PENDAHULUAN Islam merupakan al-Din yang lengkap dan paling sempurna mengatasi agamaagama samawi yang lain, dan

ia mendapat pengiktirafan daripada Allah secara langsung dan diturunkan melalui Kitab Al-Qur’an kepada Nabi Muhammad S.A.W sebagai agama samawi yang terakhir. Barang siapa mengenal dirinya, maka dia akan mengenal Tuhannya. Agar kita boleh mengenal lebih dekat kepada Allah, kita harus lebih dahulu mengenal diri kita sebagai manusia. Bagaimana manusia diciptakan? Untuk apa manusia diciptakan? Dan kemana kelak dia akan kembali dan meneruskan ’perjalanan’nya? Manusia adalah makhluk ciptaan Allah. Manusia memiliki jasmani atau jasad yang terlihat, manusia juga memiliki dimensi rohani yang berasal dari roh yang Allah tiupkan dalam proses awal penciptaannya. Manusia juga dilengkapi dengan akal yang membezakannya dari makhluk yang lain, dan memiliki hati. Gambaran proses kejadian manusia bermula dari Nabi Adam dan kejadian manusia selepasnya telah dijelaskan oleh Allah di dalam Al-Quran 1400 tahun yang lalu sebelum adanya pakar saintis yang menggunakan segala kemajuan teknologi dalam penyelidikan seperti yang ada sekarang ini. Gambaran yang sebenar dalam mengetahui hakikat kejadian manusia perlu kerana dengan mengetahui gambaran yang salah akan menyebabkan penolakan keimanan terhadap Al-Quran itu sendiri dan secara langsung akan menyebabkan kekufuran terhadap Allah. Apa yang jelas, Al-Quran bukanlah sebuah kitab sains, Namun, semua fakta yang dinyatakan dengan jelas dan tepat, yang amat mustahil untuk diketahui di saat Al-Quran diwahyukan, hanya berjaya didedahkan melalui kecanggihan teknologi mutakhir abad 20 dan 21 ini. Fakta ini jelas sebagai bukti bahawa Al-Quran hakikatnya adalah Kalamullah dan ia adalah mukjizat Rasulullah hingga akhir zaman.

1

1.0

DEFINISI

Proses Kejadian Manusia Menurut Al-quran, menurut Kamus dewan edisi keempat pengertian bagi setiap perkataan adalah seperti berikut: Proses ialah perubahan (peristiwa dll) yang berlaku berturut-turut atau beruntun-runtun dgn sendirinya: ~ perkembangan jiwa; ~ penghadaman makanan. Kejadian adalah kata terbitan perkataan dasar jadi. Bersinonim dengan peristiwa: hal, perkara, keadaan, insiden, kelahiran: kewujudan, kemunculan. Manusia, makhluk yg mempunyai akal budi, insan, orang: ada pun jenis yg tinggi sekali antara segala haiwan ialah ~; (Kamus Dewan : Edisi Keempat) Manusia dapat diertikan berbeza-beza menurut biologi, rohani, dan istilah kebudayaan, atau secara campuran. Secara biologi, manusia dikelaskan sebagai Homo sapiens (Bahasa Latin untuk manusia bijak), sebuah spesies primat dari golongan mamalia yang dilengkapi otak berkemampuan tinggi. Dalam hal kerohanian, manusia dijelaskan menggunakan konsep jiwa yang bervariasi di mana, dalam agama, dikaikan dalam hubungannya dengan kekuatan ketuhanan atau makhluk hidup; dalam mitos, manusia juga seringkali dibandingkan dengan bangsa lain. Dalam antropologi kebudayaan, manusia dijelaskan berdasarkan penggunaan bahasanya, organisasi manusia dalam masyarakat majmuk serta perkembangan teknologinya, dan terutama berdasarkan kemampuannya untuk membentuk kelompok dan lembaga untuk dokongan satu sama lain serta pertolongan. AL-QURAN adalah kalam Allah yang mukjiz, diturunkan ke atas Nabi Muhammad saw, yang ditulis dalam mashaf-mashaf, yang diturunkan secara tawatur dan pembacaannya menjadi satu ibadat. (Haron Din, Dato’ Prof, Tasawwur Islam (1992) Halaman 93)

2

Ini menunjukkan bahawa tanah yang digunakan ini telah melalui proses penyaringan dan bukan daripada tanah biasa sebagaimana yang manausia pada hari ini fikirkan. Manakala Dr. Oleh itu beliau melihat saripati tanah yang dikemukakan di atas hendaklah dirujuk bersama pelbagai kompenen lain yang merangkumi saripati tanah dan saripati air yang menjadi elemen terpenting dalam penciptaan manusia.W. lalu dijadikannya (mempunyai) titisan baka dan penalian keluarga 3 .0 2. Proses kejadian manusia ini melalui beberapa peringkat dengan merujuk kepada beberapa ayat yang bersesuaian.T kepada manusia.1 SEJARAH PENCIPTAAN MANUSIA SEJARAH PENCIPTAAN NABI ADAM Terdapat banyak surah di dalam al-Quran yang menghuraikan tentang penciptaan manusia.            dan Dia lah Tuhan Yang menciptakan manusia dari air. Ini amat bersesuaian dengan kemuliaan yang diberikan oleh Allah S.T dalam penciptaan makhluqnya dan Dia sebagai Khāliqnya. Maurice Bucaille menghuraikan dengan merujuk kepada Surah al-Furqan: 54 bahawa keturunan manusia juga berasal daripada air iaitu saripati sperma atau yang dipanggil secara sciencetific sebagai spermatozoon .W. Proses ini bertujuan untuk mendapatkan saripati tanah yang bersih dan amat sesuai untuk dijadikan bahan sebagai salah satu unsur daripada penciptaan manusia. Dari aspek lain dipaparkan juga adalah kebesaran Allah S. Pertama:Peringkat Saripati Tanah( ‫طين‬ Firman Allah : ‫) سللة من‬        Dan Sesungguhnya kami Telah menciptakan manusia dari suatu saripati (berasal) dari tanah. Pada peringkat ini Allah S.W.2.T melakukan beberapa penyaringan debu tanah. Kebanyakan ayat menerangkan bahawa kejadian manusia adalah daripada tanah ( turab ).

