Anda di halaman 1dari 24

E. Bulatkan jawapan yang paling sesuai.

1. _________ di dalam kelas itu pandai belaka.
A. Murid-murid B. Anak-anak C. Budak-budak
2. Di dalam gua itu terdapat sarang _________.
A. kekuda B. lelabah C. kekacang
3. Kayu itu dimakan oleh ________ .
A. agar-agar B. kura-kura C. anai-anai
4. Para pemandu dinasihatkan memandu dengan _______________ di jalan
raya.
A. berbaik-baik B. berhati-hati C. bersungguh-sungguh
5. Razli ________ datang ke rumah saya.
A. jarang-jarang B. jarak-jarak C. ramai-ramai

G. Pilih perkataan berimbuhan yang betul untuk mengisi tempat kosong.
1. Rumah Devi tidak _______________ ____ rumah Lisa. ( tercantik ,
secantik )
2. Puan Lina sedang ____________________ anaknya yang sedang
menangis.
( mendukung , pendukung )
3. Adik menangis kerana ____________________ dari katil. ( berjatuh ,
terjatuh )
4. ________________________ Ramu tidak diterima oleh abangnya.
( Pendapat , Mendapat )
5. Anis dan Intan ________________________ ke rumah Mei Ling pada
Tahun Baru Cina.
( kunjungan , berkunjung )
6. Mereka ______________________ ialah adik-beradik kembar. ( kedua ,
berdua )

7. ___________________________ begitu tidak sesuai dipakai dalam
majlis seperti ini.
( Pakaian , Memakai )

Baca petikan di bawah dan jawab soalan di bawah.
Pada suatu hari iaitu hari Rabu, satu kemalangan yang dahsyat telah
berlaku. Kemalangan itu berlaku di simpang tiga Jalan Hang Tuah.
Kemalangan itu melibatkan sebuah kereta dengan sebuah bas sekolah.
Pemandu kereta itu mendapat cedera parah di bahagian kepala.
Manakala pemandu bas sekolah pula hanya cedera ringan. Pemandu
kereta itu telah dihantar ke Hospital Besar Kuala Lumpur untuk di rawat.
A. Bulatkan jawapan kamu.
1. Bilakah kemalangan itu berlaku ?
A . Malam hari
B. Hari Sabtu
C. Hari Rabu
D. Siang Hari
2. Di manakah kemalangan itu berlaku ?
A. Simpang jalan
B. Jalan Hang Tuah
C. Di simpang tiga Jalan Hang Tuah
D. Di Kuala Lumpur
3. Bagaimanakah keadaan pemandu kereta itu ?
A. Mendapat cedera parah di bahagian kepala
B. Mendapat cedera ringan sahaja.

32. Siapakah yang telah dihantar ke hospital ? A. Ya. Adakah pemandu bas kilang itu mendapat cedera parah ? A. 14. Mendapat cedera parah 4. Pemandu kereta C. 15.. Datuk sedang ……………………. pemandu bas itu hanya pengsan D. 11. C. Ya . ( pagar ) Abang Kasim …………………. oleh askar. Bubuhkan imbuhan mem . ( beli ) F. 13. pemandu bas sekolah itu tidak mendapat cedera parah B. 27.. sebuah kereta Proton Wira. pemandu bas itu cedera parah C.. di dan ber pada perkataan dalam kurungan. Pemandu bas sekolah D. 31. 28. Mendapat cedera di tangan kanan D. Ya . Menolong telaga sedap perajurit perigi membantu askar enak kalau berdekatan berhampiran memakai mengguna jika . ( tembak ) Kawasan sekolah saya …………………. Tidak .C. dan dihiasi bunga. 29. 26. Padankan erti perkataan di bawah. ( marah ) Encik Farid …………………. 12. surat khabar ( baca ) Harimau liar itu telah …………………. Pemandu lori B. Pemandu teksi 5. oleh ayah kerana tidur lewat. pemandu kereta itu cedera parah. 30..

