Anda di halaman 1dari 15

Kebudayaan dan Kesenian

Disediakan Oleh :
Anis Amalina Zulkepli

Kisahnya menceritakan kejadian yang menimpa dirinya. . mereka telah berbalah dan akibat pergaduhan dan ayunan antan puteri Sejenjang yang terkena ke pipi Puteri Santubong menyebabkan Gunung Santubong telah terpecah menjadi dua seperti yang dilihat pada hari ini. Ia merujuk kepada seorang Lebai yang mempunyai sifat yang lurus bendul dan tamak.Cerita Rakyat Lebai Malang • Merupakan salah satu bentuk Sastera Rakyat Melayu. • Mereka memuji-muji tentang kelebihan diri sendiri dan akibat dari itu. Puteri Santubong Puteri Sejenjang • Mengisahkan tentang dua orang puteri dewa kayangan yang mempunyai paras rupa dan kecantikan yang tiada tolok bandingnya ketika itu. • Ia juga mungkin merupakan sindiran bahawa seseorang itu tidak boleh terlalu jujur / lurus bendul sehinggakan dia diambil kesempatan oleh mereka yang berniat jahat.

• Anak murid Kong Zhi telah mengarahkan budak kecil itu memberikan laluan kepada mereka dan di sinilah Kong Zhi terpaksa menjawab beberapa soalan yang membuatkannya terkejut . Kong Zhi mengajar muridnya supaya mengaku jika tahu dan jangan berpura-pura tahu jika tidak tahu. . Dalam perjalanan. Kong Zhi dan anak muridnya pergi ke suatu tempat dengan menaiki kereta kuda. Budak itu sedang bermain di tengah jalan. • Sejak peristiwa itu. mereka bertembung dengan seorang budak yang berumur enam tahun.Kong Zhi Meminta Tunjuk Ajar Budak Kecil • Kong Zhi merupakan seorang sasterawan dan tokoh pemikir yang terkenal pada zaman dahulu. Pada suatu hari. Kita sepatutnya meminta tunjuk ajar daripada sesiapa sahaja yang berpengetahuan kerana ilmu tiada batasnya.

• Pada suatu hari keenam-enam mereka mendekati gajah dan telah bertengkar sesama mereka. mereka tidak melihat keseluruhan gajah itu sendiri.Kisah Orang Buta Melihat Enam Ekor Gajah • Mengisahkan tentang enam orang buta yang sering mendengar tentang gajah. • Mereka semua hanya meraba bagian tubuh gajah yang berlainan. Namun karena mereka semua belum pernah melihatnya. Maka mereka beramai-ramai pergi melihat gajah. Masing-masing tidak mahu mengalah. . mereka ingin sekali tahu seperti apa gajah itu.

gong dan angklung.Kesenian Tradisional Kuda Kepang • Tarian Kuda Kepang dibawa ke Negeri Johor oleh pendatang dari Jawa. . Silat • Salah satu tradisi Melayu paling tua yang juga merupakan sejenis seni mempertahankan diri. Para penari menggunakan kuda kepang untuk menggambarkan kisah kejayaan perjuangan suci Islam. Silat juga adalah suatu seni yang boleh dipersembahkan dalam bentuk tarian. diiringi paluan gendang.

sebuah tarian yang terkenal di negeri Johor. yang diperkenalkan oleh para mubaligh dari Timur Tengah. . pada mulanya digunakan dalam amalan berzikir yang bertujuan menyebarkan pengetahuan mengenai sejarah tamadun Islam.Zapin • Pengaruh Islam ke atas tarian tradisional Malaysia boleh dilihat dengan ketara dalam tarian Zapin. Tarian ini.

. serta memerlukan keberanian dan penataan gerak tarian yang tepat diantara penari-penarinya. Tarian naga adalah sebuah tarian bersemangat yang sentiasa diiringi paluan gendang tagu Cina.Tarian Singa • Lazimnya dipersembahkan ketika perayaan hari Tahun Baru Cina. dan simbal. Menurut lagenda. singa adalah satu-satunya haiwan yang boleh menghalang Nian – sejenis haiwan dongeng yang selalu menyerang negara China dan mengorbankan manusia pada hari sebelum Tahun Baru Cina. merupakan persembahan yang penuh bertenaga dan menghiburkan.

Tarian Bharata Natyam • Tarian klasik India ini bagaikan sebuah puisi dalam gerak tari. terdapat sesetengah penari kanak-kanak yang mula berlatih pada umur semuda lima tahun. Memandangkan tarian ini memakan masa yang lama untuk dikuasai. . dan memaparkan lebih dari 100 gerak tarian dan gaya badan. Tarian yang dramatik dan bersemangat ini berdasarkan kisah epik India purba.

Ia dipersembahkan sebagai tanda kesyukuran atas hasil tuaian padi yang banyak. Penari lelaki dan perempuan mempersembahkan tarian yang mengasyikkan ini dengan gerak-geri yang perlalan serta pergerakan yang menngambarkan burung yang sedang terbang. untuk menghindar roh jahat.Sumazau • Merupakan sebuah tarian kaum Kadazan yang lazimnya dipersembahkan sewaktu acara-acara keagamaan dan kemasyarakatan. dan untuk mengubati penyakit. .

Pada masa dahulu. Pahlawan lelaki mempertunjukkan pergerakan yang tangkas di sepanjang persembahan tarian ini. . diraikan dengan perayaan Gawai Kenyalang. yang dikatakan antara yang paling bengis di Sarawak. sambil memakai topi tradisional yang panjang dan memegang sebuah perisai panjang yang berukir.Ngajat • Adalah sejenis tarian pahlawan tradisional suku kaum Iban di Sarawak. Tarian ini lazimnya dipersembahkan ketika perayaan Gawai Kenyalang. pemburu kepala dari suku kaum ini.

Pakaian Tradisional Baju Kurung dan Baju Melayu Cheongsam dan Samfu .

Sari dan Kurta Kain Sirat dan Dangdong. Bidang dan Bedong .

Sinuangga’ .Gaung dan Souva.

Pemain-pemain yang membentuk lingkungan atau bulatan itu mestilah bergilirgiliran menimang bola itu dan mengawalnya supaya tidak jatuh ke bumi. Jika bola itu jatuh.Permainan Tradisional Sepak Raga • Permainan ini dimulakan dengan salah seorang pemain melambung bola kepada rakannya dengan tangan. Rakannya itu akan menimang bola itu dengan kakinya sekali atau beberapa kali. . sebelum menendangnya ke arah pemain lain. permainan dalam pusingan tersebut ditamatkan.

termasuk juga satu tahap nasib.Mahjong • Mahjong membabitkan kemahiran. mahjong juga popular sebagai perjudian dan sebagai permainan komputer. • Biasanya dimainkan oleh kaum wanita. strategi. . • Di Asia. dan pengiraan.