Anda di halaman 1dari 40

Selamat Datang

KE SEMESTER 2
1

PELAJAR-PELAJAR
1ETN

Mulakan Proses Pembelajaran
dengan lafaz

‫ﺑﺴﻢﺍﷲ ﺍﻠﺮﺤﻤﻦﺍﻠﺮﺤﻴﻢ‬
‘Dengan nama Allah yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang ’

SEMOGA ALLAH TA’ALA MEMBERKATI
SEGALA ILMU YANG AKAN
DIPEROLEHI. INSYA’ALLAH

MODUL ETN 202

AUDIO AND VIDEO
INSTALLATION
COMPETENCY 1
HI-FI SYSTEM INSTALLATION
(PEMASANGAN SISTEM HI-FI)
3

MINI HI-FI

4

MINI HI-FI 5 .

MINI HI-FI 6 .

SISTEM TEATER RUMAH 7 .

SISTEM TEATER RUMAH 8 .

SISTEM TEATER RUMAH 9 .

WHAT IS HIFI?? APA ITU HIFI?? 10 .

PENGENALAN  Hi-Fi adalah singkatan bagi ‘HighFidiality’ Hi-Fi bermaksud bunyi yang dikeluarkan adalah sama atau hampir sama dengan bunyi asal tanpa ada perubahan atau kebisingan.  11 .

 12 .PENGENALAN Dengan sistem hi-fi juga hampir semua instrument yang direkodkan akan dapat dikeluarkan semula melalui corong pembesar suara tanpa gangguan dan menyerupai bunyi asal .

KOMPONEN SISTEM HI-FI Umumnya sistem Hi-Fi dibahagikan kepada 3 komponen asas i) Sumber (Source) /input tranducer ii) Penguat (Amplifier) iii) Pembesar suara (Speaker)  13 .

2 Penguat pemacu Penguat kuasa 3 14 .GAMBARAJAH BLOK SISTEM HI FI speaker 1 Pra penguat - Tranduser masukan seperti mic. tape head dsb.

kaset.SUMBER/INPUT TRANDUCER  Komponen pertama dipanggil sumber ‘Source’ adalah alat yang membaca maklumat rakaman muzik tersebut mengikut media yang terpilih. ia akan disimpan di dalam bermacam-macam bentuk media seperti CD. radio dan pemain kaset.  15 . fail mp3.  Apabila muzik dirakam. pancaran frekuensi radio  Alat-alat ‘source’ termasuk pemain CD. pemain mp3.

 Sistem pre-amp ditugaskan menerima dan menangkap signal dari ‘source’. 16  .PENGUAT / AMPLIFIER Komponen kedua ialah ‘amplifier’  Ini adalah alat yang akan menerima dan meningkatkan kuasa signal dari ‘source’.  ‘Amplifier’ dibahagi kepada dua sistem litar elektrik: pre-amp dan power-amp.

PRE AMP 17 .

POWER AMP 18 .

seperti pemain CD dan pemain rekod. oleh itu ia perlukan sistem pre-amp yang mempunyai litar elektrik bernama phono-stage untuk 19 menangkap signal tersebut  .  Signal dari pemain rekod sangat kecil.PENGUAT / AMPLIFIER Ia mempunyai beberapa litar elektrik yang dibina khusus untuk setiap jenis ‘source’ yang ada.

 20 .PENGUAT / AMPLIFIER Kemudian ia disalurkan kepada sistem power-amp yang meningkatkan kuasa signal itu supaya ia berupaya menggerakkan kon-kon speaker.

PENGUAT / AMPLIFIER Komponen ‘amplifier’ yang menggabungkan sistem pre-amp dan power amp di dalam satu bekas dipanggil integrated amplifier.  21 .

INTEGRATED AMPLIFIER 22 .

ia akan disalurkan pula ke komponen ketiga. membenarkan si pengguna membuat kombinasi berlainan jenama di antara kedua-dua sistem tersebut.PENGUAT / AMPLIFIER ‘Amplifier’ yang sistem pre-amp dan power-ampnya diasingkan.  23 .  Apabila signal tersebut sudah melalui sistem pre-amp dan poweramp.

