Anda di halaman 1dari 4

KUJDES!

MOS DMTO BARKODIN

BARKODI

REPUBLIKA E SHQIPRIS
MINISTRIA E ARSIMIT DHE E SHKENCS
AGJENCIA KOMBTARE E PROVIMEVE

PROVIMI ME ZGJEDHJE I MATURS SHTETRORE 2013


LNDA: EKONOMI BRTHAM

VARIANTI
E shtun, 29 qershor 2013

Ora 10.00

Udhzime pr nxnsin
Testi n total ka 20 pyetje.
N test ka krkesa me zgjedhje dhe me zhvillim.
N krkesat me zgjedhje rrethoni vetm shkronjn prbri prgjigjes s sakt, ndrsa pr krkesat
me zhvillim sht dhn hapsira e nevojshme pr t shkruar prgjigjen.
Pikt pr seciln krkes jan dhn prbri saj.
Pr prdorim nga komisioni i vlersimit

Krkesa

10

11

12

13

14

15

16

17a

17b

18

19

20a

20b

Pikt
Krkesa
Pikt
Krkesa
Pikt

KOMISIONI I VLERSIMIT

Totali i pikve

1...Antar
2. .Antar

AKP

29 qershor 2013

Provimi me zgjedhje
Lnda: Ekonomi brtham

Varianti

1.

Ekonomia sht shkenca q studion:

A)
B)
C)
D)

lidhjet midis nevojave t pakufizuara pr mallrat e shrbimet dhe burimet t pakufizuara


prndarjen e burimeve t kufizuara prodhuese ndaj nevojave konkuruese t pakufizuara
mnyrn e sjelljes dhe dshirat e kufizuara t individve
rrugt dhe mnyrat e njerzve pr tu pasuruar

1 pik

2. Mallrat, krkesa e t cilave rritet kur t ardhurat rriten, quhen:


A)
B)
C)
D)

1 pik

jan t lehta pr tu organizuar


kan prgjegjsi t pakufizuar
ortakt sjellin fonde dhe ide t reja
nuk jan subjekt i taksave speciale

4. Cila nga thniet e mposhtme sht e sakt pr lakoren e oferts:


A)
B)
C)
D)

1 pik

pa ndrhyrjen e qeveris
me ndrhyrjen e qeveris
me ndrhyrjen e Banks Qendrore
me ndrhyrjen e sindikatave t puntorve

9. Cilat nga taksat e mposhtme sht taks e trthort:


A)
B)
C)
D)

1 pik

shpenzimet e qeveris pr infrastrukturn.


shpenzimet pr pagat e administrats.
shpenzimet pr pensionet.
shpenzimet ushtarake.

8. Stabilizuesit automatik quhen t till sepse hyjn n veprim:


A)
B)
C)
D)

1 pik

maksimizimi i fitimit n veprimtarin e saj


mbulimi i deficitit t buxhetit t qeveris
stabilizimi i mimeve
punznia e plot

7. Kur llogaritim GDP me metodn e shpenzimeve, cilat NUK prfshihen n GDP:


A)
B)
C)
D)

1 pik

paraja si mjet kmbimi


paraja si matse e vlers
paraja si ruajtse e vlers
t tria alternativat e msiprme

6. Qllimi kryesor i Banks s Shqipris bazuar n ligj sht:


A)
B)
C)
D)

1 pik

mund t ket edhe pjerrsi negative


shpreh lidhjen negative ndrmjet mimit dhe sasis s ofruar
marrdhnia ndrmjet mimit dhe sasis s ofruar sht e drejt
tregon se prodhuesit ofrojn m pak produkte pr mime t larta

5. Cili nga funksionet e mposhtm t paras i bn dy mallra t krahasueshm me njri- tjetrin.


A)
B)
C)
D)

1 pik

t mira plotsuese
t mira zvendsuese
t mira inferiore
t mira normale

3. Nuk sht prparsi pr firmat me ortakri:


A)
B)
C)
D)

1 pik

taksa mbi t ardhurat


taksa mbi t ardhurat nga puna
taksa nga pasuria
taksa mbi shpenzimet

AKP

29 qershor 2013

Provimi me zgjedhje
Lnda: Ekonomi brtham

Varianti

1 pik

10. Produkti q prodhon monopoli :


A)
B)
C)
D)

ka zvendsues t afrt t shumt


sht unik pa zvendsues t afrt
sht homogjen
sht i diferencuar

11. Tregoni tre funksione t mimeve n ekonomin e siprmarrjes s lir:


a)

3 pik

____________________________________________

b) ____________________________________________
c)

__________________________________________

12. Tabela e mposhtme paraqet kombinimet, mimin dhe sasin n tregun e mollve.
Kombinimet mim-sasi
A
B
C
D

mimet e mallit
(mij lek)
6
10
14
18

Sasia e krkuar
(D1) (kg/muaj)
100
40
20
10

Sasia e ofruar
(kg/muaj)
34
40
44
46

Sasia e krkuar
(D2) (kg/muaj)

Gjeni:
a) Sa do t jet mimi i ekuilibrit nse krkesa pr moll pr do nivel mimi do t rritet
me 24 kg dhe faktort e tjer mbeten t pandryshuar? ____________________________
b) Sa do t jet sasia e ekuilibrit pr kt ndryshim? _______________________________
c) Bni paraqitjen grafike

3 pik

13. Duke krahasuar konkurencn e plot dhe konkurencn monopolistike, tregoni :

4 pik

a)

dy tipare t prbashkta

1.

__________________________________________________________________________

2.

___________________________________________________________________________

b) dy dallime
1.

___________________________________________________________________________

2.

___________________________________________________________________________

14. Idendifikoni dy pengesa pr t hyr n strukturn e tregut monopol:


a)

2 pik

ekonomike _________________________________________________________________

b) ligjore _____________________________________________________________________
AKP

29 qershor 2013

Provimi me zgjedhje
Lnda: Ekonomi brtham

Varianti

15. Jepet tabela e mposhtme e cila paraqet koston e firms n periudhn afatshkurtr.
Gjeni:
a)

3 pik

Sa sht kostoja mesatare fikse e firms kur firma prodhon 4 njsi produkti

________________________________________________________________________
b) Sa sht kosto marzhinale e firms kur firma prodhon 5 njsi produkti
_________________________________________________________________________
c)

Sa sht kosto mesatare e ndryshueshme kur firma prodhon 3 njsi produkti

_________________________________________________________________________
Q 0
TC 40

1
48

2
56

3
70

4
88

5
6
7
110 140 200

16. Shpenzimet qeveritare ndahen ne shpenzime korente dhe shpenzime kapitale.


Listoni tre shpenzime korente:
a) ______________________________________________

3 pik

b) ______________________________________________
c)

______________________________________________

17. Shpjegoni:
a)

dy prparsi t korporats:

2 pik

1.

_______________________________________________________________

2.

_______________________________________________________________

b) nj t met t korporats:_______________________________________

1 pik

18. Kur ekonomia e nj vendi ndodhet n pikn m t lart t zhvillimit (piku), far ndodh me:

3 pik

a)

prodhimin ______________________________________

b) punznien ___________________________________
c)

mimet ________________________________________
3 pik

19. Listoni tri arsye pse qeveria mbledh taksa:


a)

_____________________________________________________

b) _____________________________________________________
c)

_____________________________________________________

20. Tregoni:
a)

nj faktor q shkakton inflacionin nga krkesa _____________________________________

b) dhe dy faktor nga kostoja:

1 pik
2 pik

1.___________________________________________________________
2.___________________________________________________________

AKP

29 qershor 2013