Anda di halaman 1dari 10

Perkara-Perkara Penting Ketika Melakukan Persetubuhan @ jima’

Jom Aktifkan MyKad Smart Shopper Anda Untuk dapatkan Mata Ganjaran !!

1. Bertaubat dan Memohon Keampunan
Di malam pertama Islam menganjurkan kepada pasangan suami isteri supaya
membersihkan diri dari dosa dan noda yang pernah dilakukan sebelum ini sama ada
zahir dan batin. Oleh itu mereka disarankan supaya memohon taubat kepada Allah
sama ada dengan sembahyang sunat taubat atau beristiqfar kepadanya.Diharapkan
pertemuan buat kali pertama,ini benar-benar memberi makna dalam membina
kehidupan baru yang dapat mengabdikan diri kepada Allah.
2. Amalan Semasa Masuk Bilik / Rumah
Semasa masuk rumah atau bilik bacalah doa terlebih dahulu iaitu :

‫اللــــــلهم إمن ي أنسسنئللنك نخسينرالنمسولج نونخسينر النمسخنر ج مب اسسمم ال ونلنحنن ا‬
‫وب اسم ال نخنرسجنن ا نونعنل ى ال نرنبمن ا نتنومكسلنن ا‬
Ertinya : “Wahai Allah, aku pohonkan daripada kamu sebaik-baik tempat masuk dan
tempat keluar ini. Dengan nama Allah kami masuk dan dengan nama Allah kami
keluar dan kepada Allah kami berserah.”
Dan dahulukan kaki kanan apabila masuk bilik / rumah tersebut.
3. Sembahyang Sunat di Bilik Tidur
Seterusnya apabila suami isteri sudah berada di bilik tidur maka sunat keduanya
sembahyang sunat dua rakaat. Selesai sembahyang sunat, bacalah surah AlFatihah, surah Al-Ikhlas dan selawat Nabi sebanyak tiga kali dan diiringi dengan doa
seperti berikut :

‫اللــهم نب امرسك مل ي مف ي انسهمل ي نونب امرسك نللهــسم اللـــــهم اسجنمــسع نبسيننــ ا نمــ ا‬
‫نجنمسعنق مبنخسيرر نوفرر ق نبسيننن ا اذا نفنرمّقق مبنخسيرر‬
Ya Allah, berkatilah bagiku di sisiku ahliku, dan berkatilah bagi mereka. Ya Allah,
jadikanlah pertemuan kami ini suatu pertemuan yang baik. Dan pisahkanlah kami,
andainya perpisahan itu sebagai kebaikan.

berilah rezeki kepada mereka daripada ku dan berilah rezeki kepada aku daripada mereka. sedih dan tertekan. sesungguhnya aku pohon daripada Kamu dari sebaik baiknya barang ciptaan Kamu. Meletak tangan kanan di atas ubun-ubun isteri Selepas itu suami hendaklah meletakkan tangan kanannya di atas ubun-ubun isterinya bertujuan memohon keberkatan dan kebaikan dan bacalah doa seperti berikut:- ‫اللــــــــــــــهم إن ي اســـــــــئلك مـمـ ن نخسيمرنهـــــــ ا نونخير نمــــــ ا‬ ‫جـــــبللتنهـــــ ا نعلسي ه وأعــــوذبـمـــك ممـــس ن نشـــرهــــــــ ا وشرمــــ ا‬ ‫جبلته ا عليــ ه‬ Ertinya : Ya Allah. kecewa. Dan aku berlindung dengan kamu daripada seburuk-buruknya dan seburuk-buruk yang telah Kamu ciptakannya. marah. . Adab Melakukan Persetubuhan – Bersedia dan dalam keadaan selesa Suami isteri hendaklah memastikan pasangan masing-masing dalam keadaan bersedia. Beramah Mesra Selepas itu si suami hendaklah memusingkan badannya dan hadapkan mukanya tepat kepada isterinya dan duduk bertindih peha seraya memberi salam kepadanya. Dan jadikanlah kemesraanku dan kasih sayangku bagi mereka. Dan jadikan kami semua saling cinta mencintai. Suami isteri juga hendaklah mengambil kira dan tidak melakukan hubungan kelamin ketika pasangan berada dalam keadaan berikut.Ya Allah. Ini adalah sebagai mukaddimah untuk berbual mesra antara suami dan isteri supaya ianya benar-benar merasa gembira dan mesra. – Sedang sakit yang memudaratkan – Keletihan – Kesedihan – Kekenyangan (baru lepas makan) atau pun sedang kelaparan. Ini untuk mengelakkan dari pasangan merasa benci. 5. tempat yang selesa dan masa yang sesuai. 4.

