Anda di halaman 1dari 70

y

C
c
P
v
,
o
r
S
t
s
g
u
lib
k
d
n
e
h
p
m
a
.
MODUL 1

Menjaga Kebersihan

Membangunkan Persekitaran Tempat Kerja.

Udara yang bersih menjaminkan persekitaran yang baik.Kita memerlukan
udaran yang sihat agar setiap kerja dapat dilakukan dalam keadaan yang
selesa.Suasana persekiraran yang kemas,selesa dan selamat akan membuat
pelanggan berasa selesa untuk mendapatkan perhidmatan.Disamping itu
bengkel/salun juga akan keliharan lebih kemas kerana setiap alatan disusun
dengan rapi dan jurusolek dapat melakukan tugasan dengan sistematik dan
teratur.

MODUL 1

Peti Kecemasan
PENGENALAN

First aid adalah rawatan awal pertolongan cemas bagi memudahkan rawatan
diberikan kepada jurusolek dan pelanggan sekiranya berlaku kecerderaan di
salun.Pertolongan cemas juga bertujuan mengelakkan kecerderaan menjadi
serius,serta membantu menyedikan persekitaran yang selamat.
First aid perlu diletakkan di tempat yang mudah dilihat tetapi sukar dicapai oleh
kanak-kanak dan tidak dikunci.Ubat dan alatan di dalam peti petolongan cemas
hendaklah dilabelkan dengan jelas dan sentisa diperiksa agar tidak melawati
tarikh luput.

BI
L
1

Ubat/Alatan

Kegunaan

Kain pembalut
luka

2

5

Antiseptik
seperti larutan
iodin/sprit
sugikal
Ubat
penghilang
kesakitan
seperti panadol
Salap/ubat
gosok
Kapas

Menyokong bahagian yang luka/cedera.
Membalut luka.
Menahan pendarahan.
Membersihkan dan membasmi kuman pada
luka.

6
7
8

Gunting
Penyepit kecil
Pek ais

9

Kain pembalut
tiga segi
Garam hidu

3

4

1
0

Melegakan kesakitan dan demam.

Melegakan otot yang tegang dan sakit dan
luka kecil.
Membersihkan luka.
Membubuh ubat luka seperti akriflavin.
Mengunting plaster dan kain pembalut.
Menyepit kapas untuk membersihkan luka.
Sebagai pad sejuk untuk merawat demam
dan kecerderaan.
Sebagai anduh dan penebat.
Menyokong bahagian yang luka/cedera.
Menyedarkan pesakit yang pengsan.

MODUL 1
Langkah merawat,mencegah dan tanda-tanda rawatan kecerderaan
ringan

Kecerderaan ringan boleh berlaku semasa jurusolek melakukan tugasan.Untuk
mengelakkan berlakunya kecerderaan ,jurusolek perlu mengamalkan sikap
berhati-hati semasa melakukan kerja.
Jenis
Punca
kecederaan
luka
 Terhiris/
Terkoyak
Melecur

Melepuh

Tanda-tanda
 Berdarah pada
luka.

Rawatan

 Bersih luka dengan
antiseptik seperti
iodin/sprit surgikal.
 Terkena haba  Kesakitan dan
 Sejuk bahagian yang
lembap
bahagian yang
melepuh dengan
seperti wap
melecur menjadi
cucuran air atau rendam
air
merah dan
dengan air sejuk.
mendidih
menggelembung  Letak ubat melecur atau
melepuh jika kecederaan
atau
.
minyak
kecil.Jangan pecahkan
panas.
bahagian yang melecur.
 Balut dengan kain
pembalut yang bersih
dan kering.
 Jika kecederaan serius
,sejukkan selama 20
minit.
 Bebat dengan kain yang
basah dan bersih.
 Hantar ke hospital jika
perlu.
 Terkena haba  Kesakitan dan  Sejuk bahagian yang
kering
bahagian yang
melepuh dengan
seperti api
melepuh
cucuran air atau rendam
yang
menjadi merah.
dengan air sejuk.

Letak
ubat melecur atau
menyala,ba
melepuh jika kecederaan
han api ,alat
kecil.Jangan pecahkan
elektrik
bahagian yang melecur.
yang

Balut
dengan kain
sedang
pembalut yang bersih
digunakan,o
dan kering.
bjek yang
 Jika kecederaan serius
panas atau
,sejukkan selama 20
Bahan
minit.
kimia.
 Bebat dengan kain yang
basah dan bersih.
 Hantar ke hospital jika
perlu.

 Selimutkan pesakit. sedarkan mengalir. rebah.t  Muka  Baring pesakit di lantai erlalu pucat. dengan garam hidu.  Baring pesakit di tempat tempat teduh.  Letak pek ais di atas hidung batang hidung dan di menyebabk belakang leher.nadi dengan cepat. senyap.  Anemik. pesakit di leher dan berada di piggang.  Berikan minuman isotonik kepada pesakit.  Hentakan pesakit di leher dan yang kuat di bernafas mengikut bahagian mulut. Dan dongakan teruk.  Alih mangsa dari kawasan .cuaca kepala.  Biarkan pesakit berehat.  Jika tidak bernafas pulihkan pernafasan dengan kaedah resusitasi kardiopulmonari(CPR). Pengsan  Terperanjat.Hidung berdarah  Selesema  Darah keluar dari  Mintak pesakit duduk yang hidung. terhenti seketika  Guna bahan bukan pengalir untuk mengalih dan kesan mangsa terbakar. dalam tempoh dua jam.denyutan dan tinggikan kakinya panas.  Longgarkan pakaian yang panas. manis.putuskan arus diri. serta longarkan pakaian  Berasa i terlalu di leher dan pinggang.tidak  Jika arus elektrik mesih elektrik elektrik.dinging dan yang panas.  Kencing  Cuba sedarkan pasakit pitam. Keletihan  Cuaca yang  Kulit berasa sejuk  Rehat pesakit dan haba/kelesu panas dan dan lembap. an kapalari  Mintak pesakit jangan hidung menghembus hidung pecah.berdir nadi lemah.hilang daya seperti menutup suis pernafasan. terlalu lama  Pesakit rebah. tegak.  Sakit jantung. longgarkan pakaian an haba.  Berpeluh dan mendapat udara segar.dan lama  Pastikan pesakit  Hipoglisemik. pening. Renjatan  Terkena arus  Muka pucat.

plastik dan kain di tempat khas.Peredaran udara yang tidak baik menyebabkan motor alatan menjadi cepat panas dan mudah terbakar.  Letakkan alatan yang besar di tempat yang mempunyai peredaran udara yang baik dan selamat.Selain itu.lemak dan spirit merupakan antara bahan yang mudah terbakar.kesilapan mengendalikan alatan elektrik menyebabkan berlakunya kebakaran.Antara langkah-langkah yang perlu diambil:  Simpan semua bahan yang mudah terbakar seperti kertas.jurusolek hendaklah diberi pengetahuan asas cara mencegah dan menangani kebakaran kecil.kebakaran juga boleh berlaku disebabkan oleh litar pintas.gris.  Baca dan pahami arahan tentang cara menggunakan alat elektrik dalam manual terdahulu sebelum menggunakannya.oleh itu.kain dan cecair seperti gas.  Label.plastik.getah.susun dan simpan semua bahan dan alatan di bengkel/salun dengan kemas ditempat yang selamat. MODUL 1 Cara menagani kebakaran PENGENALAN Kebakaran merupakan kemalangan yang sering berlaku akibat kecuaian.getah.  Pulih mangsa jika perlu  Dapatkan bantuan ambulans secepat mungkin.  Elakkan menggunakan alatan elektrik yang tidak sempurna seperti plag yang pecah dan wayar yang tidak barsalut dengan sempurna.Bahanbahan seperti kertas. MODUL 2 .berbahaya.

