Anda di halaman 1dari 16

LAMPIRAN 2-2A

REKOD PENGAJARAN BERPASANGAN
Nama Pelajar

:………………………………………………………………...

Kursus dan Ambilan

:………………………………………………………………...

Nama Pelajar

:………………………………………………………………...

Nama Pasangan Praktikum

:……………………………………………………………….....

Nama Guru Pembimbing

:……………………………………………………………….....

Mgu

Tarikh
dan Hari

Masa

Mata Pelajaran
& Kelas (Tahun)

Tandatangan
Pasangan

Catatan
(Guru Pembimbing)

2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12

Disemak oleh Guru Pembimbing

Disahkan oleh Pensyarah Pembimbing

Tandatangan :

Tandatangan :

Nama

:

Nama

:

Tarikh

:

Tarikh

:

Salinan : 1. Portfolio Praktikum (Kedua-dua pasangan guru pelatih)
2. Ketua Unit Praktikum

LAMPIRAN 2-3A

II..... 4... Perkembangan/Isu /Peristiwa/ Masalah/Yang Difokuskan Relaven/Sesuai.... Kajian Lampau Yang Berkaitan Isu/Masalah (Literature Review) I.... V.... 2.SENARAI SEMAK PENULISAN JURNAL TAJUK/FOKUS/ISU : _________________________________________ BIL........ 1........ IV... III.... Meramal Kesan Dan Akibat Isu/Masalah/Peristiwayang Difokuskan....... I.. Mengenal Pasti Kemungkinan Penyebab Kepada Isu/Masalah. Isu/ Masalah/Peristiwa Yang Difokuskan Dianalisis Secara Terperinci.. Mengenal Pasti Kelemahan Isu/ Masalah /Peristiwayang Difokuskan....... 3. Mengenal Pasti Punca/ Sebab Isu/ Masalah /Peristiwayang Difokuskan............. Sesuai/Releven Dengan Isu Mencukupi Ada Sumber Rujukan Cadangan Dan Idea Diberikan Untuk Menyelesaikan Setiap Punca/Kelemahan Sesuai Dan Releven Kritis/Kreatif Tandatangan Pensyarah / Guru Pembimbing ..... 5 PERKARA STATUS Ada Tiada CATATAN Ada Isu/Peristiwa/Masalah Yang Difokuskan.. Mengenal Pasti Kekuatan Isu/Masalah /Peristiwayang Difokuskan...... ( ) LAMPIRAN 2-3B ......

Rumusan/Kesimpulan/Hasil Semak sebagai bahan bukti hasil yang telah dibuat dan digunakan dalam pengajaran Dibuktikan kekuatan dan keberkesanan hasil tersebut. 2. c) Penilaian/Refleksi Hasil Kerja Harian Guru Pelatih a) Catatan. Perisian – Digital. Video dan Audio iv. Pelajar melaksanakan tindakan reflektif selepas setiap refleksi. lakaran. draf awal Koleksi Hasil Kerja Akhir Bahan Bantu Mengajar ii.Fokuskan satu projek/aktiviti sahaja. Ditulis seminggu sebelum tamat praktikum. ITEM-ITEM Biodata Guru Pelatih Pernyataan Profesional a) Apa Yang Akan Dilaksanakan Semasa Praktikum. Semak RPH setiap hari – gunakan format refleksi P&P. Modul iii. . Hasil Perbincangan c) Hasil Kajian Kes d) Hasil Pemerhatian Refleksi Bagi Setiap Aktiviti/Tugas Yang Telah Dijalankan a) Pengajaran dan Pembelajaran b) Tugas-tugas khas c) Peristiwa Yang Terlibat d) Pengalaman Tertentu Tindakan–tindakan Hasil Refleksi Pengajaran dan Pembelajaran Harian/Tugas/Aktiviti/Jurnal a) Pelan/langkah tindakan untuk penambahbaikan b) Pelaksanaan penambahbaikan 6. Menilai hasil dari projek/aktiviti itu. 5. Sumber pengetahuan berkaitan dengan masalah yang dihadapi.peta minda bahan bacaan yang dibaca Rumusan/Dapatan Rumusan/Dapatan Pelajar dimestikan mengamalkan pemikiran reflektif setiap masa. b) Apa Yang Telah Dilalui dan dilaksanakan Sepanjang Praktikum c) Apa Yang Telah Dicapai Sepanjang Praktikum 3.SENARAI SEMAK PORTFOLIO PRAKTIKUM (Diisikan oleh pensyarah pembimbing setiap kali penyeliaan) NAMA PELAJAR : ___________________________________________ KURSUS & MAJOR : ____________________________________________________ BIL 1. Sediakan sinopsis. Pengetahuan Baru: Hasil Pembacaan 4. Semak pelan/langkah/ strategi yang diambil. Semak bukti-bukti pelan/langkah/strategi telah dilaksanakan. Pengurusan Grafik c) Koleksi Hasil Terbaik Guru Pelatih Sila Masukkan Tarikh dan Tandakan ( √ ) atau ( X ) CATATAN Ditulis sebelum bermula sesi praktikum.

