Anda di halaman 1dari 7

KERTAS KERJA

PROGRAM SATU BULAN SATU SUKAN (1B1S)
BULAN JULAI – BOLA SEPAK
IPG KAMPUS RAJA MELEWAR
TAHUN 2015

TARIKH: 8 JULAI 2015
MASA: 3.30 PETANG
TEMPAT: PADANG BOLA BALING

ANJURAN:
JAWATANKUASA PERWAKILAN PELAJAR
IPG KAMPUS RAJA MELEWAR

Melahirkan para insan guru yang seimbang dan bersepadu dari segi rohani. 3.5. 4. Daya ketahanan fizikal adalah teruji melalui aktiviti sukan yang memerlukan persediaan fizikal dan mental.3. sosial dan intelek. Aktiviti ini juga diadakan supaya selaras dengan dasar 1Murid 1Sukan disamping memenuhi kehendak Falsafah Pendidikan negara yang ingin mewujudkan modal insan yang seimbang dari segi intelek.1. Pertandingan ini disertai oleh pelajar IPGK Raja Melewar. RASIONAL Kecerdasan dan kesihatan memainkan peranan yang penting dalam meyediakan para guru yang benar-benar proaktif dalam bidang keguruan.”. 3. Pertandingan ini akan diadakan di padang IPGK Raja Melewar. Mencungkil bakat-bakat baru di kalangan pelajar dalam permainan bola 3. emosi dan sosial. rohani.0. 2. jasmani dan emosi melalui penyertaan dalam kokorikulum. Membina kerjasama dan hubungan erat di antara para guru pelatih. jasmani. TARIKH DAN MASA Tarikh pertandingan : 8 JULAI 2015 – 8 OGOS 2015 . program ini mampu untuk menyediakan satu temasya sukan yang meriah dengan penyertaan para guru pelatih IPG Kampus Raja Melewar. 3. sepak Memupuk kerjasama dan keyakinan diri yang tinggi dalam permainan. emosi. Melalui tema “Badan Sihat.2.0.0.0. 3. 3. OBJEKTIF 3.6. jasmani. Minda Cergas. Sebagai satu alternatif ke arah melahirkan insan guru yang mantap dari segi rohani. PENDAHULUAN Pertandingan ini adalah satu aktiviti kokorikulum yang telah dirancang oleh Exco sukan dan rekreasi IPGK Raja Melewar untuk meningkatkan kegemaran sukan siswa siswi pendidik IPGK Raja Melewar.1. sukan mampu menjana jiwa guru yang matang dan sedia menghadapi cabaran pada masa hadapan.4. Memupuk nilai-nilai murni selaras dengan kehendak Bahagian Pendidikan Guru.

JAWATANKUASA KERJA PERTANDINGAN 5.30 – 6. Hapidah binti Ab Razak : Nageshwar Sri A/L Manimaran : Lee Kah Wei : Kishan raj A/L rajendran Pengerusi Setiausaha Bendahari 5. FORMAT PERTANDINGAN Pertandingan ini akan dibahagikan kepada kategori lelaki (12 pasukan) dan perempuan (6 pasukan). JAWATANKUASA PELAKSANAAN Jawatankuasa pelaksanaan akan dilantik dari ahli Jawatankuasa Perwakilan Pelajar. Darinda binti Asari : Cik.2. Abu Bakar bin Sahari (Pengarah IPG Kampus Raja Melewar) Penasihat : Tn. Pasukan 2 Pasukan 3 Kumpulan B Cadangan Pasukan 1 Format Perlawanan Kategori Lelaki Pasukan 2 Pasukan 3 Kumpulan C Pasukan 1 Pasukan 2 Pasukan 3 Kumpulan D Pasukan 1 Pasukan 2 Pasukan 3 . Syed Zulkarnain B.30 Petang 5. 6. Pasukan yang mendapat mendapat johan akan memasuki pusing ke dua. Masa dalam satu perlawanan adalah selama 11 minit iaitu 5 minit perlawanan rehat 1 minit.0.0. Masa dalam satu perlawanan untuk peringkat selama 15 minit iaitu 7 minit Kumpulan A Pasukan 1 akhir adalah perlawanan rehat 1 minit. Pertandingan yang diadakan ialah pertandingan separuh liga. Syed Mahamud : Pn.1. JAWATANKUASA INDUK Penaung : Tn Hj. Format pertandingan adalah setiap pasukan akan diundi bagi menentukan kumpulan dan akan bermain dalam peringkat liga kumpulan dahulu.(Setiap hari Rabu dan Khamis) 4.

