Anda di halaman 1dari 15

BAB 1 : PEMAKANAN & PENGURUSAN SAJIAN

Makanan bekal ialah makanan yang dimasak dan dibungkus untuk dimakan ditempat
lain.

Makanan bekal yang baik mestilah tidak mudah rosak atau hancur, tahan cuaca panas,
mudah dibawa, mudah dibungkus, mudah dipegang, seimbang, dan dipek di dalam bekas
yang sesuai.

Panduan Menyaji

Secara Berpek

1. Gunakan bekas mengepek yang sesuai mengikut kuantiti dan jenis sajian sama
ada masakan kering atau basah
2. Bekas yang digunakan untuk mengepek hendaklah sesuai mengikut sajian tujuan
3. Pek makanan dengan cermat dan bersih
4. sediakan makanan dengan cermat dan bersih
5. Sediakan juga kertas servit atau tuala lap tangan

Pemilihan bekas atau bahan untuk membungkus makanan bekal hendaklah tidak mudah
pecah, tahan haba, dan mudah dibawa.
contoh-contoh alatan membungkus makanan

termos/ kelalang hampagas

mudah dibawa. jadual masa untuk kerja amali.  Susunan perancangan kerja amali melibatkan rancangan kerja dan kertas perancangan kerja iaitu menyediakan pilihan masakan. . menyediakan senarai beli belah dan kertas susunan kerja. dan tidak mudah rosak serta mudah disediakan.mangkuk tingkat bekas poliserina bekas plastik kertas lilin  Faktor utama perancangan menu untuk makanan bekal ialah makanan yang dimasak mestilah seimbang. tidak berkuah. tahan lama.

peranggu meja Tatasajian Melayu . Hidangan makan tengah hari dan makan malam merupakan hidangan utama dalam sajian harian. kutleri. tekstur. gelas. rupa. dan kaedah memasak  Peranggu meja ialah persiapan meja yang lengkap dengan menggunakan alatan menghidang seperti mangkuk. dan servit yang disusun dengan betul.  Pemilihan dan perancangan hidangan makan tengah hari dan makan malam mestilah hidangan yang seimbang serta berkhasiat dan mempunyai variasi dari segi warna. alas meja.

Tatasajian Cina Tatasajian India Tatasajian Barat .

 kutleri Napkin diperbuat daripada fabrik seperti kapas dan linen serta boleh dilipat dengan pelbagai bentuk yang menarik. dan garpu yang digunakan semasa makan. . sudu. Tatasajian Bufet Kutleri terdiri daripada alatan seperti pisau.

Makanan untuk pesakit boleh ditambah . bubur air barli   Tujuan memberi hidangan khusus kepada pesakit adalah supaya pesakit dapat pulih dengan cepat dan untuk membaiki tisu-tisu badan yang rosak. mudah dihadam. Aspek penambah nilai makanan pesakit adalah dari segi ___________________. dan menarik. seimbang. dan _________________. ______________.contoh lipatan napkin  Sajian untuk pesakit hendaklah berkhasiat. tidak berlemak.

nilainya dengan menambahkan _________________ ke dalam atau menggantikan ______________________ dengan susu ke dalam pudding.  Alat penjimat masa seperti __________________________________________________  Alat penjimat masa hendaklah _______________________________________________ BAB 2 : JAHITAN .

.

Asas Keusahawanan a) Maksud Usahawan ____________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________ b) Keusahawanan adalah ____________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________ 2. Perbandingan peniaga dengan usahawan Peniaga Membeli dan menjual barangan yang 1 sedia ada di pasaran Usahawan Mencipta atau mengubah suai barangan sehingga menjadi produk bernilai Melibatkan diri dalam pasaran sedia ada Merancang dan meneroka pasaran baru Mementingkan keuntungan jangka Mementingkan keuntungan jangka masa panjang 2 .BAB 3 : PERNIAGAAN DAN KEUSAHAWANAN 1. Ciri-ciri usahawan o o Kreatif Inovatif o Sanggup hadapi risiko o Bijak ambil peluang o Usaha yang berterusan 3.

Agensi pelancongan dan umrah 3 Pemasaran dan Agihan Pengeluar Pemborong Peruncit Pengguna .3 pendek Sanggup hadapi risiko terhad Sanggup hadapi risiko besar 4 4.spa dan urutan .Pusat tuisyen .pembuatan makanan. pembalakan dan perikanan .perlombongan. Usahawan dalam negeri Contoh usahawan Jalan Menuju Kejayaan 1 Loh Boon siew Mengimport dan mengedar Motosikal 2 Ramly Mokni Memproses daging burger .Pemborong hasil tani dan ternakan ikan .pembinaan prasarana dan alat pengangkutan 2 Perkhidmatan Kewangan Kesihatan pendidikan Pelancongan .bercucuk tanam dan menternak .kedai kraf tangan dan hiasan - 5.pengeluar kerepek dan keropok . Bidang usahawan Bidang Contoh 1 Pengeluaran Ekstratif Pertanian Perkilangan Pembinaan .tukaran wang . pakaian dan peralatan .

