Anda di halaman 1dari 4

LANGKAH-LANGKAH BAGI MENGELAKKAN KES PEMBUANGAN BAYI

Hampir setiap minggu kita mendengar dari televisyen, akhbar dan majalah
tentang kes pembuangan bayi dan kebanyakannya yang ditemui mati dalam
keadaan yang menyedihkan dan ada yang bernasib baik ditemui dalam keadaan
masih hidup. Tong sampah, tempat pembuangan sampah, lubang tandas, tempat
awam seperti masjid dan tandas awam dan sebagainya menjadi tempat dimana bayibayi malang ini ditemui.
Kemodenan menyebabkan perubahan yang sangat ketara dalam proses
sosiolisasi. Nilai-nilai tradisi masyarakat tradisional seperti gotong-royong, ziarahmenziarahi dan bantu-membantu semakin luntur di dalam masyarakat moden.
Gotong-royong umpamanya, tidak lagi kedapatan secara meluas di bandar-bandar
sebaliknya

digantikan

dengan

perkhidmatan

berbayar.

Peredaran

masa

menyebabkan nilai-nilai tersebut merosot dengan teruknya dan digantikan dengan
nilai kontemporari yang disesuaikan dengan kehidupan moden. Sistem pendidikan
adalah elemen yang sangat mustahak untuk mengukuhkan nilai-nilai yang
dikehendaki bagi menggantikan nilai-nilai yang tidak menyumbang kepada
kemajuan.
Justeru, dalam kes pembuangan bayi, negara-negara Barat mengambil
pendekatan memperkenalkan pendidikan seks di sekolah. Jerman adalah di antara
negara yang berusaha mengatasi masalah ini dengan pelbagai cara. Dengan adanya
pendidikan seks di sekolah, pelajar akan mengetahui baik buruk tentang seks.
Mereka akan mendapat pendedahan seterusnya mengetahui bagaimana mengatasi
masalah yang berkaitan dengan seks. Tambahan pula, semua ini dapat mengelakkan

Ketiga.berlakunya pergaulan bebas serta seks bebas seterusnya mengelakkan berlakunya kes pembuangan bayi. program-program dakwah perlulah dipertingkatkan dan digerakkan secara bersepadu. Masyarakat Malaysia menentang langkah yang diguna pakai oleh Barat kerana dikhuatiri menggalakkan pembuangan bayi secara berleluasa. semua pihak di negara ini perlulah sama-sama memainkan peranan dalam menangani kemelut ini dengan mengambil langkah-langkah berikut iaitu institusi keluarga perlulah diperkukuhkan dengan berlandaskan konsep rumahku syurgaku. pagar masjid atau di hadapan rumah kita? Penyelesaian yang terbaik ialah menutup punca kepada masalah ini. Melihat penyelesaian yang dilaksanakan oleh masyarakat Barat. Pendidikan yang menekankan kesucian hubungan lelaki dan perempuan perlu didedahkan sejak kecil di samping pencegahan daripada institusi agama dan budaya masyarakat. Kedua. Ada . hasil akhir yang dijangka ialah bayi yang ditinggalkan akan diserahkan kepada keluarga angkat. Penguatkuasaan sepatutnya diguna pakai untuk menjadi pengajaran kepada ahli masyarakat tetapi peningkatan kes buang bayi dari setahun ke setahun menimbulkan persoalan sejauh mana keberkesanan hukuman sedia ada ini? Selain itu. Sesetengah pihak mengesyorkan agar diadakan rumah perlindungan dan rumah kebajikan supaya pasangan kekasih (bukan pasangan suami-isteri) yang terlanjur melahirkan anak luar nikah boleh menyerahkan bayi itu kepada pusat perlindungan ini agar bayi tersebut boleh hidup dan mendapat perlindungan. pihak yang bertanggungjawab perlulah membanteras pengedaran bahan-bahan lucah daripada tatapan anggota masyarakat terutama golongan remaja. Namun apakah kita mahu melihat adanya kes buang bayi di dalam longkang.

Akhirnya adalah diingatkan bagi mereka yang sudah terlanjur. apabila para pegawai penguatkuasa menjalankan operasi untuk membendung aktiviti khalwat lelaki dan wanita bukan mahram di pusat-pusat maksiat. Semoga Allah s. usaha pencegahan perlu bermula dari dalam diri anak-anak remaja agar mereka mampu bertindak bijak menjauhi zina selain bimbingan agama diterapkan untuk dijadikan sebagai perisai diri.Janganlah membunuh bayi. anak-anak remaja yang hamil luar nikah mesti dibantu bagi menjalani pemulihan yang bukan sahaja menyediakan bantuan menjaga ketika mereka hamil tetapi yang paling utama ialah membina kekuatan dalaman serta .w.t menerima taubat hamba-hambanya. di tempat-tempat awam dan persendirian yang boleh menyumbang kepada seks bebas dan kehamilan luar nikah. Namun. usaha-usaha tersebut selalunya dipandang secara sinis dan mendapat kritikan daripada golongan liberal seperti SIS. Taliban atau Komunis yang bencikan kebebasan. Usaha-usaha pencegahan kegiatan tidak bermoral perlulah dipertingkatkan oleh semua pihak. program-program hiburan melampau yang merosakkan akhlak perlulah dihentikan dan ibu bapa perlulah mengawal pergerakkan anak-anak daripada terlibat dengan pergaulan bebas. seolah-olah para pegawai penguatkuasa tersebut bertindak seperti polis Gestapo. berilah mereka peluang untuk hidup. Jelasnya.juga sesetengah pihak yang menyeru supaya diadakan program meningkatkan kesedaran masyarakat tentang penggunaan kondom untuk pasangan kekasih yang terlibat supaya kehamilan luar nikah dapat dielakkan. Seterusnya. Selain itu.hendaklah segera bertaubat dan menjauhi segala perbuatan-perbuatan terkutuk tersebut. Memang ada pihak yang sedar bahawa kebebasan pergaulan antara lelaki dan perempuan di luar ikatan pernikahan menyumbang kepada berlakunya gejalan pembuangan bayi ini.

rohaniah Semua pihak agar turut memberi penekanan kepada bimbingan terhadap kaum lelaki dalam usaha mendidik golongan tersebut untuk tidak mengambil kesempatan terhadap wanita. Dengan usaha-usaha yang dilakukan secara bersama dan menyeluruh ini.setiap warga masyarakat tanpa mengira kaum haruslah bersatu padu menggembleng tenaga mencegah dan membanteras supaya penyakit sosial ini tidak menular dengan lebih serius. kerana setiap daripada kita adalah merupakan ahli masyarakat . Pihak atasan seperti badan-badan kerajaan dan kerajan juga perlu lebih peka dan menganjurkan pelbagai ceramah atau motivasi kepada remaja supaya mereka mendapat lebih informasi tenteng gejala ini dan sedar akan kesan daripada perbuatan tidak bermoral itu. Tiada siapa patut menuding jari pada pihak yang lain. ia sedikit sebanyak dapat mengurangkan masalah ini daripada terus menjadi satu penyakit berbahaya di negara Malaysia ini. Kesimpulannya.