 Gunakan deodorant atau anti peluh jika perlu. Flos gigi setiap hari.  Lakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala.  Gunakan kasut dan stoking yang bersih dan sesuai.  Pastikan rambut sentiasa disikat.  Rambut yang panjang hendaklah diikat.persekitaran dan alatan yang bersih dan kemas dapat melincinkan tugas . Rambut  Pastikan rambut sentiasa bersih dan kemas.  Cuci tangan sebelum dan selepas bekerja.cahaya yang terang. Lakukan pemeriksaan gigi setiap enam bulan sekali. Berkumur dengan anti septik.  Sentiasa menjaga kebersihan tangan seperti sarung tangan apabila perlu. PENGENALAN Bengkel atau salun yang mempunyai peredaran udara yang baik. Tangan  Pastikan kuku sentiasa pendek dan bersih. Kaki  Pastikan kaki di bersihkan.Asas Kebersihan Diri PENGENALAN Menjaga kebersihan adalah amalan yang perlu di lakukan oleh setiap jurusolek dan ia dilakukan hampir setiap hari. Asas kebersihan diri. Muka  Pastikan muka sentiasa bersih. Badan  Mandi setiap hari.  Pastikan pakaian sentiasa bersih dan kemas.selepas pergi ke tandas dan setiap kali tangan kotor.Menjaga kebersihan adalah amalan terpenting dalam kehidupan seharian kerana kebersihan tonggak kehidupan yang selesa dan harmoni selain menjadi manifestasi keteguhan iman seseorang.  Stail rambut hendaklah ringkas menarik.  Pakai mekap yang nipis dan sesuai.      Gigi Gosok gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari. Pastikan nafas tidak berbau. MODUL 2 Menjaga Kebersihan Salon.Dengan menjaga kebersihan setiap jurusolek dapat memastikan kesihatan sentiasa berada di dalam keadaan sihat dan bersih dengan persekitaran yang baik dan teratur.

 Setiap peralatan elektrik hendaklah diperiksa dan berfungsi sebelum digunakan.Juru solek juga perlu menggunakan gaun.Pastikan wayer alat elektrik tidak berselirat di atas jalan dan tombol pelaras alat elektrik berada pada angka kosong sebelum sius plag di pasangkan.Jurusolek hendaklah memakai sarung tangan getah apabila menyediakan bahan kimia.setiap jurusolek.Alat elektrik hendaklah dijaga kebersihannya.Antaranya:  Cara Pengendalian dan penggunaan alat elektrik.Simpan bahan dan alatan dengan rapi dan teratur.cape dan tuala yang bersih bagi setiap pelanggan.Bahan kimia akan disimpan di tempat dingin dan kering.  Cara Penjimpanan dan penggunaan alatan dan bahan kimia.  Persekitaran tempat kerja hendaklah sentiasa bersih dan kemas.Setiap campuran bahan kimia perlulah diteliti dan mengikut arahan pembekal.Setiap kali seorang juru solek hendak memulakan rawatan ia perlulah membersihkan tangan bagi memastikan rawatan yang dilakukan tiada kontra indikasi terhadap pelanggan.Juru solek hendaklah memastikan tempat kerja serta alatan/bahan yang digunakan mestilah sentiasa bersih sebelum memulakan rawatan kepada pelanggan.Ia perlu ditutup dan dilebelkan semua bekas penyimpan bahan kimia dengan jelas.Tangan perlulah dikeringkan sebelum menggunakan alat elektrik.wayer alat elektrik tidaklah terburai dan plagnya tidak pecah.cahaya atau haba atau tamat tempoh kegunaannya. Setiap bahan yang tidak habis digunakan selepas rawatan hendaklah dibuang dan pastikan ia tidak dimasukkan semula kedalam bekasnya.Gunakan spatula untuk mengambil bahan dari bekasnya.Elakkan menghidu asap dari bahan kimia.selesa dan selamat.  Keselamatan dari pelanggan dan pekerja.Jangan menarik wayer apabila plag terpasang pada soket. Ia perlulah sentiasa kemas.Juru solek perlu memastikan pelanggan menaggalkan semua eksesori dan barang kemas sebelum memulakan rawatan.Alatan dan bahan hendaklah dibersihkan dan disteril selepas digunakan. .Persekitaran kerja memberikan kesan ke atas kualiti hidup memandangkan sebahagian besar waktu dihabiskan di tempat kerja.  Ada kalanya bahan kimia di beli dalam kuantiti yang kecil untuk menggelakkan pendedahan pada udara.

MODUL 2 02.03 Cara menagani persekitaran luar .

 Bertimbang rasa.  Tidak menyinggung perasaan orang lain.  Bertanggung jawab.pertuturan.  Tidak mengumpat.tingkah laku.  Riang dan ceria . Boleh berinteraksi dengan orang lain.  Berkebolehan mendengar dengan berkesan.kestabilan emosi dan etika perfesional.nada suara dan intonasi yang baik.MODUL 3 Menilai personaliti yang baik PENGENALAN Personaliti adalah penampilan diri seseorang dan ia adalah aset penting bagi setiap jurusolek. (d) (e)      (f) (g) (h) (i) (c) Peraturan Komunikasi Suara yang mesra dan menyenangkan.  Menghormati orang lain. Sebutan yang jelas dan mudah di fahami.  Mudah tersenyum. Ciri-ciri personaliti yang baik. (a) Sikap  Sentiasa tenang walaupun menghadapi situasi yang kurang menyenangkan. Tata bahasa yang betul dan baik. Peribadi seorang jurusolek dapat diperlihatkan melalui ciri-ciri seperti sikap. (b) (c) (b) Tingkah laku/Amalan  Mengamalkan nilai murni. Bahasa yang sopan. .  Berhemah tinggi. (e) Kestabilan emosi  Sentiasa dapat mengawal emosi.  Mesra dengan orang lain.budi bahasa. (d) Budi bahasa/Nilai murni  Bersopan santun.

(l) MODUL 3 Cara Penampilan Diri (o) PENGENALAN (p) Selain mempunyai personaliti yang baik. . (iii) Memastikan pelanggan dalam keadaan yang selesa. (iv) Berkomunukasi dengan mesra untuk mendapatkan maklumat pelanggan.  Tidak bertengkar dengan pelanggan. Tidak menunjukkan emosi negatif seperti mengerutkan muka atau gerak isyarat perasaan marah.Antara ciri-ciri yang perlu di amalkan oleh jurusolek semasa melayan pelanggan adalah: (i) Mengalu-alukan kedatangan pelanggan. (ii) Memastikan pelanggan dilayan seperti lawatan mereka adalah lawatan yang pertama.  Tidak pilih kasih antara pelanggan.  Menunjukkan emosi yang positif kepada pelanggan seperti sentiasa tersenyum.jurusolek perlu tahu cara melayan pelanggan.atau iri hati.  Jujur. (m) (n) (j) (k) (f) Etika professional  Menepati masa.  Memahami perasaan atau menghormati pendapat pelanggan.tidak sabar.

Postur yang tidak betul semasa melakukan kerja menyebabkan badan tidak selesa dan mudah letih.  Bahu.  Badan dalam keadaan tegak dan disokong sama rata di atas kedua tapak kaki. (ad) (ae) Cara berdiri. (ab) (ac) Membina postur yang baik. (q) (r) (s) (t) (u) (v) (w) (x) (y) (z) MODUL 3 Cara membina postur yang baik. (vi) Sentiasa menghormati pendapat pelanggan.  Bagi mengelakkan kesakitan pada tulang dan sendi. (vii) Sentiasa mengucapkan terima kasih atas lawatan mereka dan galakkan pelanggan untuk mendapatkan perkhidmatan rawatan ulangan yang diperlukan.  Mengurangkan ketegangan otot. (aa) Postur ialah gaya yang melibatkan penggunaan otot dan sendi badan yang baik.  Menampilkan gaya diri yang baik dan menarik.(v) Memenuhi keperluan dan kehendak pelanggan seberapa yang boleh.  Kepala tegak dan dagu selari dengan lantai.Antara kebaikan postur yang baik adalah:  Dapat mengurangkan keletihan semasa melakukan kerja.  Cara berdiri penting untuk menentukan keseimbangan teguh bagi mengurangkan keletihan dan tekanan pada tulang belakang: .dada dan abdomen hendaklah lurus.Jurusolek yang mengamalkan postur yang baik memerlukan tenaga dan daya usaha yang minimum untuk mengimbangkan badan.

