Anda di halaman 1dari 8

Tiap-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan, iaitu A, B, C, dan D.

Pilih jawapan yang paling


tepat.
1.

Apakah maksud organisasi bengkel?


A.
Jawatankuasa kecil sekolah.
B.
Ahli gabungan masyarakat setempat.
C.
Persatuan Reka Bentuk dan Teknologi.
D.
Sistem pengurusan bengkel teratur.

2.

Siapakah yang mengetuai organisasi bengkel di sekolah?


A.
Fomen
B.
Guru besar
C.
Guru Reka Bentuk dan Teknologi
D.
Ketua pengawas

3.

Manakah alatan berikut amat diperlukan apabila berlaku kebakaran ?

4.

Apakah tujuan menutup suis lampu dan kipas apabila tidak digunakan?
A.
Supaya tidak dimarahi guru.
B.
Supaya disukai rakan-rakan.
C.
Supaya tidak membazirkan elektrik.
D.
Supaya menjadi murid yang bertanggungjawab.

5.

Alatan yang digunakan perlu dibersihkan dan disimpan supaya


A.
selamat dan tidak mudah hilang
B.
sentiasa bersih dan mudah digunakan
C.
berkilat dan menarik
D.
tidak berbau busuk

6.

Apakah yang perlu dilakukan sekiranya alatan tangan di dalam bengkel hilang?
A.
Mendiamkan diri.
B.
Menggantikan dengan alatan yang baru.
C.
Melaporkan kehilangan alatan itu kepada guru.
D.
Menyiasat siapa yang mengambil alatan itu.

7.

Apakah yang perlu dilakukan oleh murid sebelum memasuki bengkel?


A.
Beratur dan bersedia untuk berebut masuk.
B.
Masuk tanpa mendapat kebenaran.
C.
Beratur di luar bengkel dengan senyap.
D.
Membuat bising di luar bengkel.

8.

Yang berikut adalah tujuan organisasi bengkel, kecuali


A.
mengelakkan kemalangan.
B.
menyiapkan kerja dengan cepat.
C.
menentukan alatan tangan tersusun.
D.
memastikan bengkel dalam keadaan bersih.

9.

Langkah pertama yang harus dilakukan apabila hendak menggunakan alatan tangan
ialah ..
A.
melabelkan nama alatan.
B.
merancang dan memilih alatan yang betul.
C.
menggunakan alatan dengan betul
D.
membersihkan alatan.

10.

Murid yang disenaraikan berkemungkinan sukar untuk mengalami kecederaan


dalam bengkel kecuali
A.
murid yang berkasut getah.
B.
murid yang patuh kepada peraturan keselamatan.
C.
murid yang merancang kerja yang akan dilakukan.
D.
murid yang ingin menyiapkan projek dengan cepat tanpa mempedulikan peraturan.

11.

Apakah kesalahan yang dilakukan oleh murid seperti rajah di bawah?

12.

(I)
(II)

Bertali leher
Tidak memakai apron

A.
B.
C.
D.

I dan II
II dan III
III dan IV
I dan IV

(III)
(IV)

Tidak melipat lengan baju


Tidak menggunakan alatan tangan yang betul

Di manakah bahan-bahan ini perlu disimpan?

A.
B.

Di atas rak
Di dalam laci

C.
D.

Di dalam almari
Di dalam kotak alatan

13.

Peraturan keselamatan di dalam bengkel perlu dipatuhi supaya


A.
murid-murid mendapat pujian daripada guru besar
B.
murid-murid dapat melakukan aktiviti dengan selamat
C.
murid-murid dapat menguji bahan projek sesuka hati
D.
murid-murid dapat berlatih menjadi ahli kimia

14.

Alatan yang telah digunakan di bengkel hendaklah


A.
dibersihkan sebelum disimpan
B.
dikumpulkan di atas meja
C.
dibiarkan begitu saja
D.
diasingkan supaya dapat digunakan semula

15.

Semua pintu dan tingkap di dalam bengkel hendaklah dibuka supaya.


A.
kerja kerja yang dilakukan dapat dilihat oleh murid lain.
B.
keselamatan murid di dalam bengkel terjamin.
C.
keadaan bengkel kelihatan lebih berseri
D.
keadaan tempat kerja mempunyai bekalan udara dan cahaya yang mencukupi

16.

Alatan tangan yang ditunjukkan dalam rajah di atas sesuai digunakan untuk...
A. memotong wayar
B. memutar skru kecil
C. membuat lubang kecil
D. menanggalkan penebat wayar
17.

Murid hanya dibenarkan membawa.. ke dalam bengkel.


A.
Beg.
B.
Makanan.
C.
Alat tulis.
D.
Minuman.

18.

Alatan tangan yang digunakan untuk mengetatkan dan melonggarkan nat dan bol.
A.
sepana hujung terbuka
B.
tukul besi
C.
pemutar skru rata
D.
playar gabung

19. Playar muncung tirus digunakan untuk ______________.


A. mencengkam benda kerja
B. memutarkan skru
C. memegang benda-benda kecil
D. mengetuk paku

20.

