P. 1
Pengajaran Berasaskan Kajian Masa Depan

Pengajaran Berasaskan Kajian Masa Depan

|Views: 984|Likes:
Dipublikasikan oleh kizarudean-ace-7808

More info:

Published by: kizarudean-ace-7808 on Aug 26, 2010
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/24/2013

pdf

text

original

PENGAJARAN BERASASKAN KAJIAN MASA DEPAN

OLEH : 
KHAIRUDDIN

BIN KHAIDIR MUHAMMAD HAFIZ B. MOHAMAD ASHHAR

ANALOGI MEMANDU KERETA

DEFINISI 

Kajian masa depan - strategi secara saintifik yang dibina untuk menambahkan keupayaan murid dalam menghadapi pelbagai cabaran hidup dan membuat keputusan. Pengajaran - proses di mana kegiatan2 disusun utk pelajar brtujuan utk membawa perubahan t/laku pada diri mereka dlm proses pembelajaran 

.

 . Kejadian yang berlaku disesuatu tempat akan memberi kesan pada orang dan tempat yang lain. Pandangan jauh membolehkan seseorang mengambil langkah-langkah pencegahan sebelum krisis berlaku. industri. Prinsip Pandangan Jauh Era globalisasi telah menyebabkan perhubungan fizikal dan sosial di dunia dekat. Sekiranya krisis itu masih berlaku.RASIONAL  Prinsip Perubahan Perubahan yang pesat dan mendadak dalam bidang teknologi. berdasarkan pengalaman dahulu tidak semestinya boleh dijadikan asas untuk membuat keputusan dan merancang. ekonomi dan sebagainya. Kemahiran berpandangan jauh memberi perlindungan daripada kesan-kesan tersebut. seseorang masih berupaya menangani perubahan dan kesan daripada krisis tersebut.

cara menangani masalah serta cara penyelesaian masalah kendiri agar mereka tak dilanda kebimbangan dalam menghadapi perubahan atau sesuatu yang tak dijangka. Prinsip Pengupayaan Remaja selalunya menunjukkan keprihatinan dan kebimbangan tentang masa depan mereka. Mereka perlu dibekalkan dengan kemahiran perancangan strategik. Prinsip Perancangan Strategik Bayangan dan andaian tentang masa depan boleh membentuk dan mempengaruhi tindakan kita pada masa ini.  . bayangan dan andaian tersebut boleh digunakan dalam perancangan secara strategik untuk mencapai masa depan yang diingini. Oleh itu.

PENGAJARAN BERASAKAN KAJIAN MASA DEPAN Apa? KURIKULUM yKANDUNGAN MATA PELAJARAN yPANDUAN MATRIKS KAJIAN MASA DEPAN yKEMAHIRAN KHUSUS KAJIAN MASA DEPAN yBAHAN BANTU MENGAJAR/RANGSANGAN yNILAI-NILAI MURNI GENERASI MASA DEPAN YANG BERKEYAKINAN Bagaimana ? AKTIVITI KAJIAN MASA DEPAN DI BILIK DARJAH Mengapa ? PERSPEKTIF: PEMAHAMAN KONSEP MASA DEPAN Masa depan memberi penekanan kepada aspek-aspek ke arah membentuk generasi baru yang boleh memandang dan berfikir hala ke hadapan PERSEDIAAN UNTUK ALAM KERJA DAN KEHIDUPAN PELAKSANAAN .

Boleh menangani masalah Mempunyai Kemahiran memandang masa depan PENYESUAIAN DIRI PERUBAHAN YANG PESAT KEKELIRUAN PSIKOLOGI (Psychological Disorientation) Tidak mempunyai kemahiran memandang masa depan Menghadapi masalah menangani perubahan Alvin Toffler: ³FUTURE SHOCK´ KEKEJUTAN ³FUTURE SHOCK´ .

Masalah Global Teknologi Baru Robot Komputer « GENERASI MASA DEPAN YANG BERKEYAKINAN KEBIMBANGAN KEMAHIRAN ASAS KAJIAN MASA DEPAN RICHARD SLAUGHTER . 1995 .