. Pengajaran Berpasangan A) Perancangan B) Pelaksanaan C) Refleksi/Laporan Penilaian Pengajaran & Pembelajaran A) Formatif Bersifat Diagnostik 8............ sukatan pelajaran....... Semak jadual/rancangan aktiviti yang disediakan. Setiap kemahiran/topik yang diajar. Bahan Bantu Mengajar Teori Sendiri Yang Dibina Hasil Pengalaman Yang Dilalui Sepanjang Praktikum Ilmu Binaan Sendiri Yang Terbentuk Hasil Teori Yang Diuji Dan Dibuktikan Secara Saintifik... 14..... Sila Masukkan Tarikh dan Tandakan ( √ ) atau ( X ) B) Sumatif C) Jadual Penentu Ujian (JPU) D) Panduan Memberi Markah (PMM) Salinan Borang Penyeliaan Dan Bimbingan Pensyarah & Guru Pembimbing (Borang PR1) Penglibatan Kokurikulum A) Surat Lantikan B) Jadual Kerja/Rancangan Aktiviti Sepanjang Praktikum C) Refleksi Setiap Kali Tugas D) Penilaian Tandatangan Pensyarah / Guru Pembimbing .... Inovasi Pedagogi: I.. ( ) CATATAN Menggalak kreativiti.. Ujian bulanan Setiap ujian ditadbirkan. Bukti-Bukti/Dokumen Yang Menunjukkan Proses Melaksanakan Sesuatu Tugas: A) Surat Lantikan/Arahan B) Proses Kolaborasi/Bimbingan C) Senarai Semak/ Soal Selidik D) Laporan Pencapaian/Prestasi E) Surat/Sijil Penghargaan F) Artikel / Esei G) Jadual Kerja H) Gambar /Foto Aktiviti/ Tugas Yang Telah Dijalankan.... Bukti-bukti melalui catatan & data.... 9.... refleksi dll......... yang dianalisis.... 11 12............. 13... Bukti-bukti melalui catatan & data....... Semak bukti-bukti spt RPH.... 10. Gunakan format yang disediakan Setiap kemahiran yang diajar .. yang dianalisis. Kaedah/Teknik/Strategi Ii... ciptaan dan penemuan baru oleh pelatih.SENARAI SEMAK PORTFOLIO PRAKTIKUM BIL ITEM-ITEM 7.

