Anda di halaman 1dari 7

PROGRAM UNIT BIMBINGAN & KAUNSELING DAN UNIT DISIPLIN

2014

PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI(PPKI)
SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SERI DESA
45500 TANJONG KARANG, SELANGOR DARUL EHSAN.
----------------------------------------------------------------------

LAPORAN KERTAS KERJA
PROGRAM UNIT BIMBINGAN DAN KAUNSELING
DAN UNIT DISIPLIN
PPKI SMK SERI DESA TAHUN 2014
TARIKH PROGRAM : 13 FEBUARI 2014
TEMPAT PROGRAM : SURAU AL- FALAH
SMK SERI DESA TG. KARANG
DISEDIAKAN OLEH:
CIK SURAYA BINTI OTHMAN

terutamanya dalam aspek tingkah laku dan disiplin. emosi. Justeru itu. rohani dan intelektual (JERI) yang penting dan efektif di kalangan pelajar-pelajar berkeperluan khas ini terutama dalam masalah pembelajaran. Oleh yang demikian Program Disiplin dan Kaunseling ini menjadi satu aktiviti yang dapat membantu anak-anak istimewa ini meningkatkan tahap perkembangan jasmani.PROGRAM UNIT BIMBINGAN & KAUNSELING DAN UNIT DISIPLIN 2014 LAPORAN KERTAS KERJA PROGRAM UNIT BIMBINGAN DAN KAUNSELING DAN UNIT DISIPLIN PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI SMK SERI DESA TAHUN 2014 1. pengurusan diri dan sebagainya. pelaksanaan Program Disiplin dan Kaunseling dalam pendidikan khas merupakan salah satu kaedah pengukuhan jatidiri pelajar dalam aspek jasmani. . PENDAHULUAN Era globalisasi dewasa ini telah membawa satu perubahan yang pesat dalam struktur pendidikan kini khususnya dalam pendidikan khas. Meskipun tahap pembelajaran mereka agak lambat. rohani dan intelektual (JERI) serta membina keyakinan diri dan menimba pengalaman dalam pelbagai aktiviti yang akan dijalankan. malah ia juga dapat memastikan murid-murid lebih terlibat secara aktif serta membantu proses pengajaran dan pembelajaran menjadi lebih berkesan. emosi. Program ini bukan sahaja membolehkan guru-guru mengubah suai teknik pengajaran dan pembelajaran bagi mencapai matlamat pendidikan khas. bermakna dan menggembirakan disamping dapat mewujudkan suasana pembelajaran yang selesa. Program Pendidikan Khas Integrasi merupakan sebuah program yang dijalankan di sekolah harian biasa bagi murid-murid yang mengalami pelbagai masalah pembelajaran serta pelbagai latar belakang keluarga. mereka masih tertakluk kepada pengurusan masa. Usaha untuk meningkatkan teknik perancangan kendiri dari pelbagai aspek dan keupayaan minda mereka perlulah berterusan dan pelbagai untuk membuka peluang dan ruang untuk mereka yang kekurangan melalui pengalaman dan pendedahan terhadap suasana yang berbeza daripada aktiviti-aktiviti yang mereka lakukan samada di sekolah atau di luar sekolah.

3.1 Mendedahkan kepentingan disiplin dikalangan pelajar.5 Memberi pendedahan tentang semangat silaturrahim sesama insan.PROGRAM UNIT BIMBINGAN & KAUNSELING DAN UNIT DISIPLIN 2014 2.2 Meningkatkan penghayatan dan nilai murni. KUMPULAN SASAR Aktiviti ini melibatkan warga PPKI SMK Seri Desa yang terdiri daripada 9 orang guru. ANJURAN Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI) SMK Seri Desa 5. Sindrom Down 6. Aziz Bin Saleh (Guru Penolong Kanan Pendidikan Naib Pengerusi : Pn. 4. PELAKSANAAN Ahli Jawatankuasa Induk : Penasihat : Pn.3 Meningkatkan keupayaan penjagaan tingkah laku. Yostis Binti Misri Setiausaha : En. Abd. 3. 3. Rohaidah Binti Maslan (Pengetua SMK Seri Desa) Pengerusi Khas) : En. 3. Nazura Binti Abdan . Slow Learner b.19 tahun dan mengalami pelbagai masalah pembelajaran seperti: a.4 Membina keyakinan diri dan semangat serta membina emosi positif murid. Murid-murid OKU ini terdiri daripada mereka yang berusia dalam lingkungan 13 . 3 orang PPM dan 38 orang murid. MATLAMAT Memberi pendedahan dan pengalaman kepada murid-murid istimewa tentang kaunseling dan disiplin dan memupuk jatidiri serta membina keyakinan diri murid untuk menghadapi cabaran dunia masa kini. Hasri Bin Ismail Bendahari : Pn. OBJEKTIF 3. Kecacatan Fizikal c. 3. Mohd Amir Rifkhan Bin Mohd Amri Naib Setiausaha : En.

