Anda di halaman 1dari 6

TTBHS/HARUN SEGARAN

MENGENAL PASTI KESALAHAN EJAAN
Dalam setiap ayat di bawah terdapat kesalahan ejaan. Kenal pasti kesalahan-kesalahan itu
dan betulkan dengan menulis ayat itu semula tanpa mengubah struktur dan maksud asalnya.
a. Dalam masyarakat Melayu, fungsi dan tanggung

jawab jiran dianggap penting oleh

agama dan adat.
b. Anugerah

Pembangunan

Pemuliharaan

akan

disampaikan

kepada

yang

telah

membaikpulih rumah warisan itu.
c. Juru terbang akan menyemak pelan penerbangan sebelum memulakan penerbangan.
d. Pelajar-pelajar perlu melipat-gandakan usaha mereka untuk mencapai keputusan yang
cemerlang.
e. Upacara perasmian Rumah Terbuka

Aidilfitri akan disempurnakan oleh Seri Paduka

Baginda Yang di Pertuan Agong.
f. Berita tentang kejayaan saintis menghasilkan biri-biri, lembu dan kerbau melalui proses
pengkelonan kerap diumumkan dari semasa ke semasa.
g. Berdasarkan kajian saintifik dan maklum balas pesakit gamat mampu menyembuhkan
luka, mengawal simptom asma dan meningkatkan metabolisma sel-sel darah.
h. Perabot antik asli menghiasi dalam rumahnya.
i. Perpustakaan eletronik merupakan perpustakaan alternatif yang dapat menyediakan
maklumat dalam program pendidikan jarak jauh.
j. Sayugia diingatkan bahawa penderaan dan penyisihan pelajar yang bermasalah tidak
membantu pihak sekolah mengatasi masalah disiplin dalam kalangan pelajar.
k. Ketaksuban orang ramai terhadap khasiat telur penyu menyebabkan populasi spesis laut
itu kian berada dalam keadaan yang genting.
l. Pada abad ke 15 negeri Melaka telah diserang dan terjajah oleh Portugis.
m. Kajian tentang penghijrahan sekitar tahun 1970an mendapati golongan miskin yang tidak
bertanah berhijrah untuk membangunkan keluarga masing-masing.
n. Pada tahun 1568, Melaka terkenal sebagai pusat perkembangan Islam ke seluruh
pelusok Nusantara.

Azli dianugerahkan sijil perkhidmatan cemerlang atas kegigihannya memajukan syarikat tempat beliau bekerja. . i. f. wakil rakyat harus menggunakan peruntukkan yang disalurkan untuk kepentingan masyarakat.. Perbincangan dalam kertas kerja ini bertujuan untuk mengenengahkan fungsi penggunaan kamus dalam kalangan pelajar sejak di bangku sekolah rendah. Guru-guru yang mengajar mata pelajaran Bahasa Melayu diwajibkan menghadiri Kursus Peningkatan Profesionalisme Bahasa Melayu di Mersing. data. Kenal pasti kesalahan-kesalahan itu dan betulkan dengan menulis ayat itu semula tanpa mengubah struktur dan maksud asalnya. a. perkhidmatan dan barangan. h. n. q. Sebagai rakyat. l. r. g. Tanaman di kebun Pak Mail dipagarkan kawat berduri untuk mengelakkan dimakan oleh binatang ternakan. Piagam pelanggan yang terdapat di sesebuah agensi kerajaan membolehkan orang ramai ketahui secara spesifik mutu perkhidmatan agensi itu. Ibu melabuhkan punggungnya di atas lantai beralas tikar mengkuang. Pergerakkan kenderaan yang menuju ke arah selatan semakin perlahan kerana terdapat kemalangan jalan raya. j. Sebagai pemimpin. Kerajaan mengambil ketetapan bahawa setiap warganegara Malaysia harus memperolehi pendidikan sekurang-kurangnya pada peringkat menengah atas. k. d. b. Para pelajar yang menunggang motosikal ke sekolah dinasihatkan oleh guru disiplin agar mematuhi peraturan lalu lintas. Murid-murid sekolah rendah yang membuka akaun di Bank Pertanian akan menerima sebuah tabung sebagai galakkan untuk menabung. Warna baju yang dipakai oleh Cik Mala merah darah ikan. Ayah berkerja bertungkus-lumus untuk menyara kehidupan kami sekeluarga. Kajian yang dijalankan oleh sesetengah pihak menunjukkan bahawa kecapaian pelajar dalam peperiksaan awam kian meningkat. m. o. p. Kerjaya pada alaf baru ini boleh dibahagi kepada empat bidang yang utama iaitu kerjaya dalam bidang maklumat. Keadaan ekonomi negara tahun lalu tidak buruk keadaannya sekarang. c. e. Pelajar-pelajar diminta melayari laman web yang berkait dengan industri berat di Malaysia untuk mengetahui maklumat lanjut.TTBHS/HARUN SEGARAN MENGENAL PASTI KESALAHAN IMBUHAN Dalam setiap ayat di bawah terdapat dua kesalahan imbuhan. kita harus memberi sumbangan ke arah mengisi kemerdekaan yang telah diperjuangkan oleh generasi yang terdahulu daripada kita.