Maurice Bucaille ‫حماء مسنون‬ diertikan sebagai lumpur atau tanah berorganik dan tidak tertumpu kepada pengertian lain seperti 4 . Sebagaimana diketahui tanah liat pada dasarnya mempunyai sifat melekat. Ketiga: Peringkat Tanah Berbau (‫مسنون‬ Firman Allah: ‫)حماء‬          Dan Sesungguhnya kami Telah menciptakan manusia (Adam) dari tanah liat kering (yang berasal) dari lumpur hitam yang diberi bentuk. Manalaka selepas itu tanah ini akan menjadi tanah yang keras . Selain itu tempuh ia berada dalam keadaan ini adalah selama empat puluh tahun sehingga sifat fizikalnya berubah menjadi keras dan kering . dan sememangnya Tuhanmu berkuasa (menciptakan apa jua Yang dikehendakiNya). Al-Qurtubiyy menghuraikan bahawa pada peringkat ini keadaan tanah melakat atau menempel di antara satu sama lain.Pada peringkat ini Al-Qurtubiyy juga menerangkan di dalam tafsirnya bahawa manusia pertama iaitu yang dikaitkan dengan Adam dikatakan kekal sebagai satu lembaga yang berbentuk tanah liat.(persemendaan). Mengikut tafsiran Dr. Pada peringkat ini dikenali sebagai peringkat tanah melekat. Kedua: Peringkat Tanah Melekat (‫لزب‬ Firman Allah: ‫طين‬ )             Maka tanyakanlah kepada mereka (musyrik Mekah): "Apakah mereka yang lebih kukuh kejadiannya ataukah apa yang Telah kami ciptakan itu?" Sesungguhnya kami Telah menciptakan mereka dari tanah liat.

Kelima: Peringkat Peniupan Roh Peringkat yang kelima ini menunjukkan proses penciptaan manusia pertama(Adam) dari aspek spiritual.lumpur yang berubah-ubah yang berwarna hitam serta mempunyai bau tersendiri . Pada peringkat ini menunjukkan bahawa masa untuk Adam menjadi lembaga manusia yang lengkap sudah tiba. Perkataan ‫صلصال‬ tidak sempurna jika perumpamaannya tidak dijelaskan bersama iaitu ‫ كاالفخار‬yang membawa erti seperti tembikar.T berada dalam keadaan yang keras. Keempat: Peringkat Tanah Keras ( ‫)الصلصال‬ Firman Allah:          Dan Sesungguhnya kami Telah menciptakan manusia (Adam) dari tanah liat kering (yang berasal) dari lumpur hitam yang diberi bentuk. setelah aspek fizikalnya telah lengkap hingga ke tahap menjadi satu lembaga. Firman Allah:       Dia menciptakan manusia dari tanah kering seperti tembikar. Di dalam kitab Qisās al-Ambiyā’ penerangan tentang proses penciptaan manusia yang seterusnya dipaparkan dengan amat jelas. Dikatakan 5 . Ini adalah disebabkan proses penyebatian di anatara tanah dan air telah berlaku. Abū Hasan al-Tibrisī menerangkan bahawa dengan fizikal yang keras.W. Pada peringkat ini juga ianya dilihat sebagai peringkat terakhir penciptaan manusia dari aspek fizikalnya termasuk tiga peringkat yang terawal sebagaimana yang diterangkan sebelum ini. ia dapat mengeluarkan dentingan bunyi yang gemerincing serta berulang-ulang di udara seperti suara besi yang dipukul angin . Maka jelas bahawa pada peringkat ini dari aspek fizikalnya manusia yang ingin diciptakan oleh Allah S.

Apabila roh memasuki bahagian matanya. Ia dapat dilihat dalam sikap manusia pada hari ini yang suka melaksanakan sesuatu perkara dalam keadaan yang tergesa-gesa atau inginkan sesuatu itu dalam kadar yang segera. Adam telah dapat melihat denga jelas buah-buah yang terdapat di dalam syurga.s.. Sekiranya kamu membetulnya dengan kasar ia akan patah.w.T meniup roh ke dalam diri Adam melalui kepala dan selepas itu malaikat dengan perintah Allah telah mengajar Adam untuk memuji Allah iaitu (‫لله‬ ‫) الحمد‬ lalu dia menyebut. yang bermaksud: "Wanita dijadikan daripada tulang rusuk Nabi Adam a. Ini adalah bertepatan dengan pendapat yang menyatakan Adam dicipta di syurga Ma’wa iaitu tempat kediaman kepada orang-orang sāleh sepertimana yang dihuraikan di dalam kitab Hayāt Ādam .W. sekira kamu biarkannya ia akan membengkok. dan sebengkuk-bengkuk tulang rusuk yang sebelah atas. Persoalan kedua adalah berkenaan dengan sikap gopoh Adam dam proses penyempurnaan penciptaannya.3 SEJARAH PENCIPTAAN NABI ISA Kehamilan Maryam 6 . Dan sebelum roh sampai kebahagian kaki. Oleh itu hendaklah kamu membetulkannya dengan lembut dan nasihat yang baik serta penuh kesabaran" 2. Jika dilihat dengan teliti proses penciptaan manusia pertama yang dipaparkan di dalam al-Quran amat teliti dan huraiannya adalah bersifat kronologi.T. maka Adam segera ingin menjankau buah tersebut. sebelah kiri.2 SEJARAH PENCIPTAAN HAWA Mengikut Muhktasar Tafsir Ibnu Kathir mula surat 354 menceritakan bahawa Hawa diciptakan daripada tulang rusuk Nabi Adam a.s.a.W. Dalam pentafsiran tersebut dikemukakan Hadis Sahih yang di riwayatkan oleh Bukhari dan Muslim bahawa Rasulullah s. Maka dengan berakhir proses peniupan roh ini sempurnalah kejadian Adam iaitu sebagai manusia pertama yang diciptakan oleh Allah S. Selepas itu apabila sampai roh ke bahagi kerongkong Adam ingin makan. Pertama. 2. jika merujuk kepada huraian di atas bahawa proses peniupan roh ke dalam jasad Adam berlaku di dalam syurga maka boleh dibuat kesimpulan bahawa tempat penciptaan manusia pertama (Adam) adalah berlaku di dalam syurga.Allah S. Di sini terdapat dua persoalan yang dapat dijelaskan.