yang diriwayatkan oleh Jabir : “Kenapakah kamu tidak mengahwini anak dara. pernah berjenaka atau bergurau senda dengan isteri-isterinya. sehingga al Nasai. hadis yang diriwayatkan oleh Jariah bin Wahab al Khazai.w. pernah berlumba lari dengan isterinya `Aisyah menang satu hari dan Rasulullah s.w) di waktu dia mendatangani isterinya.a. Beginilah tegasnya Al Khatab.w. maka baginda berkata : “Ini lawan itu” Saiyidina Omar. bermaksud : “Apakah kamu mahu mendengar tentang ahli neraka. Tidak menjadi soalan sama ada mereka menghadap Kiblat ataupun tidak. Suami yang hendak mendatangani isterinya. Adalah Rasul (s. Apabila mereka menuntut sesuatu daripadanya. Tetapi janganlah kedua-duanya bertelanjang bogel di waktu melakukanpersetubuhan kerana kepada Allah sepatutnya kamu lebih-lebih lagi rasa malu.a. Beliau menyelami peringkat peringkat akal mereka dalam pekerjaannya dan tingkah laku.– Lucut Pakaian Kesemuanya Di Waktu Bersetubuh Di antara adab-adab bersetubuh iaitu janganlah mendatangani isterinya selagi isterinya belum melucutkan semua pakaiannya.w. sepatutnya dia dan isterinya tertutup di dalam satu kain selimut.w. dia ialah setiap orang yang keras. dia menutupi kepadanya. Dalam hadis Rasulullah s. Rasulullah s. megah dan angkuh” Di dalam riwayat Abu Daud : “Tidak masuk syurga orang yang megah dan angkuh” Maksudnya orang yang bersikap kasar terhadap ahli keluarganya dan angkuh dengan dirinya.a. hendaklah dia menjadi seorang lelaki. Kedua-duanya hendaklah berselimut di dalam satu kain selimut sebaik-baiknya kedua-duanya melucutkan pakaian. bersuka ria dan bergurau senda dengan isteri terlebih dahulu. Di dalam dua hadis sahih Bukhari dan Muslim. – Bercumbu cumbuan Di antara sunnah Islam ialah bercumbu cumbuan. Suaranya diperlahankan dan dia berkata “bertenang”.a. dia bermesra denganmu dan kamu pula bermesra dengannya” . walaupun terkenal kasar pernah berkata bahawa seseorang lelaki sebaiknya menjadi seperti seorang kanak-kanak ketika berada di sisi keluarganya.a. menang beberapa hari. Abu Daud dan Ibn Majah ada meriwayatkan bahawa Rasulullah s.

wahai Tuhan kami jauhilah kami daripada syaitan dan hindarilah anak yang Engkau anugerahi kepada kami daripada gangguan syaitan. “Ya Allah. atau dengan membaca `Bismillah’ kemudian membaca surah Al-Ikhlas serta membaca takbir “Allahu-Akbar” dan tahlil.Tetapi sederhana di dalam beramah-mesra adalah baik seperti sederhana di dalam lain-lain hal juga.a. Dan baca doa terlebih dahulu sebelum memulakan hubungan kelamin.w. Sunat dimulai dengan menyebut nama Allah s.a. daripada Nabi s.t. jika engkau mentakdirkan ianya keluar dari sulbiku”. jadikanlah dia zuriat yang baik. daripada “Jika Ibn seorang dari kamu apabila Abbas” mendatangi keluarganya (mahumenyetubuhi isterinya) lalu berdoa : ‫اللـــــــــــهم نجمنسبنن ا المشسينط انن نونجنمب المشسينط انن نم ا نرنزسّقنتنن ا‬ Erti maksudnya ialah.a. Doanya seperti berikut. nescaya tidak diganggu oleh syaitan. Beginilah doa yang tersebut di dalam hadis yang telah diriwayatkan oleh Abdullah bin Abbas r. Ya Allah. yang diriwayatkan oleh al-Syaikhan (Bukhari dan Muslim). ‫بسم ال اللهم جنبن ا الشيط ان وجنب الشيط ان م ا رزّقتن ا‬ Maksudnya: “Dengan nama Allah.w. Kemudian menyebut : ‫ب اســم الــ العلــ ي العظيــم اللهــم اجعلنهــ ا ذريــة طيبــة إن كنــق‬ ‫ّقدرت ان تخر ج ذلك م ن صلب ي‬ “Dengan nama Allah Yang Maha Tinggi Lagi Maha Besar. bagi melindungi mereka dan zuriat mereka dari gangguan syaitan. jauhilah kami dari syaitan dari apa yang Engkau kurniakan untuk kami.” Sabda Rasulullah s.w. dengan sabdanya yang berbunyi : .“ Jika sekiranya mereka berdua dikurniakan anak.