Upacara perasmian Rumah Terbuka Aidilfitri akan disempurnakan oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong. f. . Pada abad ke-15 negeri Melaka telah diserang dan terjajah oleh Portugis. c. h.TTBHS/HARUN SEGARAN Latihan 1: (KESALAHAN EJAAN) a) Dalam setiap ayat di bawah terdapat kesalahan ejaan. Juruterbang akan menyemak pelan penerbangan sebelum memulakan penerbangan. j. Berdasarkan kajian saintifik dan maklum balas pesakit gamat mampu menyembuhkan luka. Melaka terkenal sebagai pusat perkembangan Islam ke seluruh pelosok Nusantara. d. Perabut antik asli menghiasi dalam rumahnya. lembu dan kerbau melalui proses pengklonan kerap diumumkan dari semasa ke semasa. a. b. k. Ketaksuban orang ramai terhadap khasiat telur penyu menyebabkan populasi spesies laut itu kian berada dalam keadaan yang genting. fungsi dan tanggungjawab jiran dianggap penting oleh agama dan adat. l. Berita tentang kejayaan saintis menghasilkan biri-biri. mengawal simptom asma dan meningkatkan metabolisme sel-sel darah. Seyogia diingatkan bahawa penderaan dan penyisihan pelajar yang bermasalah tidak membantu pihak sekolah mengatasi masalah disiplin dalam kalangan pelajar. Kenal pasti kesalahan-kesalahan itu dan betulkan dengan menulis ayat itu semula tanpa mengubah struktur dan maksud asalnya. i. Pelajar-pelajar perlu melipatgandakan usaha mereka untuk mencapai keputusan yang cemerlang. Pada tahun 1568. e. m. Anugerah Pembangunan Pemuliharaan akan disampaikan kepada yang telah membaik pulih rumah warisan itu. Perpustakaan elektronik merupakan perpustakaan alternatif yang dapat menyediakan maklumat dalam program pendidikan jarak jauh. n. Dalam masyarakat Melayu. Kajian tentang penghijrahan sekitar tahun 1970-an mendapati golongan miskin yang tidak bertanah berhijrah untuk membangunkan keluarga masing-masing. g.

Para pelajar yang menunggang motosikal ke sekolah dinasihati oleh guru disiplin agar mematuhi peraturan lalu lintas. Kenal pasti kesalahankesalahan itu dan betulkan dengan menulis ayat itu semula tanpa mengubah struktur dan maksud asalnya. i. Ayah bekerja bertungkus-lumus untuk menyara kehidupan kami sekeluarga. Murid-murid sekolah rendah yang membuka akaun di Bank Pertanian akan menerima sebuah tabung sebagai galakan untuk menabung. q. Kajian yang dijalankan oleh sesetengah pihak menunjukkan bahawa pencapaian pelajar dalam peperiksaan awam kian meningkat. Pergerakan kenderaan yang menuju ke arah selatan semakin perlahan kerana terdapat kemalangan jalan raya. j. data. e. kita harus memberikan sumbangan ke arah mengisi kemerdekaan yang telah diperjuangkan oleh generasi yang terdahulu daripada kita. Kerajaan mengambil ketetapan bahawa setiap warganegara Malaysia harus memperoleh pendidikan sekurang-kurangnya pada peringkat menengah atas. Tanaman di kebun Pak Mail dipagari kawat berduri untuk mengelakkan dimakan oleh binatang ternakan. b. o. Ibu melabuhkan punggungnya di atas lantai beralaskan tikar mengkuang. Guru-guru yang mengajarkan mata pelajaran Bahasa Melayu diwajibkan menghadiri Kursus Peningkatan Profesionalisme Bahasa Melayu di Mersing. Keadaan ekonomi negara tahun lalu tidak seburuk keadaannya sekarang. c. n. a. Sebagai pemimpin. h. l. . m. Sebagai rakyat. f. wakil rakyat harus menggunakan peruntukan yang disalurkan untuk kepentingan masyarakat. Kerjaya pada alaf baru ini boleh dibahagikan kepada empat bidang yang utama iaitu kerjaya dalam bidang maklumat. Perbincangan dalam kertas kerja ini bertujuan untuk mengetengahkan fungsi penggunaan kamus dalam kalangan pelajar sejak di bangku sekolah rendah. r.TTBHS/HARUN SEGARAN LATIHAN 2: KESALAHAN IMBUHAN b) Dalam setiap ayat di bawah terdapat dua kesalahan imbuhan. p.. Warna baju yang dipakai oleh Cik Mala semerah darah ikan. Pelajar-pelajar diminta melayari laman web yang berkaitan dengan industri berat di Malaysia untuk mengetahui maklumat lanjut. k. g. Piagam pelanggan yang terdapat di sesebuah agensi kerajaan membolehkan orang ramai mengetahui secara spesifik mutu perkhidmatan agensi itu. Azli dianugerahi sijil perkhidmatan cemerlang atas kegigihannya memajukan syarikat tempat beliau bekerja. d. perkhidmatan dan barangan.

