Anda di halaman 1dari 5

UJIAN BULANAN

A. Isi tempat kosong.
helai
bilah

pucuk
sudu

1. Nenek membaca se(

naskhah
bungkus

jambak
buah

) surat khabar di ruang tamu.

2. Kakak membeli se(

) nasi lemak di tepi jalan.

3. Aini membaca se(

) surat daripada kawannya.

4. Sara menggunakan se(
mambalut hadiah.

) pembalut hadiah untuk

5. Pak Cik Ali membelah kayu dengan menggunakan se(
kapak.
6. Ramlah menghadiahkan se(
Maria.

) bunga kepada Cikgu

7. Zamri memasukkan beberapa (
dalam air kopinya.
8. Ibu menatang se(
tetamunya.

)

) gula ke
) dulang berisi minuman untuk

B. Isi tempat kosong dengan kata seru yang sesuai.
1. (

), baru aku teringat! kata Pak Samad. (Oh, Cis)

2. (
(Wah, Eh, Aduh)

), tinggi sungguh bangunan di Kuala Lumpur ini!

3. (
Li Yin. ( Ah, Amboi, Hai)

), saya Lutfi! kata Lutfi sambil bersalaman dengan

4. (
Nah)

),merdu sungguh suara penyanyi itu! (Eh, Amboi,

5. (
), beta tidak sangka Hang Jebat sanggup
menderhaka! (Aduhai, Cis, Eh)
6. “(
7. (

), badannya panas betul!” (Eh, Nah, Aduh)
), aku peduli apa orang lain kata! (Oh, Wahai, Ah)

8. “ (
), malang sungguh nasib saya!” kata Shasha
kepada Amin. ( Aduhai, Cis, Wah)

Pelayan restoran itu melayan pelanggan dengan ( ). Pemandangan di kaki gunung itu sungguh ( terutamanya pada waktu senja. kelabu kemas suam bersih berani indah sayang mesra 1. Rina suka jogging di taman kerana keadaan di situ ( ). Ron sangat ( ) akan binatang peliharaanya. Isi tempat kosong. 2. Kakak membantu ibu menyusun pinggan mangkuk di dapur supaya kelihatan ( ). 8. Semua ( ) bertepuk tangan apabila persembahan di pentas itu tamat. (memainkan. Puan Halimah sedang ( pencuci. kita hendaklah sentiasa ( ketika menjalankan tugas. Baju yang dipakai oleh ibu Cindy berwarna ( ). termain) 2. Adik minum segelas air ( makan. ) selepas 7. ditonton) . menonton. 6. ) 4. D. 1. ) pakaiannya. ) 3.C. Alex sedang ( bermain. (penonton. 5. (dicuci. Isi tempat kosong. 3. mencuci) ) bola di padang. Sebagai anggota polis.

( dilantik. Faizal pijak paku. 4. dilawat) ) itu. lawatan. Marsya pilih sebagai pengawas sekolah. Kapal karam itu dampar di tepi pantai. 8. Sunny tidak pernah ( ) asa. . Rumah saya telah cat oleh bapa saya. 7. 6. 6. (berputus. (ditanam. menanam. Pak Usop tidur di atas sofa kerana mengantuk. sila E.pauk yang beraneka jenis itu masak oleh ibu. Lauk. Kereta Proton Preve itu eksport ke luar negara. Pokok bunga itu ( tanamkan) 5. berminat) ) oleh ibu. ) penyanyi itu sejak kecil lagi. melantik) ) menjadi ketua pasukan bola 8.atau di. Salin semula ayat dibawah dengan meletakkan imbuhan ter. peminat.4. 3. Sawah padi Pak Ali letak di tepi tali air itu.yang sesuai. (melawat. 5. terputus) 7. Sesiapa yang berminat menyertai ( beritahu guru kelas. 2. Sheila amat ( ( meminati. 1. Amber Lim telah ( keranjang sekolahnya. Walaupun kalah dalam pertandingan badminton itu.

1. 1. sehelai kain pelikat 9. seketul batu 6. tiga buah buku cerita G. sebentuk cincin berlian 8. beberapa cucuk sate 2. Gandakan kata di dalam kurungan dan isi tempat kosong dengan kata ganda yang sesuai. seutas rantai mutiara 4. sebatang penyapu 10. dua das tembakan 5. sekaki payung 3. dua keping roti canai 7.F. ( murid) . Bina ayat berdasarkan frasa di bawah. ( ) sedang berlari di tengah padang.

2. Zamri menggunakan ( pemandangan itu. (kuda) 8. Ramai ( 5. Kuih ( ( onde) 3. ) itu di atas rak. ) yang dipakai oleh gadis itu sangat cantik. Rosmah menyusun ( 4. ( dibakar. ( buku) ) bermain di padang. ) semasa melukis ) kering itu disapu oleh Mak Gayah sebelum . ( ( anting) 7. (kanak) ) ros yang ditanam oleh ibu itu berbau harum. (daun) ) yang dibuat oleh ibu itu sungguh sedap. ( ( bunga) 6.