Anda di halaman 1dari 8

FAKTOR MEMPENGARUHI KEMAHIRAN MENULIS

‡FIZIKAL (MOTOR HALUS) ‡PERSEKITARAN

Fizikal (motor halus)


‡ Perkembangan fizikal amat ditekankan dalam aspek kemahiran menulis. Terutama sekali perkembangan motor halus. ‡ Perkembangan motor halus ini ialah pertumbuhan atau perkembangan otot-otot kecil pada bahagian jari seorang kanak-kanak yang membolehkan mereka memegang objekobjek kecil seperti pensil, guli dan sebagainya dengan cekap.

‡ Perkembangan motor halus yang sempurna membolehkan seseorang kanak-kanak menulis dengan tulisan yang cantik dan cekap. ‡ Selain itu, koordinasi mata dan tangan juga dititik beratkan kerana dalam aspek perkembangan kemahiran menulis, koordinasi mata dan tangan akan menentukan sama ada seseorang kanak-kanak itu sudah bersedia unuk menulis atau tidak.

Aktiviti-aktiviti yang bolah dilakukan untuk meningkatkan perkembangan motor halus :‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡

Merantai manik Menjahit kad lubang Menconteng kertas Menguli Mengunting kertas Menjentik getah Melukis gambar

PENULISAN
a. ‡ ‡ ‡ ‡ Pratulisan:Melakukan pergerakkan tangan jari Mengoyak Menulis diatas pasir Membuat contengan bebas membuat contengan:- atas, bawah, sendeng, melentang, bulat ombak, gerigi. ‡ Melakukan koordinasi mata dan tangan

b. Awal tulisan ‡ Meniru abjad ‡ Menekap abjad-abjad yang terkumpul c. Mintak mereka gerak jari mengikut bentuk tulisan yang dibuat daripada pasir. ‡ Menulis asas huruf kecil ‡ Melukis bentuk asas- bentuk putus2 ‡ Menulis huruf besar.

PERSEKITARAN
1. Ibu bapa ‡ Ibu bapa memainkan peranan yang amat penting dalam memastikan anak-anak mereka dapat menulis dengan baik. ‡ Ibu bapa harus menyediakan barang-barang mainan yang dapat menggalakan perkembangan motor halus yang dapat membentuk otot-otot halus dijari.

2. Guru ‡ Guru harus menyediakan bahan-bahan latihan yang sesuai kepada kanak-kanak seperti huruf putus-putus ..

Anda mungkin juga menyukai