Kategori Perempuan Kumpulan A Pasukan 1 Pasukan 2 Pasukan 3 Kumpulan B Pasukan 1 Menentukan kedudukan Pasukan 2 Pasukan 3 Pengiraan seperti berikut dalam jadual 1 : P – Jumlah pertandingan M – Bilangan menang S – Bilangan seri K – Bilangan kalah J – Bilangan jaringan dibuat G – Bilangan gol diboros Jadual kedudukan Kumpulan 1 2 3 Jadual 1 P M S K J G Jadual perlawanan bagi setiap kumpulan. Kumpulan 1 2 1 2 3 Mata Kedudukan .

PENUTUP Program yang terancang seperti ini dapat menerapkan nilai-nilai murni kepada semua siswa siswi pendidik IPGK Raja Melewar. Selain daripada itu.3 Jadual 2 7.00 = RM 80.00 bagi setiap pasukan. program seumpamanya juga dapat dilaksanakan dengan cukup berkesan.00 4 Sijil Penyertaan 144 (8 pemain x 5 pasukan) Sumbangan IPG RM144. Dengan adanya kerjasama dan komitmen yang tinggi di kalangan siswa siswi pendidik IPGK Raja Melewar.00 Jumlah 9. “MAJULAH SUKAN UNTUK NEGARA” . dipersetujui sebanyak RM 8.2.0.00 = RM 48.0. 1 Perkara Hadiah Kuantiti 40 (8 pemain x 5 pasukan) Jumlah(RM) 40 x RM 2. Adalah diharapkan cadangan ini dapat berjalan dengan lancar demi merealisasikan matlamat kita iaitu untuk melahirkan para guru pelatih yang berkualiti dan selaras dengan kehendak Falsafah Pendidikan Kebangsaan.00 = RM 96.0.1.00 ANGGARAN PERBELANJAAN Berikut merupakan perbelanjaan yang diperlukan untuk program ini: Bil.00 6 pasukan x RM8.00 2 Minuman Air sirap 8 x RM 5.00 3 Lain-lain Air mineral x 2 kotak Perbelanjaan tak terduga Sumbangan IPG RM 24. semangat setiakawan dan toleransi akan dapat dipupuk. SUMBER KEWANGAN 7.00 = RM 40. SUMBANGAN PELAJAR 12 pasukan x RM8. 8. YURAN PENYERTAAN Bayaran Pengelolaan Bersama kejohanan bola sepak IPGK Raja Melewar 7.

Disediakan oleh: Disemak oleh. 4. 7. Syed Zulkarnain Bin Syed Mahamud) Pensyarah Penasihat JPP Exco Sukan dan Rekreasi IPGK Raja Melewar (Cik Hapidah binti Ab Razak) Pensyarah Penasihat JPP Exco Sukan dan Rekreasi IPGK Raja Melewar LAMPIRAN BORANG PENYERTAAN Nama pasukan : Ketua pasukan : Unit: Senarai nama pemain 1. 6. Telefon . 3. Darinda binti Asari) Pensyarah penasihat Program 1B1S IPGK Raja Melewar Disahkan oleh: Disahkan oleh: _______________________ _________________________ (Tn. No kad pengenalan No. ___________________ _________________________ (Lee Kah Wei) Setiausaha Pengelola 1B1S IPGK Raja Melewar (Pn. 8. 5. 2.

borang penyertaan boleh diserahkan kepada Saudara Nageshwar Sri A/L Manimaran (014 364 2313) dari unit PJ sem 4 ataupun Saudara Lee Kah Wei (011 1658 8918) dari unit PJ sem 3 *Permainan akan dilangsungkan setiap hari Rabu dan Khamis bermula daripada pukul 3.Yuran penyertaan sebanyak Rm 8.30 petang. .00 bagi setiap kumpulan.