” Maka jika dikurniakan bagi keduanya seorang anak. sebagai menghormati qiblat. iaitu dengan berkat doa ini. Dan jauhilah syaitan dari barang yang Kamu kurniakan rezeki kepada kami. hingga dia menjadi kafir. Yang mana dia telah ditulis di masa dia masih di dalam kandungan lagi. Pendapat ini memberi artikulasi masa depan anak yang akan dilahirkan ke dunia. bahawa dia akan mati kelak di dalam keimanan. anak yang akan dilahirkan nanti akan menjadi hamba Allah yang ikhlas. kerana inzal atau pancutan mani si isteri mungkin terlewat dan merbahaya kepada syahwatnya … . Dia tidak mengadap ke arah qiblat kerana dia seorang yang berjunub. nescaya tidak boleh dirosakkannya oleh syaitan buat selama-lamanya”. (Hadith Riwayat AlBukhari) Ulamak-ulamak fiqh bersalahan pendapat tentang makna “tidak boleh dirosakkannya oleh syaitan buat selama-lamanya. Tuhanmu Maha Berkuasa” – Kemudian dia mengelakkan diri dari mengadap qiblat. Ertinya syaitan tidak boleh menggoda agama kanak-kanak ini. ipar dan lain-lain).” Ada di antara mereka berpendapat. Apabila hampir mengeluarkan mani (inzal). Ya Allah ! Jauhilah kami dari syaitan. – Kemudian apabila si suami mahu menamatkan persetubuhan itu. lalu ia jadikan manusia itu punya keturunan dan musaharah (hubungan kekeluargaan melalui perkahwinan seperti menantu. bahawa yang dikehendaki dengan hadis tadi. dia berdoalah : “Dengan nama Allah. maka katakan di dalam hati tanpa menggerakkan dua bibirmu: ‫الحمد ل الذي خلق م ن الم اء بشرا فجعلــ ه نســب ا طهــرا وكــ ان‬ ‫ربك ّقديرا‬ “Segala pujian bagi Allah yang menciptakan manusia dari air. hendaklah dia perlambatkan sedikit untuk memberi peluang kepada isterinya sampai ke puncaknya. Golongan ulamak yang lain pula berpendapat. bahawa syaitan tidak mampu hendak merosakkan akidah anak yang akan dilahirkan nanti.‫لو ك ان احدكم إذا أت ي اهل ه ّق ال ب اسم ال اللهم جنبنــ ا الشــيط ان‬ ‫وجنب الشيط ان م ا رزّقتن ا‬ Ertinya : “Jikalaulah sesungguhnya siapapun daripada kamu hendakmendatangi isterinya.