Manakah antara alatan berikut, yang paling sesuai digunakan untuk memasang skru kepala
Philips?

21.

Antara berikut, yang manakah tidak sepatutnya dilakukan semasa bekerja di dalam bengkel
A.
memakai apron dan menutup rambut
B.
gulungkan baju yang berlengan panjang
C.
memakai selipar getah
D.
menanggalkan tali leher

22.

Alatan yang sesuai untuk memotong kayu yang kecil ialah


A.
gergaji besi
B.
gergaji puting
C.
gergaji tangan
D.
pisau

23.

Bahan-bahan di bawah terdapat di dalam

Kain anduh

Plaster

Kapas
A.
kotak keselamatan
B.
peti besi
C.
rak alatan dan bahan
D.
peti pertolongan cemas

24.

Apakah bahan bercetak yang disertakan bersama dengan set Model Projek Kerja Kayu ?
A.
Rajah
B.
Manual
C.
Tampak
D.
Produk

25.

Apakah alat yang berfungsi untuk memutuskan atau menyambungkan litar dalam sesebuah kit
Model?
A. Gandar
B. Suis
C. Set roda penggerak
D. Kerangka

26.

Selepas membina projek eksperimental, kita hendaklah.


A. menguji dan menambahbaik projek eksperimental
B. membuat lakaran idea
C. mengenalpasti jenis alatan dan bahan
D. mengumpul maklumat

27.

Berikut adalah antara kaedah mendapatkan maklumat, kecuali..


A. Soal selidik
B. Perbincangan kumpulan
C. Membuat persembahan
D. Melayari internet

28.

Apakah fungsi roda pada kit model?


A. Menetapkan kedudukan bateri
B. Memudahkan pergerakan kit model
C. Menghubungkan dua roda
D. Memutus atau menyambungkan litar.

29.

Sepana hujung terbuka digunakan untuk.


A. Mencengkam bahan atau komponen kecil
B. Mengetatkan dan melonggarkan skru alur
C. Melonggarkan atau mengetatkan bolt dan nat
D. Mengetatkan dan melonggarkan skru Philips

30.

Kenapakah murid perlu memakai apron ketika berada di bengkel?


A. Supaya tidak cedera semasa bekerja
B. Supaya nampak cantik dan kemas
C. Supaya dapat melindungi pakaian daripada kotoran atau habuk
D. Supaya kerja dapat dilakukan dengan pantas

31.

Danish tidak dibenarkan memasuki bengkel oleh Guru Rekabentuk dan Teknologi kerana
A. Tidak memakai topi
B. Tidak memakai kasut
C. Tidak memakai tali leher
D. Tidak memakai jam tangan

32.

Semasa murid menghadapi kesukaran menjalankan aktiviti, murid perlulah..


A. Meminta tunjuk ajar daripada rakan karib
B. Membuatnya sendiri tanpa meminta bantuan
C. Terus membuat dengan memerhati apa yang dilakukan oleh rakan
D. Bertanyakan kepada guru apa yang perlu dilakukan

33.

Gambar diatas menunjukkan sejenis alat keselamatan.Dimanakah alat ini perlu diletakkan?
A. Di gantung di dinding
B. Di bawah meja
C. Di dalam kabinet
D. Di dalam almari berkunci

34.

Pilih pasangan yang tidak benar

35.

Panel alatan digunakan sebagai tempat menyimpan?


A. Beg murid
B. Alatan tangan
C. Barang berharga
D. Ubat-ubatan

36.

Mirza ingin memotong sekeping kotak keras.Alatan manakah yang sesuai digunakan?
A. Pita pelekat
B. Pembaris keluli
C. Gunting
D. Tukul Kuku Kambing

37.

Antara berikut,alatan manakah yang digunakan untuk mencantum bahan projek?


A. Pemutar Skru Rata
B. Pembaris Keluli
C. Gunting
D. Pita Pelekat

38.

Berdasarkan situasi diatas,apakah yang perlu dilakukan?


A. Terus menangis
B. Melaporkan kepada guru dengan segera
C. Segera menelefon ibu dan bapa
D. Mendiamkan diri dan meneruskan kerja amali

39.

Apakah alatan tangan yang boleh digunakan untuk mengetatkan skru kepala alur /belah?
A. Kunci Allen
B. Sepana Hujung Terbuka
C. Pemutar Skru Philips
D. Pemutar Skru Rata

40.

Apakah yang sepatutnya dilakukan setelah mendapati projek eksperimental tidak berjaya?
A. Dibuang
B. Ditambahbaik
C. Disimpan
D. Dimusnahkan

TABURAN JAWAPAN
1. D
2. C
3. C
4. C
5. B
6. C
7. C
8. B
9. B
10. D
11. B
12. C
13. B
14. A
15. D
16. B
17. C
18. A
19. C
20. A
21. C
22. B
23. D
24. B
25. B
26. A
27. C
28. B
29. C
30. C
31. B
32. D
33. A
34. C
35. B
36. C
37. D
38. B
39. D
40. B