Anda di halaman 1dari 5

1.

Getah digunakan untuk membuat kasut kerana getah adalah
A. Ringan
B. Keras
C. Kuat dan keras
D. Lembut dan kenyal

2. Rajah 1 di bawah menunjukkan ketulan ais.

Rajah 1
Bagaimanakah cara yang sesuai untuk menghalang ketulan ais daripada
mencair dengan cepat?
A. Membalutnyadengansabut.
B. Membalutnyadengantuala.
C. Membalutnyadengankertastisu.
D. Menyalutnyadenganhabukkayu.
3. Antara objek berikut yang manakah merupakan bahan lut sinar ?

I.
II.
III.
IV.

Cermin depan kereta
Kaca penutup lampu
Silinder penyukat
Sapu tangan

A. I dan II
B. I dan III
C. II dan IV
D. III dan IV

1

Antara yang berikut . Menyalut dengan plastik D. manakah yang boleh berkarat? A C B D 7. Menyapu gris C. Air dan udara B. Udara dan cahaya matahari 5. Rajah di bawah menunjukkan sebilah gergaji. Proses air dan habuk terhadap objek D. Proses cahaya matahari dan air terhadap objek C. yang manakah faktor yang diperlukan untuk pengaratan berlaku? A. manakah kaedah yang paling sesuai untuk mencegah mata gergaji itu daripada berkarat? A. Air dan elektrik C. Beberapa batang paku dimasukkan ke dalam sebuah bikar yang berisi air dan 2 . Antara objek yang berikut . Mengecat B. Tindak balas kimia yang melibat air dan oksigen terhadap objek 6. Antara berikut.4. Apakah yang dimaksudkan dengan pengaratan? A. Proses kimia terhadap objek B. Air dan cahaya matahari D. Membalut dengan kain lembap 8.

K dan N B. L dan M D. Cara manakah yang paling sesuai digunakan untuk mencegah pagarnya daripada berkarat? A Mengecat B Membalut pagarnya dengan plastik C Menyapu gris D Membalut dengan kertas kering 11.Pagar besi N.Selepas beberapa hari air di dalamnya bertukar warna menjadi keperang-perangan.Jarum Antara objek berikut .Gergaji M. yang manakah dibalut dengan kertas berminyak untuk menghalangnya daripada berkarat? A. Maklumat di bawah menunjukkan beberapa objek K. K C. 9. M dan N 10.Pisau cukur L. 3 .diletakkan bersebelahan tingkap yang terbuka. Zamri ingin memastikan pagar baru rumahnya tahan lama. Apakah kesimpulannya? A Air bertindak balas dengan cahaya matahari B Air bercampur dengan habuk dan kotoran C Air dan udara bertindakbalas dengan paku. D Air dipanaskan oleh cahaya matahari yang bertindak balas terhadap paku.

C.Apakah langkah terbaik untuk mencegah paku di atas daripada berkarat? A Membalut dengan plastik B menyadur dengan logam tidak berkarat C Mengecat D Meyapu gris 12. Bahanbuatanmanusia yang melalui proses kimia 13. Apakah yang dimaksudkan dengan bahan semulajadi A. . Bahan yang berasaldaripadatumbuhan . Apakah hasil daripada proses yang di tunjukkan di atas ? A. haiwandanbatuan D. Bahan yang bolehdigunakanterusdaripadasumbernya B. Bahan yang bolehdijumpai di kerakBumi C. 4 . D. B.

dan S D. Rajah menunjukkan empatobjek P. yang manakah diperbuat daripada bahan yang sama seperti objek yang ditunjukkan di atas ? 5 . Q dan S B. P dan Q C. R . dan S R S Manakah objek yang dibuat daripadabahan semulajadi? A. dan S 15. P.Q. P.14.Q.R. Antara yang berikut .