Anda di halaman 1dari 8

SK (P) SULTAN IBRAHIM, JOHOR BAHRU.

SEKOLAH BERPRESTASI TINGGI
UJIAN 1 2016
DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI
TAHUN 3

NAMA : _____________________________________
______________

KELAS : 3

Bahagian A : Bulatkan satu jawapan yang betul.
1. “Manisnya buah rambutan ini”, kata Sarah kepada ibunya. Kemahiran proses
sains
memerhati yang dilakukan oleh Sarah melibatkan deria
A.

bau

B. sentuhan

C. rasa

2. “Saya mendengar bunyi mercun di halaman rumah”
Berdasarkan dialog di atas, deria manakah yang paling sesuai untuk membuat
pemerhatian ?

A

B

C
3. Urai memasukkan bola merah dan bola hijau ke dalam dua bakul rotan yang
berasingan. Apakah proses sains yang sedang digunakan oleh urai ?
A Berkomunikasi
B Membuat inferens
C Mengelas
Berkaki
kuda
lembu
angsa

Tidak berkaki
Siput
Ular
paus

4. Kemahiran proses sains yang ditunjukkan pada jadual di atas ialah tentang kemahiran
A.

mengelas

B. meramal

C. membuat inferens

Rajah di bawah menunjukkan seorang murid sedang menjalankan aktiviti sains

C. peralatan dan bahan sains dengan tepat. 5. Air B. Membersihkan peralatan sains dengan cara yang betul. Gigi manusia terdiri daripada tiga jenis iaitu gigi kacip. Baju B. gigi kacip 10. Pasu 8. Menggunakan dan mengendalikan peralatan dan bahan sains dengan betul. gigi geraham . membantu tumbesaran C. membantu 9. Melakar spesimen. Antara berikut yang manakah bukan keperluan asas bagi tumbuhan ? A. 6. B. Apakah kemahiran manipulatif yang berkaitan dengan aktiviti tersebut ? A. Gigi apakah yang ditunjukkan pada gambar di atas ? A.di luar bilik darjah. Yang manakah antara berikut adalah keperluan asas bagi manusia ? A. gigi taring dan gigi geraham. gigi taring C. memberi tenaga kesihatan B. Cahaya Matahari C. Apakah kumpulan makanan ini ? A. Kereta 7. Apakah fungsi gigi taring ? B. Air C.

B. Gambar di bawah menunjukkan sebatang gigi geraham. Gigi terdiri daripada beberapa struktur. 1. gosok gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari berkumur setiap kali sebelum makan berjumpa doktor gigi setiap enam bulan sekali 15 Bahagian B Arahan: Baca soalan dengan teliti kemudian jawab semua soalan. Apakah fungsi gigi geraham ? A. Antara berikut yang manakah bukan cara penjagaan gigi yang betul ? A. 21 tahun 13. Yang manakah penyataan yang betul ? A. salur darah B. Lapisan gigi yang paling luar dan paling keras ialah A. C. B. B. enamel C. Tandakan ( ∕ ) pada keperluan asas manusia . dentin 14. 6 hingga 10 bulan B. Pada umur berapakah set gigi susu manusia mula tumbuh ? A. 6 hingga 10 tahun C. C.A B C mengoyak makanan merasa makanan melumatkan makanan 11. C. memotong makanan menyiat makanan memecah dan melumatkan makanan 12. minum minuman berkarbonat boleh memutihkan gigi sisa makanan yang terselit pada gigi menggalakkan pembiakan bakteria yang boleh merosakkan gigi gigi tidak membantu kita bertutur dengan betul dan jelas 15.

6 2. merangkak . Padankan cara haiwan bergerak.

Makan haiwan sahaja Makan tumbuhan sahaja Makan haiwan dan tumbuhan . Kelaskan haiwan-haiwan berikut mengikut apa yang dimakan.mengengsot menjalar melompat berenang merayap berlari terbang 8 3.

9 4. Gambar di bawah menunjukkan satu set gigi susu dan satu set gigi kekal. Sementara Kecil Gigi susu 32 Kekal Perbandingan Bilangan gigi Jangka hayat Saiz Besar 20 Gigi kekal 6 . Isi jadual di bawah berdasarkan pilihan jawapan yang disediakan.

Padankan dengan jawapan yang tepat. 1. Monitor 5. 2. .5. Pembesar suara 4. Pencetak Tetikus Unit pemprosesan pusat 3.

6. Papan Kekunci 6 Disediakan oleh: Disemak oleh: Disahkan oleh: ________________________ (MOHD FAIZAL B AMDAN) Guru Sains SK (P) Sultan Ibrahim _______________________ ______________________ (NORAIDA BT ABDULLAH) (NOORZILA BT AHMAD) Ketua Panitia Sains GPK Kurikulum SK (P) Sultan Ibrahim SK (P) Sultan Ibrahim .