namun angka kematian akibat kemalangan jalan raya terus meningkat. Kita tidak mahu melihat rakyat merana sebagai akibat tindakan segelintir pemandu yang tidak prihatin akan keselamatan orang lain hingga sanggup “membunuh” ketika berada di jalan raya.TTBHS/HARUN SEGARAN Baca petikan di bawah dengan teliti kemudian buat suatu rumusan tentang faktor-faktor pemandu tidak berdisiplin dan cara-cara untuk mengatasinya. Setiap pemandu tidak harus memandang ringgan keselamatan diri dan penumpang yang dibawanya kerana menjadi kewajipannya melindungi keselamatan mereka yang berada di dalam kenderaan yang dipandunya. Tambahan pula peluang seperti itu hanya datang sekali sekala sahaja. Untuk menjaga keselamatan sewajarnyalah pemandu sendiri lebih bertanggungjawab dan sentiasa berhati-hati ketika mengendalikan kenderaan. apakah usaha-usaha yang boleh dilakukan untuk mengurangkan kadar kemalangan jalan raya? ( 4 markah) (v) Sebagai pemandu kenderaan. fahamlah kita betapa buruknya kelakuan dan sikap pemandu di negara ini ketika berada di jalan raya. (2 markah) (iii) (iv) Nyatakan akibat yang terpaksa ditanggung oleh masyarakat disebabkan kecuaian pemandu. Tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa ada sesetengah pemandu seolah-olah hilang akal ketika mengendalikan kenderaan di jalan raya. Seisi keluarga mungkin lenyap dari muka bumi tanpa meninggalkan waris. jawab soalan-soalan yang berikut dengan menggunakan ayat anda sendiri. Tindakan mereka yang membahayakan pengguna jalan raya yang lain itu tidak masuk akal sama sekali tetapi mereka beranggapan bahawa jalan raya adalah milik mereka dan mereka tidak pernah gerun melakukan apa sahaja melainkan selepas tersadai dan mengerang kesakitan di hospital barulah timbul keinsafan atas kegelojohan mereka di jalan raya. Setiap hari kita mendengar atau membaca kisah-kisah kemalangan jalan raya yang berlaku di negara ini. Apakah ertinya kemegahan jika segala kemegahan itu musnah sebagai akibat kemalangan yang kita tempah sendiri. Statistik yang dikeluarkan oleh Jabatan Polis Trafik menunjukkan kes kemalangan jalan raya meningkat pada setiap kali musim perayaan. (3 markah) Pada pendapat anda. Panjang rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah kata. Hal ini sukar dielakkan kerana pada masa itu orang ramai berebut-rebut untuk pulang ke kampung menyambut perayaan bersamasama dengan kaum keluarga. Semua hal ini menunjukkan betapa ceteknya pemikiran sesetengah pemandu kenderaan mengenai keselamatan jalan raya dan betapa dungunya mereka kerana tidak memahami akibat yang dihadapi jika terbabit dalam sesuatu kemalangan. Daripada pemerhatian kita. apakah tindakan yang akan anda ambil untuk menjamin keselamatan pengguna jalan raya yang lain? ( 4 markah) . Setiap kali menjelang perayaan banyak anak yang kehilangan ibu bapa atau sebaliknya. Hal ini juga menunjukkan kempen keselamatan jalan raya belum dapat menyedarkan para pengguna tentang tabiat buruk mereka ketika mengendalikan kenderaan. Minda Pengarang Berita Harian) Soalan 2: Pemahaman Petikan Umum Berdasarkan petikan soalan 1. (Dipetik dan diubahsuai daripada rencana Pemandu Perlu Lebih Bertimbang rasa. (i) (ii) Apakah yang dimaksudkan dengan “sesetengah pemandu seolah-olah hilang akal ketika mengendalikan kenderaan”? (2 markah) Berikan maksud rangkai kata “seisi keluarga mungkin lenyap dari muka bumi”. Jika mereka menganggap bahawa memandu laju tidak berhemah dan memotong sesuka hati sebagai suatu kebanggaan biarlah mereka sendiri yang menerima risikonya. Walaupun kempen keselamatan jalan raya dijalankan saban tahun.

