJANAN HAS SUNDA Makalah ieu eusina ngeunaan jajanan-jajanan nu
aya dina Sunda.Diharepkeun Makalah ieu tiasa masihan informasi ka urang sadayana
ngeunaan makanan has sunda,makalah ieu lar knh ti sampurna,kualatan ta kritik sarta
bongbolongan ti sadayans pihak anu sifatna ngawangun abdi ngantosan usulana demi
kasampurnaan makalah ieu.Ahir kecap, nuhun kasadaya pihak anu geus berperan sarta dina
penyusunan makalah ieu timimiti nepika ahir. Muga Alloh SWT ngaridoan sagala usaha
urang.Amin.

BAB I

BUBUKA
1.1 Kasang Tukang
Wagel ngeunaan kuliner,Leeutan has Sunda saleresna ngabogaan rasa anu raos pisan. Sunda
sanes ngan dipikawanoh minangka suku di Indonesia anu ngabogaan budaya darehdeh sarta
bersahaja,nanging oge leeutan anu darehdeh di sungut.
Sepertos anu urang terang,Sunda asalna ti Jawa Kulon. Mangka ti eta,leeutan has sunda
nyaeta sagala rupa leeutan anu aya di wewengkon Jawa Kulon. Leeutan Sunda ngabogaan
tawis kesegaran bahan na,lalap kakoncara dituang kalawan sambel sarta oge karedok
nembongkeun kaseneng jalmi Sunda ka sayuran atah seger. Leeutan leeutan di sunda ruparupa pisan,mimiti ti anu menas,asin dugi lada sadia di sunda

1.2 Watesan Masalah


Watesan masalah ieu dilakukeun supaya pamaca tiasa terang leeutan-leeutan has sunda
1.3 Maksud Jeung Tujuan
Maksud tina makalah ieu

nya

eta

pikeun

nganyahokeun

Tujuanna tina nyieun karya ilmiah ieu nyaeta:

Nganyahokeun leeutan has sunda

tiasa dijadikeun ideu masakan di imah

Bisa nambahan kana kanyaho tina leeutan has sunda

leeutan

has

sunda.

BAB II
EUSI
1. GEMBLONG

Jajanan tradisional anu hiji ieu dijieun ti tipung beas ketan anu diuleni dugi kalis
kaliwat dijieun bulat/lonjong. Adonan gemblong anu atos dijieun buleud lonjong ieu
kaliwat digoreng sarta sanggeus tiis dilapisan kalawan gula kawung. Teksturnya rada
teuas sarta rasa amis na cekap legit.
2. WAJIT

masak
daun
eta

para perajinnya .

Wajit nyaeta penganan anu didamel


ti gula kawung atawa gula kawung,kalapa,gula bodas,beas
ketan sarta vanili. Sadaya bahan ieu kaliwat
dihijikeun sarta diaduk di jero wajan dugi
kalawan ngagunakeun seuneu tungku . Wajit anu
atos masak kaliwat dibungkus kalawan
jagong tuus kaliwat dipoe dugi tuus. Margi dipoe
pisan wajit ngabogaan tekstur rada tuus di
haturan jabi na sarta lembut haturan jerona.
Margi kepopulerannya ,tak hemeng
lamun wajit cililin ieu sok keneh diproduksi ku

3. LOTEK

Leeutan Lotek ieu ampir sami kalawan pecel,yaktos rupi leeutan ti sababaraha
sayuran anu atos direbus saterusna disiram kalawan ngagunakeun sambel ti samarasamara kacang. Anu barobah kaayaan unikna ti maknan ieu yaktos bahan kanggo
sambel na di sinjang kacang remen oge oge ditambih anggo tempe sarta dina samara
na ditambahkeun telari,gula beureum,sarta bawang bodas.
4. PUTRI NOONG

Kueh putri noong ieu didamel ti bahan dasar sampeu sarta cau. Adonan sampeu anu
diparut sarta dibere pewarna kaliwat haturan keur na dibere buah cau. Adonan ieu
kaliwat dikukus sarta sanggeus asak disajikeun kalawan kalapa parut.

BAB III
PANUTUP
3.1. Kacindekan
Taneuh sunda ngabogaan seueur keanekaragaman,salah sahijina di widang leeutan,di
wewengkon jawa kulon sadia sagala rupa macem leeutan anu has,anu barobah
kaayaan incaran jalmi-jalmi anu dongkap ka jawa kulon,mimiti ti leeutan kalawan
rasa amis,asin,dugi lada sadia di jawa kulon,leeutan-neda anyar oge mimiti
padamucunghul,sepertos seblak anu kakoncara kalawan rasana anu lada.
3.2. Saran
Pikeun ngembangkeun kanyaho kana jajanan has sunda, saena kedah ngalakukeun
sababaraha kagiatan, diantarana:
-Mecari Informasi ngeunaan jajanan has sunda di sagala rupa media
-Mapan-jalan ka wewengkon anu ngical sagala rupa macem jajanan has sunda
-kanggo langkung damang,mecakan midamel sorangan di imah