Allah s.t. mengapa dengan tiba-tiba dia dikhabarkan oleh Jibril akan kelahiran seorang anak lelaki? Bagaimanakah perkara ini harus berlaku? Sedangkan dia tidak pernah disentuh oleh seorang lelaki pun. telah mengutuskan Malaikat Jibril untuk memberi khabar gembira kepada Maryam bahawa beliau akan melahirkan seorang anak lelaki.w.w.’”(Surah Maryam:19) Maryam yang merupakan seorang wanita yang solehah merasa hairan dan kebingungan.t.” (Surah Maryam: 21) 7 . apatah lagi untuk melakukan perbuatanperbuatan keji yang lain? Lalu Maryam brtanya bagi memecahkan kebuntuan yang berada dalam fikirannya:             “Maryam berkata: ‘Bagaimana aku dapat melahirkan seorang anak lelaki sedangkan tidak pernah seorang manusiapun menyentuh aku dan aku bukannya seorang pezina’” (Surah Maryam.:           “Jibril berkata: ‘Sesungguhnya aku ini hanyalah utusan Tuhanmu untuk memberitahu kepadamu tentang seorang anak lelaki yang suci. Firman Allah s. 20) Lalu Jibril menjawab bagi merungkaikan ikatan keserabutan yang menyalanyala di dalam kepala Maryam dan sekaligus menjadikan Maryam sebagai manusia pilihan yang mendapat rahmat:                   “Jibril berkata: ‘Demikianlah Tuhanmu berfirman: Perkara tersebut amatlah mudah bagi-Ku dan agar dapat Kami jadikan suatu tanda bagi manusia dan sebagai rahmat daripada Kami dan hal itu adalah suatu perkara yang telah diputuskan. Kisah tersebut telah dipaparkan di dalam Surah Maryam melalui uslub dialog di antara Maryam dan Jibril.

Kelahiran ‘Isa a.:             “Maka (Maryam) merasa sakit untuk melahirkan anak memaksa ia bersandar pada pangkal pohon kurma.w.” (Surah Maryam:24-25) Suatu hakikat yang telah disempurnakan! Kalau diikutkan kepada logik akal.s.s. tidak mungkin sekali buah kurma yang mekar seperti ayat di atas sebagai “ruthab” boleh gugur dengan digoncang.t. sedangkan kalau dibiar buahnya masak ranum pun ia tidak akan gugur. Kejadian Nabi ‘Isa a.:                     “Maka Jibril menyeru ke arahnya dari tempat yang rendah: ‘Jangan kamu bermuram durja.t. Firman Allah s. adalah berbeza dengan kejadian segala manusia yang ada di atas dunia. Ini adalah suatu hikmat yang dikurniakan oleh Allah kepada 8 . sehingga dia merasakan lebih baik mati sahaja daripada menanggung derita melahirkan kandungan tersebut tetapi keresahan itu telah ditenteramkan oleh Jibril a. yang menyeru dari jauh. nescaya pohon tersebut akan menggugurkan buah yang mekar kepadamu. Firman Allah s.w.s.” (Surah Maryam: 23) Maryam merasa sakit yang amat sangat ketika hendak melahirkan Isa a. sudah tentu proses kematiannya juga adalah lain daripada manusia yang lain. sesungguhnya Tuhanmu menjadikan anak sungai di bawahmu dan goyangkanlah pangkal pohon kurma itu ke arahmu. Dia dilahirkan tanpa bapa dan oleh kerana proses kejadiannya lain daripada manusia yang lain. dia berkata: ‘Aduhai! Alangkah baiknya aku mati sebelum ini dan aku menjadi barang yang tidak bererti lagi dilupakan’.s.