(ar) (as) Cara mengambil barang. (af) (ag) (ah) (ai) (aj) (ak) (al) (am) Cara berjalan.  Rapatkan kaki dan paha.  Kaki kanan dibengkokkan sedikit pada lutut.  Paksi badan berkeadaan tegak.  Pastikan kedudukan barang berada di hadapan lutut. (an) (ao) Cara duduk. (at) (au) Postur semasa bekerja. Bengkokkan lutut tetapi bahagian toraks dan abdomen dalm keadaan tegak.  Jurusolek hendaklah memastikan ketinggian alatan dan perabut yang digunakan semasa bekerja adalah sesuai.  Duduk secara tegak dengan belakang bersandar pada kerusi.  Luruskan tangan ke bawah untuk mengangkat barang.  Mata memandang ke hadapan.  Rapatkan kedua-dua belah kaki. Luruskan tangan ke bawah untuk mengambil barang.  Bertinggung semasa mengangkat barang yang berat dari lantai. (ap) (aq) Cara mengangkat barang. Pusing kaki kiri ke luar pada sudut 45  Letakkan kaki kanan lurus kehadapan dengan kedudukan tumit kaki beberapa inci dihadapan kaki kiri.  Tumit kaki harus menyentuh lantai dahulu sebelum menurunkan tapak kaki.  Berat badan tertumpu pada bahagian punggung.  Otot pinggang berada dalam keadaan rehat.Kedudukan ini akan membuat anda berasa selesa. (av) (aw) (ax) (ay) (az) .  Kaki bergerak dan tangan di ayun untuk mengawal keseimbangan badan.

(bs) (bt) (bu) (bv) (bw) (bx) (by) (bz) (ca) (cb) MODUL 3 Cara melayan pelanggan. .(ba) (bb) (bc) (bd) (be) (bf) (bg) (bh) (bi) (bj) (bk) (bl) (bm) (bn) (bo) (bp) (bq) MODUL 3 (br) 03.04 Membina Diri.

 Mematuhi keperluan dan kehendak pelanggan seberapa yang boleh.  Sentiasa menghormati pendapat pelanggan.  Memastikan pelanggan dilayan seperti lawatan mereka adalah lawatan yang pertama.(cc) Selain mempunyai sikap yang baik.jurusolek perlu tahu cara melayan pelanggan.Antara ciri-ciri yang di amalkan oleh jurusolek semasa melayan pelanggan ialah:  Mengalu-alukan kedatangan pelanggan.  Berkomunikasi dengan mesra unutk mendapatkan maklumat pelanggan. (cd) (ce) (cf) (cg) (ch) (ci) (cj) (ck) (cl) (cm) (cn) (co) (cp) (cq) (cr) (cs) (ct) .  Memastikan pelanggan dalam keadaan yang selesa.  Sentiasa mengucapkan terima kasih atas lawatan mereka dan galakkan pelanggan untuk mendapatkan perhidmatan rawatan ulangan yang diperlukan.

setiap jurusolek hendaklah menyediakan bahan.alatan dan pelanggan untuk rawatan asas muka.(cu) MODUL 3 (cv) 03.06 Mengeratkan hubungan antara pelanggan. (dn) Secara individu. (cw) (cx) (cy) (cz) (da) (db) (dc) (dd) (de) (df) (dg) (dh) (di) (dj) (dk) (dl) (dm) MODUL 4 Persediaan barang/alatan semasa fasial.Antara bahan yang perlu disedikan semasa rawatan fasial adalah: (do) (dp)(dq) Bi l (dt) (du) 1 (dx)(dy) 2 (eb)(ec) 3 (ef) (eg) Bahan Spirit sugikal Pembersih Penyegar Pelambap (dr) (ds) Bi l (dv)(dw) 1 (dz)(ea) 2 (ed)(ee) 3 (eh)(ei) Alatan Troli fasial Katil dan kerusi fasial Mangkuk kecil Mangkuk besar .

 Membaiki keadaan kulit muka.  Mengekalkan kesihatan kulit.  Mengekalkan keanjalan kulit.  Merehatkan dan mengurangkan tekanan pada kulit muka. (gd) (ge) (gf) (gg) (gh) (gi) Antara Faedah merawat muka adalah: .4 (ej) (ek) Krim/minyak /Gel urut 5 (en)(eo) Tisu fasial 6 (er) (es) Kapas fasial 7 (ev)(ew) Pad mata 8 (ez) (fa) Bahan pupur tanah 9 liat/biologikal (fd) (fe) Air suling 1 0 (fh) (fi) (fl) (fm) (fp) (fq) (ft) (fu) (fx) (fy) 4 (el) (em) Span fasial 5 (ep)(eq) Spatula 6 (et) (eu) Gaun fasial 7 (ex)(ey) Tuala 8 (fb) (fc) Ben rambut 9 (ff) (fg) Mangkuk pupur 1 0 (fj) (fk) Berus pupur 1 1 (fn) (fo) Spatula 1 2 (fr) (fs) Comedone extractor 1 3 (fv) (fw) Lampu magnifying 1 4 (fz) (ga) Jam pengawal masa 1 5 (gb) (gc) Tujuan merawat muka adalah:  Membersihkan kulit muka dengan sempurna.

       Membersihkan lapisan epidermis kulit dengan mendalam. Melambatkan proses penuaan kulit. Membersih dan Mengewap kulit Menyediakan (hd) Membubuh menganalisis kulit muka. Merehatkan saraf dan otot fasial. (ha) Cara melakukan fasial. (hb) (hc) Rawatan asas kulit muka adalah perhidmatan professional untuk membaiki keadaan kulit tanpa menggunakan mesin elektrik untuk merawat kulit muka. (gj) (gk) (gl) (gm) (gn) (go) (gp) (gq) (gr) (gs) (gt) (gu) (gv) (gw) (gx) (gy) MODUL 4 (gz) 04.bahan (he) pupur. dan(hf) pelanggan. . alatan.02 Cara melakukan fasial. Membaiki keadaan kulit muka yang kering. muka.  Mengurangkan kedutan pada kulit muka. Membuang bahan toksik dari kulit. Merangsang peredaran darah. Mempercepatkan fungsi dan pertumbuhan kulit.berminyak dan bermasalah.

(hg)
(hh)
(hi)
Mengurut
(hj) muka.
(hk)

Mengeluarkan
bintik.

Membersihkan
pupur.

Membubuh losen
penyegar dan
pelembab.

(hl)
(hm)
(hn)
(ho) Persediaan awal.
Sediakan bahan,alatan dan pelanggan.
Jurusolek mensteril tangannya dengan spirit surgikal.
Lakukan pembersihan dan penyegaran kulit leher dan muka.
Analisis kulit muka dan rekodkan maklumat dalam kad analisis.
(hp)
(hq)
(hr)
(hs)
(ht)
(hu)
(hv)
(hw)
(hx)
(hy)

(hz)
(ia)

MODUL 4
Analisa kulit.

(ib)
Tujuan:
(ic)
Analisis kulit muka merupakan langkah yang paling penting
semasa melakukan rawatan kulit muka.Analisis kulit perlu
dilaksanakan selepas kulit dibersihkan.Tujuan melakukan analisis
adalah seperti yang berikut:
 Mengenal pasti jenis kulit muka pelanggan.
 Mengenal pasti bahan penjagaan kulit muka yang sesuai.
 Mengenal pasti rawatan yang sesuai unutk membaiki kulit muka
pelanggan.
(id)

(ie)
(if)
(ig)
(ih)
(ii)
(ij)
(ik)
(il)
(im)
(in)
(io)
(ip)
(iq)
(ir)
(is)
(it)
(iu)
(iv)
(iw)

MODUL 4

(ix)

04.04 Langkah kerja forming form.

(iy)
Secara individu,setiap jurusolek hendaklah menyediakan bahan,alatan dan pelanggan untuk
membersihkan,menyegerakan dan melembapkan kulit muka.Antara bahan yang perlu disedikan
adalah:
(iz)
(ja)
B

(jb)

Bahan

(jc)
B

(jd)

Alatan

(je)
1
(ji)
2
(jm)
3
(jq)
4
(ju)

(jf) Spirit sugikal

(jg)
1
(jk)
2
(jo)
3
(js)
4
(jw)

(jh)

Troli fasial

(jj) Pembersih
(jn)

Penyegar

(jr) Pelembab
(jv)

Tisu fasial

(jl) Katil dan kerusi fasial
(jp)

Mangkuk kecil

(jt) Mangkuk besar
(jx)

Span muka

5
(jy) (jz)Kapas fasial
6
(kc) (kd)
(kg) (kh)
(kk) (kl)

5
(ka)
6
(ke)
7
(ki)
8
(km)
9

(kb)

Spatula

(kf)

Gaun fasial

(kj)

Tuala

(kn)

Ben rambut

(ko)
(kp)

Langkah kerja.