Kemudian. kepengurusan.m. kejurulatihan dan kepegawaian): Perjumpaan rumah sukan dan unit beruniform. Kemudian guru bertugas telah membahagikan rumah sukan bagi para pelajar dan memberi sedikit taklimat dan pengumuman berkaitan dengan rumah sukan. Perjumpaan kokurikulum kali ketiga ini telah dimulakan dengan perhimpunan murid-murid di Dataran Sekolah. _________________________ T. Kami telah bekerjasama dalam memberi tunjuk ajar dan panduan kepada murid-murid sepanjang aktiviti ini dijalankan.m.Tangan Guru /Pensyarah Pembimbing .m. dewan sekolah Nama Guru Penasihat GERKO: Puan Raudah binti Napiah Bilangan Pelajar: 48 Aktiviti/Kemahiran yang dijalankan (kepimpinan. Kemudian perjumpaan untuk unit beruniform telah diadakan dimana guru penasihat memberi informasi tentang pasukan PBSM sebelum membawa murid ke dewan untuk aktiviti.30 p. aktiviti yang dikendalikan telah berjalan dengan lancar. Aspek bimbingan oleh Guru Penasihat / Pensyarah Pembimbing / Guru Pembimbing: Kami diagihkan kepada rumah sukan masing-masing. Tangan Pelajar ____________________________________ T.00 p. pada pukul 2.00 a. Refleksi: Secara am.LAMPIRAN 2-4A LAPORAN AKTIVITI KOKURIKULUM MINGGU KE. Aktiviti ini telah mengambil masa sekitar 30 minit. setiap rumah sukan masing-masing telah berkumpul di tempat yang ditetapkan dan guru-guru penasihat telah sebulat suara mengadakan perlantikan jawatankusa rumah sukan bagi tahun 2015. Tempat: Tapak perhimpunan. – 4.4 Nama Pelajar: Ashvin Kaur A/P Jaspal Singh Jenis Persatuan/Sukan/Unit Beruniform: PBSM Rumah Sukan: Rumah Bendahara (Merah) Tarikh: 4 Februari 2015 Masa: 2.

00 p. Para guru dikehendaki untuk membaw a dan manjaga rumah sukan masing-masing supaya mereka dapat memastikan bahawa murid-murid tidak keluar daripada trek tersebut. bermulanya ekspedisi untuk mejejaki trek merentas desa. Aspek bimbingan oleh Guru Penasihat / Pensyarah Pembimbing / Guru Pembimbing: Kami telah diagihkan kepada rumah sukan masing-masing ________________________ T. Tempat: Trek Merentas Desa Nama Guru Penasihat GERKO: Pn.3 Nama Pelajar: Ashvin Kaur A/P Jaspal Singh Jenis Persatuan/Sukan/Unit Beruniform: Rumah Sukan: Rumah Bendahara (Merah) Tarikh: 28 Januari 2015 Masa: 2. kepengurusan.m.m. – 4.m. aktiviti ini telah berjalan dengan lancar.LAMPIRAN 2-4A LAPORAN AKTIVITI KOKURIKULUM MINGGU KE. Aktiviti kokurikulum ini bermula dengan perhimpunan bersama di dataran sekolah pada pukul 2. Raudah Binti Napiah Bilangan Pelajar: 200 Aktiviti/Kemahiran yang dijalankan (kepimpinan. Refleksi: Secara ringkas. Selepas semua murid-murid dan para guru telah bersedia.00 p. Tangan Pelajar ____________________________________ T.00 p. kejurulatihan dan kepegawaian): Membawa murid-murid ke trek merentas desa. Guru bertugas masing-masing mengagihkan murid-murid kepada rumah sukan masing-masing.Tangan Guru /Pensyarah Pembimbing .

Contohnya. kepengurusan. kejurulatihan dan kepegawaian): Program Menjana Minda Kreatif. Ikhwan Budiman bin Misri Bilangan Pelajar: 165 Aktiviti/Kemahiran yang dijalankan (kepimpinan. ________________________ ________________________________ T.15 am – 10.Tangan Guru /Pensyarah Pembimbing .LAMPIRAN 2-4A LAPORAN AKTIVITI KURIKULUM MINGGU KE. Tangan Pelajar T. Refleksi: Setelah murid-murid memasuki kelas masing-masing kami telah ke setiap kelas dan mengedarkan kertas kerja yang perlu mereka lakukan. Murid-murid tahap satu dikehendaki mewarna dan murid-murid tahap dua dikehendaki membuat “word search”.2 Nama Pelajar: Ashvin Kaur A/P Jaspal Singh Jenis Persatuan/Sukan/Unit Beruniform: Panitia Pendidikan Moral Tarikh: 23 Januari 15 Masa: 8. Aspek bimbingan oleh Guru Penasihat / Pensyarah Pembimbing / Guru Pembimbing: Kami mendapat bimbingan dan tunjuk ajar dari segi penyeleras aktiviti dan pengurusan murid. Aktivity in berlangsung selama satu setengah jam. Panitia Pendidikan Moral. Selepah selesai aktivity in kami telah mengumpul hasil karya mereka. Semua murid-murid melibatkan diri dengan aktif.30 am Tempat: Kelas masing-masing Nama Guru Penasihat GERKO: En. kami telah diberi peluang untuk mencari sumber atau maklumat daripada guru penasihat. Pada jam 9 pagi muridmurid dibenarkan untuk berehat seperti biasa and selepas habis rehat pnp berjalan seperti biasa.murid.