mereka menegaskan bahawa mereka tidak pernah melihat seseorang yang dicipta tanpa bapa dan tanpa ibu. buah kurma yang mekar boleh memudahkan si ibu melahirkan anak dengan baik.4 SEJARAH PENCIPTAAN MANUSIA (ZURIAT ADAM) Penciptaan manusia setelah Adam dan Hawa adalah melalui proses reproduksi sebagaimana yang dikenal dan terjadi hingga sekarang ini. telah berfirman:                     “Maka makan dan minumlah serta bersenang hatilah kamu.w. Maknanya lebah jantan dilahirkan daripada telur lebah permaisuri tanpa disenyawakan oleh lebah jantan. orang-orang Kristian masih terus bertelagah walaupun Allah subhanahu wata ‘ala telah menunjukkan pelbagai bukti. Sedangkan telur yang disenyawakan oleh lebah jantan pula akan lahir sebagai lebah betina. sains moden telah membuktikan banyak binatang dan kehidupan lain yang dilahirkan dan membiak tanpa adanya pihak jantan (‘bapa’) di dalam kelompok mereka.” (Surah Maryam: 26) Allah yang berkuasa mencipta Nabi Adam alaihissalam tanpa bapa mahupun ibu sudah tentu berkuasa pula menicpta Nabi Isa ‘alaihissalam tanpa bapa. lebah jantan lahir daripada telur yang tidak disenyawakan oleh pihak jantan. maka aku tidak akan berbicara dengan seorang manusia pun pada hari ini. 2.Maryam dan mengikut pakar perubatan. Contohnya. jika kamu melihat seorang manusia maka katakanlah: ‘Sesungguhnya aku telah bernazar berpuasa untuk Tuhan Yang Maha Pemurah. Bersalahan dengan pendapat itu. Dan di dalam sepotong ayat yang lain pula. kita mempunyai peralatan sains untuk mensenyawakan telur (dari pihak betina) beberapa mahkluk supaya telur itu berkembang tanpa persenyawaan dari pihak jantan. Dalil Quran Firman Allah: 9 . Bila ditanya megapa mereka masih meneruskan kontroversi itu. melalui proses kehamilan dalam kandungan seorang ibu. iaitu hasil hubungan biologis antara seorang ayah dan ibu.t. Allah s. Hari ini. Walaupun dengan bukti sedemikian.

lagi Maha mendalam pengetahuannya (akan keadaan dan amalan kamu). setelah sempurna kejadian itu Kami bentuk Dia menjadi makhluk Yang lain sifat keadaannya. Al(Mukminun: 14) Dalil Hadis: 10 . Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang Yang lebih taqwanya di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui. kemudian Kami balut tulang-tulang itu Dengan daging. supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu Dengan Yang lain). maka nyatalah kelebihan dan ketinggian Allah sebaik-baik Pencipta.                       Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan. kemudian Kami ciptakan daging itu menjadi beberapa tulang. dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak. (Al-Hujurat: 13) Firman Allah:                        Ertinya: kemudian Kami ciptakan air benih itu menjadi sebuku darah beku. lalu Kami ciptakan darah beku itu menjadi seketul daging. (bukan Yang lebih keturunan atau bangsanya).

Dan sesungguhnya salah seorang dari kalangan kamu akan beramal dengan amalan ahli neraka.‫عن أبي عبد الرحمن عبد الله ب لن مسعل لود رض لي الل له‬ ‫ل‬ ‫ل‬ ‫ل‬ ‫ل‬ – ‫عنه ، قال : حدثنا رسول الله صلي الله عليلله وسلللم‬ ‫وهو الصادق المصدوق . Hadis riwayat al-lmam al-Bukhari 11 . dan Baginda adalah seorang yang benar lagi dibenarkan (iaitu dipercayai): Sesungguhnya setiap orang di kalangan kamu dihimpunkan kejadiannya dalam perut ibunya selama 40 hari berupa air mani. iaitu supaya menulis rezekinya. sesungguhnya salah seorang dari kalangan kamu akan beramal dengan amalan ahli syurga. ajalnya. kemudian menjadi segumpal darah selama tempoh yang sama. sehingga jarak antaranya dan syurga tidak lebih dari sehasta. lalu dia didahului oleh ketentuan tulisan kitab lantas dia mengerjakan amalan ahli syurga lalu dia memasuki syurga. lalu dia didahului oleh ketentuan tulisan kitab lantas dia mengerjakan amalan ahli neraka lalu dia memasuki neraka. amalannya dan adakah dia celaka atau bahagia. وإن أحدكم ليعمل بعمل أهل الن لار‬ ‫ل‬ ‫حتي ما يكون بينه وبينها إل ذراع فيسبق علي له الكت لاب‬ ‫ل‬ ‫ل‬ ‫فيعمل بعمل أهل الجنة فيدخلها ( رواه البخاري‬ Daripada Abu Abdul Rahman Abdullah ibn Mas'uud r.:) إن أحلدكم يجمع خلقه فللي‬ ‫بطن أمله أربعيلن يوملا نطفله ، ثلم يكلون علقلة مثلل‬ ‫ل‬ ‫ل‬ ‫ل‬ ‫ل‬ ‫ل‬ ‫ل‬ ‫ل‬ ‫ل‬ ، ‫ذلك ، ثم يكون مضغة مثل ذلك ، ثم يرسل إليه الملك‬ ، ‫له‬ ‫لب رزقل‬ ‫فينفخ فيه الروح ، ويؤمر بأربع كلمات : بكتل‬ ‫واجله ، وعمله ، وشقي أم سعيد ؛ فوالله الللذي ل إلله‬ ‫ل‬ ‫ل‬ ‫غيره إن أحدكم ليعمل بعمل أهل الجنه حتى لا لون‬ ‫مل يكل‬ ‫بينه وبينها إل ذراع فيسبق عليه الكتاب فيعللمل بعملل‬ ‫ل‬ ‫ل‬ ‫أهل النار فيدخلها . beliau berkata: Rasulullah SAW telah bersabda.a. kemudian menjadi seketul daging selama tempoh yang sama. kemudian dikirimkan kepadanya seorang malaikat lalu dia menghembuskan padanya ruh dan dia diperintahkan dengan 4 kalimat. Demi Allah Yang tiada Tuhan melainkanNya. sehingga jarak antaranya dengan neraka tidak lebih dari sehasta.