1. Susun bahan dan alatan diatas troli.
2. Sediakan tuala dan ben rambut diatas katil fasial.
3. Sediakan pelanggan.
 Tanggalkan aksesori pelanggan.
 Minta pelanggan menukar pakaiannya dengan gaun fasial.
 Baringkan pelanggan diatas katil fasial.
 Balutkan rambut pelanggan dengan tuala dan ikatkan dengan ben rambut.
(kq)
(kr)
(ks)
(kt)
(ku)
(kv)

(kw)
(kx)

MODUL 4
Picit jerawat.

(ky) Pengewapan muka ialah satu aspek penting yang selalunya
dilakukan semasa rawatan kulit muka.Pengewapan muka boleh
dilakukan dengan menggunakan wap sejuk dan wap panas.Pada
umumnya,wap panas digunakan disalun kecantikkan.Wap panas
merangkumi wap biasa dan wap ozon.
(kz) Tujuan dan kesan.
 Menggalakkan pengeluaran peluh dan pembungan bahan toksik.
 Merangsang peredaran darah.
 Melembutkan tekstur dan tisu kulit.
 Memudahkan pengeluaran komedon.
 Membersihkan kulit secara lebih mendalam.
 Menyebabkan eritema.

06 Rawatan massage muka.mengurut muka dengan teknik yang betul adalah penting. (mg) (i) Tujuan dan kesan pengurutan muka.Faktor indikasi dan kontra indikasi turut diberi perhatian bagi mengelakkan masalah selepas pengurutan dilakukan. (lc) Antara tempoh pengawapan bagi kulit nomal dan kering adalah seperti yang berikut: (ld) (le) B Kulit (lf) a (lh) (li) 1 (ll) (lm) 2 (lp) Normal (lj) 1015 minit (ln) 5-10 minit Kering Mas (lg) k Jara (lk) 30 cm (lo) 38 cm (lq) (lr) (ls) (lt) (lu) (lv) (lw) (lx) (ly) (lz) (ma) (mb) (mc) MODUL 4 (md) 04.(la) (lb) Tempoh masa dan jarak pengewapan. . (me) PENGENALAN (mf) Untuk mendapatkan wajah yang segar.

4. Jerawat yang bernanah.  Pelanggan dalam keadaan yang tertekan. Radang kulit. Akne rosasea.kering dan matang.         Tanda lebam. (mj) (ii) indikasi dan indikasi kontra. (g) Membantu penyerapan bahan kosmetik ke dalam tisu kulit.Dengan ini pengurutan dapat menghasilkan keselesaan kepada pelanggan. 5. 2.Tujuan dan kesan adalah seperti berikut. Akne vulgaris Penyakit asma Sinus. Menekan tapak tangan.  Kulit muka yang kurang cerah dan kuning pucat. (e) Tekanan semasa mengurut hendaklah sesuai mengikut otot dan keadaan kulit pelanggan. (mk) Sebelum mengurut muka. (ml) (a) Indikasi pengurutan muka. 3. (f) Membaiki keanjalan otot fasial. (mm) (mn)     (mo) (mp) (mq) Jenis senaman tangan. (mt) Antara contoh Jenis senaman tangan adalah: (mu) 1. . (d) Merangsang peredaran darah dan menyebabkan eritema pada epidermis kulit.dan pembuangan bahan kumuh. (mi) (a) Mengeluarkan sel mati pada lapisan epidermis.(mh) Pengurutan merupakan perbuatan memicit. Gigitan dan serangga. Membuat bulatan dengan tangan. (mx) Perkara perlu di titik beratkan semasa gerakan asas pengurutan muka adalah: (a) Ritma pengurutan yang sama (b) Kadar pengerakan yang betul. (b) Membantu membaharui sel. (mv) (mw) Gerakan asas pengurutan muka. (d) Postur badan jurusoleh hendaklah berada dalam posisi yang betul. Menggongcang tangan.  Kulit muka yang nomal. (c) Pergerakan tangan hendaklah fleksibel supaya sesuai dengan kontur mata.  Kulit muka berminyak.  Otot fasial yang kurang anjal. Selaran matahari. (b)Indikasi kontra pengurutan muka.menggosok dan menekan dengan jari atau tangan untuk menyegarkan dan menyembuhkan penyakit. (c) Merehatkan dan mengurangkan ketengangan pada kulit muka. Luka. 6. Kulit hipersensitif. (mr) (ms) Setiap jurusolek perlu melakukan senaman tangan untuk membolehkan pergerakan tangan yang freksibel. Pembedahan di bahagian muka yang belum sembuh. (e) Merangsang peredaran limfa.  Histeria.jurusolek hendaklah mengetahui indikasi dan indikasi kontra pada pelanggan. Mengurut jari. Bermain piono. Gerakan mencampak bola.

07 Cara meletakkan mask. (nu) (nv) (nw) (nx) (ny) (nz) (oa) (ob) (oc) (od) (oe) (of) (og) .  Menghaluskan pori-pori kulit.  Membaiki tekstur kulit.  Membersihkan sel mati pada lapisan epidermis.  Meredakan dan melegakan iritasi atau radang kulit. PENGENALAN (nn) (no) MERAWAT MUKA MENGGUNAKAN PELBAGAI MASKER (np) (nq) Tujuan menggunakan pupur.  Menegangkan dan menyegarkan kulit.melembutkan dan menyuburkan kulit.(my) (mz) (na) (nb) (nc) (nd) (ne) (nf) (ng) (nh) (ni) (nj) (nk) (nl) MODUL 4 (nm) 04. (nr) Pupur muka digunakan pada leher dan muka untuk membaiki tekstur dan fungsi kulit (ns) seperti yang berikut: (nt)  Merangsang peredaran darah.  Melembabkan.  Menyerap sebum yang berlebihan.

(pj) (pa) Pupur Tidak Mengeras  Tidak menjadi keras apabila di dedahkan di udara.n kulit dibahagian mata bibir dan omal. (pn) (po) (pp) Jenis  Kulit  Kulit kering.kombinasi. (pd) (pe) (pf) Kesan  Membersihkan dan 2 membuang sel mati dan meyerap sebum di lapisan epidermis. (pq) (pr) (ps) (pt) Pupur tanah liat (pu) Pupur tanah liat biasanya ialah pupur mengeras.berjerawat.Serbuk ini dibersihkan dan ditapis untuk kegunaan rawatan muka.kaolin. (pl) (pm) Conto  Fuller’s earth.Tanah liat ialah serbuk yang diperoleh dari bumi. penggunaa  Mesti dibersihkan dari kulit muka dengan n teliti.matang.kaolin.sensitif dan 5 kulit muka berminyak. . (os) (ot) Pada umumnya.(oh) (oi) (oj) (ok) (ol) (om) (on) (oo) (op) (oq) (or) Jenis pupur.  Terdapat beberapa jenis pupur yang boleh ditinggalkan pada kulit muka sebagai pelembap atau dibersihkan. leher.air 4 h suling.  Boleh diduduh pada mata untuk melembutkan dan mengurangkan kedutan. (ou) Perbezaan pupur mengeras dan tidak mengeras adalah seperti yang terdapat dalam jadual dibawah: (ov) (ow)(ox) Bi ara l (pb) (pc) 1 Perk Ciri (oy) (oz) Pupur Mengeras  Akan mengeras dan kering selepas beberapa minit didedahkan di udara.pupur boleh dikategerikan sebagai pupur mengeras dan pupur tidak mengeras. (pk)  Betik.menyuburkan dan meredakan kulit.  Melembapkan . (pg) (ph) (pi) Kaed  Tidak dibubuh pada 3 ah mata.  Kadang kala digunakan untuk menegangkan kulit matang.