3.KONSEP KAJIAN MASA DEPAN 1. 4. Berfikir secara kritis dan kreatif srta mbuat kputusan ttg hal2 masa depan Berkomunikasi secara berkesan ttg hal2 masa depan Mpunyai pengatahuan & kefahaman ttg kajian masa depan Mbuat kajian & mngurus maklumat ttg hal2 masa depan Membina sikap & nilai masa depan . 5. 2.

OBJEKTIF KAJIAN MASA DEPAN Berfikir secara kritis & Kreatif serta membuat keputusan tentang hal2 masa depan Berkomunikasi secara berkesan tentang hal2 masa depan Membina sikap dan Nilai tentang masa depan Membuat kajian & mengurus maklumat tentang hal2 masa depan Mempunyai pengatahuan & kefahaman tentang kajian masa depan .

6. Menjangkakan masalah & membuat pilihan yg baik . 5. Murid dpt mncari alternatif dan mmbuat pilihan ke arah masa depan lebih baik Membuat anjakan paradigma kpd fenomena P&P Mnghasilkan tenaga manusia yg berfikiran rasional Murid berfikir untuk mggambarkan serta mnjangkakan masalah yg bakal timbul Membina generasi masa depan. 4.MATLAMAT KAJIAN MASA DEPAN DLM P&P 1. 3. 2.

Bahagian 1 ‡Penerangan drp aspek obj modul latihan. prinsip organisasi & pengoperasian modul latihan Bahagian 2 Mengandungi konsep blaja sendiri yg menerangkn konsep utama & pemahaman pengajaran KOMPONEN KAJIAN MASA DEPAN Bahagian 5 ‡Berkonsepkan penambahan ilmu Bahagian 3 Rangka perangcangan ± cara mnjalankan pengajaran Bahagian 4 Mengaplikasikan konsep berkongsi apa yg diketahui .

µ D.L. problems and opportunities they may face..Mengapa Mengajar Tentang Masa Depan? Why Teach The Future? ´ . Kauffman (1976) .What we can and must do is to give our students an understanding of the most important issues. California . Teaching The Future. teach them the skills they will need to continue to look ahead on their own. ETC Publication. and prepare them to cope successfully with the dislocations and stresses of rapid change«..

´Berilah pendidikan kepada anak-anak kamu yang dilahirkan untuk zaman lain daripada zaman kamuµ Umar Alkhatab .

HUBUNGKAIT ANTARA KEMAHIRA KHUSUS DENGAN KEMAHIRAN ASAS KEMAHIRAN KHUSUS KEMAHIRAN ASAS Membuat Ramalan 1 2 Pemahaman Konsep Masa Depan Pengumpulan Maklumat dan Analisis Trend Ramalan dan Analisis Penggunaan Imaginasi dan Kreativiti Strategi Mengatasi Kebimbangan Proses Inovasi Sosial Pembinaan Senario Penjelasan Nilai dan Masa Depan Pemahaman Dimensi Kemapanan 3 4 Menjangka Akibat 5 6 7 Mengendali Perubahan 8 9 .

Apa yang berubah dan apa yang kekal pada masa depan ? MASA DEPAN ? MASA DULU MASA KINI .

KOMPONEN PENGAJARAN BERASASKAN KAJIAN MASA DEPAN KEMAHIRAN ASAS KAJIAN MASA DEPAN KEMAHIRAN KHUSUS KAJIAN MASA DEPAN .

1 Membuat ramalan 3 Mengawal dan mengendalikan perubahan 2 Menjangka akibatnya KEMAHIRAN ASAS KAJIAN MASA DEPAN .

Pengumpulan Maklumat dan Analisis Trend 1.Ramalan dan Analisis KEMAHIRAN KHUSUS KAJIAN MASA DEPAN 8.Strategi Mengatasi Kebimbangan 6.Pembinaan Senario .Sosial Proses Inovasi 7.Penjelasan Nilai dan Masa Depan 4.Pemahaman Konsep Masa Depan 9.2.Pemahaman Dimensi Kemapanan 3.Penggunaan Imaginasi dan Kreativiti 5.

