Anda di halaman 1dari 8

TEKS PENGACARA MAJLIS RESTU ILMU 2015

1.

( KETIBAAN TETAMU , NYANYIAN NEGARAKU )
Mengumumkan ketibaaan Yang Dihormati, Encik Mohd Asri Bin Mat
Salleh, Yang Dipertua PIBG SK Perempuan Methodist Raub.
Hadirin yang dihormati ,
Lagu Negaraku akan dinyanyikan .
Para hadirin dipersilakan berdiri .

Majlis mengucapkan ribuan terima kasih atas kerjasama sebentar tadi .
Hadirin diminta mengambil tempat masing-masing .
Terima kasih .

Sirih berlipat sirih pinang ,
Sirih dari Pulau Mutiara ;
Pemanis kata selamat datang ,
Awal bismillah pembuka bicara .
Bismillahirrahmanirrahim .
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh ,,,dan Salam 1 Malaysia .

Yang Dihormati

, Encik Mohd Asri Bin Mat Salleh, Yang Dipertua

Persatuan Ibu Bapa dan Guru,
Raub .

Sekolah Kebangsaan Perempuan Methodist

Alhamdulillah . Sekadar pertemuan bicara hati .Yang Berusaha.Sekolah Kebangsaan Perempuan Methodist Raub. Terima kasih kami ucapkan kepada En Mohd Asri Bin Mohd Salleh Yang Dipertua. bapa-bapa serta anak didik sekalian .Sekolah Kebangsaan Perempuan Methodist Raub . . bersyukur kita ke hadrat Allah SWT . Datin Hajah Safarijah Bt Saliman. Yang dihormati guru-guru . Kami sebagai penganjur mengharapkan majlis ini mendapat manfaatnya antara pihak sekolah dan juga ibu bapa . Bertemakan “ RESTU ” . ibu-ibu . Bukan nak tonjol banggakan diri . Yang dikasihi guru-guru Penolong Kanan Sekolah Kebangsaan Perempuan Methodist Raub . penjaga dijemput kemari . Majlis Penyerahan Ilmu nama diberi . Guru Penolong Kanan Pentadbiran . Persatuan Ibu Bapa dan Guru . kerana dengan limpah kurnia-Nya dapat kita berkumpul pada pagi yang berbahagia lagi ceria ini untuk sama-sama menjayakan satu agenda penting pada tahun ini iaitu “ MAJLIS RESTU ILMU ” UNTUK KEBERKATAN . (Yang Dialu-alukan En Basirun B_______________ Pegawai Pendidikan Daerah Raub. Ibu bapa .

2. Bagi memberkati majlis kita pada pagi ini . ucapan aluan oleh Yang Berusaha Datin Hajah Safarijah Bt Saliman. . Untuk itu. Majlis merakamkan ribuan terima kasih kepada Ustaz Azran atas bacaan doa itu tadi . Dengan segala hormatnya dipersilakan .serta ibu bapa yang sudi hadir untuk bersama-sama memeriahkan majlis pada pagi ini . Majlis merpersilakan . majlis dengan segala hormatnya menjemput Al Fadhil Ustaz Azran Bin Jaafar untuk memimpin bacaan doa . Sekolah Kebangsaan Perempuan Methodist Raub. Guru Penolong Kanan Pentadbiran. Sekolah Kebangsaan Perempuan Methodist Raub . ( SETELAH SELESAI UCAPAN PENGERUSI ) Demikian tadi . Majlis diteruskan dengan mempersilakan Yang Berusaha Datin Hajah Safarijah Bt Saliman.untuk menyampaikan ucapan alu-aluan . Guru Penolong Kanan Pentadbiran. marilah sama-sama kita menadah tangan memohon keberkatan agar segala urusan mendapat berkat . Majlis mengucapkan ribuan terima kasih atas ucapan itu tadi .. ( UCAPAN ALU-ALUAN ) Hadirin dan hadirat yang dikasihi . ( SETELAH SELESAI BACAAN DOA ) Amin amin yarabbal alamin.

Besar hajat kami menjemput . Besar niat di dalam hati . Dengan segala hormatnya dipersilakan . . Sidang hadirin yang dikasihi . Sekolah Kebangsaan Perempuan Methodist tahun 2015 .3. ( SETELAH SELESAI UCAPAN PERASMIAN ) Majlis merakamkan jutaan terima kasih kepada Encik Mohd Asri Bin Mohd Salleh Yang Dipertua PIBG sk perempuan methodist raub kerana sudi menyampaikan ucapan dan seterusnya merasmikan Majlis Restu Ilmu . Buah langsat di tepi busut . Bicara tuan tidak dilupa . ( UCAPAN PERASMIAN ) Pokok Meranti Tiga sebatang . Ditebang oleh tiga pemuda . Majlis dengan sukacitanya mempersilakan Yang Dihormati Encik Mohd Asri Bin Mohd Salleh Yang Dipertua PIBG Sekolah Kebangsaan Perempuan Methodist raub untuk menyampaikan ucapan dan seterusnya merasmikan majlis RESTU ILMU Sekolah Kebangsaan Perempuan Methodist Raub 2015. Mari dimuat di dalam peti . Yang dinanti sudah datang .