Penguat kuasa hendaklah bertindak tegas terhadap pemandu yang melanggar peraturan jalan raya. ……seisi keluarga mungkin lenyap dari muka bumi tanpa meninggalkan waris.. ……mengenakan denda yang lebih berat bagi setiap kesalahan jalan raya. ……memastikan kenderaan berada dalam keadaan yang baik sebelum memandu. (2M) ……seluruh keluarga mungkin terbunuh. tidak berhemah dan memotong sesuka hati sebagai suatu kebanggaan. PENUTUP (2 Markah) Kesimpulannya. Sesetengah pemandu seolah-olah hilang akal ketika mengendalikan kenderaan di jalan raya. Setiap pemandu diwajibkan mengikuti kursus keselamatan jalan raya dari semasa ke semasa. ISI TERSURAT (Maks : 6 X 2 Markah = 12 Markah) 1 2 3 4 5 6 7 8 Pemandu bersikap buruk ketika berada di jalan raya. ……mendapatkan rehat yang secukupnya sebelum memulakan perjalanan. ISI TERSIRAT (Min : 2 X 2 Markah = 4 Markah ) 1 2 3 Syarat pengeluaran lesen memandu hendaklah diperketat. Pemandu beranggapan bahawa jalan raya adalah milik mereka dan mereka tidak pernah gerun melakukan apa-apa sahaja. (2M) iii ……banyak anak kehilangan ibu bapa atau sebaliknya. ……setiap pemandu hendaklah memastikan kenderaan berada dalam keadaan baik.. Pemandu tidak memahami akibat yang dihadapi jika terbabit dalam sesuatu kemalangan.segelintir pemandu seolah-olah tidak waras semasa memandu. Sesetengah pemandu kenderaan mempunyai fikiran yang cetek mengenai keselamatan jalan raya. ……mengadakan kempen keselamatan jalan raya. Segelintir pemandu tidak prihatin akan keselamatan orang lain. Pemandu menganggap memandu laju. ……setiap pemandu diwajibkan mengikuti kursus keselamatan jalan raya dari semasa ke semasa. ……penguat kuasa hendaklah bertindak tegas terhadap pemandu yang melakukan kesalahan. (Maks : 3 X 1M) iv ……setiap pengguna hendaklah bertimbang rasa ketika di jalan raya. Orang ramai berebut-rebut untuk pulang ke kampung menyambut perayaan bersama-sama dengan kaum keluarga. (Maks : 4 X 1M) .TTBHS/HARUN SEGARAN SKEMA PEMARKAHAN RUMUSAN 4 PENDAHULUAN (2 Markah) Petikan membincangkan punca-punca/sebab-sebab pemandu tidak berdisiplin ketika memandu di jalan raya. ……sentiasa mematuhi peraturan jalan raya. (Maks : 4 X 1M) v ……sentiasa bertimbang rasa ketika di jalan raya. * Bahasa = maks :10 Markah SKEMA JAWAPAN PEMAHAMAN 4 i ii …. pihak penguat kuasa mestilah bertindak tegas terhadap pemandu yang tidak berdisiplin agar keselamatan pengguna jalan raya lain lebih terjamin. ……kehidupan rakyat merana. ……pengguna jalan raya hendaklah sentiasa mematuhi peraturan-peraturan jalan raya.