Bagaimanakah ibu Halim menjaga Halim dan keluarganya ? 4. Apakah pekerjaan ibu Halim ? 3. Mengapakah Halim belajar bersungguh-sungguh ? . Halim akan mendengar cerita daripada ibunya. (10%) Halim kawan baik saya. Dia sentiasa menjaga Halim dan keluarganya dengan penuh kasih sayang. Kemudian. 1. jawap soalan-soalan berikut. Pada masa lapang. Bilakah Halim akan mendengar cerita daripada ibunya ? 5. Nama ibunya Aminah. Siapakah nama ibu Halim ? 2.Bacakan petikan di bawah. dia seorang guru. Halim sentiasa belajar bersungguh-sungguh kerana dia ingin menjadi orang yang pandai dan membalas jasa ibunya apabila dewasa. Ibu Halim seorang yang baik hati dan penyayang.

dia berehat di kerusi. B. Setelah siap mengemas ruang tamu. Abang menyapu dau-daun kering. 1. Mereka berasa sungguh gembira kerana halaman rumah mereka menjadi bersih dan cantik. C. C. A. C. Jia Jia dan adiknya pula mencuci longkang dan mengelap tingkap. Menyiram bunga dan memotong rumput Mencuci longkang dan mengelap tingkap .Jia Jia tinggal di Taman Damai. B. A. Datuk Jia Jia sudah tua. A. Ayah Jia Jia memotong rumput. Pada hari Sabtu yang lalu. C. 3. B. Siapakah yang berehat di kerusi ? Nenek Datuk Ibu 4. Pada hari Sabtu yang lalu. Apakah yang dilakukan oleh Jia Jia dan adiknya ? Memotong rumput dan menyapu daun-daun kering. Pada hari Selasa yang lalu. Kakak menyiram pokok bunga. A. Di manakah Jia Jia tinggal ? Taman Damai Taman Aman Taman Sentosa 2. Bilakah mereka bergotong royong membersihkan halaman rumah ? Pada hari Ahad yang lalu. Jia Jia dan keluarganya telah bergotong-royong membershikan halaman rumah mereka. B. ibu dan nenek menyediakan makanan yang sedap untuk mereka.

Isikan tempat kosong dengan jawapan yang sesuai. B. Anak-anak Pak Abu menghargai _____________________________________ ibubapa mereka dan berjanji akan mendengar ________________________ mereka untuk belajar bersungguh-sungguh di sekolah. Mengapakah mereka berasa gembira ? Kerana halaman rumah mereka kotor. A. Suhaila bukanlah anak kandung Pak Ali. Kerana halaman rumah mereka besar. C. Isikan tempat kosong dengan perkataan yang sesuai di bawah. Kerana halaman rumah mereka bersih dan cantik. 1. (10%) anak saudara Pak menantu Ali dan isteri sepupu ________________________nya mempunyai nenek dua orang cucu. Sudir dan Mariah. Oleh itu. dia adalah anak _________________________ . 2. Sudir adalah anak emas kepada Siti dan Johari manakala Mariah adalah anak kandung kepada Suhaila dan Husaini. Mereka dengan tekun untuk _______________________ masa depan mereka. Sudir dan Mariah adalah sebenarnya _________________________ kepada satu sama lain.5. (10%) pengorbanan nasihat sering menjamin mendorong jasa menerima Pak Abu dan isterinya _______________________ bekerja bersungguh-sungguh untuk menyara kelima-lima ________________________ anaknya anak-anaknya yang masih belajar bersekolah.

Anak-anak Pak Abu _____________________________________ pengorbanan ibubapa mereka dan _____________________ akan mendengar nasihat mereka untuk belajar bersungguhsungguh di sekolah.nya. Sudir. (10%) isteri berjanji bersungguh-sungguh Pak Silva tekun dan mendorong menghargai _________________nya sering bekerja ___________________________________ untuk menbiayai kedua-dua anaknya yang masih bersekolah. Sudir adalah satu-satunya ______________________________ Suhaila. Mereka mendorong anak-anak mereka belajar dengan _______________ untuk menjamin masa depan mereka. . 3. Mariah dan keluarga mereka suka mengunjung rumah datuk dan _________________ nya di Kuala Pilah. Pada hari cuti. Isikan tempat kosong dengan jawapan yang sesuai.