Adik ini merupakan ketua murid. Buat bekalan ke Tanah Jawa . Ibu dikasihi . ayah ditaati .. Majlis mempersilakan . 5. .Hadirin yang dikasihi . 6. ( UCAPAN WAKIL IBU BAPA ) Gambir dan kapur di dalam peti . Budi dibalas sepenuh jiwa . 4. ( SETELAH SELESAI PENYAMPAIAN CENDERAMATA ) Majlis mengucapkan terima kasih kepada Yang Berusaha Datin Hajah Safarijah Bt Saliman kerana sudi menyampaikan cenderahati .Majlis dengan ini menjemput Yang Berusaha Datin Hajah Safarijah Bt Saliman untuk menyampaikan cenderahati kepada Encik Mohd Asri Bin Mohd Salleh Yang Dipertua PIBG sekolah kebangsaan perempuan methodist raub Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan . ( PENYAMPAIAN CENDERAMATA ) Sebagai tanda penghargaan drpd pihak sekolah. Sekolah Kebangsaan Perempuan Methodist Raub pada tahun 2015. ( SETELAH UCAPAN SELESAI ) Majlis mengucapkan ribuan terima kasih atas ucapan itu tadi . ( UCAPAN WAKIL MURID TAHUN ENAM ) Majlis diteruskan dengan ucapan wakil murid Tahun Enam 2015 .. . Majlis menjemput adik NUR AFZAH BIBI BT JASMAN untuk menyampaikan ucapan..

Mendidik kita sehingga pandai . ( UCAPAN WAKIL GURU ) Bersenjatakan pena keramat .Puan Norhayati Bt Abdul Halim Untuk menyampaikan ucapan wakil guru-guru Sekolah Kebangsaan Perempuan Methodist Raub . Dipersilakan . Selepas itu pergi ke pantai . melangkah sang guru penuh semangat . Jasa ibu bapa sangatlah besar . ( SETELAH SELESAI UCAPAN ) . Dipersilakan .Berjalan-jalan pergi ke pasar . Kini majlis diteruskan. ( SETELAH SELESAI UCAPAN ) Majlis merakamkan ribuan terima kasih atas ucapan sebentar tadi . Majlis dengan segala hormatnya menjemput . 7. ke gelanggang pendidikan untuk berkhidmat . dan berbekalkan ilmu di dada yang sarat . dengan menjemput wakil ibu bapa iaitu ___________________________________________________________ ( ) untuk menyampaikan ucapan.

) persembahan murid Tun Teja Tun Fatimah . Pantang menyerah di tengah gelanggang . Tangkas melawan musuh mendatang . ( SETELAH SELESAI IKRAR ) Majlis mengucapkan ribuan terima kasih . Hendak belayar ke tanah seberang . Majlis diteruskan dengan ikrar murid-murid Tahun Enam . ( IKRAR MURID ) Hadirin Hadirat yg dirahmati Allah. Pantang menyerah sebelum berjuang . Dipersilakan .Majlis merakamkan ribuan terima kasih atas ucapan sebentar tadi . ( NYANYIAN ”YOU RAISE ME UP”. Majlis mempersilakan murid-murid Tahun Enam untuk menyampaikan sebuah lagu yang bertajuk “ You raise Me Up” . Dipersilakan . Patah kepak bertongkatkan paruh . Puteri MGS semangat tak patah . 9.. 8. Untuk itu majlis sekali lagi menjemput adik NUR AFZAH BIBI BT JASMAN untuk memimpin bacaan ikrar . Sampan kotak mengapa dikayuh .

Terima kasih juga kepada semua pihak yang telah memberikan sokongan padu dalam menjayakan Majlis RESTU Ilmu ini .SEKIAN. Majlis menjemput para ibubapa untuk menerima ciuman dan pelukan serta kemaafan dan keampunan anak-anak dan seterusnya bersalaman dengan guru-guru . Dua tiga kata terdorong . Majlis mempersilakan . Bagi pihak seluruh jawatankuasa majlis . Jangan dibawa masuk ke hati . Terima kasih yang tidak terhingga kepada ibu bapa dan penjaga . Kini tibalah acara kemuncak Majlis RESTU Ilmu pada tahun ini .Hadirin yang dikasihi . guru-guru serta anak didik sekalian kerana sudi menjayakan majlis ini . Hadirin yang dikasihi . kami sekali lagi merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Yang Dihormati Encik Asri Bin Mohd Salleh . Yang Dipertua Persatuan Ibu dan Guru. Mohd Sekolah Kebangsaan Perempuan Methodist Raub atas kesudian untuk bersama – sama kita pada pagi ini . TERIMA KASIH . 10. Si jorong berisi buah jati . Berakhirlah sudah Majlis RESTU Methodist Ilmu Sekolah Kebangsaan Perempuan 2015 . ( PENUTUP ) Mangkuk jorong pinggan jorong .