Anda di halaman 1dari 8

PEJABAT PENDIDIKAN DAERAH SUBIS

UJIAN DIAGNOSTIK TAHUN 6 2016
TAHUN 6
BAHASA MELAYU – PEMAHAMAN 011
Bahagian B
NAMA
CALON :

Untuk Kegunaan Pemeriksa
JANGAN BUKA
SEHINGGA

Kod Pemeriksa :
Bahagian

No. Soalan

Markah

KERTAS SOALAN INI
DIBERITAHU

21

1.Tulis nama kamu
disediakan.
2. Jawapan kamu
ruang
jawapan yang
soalan
ini.
3. Serahkan
bersama-sama
borang jawapan
pengawas
peperiksaan pada

22

pada petak yang

(a)
(b)
(c)

23

hendaklah ditulis pada

(a)

disediakan dalam kertas

(b)
(c)
24

(a)
(b)

Bahagian B ini

(c)

objektif kepada

(d)
25

akhir peperiksaan.

(a)
(b)
(c)
(d)
JUMLAH

30

atau serta dan terhadap tatkala agar oleh kerana Menabung merupakan amalan yang mulia. Ayat tanya: __________________________________________________________ __________________________________________________________ Jawapan: Saya dan Aiman membantu Cikgu Ali membersihkan stor sukan sekolah. Amalan menabung sangat baik kerana dapat mengelakkan diri daripada bersikap boros. Menabung juga melatih seseorang __________bersikap sabar dan sentiasa berusaha kerana menabung memerlukan masa yang agak panjang untuk memperoleh hasilnya.Kertas soalan ini mengandungi 8 halaman bercetak SULIT 2 011 [lihat sebelah BAHAGIAN B [30 markah] Soalan 21 Pilih perkataan yang paling sesuai untuk diisi pada tempat kosong dalam petikan yang diberi. Amalan menabung ini seharusnya diteruskan sepanjang hayat_____________ kita dapat menggunakan wang simpanan itu jika kita menghadapi masalah kewangan _______________ dalam kesusahan. . Amalan menabung dapat memberikan keuntungan terhadap diri sendiri______________ keluarga. Tulis ayat tanya yang paling sesuai bagi jawapan yang diberi. [ 4 markah] Soalan 22 a.

. [ 2markah] c. Soalan berikut berdasarkan gambar di bawah. Tulis dialog yang sesuai bagi watak di bawah.[ 2 markah] SULIT 3 011 [lihat sebelah b.

murid-murid perlu menjauhkan diri daripada berada di kawasan yang sunyi. Murid perlu menghindarkan diri daripada berlari. Sementara itu. Contohnya. a. [1 markah] b. semua pihak bertanggungjawap menjaga keselamatan diri masing-masing. setiap murid perlu berhati-hati ketika menggunakan peralatan semasa mengikuti pembelajaran di bilik khas atau di makmal. Peraturan ini dapat menjadikan murid lebih berdisiplin. Murid mesti mengikuti peraturan sekolah kerana ___________________________ __________________________________________________________________. SULIT 4 [ 2markah]011 [lihat sebelah Soalan 23 Baca petikan di bawah. Cara-cara Menjaga Keselamatan Diri di Sekolah Setiap murid perlu menitikberatkan keselamatan diri semasa di sekolah. setiap murid perlu mematuhi peraturan di dalam bilik darjah. Murid-murid sepatutnya berada di kawasan yang lebih terbuka seperti pondok bacaan atau di kawasan tapak perhimpunan untuk mengelakkan sesuatu yang tidak diingini berlaku. bertolak-tolakkan atau bergaduh di dalam bilik darjah. Kesimpulannya. Selain itu. Mereka tidak sepatutnya bermain peralatan yang membahayakan diri sendiri dan rakan-rakan. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Jika perkara ini dapat dilaksanakan sudah tentu murid dan warga sekolah akan sentiasa berada dalam keadaan selamat. murid-murid perlu mengamalkan sikap sopan dan bertolak ansur semasa berada di kawasan kantin. di belakang bangunan. sudah tentu sesuatu perkara yang tidak diingini akan dapat dihindari. Akhir sekali. Apakah perkara yang perlu dijauhi oleh murid semasa berada di dalam bilik darjah? [ 2markah] .Nyatakan peribahasa yang sesuai berdasarkan gambar di atas. Jika mereka menunjukkan sikap tersebut. Bagaimanakah murid-murid dapat mengelakkan kemalangan di sekolah? Pertama .