0 PROSES KEJADIAN MANUSIA MENURUT AL-QURAN Al-Quran menceritakan pada kita secara terpeinci kronologi kejadian manusia seperti berikut: 3. kerana itu Kami jadikan dia mendengar dan melihat " (surah al-Insan : 2) Menurut Ibn Jurair al-Tabari. Daripada nutfah lelaki akan terbentunya saraf. Firman Allah : 12 . tabung dan sebagainya. tulang dan fakulti . Berasaskan kepada makna perkataan tersebut maksud ayat di atas ialah sesungguhnya Kami (Allah) menciptakan manusia daripada air mani lelaki dan air mani perempuan.Kesimpulan 3. 3. Pada hari yang ketujuh telor yang sudah disenyawakan itu akan tertanam di dinding rahim (qarar makin).2 PERINGKAT KEDUA ALAQAH : Peringkat pembentukan alaqah ialah pada hujung minggu pertama / hari ketujuh . Sementara perkataan amsyaj berasal daripada perkataan masyj yang bererti percampuran. tingkahlaku yang berbeza serta menjadikan lelaki dan perempuan. manakala dari nutfah perempuan akan terbentuknya darah dan daging. Daripada nutfah inilah Allah menciptakan anggota-anggota yang berlainan . Ianya bermula setelah berlakunya percampuran air mani Maksud firman Allah            " Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia daripada setitis air mani yang bercampur yang Kami (hendak mengujinya dengan perintah dan larangan). asal perkataan nutfah ialah nutf ertinya air yang sedikit yang terdapat di dalam sesuatu bekas samada telaga.1 PERINGKAT PERTAMA NUTFAH : iaitu peringkat pertama bermula selepas persenyawaan atau minggu pertama.

sekiranya kamu menaruh syak (ragu-ragu) tentang kebangkitan makhluk (hidup semula pada hari kiamat). Perkataan mudghah disebut sebanyak dua kali di dalam al-Quran iaitu surah al-Hajj ayat 5 dan surah al-Mukminun ayat 14 Firman Allah :    "lalu Kami ciptakan darah beku itu menjadi seketul daging" (Al-Mukminun : 14)                           Wahai umat manusia. Peringkat alaqah adalah peringkat pada minggu pertama hingga minggu ketiga didalam rahim. kemudian 13 . Ini mungkin dibuat berasaskan pandangan mata kasar. Alaqah sebenarnya suatu benda yang amat seni yang diliputi oleh darah. Selain itu alaqah mempunyai beberapa maksud : sesuatu yang bergantung atau melekat. 3. suatu buku atau ketulan darah.3 PERINGKAT KETIGA MUDGHAH : Pembentukan mudghah dikatakan berlaku pada minggu keempat. maka (perhatilah kepada tingkatan kejadian manusia) kerana sebenarnya Kami telah menciptakan kamu dari tanah. pacat atau lintah.    " Kemudian Kami mengubah nutfah menjadi alaqah" (Al-Mukminun : 14) Kebanyakan ahli tafsir menafsirkan alaqah dengan makna segumpal darah.

buah penggang. saraf tunjang. darah mula mengalir dengan lebih banyak lagi kesitu bagi membekalkan oksigen dan pemakanan yang secukupnya.5 PERINGKAT KELIMA 14 .4 PERINGKAT KEEMPAT IZAM DAN LAHM : Pada peringkat ini iaitu minggu kelima. Jantung bayi pula mula berdengup. Begitu juga dengan organ pembiakan. 3. Pada minggu kelapan semuanya telah sempurna dan lengkap.dari setitik air benih. kemudian dari sebuku darah beku. Menjelang tujuh minggu sistem pernafasan bayi mula berfungsi sendiri. Pada tahap ini perut dan usus . Firman Allah:       "Lalu Kami mengubahkan pula mudghah itu menjadi izam da kemudiannya Kami membalutkan Izam dengan daging" (al-Mukminun : 14) Kemudian pada minggu ketujuh terbentuk pula satu sistem yang kompleks. Selain itu sistem pernafasan bayi sudah terbentuk. Serentak dengan itu sistem pernafasan dan saluran pernafasan dari mulut ke hidung dan juga ke pau-paru mula kelihatan. kemudian dari seketul daging Yang disempurnakan kejadiannya dan Yang tidak disempurnakan. otot-otot akan membungkus rangka tersebut. telinga dan mulut semakin sempurna.Vilus yang tertanam di dalam otot-otot ibu kini mempunyai saluran darahnya sendiri. Apabila tulang belulang telah dibentuk. keenam dan ketujuh ialah peringkat pembentukan tulang yang mendahului pembentukan oto-otot. Kaki dan tangan juga mula tumbuh. seluruh saraf. otak dan tulang belakang mula terbentuk. Untuk perkembangan seterusnya. kalenjar. telinga dan anggota-anggota yang lain. hati. (al-Hajj:5) Diperingkat ini sudah berlaku pembentukan otak. (Kami jadikan secara Yang demikian) kerana Kami hendak menerangkan kepada kamu (kekuasaan kami). 3. pundi air kencing dan lain-lain terbentuk dengan lebih sempurna lagi. Begitu juga mata.

