Anda di halaman 1dari 16

TEMA:LOJRAT

POPULLORE
TRADICIONALE

Punoi:Hysen Ndregjoni
,Grisel Shinko, Neldi
Qordja

SHKOLLA 9-VEJCARE
VELLAZERIMI
Projekt:Tema:Lojrat popullore tradicionale
Koha : 3 ore.
Lenda : Edukim fizik.
Klassa : IXA
Viti shkollor : 2015-2016
Punoi:Hysen Ndregjoni , Grisel Shinko , Neldi Qordja.

ZHVILLIMI I PROJEKTIT
Qellimi:
Te ndergjegjesohemi per vlerat zhvilluese fizike dhe sportive edukative , shpirtoerore dhe estetike , argetuese dhe clodhese
te lojrave popullore tradicionale shqiptare.

Objektivat:
Te zgjerojme horizontin me kultura mbi lojrat popullore tradicionale shqiptrae dhe vlerat e tyre zhvilluese.
Zbulimi , eksperimentimi i risive te reja ne realitetin e e djeshem e te sotem.
Nxitja e nje perspective per perfshirjen , aplikimin e tyre ne aktivitete brenda dhe jashte shkolles.
Stimulimi per tu ushtruar ne menyre te pavarur ne kohen e lire lojera popullore tradcionale shqiptare.

Koha e zhvillimit : 28-30 Shtator


Kohezgjatja e projektit : 3 ore (45 min)
Metoda e punes : instruksion , bisede , pune kerkimore individuale dhe ne grup , diskutim dhe
demonstrim praktik.
Procedura : Pershkrim permbledhes i veprimtarive kryesore.
Burim i informacionit : Interneti , Te afermit.
Grupi i punes : Hysen Ndregjoni , Grisel Shinko , Neldi Qordja.

SHKOP E CINGEL
Loja luhet me ndihmen e dy shkopave me dy
permasa te ndryshme.Shkopi me permasame
te vogla vendoset ne toke.Me ane te shkopit te
madh , ai goditet dhe zhvendoset nga
pozicioni.Pas kesaj , ai qe goditi shkopin e
vendos ate ne toke.Kundershtari kap shkopine
hedhur dhe e godet ne drejtim te shkopit te
vene ne toke.Nese ai e prek shkopin e synuarai
fiton lojen , ne te kunderten , duke ngritur
shkopin e hedhur pingul me token matet
largesiane njesi me permasa sa shkopi i
sapongritur largesia midis pikes ku shkopi i
ngritur bie pingul me ate ku ndodhet shkopi i
hedhur nga lojtari i dyte.

LOJA ME GOTA
DHE KOKRRA
BATHE
Duke marre 12 gota uji
(jotransparente) , nje individ fsheh
nje kokerr te cfardoshme
(zakonishkokerr groshe nen njern
prej filxhaneve te kthyer
permbys.Nderkohe qe njeri prej
lojtareve perzien gotat , te tjeret
mbyllin syte.Ne castin kur lojtari
mbaron , secili lojtar duhet te
hape sytedhe te zgjedhe nje
gote.Ai qe gjen goten ku eshte
fshehur kokrra fiton lojen.

LOJA ME VIZA
Duke shfrytezuar nje shkumez (ose cdo lloj
mjeti qe ben te mundur shenjimin e nje zone
te caktuar)ndertohen zakonisht kater katrore
qe formojne nje tabele 2x2 .Nje pete (gur i
sheshet) vendoset ne njeren prej
katroreve.Me pas , lojtari perpiqet te kaloje
gurin nga nje katror ne tjetrin .Loja fitohet
kur guri arrin ne pozicioninfillestar pasi i ka
kaluar te gjithe katroret.Loja behet me radhe
, dhe secili prej lojtareve ka nje numer te
caktuarpikesh qe ne fillim nis me 0.Kur
vendoset qe te permbyllet loja , lojtari qe ka
me shume pike fiton lojen.

LOJA ME 7 PLLAKA
Merren 7 pllaka dhe radhiten njera pas
tjetres.Duke shfrytezuar nje top , lojtari
perpiqet te rrezoje pllakat.Ai qe arrin t'i
rrezoje te gjitha pllakat fiton lojen.

CIC-MIC
Ne nje tabele te krijuar , secili
lojtar perpiqet te vendose 3
gure te renditur njeri pas
tjetrit .Secili prej lojtareve
vendos nje gur per radhe.Secili
lojtar ka 6 gure.Kjo loje eshte
nje loje strategjike ku secili
lojtar , pervec se te krjoje
rreshtin e tij prej gureveduhet te
kujdeset gjithashtu qe
kundershtari te mos ta arrije
qellimin para tij.

