Secara individu

CARA PENENTANGAN ORANG MELAYU TERHADAP MALAYAN UNION Secara kolektif Melalui akhbar

DATO ONN JA FAR
‡ Pada 23 Januari 1946, Dato¶ Onn telah menulis surat kepada Utusan Melayu menyeru orang Melayu mengadakan kongres dan menubuhkan United Malays Organization (U.M.O) sebagai pertubuhan menentang Malayan Union.

RAJA-RAJA MELAYU
Mengambil tindakan membantah Malayan Union. Sultan Johor menghantar surat kepada Setiausaha Tanah Jajahan. Bantahan orang Melayu menimbulkan kesedaran supaya raja-raja Melayu dan rakyat berganding bahu menentang Malayan Union.

ORANG MELAYU
Mendapat sokongan daripada bekas pegawai British yang pernah berkhidmat di Tanah Melayu. Golongan ini seperti Frank Swettenham, R.O. Winstedt, Sir Federick Weld dan Sir Cecil Clementi Smith menentang Malayan Union secara terbuka dalam akhbar The Times di London.

Surat Sultan Johor kepada Setiausaha Tanah Jajahan.
Saya amat terharu dengan perkembangan terakhir di Tanah Melayu dan telah memberitahu kepada Setiausaha Tanah Jajahan bahawa selepas pertimbangan yang amat teliti saya tidak boleh mengekalkan keputusan awal saya yang tidak sah itu kepada cadangan Malayan Union. Saya menarik balik sokongan ini kerana Union. ingin menjaga kepentingan orang Melayu. Saya telah mengarahkan Melayu. (Menteri Besar Johor) untuk memberitahu sultan Perak, Selangor, Negeri Sembilan dan Kedah mengenainya

Orang Melayu membuat bantahan melalui akhbar Majlis, Utusan Melayu, dan Warta Negara. Majlis merupakan akhbar yang mula-mula menyeru orang Melayu supaya menentang Malayan Union. Akhbar Majlis turut menyeru Orang Melayu supaya berusaha mewujudkan sebuah kerajaan Tanah Melayu yang merdeka dan berdaulat yang ditadbir oleh anak tempatan. Pada 12 Oktober 1945, Utusan Melayu telah menyeru supaya Raja-raja Melayu memikirkan kesannya jika Malayan Union tidak ditentang. Pada 14 November 1945, Warta Negara memuatkan berita yang menggesa orang Melayu supaya menentang pelaksanaan Malayan Union.

Demonstrasi secara aman

Kaum wanita

LANGKAH KOLEKTIF ORANG MELAYU MENENTANG MALAYAN UNION

Persatuanpersatuan Melayu

Rapat umum

Kongres Melayu

TUJUAN DEMONST ASI SECARA AMAN

Me a ta cara Sir Har l MacMic ael e a at ta ata ga raja-raja Melay

Me a ta Malaya U i ya g aka e g a ska ke ka ra g Melay se agai a ak egeri

Me a ta Malaya U i ya g aka e g a ska ke a lata egeri- egeri Melay

LOKASI

KETERLIBATAN 50 000 orang berdemonstrasi mengecam MacMichael dan menentang Malayan Union.

Alor Setar

Kota Bharu 10 000 orang mengadakan demonstrasi Orang ramai berkumpul di hadapan Masjid Sultan Abu Bakar untuk membantah Malayan Union.

Johor

PERSATUAN MELAYU

Ditubuhkan atau dihidupkan semula sebagai alat untuk menentang Malayan Union secara berorganisasi

Menghantar telegram dan surat bantahan kepada Pejabat Tanah Jajahan di London Antaranya ialah: -Persatuan Melayu Terengganu -Persatuan Kebangsaan Melayu Selangor.

Persatuan -persatuan Melayu menolak sama sekali pentadbiran Malayan Union

Kongres Melayu
KONGRES MELAYU PERTAMA TARIK TEMPAT KE ADIRAN PENGERUSI PERASMIAN PENCAPAIAN 1 hingga 4 Mac 1946 Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru, Kuala Lumpur. 41 buah persatuan dari seluruh Semenanjung Tanah Melayu. Dato Onn Ja afar ‡Sultan Selangor, Sultan ishamudin Alam Shah ‡Baginda telah menderma sebanyak $5000. ‡Bersetuju menubuhkan United Malays National Organization (UMNO) atau Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (PEKEMBAR). ‡ Mendapat sambutan yang hebat. ‡Wakil kaum wanita tampil berucap membantah pengenalan Malayan Union. ‡Ucapan seorang wakil kanak-kanak berpesan dengan mengatakan Wahai bapa-bapa kami, peliharalah hak-hak kami sementara kami besar . ‡Pemimpin dan ahli kongres sedar betapa pentingnya bersatu dan berjuang menentang Malayan Union.

KONGRES MELAYU KE-2 TARIKH TEMPAT KEHADIRAN 30 hingga 31 Mac 1946 Pejabat akhbar Majlis di Kuala Lumpur. Sembilan orang wakil daripada persatuan-persatuan negeri Melayu. Membantah pengisytiharan Malayan Union yang akan diadakan pada 1 April 1946 ‡Meminta raja-raja Melayu memulaukan majlis pelantikan Sir Edward Gent sebagai Gabenor Malayan Union. KEPUTUSAN ‡Meminta orang Melayu yang dilantik menganggotai sebarang majlis pentadbiran Malayan Union memulaukan pelantikan itu. ‡Menuntut orang Melayu berkabung selama tujuh hari dengan melilitkan kain putih pada songkok.

TUJUAN

Rapat Umum
Rapat umum diadakan semasa lawatan L.D Gammans dan David Rees Williams di setiap bandar untuk menunjukkan bantahan mereka. Lawatan ahli Parlimen British tersebut diadakan pada bulan Mei 1946 bertujuan untuk melihat sejauh mana Orang Melayu benarbenar menentang Malayan Union. Orang Melayu telah berkumpul di Singapura, Johor Bahru, Muar, Batu Pahat, Rembau, Seremban, Klang, Kuala Lumpur, Ipoh, Alor Star dan George Town. Dalam rapat umum ini mereka membawa sepanduk-sepanduk yang mengutuk Malayan Union dan Sir Harold MacMichael.

Kaum Wanita
TEMPAT Batu Pahat NAMA PEJUANG WANITA Cikgu Zahara Abdullah Berucap Union. PERANAN menentang Malayan

Rembau

Halimahton Majid Berucap dalam perhimpunan kaum (pemimpin kaum ibu UMNO, ibu membantah Malayan Union Rembau) Mengetuai bahagian wanita Datin Puteh Mariah Ibrahim Perikatan Melayu Perak yang Rashid bergabung tenaga dengan kaum (setiausaha kaum ibu lelaki untuk menyokong Kongres UMNO yang pertama) Melayu pada tahun 1946.

Perak

By knowing past event, You will understand future better.

-SYAFIQAH BT SHAMLAN-