Anda di halaman 1dari 42

PERUBAHAN

Perubahan =
Transformasi
,
Peralihan,
Penghijrahan

MAKSUD PERUBAHAN
Pergerakan, perpindahan atau peralihan daripada satu
keadaan kepada keadaan yang berbeza.
Transformasi,
Penghijrahan, Peralihan
 Maksud dan
perkataan itu sama iaitu
melakukan perubahan
daripada satu
keadaan kepada satu
keadaan yang berbeza
(lebih baik).

perubahan merupakan kegiatan atau proses yang membuat sesuatu atau seseorang berbeza dengan keadaan sebelumnya Brooten (1978). perubahan merupakan proses yang menyebabkan perubahan pola individu atau institusi .DEFINISI PERUBAHA Atkinson (1987).

Perubahan adalah sesuatu yang perlu dilakukan supaya persaingan untuk maju terus berlaku. Perubahan adalah sesuatu yang tidak boleh dielak. .Fenomena Perubahan 1. 3. Perubahan diperlukan oleh Individu  KumpulanOrganisasiMasyarakat Negara. 2.

.

Diri Sendiri Masyarakat Negara Teknologi S I N N E A J H A B U R PE .1. 2. 4. 3.

.

.

CARA MELAKUKAN PERUBAHAN DIRI SENDIRI 1. . Apa-apa sahaja. Vision Board Anda Vision Board adalah satu jenis koleksi gambar apa-apa perkara yang anda nak capai dalam hidup. Gambar itu ditampal pada dinding atau dalam jurnal kecemerlangan anda supaya anda boleh tengok ia dan visualisasi / bayangkan setiap hari. Minda kita merakamnya dalam gambar dan sebab itulah Vision Board sangat berkesan dalam memotivasikan kita.

2. anda sebenarnya mengingatkan diri anda apa yang anda nak capai dalam hidup ni. . Tulis Impian Anda SETIAP HARI Tulis target anda setiap hari pada waktu pagi sebelum buat apa-apa. Hanya ambil buku nota kecil dan lakukannya setiap hari. Anda akan takjub dengan keberkesanan cara ini. Kenapa kena tulis setiap hari? Apabila anda tulis setiap hari.

Tak semestinya kena berbelanja besar. tetapi buat sesuatu yang menyenangkan dalam kemampuan anda sendiri selagi ia boleh bagi motivasi untuk anda. . Gunakan Sistem Hadiah Guna Hadiah untuk motivasi diri anda.3.

4. Kisah Inspirasi Orang lain Bacalah cerita-cerita inspirasi mereka yang sudah berjaya. Sebab tu membaca adalah penting kerana bila anda membaca cara mereka atasi cabaran dan akhirnya berjaya bina empayar sendiri selepas jerih perih itu. anda akan secara tidak langsung termotivasi dan ingin melakukan perubahan .

.

.

.

.

APA PERUBAHAN YANG ANDA INGINKAN UNTUK DALAM HIDUP ANDA? .

PERUBAHAN NEGARA = PEMANGUNAN NEGARA .

.

.

.

PERUBAHAN MASYARAKAT .

.

.

.

TOKOH-TOKOH PERUBAHAN DUNIA .

Thomas Alva Edison Mentol lampu pertama yang dijayakan Thomas .

.Thomas Alva Edison adalah seorang pereka dan usahawan. Pada tahun 1878 Thomas membuat penyelidikan dan pada 1879 beliau berjaya mencipta mentol yang tahan lebih lama dan mampu menyala sehingga berjam-jam lamanya. Dilahirkan pada 11 Februari 1847 di Milan. Kepakaran beliau dalam perekaan dan penyelidikan banyak membantu mengembangkan pelbagai peranti yang amat mempengaruhi kehidupan di dunia. kos tinggi dan menggunakan kuasa elektrik yang kuat. Ohio. Sebelum Thomas mencipta mentol terdapat beberapa pencipta telah mereka mentol tetapi tidak mampu tahan lama.

Telefon Alexander Graham Bell .

dan ia telah menggumpul contoh-contoh bonita dan melakukan uji kaji pada usia muda. .pencipta dan pembawa pembaharuan.Selain itu. Semasa kanak-kanak. Alexander Graham Bell menunjukkan sifat ingin tahu  semulajadi terhadap dunianya. ia dikenali sebagai pencipta telefon yang pertama.Alexander Graham Bell adalah seorang saintis.

Oliver dan Wilbur Wright Kapal Terbang .

. Terbang selama 12 saat di kawasan lapang berangin di North Carolina. Kejayaan mereka telah mendorong penerokaan dunia pesawat terbang yang telah memendekkan masa perjalanan manusia dari satu benua ke benua lain.Dua Bersaudara Oliver dan Wilbur Wright dari Ohio merupakan orang yang pertama menerbangkan pesawat pada tahun 1903. era sains dan teknologi selepas itu tidak lagi menoleh ke belakang.

Sehingga kini kereta Ford masih gah di pasaran dan beliau merubah dunia perindustrian kereta dan kilang pemasangannya bermula pada tahun 1908. Rekaan kereta dan kaedah pengeluaran secara besarbesaran telah menjadikan Amerika sebagai pengeluar kereta utama pada waktu itu. .Henry Ford merupakan seorang pencipta dan usahawan berjaya di zamannya.

REVOLUSI TEKNOLOGI .

.

.

.

.

4. Tenaga kerja semakin mahir dan terlatih Peningkatan usaha R & D  inovasi produk Pembangunan dalam bidang pendidikan. 5. 2. 7. 3. Kualiti hidup yang bertambah baik aplikasi ICT dan teknologi pengeluaran. Memenuhi persaingan global. Memenuhi keperluan dan gaya hidup pengguna yang pelbagai. 6.KEPENTINGAN PERUBAHAN 1. Menjadi seseorang yang mampu memberi sumbangan kepada masyarakat dan negara .

BINCANGKAN PERUBAHAN TEKNOLOGI PADA MASA HADAPAN .