 Ini adalah alat yang mengeluarkan gelombang bunyi muzik.PEMBESAR SUARA/ SPEAKER Komponen ketiga ialah ‘speaker’.  Speaker menukarkan tenaga elektrik kepada tenaga bunyi  ‘Speaker’ terdiri daripada driver dan kabinet  24 .

 Bahan-bahan ini termasuk kain kevlar.PEMBESAR SUARA/ SPEAKER Driver adalah gabungan kon speaker dan sistem penggerak kon speaker tersebut  Kon speaker diperbuat dari berbagai jenis bahan. acuan besi. 25  . kertas. dan pulpa kayu. supaya bunyi yang dihasilkan sempurna.

PEMBESAR SUARA/ SPEAKER Sistem penggerak kon speaker pula selalunya menggunakan kaedah magnetik untuk menangkap maklumat frekuensi tertentu dari signal ‘amplifier’ dan 26 menukarkan tenaga elektrik (turutan voltasi) tersebut kepada tenaga mekanikal (gegaran kon speaker).  .

ada dua jenis driver: (i) tweeter .PEMBESAR SUARA/ SPEAKER  Secara umumnya.driver yang mengasing kan maklumat frekuensi tinggi (ii) woofer .  27 .driver yang mengasingkan maklumat frekuensi rendah (bass) Gabungan gegaran tweeter dan woofer akan menghasilkan gelombang bunyi muzik yang boleh didengar.

 Ia selalunya diperbuat dari jenis kayu-kayu yang bermutu tinggi.  28 .  Secara umumnya ada 2 jenis kabinet iaitu: (i) floor-stander (ii) book-shelf.PEMBESAR SUARA/ SPEAKER Kabinet pula adalah bekas di mana driver-driver itu dimuatkan.

PEMBESAR SUARA/ SPEAKER Kabinet floor-stander tinggi dan boleh memuatkan beberapa driver  Kabinet floor-stander berdiri dengan sendiri dan selalunya boleh menghasilkan bunyi yang mampu mengisi satu bilik besar.  29 .  Istilah yang digunakan untuk speaker dengan kabinet sebegini ialah floorstander speaker.

FLOOR-STANDER SPEAKER 30 .

FLOOR-STANDER SPEAKER 31 .

BOOK SHELF SPEAKER Kabinet bookshelf pula kecil dan selalunya memuatkan kombinasi satu tweeter dan satu woofer sahaja   32 .

BOOK SHELF SPEAKER 33 .

Contoh pemasangan kabel 34 .

Contoh pemasangan kabel 35 .

36 .

KABEL HDMI Apa maksud HDMI ? Teknologi HDMI memberikan gambar dan suara berkualiti sejernih kristal dengan teknologi HD. 37 .

3  Jenis Higher Speed HDMI dengan data transfer 10. 2 Gbps dan resolusi tinggi.2  Untuk kegunaan format One Bit Audio (Direct Streaming Digital). DTS.1  Untuk kegunaan Audio DVD. diantaranya HDMI   1.  1. dan 1. 38 . HDMI 1.3 ini telah menggunakan format audio Doulby.KABEL HDMI Jenis-jenis kabel HDMI   Ada tiga jenis kabel HDMI yang dijual dipasaran yang boleh digunakan pada beberapa peralatan elektronik.

Kelajuan : Mempunyai kelajuan transfer data sampai 10. ii.KABEL HDMI Kebolehan HDMI mempunyai beberapa keunggulan dibandingkan kabel biasa iaitu:   i. Dalam hal ini. Komunikasi 2 arah : HDMI juga mampu berkomunikasi secara 2 arah sehingga antara alat yang satu dengan yang lainnya 39 dapat berinteraksi. contoh sebuah .2 GB per saat sehingga akan menghasilkan kualiti gambar dan suara yang lebih baik.

Pilih Jenis Kabel HDMI Mengikut Keperluan dan Kesesuaian Kabel HDMI memiliki head (kabel mengenal istilah Male/Female) yang berbeza-beza. 40 .    Dari laptop ke skrin keduanya menggunakan kabel HDMI Tipe Full.  Dari videocam menggunakan kabel HDMI Mini/Micro manakala output nya ke layar menggunakan kabel HDMI Tipe Full.