Setelah semua sampai. kejurulatihan dan kepegawaian): Perjumpaan kokurikulum yang pertama untuk tahun 2015.00 pm Tempat: Pengakap(1 Kreatif). persatuan serta sukan masing-masing. Perkara ini dilakukan untuk unit beruniform and juga permainan. kami boleh berjumpa dengan guru pembimbing bagi setiap unit beruniform.Secara keseluruhan.LAMPIRAN 2-4A LAPORAN AKTIVITI KOKURIKULUM MINGGU KE. Napiah Bilangan Pelajar: Aktiviti/Kemahiran yang dijalankan (kepimpinan. Sains dan Matematik(6 Kreatif). persatuan serta sukan. Perjumpaan pertama adalah perjumpaan bagi unit beruniform diikuiti dengan perjumpaan persatuan dan yang terakhir adalah perjumpaan bagi satu murid satu sukan. Setelah selesai.00 pm – 04. Refleksi: Para pelajar diberi maklumat tentang tempat perjumpaan bagi setiap unit beruniform. kepengurusan.2 Nama Pelajar: Ashvin Kaur A/P Jaspal Singh Jenis Persatuan/Sukan/Unit Beruniform: Unit Beruniform: Pengakap Persatuan: Sains dan Matematik Sukan: Olahraga Tarikh: 21 Januari 15 Masa: 02. Dengan cara ini. Aspek bimbingan oleh Guru Penasihat / Pensyarah Pembimbing / Guru Pembimbing: Guru-guru telah mengagih kami kepada badan unit-beruniform. Kami juga telah ke kelas tertentu berdasarkan perstauan yang kami terlibat. Raudah bt. Setelah murid-murid memasuki kelas masing-masing mengikut persatuan masingmasing. guru pembimbing telah memberi sedikit taklimat kepada semua ahli. kami telah memulakan pemilihan ajk untuk persatuan tertentu. Tangan Pelajar T. kami telah mendapat informasi tentang carta organisasi bagi setiap perjumpaan.Tangan Guru /Pensyarah Pembimbing . Olahraga(6 Inovatif) Nama Guru Penasihat GERKO: Pn. para pelajar bersama dengan guru-guru telah bersurai ke tempat masing-masing. ________________________ ________________________________ T.

Tahap 2: Terdapat beberapa kelemahan yang perlu diberi perhatian Tahap 3: Pencapaian sederhana. masih perlu peningkatan Tahap 4: Baik dalam banyak aspek Tahap 5: Amat baik. K.P : ____________________ Kursus : _____________________________________________________________ Pengkhususan/Opsyen: ______________________________________________________ Praktikum (Tandakan  ) : Praktikum 1 Praktikum 2 Praktikum 3 Sekolah : _____________________________________________________________ Mata Pelajaran : ____________________________ Tajuk : _________________________ Tahun : ___________ Tarikh : ___________ Masa : ____________ Penyeliaan Ke: ______ Petunjuk Tahap (Sila bulatkan angka yang berkenaan) Tahap 1: Terdapat banyak kelemahan yang perlu diberi perhatian. cemerlang dalam banyak aspek .Borang PR1 BORANG BIMBINGAN PRAKTIKUM Nama Pelajar : ________________________________ No.