PROGRAM UNIT BIMBINGAN & KAUNSELING DAN UNIT DISIPLIN 2014 AJK : Siaraya : En. 8.00 RM50. BI L 1. ABDUL HABIB BIN ISHAK .00 pagi – 12. Wan Samiyum Bin Wan Yusoff : Pn. Ervina Binti Ahmad Dokumentasi : Cik Suraya Binti Othman Pendaftaran : Pn. AKTIVITI YANG DILAKSANAKAN : HARI/ TARIKH/ MASA KHAMIS 13 /02 / 2014 AKTIVITI SESI 1 8. HJ. KEWANGAN Perbelanjaan Program Unit bimbingan dan Kaunseling dan Unit Disiplin PPKI SMK Seri Desa Tahun 2014. Rohayawati Binti Ishak : Pn.00-9.00 Rm260. 3 Pembantu Pengurusan Murid dan 34 murid PPKI SMK Seri Desa Tg. 3. PENGLIBATAN/KEHADIRAN: . TEMPAT & MASA Tempat : Surau Al-Falah SMK Seri Desa Tarikh : 13 Febuari 2014 Hari : Khamis Masa : 8. Razak : Pn.30 CERAMAH BIMBINGAN DAN KAUNSELING TINDAKAN TN.00 x 2) Banner/Kain Rentang RM150. PERKARA HARGA Jamuan (Nasi Lemak) Cenderahati Penceramah (25. 2. Hasri Bin Ismail Persiapan Tempat : En.00 tengahari 10.9 guru PPKI. Norazean Binti Safar 7. Rahimah Binti Md Nor Jamuan : Pn.00 RM60.00 JUMLAH 9. Karang. Ruwaida Binti Abd. 2 Guru Praktikum.

Murid dapat memberi kerjasama yang baik kepada penceramah di sepanjang program. Habib b. Mengenal Kelebihan Diri ii.Tajuk Ceramah: Manusia Yang Berjaya di Kalangan Orang Yang Bermasalah Pembelajaran .Isi : i. Mardi . 2.Ahli Panel : En.2 Sesi 2 . Semoga program ini terus dapat dilaksanakan pada masa akan datang supaya murid sentiasa diberi motivasi untuk mengetahui potensi dan . 13. Cara penyampaian harus sesuai dengan cara pemikiran murid-murid pendidikan khas. Hj.00 CERAMAH DISIPLIN KAUNSELING DAN DISIPLIN EN. Dapat dilaksanakan dengan jaya. PENGISIAN PROGRAM 11. Ishak .30 REHAT SESI 2 10.Ahli Panel : Tn. KEKUATAN PROGRAM : 1.30 – 12. Peraturan Yang Perlu Di ikuti 12.1 Sesi 1 . Pelbagaikan bahan-bahan slide yang lebih menarik dan mudah difahami oleh murid-murid pendidikan khas. Tokoh-tokoh Terkenal Dari Kalangan LD(Learning Disability) 11. 14.00 PG – 12. Beberapa Kesalahan Disiplin ii. Ciri-ciri Keseronokan Belajar iii. CADANGAN : 1. Rahmat b. CARA MENGATASI KELEMAHAN : 1.Tajuk Ceramah: Buku Peraturan Sekolah .PROGRAM UNIT BIMBINGAN & KAUNSELING DAN UNIT DISIPLIN 2014 8.00 TGH PROGRAM CERAMAH BIMBINGAN & 9.Isi : i. 2. RAHMAT BIN MARDI 11.30 – 10.

.. Di samping itu murid dapat didedahkan dengan peraturanperaturan disiplin dengan lebih jelas..PROGRAM UNIT BIMBINGAN & KAUNSELING DAN UNIT DISIPLIN 2014 kelebihan diri....... Tambahkan pengisian program dengan peluang kerjaya khususnya untuk murid-murid pendidikan khas............ .. (CIK SURAYA BINTI OTHMAN) Disahkan Oleh: ....................... Sokongan pihak pentadbir amat diharapkan dalam usaha mendidik murid-murid berkeperluan khas.......... 2........ ... PENUTUP Melalui aktiviti ini diharapkan murid-murid istimewa ini beroleh manfaat untuk perkembangan & keupayaan diri mereka.............. Disediakan oleh.... 16.

PROGRAM UNIT BIMBINGAN & KAUNSELING DAN UNIT DISIPLIN 2014 .