HARI AKADEMIK DAN MAJLIS ANUGERAH CEMERLANG PELAJAR MRSM TRANSKRIAN 2006 28 APRIL 2006 Jumaat 8.00 Pagi – 12.

30 Tengah hari

Konsep & Panduan Pelaksanaan Senarai Ahli Jawatankuasa Perincian Tugas Ahli Jawatankuasa

Atur Cara dan Tatacara Perjalanan Program Kriteria Anugerah

‘BETTER THAN THE BEST’
Hari Akademik dan Majlis Anugerah Cemerlang Pelajar MRSM Transkrian 2006 1

KONSEP DAN PANDUAN PELAKSANAAN HARI AKADEMIK DAN MAJLIS ANUGERAH CEMERLANG PELAJAR MAKTAB RENDAH SAINS MARA TRANSKRIAN 2006
1.
1.1

PENGENALAN
Dalam usaha menjana kecemerlangan berterusan MRSM Transkrian yang disemarakkan oleh slogan ’Better Than The Best’ , sokongan padu dan pemahaman jitu ibu bapa/ waris tentang perkembangan pendidikan anakanak mereka amatlah penting. Perbincangan dari hati ke hati antara pihak maktab ( penasihat homeroom/ guru subjek) dengan ibu bapa perlu diadakan setiap semester dalam usaha merapatkan hubungan, mencapai kata sepakat demi kemajuan akademik serta meningkatkan sahsiah anak-anak. Ibu bapa juga akan mendapat gambaran dan input yang lebih jelas tentang program-program maktab. Hari Akademik dan Majlis Anugerah Cemerlang Pelajar menjadi antara wahana penting untuk menjayakan misi ini di samping melengkapkan pakej akademik Program Gerak Gemilang SPM/PMR.

1.2

1.3

2. 2.1

KONSEP
Tahun 2006 merupakan tahun keempat program Hari Akademik diadakan di MRSM Transkrian. Program pada tahun ini akan dilaksanakan melalui tiga pakej yang dijangka mampu merangsang minda dan usaha pelajar untuk terus mencipta kecemerlangan. 2.2 Pakej yang dirancangkan ialah Hari Akademik, Majlis Anugerah Cemerlang Pelajar dan Motivasi Gemilang.

2.2.1 Hari Akademik Hari Akademik merupakan medan pertemuan antara ibu bapa pelajar dengan pihak maktab yang diwakili oleh penasihat homeroom/guru subjek untuk berbincang tentang prestasi anak mereka selama belajar di sini. Ibu bapa akan mendapat info terkini tentang prestasi anak mereka di samping beberapa saranan daripada pihak maktab tentang peranan yang harus dimainkan oleh mereka. Ibu bapa pula digalakkan untuk mengemukakan cadangan/pandangan sebagai penambahbaikan program-program kecemerlangan maktab. Hari Akademik diadakan sebanyak dua kali iaitu sekali pada semester 1 dan sekali pada semester 2. Hari Akademik Semester 1 hanya melibatkan pelajar-pelajar tingkatan lima manakala Hari Akademik Semester 2 akan melibatkan semua pelajar ( Tingkatan 1,2, 4 & 5). Penasihat keluarga pelajar akan mewakli pihak maktab untuk bertemu dengan ibu bapa. Piihak Unit Peperiksaan dan Penilaian Maktab (UPPM) akan membekali penasihat keluarga pelajar dengan beberapa bahan yang diperlukan untuk menjayakan pertemuan/perbincangan tersebut. Program untuk semester 1 dijalankan selama 2 jam manakala untuk semester 2 mengambil masa lebih kurang 4 jam.
© shuhaimi sulaiman mrsmtrans2006 Hari Akademik dan Majlis Anugerah Cemerlang Pelajar MRSM Transkrian 2006 2

2.2.2 Majlis Anugerah Cemerlang Pelajar Pakej kedua dalam program Hari Akademik ini diadakan pada semester 1 sahaja iaitu pada pukul 10.30 pagi hingga 12.30 tengah hari. Program ini merupakan majlis penghargaan kepada pelajarpelajar yang telah mencipta kecemerlangan berdasarkan peperiksaan semester 2 tahun sebelumnya, peperiksaan SPM/PMR tahun sebelumnya dan beberapa anugerah lain yang difikirkan berkait dengan kecemerlangan akademik. Majlis tahun ini merupakan kali ketiga diadakan dan kali kedua dimasukkan sebagai sebahagian daripada Hari Akademik. Anugerah yang dicadangkan untuk disampaikan dalam Majlis Anugerah Cemerlang Pelajar ialah