Ayah Alya dan beberapa orang jiran yang lainmembantu Encik Kumar mengangkat barang-barang. sekeluarga pun berjumpa dengan jiran baru itu.Alya barang-barang. IbuAlya pula membantu Puan Kamala mengemas barang-barang. Nama jiran baru Alya ialah Encik Kumar dan PuanKamala. Alya sedang menyiram pokok bunga di halaman rumah.Siapakah jiran b aru Al ya ? 3 2 .Mereka bersalaman dan memperkenalkan diri kepada jiranbaru itu. Kemudian. B atauC. Alya juga membantu anak-anak Encik Kumarmengemas barang-barang mereka. Mereka mempunyai dua orang anak iaitu Daviddan Jayanti.Baca petikan di bawah. Lori Ada beberapa orang sedangmenurunkan itu sarat barang-barang dengan itu. jawab soalan-soalan Yang berikutnya.Berapa orangkah ahli keluarga Encik Kumar? . A p a k a h y a n g s e d a n g d i l a k u k a n o l e h Aya s e m a s a j i r a n barunya tiba? 33. Tiba-tiba sebuah lori berhenti di hadapan rumahnya. Bulatkan pada jawapan sama ada A. Encik Kumar sekeluargamengucapkan terima kasih atas bantuan jiran-jirannya itu 31.

9. Raja Nurin ___________ Damia sedang bermain anak patung. Ravineesh menonton televisyen _______________ makan roti. Kucing ternampak tikus ________________ mengejarnya. Walaupun cili ini kecil _______________ rasanya pedas. Isi tempat kosong dengan kata hubung yang sesuai. 1. Asyiqin menggoreng ikan _________________ menyanyi. ( 10 markah) kerana tetapi dan atau dan lalu sambil Contoh : Adik menangis sambil lalu atau kerana sakit perut. 2. 6.A. Badan Abu berpeluh ________________ cuaca panas. 4. 5.Tali itu panjang ______________ pendek ? . Pokok kelapa itu tinggi _____________ rendah ? 8. Adik membuka pintu ________________ masuk ke dalam bilik. 7. 10. 3. Ibu Azwan membeli ikan ________________ sayur sawi di pasar.

Perak. (10 markah) KENALI SAYA Nama saya ialah Nur Aina bt Ahmad. Saya dilahirkan di Hospital Taiping. Saya tinggal bersama keluarga di Kuala Lumpur. (10 markah) Di manakah 1. Cita-cita saya adalah menjadi seorang doktor A. 1. Kemudian. jawab soalan di bawah. Berapakah Apakah Bilakah Siapakah ______________________ harga kasut kamu? 2. Tempat Lahir : ____________________________________ 4. Umur saya tujuh tahun. Nama : ____________________________________ 2. Tempat Tinggal : ____________________________________ 5. Saya bersekolah di Sekolah Kebangsaan Sri Murni.A. Hobi saya ialah membaca buku. Sekolah : ____________________________________ Isikan tempat kosong dengan kata tanya yang diberikan. Baca. ______________________ guru Bahasa Malaysia kamu? . Umur : ____________________________________ 3. ______________________ kamu akan pulang ke kampong? 3.

4. . ______________________ rumah Salina? A. Tulis suku kata yang sesuai. (5 markah) ub 1. ______________________ yang ada di dalam kotak itu? 5. i k 2.

a l 4.s u 3. . o r 5.

2.B. ___ren c ___li . U Isikan tempat kosong dengan huruf vokal. (5 markah) I o e a Contoh : b a ju 1.

___dik 5.3. ___mak 4. ___lar .

A B 6. surau bilik C D kantin dewan Soalan 2 berdasarkan gambar di bawah. 2. A C D Dia Saya bangku bumbung C D Beliau Mereka Hazirah menerima surat _____________________ kawannya. A B Murid-murid beratur ketika membeli makanan di ______________. Rizal dan Mukhriz berkawan baik.Soalan 1 hingga soalan 30 Pilih jawapan yang paling tepat bagi soalan-soalan di bawah. _____________ selalu mengulang kaji pelajaran bersama-sama. 1. Hari kemerdekaan disambut pada setiap 31 ______________. A Dia C Kami B Kita D Kamu 5. ____________ mestilah menghormati kedua-dua ibu bapa kita. dari C kepada . A B meja sofa 3. A Mei C Julai B Jun D Ogos 4. Kucing itu sedang tidur di atas _____________.

A dari C supaya B lalu D apabila Soalan 12 berdasarkan gambar di bawah. 8. Sila C Tolong Usah D Jangan 9. C D tepi dalam Pukul ________________kah sekarang ini? A B 11. .B 7. luar atas bila berapa C D siapa mengapa Azizah menangis _______________ mengetahui beg duitnya hilang. A B __________________ ayah angkat kotak itu. A B pada D daripada Zarina amat sayang ________________ keluarganya. A B 10. Burung-burung itu terbang lalu hinggap di ____________ pokok rambutan. akan C oleh dari D untuk Soalan 8 berdasarkan gambar di bawah.