 Tambah bahan cecair dan kacau dengan berus pupur hingga menjadi pes.  Sukat bahan serbuk kedalam mangkuk pupur dengan sudu. (py) Keperluan asas untuk menyediakan pupur tanah liat:  Berus pupur  Spatula/sudu kecil  Mangkuk pupur (pz) (qa) (qb) (qc) (qd) Cara membancuh pupur tanah liat.  Tambah setitik dua minyak (jika perlu). (qu) Bagi memelihara kesihatan dan kecantikan kulit.pupur biologikal boleh digunakan bersamasama dengan bahan pupur tanah liat dan tidak mengeras. (qi) (qj) (qk) (ql) (qm) (qn) (qo) (qp) (qq) (qr) (qt) (qs) MODUL 4 Cara meletakkan toner/moisturizing.sel-sel mati dan bahan mekap daripada kulit.terdapat 3 rutin asas yang perlu dilakukan.Rutin asas tersebut adalah: (qv) (a)Membersihkan (qw) (b)Menyegarkan (qx) (c)Melembapkan (qy) (qz) Pembersihan (ra) Tujuan menggunakan pembersihan. (qe) (qf) Pupur Biologikal (qg) (qh) Pupur biologikal ialah pupur yang tidak mengeras.Pupur ini mudah ditanggalkan dan dibersihkan. sebum lama. (rb) (a) Membersihkan kekotoran.(pv) (pw) (px) Penyediaan pupur tanah liat. .

(re) (d) Mengekalkan kesihatan kulit. (rq) (rr) (rs) (rt) (ru) Pelambap (rv) Tujuan menggunakan pelembap. (f) Melindungi kulit daripada jangkitan bacteria dan persekitaran seperti sinar ultralembayung. (rg) (f) Merangsang peredaran darah. (h) Mengawal pengeluaran sebum yang berlebihan. (b) Mengimbangkan pH kulit.(rc) (b) Melembutkan dan mencairkan sebum supaya liang roma kulit tidak tersumbat.limfa. (rm) (b) Membuang sisa pembersihan dan sebum pada kulit tanpa mengganggu acid mantle kulit.dan kelenjar. (rh) (g) Mengekalkan kesihatan kulit. (rl) (a) Menyegarkan dan mengimbangkan pH kulit. (rw) (rx) (ry) (rz) (sa) (sb) (sc) . (c) Mengekalkan kelembapan kulit. (a) Membaik pulih acid mantle kulit. (ri) (rj) Penyegar (rk) Tujuan menggunakan penyegar. (rd) (c) Membarsihkan dan melindungi permukaan kulit daripada bakteria dan kulat. (e) Memudahkan aplikasi mekap supaya tahan lebih lama. (g) Mengelakkan kulit daripada menjadi cepat matang. (rp) (e) Menghaluskan tekstur kulit. (rf)(e) Mempercepatkan proses pengelupasan sel mati(desquamation) dan permulihan sel. (ro) (d) Merangsang kulit. (rn) (c) Membantu menutup liang roma selepas dicuci. (d) Melembapkan dan melembutkan epidermis kulit.

. (ta)  Dipadankan dengan pakaian.  Mengelakkan liang roma tersumbat. (td)  Hasil solekan lembut dan semula jadi. (su)  Hasil solekan kelihatan semula jadi dan sekata.(sd) (se) (sf) (sg) (sh) (si) (sj) (sk) (sl) (sm) (sn) MODUL 5 Bahan dan alatan make-up.seperti memilih warna yang terang untuk remaja.jurusolek hendaklah memastikan muka pelanggan dibersihkan dan dibubuh penyegar dan pelembap. (sx)  Dipadankan dengan warna kulit.gincu bibir dan warna kuku. (so) sebelum menyolek. (sp) (sq) Perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memilih bahan untuk menyolek adalah: (sr) (ss)(st) Usia 1 (sv)(sw) Kesan 2 umum (sy)(sz) Bedak 3 asas (tb)(tc) Pemba 4 yang mata (te)(tf) Garisa  Pemilihan warna haruslah sesuai mengikut usia pelanggan.Prosedur ini dilakukan untuk:  Menjaga kebersihan kulit.  Mekap lebih segar dan tahan lebih lama.

Mengenal pasti indikasi kotra pelanggan. (tj) (tk) (tl) (tm) (tn) (to) (tp) Tujuan solekan muka.  Luka.     . Menentukan dan memilih alat dan bahan solekan yang sesuai dengan pelanggan.  Selaran matahari. haba.  Epilepsi. 1. Menganalisis kulit pelanggan. Berbincang dan menentukan keperluan pelanggan.  Jerawat menanah. 2. 4.  Penyakit kulit.  Selepas rawatan yang menggunakan  Radang kulit dan bengkak.5 n mata (th)(ti) Warna 6 gincu (tg)  Hasil warna gincu berpadanan dengan solekan dan pakaian. (tq) Tujuan solekan muka di lakukan pada muka adalah ia menampakkan imej yang menarik bagi seorang yang menjaga penampilan diri. (tr) (ts) Indikasi kontra bagi solekna muka.Wajah kelihatan lebih menarik disamping menambah keyakinan diri.  Kulit yang terlalu sensitif.Solekan juga dapat menutup segala kecelaan pada kulit muka yang bermasalah. 3.  Selepas pembedahan pada muka.  Hysteria.   Perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum menyolek.

                Bentuk muka.  Muka dibahagikan kepada 3 bahagian yang sama melintang.jarak diantara mata ialahh satu mata.bahagian ketiga adalah dari hujung hidung sehingga dagu.bahagian kedua adalah dari bulu kening sehingga hujung hidung.  Jenis bentuk muka.  Bentuk muka secara umum boleh dikategorikan kepada 6 bentuk.Bentuk-bentuk muka tersebut adalah:                                        .bahagian yang pertama adalah dari gigi rambut didahi sehingga bulu kening.

  Bentuk pear Muka berbentuk pear lebar dibahagian rahang dan sempit didahi.     Empat segi  Muka bebentuk empat segi biasanya     Panjang Muka berbentuk panjang biasanya mempunyai rangka sempit dan panjang.lebar dan bersegi di dahi dan dagu.lebar dan pipi penuh.   Bulat  Kontor muka berbentuk bulat biasanya pendek. Rangka muka bersegi berbentuk heksagon. .      Bujur  Pada keseluruhannya bentuk bujur ialah bentuk yang ideal.   Bentuk intan Muka bebentuk intan biasanya sempit dibahagian dahi dan dagu.

pembayang dan penerang yang betul pada wajah.  Gunakan pemerah pipi di bahagian seperti yang terdapat dalam rajah.  Gunakan bedak asas penerang dibahagian tegah dahi dan hidung supaya kelihatan lebih panjang sedikit.   Gunakan bedak asas pembayang di bahagian bersegi.  Gunakan pemerah pipi seperti ditunjukkan pada rajah.   Bi l  1  Jenis bentuk muka  Bujur  Keterangan  Tidak perlu menggunakan bedak asas penerang dan pembayang.   2  Bulat  3  Empat segi  Gunakan bedak asas pembayang dibahagian tepi dagu supaya member ilusi sempit.  Gunakan bedak asas penerang dibahagian seperti dahi dan dagu untuk memberi ilusi .                 Jenis bentuk muka dan cara solekan.  Jenis bentuk muka dan cara menggunakan pemerah pipi.