-

-

i. Pelajar Terbaik Subjek 2005 ii. Peningkatan Prestasi Terbaik Subjek 2005 iii. Anugerah Penghormatan Pengetua 2005 iv. Pelajar Terbaik PMR 2005 v. Pelajar Terbaik SPM 2005 vi. Lonjakan Cemerlang 2005 Ibu bapa pelajar-pelajar tingkatan 5 yang menghadiri program Hari Akademik, pelajar-pelajar yang menerima anugerah, pelajar terbaik PMR/SPM dan yang menghasilkan lonjakan paling tinggi dalam PNG Semester 1 ke Semester 2 2005 akan dijemput menghadiri majlis ini. Majlis Anugerah Cemerlang Pelajar merupakan kemuncak untuk program Hari Akademik. (Rujuk Lampiran untuk Kriteria Anugerah)

2.2.3 Motivasi Gemilang Motivasi Gemilang merupakan pakej ketiga dalam program Hari Akademik yang mula diperkenalkan pada tahun ini. Motivasi Gemilang merupakan program motivasi berbentuk ceramah atau sebagainya selama 2 jam yang dijalankan serentak pada waktu pertemuan ibu bapa pelajar tingkatan lima dengan guru penasihat keluarga pelajar. Golongan sasaran program motivasi ini ialah pelajar-pelajar tingkatan satu, dua dan empat.. Program akan dijalankan dari pukul 8.00 hingga 10.00 pagi. Program untuk pelajar-pelajar tingkatan 1 dan 2 akan dijalankan di Pusat Sumber Pembelajaran manakala program untuk pelajar-pelajar tingkatan 4 akan dijalankan di Bilik Seminar. Melalui program ini, pelajar-pelajar akan lebih terangsang untuk mencipta kecemerlangan di MRSM Transkrian di samping membina iltizam menjayakan slogan maktab ’Better Than The Best’ .

© shuhaimi sulaiman mrsmtrans2006 Hari Akademik dan Majlis Anugerah Cemerlang Pelajar MRSM Transkrian 2006 3

RASIONAL DAN OBJEKTIF HARI AKADEMIK

DAN MAJLIS ANUGERAH CEMERLANG PELAJAR MAKTAB RENDAH SAINS MARA TRANSKRIAN 2006
1.
1.1

RASIONAL
Pelajar perlu diberi suntikan semangat yang berterusan untuk meningkatkan prestasi mereka. Sebarang ujian dan peperiksaan adalah penting dalam usaha mereka mencipta kecemerlangan. Kecemerlangan unggul dalam sama ada Penilaian Menengah Rendah (PMR) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) menjadi fokus utama di samping menyediakan mereka dengan pelbagai input untuk peringkat seterusnya. 1.2 Penglibatan ibu bapa amat penting dalam usaha memberi motivasi dan sokongan kepada pelajar. 1.3 Motivasi berperanan memberi nilai tambah kepada para pelajar untuk terus berusaha mencipta kejayaan baik dari segi akademik mahupun sahsiah.

1. OBJEKTIF HARI AKADEMIK
2.1 Ibu bapa dapat mengetahui dan memahami prestasi akademik anak-anak mereka. 2.2 Ibu bapa dapat berbincang dan menyuarakan idea serta pandangan dengan guru-guru tentang usahausaha untuk meningkatkan prestasi pelajar. 2.3 Ibu bapa memberi sokongan dan motivasi yang berterusan kepada anak mereka untuk berusaha meningkatkan prestasi akademik mereka. 2.4 Pelajar dapat meningkatkan kesedaran intrinsik dan celik akal dari segi pembelajaran subjek-subjek yang belum dikuasai dan membentuk strategi belajar yang lebih berkesan. 2.5 Mengeratkan silaturrahim antara guru, ibu bapa, pelajar khususnya dan pihak maktab amnya.

MAJLIS ANUGERAH CEMERLANG PELAJAR
2.6

Memberi penghargaan kepada pelajar-pelajar yang cemerlang sebagai satu pengiktirafan atas usaha mereka. 2.7 Membina rangsangan dan membentuk galakan kepada semua pelajar MRSM Transkrian agar berusaha mencipta kecemerlangan. 2.8 Para pelajar lebih bersemangat dan beriltizam dalam merealisasikan visi dan misi maktab serta slogan ’Better Than The Best’. 2.9 Mengeratkan silaturrahim dan membina kerjasama erat antara guru, kakitangan, pelajar dan MUAFAKAT sebagai asas persefahaman untuk kecemerlangan.