6. Peranan Kerajaan dalam membantu usahawan Singkatan 1 2 Nama Agensi MARA MEDEC 3 Majlis Amanah Rakyat Jenis bantuan Memberikan latihan dan bimbingan Menyediakan prasarana Memberikan pinjaman Memberikan latihan dan Pusat Pembangunan pendidikan usahawan Malaysia Membuat penyelidikan Memberikan khidmat nasihat Mengurus permohonan lesen Lembaga Kemajuan Memberikan taraf printis perindustrian Memberikan pelepasan cukai dan Malaysia perlindungan tarif UDA 4 UDA Holdings Berhad Menyediakan prasarana .

Pusat Latihan Belia Negara dan menawarkan kursus pelbagai bidang peringkat diploma dan ijazah Jabatan pertanian juga memberikan latihan kepada suri rumah dan petani yang menceburkan diri dalam bidang asas tani . Jenis bantuan dan kemudahan kepada usahawan a) Bimbingan dan latihan     Usaha berterusan dibuat oleh kerajaan melalui agensinya sejak diperingkat sekolah iaitu dengan memperkenalkan subjek kemahiran hidup dan aliran teknik dan vokasianal Diperingkat pengajian lanjutan dan pengajian tinggi ditubuhkan pusat latihan seperti giat MARA.5 Menjalankan kajian tentang hasil Institut Penyelidikan pertanian dan Pembangunan Mengadakan latihan tentang Pertanian Malaysia teknologi menghasilkan dan memproseskan hasil pertanian 6 Menjalankan kajian dan Institut Piawaian dan penyelidikan atas barangan dan Penyelidikan keluaran tempatan dan Perindustrian menyampaikan maklumat Malaysia teknologi baru 7 8 Lembaga Minyak sawit Malaysia Memberikan khidmat nasihat dan latihan Majlis Latihan Vokasiaonal Kebangsaan Menyediakan skim latihan 7.

jalan kereta api .Singkatan Nama Agensi Jenis bimbingan PDPN Pusat Daya Pengeluaran Negara Pengetahuan perniagaan 2 MEDEC Pusat pembangunan usahawan Malaysia Pengurusan perniagaan 3 PGM Pusat Giat Mara Latihan 4 MARA Majlis Amanah Rakyat Kindmat nasihat dan latihan 5 ILP Institut latihan Perusahaan latihan berkaitan industri Majlis Latihan Vokasional Kebangsaan Latihan kemahiran tinggi 1 6 MLVK b) Prasarana  Prasarana ialah kemudahan asas seperti jalan raya. kawasan perindustrian . rangkaian telefon dan internet. pelabuhan. bangunan kedai dan bangunan kilang (premis) serta bekalan elektrik dan air yang cekap dan mencukupi Singkatan Nama Agensi Jenis Prasarana 1 UDA UDA Holdings Berhad Kawasan dan premis perniagaan 2 MARA Majlis Amanah Rakyat Kawasan Industri dan Premis perniagaan 3 PKEN Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri Kawasan Industri 4 TNB Syarikat Tenaga Nasional Berhad Bekelan Elektrik 5 JBA Jabatan Bekalan Air Bekalan Air Bersih 6 TELEKOM Syarikat Telekom Malaysia Telefon dan Internet 7 JARING Syarikat Pembekal Internet Internet 8 KTM Syarikat Keretapi Tanah Melayu Berhad Rangkaian Kereta api c) Kajian dan penyelidikan Singkatan 1 Nama Agensi Jenis bantuan Menjalankan kajian tentang hasil Institut Penyelidikan pertanian dan Pembangunan Mengadakan latihan tentang Pertanian Malaysia teknologi menghasilkan dan memproseskan hasil pertanian .

2 Menjalankan kajian dan Institut Piawaian dan penyelidikan atas barangan dan Penyelidikan keluaran tempatan dan Perindustrian menyampaikan maklumat Malaysia teknologi baru 3 Lembaga Minyak sawit Malaysia Menyediakan Khidmat nasihat dan latihan d) Pinjaman kewangan  Kerajaan menyalurkan bantuan kewangan melalui agensi-agensinya agar usahawan dapat memulakan dan menjalankan penyelidikan dan pegeluaran dan memasarkan produk mereka.  Modal yang cukup dapat usahawan menjalankan usaha mereka pada tahap yang sebenarnya dan seperti yang diperlukan oleh pasaran Nama Agensi Jenis bantuan Singkatan 1 MARA 2 MIDF BPM 3 BPIMB 4 SJKM 5 Majlis Amanah Rakyat Syarikat Permodalan kemajuan perusahaan Malaysia Berhad Bank Pertanian Malaysia Bank Pembangunan dan Infrasfruktur Malaysia Syarikan Jaminan Kredit Malaysia Menyediakan pinjaman kecil dan jangka masa panjang Menyediakan pinjaman berpenggal Pinjaman kepada usahawan asas tani dan produk makanan Pinjaman untuk usahawan Menjadi penjamin bagi pihak usahawan yang ingin meminjam daripada isntitusi kewangan tempatan e) Galakan dan Insentif  Kerajaan memberikan galakan dan insentif agar usahawan tempatan dapat terus kekal dan meneroka pasaran baru sehingga keluar negara .

Duti Import Cukai yang dikenakan ke atas barangan yang diimport (dibeli daripada negara luar) 3 Kuata Had terhadap jumlah barangan yang dibeli dari luar negara 4 Galakan Eksport Pengurangan cukai eksport 5 Embargo Dasar memulaukan barangan daripada negara tertentu .1 2 Jenis Galakan Maksud Taraf perintis Pengecualian cukai untuk suatu tempoh seperti 5 atau 10.