3. 15 .NASY'AH KHALQAN AKHAR : Pada peringkat ini iaitu menjelang minggu kelapan . Nilai kehidupan mereka telah pun bermula sejak di alam rahim lagi. Maka hendaklah kamu tersungkur dengan bersujud kepadanya". beberapa perubahan lagi berlaku.6 PERINGKAT KE ENAM NAFKHUR-RUH : Iaitu peringkat peniupan roh. Pada bulan keempat. semua tulang janin telah terbentuk dengan sempurnanya Kuku-kukunya pun mula tumbuh. Perubahan pada tahap ini bukan lagi embrio tetapi sudah masuk ke peringkat janin. Walaupun perubahan tetap berlaku tetapi perubahannya hanya pada ukuran bayi sahaja. pembentukan uri menjadi cukup lengkap menyebabkan baki pranatel bayi dalam kandungan hanya untuk menyempurnakan semua anggota yang sudah wujud. Ketika di alam rahim perkembangan mereka bukanlah proses perkembangan fizikal semata-mata tetapi telahpun mempunyai hubungan dengan Allah s. Firman Allah :           setelah sempurna kejadian itu Kami bentuk Dia menjadi makhluk Yang lain sifat keadaannya.           Maka apabila Telah Kusempurnakan kejadiannya dan Kutiupkan kepadanya roh (ciptaan)Ku. Para ulamak Islam menyatakan bilakah roh ditiupkan ke dalam jasad yang sedang berkembang? Mereka hanya sepakat mengatakan peniupan roh ini berlaku selepas empat puluh hari dan selepas terbentuknya organ-organ tubuh termasuklah organ seks. (al-Mukminun : 14) Pada bulan ketiga.t melalui ikatan kesaksian sebagaimana yang disebutkan oleh Allah di dalam al-Quran surah al-A'raf : 172.w. maka nyatalah kelebihan dan ketinggian Allah sebaik-baik Pencipta.

mereka semua telah mengkaji sains dan mempercayai tidak hanya kepada kewujudan Allah 16 . Linnaeus. malah teori evolusi adalah suatu penyelewengan falsafah yang telah mempengaruhi ramai orang.w.t 4.Dengan ini entiti roh dan jasad saling bantu membantu untuk meningkatkan martabat dan kejadian insan disisi Allah s. 4. Ahli-ahli falak (astronomer) seperti Leonardo da Vinci. Kebanyakan pengasas-pengasas sains moden mempercayai kewujudan Allah. Teori evolusi ini telah menjadi tulang belakang kepada banyak falsafah-falsafah pagan yang tidak beragama. Matlamat utama materialisme tiada yang lain melainkan kebendaan dan kebendaan itu adalah intipati segalanya. Cuveir. Bapa Paleontologi.0 4.2 SEJARAH RINGKAS TEORI EVOLUSI Asal usul kepercayaan evolusi ini adalah seiring dengan kepercayaan yang menolak kewujudan ciptaan (Allah). sebaliknya keimanan kepada Allahlah yang memainkan peranan yang memberangsangkan dalam melahirkan dan mempertingkatkan sains moden. iaitu Allah. Bermula dari persoalan pokok inilah ia telah menolak kewujudan seorang Al-Khaled (Pencipta). Bagaimanapun.1 KEBENARAN AL-QURAN MENOLAK TEORI EVOLUSI BARAT TEORI EVOLUSI Teori Evolusi atau Darwinisme tidak hanya sebagai konsep biologi sahaja dan tidak mempunyai apa-apa kepentingan di dalam kehidupan. Keppler. Copernicus. dan Isaac Newton. dan ketika mempelajari sains mereka berusaha untuk meneroka cakerawala yang Allah ciptakan dan memahami undang-undang-Nya dan segala maklumat di dalam ciptaanNya. yang mengandungi kepalsuan tentang bagaimana kita datang (asal kejadian). Galileo. anggapan ini menjadikan manusia satu makhluk yang hanya mengambil berat tentang kebendaan dan mengetepikan segala jenis nilai-nilai moral. Falsafah ini adalah "materialisme". yang dirujuk sebagai "seorang saintis terhebat pernah hidup". pengasas sains botani dan zoologi. falsafah-falsafah purba ini tidak membantu perkembangan sains moden. Sebahagian besar daripada ahli-ahli falsafah yang tidak beragama di Greece purba telah mempertahankan idea evolusi ini. Meletakkan segalanya pada status benda.

Darwin tidak pernah mendapat pendidikan biologi secara formal. H. Dia menyangkakan bahawa variasi pada paruh burung tersebut adalah disebabkan oleh adaptasi (penyesuaian) mereka terhadap habitat mereka. Minda manusia bagaimanapun. adalah amat teratur untuk memahami kewujudan suatu kehendak yang tersusun apabila ia mendapat arahan. yang bertentangan dengan kriteria asas pemikiran manusia ini telah menghasilkan "teori evolusi" pada pertengahan abad ke 19. Charles Robert Darwin. samada yang hidup atau tidak. beliau menyangka bahawa asal hidupan dan spesies adalah berlandaskan kepada konsep "adaptasi kepada persekitaran". telah muncul tanpa suatu gerakan daripada ciptaan tetapi hanyalah hasil daripada sebuah kebetulan yang kemudiannya tersusun mengikut keadaan. Minat beliau terhadap subjek ini telah mendorong beliau menjadi sukarelawan sebuah ekspedisi di atas sebuah kapal bernama.tetapi mereka juga percaya bahawa seluruh cakerawala ini muncul sebagai suatu hasil daripada ciptaanNya. Falsafah materialistik. tetapi sebaliknya datang daripada satu moyang dan kemudiannya menjadi berbeza di antara satu sama lain disebabkan oleh keadaankeadaan semulajadi. Dengan meletakkan idea ini di dalam mindanya. maka ia mendakwa bahawa setiap benda. Menurut Darwin. Falsafah materialisme mencari penjelasan semulajadi melalui faktor-faktor material sepenuhnya. terutamanya burung-burung ciak yang dilihatnya di Kepulauan Galapagos. Darwin yang masih muda pada masa itu. 17 .3 KHAYALAN DARWIN Individu yang mengemukakan teori evolusi ini ialah seorang naturalis amatur. Teori evolusi adalah hasil daripada falsafah materialis yang dibayangi oleh falsafah-falsafah materialistik purba dan mula tersebar dengan meluasnya pada kurun ke-19. spesies-spesies hidupan yang berbeza ini bukannya diciptakan oleh Allah. 4. Memandangkan ia telah menolak ciptaan (Allah) sejak awal lagi. Beliau hanya meminati subjek alam semulajadi dan benda-benda hidup. amat tertarik dengan berbagai spesies hidupan.S Beagle yang dirancangkan di England pada tahun 1832 dan mengembara mengelilingi berbagai kawasan-kawasan yang berbeza di seluruh dunia selama lima tahun.M.