Menyimpan fail bertema masa depan Folio Kajian Masa Depan Proses kilasan persekitaran Penganalisis trend Penggunaan indikator untuk menilai kesejahtera sejagat. Murid mencari data dan maklumat dengan tujuan menggunakan dan menyoalkannya untuk analisa trend dan membuat keputusan tentang sesuatu. Maklumat yang dikumpul ini perlu dipilih.CONTOH PERINCIAN KEMAHIRAN KHUSUS BIL KEMAHIRAN KHUSUS KAJIAN MASA DEPAN PENJELASAN IDEA UNTUK APLIKASI DALAM PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN 2 PENGUMPULAN MAKLUMAT Pengumpulan Maklumat dan analisa trend yang sedia ada membolehkan kita memahami data masa lalu dan masa kini untuk menentukan trend masa depan. ditapis dan dinilai untuk menghasilkan sesuatu yang relevan dan sesuai . .

Cara Perancangan Pengajaran dan Pembelajaran Kajian Masa Depan: Matriks KMD (Matriks Memandang Ke Hadapan) Jadual Perancangan Perancangan Pelajaran .

MATRIKS PENGAJARAN KAJIAN MASA DEPAN KAPASITI KONSEP KMD PERSEPSI KEMAHIRAN KHUSUS KAJIAN MASA DEPAN SEBAGAI SATU MATRIKS MEMANDANG KE HADAPAN PROSES ISU TEMA APLIKASI Kajian Masa Depan boleh diajarkan sebagai satu matriks memandang ke hadapan yang melibatkan pelbagai unsur Kajian Masa Depan yang penting untuk memahami konsep Kajian Masa Depan dalam pengajaran dan pembelajaran .

Pembinaan Senario. Ramalan Dan Analisis.OHP 18 Matriks Pengajaran Kajian Masa Depan Penakulan Analisis Ekstrapolasi Pembelajaran Pandangan Jauh Berfikir Imaginasi Intuisi Kreativiti Alternatif & Pilihan Masa Lalu. Nilai. Sekarang dan Masa Depan Kerosakan dan Pembaharuan Kemapanan.. Strategi Mengatasi kebimbangan. Proses Inovasi Sosial. Penjelasan Nilai dan Masa Depan. Penggunaan Imaginasi Dan Kreativiti. Pengumpulan Maklumat Dan Analisis Trend. Pengupyayaan CONTOH Pemahaman Konsep Masa Depan. Pemahaman Dimensi Kemapanan KAPASITI KONSEP KMD PERSEPSI Takut & Bimbang Kerisauan Prihatin Harapan Perancangan Tujuan Nilai KEMAHIRAN KHUSUS KAJIAN MASA DEPAN SEBAGAI SATU MATRIKS MEMANDANG KE HADAPAN PROSE S Kesinambungan Pertimbangan Keseimbangan Pertumbuhan Perubahan Transformasi Komunikasi Tenaga Kesihatan Maklumat Keamanan Sumber Jantina dan Budaya Alam Sekitar Kependudukan Sains dan teknologi Angkasa lepas Pengangkutan Perancangan Bandar Pekerjaan dan Waktu Senggang Pembangunan Ekonomi Jenayah dan Keadilan ISU TEMA Pemuliharaan Kemapanan Generasi Masa Depan Masa dan Budaya Impak Terhadap Manusia Budaya Berhikmah Had dan Batasan Masa Depan Dunia Optimisme & Pasimisme APLIKASI Stail Hidup Alternatif Kajian Masa Depan Secara Kritis Cara Memandang Jauh Masa Depan Pendidikan Politik & Kerajaan Proses Membina Citra Sosial Penulisan Spekulasi Perancangan Strategik .

Kreativiti KAPASITI KONSEP KMD Prihatin PERSEPSI Garisan Masa KEMAHIRAN KHUSUS RANCANGAN MENGAJAR SAINS RENDAH TAHUN 5 Bahan Makanan Perubahan PROSE S ISU Sumber Makanan TEMA Impak Terhadap Manusia APLIKASI Gaya Hidup dan Alternatif Nilai ‡Menghargai Bahan Makanan ‡Mengelakkan Pembaziran Bahan Makanan CONTOH PELAJARAN YANG DIRANCANG MENGGUNAKAN MATRIKS KAJIAN MASA DEPAN MATA PELAJARAN SAINS TAHUN 5 .OHP 19 Matriks dengan Sains Masa Lalu. sekarang dan masa depan Pemikiran.