A B Pelbagai jenis ___________________ ada dijual di gerai makan Mak cik batu-batan kuih-muih C D rumput-rampai rempah-ratus 15. Air sungai di hujung kampung itu __________________ airnya. Dedaun C Rerama Kekuda D Lelangit 14.12. Siti. Haris mengutip sampah itu ________________ membuangnya ke dalam tong sampah. Rizal tidak dapat pulang ke rumah kerana hujan _________________ turun tidak berhenti-henti. A tidur C menangis B ketawa D termenung 18. . A buruk C hangat B jernih D manis Soalan 16 berdasarkan gambar di bawah. 16. A B lebat sejuk C D panas ringan 17. A B dan jika C D lalu sejak 13. A B ____________________ kering jatuh berguguran di halaman rumahnya. A berlari C melatah B berjalan D melompat 19. Azman ______________ lintang-pukang apabila dikejar anjing. Budak kecil itu ___________________ kerana terjatuh daripada basikalnya. oleh Azhar berdiri untuk ___________________ soalan yang ditanyakan gurunya.

A Semua C Setiap B Segala D Suku 26. adik.A B dijawab terjawab C D jawapan menjawab 20. Perkataan seerti bagi haus ialah A lapar B segar 28. Cuaca panas menyebabkan Ganesh berasa haus. Ayah membeli ____________________ kasut sukan yang baharu untuk A B sebuah sehelai C D sepasang sebatang 25. A ternakan C menternak B diternak D penternak 21. Sui Lan mendermakan bingkai _____________________ lamanya kepada anak yatim yang rabun itu. Pak Husein seorang _____________________ ikan keli yang berjaya. _______________ murid wajib memakai tanda nama dan lencana sekolah. C D selesa dahaga Kalsom rajin membaca buku pada waktu lapang. Shahrin tidak pandai bermain bola kerana dia _______________________. Perkataan berlawan bagi rajin ialah A suka C kerap . 23. A buta hati C buta huruf B otak cair D kaki bangku 27. A Bas sekolah C Bubur ayam B Tali pinggang D Pensel warna Soalan 23 berdasarkan gambar di bawah. A cermin mata C gambar foto B cermin tingkap D lampu suluh 22. A kaki C helai B buah D batang 24. ___________________ itu sedap dimakan ketika masih hangat. Datuk berjalan dengan menggunakan se_______________ tongkat.

Jamal : Eh. Adik : Baiklah. mengapa kamu membuang plastik makanan itu di atas lantai? Bukankah guru sentiasa mengingatkan kita supaya menjaga kebersihan sekolah? Adik : Maafkan saya. abang. tingginya bangunan sekolah itu! D Wah! Tingginya bangunan sekolah itu. abang. Lain kali saya tidak akan mengulangi perbuatan ini lagi. tingginya bangunan sekolah itu? B Wah. Malik dan Jamal berjalan menuju ke kantin sekolah. malas D bosan Pilih soalan yang sesuai bagi jawapan yang diberikan. Malik : Mari kita nasihatkan dia. Sedangkan tong sampah ada di situ. Guru Besar telah menyampaikan hadiah kepada para pemenang. Malik : Sepatutnya kamu perlu menjaga kebersihan sekolah seperti mana kamu perlu menjaga kebersihan di rumah. Saya hendak cepat tadi. Jamal : Adik. cuba kamu lihat budak lelaki itu! Dia membuang sampah di atas lantai. (Dia pun mengutip sampah tersebut lalu dimasukkan ke dalam tong sampah. A para Apakah hadiah yang disampaikan oleh Guru Besar kepada pemenang? Di manakah Guru Besar menyampaikan hadiah pemenang? Siapakah yang menyampaikan hadiah kepada para B kepada para C pemenang? D Bagaimanakah Guru Besar menyampaikan hadiah kepada para pemenang? 30. Pilih ayat yang mengandungi tanda baca yang betul. Soalan 31 hingga Soalan 35 Baca dialog di bawah. C Wah. tingginya bangunan sekolah itu. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. .B 29. A Wah. Waktu rehat sudah bermula.) Terima kasih atas nasihat tadi.

