Anda di halaman 1dari 5

LMCK2711 - Tanggungjawab Alam Sekitar

Ceramah Mengasihi Alam & Mengasihi Allah
Jumaat, 9 Oktober 2015
DK 2, Fakulti Kejuruteraan & Alam Bina
Pengenalan
Tidak dapat dinafikan seluruh warga bumi dari serata dunia ini tahu akan penting dan
indahnya mempunyai kebersihan dan keunikan alam semula jadi di seluruh muka bumi ini
yang dicipta oleh-Nya, namun hanya segelintir sahaja yang menjaga dan mempraktikan
pemeliharaan serta pemuliharaan tehadap bumi kita yang juga satu perbuatan yang diredhai
Allah. Dewasa ini, terlalu banyak kerosakan telah dilakukan oleh tangan manusia yang tidak
bertanggungjawab akibat daripada sikap tamak.

Justeru itu, program ceramah yang diberi tajuk ‘Mengasihi Alam Seperti Mengasihi Allah’
telah diadakan bagi memupuk semangat cinta akan alam sekitar dan bumi dalam diri pelajarpelajar dan peserta yang lain. Pendedahan mengenai kesan buruk akibat daripada kerakusan
dan perbuatan manusia ditayangkan melalui tayangan video, dengan cara begini ianya
memberi sedikit sebanyak impak kepada manusia untuk menyedari perkara ini lebih awal
demi kebaikan generasi akan datang.

Jumlah kehadiran pelajar adalah seramai 104. turut terlibat pengendali dan fasilitator Encik Muhammad Afiq Zawawi dan Muhammad Imran Junaidi serta barisan-barisan ahli jawatankuasa yang lain bagi memudahkan program ini berjalan dengan lancer. galaksi. proses kejadian bumi serta alam semula jadi seperti air yang sentiasa membersihkan bumi. . proses kejadian manusia. Kemudian satu letupan yang dahsyat berlaku dengan radiasi-radiasi yang mengembangkan ruang kecil berkenaan. proses pengembangan ini sangat pantas dengan hanya 10 saat sahaja ruang kecil berkenaan sudah mengembang sebesar sistem solar kita. Alam ini ianya bermula dari sebuah ruang kecil yang hanya dipenuhi dengan tenaga. Selepas daripada letupan ini. Antara kandungan yang dipertontonkan kepada peserta adalah kejadian bumi dan alam semesta yang berlaku pada 15 bilion tahun dahulu.m – 5:00 p. Sebanyak 3 video telah ditayangkan kepada peserta. ruangnya hanya sepanjang 5mm sahaja.LMCK2711 . barulah terhasilnya alam semesta. Matlamat dan objektif yang ingin dicapai melalui program ini adalah untuk menyemai sikap keprihatin dalam diri para hadirin supaya menghargai dan sama-sama menjaga alam sekiling sama ada ianya bernyawa ataupun sebaliknya. Proses letupan dahsyat ini diberi nama Big Bang. Kejadian ini mula dikaji oleh seorang ahli fizik terkemuka Albert Einstein dan disambung oleh beberapa orang ahli fizik selepasnya. planet dan lain-lain.m Tarikh : Tempat : DK 1 Fakulti Kejuruteraan & Alam Bina (FKAB) Ceramah ini khususnya melibatkan seluruh warga JKAS Awam & Struktur tahun 2 dan turut disokong dan dihadiri oleh pensyarah-pensyarah JKAS.Tanggungjawab Alam Sekitar Latar Belakang Masa : 2:30 p. Video-video ini menerangkan lagi dengan jelas mengenai proses kejadian alam semesta. Kaedah perlaksanaan program ini adalah melalui tayangan video tentang bumi dan alam sekitar serta hadis-hadis dan ayat-ayat Al-Quran berkaitan yang banyak menerangkan ciptaan alam semula jadi yang sungguh indah.

