SEJARAH

Zaman Prasejarah Di Malaysia

Disediakan oleh: Adam Hariz Shaarani

PENGENALA N 
Zaman Prasejarah merupakan zaman sebelum wujudnya tulisan  Cara hidup masyarakat zaman prasejarah diketahui melalui peninggalan artifak atau tinggalan purba Artifak purba terdiri daripada alatan batu,serpihan tulang serta barangan tembikar

ZAMAN PRASEJARAH DI MALAYSIA DIBAHAGIKAN KEPADA:
Zaman Paleolitik Zaman Neolitik Zaman Logam

ZAMAN PALEOLITIK DI MALAYSIA
´

Zaman Paleolitik di Malaysia bermula kira-kira 200 000 hingga 300 000 tahun dahulu. Manusia menggunakan alat batu sebagai alat utama dalam kehidupan seharian.

´

KEGIATAN MANUSIA DI ZAMAN PALEOLITIK
´

Memungut hasil hutan seperti buah-buahan dan pucuk-pucuk daun. Mengamalkan cara hidup sara diri. Kepercayaan animisme. Mengamalkan upacara perkuburan. Memburu haiwan liar.

´ ´ ´ ´

ANTARA PENEMUAN ZAMAN PALEOLITIK DI MALAYSIA IALAH : Kapak Genggam ´ Alat repihan yang digunakan untuk meraut dan memotong ´ Alat penetak yang digunakan untuk menetak pokok dan memotong daging
´

LOKASI ZAMAN PALEOLITIK DI MALAYSIA
´

Bukit Jawa, Kota Tampan, Bukir Bunuh di Lenggong, dan Tambun, Perak
* terdapat lukisan-lukisan purba

´

Gua Niah, Sarawak
* terdapat bukti-bukti wujudnya penempatan manusia tertua di Malaysia yang berusia 40,000 tahun dahulu. * salah satu bukti yang terkenal ialah lukisan dinding sepanjang 200 kaki di Gua Kain Hitam dekat Gua Niah yang berlukis tebal dan menggambarkan sebuah bot panjang dan susunan manusia yang menari.

´

Tingkayu, Sabah

ZAMAN NEOLITIK DI MALAYSIA
´

Zaman Neolitik di Malaysia bermula kira-kira 7000 tahun dahulu.
Wujud sistem bermasyarakat seperti mempunyai ketua dan membuat pembahagian kerja.

´

´

Mencipta peralatan tembikar seperti bekas air.

´

Manusia tinggal di gua dan berhampiran sungai.

LAIN-LAIN KEGIATAN MANUSIA ZAMAN NEOLITIK Bercucuk tanam. ´ Menangkap ikan dan menternak binatang. ´ Berburu dan memungut binatang. ´ Berdagang secara tukar barang. ´ Menggunakan alat batu seperti beliung dan pemukul kulit kayu. ´ Mencipta barang-barang kemas seperti kalung, anting-anting dan getah.
´

LOKASI ZAMAN NEOLITIK DI MALAYSIA Gua Cha, Kelantan ´ Bukit Tengkorak, Sabah ´ Gua Badak, Perak
´

ZAMAN LOGAM DI MALAYSIA
´

Zaman Logam di Malaysia bermula kira-kira 4000 tahun dahulu.

Hidup menetap. ´ Ada masih tinggal di dalam gua dan berhampiran sungai.
´ ´ ´

Mempunyai adat resam. Mempunyai kepercayaan dan pegangan hidup yang tertentu.

LAIN-LAIN KEGIATAN MANUSIA ZAMAN LOGAM Menghasilkan alat logam daripada gangsa dan besi. ´ Bercucuk tanam, menangkap ikan, berburu, menternak binatang, dan menjalankan kegiatan perdagangan secara tukar barang. ´ Menjalankan pengebumian menggunakan kepingan batu.
´

LOKASI ZAMAN LOGAM DI MALAYSIA

Sungai Tembeling, Pahang ´ Gua Harimau, Perak ´ Changkat Menteri, Perak ´ Lembah Bernam, Selangor
´

ZAMAN MESOLITIK
´

Penyelidikan dahulu mengatakan, wujud Zaman Mesolitikyang bercirikan kepada alat batu Hoabinh seperti yang terdapat di Vietnam.
Penyelidikan terkini oleh Pusat Arkeologi Malaysia Universiti Sains Malaysia telah membuktikan Malaysia tidak mengalami Zaman Mesolitik.

´

´

Ini kerana alat batu seperti alat batu Hoabinh telah wujud di Bukit Jawa, Lenggong, Perak, kirakira 200 000 hingga 300 000 tahun dahulu iaitu pada Zaman Paleolitik.

RUJUKAN
´

´

Zeeman Prasejarah - Untitled Document sejarahmalaysia.pnm.my/portalBM/list.php?ttl_id=0... Prasejarah Malaysia - Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas ms.wikipedia.org/wiki/Prasejarah_Malaysia

´

Zaman Prasejarah Di Malaysia - Wikipedia Bahasa Melayu ... ms.wikipedia.org/wiki/Zaman_Prasejarah_Di_Malaysia