KALUC
Nje grup me lojtare ndahen ne dy skuadra.Dy skuadrat gjate gjithe lojes jane
ne pozicione te kunderta.Pozicioni i pare eshte aii kercimit.I dyti eshte ai
qendrimit te lojtareve te radhitur njeri pas tjetrit.Nje lojtar shtese nevojitet qe
te luaje roline "jastekut"ne mungese te nje siperfaqeje mbeshtetese.Ne fillim
te lojes hidhet shorti per perzgjedhjen e pozicionit e seciles skuader ,
gjithashtudhe hapsiren e numrave te plote qe do te shfrytezohen me pas.Pasi
jane ndare pozicionet , atehere skuadra qe do te hidhet , zgjedh nje numer qe
me pas e shkruan ne nje siperfaqe te fshehur nga skuadra tjeter.Pas kesaj ,
ata hidhen mbi shpinat e lojtareve te skuadres se radhitur.Pasi te gjithe jane
hedhur skuadra e dyte sygjeron nje numer.Nese ky numer eshte ai i shkruari
ne siperfaqen e fshehur , ateherskuadrat nderrojne pozicionin.Ne te kundert
riperseriten hapat , nga zgjedhja e numrit.Pervec ketij rregulli , loja rifillohet
me te njejtat pozicionenese skuadra e dyte nuk arrin te mbaje ne shpine dhe
pozicionet nderrohen nese skuadra e pare gabon ne kercim.

LOJA ME BIZE
Loja me bize ishte nje loje qe konsistonte ne nguljen
ne toke te nje mjeti me maje (qe perdoret kryesisht
nga kepucaret).Ngulja ne toke kryhej duke ndjekur
nje seri rregullash.Kjo loje eshte e pranishme dhe ne
vende e tjera te ballkanit , megjithate ka emertime
te ndryshme.

KOLOVAJZET
Kolovajzet jane lojra qe luhen ne periudhe dimerore.Kjo loje
zhivllohet duke krijuar nje tunel prej bore te ngjeshur ne menyre qe
ti te keshe mundesine te rresasesh ne te.Kolovajzet kryesisht
krijoheshin ne vende te pjerreta te qytetit ne menyre qe ta benin
lojen me interesante.

MBI ASHIKE
Ashiket ishin kocka qe shfrytezohet nga femijet e Shqiperise ne nje
larmi lojrash.Ashiku eshte nje kocke qe emertohen ne latinish
talus.Lojera te tilla te ngjashme luheshin dhe ne vende te tjer afer
Shqiperise dhe madje ka dhe nje mit te vogel mbi gjenezen e kesaj
loje. Sipas mitologjis, Zeusi kur kuptoi se Ganimedi (djali q i
shtinte ver kryeperndis), krkonte shok pr t luajtur, i drgoi
ktij fmijn Eros si shok, q t loznin t dy me ashik t art

LOJA ME FUGE
Kjo loje zhvillohej me nje loder qe afersisht u zhduk nga vitet
70.Lodra konsistonte ne nje dru ne trajte koni e cila rrotullohej
duke shfytezuar nje litar qe llidhej rreth faqes se konit.Duke pasur
parasysh se pas kesaj loje fshihen disa ligje fizike , loja behej dhe
me interesante.Gjate lojes disa detajeve teper te vogla u rritej vlera
, sepse dhe ato kishin ndikim ne rrotullimin e fuges.

LOJRA 5 PAKTESH ME LETRA


Loja 5-Katshe sht nj loj tradicionale shqiptare me letra e
cila
prbhet prej 5 katsh. 4 katet e para quhen Loja e Derrit dhe
kati i 5t dhe i fundit quhet Loja e Shtatave. Kjo loj luhet me katr
lojtar.
Letrat perzihen dhe ju shperndahen lojtareve. Secili
prej lojtarve merr 13 letra. Qllimi i
lojs sht t marresh sa me shum pik, humbet ai q ka m
pak
pik.

TERHEQJE E GISHTIT
Pjesmarrsit, t ndar n dy skuadra, vendosen prball njritjetrit, duke formuar ifte midis tyre n mnyr q t ken gjatsi
ose m mir pesh trupore pak a shum t barabart.
Lojtart e do ifti vendosen me kmbn e djatht para, duke puqur
me pjesn e jashtme t saj at t partnerit dhe me kmbn e majt
prapa. Dy partnert njkohsisht lidhin midis tyre gishtin e madh t
dors s djatht. Pas shenjs fillo, t dhn nga drejtuesi i lojs,
q t dy vn gjith forcn e tyre pr t trhequr nga vetja shokun
ose pr tia kapur gishtin e mbrthyer me t tijin. E humb lojn ai
q lviz i trhequr nga tjetri ose q lshon kapjen e gishtit.