Anda di halaman 1dari 8

5.1

Arc GIS

ArcGIS adalah sistem maklumat geografi (GIS) untuk bekerja dengan peta dan maklumat geografi. Ia digunakan untuk mewujudkan dan menggunakan peta; mengumpul data geografi; menganalisis maklumat dipetakan; berkongsi dan menemui maklumat geografi; menggunakan peta dan maklumat geografi dalam pelbagai aplikasi; dan menguruskan maklumat geografi dalam sistem “database”.

Sistem ini menyediakan infrastruktur untuk membuat peta dan maklumat geografi disediakan di seluruh organisasi, seluruh masyarakat, dan secara terbuka di Web.

ArcGIS termasuk “Windows” perisian “desktop ArcReader”, yang membolehkan seseorang untuk melihat dan peta Pertanyaan dicipta dengan produk ArcGIS lain; ArcGIS untuk Desktop, yang dilesenkan di bawah tiga tahap fungsi iaitu ArcGIS untuk Desktop Asas sebelum ini dikenali sebagai “ArcView”, yang membolehkan seseorang untuk melihat data spatial, membuat peta berlapis, dan melaksanakan analisis spatial asas; kedua, ArcGIS untuk “Desktop Standard” sebelum ini dikenali sebagai “ArcEditor”, yang sebagai tambahan kepada fungsi “ArcView”, termasuk alat-alat yang lebih maju untuk manipulasi “shapefiles” dan “geodatabases”; ketiga, ArcGIS untuk Desktop Lanjutan sebelum ini dikenali sebagai “ArcInfo”, yang termasuk keupayaan untuk manipulasi data, mengedit, dan analisis.

  • 5.2 Ultra Map.

Sistem aliran kerja fotogrametri yang sangat canggih untuk imej UltraCam Microsoft UltraMap ialah, hujung-ke-akhir, sistem aliran kerja fotogrametri lengkap “state-of-the-art” yang menyediakan keupayaan pemprosesan sangat automatik untuk membolehkan organisasi untuk cepat menghasilkan produk data yang berkualiti dari satu penerbangan UltraCam. UltraMap direka untuk memproses jumlah data yang besar UltraCam dalam masa yang sesingkat mungkin dengan tahap tertinggi perdagangan automatik, disokong oleh petunjuk interaksi manual, alat kawalan kualiti dan visualisasi berkuasa.

UltraMap v4.0 menawarkan banyak penambahbaikan kepada modul aliran kerja, termasuk modul radiometry benar-benar baru yang menampilkan “de-hazing” didapati dengan titik terendah dan kini juga untuk imej serong. Menyokong saiz projek yang tidak terhad (diuji sehingga 50K peristiwa pencetus), UltraMap v4.0 memberi kuasa kepada pengguna UltraMap untuk memproses data dengan lebih cekap, dengan itu mengurangkan kos pengeluaran.

Antara Manfaat utama UltraMap v4 adalah tahap kualiti yang tidak dipenuhi produk data melalui novel teknologi keseimbangan warna untuk menyesuaikan penampilan visual serong dan titik terendah imej serentak. Selain itu, fungsi baru “de-hazing” menyediakan penambahbaikan radiometri besar imej yang diperolehi di bawah keadaan atmosfera berbeza-beza. Seterusnya, pelarasan radiometrik fleksibel melalui bimbingan pengguna interaktif, Peningkatan kecekapan dan dikurangkan kos pengeluaran melalui sokongan tidak terhad saiz projek di seluruh aliran kerja udara keseluruhan (diuji sehingga 50k peristiwa pencetus). Akhir sekali, integrasi penuh “Visual Analytics” untuk hasil penyegitigaan udara yang lebih baik.

5.3 Global Mapper

Global Mapper adalah satu aplikasi GIS berpatutan dan mudah untuk digunakan yang menyediakan akses kepada pelbagai selesa yang sukar spatial set data dan menyediakan hanya tahap hak fungsi untuk memenuhi kedua-dua profesional GIS yang berpengalaman dan pengguna bermula. Sama juga sesuai sebagai ruang alat pengurusan data yang berdiri sendiri dan sebagai komponen penting dalam sebuah GIS seluruh perusahaan, Global Mapper adalah mesti mempunyai untuk sesiapa sahaja yang berkaitan dengan peta atau data spatial.

Kelebihan perisian Global Mapper ialah kos rendah dan mudah untuk digunakan penyelesaian GIS, menyokong lebih 250 format data spatial, pilihan Modul LiDAR untuk pemprosesan maju, memanfaatkan kuasa perpustakaan GeoCalc dengan bar alat baru sekarang termasuk semua ciri-ciri yang sebelum ini didapati dalam “Global Energy Mapper®” dan Sokongan teknikal yang tidak dapat ditandingi dan komplementari.