MOTIVASI GEMILANG

2.10 Pelajar menyedari keupayaan dan potensi diri untuk membina persepsi baru kehidupan sebagai pelajar MRSM. 2.11 Para pelajar lebih bersemangat dan beriltizam dalam usaha menjadi insan syumul baik dari segi sahsiah | dan akademik.

© shuhaimi sulaiman mrsmtrans2006

Hari Akademik dan Majlis Anugerah Cemerlang Pelajar MRSM Transkrian 2006 4

JAWATANKUASA HARI AKADEMIK DAN MAJLIS ANUGERAH CEMERLANG PELAJAR MAKTAB RENDAH SAINS MARA TRANSKRIAN 2006
Penasihat HAJI MOHD YUSOFF BIN HASSAN Pengetua Pengerusi I ENCIK NOOR HASSAN BIN HJ HUSSAIN Penolong Pengetua Hal Ehwal Akademik Pengerusi II HJ OTHMAN BIN AHMAD Penolong Pengetua Hal Ehwal Pelajar Penyelaras ENCIK SHUHAIMI BIN SULAIMAN Ketua Jabatan Bahasa Setiausaha PUAN SITI ZURHAIDA BT SYED ALI Penolong Setiausaha CIK FARIDAH BINTI ABDUL LATIF Jawatankuasa Pendaftaran Dan Sambutan PUAN AZLIN BT MD YUSOF (K) PUAN NOR HAFIZA BT GHAZALI HAJI MUHAMMAD MARZUKI BIN HASHIM HAJI ZAKARIA BIN MOHD NOOR PUAN MAIMUN BINTI YUSOF

Jawatankuasa Persiapan Tempat & Hiasan ENCIK ABDUL SAMAD BIN ABDUL KASIM (K) ENCIK ROSLAN BIN ABD HAMID PUAN ROBAYAH BINTI AHMAD YUDIN ENCIK SULAIMAN BIN MOHD SAID ENCIK MUHAMMAD HANAFI BIN HAMSAN ENCIK ZULKARNAIN BIN SHAMSUDDIN ENCIK AHMAD MALIKI BIN IBRAHIM ENCIK MOHD HELMI BIN HALID

© shuhaimi sulaiman mrsmtrans2006 Hari Akademik dan Majlis Anugerah Cemerlang Pelajar MRSM Transkrian 2006 5

Jawatankuasa Hadiah, Sijil & Cenderamata PUAN NOR LIDZA WATI BINTI SULAIMAN (K) PUAN NURAFIDA BINTI ABU BAKAR PUAN SHAKINAH BINTI MOHD ALI Jawatankuasa Program Motivasi Gemilang PUAN SHARMIZA ARIANTI BT BAHARUM (K) PUAN AZIZAH BT ABDULLAH PUAN CHE SU BT HUSSAIN PUAN AINA BT MD NOH Jawatankuasa Program & Dokumentasi ENCIK MOHD AMIN BIN DIN (K) PUAN DESMARIATUL SAFINAZ BINTI DESA ENCIK MOHD ZAMRI BIN HARUN ENCIK MOHD MAHADI BIN BAKAR Jawatankuasa Jamuan ENCIK HARIZAN BIN ABDULLAH (K) PUAN ROHAYA BIN MD YUSOF CIK SYAFENAS BT ABDULLAH CIK SUFIAH BINTI ADNAN ENCIK MOHD YUSOF ZAKI BIN CHE AMAT PUAN YUSLIZA BINTI USOP PUAN MAYA IZRA BINTI YAAKUB Jawatankuasa Pertemuan Ibu Bapa - Guru ENCIK MUHAMMAD FADZLI BIN MOHAMAD (K) ENCIK ASNOR BIN SENON PUAN ADZ JAMROS BINTI JAMALi CIK MARNI BT MUSA Jawatankuasa Data & Maklumat ENCIK AZIZAN BIN ISMAIL (K)

PUAN NAZLENA BT ABU BAKAR ENCIK AHMAD KAMIL BIN MOHD ALI PUAN NORSIAH BT MOHD NOOR Jawatankuasa Keselamatan dan Kawalan Trafik ENCIK SAW CHENG HOE (K) ENCIK FAIZAL BIN HAMID Jawatankuasa Pengurusan Pelajar ENCIK SHAHRIZAL BIN MOHD SADERI (K) ENCIK JAZMIN BIN AWANG PUAN SAI’IDAH BINTI SALLEH

© shuhaimi sulaiman mrsmtrans2006 Hari Akademik dan Majlis Anugerah Cemerlang Pelajar MRSM Transkrian 2006 6