Suami isteri dilarang melakukan hubungan kelamin yang boleh memudaratkan kesihatan dan emosi seperti menyiksa dan memukul pasangan sebelum melakukan jima’. sebenarnya boleh ditambah atau dikurangkan mengikut kadar keperluan dalam menjaga diri melalui perkahwinan. jika suami mampu berbuat demikian. sekalipun suami mendahului. Ya. Ketidaksamaan di segi tabiat inzal ini akan menimbulkan kegelisahan.Kemudian jika terlalu lambat mungkin menyakitkan isterinya pula. ciuman dan pelukan.w. Persetubuhan patut dilakukan empat malam sekali. difahamkan daripada bilangan isteri yang dibenarkan kahwin seramai empat orang.t kerana diberi nikmat dan kepuasan dalam melakukan hubungan kelamin. – Memberi penghargaan – Suami isteri digalakkan mengucap syukur pada Allah S. mungkin isterinya malu walaupun dia (isteri) belum sampai ke peringkat tersebut. sebaliknya persamaan masa inzal lebih melazatkan. “Sesungguhnya sejahat-jahat manusia di sisi Allah pada hari Kiamat ialah seorang lelaki yang melepaskan hajatnya kepada isterinya dan isterinya melepaskan hajatnya kepadanya kemudian dia menyebarkan rahsia itu. Pasangan suami isteri dinasihatkan tidak menonton video lucah atau meniru aksi yang bertentangan dengan nilai kemanusiaanbersetubuh-dalamislam/”>.w bersabda yang maksudnya. Suami isteri juga harus saling berterima kasih kepada pasangan dengan ucapan. Penghargaan yang diberi akan menyuburkan kasih sayang dan meningkatkan kendiri (self esteem). Rasulullah S.” (Hadith Riwayat Muslim) . – Bersederhana – Hubungan kelamin @ jima’ yang baik ialah yang dilakukan dalam keadaan sederhana mengikut keperluan dan kemampuan suami isteri sama ada dari segi kekerapan ataupun teknik yang digunakan. Kalau suami berdiam diri selepas inzal. Boleh pula dikurangkan dari kadar tersebut. – Tidak menyebarkan rahsia – Suami isteri haram menyebarkan rahsiahubungan kelamin kepada orang lain walau dengan apa cara sekalipun. kerana menjaga diri melalui perkahwinan itu menjadi kewajipan. isterinya.a. Itu lebih adil.

malu.Sebagai kesimpulan lihatlah perkara-perkara seperti berikut : A. 5. “Sesungguhnya Allah itu baik dan menyukai kebaikan. jangan waktu terlalu lapar atau terlalu kenyang. Sunat bersetubuh dengan bersenda gurau dan bermain-main terlebih dahulu supaya dapat membangkitkan syawat seterusnya jika memperolehi anak. tegasnya sunat terlebih dahulu mengambil air sembahyang. 4. malam Khamis dan malam Isnin. gementar. Suci daripada hadas kecil. Sunat melakukan persetubuhan pada hari Jumaat atau malamnya. bersih dan menyukai kebersihan”. Mandi dan memakai wangi-wangian. Memakai pakaian yang mengghairahkan tegasnya pakaian menimbulkan nafsu syawat (lelaki atau perempuan). . insyaAllah akan cerdik (berakal). 6. Sunat-sunat dalam melakukan Persetubuhan 1. perasaan gemuruh. dan proses ini penting untuk mengurangkan kesakitan. takut dan rasa tertekan. (Hadith Riwayat Tirmizi) 3. Kemesraan mesti ada. 2. Sunat bersetubuh diwaktu sihat.

Makruh jima’ di bawah matahari atau bulan mengambang. 5.a. jika fatwa tersebut tidak disandarkan kepada Rasulullah s. berpandukan salah satu ta’wil daripada sabda Rasulullah s.w. Sunat membaca bismillah dan doa sebelum dan sesudahbersetubuh. Makruh lelaki melihat faraj isterinya dan perempuan melihat zakar suaminya boleh mewarisi buta. Ini adalah pendapat jumhur (kebanyakan) ulama. B. Makruh jima’ pada malam dua hari raya dan pada awal pertengahan (tanggal 15) dan akhir tiap-tiap bulan Islam. Ada juga ulama’ berpendapat makruh bersetubuh pada malam pertama hari raya Aidl Fitri dan Aidil Adha. iaitu malam yang pertama. Imam Al-Ghazali berkata : “Setengah ulamak menyatakan sunat bersetubuh pada hari Jumaat dan Malamnya.7. Fatwa sahabat bukanlah merupakan satu hujah syara’ yang diwajibkan mengikutinya. 3. Makruh jima’ jika dapat dilihat atau didengar orang malah haram sekiranya sengaja dilihat orang.a. Ada pendapat yang mengatakan : Bahawa makruh bersetubuh tiga malam dalam bulan Islam. Mu’awiah dan Abu Hurairah. 2. Sunat bersetubuh dalam satu selimut dan di atas satu hamparan elakan daripada telanjangbogel tanpa penutup kain. Dikatakan bahawa kenyataan tersebut adalah mengikut pendapat Ali. Makruh jima’ selepas solat zohor hingga ke petang. malam yang akhir dan malam pertengahan bulan. Perkara yang haram dalam persetubuhan . 9.w. 4. Selesai bersetubuh sunat disegerakan mandi junub jika tidak dapat dilakukan atas sebab-sebab tertentu sunat membasuh kemaluan dan mengambil air sembahyang (wuduk). bermaksud “Allah merahmati orang yang mandi dan memandikan isteri (Pada hari Jumaat)”. Perkara Yang Makruh dalam Persetubuhan 1. C. 8.