Global Mapper adalah lebih daripada sekadar utiliti; ia telah dibina pada fungsi untuk jarak dan kawasan pengiraan, raster pengadunan, bulu- bulu, analisis spektrum, ketinggian menyoal, pengiraan jumlah garis pengiraan penglihatan, potong dan isi, serta keupayaan maju seperti pembetulan imej, generasi kontur daripada data permukaan, pandangan menumpahkan analisis, persempadanan kawasan tadahan air, paras laut pemodelan naik, lapisan bumi perbandingan, dan triangulasi dan “gridding data” mata 3D. “Mapper Global 17” mempunyai banyak alat baru dan lebih baik geospatial, naik taraf berfungsi, dan peningkatan prestasi di seluruh kawasan permohonan. Fungsi baru yang penting termasuk pelbagai paparan peta antara muka yang membolehkan tontonan yang serentak dan dok daripada beberapa tanda peta serta

direka semula peta fungsi susun atur untuk mewujudkan berkualiti tinggi peta dicetak.

direka semula peta fungsi susun atur untuk mewujudkan berkualiti tinggi peta dicetak. Antara muka paparan fleksibel

Antara muka paparan fleksibel dengan penerbitan. tingkap “dockable” dan paparan peta berganda.

direka semula peta fungsi susun atur untuk mewujudkan berkualiti tinggi peta dicetak. Antara muka paparan fleksibel

Peta kartografi alat

direka semula peta fungsi susun atur untuk mewujudkan berkualiti tinggi peta dicetak. Antara muka paparan fleksibel

Pokok diberikan menggunakan “3D point style”.

Multi-paparan peta paparan baru membolehkan beberapa peta berlabuh tingkap untuk dipaparkan dalam antara muka. Pandangan- pandangan yang menyokong menjadikan kedua-dua 2D atas ke bawah dan menonton serong 3D, boleh bebas dizum dan menyerlahkan dan boleh diubah saiznya untuk membuat penggunaan yang paling berkesan ruang skrin yang ada. Serba baru alat susun atur peta menyediakan fungsi yang diperlukan untuk mereka bentuk “state-of-the-art” peta dicetak. Elemen kartografi seperti bar skala, kompas meningkat, dan

peta legenda boleh tepat diletakkan di dalam rangka susun atur dan teks tambahan dan grafik penjenamaan korporat boleh dengan mudah ditambah reka bentuk dan disimpan sebagai panduan untuk kegunaan masa depan.

Fungsi tambahan baru dalam Global Mapper v17 termasuk sokongan untuk model 3D sebagai simbol adat yang ditugaskan untuk menunjukkan ciri-ciri. Model-model ini muncul sebagai objek tiga dimensi dalam Viewer 3D. Beberapa format data baru dan perkhidmatan peta telah ditambah termasuk peta Kebangsaan Amerika Syarikat, termasuk imej warna 1 kaki, dan “World Navigation” Carta pada 1: skala 1,000,000. Modul LiDAR juga menggabungkan peningkatan yang ketara termasuk beberapa pilihan penapisan dan titik baru awan pembersihan.

Mapper Global pemprosesan data dan peta enjin pentafsiran terus menunjukkan peningkatan prestasi dramatik. Versi 17 melihat paparan “raster”, lukis semula, dan kelajuan eksport yang sehingga sepuluh kali lebih cepat daripada dalam versi sebelumnya dan pemprosesan LiDAR juga ketara lebih cepat.

5.4 Socet GXP

Socet GXP adalah geospatial-kecerdasan (GEOINT) alat serba bolehyang menggunakan imejan daripada perdagangan, satelit, dan sumber-sumber taktikal untuk mengenal pasti dan menganalisis ciri-ciri tanah. Dengan Socet GXP, pengguna secara automatik boleh mengukur, menganotasi, menyimpan dan mendapatkan semula tanah ciri-ciri dalam satu siri imej untuk mempercepatkan pengeluaran geospatial, analisis imej, dan peta dan penciptaan. Data yang boleh digunakan untuk memantau perubahan dari masa ke masa, mengurus utiliti dan komunikasi rangkaian, memudahkan reka bentuk infrastruktur dan pembangunan, dan menyelaras operasi.

Berdasarkan pada antara muka pengguna Microsoft® Office Fasih ™,

yang mempunyai Reben disesuaikan, Socet GXP direka

untuk

memudahkan aliran kerja. Antara muka intuitif menyediakan saluran visual ke dalam fungsi canggih dan keupayaan dilanjutkan. Socet GXP

mengautomasikan proses rumit yang berkaitan dengan geospatial penciptaan produk, yang membolehkan pengguna untuk membina dan eksport selesai peta produk semudah slaid “PowerPoint” dan “GeoPDF®” fail, dan menetapkan asas bagi pengekstrakan ciri masa depan dan analisis. Di samping itu, ruang kerja yang boleh disusun mengikut pilihan individu atau laman web untuk kemudahan maksimum pengguna.