bagaimanapun beliau kemudiannya telah menukarkan teori ini menjadi sebuah teori yang berpengaruh hasil sokongan dan galakan yang diterimanya daripada ahli-ahli biologi materialis yang terkenal pada masa itu. Darwin menyedari teorinya ini akan menghadapi banyak masalah. Darwin berharap supaya kesukaran-kesukaran ini akan dapat diselesaikan oleh penemuan-penemuan terbaru.Hipotesis Darwin ini tidak berdasarkan kepada mana-mana penemuan atau eksperimen sains. (Harun Yahya. Menurut Darwin. Idea tersebut ialah individu-individu yang telah menyesuaikan diri dengan habitat sebagai suatu cara terbaik memindahkan kualiti mereka kepada generasi-generasi mendatang. Darwin menggelar proses ini sebagai "evolusi oleh pilihan semulajadi". tetapi ini semua tidak menyekatnya untuk mengeluarkan sejumlah penjelasan yang berbagai. Kesukaran-kesukaran ini secara dasarnya berkaitan dengan rekod-rekod fosil dan organ-organ hidupan yang kompleks yang tidak dapat dijelaskan sebagai suatu kebetulan (seperti mata). By Means of Natural Selection" pada tahun 1859. iaitu: asal suatu spesies ialah spesies yang lain. Beliau menyangkakan bahawa dia telah menemui asal usul hidupan. c) Rekod Fosil mendedahkan gambaran yang bertentangan terhadap andaian teori. Beliau mengakuinya sendiri di dalam buku tersebut di dalam bab "Difficulties of the Theory" (Kesukaran-kesukaran Teori Ini). manusia merupakan hasil termaju mekanisme ini. (Asal kepada "kualiti-kualiti berguna" ini belum diketahui pada zaman tersebut). dan naluri benda-benda hidup ini. Halaman 90) 18 . Kekalahan Darwinisme dalam menghadapi sains dapat dilihat dalam tiga asas berikut: a) b) Teori adalah tidak rasional untuk menjelaskan hidupan tunggal pertama timbul di atas muka bumi Tidak terdapat bukti saintifik yang menunjukkan bahawa “mekanisme bersifat evolusi” yang dikemukakan oleh teori memiliki kesan mampu menghasilkan fenomena evolusi. kualiti berguna (advantageous qualities) ini telah berkumpul di dalam satu masa dan merubah individu tersebut kepada suatu spesies yang berlainan sama sekali dengan moyangnya. Beliau mengeluarkan pandangan ini di dalam bukunya bertajuk "The Origin of Species. Keajaiban Al-Quran (2003).

makin jelas bahawa sel bukan satu sebatian yang ringkas dan terbentuk secara rawak. menunjukkan keraguan yang nyata. terdapat banyak hidupan yang menyamai seekor kuda dan seekor kucing dan banyak serangga kelihatan hampir sama dengan yang lain.Seorang ahli fizik Amerika. Sebaliknya.4 EVOLUSI TIDAK AKAN DAPAT DIBUKTIKAN DI MASA HADAPAN Oleh itu. peningkatan sains hanya mendedahkan dengan lebih jelas ketidaklogikan dakwaan evolusionis ini.5 HALANGAN TERBESAR KEPADA EVOLUSI: JIWA Terdapat banyak spesies di dunia yang menyerupai antara satu sama lain. Charles Robert Darwin. dan kemudian mempertahankan dakwaan-dakwaan ini dengan paksaan. hanya akan menjadi suatu sumber yang memalukan. Dengan situasi ini sendiri menjadi bukti. menolak fakta ciptaan dan meletakkan asas asal hidupan kepada kebetulan sepenuhnya. Darwin sendiri tidak yakin dengan apa yang dikatakannya di dalam The Origin of Species seperti yang sering ditonjolkannya. Sedangkan persamaan 19 . Bagaimana pun. sebuah bab bertajuk "Difficulities of the Theory" sebagai contoh. Lipson membuat komentar berikut tentang kesukaran-kesukaran Darwin ini:Individu yang mengemukakan teori evolusi ini ialah seorang naturalis amatur. Makin banyak struktur dan fungsi-fungsi hidupan ditemui. tidak lama lagi penganjur evolusi yang fanatik ini tidak akan dapat menonjolkan muka mereka lagi (kerana malu). 4. Inilah yang telah berlaku setakat ini. samada sains dapat membuktikan sebuah teori yang keseluruhannya tidak berasas dan tidak logik tidak perlu dibicarakan walau berapa lama masa berlalu. 4. Persamaan-persamaan dasar di antara manusia dan beruk bagaimana pun mendapat lebih perhatian. evolusionis hanya dapat menghiburkan hati mereka dengan berangan-angan bahawa sains akan dapat menyelesaikan dilema-dilema ini kemudian. Persamaanpersamaan ini tidak memeranjatkan sesiapa pun. Tarikan ini kadang kala melampaui batas untuk membuatkan orang lain percaya tesis evolusi yang salah ini. seperti yang diramalkan berlaku mengikut kefahaman biologi yang primitif pada zaman Darwin. Apabila wajah sebenar teori evolusi ini makin terserlah dan apabila masyarakat umum mula melihat kebenarannya. Sebagai contoh.