mereka dalam perjalanan menuju ke kantin sekolah. Dia ingin ke bilik guru Pernyataan berikut benar tentang petikan kecuali A B C D 35. guru sentiasa mengingatkan supaya menjaga kebersihan. Apakah alasan yang diberikan oleh budak lelaki itu? A B C D 34. melaporkan kepada guru disiplin. menasihati budak lelaki itu. Perkataan menjaga dalam petikan bermaksud A B C D memelihara membersih menghargai menyayangi . Dia tidak nampak tong sampah yang berada di situ Dia hendak cepat Dia tidak sengaja membuang sampah di atas lantai. memarahi budak lelaki itu. mereka terus A B C D 33. Apabila ternampak budak lelaki itu membuang sampah di atas lantai. budak lelaki itu marah apabila ditegur oleh mereka. mengutip sampah itu.Bilakah kejadian membuang sampah itu berlaku? A B C D Sebelum waktu rehat Selepas waktu rehat Semasa rehat Semasa perhimpunan 32. Malik dan Jamal ialah rakan sekelas.

Aktiviti sukan perlu dilakukan untuk mencergaskan tubuh badan dan melahirkan minda yang cerdas. Bahkan. anak-anak ke sekolah dengan menaiki kenderaan seperti motosikal. aktiviti ini juga dapat mengeratkan hubungan kekeluargaan. Justeru. oksigen dalam darah juga boleh bergerak ke otak dengan baik.Soalan 36 hingga Soalan 40 Baca petikan di bawah. Kita digalakkan bersenam sebanyak tiga kali seminggu. Antara aktiviti sukan yang paling mudah dilakukan ialah berlari. Di samping dapat menyihatkan tubuh badan. kehidupan kita juga akan lebih bermakna dengan tubuh badan yang sihat. Selain dapat menghindarkan diri daripada perkara yang tidak berfaedah. kereta. berbasikal dan bermain badminton juga dapat mengeluarkan peluh. Aktiviti ini boleh dilakukan bersama-sama dengan keluarga. Orang dahulu ke sekolah dengan berjalan kaki atau berbasikal. Selain itu. Sekarang. Aktiviti bersukan dapat membantu perjalanan darah menjadi lancar mengalir ke seluruh tubuh. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. atau bas. Hal ini dapat menghindarkan kita daripada sebarang penyakit berbahaya. Lakukan larian perlahan selama 30 minit setiap tiga kali seminggu. Mereka yang mengisi masa lapang dengan bersukan ialah mereka yang bijak. aktiviti senaman perlu dilakukan . Bersukan merupakan satu aktiviti yang sihat.

untuk memastikan badan kita sentiasa sihat dan cergas. Berapa kalikah dalam seminggu kita digalakkan bersenam? A Sekali seminggu . Apakah aktiviti sukan yang paling mudah dilakukan? A B C D 37. Badan sihat minda cerdas. 36. Berenang Memanah Berlari perlahan Melontar peluru Mengapakah aktiviti sukan perlu dilakukan? A B C D Melemahkan tubuh badan Menguatkan otot-otot badan Mengeratkan hubungan kekeluargaan Mencergaskan tubuh badan dan melahirkan minda yang cerdas 38.

Pilih pernyataan yang tidak benar berdasarkan petikan A penyakit. Perkataan mengeratkan dalam petikan bermaksud A B C D melupakan merapatkan menjatuhkan merenggangkan KERTAS SOALAN TAMAT Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Item Soalan Kata Nama Am Kata Nama Khas Kata Ganti Nama Diri Kata Sendi Kata Perintah Kata Arah Kata Tanya Kata Hubung Kata Ganda Kata Adjektif Kata Kerja Kata berimbuhan Kata majmuk Penjodoh bilangan Kata bilangan Bilangan soalan 2 1 2 2 1 1 1 2 2 2 2 2 2 2 1 No soalan 1–2 3 4–5 6–7 8 9 10 11 – 12 13 – 14 15 – 16 17 – 18 19 – 20 21 – 22 23 – 24 25 . Dua kali seminggu Tiga kali seminggu Empat kali seminggu Bersukan dapat menghindarkan kita daripada dihidapi Bersukan dapat menyihatkan tubuh badan.B C D 39. Bersukan melemahkan tubuh badan. Bersukan dapat mengisi masa lapang. B C D 40.

16 17 18 Simpulan Bahasa Sinonim / seerti Antonim / berlawan 1 1 1 26 27 28 19 20 Ayat Tanya Tanda baca 1 1 29 30 21 22 Pemahaman Dialog : Sekolahku Rumahku Petikan: Mari Bersukan 5 5 31 .40 < Belum di edit mengikut taksonomi bloom> .35 36 .