  Gunakan bedak asas pembayang di bahagian yang bersegi.bujur.  Gunakan bedak asas penerang dibahagian dahi yang sempit.   Gunakan bedak asas pembayang dibahagian rahang yang lebar.  Gunakan bedak asas penerang dibahagian tepi pipi supaya kelihatan lebih lebar. .         MODUL 5  05.02 kondinasi warna.  Gunakan pemerah pipi seperti ditunjukkan pada rajah.  Roda warna  Roda warna merupakan carta yang mengandungi sesunan pelbagai warna iaitu warna panas dan warna sejuk.   Warna sejuk dan warna panas.  Contoh warna sejuk ialah biru.  Gunakan pemerah pipi seperti yang ditunjukkan pada rajah.  Gunakan pemerah pipi seperti yang ditunjukkan pada rajah.merah jambu. (1) Warna sejuk warna yang mempunyai ton biru.   4  Panjang  5  Pear  6  Intan  Gunakan bedak asas pembayang di bahagian dahi dan dagu supaya memberikan ilusi pendek.  Gunakan pemerah pipi seperti yang ditunjukkan pada rajah.unggu dan unggu kemerah-merahan.Ini menentukan konbinasi warna yang sesuai sewaktu menyolek.  Gunakan bedak asas penerang dibahagian sperti dalam rajah.Roda warna boleh digunakan sebagai panduan semasa menyolek.

jurusolek perlu mahir menggunakan warna agar kombinasi warna yang digunakan kelihatan harmoni. Unggu + merah =unggu kemerah-merahan  (ii) Warna Pelengkap  Warna yang terhasil daripada campuran warna primer atau warna sekunder yang bertentangan antara satu sama lain.  Bagi mendapatkan warna yang menarik dan sesuai dengan kulit pelanggan.(2) Warna panas warna yang mempunyai ton kuning. Kuning + biru daripada campuran dua warna primer dalam kuantiti yang sama = oren = unggu = hijau  (c) Warna tertier  Warna yang dihasilkan daripada campuran satu warna sekunder dan satu warna primer dalam kuantiti yang sama seperti yang berikut: 1. Kuning + hijau =hijau kekuning-kekuningan 2.Terdapat 3 warna utama iaitu warna primer.  (b)Warna Sekunder  Warna yang dihasilkan seperti yang berikut: 1.merah dan hijau kekunung-kuningan.   . (i) Warna utama.Warna-warna ini ditujukkan dalam roda warna seperti yang terdapat dibawah ini. Kuning + merah 2.sekunder dan tertier.biru dan merah. Hijau + biru =biru kehijau-hijawan 3.oren. Merah + biru 3.  Contoh warna panas ialah kuning.             (a) Warna Primer  Tidak boleh dihasilkan atau di peroleh daripada campuran sebarang warna.  Warna kuning.  Kombinasi dan keharmonian warna.

 Selekan pada waktu siang biasanya lebih nipis agar kesan solekan kelihatan lebih semula jadi.            MODUL 5  05.Bagi solekan untuk waktu siang.juru solek boleh juga menggunakan teknik solekan pembetulan bagi mendapatkan wajah yang idel.03 Cara make-up siang.  Bahan-bahan/Alatan  Bi l  1  2  3  4  5  6  7  8  9  1 0  1 1  1 2  1 3  1 4  1 5 Bahan  Bil Alatan Sprit sugikal Pembersih Penyegar Pelembab Tisu facial Kapas facial Bedak asas Bedak serbuk Pemerah pipi Pembayang mata           Penerang mata  11 Cape mekap Celak mata  12 Palet makep Celak/pensel kening  13 Paf bedak Mascara  14 Cermin muka Gincu bibir  15 Berus bedak serbuk 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Troli facial Katil dan kerusi facial Mangkuk kecil Mangkuk besar Span muka Spatula Gaun facial Tuala Ben rambut Span mekap .

 2.         Langkah kerja. Bersihkan.Bubuh dan ratakan pembayang dan penerang mata. a) Bersihkan muka pelanggan dengan teknik yang betul. 1.  6.Bubuh dan ratakan glos bibir jika perlu.Bubuh dan ratakan pemerah pipi.Lukis garis mata dengan celak mata.  13.  7. 1 Celak bibir 6                   16 Berus pembayang mata         17 18 19 20 21 22 23 24 Aplikator pembayang mata Berus/sikat bulu kening Mascara wand Aplikator berus celak mata Berus pemerah pipi Berus pembentuk bibir Berus bibir Pelentik bulu mata  Persediaan awal.Bubuh bedak serbuk dengan paf bedak.  14.  Sediakan bahan/alatan dan pelanggan untuk menyolek. b) Bubuh penyegar pada kapas dan sapukan pada muka dan leher.  9.  12.  11.Bubuh dan ratakan gincu dengan berus bibir.Bubuh mascara pada bulu mata.mengikut arah pertumbuhan buluroma. .pastikan bedak asas berpadanan dengan warna kulit pelanggan  4. Pilih bedak asas yang sesuai dengan mengujinya sedikit pada rahang pelanggan.Ratakan bedak serbuk dengan berusnya.Bubuh dan ratakan bedak asas dengan span mekap.  10.Lukis garisan bibir dengan celak bibir.   3.segarkan dan lembabkan muka pelanggan. d) Bubuh pelembab pada muka dan leher. Jurusolek mensteril tangannya dengan sugikal sprit.  5. c) Petap muka dan leher pada kertas tisu.  8.Lukis bulu kening dengan celak/pencil kening.

 Solekan pada waktu malam berbeza daripada solekan untuk waktu siang dari segi penggunaan bahan dan pemilihan warna yang seperti berikut:  1.seperti memilih warna yang lebih terang.   3 Hasil solekan  Kelihatan ketara dan menonjol. .  Solekan pembentulan untuk bahagian yang dikehendaki seperti mata yang besar. Solekan malam menggunkan teknik solekan pembetulan bagi mendapatkan wajah yang idel.  Pemilihan warna lebih ketara dan berkilat.  2. Solekan untuk waktu malam lebih tebal.   Bi Faktor l   1 Usia pelanggan  Catatan/Panduan  Pemilihan warna haruslah sesuai mengikut usia pelanggan.   4 Bedak asas   5 Pembayang mata  6 Garisan mata dan bibir        Gunakan pembayang dan penerang untuk menyerlahkan bentuk muka.  3. Teknik solekan malam juga boleh digunkan dalam solekan untuk majlis tertentu.   2 Majlis yang dihadiri  Solekan malam sesuai untuk majlis rasmi seperti majlis makan malam.upacara perkahwinan dan lainlain.ketara dan berkilat untuk remaja.       MODUL 5  05.  4.04 Cara make-up malam.Juru solek hendaklah pandai membuat pemilihan bahan dan warna yang sesuai sebelum menyolek pelanggan.

     Bahan-bahan/Alatan  Bi l  1  2  3  4  5  6  7  8  9  1 0  1 1  1 2  1 3  1 4  1 5  1 6                  Bahan  Bil Alatan Sprit sugikal Pembersih Penyegar Pelembab Tisu facial Kapas facial Bedak asas Bedak serbuk Pemerah pipi Pembayang mata           Penerang mata  11 Cape mekap Celak mata  12 Palet makep Celak/pensel kening  13 Paf bedak Mascara  14 Cermin muka Gincu bibir  15 Berus bedak serbuk Celak bibir  16 Berus pembayang mata         1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 17 18 19 20 21 22 23 24 Troli facial Katil dan kerusi facial Mangkuk kecil Mangkuk besar Span muka Spatula Gaun facial Tuala Ben rambut Span mekap Aplikator pembayang mata Berus/sikat bulu kening Mascara wand Aplikator berus celak mata Berus pemerah pipi Berus pembentuk bibir Berus bibir Pelentik bulu mata  Langkah kerja. .segarkan dan lembabkan muka pelanggan.  (d)Bubuh pelembab pada muka dan leher. Bersihkan.  (b) Bubuh penyegar pada kapas dan sapukan pada muka dan leher.  (c)Petap muka dan leher pada kertas tisu. 1. Jurusolek mensteril tangannya dengan sugikal sprit.  (a)Bersihkan muka pelanggan dengan teknik yang betul.  2.

Lukis garisan bibir dengan celak bibir. 6. Bubuh dan ratakan krim concealer yang lebih cerah daripada warna kulit pada bahagian kulit pada bahagian yang perlu. 11. Bubuh dan ratakan krim pemerah pipi. 18. 9. 8. Berus untuk meratakan bedak serbuk.Bubuh mascara pada bulu mata. 4. Bubuh dan ratakan pembayang dan penerang pada bahagian yang perlu.Lukis garis mata dengan celak mata.Bubuh dan ratakan bedak pemerah pipi. 3. 13. 10. Bubuh dan ratakan bes makep yang sesuai.Bubuh dan ratakan pembayang dan penerang mata. 5. 14.Bubuh dan ratakan gincu dengan berus bibir. 7. 15. Pilih sedikit bedak dan uji pada rahang pelanggan.Bubuh dan ratakan glos bibir. Bubuh bedak serbuk dengan paf bedak. 12.Lukis bulu kening dengan celak/pencil kening. 17. 16.                    .Pastikan bedak asas berpadanan dengan warna kulit pelanggan.Lentikkan bulu mata dengan menggunakan pelentik.