PERINCIAN TUGAS JAWATANKUASA HARI AKADEMIK DAN MAJLIS ANUGERAH CEMERLANG PELAJAR MAKTAB RENDAH SAINS MARA TRANSKRIAN 2006

Penyelaras
memastikan segala perkara dan urusan berhubung dengan program Hari Akademik, Motivasi Gemilang dan Majlis Anugerah Cemerlang (HMM) berjalan dengan lancar. menyediakan pelbagai maklumat tentang HMM kepada semua jawatankuasa. menyelaraskan pelaksanaan kerja semua jawatankuasa. menyelaraskan urusan buku program HMM menyelaraskan urusan jemputan tetamu kehormat/ perasmi Majlis Anugerah Cemerlang Pelajar hal-hal lain yang berkait dengan HMM

Setiausaha/ Penolong Setiausaha
urusan surat-menyurat/ jemputan mesyuarat jawatankuasa urusan surat jemputan kepada ibu bapa pelajar tingkatan lima urusan surat jemputan kepada ibu bapa pelajar-pelajar yang menerima anugerah urusan surat jemputan kepada pelajar dan ibu bapa pelajar cemerlang PMR /SPM 2005 menyediakan minit mesyuarat jawatankuasa

membantu Penyelaras untuk urusan jawatankuasa hal-hal lain yang berkait dengan HMM

penyelarasan

kerja

semua

JK Pendaftaran Dan Sambutan
mengendalikan urusan pendaftaran ibu bapa ke Hari Akademik menyambut kehadiran ibu bapa ke Hari Akademik dan memandu mereka ke tempat pertemuan dengan guru subjek di bilik kelas yang akan ditentukan kemudian. mengedarkan buku program kepada ibu bapa, guru-guru, jemputan khas dan pelbagai pihak berkaitan menyambut kedatangan penceramah jemputan ke program Motivasi Gemilang (jika ada) memandu ibu bapa ke tempat jamuan jam 10.00 pagi menyambut kehadiran ibu bapa relajar-pelajar yang menerima anugerah / pelajar dan ibu bapa cemerlang PMR dan SPM di dewan maktab. memastikan semua ibu bapa/ penceramah diuruskan dengan baik menyambut kehadiran tetamu kehormat/ perasmi Majlis Anugerah Cemerlang Pelajar. urusan-urusan lain yang berkaitan

© shuhaimi sulaiman mrsmtrans2006 Hari Akademik dan Majlis Anugerah Cemerlang Pelajar MRSM Transkrian 2006 7

JK Hadiah, Sijil Dan Cenderamata
penyediaan sijil-sijil untuk penerima anugerah Penghormatan Pengetua dalam Majlis Anugerah Cemerlang pelajar penyediaan cenderamata tetamu utama/perasmi dan penceramah Motivasi Gemilang penyediaan hadiah kepada penerima anugerah subjek dan sebagainya penyusunan sijil ,hadiah dan cenderamata di atas pentas dan pembahagian tugas pengiring hadiah. urusan-urusan lain yang berkaitan

JK Persiapan Tempat dan Hiasan
menyediakan kelas-kelas untuk tujuan perjumpaan ibu bapa-guru bagi program Hari Akademik.

menyusun kerusi, menghias dewan, menyediakan kain rentang dan menyediakan pentas untuk Majlis Anugerah Cemerlang Pelajar menyiapkan tempat untuk program Motivasi Gemilang di Bilik Seminar dan Pusat Sumber Pembelajaran memastikan semua peralatan di dalam dewan dan Bilik Seminar berfungsi menyusun atur kerusi kedudukan para pelajar, penerima anugerah, ibu bapa , guru dan jemputan khas di dewan. memastikan kelas-kelas bersih dan kemas untuk program Hari Akademik menyediakan sistem siar raya dan multimedia yang lengkap di dewan, Bilik Seminar dan PSP urusan-urusan lain yang berkaitan

JK Jamuan
urusan sarapan untuk guru sebelum program bermula. urusan jamuan untuk ibu bapa/ tetamu khas/ guru/ pelajar/ pelajar cemerlang SPM pada jam 10.00 pagi ( dari segi menu, tempat dan stail ). memastikan persediaan yang rapi dilakukan untuk jamuan sama ada di Dewan Selera, ataupun di tempat-tempat jamuan yang ditetapkan urusan jamuan tengah hari untuk tetamu kehormat/ ibu bapa/ ibu bapa pelajar cemerlang SPM & PMR/ para pelajar/ ajk/ guru dan sebagainya. memastikan petugas yang cukup untuk memberikan layanan yang memuaskan. urusan-urusan lain yang berkaitan