air juga secara tidak langsung membersih dan mencantikkan alam sekelilingnya sepanjang pengalirannya dari air hujan hingga ke air laut. saraf tunjang. Punca terjadi aliran air adalah dari air hujan yang membasahi bumi seperti bukit. beberapa perubahan lagi berlaku. Pada hari yang ketujuh telor yang sudah disenyawakan itu akan tertanam di dinding Rahim. Perubahan pada tahap ini bukan lagi embrio tetapi sudah masuk ke peringkat janin. malah ia juga merupakan sistem pembersihan semula jadi di bumi ini. Fasa kelima pula iaitu menjelang minggu kelapan . . Sepanjang pengaliran air dari bukit hingga ke laut. Justeru. pembentukan uri menjadi cukup lengkap menyebabkan baki pranatel bayi dalam kandungan hanya untuk menyempurnakan semua anggota yang sudah wujud. semua tulang janin telah terbentuk dengan sempurnanya Kuku-kukunya pun mula tumbuh. proses kejadian manusia pula ditayangkan. Air merupakan salah satu keperluan kepada semua kehidupan di muka bumi ini. video mengenai sumber dan kepentingan air turut ditayangkan. Ianya bermula setelah berlakunya percampuran air mani. Fasa ketiga adalah pembentukan seketul daging daripada segumpal darah beku tadi.Tanggungjawab Alam Sekitar Seterusnya. Fasa keenam adalah peniupan roh. peniupan roh ini berlaku selepas empat puluh hari dan selepas terbentuknya organ-organ tubuh termasuklah organ seks. gunung dan sebagainya. Apabila tulang belulang telah dibentuk. manusia pula sibuk mengotor dan mencemarkan alam sekitar dengan menghancurkan flora dan fauna serta membuang sisa pepejal merata-rata. Fasa pertama bermula selepas persenyawaan atau minggu pertama. air bukan hanya sekadar melalu laluannya sahaja. Pada bulan keempat. air juga merupakan sumber sistem semula jadi yang telah diciptakan olehNya kerana ia bukan sahaja menolong setiap kehidupan di bumi. Di kala air sibuk membersihkan bumi ini. Fasa kedua adalah pembentukan segumpal darah ialah pada hujung minggu pertama / hari ketujuh . Pada bulan ketiga.LMCK2711 . telinga dan anggota-anggota yang lain Fasa keempat pula ialah peringkat pembentukan tulang yang mendahului pembentukan otot-otot. manusia yang sempurna dan sihat tubuh badan telah melalui enam fasa sebelum terlahirnya di bumi bertuah ini. otot-otot akan membungkus rangka tersebut. Berdasarkan video yang telah ditayangkan. Selain itu. Dari sini tuhan telah menunjukkan bahawa pentingnya manusia untuk menjaga alam sekitar seperti mana air menjaga alam semula jadi. Diperingkat ini sudah berlaku pembentukan otak.

LMCK2711 . kejadian manusia dan kepentingan air berdasarkan kajian sains dan Al-quran serta dalil-dalil yang berkaitan. maka tidak wajar jikalau ianya hanya diambil dari satu kitab. Aktiviti dijalankan hanyalah ceramah dan taklimat sahaja membuatkan peserta mengantuk kerana tidak bergerak selama 2 jam sepanjang program ini berlangsung. Kandungan yang diberikan juga adalah berat sebelah di mana ia lebih menjurus kepada orang islam kerana segala rujukan hanya berdasarkan kitab Al-quran dan dalil-dalil. . Rujukan pula hendaklah diambil dari semua kitab kerana untuk keselesaan semua kerana para peserta terdiri daripada pelbagai kaum. ini kerana peserta perlu membaca sari kata untuk mengetahui dan memahami kandungan yang diterangkan di dalam video. Aktiviti seperti perbincangan dalam kumpulan atau permainan selepas setiap video diperlukan untuk menyegarkan dan mengaktifkan kembali minda untuk menguji pemahaman peserta.Tanggungjawab Alam Sekitar Pencapaian Aktiviti Peserta dapat mempelajari tiga perkara penting melalui program ini iaitu mengenali dan mengimbas kembali sejarah kejadian alam semesta. Masalah Yang Dihadapi Video yang disajikan tidak menarik dan boleh diibaratkan seperti pelajar yang membaca buku sejarah sambil mendengar lagu. Penambahbaikan Video yang ditayangkan hendaklah disertakan dengan pengulas yang menjelaskan segala kandungan yang ingin disampaikan supaya penonton dapat maklumat dengan jelas dan mudah untuk difahamkan. Semoga pencerahan berdasarkan Al-quran dan kajian sains ini dapat membuka hati peserta yang hadir supaya menjadi manusia yang lebih bertanggungjawab terhadap alam sekitar. Kandungan yang disajikan di dalam program ini juga mampu mendekatkan diri para peserta kepada tuhan.

.Tanggungjawab Alam Sekitar Lampiran Gambar Rumusan Kesimpulannya.LMCK2711 . Harapan kepada pihak penganjur supaya dapat perbanyakkan lagi program seperti ini supaya ia dapat dipraktikkan lagi oleh masyarakat di negara ini dan seterusnya rakyat dan masyarakat di negara ini dapat berganding bahu bagi merealisasikan program ini secara berterusan dan seterusnya menjadikan negara kita sebagai negara yang bersih dan rakyatnya prihatin terhadap alam sekitar. program ini telah berjaya dilaksanakan tanpa sebarang masalah. semoga apa yang telah disampaikan sepanjang program ini berlangsung dapat diprakatikkan dalam kehidupan seharian.