                        Alat dan Bahan yang digunakan untuk manikur adalah seperti:   Bi Alatan dan bahan kegunaan  Contoh l  1 Kanta pembesar  Melihat dengan jelas semasa  mengenal pasti indikasi kontra manikur. MODUL 6  06.  Diabetes. Melembutkan dan melembapkan bahagian tangan yang kasar. Mengecah tangan dan kuku tangan daripada jangkitan kuman.  Penyakit kulit seperti psoriasis dan ekzema.  Melincinkan hujung kuku.  Ketuat dan veruka (verucca) pada tangan.  Kuku tangan yang cedera. .  Luka. Membersihkan dan mencantikkan kuku tangan. 2.melecur dan melepuh pada tangan. 1.   Indikasi dan kontra  Kuku tangan dijangkiti bacteria  Alahan pada kuku tangan.   2 Papan Emiri  Membentuk dan mengasah kuku. 3.  (Emery Board)  Kikis menyerong hujung kuku.  Kuku pecah.  Tulang tangan dan lengan patah.01 PREPARE MANICURE/PEDICURE WORK AREA  Tujuan utama manicure.

 Pengetip kutikel   Player kuku   Kayu oren   Kusyen manicure  Berus kuku   Nail white pencil   Pembersih  varnish kuku Krim urut kutikel   Pelarut kutikel   Buffing cream   Minyak/krim/losen  tangan Manicure soak   Base coat     .  Buffer Kuku  Digunakan untuk mengilap (buff) kuku  supaya plat kuku licin dan rata terutama sekali untuk kuku yang bermasalah seperti corrugations.  Cuticle Knife  Membersihkan dan membuang sel  kutikel yang mati diatas plat kuku dan mesti digunakan dengan pelarut kutikel.  Papan emiri berlogam tidak boleh digunakan dalam menikur kerana bod ini bleh melmahkan dan memecahkan palt kuku.  Mangkuk Manikur Digunakan untuk merendam kutikel  kuku. 3  4  5  6              7 8 9 1 0 1 1 1 2 1 3 1 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 9  -halus untuk manikur wanita.  Buffer kuku digunakan bersama-sama buffing paste supaya lebih berkesan.  Hoof Stick  Kayu oren yang hujunnya  mengandungi getah yang berbentuk kutikel ke kedudukan asalnya selepas kutikel kuku direndam.  -kasar untuk manikur lelaki.

Bubuh dan ratakan buffing cream pada palt kuku. 9.Bubuh krim urut kutikel pada dan urut sebenar. 3. .Ulang langkah pada tangan kanan. 1.Rendam kutikel kuku ke dalam mangkuk manikur untuk melembutkan kutikel. Bantukkan kuku dengan papan emery dengan sebelah papan emeri yang halus (tangan kiri pelanggan dahulu) 7.02 Cara air manicure.     Kenal pasti bahan dan alatan. Periksa tangan pelanggan dengan kanta pembesar.  Langkah kerja. Bersihkan kuku dengan pembersih varnish kuku. Sediakan pelanggan.Ambilkan krim urut kutikel dengan kayu oren dan letakkan pada perut ibu jari jurusolek. 10.keluarkan tangan kiri dari mangkuk manikur. 6. Sterilkan tangan pelanggan dengan sprit surgical. 5. Letakkan tangan pelanggan ke atas kusyen manikur. 2. Guntingkan kuku dengan playar kuku jika perlu. Selepas 1 minit. 12. 4. 13. Kikis kuku dengan papan emeri pada sudut 45 8. 2 0  2 1  2 2  2 3   Varnish kuku   Top coat   Quick dry   Nail hardener             MODUL 6  06.  Persediaan awal. Sediakan air suam dalam mangkuk manikur dan campuran beberapa titik manicure soak. 11. Susun bahan dan alatan dia atas troli.buff plat kuku dengan buffer sehingga plat kuku licin dan berkilau.

19.   Bahan dan alatan                                                                   . Membaiki keadaan onikoreksis dan hang nails.Bersihkan plat kuku dengan pembersih varnish kuku.  Tujuan oil manicure. I.Ketip dan buang kutikel di sekeliling palt kuku dengan pengetip kutikel. 17. Mengurangkan kedut pada kulit tangan. Merangsang peredaran darah. 15. IV.lakukan pengurutan tangan dengan teknik yang betul. 18.03 CARRY OUT OIL MANICURE. Melembutkan dan melembapkan kuku dan tangan. 16. II.Keluarkan tangan kanan dari mangkuk manikur.Bersihkan dan buang kutikel di plat kuku dengan cuticle knife.       MODUL 6  06.Bubuh pelarut kutikel dan tolak kutikel tangan kiri dengan hoof stick. V. Menyuburkan kulit tangan.14.Rendamkan kutikel kuku tangan kanan ke dalam mangkuk manikur.Ulang semula. III.

 Langkah mengurut tangan. Bubuh dan ratakan minyak/krim/losen urut pada tangan. 5. 4.jurusolek perlu tahu kedududkan otot tangan supaya pengurutan yang di lakukan memberi keselesaan kepada pelanggan.  Semasa melakukan pengurutan tangan . Urut usap dari hujung jari kesiku 3 kali. Tarik setiap jari. Urut jari dengan gerakan pusingan. Urut tapak tangan dengan gerakan pusingan. 3. 1. 2. 7. . 6. Urut belakang tapak tangan dan pergelangan tangan dengan gerakan pusingan.04 MASSAGE HANDS. Pusingkan setiap jari mengikut pusingan jam 3 kali dan melawan pusingan jam 3 kali.                     MODUL 6  06.

Cengkam jari dan buat pusingan mengikut pusingan jam 3 kali dan melawan pusingan jam 3kali.Urut usap dari hujung jari ke siku 3 kali.05 cara air padicure   . 9.8.                         MODUL 6  06. 10. Urut tangan dari pergelanggan ke siku dengan gerakan kneading.

                      MODUL 6  06.06 cara rendam kaki dalam air suam(pedicure)       .

02 waxsing   .01 buang bulu roma kaki   MODUL 7  07.07 massage kaki  MODUL 6  06.08 vanish kuku  MODUL 7  07.                   MODUL 6  06.

(a) Sugikal spirit tangan juru kecantikan. . (k) Ulang langkah yang sama pada kawasan lain yang hendak dirawat. (h) Letakkan paper skrip diatas warm wax dan usap supaya paper skrip dan warm wax tidi melekat antara satu sama lain.sekiranya tidak ada sugikal spirit boleh letak antiseptik. (d) Sugikal spirit disapu secara menentang arah pertumbuhan bulu. (i) Tegangkan kulit dibawah paper skrip dengan sebelah tangan dan dengan tangan sebelah lagi menarik paper skrip bertentangan dengan arah pertumbuhan bulu secepat yang mungkin.03 CARRY OUT PATCH TEST   PENGENALAN  Melakukan Patch test  Patch test adalah bahan yang ditetapkan untuk mengetahui kontra indikasi (kesan) dan hasilnya memenuhi kehendak pelanggan.            MODUL 7  07. (b) Sugikal spirit kedua-dua tapak kaki pelangan. (j) Pastikan juru kecantikan meredakan kesakitan pada kawasan yang dirawat. (e) Uji suhu lilin dibahagian pergelangan tangan juru kecatikan dan diluar pergelangan tangan pelanggan.Jika masih terdapat pada bulu-bulu yang tertinggal boleg dicabut menggunakan tweezer. (l) Ambil facial cotton basahkan dengan after wax oil lalu sapukan pada kawasan yang dirawat.04 CARRY OUT WARM WAXING    Teknik-teknik melakukan rawatan warm wax. MODUL 7  07. (g) Sapu mengikut arah pertumbuhan bulu. (f) Gunakan wood spatula sapu warm wax pada kawasan yang akan dirawat. (c) Sapu sugikal spirit di kawasan yang hendak dirawat.