JK Program Motivasi Gemilang
menyelaraskan program ceramah dsb bagi slot Motivasi Cemerlang untuk pelajar-pelajar tingkatan 1,2 dan 4 (Ting 1 & 2 di PSP – Ting. 4 di Bilik Seminar) menyediakan bahan-bahan yang diperlukan untuk program ini bagi keduadua tempat. memastikan program berjalan lancar dari pukul 8.00 pagi hingga 10.00 pagi menyelaraskan urusan bayaran untuk penceramah/ motivator. urusan-urusan lain yang berkaitan

© shuhaimi sulaiman mrsmtrans2006 Hari Akademik dan Majlis Anugerah Cemerlang Pelajar MRSM Transkrian 2006 8

JK Program Dan Dokumentasi

menyelaraskan perjalanan Majlis Anugerah Cemerlang Pelajar agar berjalan lancar mengikut masa yang ditetapkan ( 10.30 pagi hingga 12.30 tengah hari ) berserta pengisiannya. memastikan pengacara majlis mengikut atur cara dan masa serta mendapat latihan intensif dalam mengendalikan majlis. menyelaraskan urusan fotografi rasmi semasa Hari Akademik, Motivasi Gemilang dan Majlis Anugerah Cemerlang Pelajar. menyelaraskan urusan rakaman video Majlis Anugerah Cemerlang Pelajar mewujudkan ’prompter’ untuk memastikan setiap program berjalan lancar mengikut masa pengacara boleh terdiri dalam kalangan pelajar dan menggunakan dwibahasa urusan-urusan lain yang berkaitan

JK Pertemuan Ibu Bapa-Guru
menyelaraskan program Hari Akademik dengan memastikan sesi pertemuan ibu bapa berjalan lancar di kelas-kelas yang telah ditetapkan. menyediakan fail dan bahan-bahan yang diperlukan untuk program ini seperti borang senarai semak pertemuan dan sebagainya. memastikan program berjalan lancar dari pukul 8.00 pagi hingga 10.00 pagi memastikan tidak berlaku kesesakan semasa sesi perjumpaan tersebut. memastikan guru-guru subjek membuat persiapan yang sepenuhnya untuk sesi pertemuan ini memberi taklimat kepada guru-guru subjek tingkatan lima tentang sesi pertemuan ini dan persediaan yang harus dilakukan urusan-urusan lain yang berkaitan

JK Data Dan Maklumat
menyediakan maklumat terkini dari segi keputusan peperiksaan mengikut subjek untuk rujukan guru-guru seperti analisis subjek mengikut kelas/ skala subjek mengikut PNG/ skala subjek mengikut SPM dan sebagainya membantu guru-guru subjek membuat persiapan yang sepenuhnya untuk program Hari Akademik dan bekerjasama dengan JK Pertemuan Ibu Bapa-Guru. membekalkan maklumat yang diperlukan oleh jabatan-jabatan untuk menentukan/ mengenal pasti caloncalon yang layak untuk menerima anugerah. menerima senarai lengkap penerima anugerah bagi pelbagai kategori dan membentangkannya dalam mesyuarat JK Hari Akademik/ Senat untuk tujuan pengesahan. urusan-urusan lain yang berkaitan

JK Keselamatan Dan Kawalan Trafik
menyelaras aliran masuk keluar kenderaan pada hari HMM di kawasan maktab menentukan tempat letak kereta ibu bapa/ tetamu kehormat/ guru-guru/ penceramah/ ibu bapa pelajarpelajar yang menerima anugerah dan sebagainya. membantu pihak pengawal dari segi keselamatan urusan-urusan lain yang berkaitan
© shuhaimi sulaiman mrsmtrans2006 Hari Akademik dan Majlis Anugerah Cemerlang Pelajar MRSM Transkrian 2006 9

JK Pengurusan Pelajar
mengurus dan mengatur kedudukan pelajar/ penerima anugerah/ pelajar cemerlang PMR & SPM bersama dengan ibu bapanya/ ibu bapa/ guru-guru/ tetamu kehormat/ jemputan khas di dalam dewan bagi Majlis Anugerah Cemerlang Pelajar 2006.. menyediakan pelan tempat duduk di dalam dewan dan berkerjasama dengan JK Persiapan Tempat & Hiasan. memastikan tahap disiplin pelajar berada dalam tahap yang paling cemerlang semasa majlis berlangsung memastikan tatacara menerima anugerah diikuti sepenuhnya. memastikan pakaian pelajar kemas. urusan-urusan lain yang berkaitan