Beruk adalah seekor haiwan dan ia tidak berbeza dengan seekor kuda atau anjing berdasarkan kepada peringkat kesedaran. boleh dikatakan lebih mirip kepada manusia. Mereka lebih unggul di dalam beberapa aspek. sekiranya aspek kebijaksanaan diperhitungkan. Semulajadinya. Sebenarnya. Selain daripada persamaan luaran ini. sedangkan seekor adalah serangga dan seekor lagi adalah mamalia. bercakap. memahami. Terdapat satu perbezaan terbesar di antara manusia dan beruk yang mengetepikan persamaan luaran. Semua sifatsifat ini adalah fungsi jiwa yang dimiliki oleh manusia. satu-satunya benda hidup yang mempunyai jiwa ialah manusia. memilih. Jiwa adalah perbezaan terbesar yang melebarkan jurang perbezaan di antara manusia dan hidupan lain.luaran di antara manusia dan beruk tidak membuktikan apa-apa. beruk tidak dapat dikatakan lebih mirip kepada manusia daripada haiwan-haiwan lain. Kumbang tanduk dan badak sumbu juga berkongsi persamaan luaran yang sama tetapi adalah melucukan untuk mencari rantai evolusi di antara kedua jenis makhluk ini berdasarkan persamaan ini. 20 . dan membuat pertimbangan. Sedangkan manusia hidupan yang berkesedaran. mempunyai keinginan yang kuat dan boleh berfikir. maka lebah madu yang membina struktur geometri yang menakjubkan dan labah-labah yang membina jaring dengan kejuteraan yang mengagumkan.

Kerana itu.KESIMPULAN Manusia merupakan salah satu makhluk ciptaan untuk melengkapi kehidupan di muka bumi ini. dengan mengambil kira kemungkinan yang akan berlaku dan falsafah materialis yang mereka anuti. Makhluk lain diciptakan dan dijadikan Allah untuk keperluan dan kegunaan manusia. mereka cuba meyakinkan bahawa fosil-fosil ini sebenarnya wujud. Apa yang menyebabkan ramai para saintis masih terus mempertahankan dogma ini? Mengapa mereka bekerja keras untuk mengekalkan teori ini. Sekiranya mereka tidak menemui fosil yang dikehendaki. Kenyataan yang akan mereka hadapi sekiranya teori ini ditolak ialah. sama ada di dalam bentuk lukisan-lukisan imaginasi atau model-model khayalan. maka mereka mendustai diri mereka sendiri. dan kebenaran Al-Quran telah dibuktikan oleh para saintis secara saintifik. Tidak ada makhluk lain yang sanggup menerima beban sebagai khalifah di bumi ini sekalipun malaikat. Allah telah menerangkan setiap proses kejadian tersebut di dalam Al-Quran. sehingga mencetuskan perbagai konflik dan mengetepikan berbagai bukti-bukti yang mereka temui? Jawapannya ialah kerana mereka takut terhadap fakta yang terpaksa mereka hadapi sekiranya mereka menolak teori evolusi ini. Kejadian manusia yang unik menunjukkan kekuasaan Allah SWT mencipta makhlukNya. Tetapi manusialah yang sanggup menerima bebenan itu. Walau segigih mana pun mereka mencuba. sebagaimana mereka membohongi dunia seluruhnya dengan kerjasama daripada media. kebenaran telah pun terbukti: Manusia tidak muncul melalui proses evolusi. Kejadian manusia mesti menjadi renungan manusia yang berakal. mereka akan menciptanya sendiri. Manusia mempunyai keistimewaan yang tersendiri berbanding kehidupan lain kerana manusia dikurniakan dengan akal fikiran untuk berfikir dan bertanggungjawab untuk mentadbir alam ini. seterusnya menjadi dalil bahawa hanya Dialah Tuhan yang berhak disembah. bahawa manusia telah diciptakan oleh ALLAH. maka ciptaan adalah satu konsep yang tidak dapat diterima oleh evolusionis. Oleh itu Allah mengurniakan akal untuk mengkaji sesuatu untuk keperluannya di dunia dan di akhirat. tetapi ia telah diciptakan oleh Allah. kerana 21 . Dalam mencari kebenaran asal kejadian manusia. Bagaimana pun. Kemudian.

manusia tidak mampu mencipta manusia atau robot bernyawa dan berakal fikiran. Dia jugalah yang Maha mengetahui rahsia kejadian mereka.kejadiannya yang teramat indah dan unik ini tiada tolok bandingnya . 22 . lni adalah bukti yang jelas bahawa Allah SWT yang mencipta makhluk ini. tetapi manusia baru benar-benar arif tentang proses ini di zaman kemajuan sains. Proses kejadian manusia yang berperingkat-peringkat ini telah diceritakan oleh lslam melalui al-Qur'an dan hadis Nabi semenjak 14 kurun lampau.

RUJUKAN Harun Din. Dato’ Prof. (2003) Keajaiban Al-Quran. Edisi Keempat (2007) Kuala Lumpur : Dewan Bahasa Dan Pustaka Rujukan Laman Sesawang http://www. Dato’ Prof. (1992) Tasawwur Islam. Johor Bahru : Perniagaan Jahabersa Kamus Dewan.com http://. Kuala Lumpur : Dewan Bahasa Dan Pustaka Harun Yahya.mindamadani.my http://permai1. Kuala Lumpur : Penerbitan Hizbi Harun Din.com 23 .harunyahya.tripod. (1996) Manusia dan Islam.