  Kebaikan rawatan hot waxing.  Bulu yang tidak dikehendaki boleh ditanggalkan dalam satu kawasan yang besar.  Tanggalkan exsoseri pelanggan.   Teknik.            MODUL 7  07.teknik melakukan rawatan Hot Waxing  Persediaan bahan dan alatan kepada pelanggan.  Bulu yang tumbuh semula adalah lebih halus.   Keburukan rawatan hot waxing.  Bulu roma pada ketiak dan bikini line akan tumbuh semula pada 2 hingga 4 minggu.  Bulu roma pada kaki akan tumbuh semula pada 4 hingga 6 minggu bergantung pada kadar pertumbuhan bulu.  (a)Tidak bersih  (b)Mahal  (c)Mungkin menyebabkan elagi/alah dan tidak sesuai bagi semua orang.  Mengenal pasti kontra indikasi.  pelanggan mendapat kepuasan yang tinggi ketika menanggalkan strip lilin(wex) ialah lebih selesa daripada warm waxing kerana kepanasan strip lilin tadi telah memanaskan folikel bulu roma.  Memberikan keputusan yang cepat.05 CARRY OUT HOT WAXING  PENGENALAN  Rawatan Hot Waxing  Tujuan  Rawatan hot waxing ialah menggurangkan bulu roma yang kasar yang terdapat pada anggota badan.  .  Selimut pelanggan yang berdekatan dengan kawasan rawatan.bergantung pada kadar pertumbuhan bulu.

Sebelum skrip lilin kering kopek pinggir bawah dengan ibu jari. Pelanggan mestilah dalam keadaan selesa.Tegangkan kulit dibawah skrip lilin dengan sebelah tangan dan sebelah lagi tarik skrip lilin bertentangan dengan arah pertumbuhan bulu dengan cepat yang mungkin. 10. 5. Apabila skrip lillin tidak panas ratakan lilin pada permukaan kulit supaya bulu-bulu lekat pada lilin. 3. 7.Sapukan krim antiseptik @ losen penyegar. Sediakan lilin 30 hingga 40 minit sebelum pelanggan tiba. . 6. 12.Lilin yang masih melekat boleh ditanggalkan dengan skrip lilin jika bulu yang tertinggal boleh dicabut dengan penyepit kecil(tweezer). Sapu kawasan yang akan dililin dengan sugikal sprit untuk menghilangkan peluh. Lindungi katil dan lantai dengan penutup plastic/kertas majung untuk menggelakkan tumpahan wex.sugikal sprit disapu menentang arah pertumbuhan bulu. 13. Lakukan ujian suhu dalam (patch test) lilin di bahagian luar pelanggan juru kecantikan. 8. 4. Sebelum rawatan dimulakan periksa reaksi elagi dan tolorangsi panas bagi pelanggan. Periksa dan kenal pesti kontra indikasi yang terdapat pada pelanggan.baud an minyak pada kulit dan jugak mendirikan bulu-bulu dari permukaan kulit. 2.                          Langkah kerja 1. 11. Gunakan wood spatula sapu lillin pada kawasan yang akan di rawat menentang arah pertumbuhan bulu. 9.

bersihkan sebahagian kecil kawasan rawatan untuk melihat hasil tindak balas bahan. Biarkan bahan tresebut selama 5 hingga 15 minit bergantumg pada kekuatan bulu roma dan reaksi pada kulit dikawasan tersebut. 1. 10. 9. (d) Paling berkesan bagi bulu-bulu halus yang telah di pigmenkan. 8.hidung. 3.06 CARRY OUT SUPERFLUOUS HAIR LIGHTENING                      PENGENALAN Rawatan Hair Lightening Tujuan . Menyediakan alatan dan bahan yang sesuai. (b) Ia juga untuk mengurangkan bulu berlebihan yang senang di lihat. Pastikan bahan tersebut tidak terkena dibahagian yang sensitive seperti kawasan mata. 6. 11. (c) Ia sesuai bagi bulu-bulu halus digunakan pada muka dan badan.Jangan dedahkan kawasan yang telah di lenturkan warna bulu roma kepada uv atau cahaya matahari dalam masa 24 jam. Satukan atau campurkan bahan-bahan tersebut.ketuat dan sebagainya.   MODUL 7  07.bekas jerawat.Pastikan permukaan berbulu disapu dengan bahan tersebut. Gunakan spatula sapukan bahan dikawasan yang hendak dirawat. 5. 2. Periksa tangan pelanggan. (a) Rawatan Hair Lightening adalah satu kaedah untuk mencerahkan bulu roma dan kulit dibahagian badan dan muka. Bersihkan kawasan yang hendak dirawat contoh:muka.jika hasil tidak memuaskan sapu semula bahan dan biarkan selama 5 minit. 4.Buang bahan yang berhebihan dan bersihkan pelaratan. Teknik-teknik melakukan rawatan Hair Lighteing. 7. 12.tangan dan kaki. . Bahan yang disapu perlu mengikut arah pertumbuhan bulu.Hasil rawatan yang memuaskan dan culup tempoh masa perlu dibersihkan keseluruhan kawasan yang dirawat menggunakan air sejuk/biasa dengan span kemudian dikeringkan. Mengenal pasti kontra indikasi sebelum rawatan mencerahkan bulu roma pada tangan kaki dan kulit muka pelanggan.

 Mengenal pasti kontra indikasi.      MODUL 8  08.  Gunakan pencil atau sikat kening untuk mendapatkan titik-titik sesuai mengikut teknik mencari bentuk kening. (a) Pembarsih muka (b) Kapas muka (c) Putik kapas (d) Tisu (e) Celak kening(eye brow pencil) (f) Tweezer (g) Gunting kening (h) Razor blade (i) Sikat kening Difinisi pembentukan kening.  Memastikan bentuk muka dan tentukan bentuk kening yang bersesuian.  Lakukan dengan penuh berhati-hati.       PENGENALAN Membentu Kening (Eyebrow Shaping) Peralatan dan pekakas membentuk kening. (a) Kening untuk dahi lebar (b) Kening nipis (c) Kening tebal (d) Bentuk kening yang terlalu dekat (e) Mata yang terlalu jauh (f) Mata kecil (g) Muka panjang (h) Muka bulat (i) Muka segitiga (j) Bentuk buah pir (k) Muka damond (l) Muka persegi  Sikat kening kearah atas dengan sikat kening. c) Kulit terlalu sensitif.01 CARRY EYEBROW SHAPING (MENCANTIKKAN BULU MATA KENING).  Bengkak pada bahagian kening yang hendak dirawat.  Melakukan pembentukan kening (eye brow shaping)menggunakan tweezer. a) Terdapat kudis atau bekas jerawat yang teruk. b) Ada elagi.razor blade(pisau cukur) gunting kening supaya kening dapat diperkemaskan serta terbentuk mengikut kesesuian wajah.   Membuat pilihan untuk jenis kening.  .  Mengenal pasti masalah yang terdapat di permukaan kulit yang hendak dirawat.

                         .   Untuk mencantikkan bulu kening lukis rata dengan nipis atau sapukan serbuk celak kening untuk memberi penegasan pada bentuk kening.Lekuk kening yang di bentuk mengikut raut wajah seseorang.  Bersihkan pelanggan dan kemas tempat rawatan.  (b) Untuk mendapatkan titik tertinggi kening atau lekuk kening letakkan kayu oren secara lurus dari garis anak mata.Berdasarkan garis pangkal kening dibentuk atau dicukur melebihi garisan tersebut. (a) Menggunakan sebatang kayu oren dari pengkal hidung dan lurus keatas hamper pada sudut dalam mata dan pangkal kening.  Gunakan pencil warna yang hamper sama dengan warna kening agar nampak netural.

                             .

                             .

                             .

                             .

                             .

                             .

                             .

                             .

                             .

                             .

                             .

                             .

                             .

                             .

                             .

                             .

                             .

 .