ATUR CARA HARI AKADEMIK DAN MAJLIS ANUGERAH CEMERLANG PELAJAR MAKTAB RENDAH SAINS MARA TRANSKRIAN 2006

28 APRIL 2006 8.00 PAGI – 12.30 TENGAH HARI
8.00 Pagi - 10.00 Pagi Program Hari Akademik (Kelas)

PSP) 10.00 Pagi 10.30 Pagi ( Dewan MRSM 12.30 T.hari - 12.30 T. Hari -

Program Motivasi Gemilang (Bilik Seminar / Kudapan Majlis Anugerah Cemerlang Pelajar Transkrian) Majlis tamat

© shuhaimi sulaiman mrsmtrans2006 Hari Akademik dan Majlis Anugerah Cemerlang Pelajar MRSM Transkrian 2006 10

TATACARA PERJALANAN HARI AKADEMIK DAN MAJLIS ANUGERAH CEMERLANG PELAJAR MAKTAB RENDAH SAINS MARA TRANSKRIAN 28 APRIL 2006
MASA 7.00 Pagi – 7.45 Pagi 7.45 Pagi – 8.00 Pagi AKTIVITI / PROGRAM 1. Guru-guru/ kakitangan bersarapan di Dewan Selera. 2. Pendaftaran ibu bapa pelajar-pelajar tingkatan lima di anjung dewan dan seterusnya dipandu ke kelas untuk sesi bertemu dengan guruguru 3. Ketibaan penceramah untuk program Motivasi Gemilang (jika ada) dan dibawa ke Bilik Seminar / PSP TINDAKAN 1. JK Jamuan 2. JK Pendaftaran & Sambutan JK Pertemuan Ibu Bapa-Guru JK Keselamatan & Kawalan Trafik 3. JK Pendaftaran & Sambutan JK Program Motivasi Gemilang

8.00 Pagi – 10.00 Pagi

4. Program Hari Akademik di blok menengah atas. 5. Program Motivasi Gemilang di Bilik Seminar/ PSP 6. Persiapan dan penyempurnaan akhir dewan untuk Majlis Anugerah Cemerlang Pelajar

4. JK Pertemuan Ibu Bapa-Guru JK Program & Dokumentasi 5. JK Program Motivasi Gemilang JK Program dan Dokumentasi 6. JK Persiapan Tempat & Hiasan JK Pengurusan Pelajar 7. JK Jamuan JK Pendaftaran & Sambutan

9.30 Pagi 7. Persiapan untuk Jamuan - Ibu bapa penerima anugerah/ ibu bapa pelajar tingkatan lima/ guru di kawasan blok menengah atas -Tetamu kehormat/ ibu bapa dan pelajar cemerlang SPM/penceramah di Bilik Mesyuarat Utama - Pelajar di Dewan Selera 8. Ketibaan tetamu kehormat dan dibawa ke bilik tetamu untuk berjumpa dengan pengetua. 9. Kudapan - Ibu bapa/ guru di kawasan blok menengah atas -Tetamu kehormat/ penceramah di Bilik Mesyuarat - Pelajar di Dewan Selera
© shuhaimi sulaiman mrsmtrans2006

9.45 Pagi 10.00 Pagi

8. JK Pendaftaran & Sambutan 9. JK Jamuan

Hari Akademik dan Majlis Anugerah Cemerlang Pelajar MRSM Transkrian 2006 11

MASA 10.20 Pagi 10.20 Pagi

AKTIVITI / PROGRAM 10. Penyusunan hadiah di pentas untuk Majlis Anugerah Cemerlang Pelajar 11. Pelajar-pelajar/ penerima anugerah/ pelajar cemerlang PMR & SPM/ jemputan khas/ ibu bapa/ guru-guru mengambil tempat di Dewan MRSM Transkrian 12. Ketibaan tetamu kehormat/ perasmi dari bilik tetamu ke Dewan MRSM Transkrian 13. Majlis Anugerah Cemerlang Pelajar berlangsung

TINDAKAN 10. JK Hadiah, Sijil & Cenderamata 11. JK Pendaftaran & Sambutan JK Pengurusan Pelajar JK Program & Dokumentasi 12. JK Pendaftaran & Sambutan JK Pengurusan Pelajar JK Program & Dokumentasi 13. JK Pengurusan Pelajar JK Program & Dokumentasi JK Hadiah, Sijil & Cenderamata 14. JK Pendaftaran & Sambutan JK Jamuan

