Anda di halaman 1dari 6

1

Daya tahan kardiovaskular ialah keupayaan
darah
beroksigen ke otot-otot yang bekerja.
A
B
2

C
D

sistem perkumuhan
sistem kardiovaskular

Latihan Paarlauf secara asasnya dikendalikan dengan
A
B

3

sistem otot
sistem darah

mengedarkan

lari berganti-ganti
latihan piramid

C

latihan Fartlek
D
lompat tali

Apakah fungsi yang dimainkan oleh jantung kita?

A
dioksida
B
C
sistematik
D

Membekalkan oksigen ke dalam darah dan mengeluarkan karbon
Membawa darah dari jantung ke suluruh tubuh
Mengepam darah melalui sistem peredaran pulmonari dan
Membantu sistem pernafasan agar lebih teratur

4
Apakah faedah yang diperoleh daripada perubahan dalam peningkatan
kapilarisasi di otot
dan organ?
A
B
C
D
5

Oksigen dapat dibekalkan dengan efisien
Tulang badan menjadi kuat
Badan menjadi lebih unggul
Risiko penyakit tulang
Latihan ini melibatkan
pelbagai jarak masa dan larian
serta mempunyai masa rehat
di antara jarak larian

Apakah latihan yang dimaksudkan dalam pernyataan di atas?
A
B
6

Latihan Fartlek
Latihan piramid

C
D

Latihan Paarlauf
Latihan Parcourse

Apakah yang dimaksudkan dengan daya tahan otot?

A
Aspek kesihatan yang penting bagi kesihatan diri dan prestasi sukan
B
Keupayaan otot menjana daya maksimum dengan pantas
C
Latihan membina kuasa otot boleh membantu proses pembentukan
fizikal yang
seimbang
D
Komponen kecergasan yang memberi tumpuan kepada keupayaan
otot untuk
bekerja dalam jangka masa yang panjang

7 Aktiviti half squad melibatkan otot A B triceps hamstring D C quadriseps pektoralis major 8 Pilih dua corak latihan bebanan yang boleh dilakukan untuk meningkatkan daya tahan otot. 9 I II Latihan isotonik Latihan isometri A B I dan II I dan III IV I dan IV II dan III C Menghidarkan D Mengawal kestabilan Apakah yang dimaksudkan dengan kekuatan otot? A rintangan B otot C sukan D 11 C D Apakah faedah yang diperoleh daripada pemantapan komposisi badan? A Otot menjadi lebih kuat penyakit obesiti B Melewatkan penyakit tulang dinamik 10 III Latihan piramid Latihan lompat tali Kemampuan maksimum otot untuk menjana daya bagi mengatasi Komponen kecergasan yang memberi tumpuan kepada keupayaan Aspek kesihatan yang penting bagi peningkatan prestasi dalam Kekuatan otot jantung mengepam darah ke seluruh anggota Apakah yang dimaksudkan dengan kelajuan? A Kebolehan melakukan pergerakan dari satu kedudukan dengan pantas dalam masa yang singkat. menjana daya . B Kemampuan dan keupayaan otot melakukan sesuatu aktiviti berterusan C Keupayaan melakukan sesuatu aktiviti dalam masa yang singkat D Aktiviti yang melibatkan kelajuan ialah isometrik 12 Kelajuan dikategorikan sebagai salah satu A komponen kecergasan fizikal secara dinamik B kekuatan yang boleh dirancang yang C penguncupan otot D komponen kecergasan berlandaskan perlakuan motor 13 Kuasa didefinasikan sebagai kemampuan maksimum.

