Anda di halaman 1dari 14

Bab 2 Daya dan Gerakan

2.3

Memahami Inersia

Fizik Tingkatan 4

duit syiling akan jatuh ke dalam gelas. Contoh Pemerhatian Penerangan Apabila kadbod ditarik.Bab 2 Daya dan Gerakan Memahami Inersia Inersia – Objek dalam keadaan rehat Inersia ialah kecenderungan objek menentang sebarang usaha untuk menggerakkannya daripada keadaan rehat. Inersia syiling akan menentang Syiling dalam sebarang usaha untuk keadaan rehat menggerakkannya. Fizik Tingkatan 4 . Kadbod ditarik Syiling kekal pada kedudukan asalnya. Objek dalam keadaan rehat akan menentang sebarang usaha untuk menggerakkannya. Tanpa sokongan kadbod Graviti menyebabkan syiling jatuh ke dalam gelas.

Contoh Pemerhatian Penumpang akan terhumban ke hadapan apabila bas yang sedang bergerak berhenti secara tiba-tiba. Apabila bas sedang bergerak Penumpang hadapan.Bab 2 Daya dan Gerakan Memahami Inersia Inersia – Objek sedang bergerak Objek yang sedang bergerak akan terus bergerak dalam satu garis lurus kecuali ditindakkan oleh daya luar. juga bergerak ke Penerangan Fizik Tingkatan 4 . Apabila bas berhenti Inersia menyebabkan penumpang terus bergerak ke hadapan.

Jisim Inersia Objek pegun dengan inersia yang tinggi adalah susah untuk digerakkan berbanding objek yang mempunyai inersia yang rendah.Bab 2 Daya dan Gerakan Memahami Inersia Inersia dan Jisim – Objek Dalam Keadaan Rehat Inersia suatu objek bergantung kepada jisimnya. Jisim yang besar Inersia yang lebih tinggi Lebih susah untuk menggerakkan troli yang dipenuhi barang. Fizik Tingkatan 4 . Troli yang dipenuhi barang Troli kosong Jisim kecil Inersia yang kurang Lebih mudah untuk menggerakkan troli kosong.

Fizik Tingkatan 4 . Inersia rendah untuk Kapal terbang Jisim yang lebih besar Inersia tinggi menghentikan Lebih susah untuk menghentikan kapal terbang.Bab 2 Daya dan Gerakan Memahami Inersia Inersia dan Jisim – Objek Sedang Bergerak Objek yang sedang bergerak dengan jisim yang besar adalah susah untuk diberhentikan berbanding objek yang mempunyai jisim yang kecil. Contoh Basikal Jisim kecil Lebih mudah basikal.

Fizik Tingkatan 4 .Bab 2 Daya dan Gerakan Memahami Inersia Kesan Positif Inersia – Mengetatkan Kepala Penukul Kepala penukul boleh diketatkan dengan menghentak bahagian pemegangnya pada lantai. Maka. kepala penukul diketatkan. Apabila pemegang menyentuh lantai. pemegang akan berhenti bergerak tetapi kepala penukul akan terus bergerak ke bawah disebabkan oleh inersia. Penerangan Kepala penukul dan pemegangnya sedang bergerak apabila penukul dalam gerakan ke bawah.

Fizik Tingkatan 4 . Penerangan Titisan hujan pada payung dalam keadaan bergerak semasa payung berpusing. Apabila payung berhenti berpusing secara tiba-tiba.Bab 2 Daya dan Gerakan Memahami Inersia Kesan Positif Inersia – Mengeringkan Payung Titisan air hujan keluar dan jatuh daripada payung apabila payung yang sedang berpusing diberhentikan serta merta. titisan hujan akan terus bergerak ke hadapan disebabkan oleh inerisa dan titisan hujan keluar daripada payung.

penumpang akan bergerak ke hadapan disebabkan oleh inersia. Tali pinggang mengelakkan penumpang terhumban ke hadapan. Fizik Tingkatan 4 .Bab 2 Daya dan Gerakan Memahami Inersia Mengurangkan Kesan Negatif Inersia Tali Pinggang Apabila sebuah kereta berhenti dengan tiba-tiba.

Beg udara menghalang penumpang daripada terhentak pada papan pemuka dan stereng kereta.Bab 2 Daya dan Gerakan Memahami Inersia Mengurangkan Kesan Negatif Inersia – Beg Udara Beg Udara Beg udara diletakkan dibawah papan pemuka atau didalam stereng kereta. Beg udara akan mengembang secara automatik ketika kemalangan berlaku. Fizik Tingkatan 4 .

Bab 2 Daya dan Gerakan Memahami Inersia Ujian Perlanggaran Dgn dan Tnp Tali Pinggang Fizik Tingkatan 4 .

3 INERSIA DAN JISIM Kertas 1 Kertas 2 Kertas 3 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 - - - - 1 - - 2 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 - - - - - - - - 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 - - - - - - - - Fizik Tingkatan 4 .Bab 2 Daya dan Gerakan ANALISIS SOALAN 2.

3 Soalan 2012 – Kertas 1 Fenomena manakah yang menunjukkan kesan inersia? A B C D Fizik Tingkatan 4 .Bab 2 Daya dan Gerakan 2.

Pinggan itu kekal pegun disebabkan oleh A inersia B impuls C momentum D gerakan linear Fizik Tingkatan 4 .3 Soalan 2009 – Kertas 1 Rajah di bawah menunjukkan kedudukan sebiji pinggan sebelum dan selepas sehelai alas meja disentap.Bab 2 Daya dan Gerakan 2.

TAMAT .