10.30 Pagi

10.30 Pagi – 12.30 T.hari

11.45 Pagi

12.30 Tengah hari

12.30 Tengah hari

14. Persediaan jamuan tengah hari untuk tetamu kehormat/ jemputan khas/ pelajar cemerlang PMR & SPM bersama ibu bapa mereka di Bilik Mesyuarat Utama 15. Majlis tamat

16. Jamuan -Tetamu kehormat/ pelajar cemerlang PMR & SPM bersama ibu bapa mereka di Bilik Mesyuarat Utama - Guru/kakitangan di Dewan Selera

15. JK Pengurusan Pelajar JK Program & Dokumentasi JK Keselamatan & Kawalan Trafik 16. JK Jamuan

© shuhaimi sulaiman mrsmtrans2006

Hari Akademik dan Majlis Anugerah Cemerlang Pelajar MRSM Transkrian 2006 12

ANUGERAH DAN KRITERIA PENGANUGERAHAN MAJLIS ANUGERAH CEMERLANG PELAJAR MAKTAB RENDAH SAINS MARA TRANSKRIAN 28 APRIL 2006
BI L
1

ANUGERAH
PELAJAR TERBAIK SUBJEK Semester II 2005 Ting 1 subjek Ting 4 subjek - 14 - 15

PERINCIAN
TINGKATAN 1 2005 1. Bahasa Melayu 2. Bahasa Inggeris 3. Mathematics 4. Science 5. Geografi 6. Sejarah 7. Pendidikan Islam 8. Pendidikan Seni 9. Kemahiran Hidup 10. Sains Komputer 11. Pendidikan Jasmani 12. Bahasa Arab 13. Sivik & Kenegaraan 14. Pendidikan Moral TINGKATAN 4 2005 1. Bahasa Melayu 2. Bahasa Inggeris 3. Matematik 4 Sejarah 5. Pendidikan Islam 6. Matematik Tambahan 7. Fizik 8. Kimia 9. Biologi

CATATAN
Memperoleh markah tertinggi bagi subjek berkenaan mengikut skala PNG bagi Semester II 2005

TINDAKAN
JK Data dan Maklumat -dapatkan info daripada Ketua Jabatan/ UPPM sebelum 18 April 2006 -dibentangkan dalam mesyuarat kali keempat JK Hadiah,Sijil dan Cenderamata -bentuk dan nilai hadiah -dibentangkan dalam mesyuarat kali keempat

10. Prinsip Akaun 11. Pendidikan Seni Visual 12. EST 13. Reka Cipta 14. Sains Komputer 15. Pendidikan Jasmani 2 PENINGKATAN PRESTASI TERBAIK Semester II 2005 Ting 1 subjek Ting 4 subjek - 14 - 15 TINGKATAN 1 2005 1. Bahasa Melayu 2. Bahasa Inggeris 3. Mathematics 4. Science 5. Geografi 6. Sejarah 7. Pendidikan Islam 8. Pendidikan Seni 9. Kemahiran Hidup 10. Sains Komputer 11. Pendidikan Jasmani 12. Bahasa Arab 13. Sivik & Kenegaraan 14. Pendidikan Moral TINGKATAN 4 2005 1. Bahasa Melayu 2. Bahasa Inggeris 3. Matematik 4 Sejarah 5. Pendidikan Islam 6. Matematik Tambahan 7. Fizik 8. Kimia 9. Biologi 10. Prinsip Akaun 11. Pendidikan Seni Visual 12. EST 13. Reka Cipta 14. Sains Komputer 15. Pendidikan Jasmani 3 ANUGERAH PENGHORMATAN PENGETUA Semester II 2005 Ting 1- ____ orang Ting 4- ____ orang Pelajar-pelajar tingkatan 1 dan 4 yang memperoleh PNG 3.50 dan ke atas bagi Semester II 2005 Pelajar-pelajar tingkatan 1 dan 4 sahaja. Pelajar-pelajar tingkatan 3 sudah menerimanya pada Majlis Memeperoleh peningkatan markah terbaik bagi subjek berkenaan mengikut skala PNG bagi Semester II 2005 Peningkatan dalam gred lulus sahaja . JK Data dan Maklumat - dapatkan info daripada Ketua Jabatan sebelum 18 April 2006 -dibentangkan dalam mesyuarat kali keempat JK Hadiah,Siji dan Cenderamata - bentuk dan nilai hadiah - dibentangkan dalam mesyuarat kali keempat

JK Data dan Maklumat -dapatkan info daripada UPPM sebelum 18 April 2006 -dibentangkan dalam

Graduasi 2005

mesyuarat kali keempat JK Hadiah,Sijil dan Cenderamata -penyediaan sijil

4

ANUGERAH PELAJAR TERBAIK PMR 2005 8A - 1 orang Athira binti Azmi

Pelajar yang memperoleh A dalam semua subjek yang diambil dengan jumlah subjek terbanyak

Athira binti Azmi memperoleh 8A dalam PMR 2005 dan merupakan antara 54 orang pelajar paling cemerlang PMR 2005 peringkat kebangsaan yang dipilih oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia.