rendah perlahan. subscapular kepantasan seseorang itu bergerak kemampuan otot menampung beban peratusan lemak berbanding otot. motor otot. pantas D pantas. komunikasi motor. A B 16 deltoid.. subscapular triceps. tinggi C sambil menghasilkan tinggi. berlari Bilakah permainan bola tampar diperkenalkan di Malaysia? A B 1926 1936 C D 1946 1956 . deltoid deltoid. tulang dan tisu badan pengumpulan lemak dalam badan Alat mengukur yang digunakan bagi mengukur lipatan kulit dipanggil: A B 18 C D Komposisi badan merujuk kepada A B C D 17 biceps. triseps kaliper dumbell D C seeding pembaris Apakah contoh amalan pemakanan yang mempengaruhi kadar obesiti? A buahan B berlemak Terlalu banyak minum air C Terlalu banyak makan daging Sering memakan buahD Makan makanan 19 Contoh latihan yang perlu dilakukan setiap hari dan sekerap mungkin adalah: A C bermain komputer latihan bebanan C D berjalan berlari 20 Latihan adalah aktiviti yang dilakukan untuk meningkatkan tahap kecergasan dan kemahiran A B 21 minda. tinggi 15 Dua bahagian badan yang digunakan bagi mengukur lipatan kulit ialah……………….A otot B jantung kardiovaskular C paru-paru D 14 Kuasa boleh dijana sekiranya kita bergerak daya yang A B perlahan. fizikal C D fizikal.

. menghantar bola dan menahan servis pihak lawan menyerang dengan memukul bola dengan kencang menghantar dan menyediakan bola untuk rakan 24 Antara kemahiran berikut.22 Dinegerikah manakah permainan bola tampar mula dimainkan? A Indonesia B Belanda 23 Selangor dan Pulau Pinang C Afrika Selatan dan Costa Rica dan Peru D Papua New Guine dan Objektif menyangga adalah adalah untuk A B C D merejam bola dengan kuat menerima. dan pemadang luar. yang manakah penggunaannya banyak melibatkan pergerakkan pada otot-otot di bawah?   A B 25 Zul Daniel George Hancock C D Carlos Teves Andrea Pirlo pearl gold C D silver diamond Berapakah jumlah pemain bagi permainan sofbol? A B 28 Mengadang Mengumpan Gelanggang permainan sofbo berbentuk segi empat sama dikenali sebagai A B 27 C D Permainan sofbol telah diubahsuai daripada permainan baseball oleh A B 26 Servis Merejam Deltoid Pectoralis Major -6 0 C D 9 100 Kumpulan pemadang terbahagi kepada tiga bahagian iaitu battery.

. A B air bumi C D tanah udara 32 Kesilapan-kesilapan yang biasa dilakukan peserta dalam acara lumba jalan kaki ialah A B C D badan menegak ketika acara bermula badan terlampau condong ke depan atau ke belakang kedua-dua kaki menyentuh bumi lutut kaki hadapan diluruskan 33 Berapakah berat cakera yang digunakan bagi kategori lelaki bawah 15 tahun? A B 34 C D 1.0 kg 1.A B 29 pemadang dalam pembaling depan C D pemadang belakang pembaling belakang Antara yang berikut yang manakah bukan fungsi seorang catcher? A B C D Melempar bola kepada pemukul Melontar bola kepada pemadang dalam Memberitahu pemadang kedudukan pelari base Mematikan pemain lawan yang berlari ke base akhir 30 Terdapat berapakah amaran yang sebelum seseorang peserta lumba jalan kaki dibatalkan penyertaannya? A B 2 3 C D 4 5 31 Lumba jalan kaki didefinisikan sebagai kemajuan langkah berterusan menyentuh …….7 kg 1.8 kg Apakah tanda yang ada pada kawasan pendaratan cakera? A 35 1.5 kg Satu garisan lurus berwarna hitam bersudut 30° B Dua garisan lurus berwarna kuning bersudut 35 ° C D Dua garisan lurus berwarna putih bersudut 40° Tiga garisan lurus berwarna biru bersudut 35° Apakah bahan yang digunakan untuk menghasilkan sesuatu cakera? A B Kayu Logam C Bijih timah D Besi keluli Soalan 36 – 40. tandakan A untuk BETUL dan B untuk SALAH .

. koordinasi. 40 Bola tampar diperkenalkan di Malaysia pada awal tahun 1936 oleh Fakhrussy.36 Pergerakkan kreatif dapat meningkatkan tahap kecergasan. ketangkasan. daya tahan dan kekuatan 37 Ritma berkaitan dengan pergerakan boleh digunakan sebagai ransangan pergerakkan 38 Melalui kaedah penerokaan. pergerakkan kreatif dapat memperkayakan bidang pembelajaran 39 Mengadang lebih efisien jika dilakukan oleh dua atau tiga orang pemain dan masa melompat dan masa menyentuh bola bertepatan.