. Strategi pengajaran pembelajaran 1 2 3 4 5 d.......... Pemikiran reflektif 1 2 3 4 5 b..... Pencapaian hasil pembelajaran 1 2 3 4 5 h....... Keprihatinan 1 2 3 4 5 c........ Aplikasi nilai 1 2 3 4 5 a........... Perkembangan pengajaran 1 2 3 4 5 c........ Permulaan 1 2 3 4 5 b. Hasil pembelajaran 1 2 3 4 5 b. Penerapan nilai 1 2 3 4 5 f....... Unsur KB 1 2 3 4 5 a...BORANG BIMBINGAN PRAKTIKUM PR1 Aspek Tahap Komponen (A) PERANCANGAN (B) PELAKSANAAN (C) AMALAN REFLEKSI (D) SIKAP DAN SAHSIAH Ulasan a.. Pekerti 1 2 3 4 5 d.... Pembinaan Portfolio 1 2 3 4 5 a... Catatan reflektif 1 2 3 4 5 c.... Penutup 1 2 3 4 5 g. Kualiti pembelajaran 1 2 3 4 5 f..... Tandatangan Pensyarah Pembimbing/Guru Pembimbing (Nama: ) ……………………………… Tandatangan Pelajar .................. Penampilan diri 1 2 3 4 5 b. Pengurusan bilik darjah 1 2 3 4 5 d.......... Komunikasi 1 2 3 4 5 e...... Sumber pengajaran pembelajaran 1 2 3 4 5 e. Isi pelajaran 1 2 3 4 5 c.. Sifat Profesional 1 2 3 4 5 (E) ULASAN KESELURUHAN: .

0 0 – 11.0 0 – 7.9 10.7.9 12.9 16.0 – 9.0 .9 16.0 – 14.0 – 6.9 5.0 – 19.0 – 40.9 20.0 .9 24.5 – 23.4 19.0 – 12.0 – 31.0 – 15.4 6.0 – 25.9 26.9 8.0 0 – 15.0 – 19.P : ____________________ Kursus : _____________________________________________________________ Pengkhususan/Opsyen: ______________________________________________________ Minor/Elektif : ______________________________________________________ Sekolah : ______________________________________________________ (Perhatian: Borang digunakan pada penyeliaan akhir fasa 1 sahaja) Rumusan untuk Praktikum Petunjuk Tahap Tahap 1 : Terdapat banyak kelemahan Tahap 2 : Terdapat beberapa kelemahan Tahap 3 : Pencapaian sederhana Tahap 4 : Baik dalam banyak aspek Tahap 5 : Amat baik.10.9 15. cemerlang dalam banyak aspek KRITERIA PERMARKAHAN MENGIKUT TAHAP Tahap Peratus 10% Peratus 20% Peratus 30% Peratus 40% 1 2 3 4 5 0 – 3.5 .0 – 30.9 32. K.Borang PR/P BORANG PENILAIAN PRAKTIKUM – PENYELARASAN PR/P Nama Pelajar : ________________________________ No.0 – 4.9 8.9 13.9 4.0 – 20.

.. Strategi pengajaran pembelajaran d.................... Pengurusan bilik darjah d....... Kualiti pembelajaran f..... Pemikiran reflektif Markah = c.BORANG PENILAIAN PRAKTIKUM – PENYELARASAN PR/P Komponen Aspek Tahap a. Perkembangan pengajaran (B) PELAKSANAAN (40 markah) c... Penerapan nilai Markah = f. ( ) .. Sifat Profesional JUMLAH MARKAH = (A + B + C + D) ULASAN KESELURUHAN: = / 100 Tanda tangan Guru Pembimbing Tanda tangan Pensyarah Pembimbing .... Isi pelajaran (A) PERANCANGAN (30 markah) c........... ( ) . Unsur KB a........... Hasil pembelajaran 1 2 3 Markah 4 5 b...... Penampilan diri 1 2 3 4 5 (D) b..... Sumber pengajaran pembelajaran e..... Pekerti Markah = d.... Pembinaan Portfolio a... Komunikasi e.... Catatan reflektif 1 2 3 4 5 b...................... Permulaan 1 2 3 4 5 b. Aplikasi nilai (C) AMALAN REFLEKSI (10 markah) a. Penutup g............................. Keperihatinan SIKAP DAN SAHSIAH (20 markah) c...................... Pencapaian hasil pembelajaran Markah = h..