JK Hadiah,Sijil dan Cenderamata -penyediaan sijil -bentuk hadiah dan nilai -dibentangkan dalam mesyuarat kali keempat

5

ANUGERAH PELAJAR TERBAIK SPM 2005 10A orang 9A 1B orang 7 ___ ___

Pelajar yang memperoleh keputusan SPM 2005 seperti berikut: 1. memperoleh A dalam semua subjek yang diambil @ 2. memperoleh 9 A bagi 10 subjek yang diambil dan tanpa gred C @ 3. memperoleh 8 1A dan tanpa gred C

8 1A 1/2 B orang

JK Data dan Maklumat -dapatkan info daripada UPPM sebelum 18 April 2006 -dibentangkan dalam mesyuarat kali keempat JK Hadiah,Sijil dan Cenderamata -penyediaan sijil -bentuk hadiah dan nilai -dibentangkan dalam mesyuarat kali keempat Pelajar-pelajar tingkatan 1 dan 4 sahaja. JK Data dan Maklumat -dapatkan info daripada UPPM sebelum 18 April 2006 -dibentangkan dalam mesyuarat kali

6

ANUGERAH LONJAKAN CEMERLANG PNG 2005 Ting.1 - 1 orang Ting. 4 - 1 orang

Pelajar yang memperoleh perbezaan peningkatan Purata Nilaian Gred (PNG) paling besar pada semester II 2005 dibandingkan dengan semester I 2005

keempat JK Hadiah,Sijil dan Cenderamata -penyediaan sijil -bentuk hadiah dan nilai -dibentangkan dalam mesyuarat kali keempat

© shuhaimi sulaiman mrsmtrans2006

Hari Akademik dan Majlis Anugerah Cemerlang Pelajar MRSM Transkrian 2006 15

ATUR CARA MAJLIS ANUGERAH CEMERLANG PELAJAR MAKTAB RENDAH SAINS MARA TRANSKRIAN 2006

28 APRIL 2006 10.30 PAGI – 12.30 TENGAH HARI
10.30 Transkriian 10.35 10.45 10.55 11.20 Pagi Pagi Pagi Pagi Pagi Ketibaan tetamu kehormat ke dewan MRSM

Ucapan alu-aluan oleh Pengetua MRSM Transkrian Ucapan oleh Yang dipertua MUAFAKAT Ucapan perasmian oleh tetamu kehormat Upacara penyampaian anugerah - Pelajar Terbaik Subjek Semester II 2005 - Peningkatan Prestasi Terbaik Subjek - Lonjakan Cemerlang PNG 2005 Anugerah Penghormatan Pengetua

Semester II 2005 Semester II 2005 - Pelajar Terbaik PMR 2005 - Pelajar Terbaik SPM 2005 Ucapan Pelajar Terbaik PMR 2005 Ucapan Pelajar Terbaik SPM 2005 Penyampaian cenderamata kepada kehormat 12.30 T. hari Majlis tamat

tetamu

© shuhaimi sulaiman mrsmtrans2006

Hari Akademik dan Majlis Anugerah Cemerlang Pelajar MRSM Transkrian 2006 16

Nota
Senarai nama penerima anugerah subjek, peningkatan subjek dan penghormatan pengetua hendaklah lengkap dari segi kelas (2005), homeroom (2005) dan alamat ibu bapa untuk dihubungi. Senarai nama penerima anugerah PMR/ SPM (2005) juga hendaklah lengkap dari segi alamat ibu bapa untuk dihubungi. Semua jawatankuasa hendaklah menghubungi Pembantu Tadbir (Stor), Encik Hilmi bin Mohd secara terus sekiranya memerlukan peralatan untuk menjayakan program ini.

KERJASAMA DAN KOMITMEN SEMUA AHLI JAWATANKUASA DIUCAPKAN TERIMA KASIH

AMAT DIHARGAI DAN

Disediakan oleh

SHUHAIMI BIN SULAIMAN Penyelaras Hari Akademik dan Majlis Anugerah Cemerlang Pelajar 2006 Maktab Rendah Sains MARA Transkrian Nibong Tebal, Pulau Pinang

© shuhaimi sulaiman mrsmtrans2006

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.