Socet GXP membolehkan antara operasi dan kerjasama di kalangan pengguna dan pembuat keputusan di semua peringkat, dan menyediakan langsung sambungan dengan “Google Earth ™” dan “geodatabase ESRI®” untuk membuat, menyimpan, dan berkongsi maklumat geografi. Data yang boleh digunakan oleh pertubuhan-pertubuhan dan arahan untuk memenuhi jangka panjang operasi dan penyelenggaraan keperluan.

5.5 ETL (extract, transform, load)

Dalam menguruskan pangkalan data, ekstrak, menukar, beban (ETL) merujuk kepada tiga fungsi berasingan digabungkan ke dalam satu alat pengaturcaraan tunggal. Pertama, fungsi ekstrak membaca data daripada pangkalan data sumber yang dinyatakan dan ekstrak subset yang dikehendaki data. Seterusnya, fungsi mengubah bekerja dengan data yang diperolehi - menggunakan kaedah-kaedah atau jadual lookup, atau mewujudkan gabungan dengan data yang lain - untuk menukar kepada keadaannya yang dikehendaki. Akhir sekali, fungsi beban digunakan untuk menulis data yang diperoleh (sama ada semua subset atau hanya perubahan) kepada pangkalan data sasaran, yang boleh atau tidak boleh sebelum ini wujud.

ETL boleh digunakan untuk memperoleh subset sementara data untuk laporan atau tujuan lain, atau set data yang lebih kekal boleh diambil untuk tujuan lain seperti: penduduk yang mart data atau gudang data; penukaran dari satu jenis pangkalan data yang lain; dan penghijrahan data dari satu pangkalan data atau platform yang lain.

ETL boleh berbeza dengan ELT (extract, load, transform) yang memindahkan data mentah daripada pelayan sumber ke gudang data pada pelayan sasaran dan akan menyediakan maklumat untuk kegunaan hiliran.

Dalam langkah ETL terdapat langkah dari ekstrak, perubahan lalu beban. Dalam langkah mengekstrak data daripada sumber-sumber dalaman dan luaran yang berbeza, berstruktur dan / atau tidak berstruktur. Pertanyaan Plain dihantar ke sistem sumber, menggunakan sambungan native speakers, beratur mesej, ODBC atau OLE DB- middleware. Data ini akan dimasukkan ke dalam apa yang dipanggil Kawasan Pemeringkatan (SA), biasanya dengan struktur yang sama sebagai sumber. Dalam beberapa kes yang kita mahu hanya data yang baru atau telah berubah, pertanyaan hanya akan kembali perubahan. Beberapa alatan “ETL cookies” secara automatik, menyediakan berubah tangkapan data (CDC) mekanisme.

Pengubahan data, setelah data ini boleh didapati di kawasan Pemeringkatan, ia adalah semua pada satu platform dan satu pangkalan data. Oleh itu, kita boleh menyertai dan kesatuan jadual, penapis dan menyusun data menggunakan sifat-sifat tertentu, pangsi kepada struktur lain dan membuat pengiraan perniagaan. Dalam langkah ini proses ETL, kita boleh memeriksa kualiti data dan membersihkan data jika perlu. Setelah semua data yang disediakan, kita boleh memilih untuk melaksanakan perlahan-lahan berubah dimensi. Dalam kes kita mahu untuk mengesan dalam analisis dan laporan kami apabila sifat-sifat perubahan dari masa ke masa.

Akhir sekali, beban data iaitu data dimuatkan ke dalam gudang data, biasanya ke dalam fakta dan meja dimensi. Dari sana data boleh digabungkan, agregat dan dimuatkan ke dalam “data marts” atau kiub seperti yang dianggap perlu. Analisis perniagaan pengguna dan menggunakan data berubah dengan instrumen BI seperti perisian visualisasi data, papan pemuka, alat OLAP dan alat pelaporan.

Kebanyakan perisian ETL juga meliputi profil data dan kawalan kualiti data pemantauan, pembersihan data masa nyata, integrasi data atas permintaan pengekstrakan “Big Data” menggunakan “Hadoop” pengurusan data induk.

Rujukan:

© 2008 BAE Systems National Security Solutions Inc. NS-C3I-093008-0105 EXPORT-CONTROLLED DATA: These commodities, technology, or software are controlled for export in accordance with the U.S. export laws. Diversion contrary to U.S. law is prohibited. Release of this brochure is approved as of 09/30/2008.