0 – 6.9 15.5 – 23.10.4 19.4 6.Tarikh : ______________________ Borang PR2 BORANG PENILAIAN PRESTASI PR2 Nama Pelajar : ________________________________ No.9 5.7.0 – 30. cemerlang dalam banyak aspek KRITERIA PERMARKAHAN MENGIKUT TAHAP Tahap Peratus 10% Peratus 30% 1 2 3 4 5 0 – 3. K.0 0 – 11.0 – 4.0 – 19.0 – 14.9 24.9 8.9 4.0 .P : ____________________ Kursus : _____________________________________________________________ Pengkhususan/Opsyen: ______________________________________________________ Minor/Elektif : ______________________________________________________ Sekolah : ______________________________________________________ (Perhatian: Borang digunakan pada penyeliaan akhir fasa sahaja) Rumusan untuk Praktikum Petunjuk Tahap Tahap 1 : Terdapat banyak kelemahan Tahap 2 : Terdapat beberapa kelemahan Tahap 3 : Pencapaian sederhana Tahap 4 : Baik dalam banyak aspek Tahap 5 : Amat baik.9 12.0 .5 .

- C - Perancangan Pelaksanaan Amalan Refleksi Sikap dan Sahsiah (Rujuk borang-borang PR 1) KOMUNIKASI (10 markah) Suara Kejelasan dan kesesuaian bahasa Komunikasi bukan lisan Menerang dan menunjuk cara Kecindan (Rujuk Borang-borang PR 1) PENGURUSAN BILIK DARJAH (10 markah) Pengurusan murid Kebolehan memotivasikan murid Pengurusan persekitaran pembelajaran Kawalan bilik darjah Penggunaan ganjaran/dendaan (Rujuk borang-borang PR 1) 2 3 4 5 __________ 2 3 4 5 Markah C = __________ 1 2 3 4 5 Markah D = __________ 1 2 3 4 Markah E = __________ 5 . Aspek A. PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN (30 markah) 1 - D.Fasa 2) Markah B = C. INTERPERSONAL & INTRAPERSONAL (10 markah) - Semangat dan daya tahan Hubungan dengan murid Hubungan dengan kakitangan sekolah Hubungan dengan ibu bapa dan masyarakat setempat (Rujuk Portfolio) Tahap 1 2 3 4 Komen 5 Markah A = __________ - B.BORANG PENILAIAN PRAKTIKUM PR2 Sila bulatkan angka yang berkenaan.Kefahaman tentang keperluan kurikulum (Rujuk borang-borang PR1. PENGETAHUAN TENTANG MATA PELAJARAN (10 markah) 1 Kefahaman tentang ilmu. konsep dan kemahiran .

KOKURIKULUM (10 markah) 2 3 4 Komen 5 Markah F = __________ 1 2 3 4 5 ...Menyemak dan memberi maklum balas tentang kerja murid .... ( ) .....................Penilaian pembelajaran ......Bimbingan .......Kehadiran ......... buku persediaan mengajar dan portfolio) G.......Pengurusan dan pentadbiran (Rujuk portfolio) 1 2 3 4 5 Markah H = __________ Jumlah Keseluruhan Markah PR2 = (A + B + C + D + E +F + G + H ) = ULASAN % (Diisi bersama oleh pensyarah pembimbing dan guru pembimbing) RUMUSAN KESELURUHAN Tanda tangan Guru Pembimbing Tanda tangan Pensyarah Pembimbing ...........Penilaian pengajaran (Rujuk PR 1....... ( ) .......................Kesedaran tentang prestasi murid ........................ PERANAN-PERANAN LAIN (10 markah) ......... PENILAIAN (10 markah) 1 ...........Penglibatan Markah G = __________ (Rujuk portfolio) H.............Aspek Tahap F....Menyimpan rekod murid ......

Tarikh : ______________________ .