Anda di halaman 1dari 15

TERAPI

BERMAIN
KUMPULAN 1:

• DIGUNAKAN DENGAN EFEKTIF DENGAN KANAK-KANAK YANG MEMPUNYAI KEFAHAMAN DARI 3 HINGGA 5 TAHUN. • ADA JUGA BERPENDAPAT BAHAWA. IAITU SEORANG AHLI TERAPI MENGGUNAKAN FANTASI KANAK-KANAK DAN MAKNA SIMBOLIK PERMAINANNYA SEBAGAI MEDIUM UNTUK MEMAHAMI DAN BERKOMUNIKASI DENGAN KANAKKANAK ITU. TERAPI BERMAIN MERUJUK KEPADA PSIKOTERAPI DENGAN KANAK-KANAK.DEFINISI TERAPI BERMAIN • TERAPI BERMAIN IALAH TEKNIK DI MANA CARA EKSPRESI KANAK-KANAK YANG SEMULA JADI DIGUNAKAN SEBAGAI CARA TERAPEUTIK BAGI MEMBANTU KANAKKANAK INI MENANGANI TRAUMA DAN STRESS. .

FIZIKAL .SOSIAL .INTELEK .EMOSI . BERMAIN MERUPAKAN AKTIVITI YANG UTAMA DALAM PERKEMBANGAN KANAK-KANAK DARI ASPEK: .TERAPI BERMAIN MAIN DAN PERKEMBANGAN KANAK-KANAK SEJAK LAHIR.

Pengalaman Belajar Kanak-Kanak yang Optimum 3 KRITERIA PENGALAMAN KANAKKANAK Pembelajaran melalui PENGALAMAN LANSUNG Penglibatan diri SECARA AKTIF Kebebasan belajar berdasarkan -GAYA BELAJAR -GAYA BERFIKIR -MINAT -MASA YANG MENCUKUPI .

AKTIVITI YANG BERMOTIVASI INTRINSIK DAN DILAKSANAKAN SEMATAMATA UNTUK KEPUASAN. . 2. DIPILIH SECARA BEBAS MENGIKUT KEHENDAK PESERTA DAN TIDAK DIPAKSA. 4. 5. 3. MEMBAWA KESERONOKAN DAN TIDAK DILAKUKAN ATAS TEKANAN MENGANDUNGI UNSUR KHAYALAN AGAR DAPAT MEMENUHI KEPERLUAN ATAU KEPUASAN BERMAIN AKTIVITI FIZIKAL ATAU PSIKOLOGI ATAU KEDUA-DUANYA DAN HENDAKLAH DISERTAI OLEH PESERTA SECARA AKTIF.KONSEP BERMAIN DAN CIRI-CIRINYA 1.

Dilaksanakan secara bersendirian Berimaginasi MAIN ASOSIATIF (ASSOCIATIIVE PLAY) 2orang atau sekumpulan kanak2 Pola main yang sama TAPI BERASINGAN Melibatkan kerjasama dan komunikasi Pinjam atau gilir2 bermain jalankan aktiviti main.MAIN SELARI (PARALLEL PLAY) 2 atau lebih kanak-kanak TAPI main asingasing/bersendirian TAPI di tempat. JENIS-JENIS MAIN MAIN KOPERATIF (COOPERATIF PLAY) 2 atau lebih kanak-kanak libatkan diri Matlamat tertentu Bekerjasama .masa dan aktiviti yang sama MAIN DIRI –SENDIRI (SOLITARY PLAY) aktiviti fizikal/psikologi/keduaduanya.

TUJUAN BERMAIN .

Mengendalika n masalah yang mengganggu perkembanga n normal kanak-kanak Meningkatkan tahap tumpuan Kurangkan masalah tingkah laku dan emosi Meningkatkan kemahiran komunikasi dan kefahaman di antara ibu bapa dgn anak-anak TUJUAN TERAPI BERMAI N Meningkatkan kefahaman diri tentang matlamat hidup Meningkatkan tahap keyakinan diri Meningkatkan kebolehan mengawal keresahan dan perasaan hampa serta keupayaan untuk mempercayai dan berhubung dengan orang lain .

JENIS-JENIS TERAPI BERMAIN JENIS NONDIRECTI VE DIRECTI VE .

. DALAM LINGKUNGAN KAWASAN YANG SELAMAT. ATAU TIDAK MAHU BERCAKAP TENTANG MASALAH MEREKA.JENIS-JENIS TERAPI BERMAIN • NON-DIRECTIVE DI MANA KANAK-KANAK ITU MEMUTUSKAN APA YANG PERLU DILAKUKAN DALAM SESI TERSEBUT. TERAPI BERMAIN INI AMAT BERKESAN DENGAN KANAK-KANAK YANG TIDAK BOLEH. • DIRECTIVE DI MANA AHLI TERAPI MEMIMPIN PERJALANAN TERAPI) ATAU KEDUADUANYA.

CARA MELAKSANAKAN TERAPI BERMAIN .

BERITAHU TENTANG TEMPOH SESI (30-60MIN) LETAKKAN BAHAN DI TEMPAT YG MUDAH DI AMBIL DAN SELAMAT BERJUMPA DENGAN MURID DAN PERKENALKAN KEPADA KAWASAN PERMAINAN. BUAT KEPUTUSAN UNTUK SESI BERASINGAN ATAU DUDUK BERSAMA DENGAN KANAK-KANAK BENARKAN KANAKKANAK PILIH BAHAN SENDIRI. DAPATKAN BAHAN-BAHAN UNTUK SESI TERSEBUT. BERITAHU MASA TELAH TAMAT DAN SIMPAN BAHAN KE TEMPAT ASALNYA. . BERITAHU MURID TEMPOH MASA YANG TINGGAL.KENALPASTI KANAK-KANAK YG BOLEH DAPAT MANFAAT DARIPADA TERAPI BERMAIN GUNAKAN TEKNIK REFLEKSI SEBAGAI RESPON KEPADA KOMEN MURID. BERITAHU MURID BILA SESI SETERUSNYA AKAN DIJALANKAN.

BAHAN-BAHAN TERAPI BERMAIN .

BAHAN MANIPULASI ( TANAH LIAT. KRAYON. ASKAR. BAHAN MEWARNA ) ALATAN BAYI ( BOTOL SUSU ) kembali ALATAN MAINAN DAPUR. BINATANG MAINAN .BOT. PERKAKASAN MEMASAK BEKAS AKTIVITI AIR DAN PASIR ANAK PATUNG SET BLOK ( LEGO ) KERETA .

PERPISAHAN ATAU PERCERAIAN IBU BAPA • KANAK-KANAK YANG TELAH MENGALAMI TRAUMA (SEKSUAL. .TERAPI INI BERGUNA UNTUK : • KANAK-KANAK YANG BERHADAPAN DENGAN KONFLIK. • KANAK-KANAK YANG DIDIAGNOS DENGAN MASALAH KURANG TUMPUAN (ADD / ADHD) • KANAK-KANAK YANG TELAH MENGALAMI KEMALANGAN ATAU BENCANA YANG SERIUS. PENDERAAN FIZIKAL ATAU EMOSI) • KANAK-KANAK YANG BERHADAPAN DENGAN ISU-ISU SEPERTI SAKIT ATAU KEMATIAN ORANG YANG DIKASIHI •  KANAK-KANAK YANG TELAH MENYAKSIKAN KEGANASAN RUMAH TANGGA.