manusia bertukar menggunakan rakit. Besar atau kecil sebuah rakit bergantung kepada tujuan penggunaannya. Namun begitu. feri dan kapal selam. pada waktu itu manusia belum terdedah dengan perkembangan teknologi. Justeru. Apabila semakin maju. Jadi. daripada menggunakan batang kayu. Murid-murid perlu menitikberatkan keselamatan diri di sekolah. betul salah Kawasan yang sunyi seperti di belakang bangunan sesuai sebagai tempat pembacaan untuk murid-murid. Peraturan yang diikuti oleh murid di dalam bilik darjah menyebabkan murid tidak berdisiplin. Pada zaman dahulu. Mereka akan duduk di atas batang kayu tersebut lalu mendayung dengan menggunakan kaki. Manusia berubah mengikut peredaran zaman. alat perhubungan pun turut diperbaharui. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. perkembangan teknologi menyebabkan sistem pengangkutan air mengalami tranformasi.[lihat sebelah SULIT 5 011 c. pergerakan manusia ke sesebuah destinasi menjadi lebih pantas. Dengan menggunakan sampan. Padankan pernyataan di bawah berdasarkan petikan. Mereka mula menyusuri sungai dengan menggunakan batang kayu yang besar. [ 2markah] Soalan 24 Baca petikan di bawah. Hal ini kerana. manusia menggunakan sungai sebagai jalan perhubungan. . manusia telah menggunakan ilmu sains dan teknologi untuk mereka pengangkutan air yang lebih canggih seperti bot. manusia merekacipta pengangkutan yang lebih baik berbanding rakit. iaitu sampan. Mereka menebang buluh untuk dibuat rakit.

Apakah alat pengangkutan yang digunakan oleh manusia sebelum rakit dicipta? [ 2markah] c. Perkataan zaman dalam petikan boleh juga digantikan dengan perkataan__________________. Mengapakah manusia pada zaman dahulu menggunakan sungai sebagai jalan perhubungan? [ 3markah] . Mengapakah sistem pengangkutan air mengalami tranformasi ? [ 2 markah] d.a. [1 markah] SULIT 6 011 [lihat sebelah b.

Sikap berjimat amalan mulia. [lihat sebelah . Kuih dijamah air dihirup. Pulangnya lewat di hujung petang. Jika berjimat setiap perkara. Jikalau sentiasa berjimat cermat. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Dari timur hingga selatan. Indah nian pemandangan dunia. Pasti terjamin masa hadapan. Orang boros sahabat syaitan. Masa meranum buah ara. Rezeki secupak terasa segantang. Jatuh sebiji di atas papan. Berjimat cermat suruhan agama. Singgah berehat di kota lama. BERJIMAT CERMAT Pergi ke belukar memasang.[lihat sebelah SULIT 7 011 Soalan 25 Baca pantun di bawah. Jika diamal sejahtera hidup.

Berjimat cermat suruhan agama. Tandakan (√) bagi pernyataan yang betul dan (X) bagi pernyataan yang salah Berdasarkan pantun tersebut. d.SULIT 8 011 Apakah maksud rangkap pertama pantun di atas? [2 markah] b. Boros berbelanja akan menambahkan pendapatan. Terangkan maksud baris-baris pantun di atas ? [ 3markah] KERTAS SOALAN TAMAT . [1 markah] Singgah berehat di kota lama. Jika diamal sejahtera hidup. Amalan berjimat cermat sangat dituntut oleh agama. Mengapakah kita harus berjimat cermat dalam semua perkara? [1 markah] c. Kuih dijamah air dihirup.