” (Surah Al-Baqarah : Ayat 222) Dari Masruuq b. Haram jima’ membawa ayat-ayat Al-Quran nama-nama Allah. asalkan sasarannnya ialah lubang faraj.Ajda’i berkata: “Aku telah bertanya kepada ‘Aisyah tentang sesuatu yang boleh dilakukan seorang suami terhadap isterinya yang sedang Haid. nifas dan wiladah.1. 4. Jika bersetubuhpastikan putus haid.dan apabila engkau menyetubuhi isterimu. 6. dan bukannya lubang dubur. 7. Abdulah berkata.) 3. tidak kira depan. Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang taubat dan menyukai orang-orang yang mensucikan diri. engkau mendapat pahala”. nifas dan wiladah dan selepas mandi hadas besar. Tambahan Boleh mendatangi dari arah mana pun untuk bersetubuh. “Mereka bertanya kepadamu tentang haidh. Haram jima’ dalam masjid / surau. Haram jima’ melalui jalan belakang (melalui dubur) walau pun isteri. tepi atau belakang. Haram jima’ sedang berpuasa di bulan Ramadhan.a. dan janganlah kamu mendekati mereka. Nabi. Haram jima’ sedang dalam ihram haji atau ihram umrah. apabila mereka telah suci. Para sahabat bertanya: Wahai Rasulullah. (Riwayat Bukhari) 2. oleh sebab itu hendaklah kamu menjauhkan diri dari wanita di waktu haidh. Apa saja boleh. maka campurilah mereka itu di tempat yang diperintahkan Allah kepadamu. adakah seseorang dari kami mendapat pahala dalam melampiaskan syahwat? . Haram jima’ di tempat terbuka (tempat awam). Haram jima’ ketika isteri haid. Lalu turunlah ayat suci demikian: “Isteri-isteri kamu adalah ladang bagimu maka datangilah ladangmu itu dari arah mana saja yang kamu sukai”. 5.” ‘Aisyah menjawab. sebelum mereka suci..w. Malaikat dan lain lain seperti azimat. bahawa orang-orang Yahudi (beranggapan) berkata. “Terkutuklah orang yang menyetubuhi isteri diduburnya. (Surah Al Baqarah – ayat 223) Bersetubuh @ berjima’ dengan isteri adalah satu ibadah dan mendapat pahala jika melakukannya.” (Hadits Riwayat Abu Dawud dan anNasa’i dari Abu Hurairah. Apabila seseorang menyetubuhi isterinya pada kemaluannya melalui belakang maka mata anaknya (yang lahir) akan menjadi juling. Dari Jabir b. bersabda: “…. Rasulullah s. kecuali kemaluannya (bersetubuh). katakanlah: “Haidh itu adalah suatu kotoran”.

” (Hadits Riwayat Muslim). hendaklah dibasuh dahulu zakar.a. “Apabila di antara kamu telah mencampuri isterinya kemudian dia akan mengulangi persetubuhannya itu maka hendaklah dia mencuci zakarnya terlebih dahulu.w yang bermaksud. Dan jika mahu mengulangi jima’ . Seperti mana sabda Rasulullah S.” (Hadits Riwayat Baihaqi) ‫وال أعلم‬ .Nabi menjawab: “Bukankah kalau dia meletakkan (syahwatnya) di tempat yang haram dia akan berdosa? Demikian pula kalau dia meletakkan (syahwatnya) pada jalan yang halal maka dia mendapat pahala.