Pengupayaan Komunikasi Kesihata Maklumat Keamanan Jantina dan Budaya Alam Sekitar Kependudukan Sains dan teknologi Angkasa lepas Pengangkutan Perancangan Bandar Pekerjaan dan Waktu Senggang Pembangunan Ekonomi Jenayah dan Keadilan Sumber Tenaga Pemuliharaan Generasi Masa Depan Impak Terhadap Manusia Had dan Batasan Masa Depan Dunia Optimisme & Pasimisme Kemapanan Masa dan Budaya Budaya Berhikmah Stail Hidup Alternatif Kajian Masa Depan Secara Kritis Cara Memandang Jauh Masa Depan Pendidikan Politik & Kerajaan Proses Membina Citra Sosial Penulisan Spekulasi Perancangan Strategik Daripada Sukatan dan Huraian Sukatan Mata pelajaran yang diajar Dikaitkan dengan tajuk pilihan SP/HSP . Nilai.JADUAL PERANCANGAN MATRIKS PENGAJARAN BERASASKAN KAJIAN MASA DEPAN Jadual Perancangan disediakan bagi membantu guru merancang tajuk yang dipilih daripada Sukatan Pelajaran dan Huraian Sukatan Pelajaran mata pelajaran serta memikirkan unsur-unsur pada Matriks Kajian Masa Depan yang boleh digunakan. Mata Pelajaran RUJUKAN/ SP/HSP KONSEP KAJIAN MASA DEPAN ISU BERKAITAN Tahun/Tingkatan TEMA APLIKASI TAJUK CONTOH Alternatif dan Pilihan Masa Lalu. Sekarang dan Masa Depan Kerosakan dan Pembaharuan Kemapanan.

Kemapanan Alam Sekitar Pemeliharaan dan Pemuliharaan Perancangan strategik Mengaplikasikan pelbagai sumber tenaga 5. Jirim Dalam AlamUdara di Sekeliling Kita Tenaga Dalam KehidupanSumber dan Bentuk Tenaga Penyenggaraan dan Kesinambungan Kemapanan Alam Sekitar Impak terhadap Manusia Perancangan strategik Menilai kepentingan mengekalkan komposisi gas dalam udara 4.JADUAL PERANCANGAN MATRIKS PENGAJARAN BERASASKAN KAJIAN MASA DEPAN Mata Pelajaran Bi. 6. RUJUKAN/ TAJUK SP/HSP KONSEP KAJIAN MASA DEPAN Tahun/Tingkatan ISU BERKAITAN TEMA APLIKASI TAJUK 1.Keturunan dan Variasi Etika Gender dan Budaya . Masa Kini dan Masa Depan Kemapanan Kesihatan Impak Terhadap Manusia Had dan Batasan Gaya Hidup Alternatif Perancangan Strategik Menilai kepentingan gizi seimbang Menilai kesan penyelidikan genetik terhadap kehidupan manusia Hidup-Nutrisi Penyenggaraan dan Kesinambungan Hidup. Masa Lalu. Jirim Dalam AlamKepelbagaian Sumber di Bumi Kemapanan Alam Sekitar Generasi masa depan Perancangan strategik Memahami kepelbagaian sumber di bumi 2. Jirim Dalam AlamUdara di Sekeliling Kita Kemapanan Alam Sekitar Pemeliharaan dan Pemuliharaan Perancangan strategik Memahami peranan oksigen dalam respirasi 3.

or the image may have been corrupted. Restart your computer. Your computer may not have enough memory to open the image. you may have to delete the image and then insert it again. ISU. If the red x still appears. 3 2 1 Apakah yang anda ingin mengajar? Bagaimanakah saya boleh mengaplikasikannya dalam kelas? Dari manakah anda mencari bahan untuk mengajar tajuk? Bagi mengembangkan tajuk gunakan unsur-unsur matriks Kajian Masa Depan : PILIH KONSEP. APLIKASI DAN KEMAHIRAN KHUSUS KAJIAN MASA DEPAN MATA PELAJARAN PILIH IDEA DAN RANCANG AKTIVITI YANG SESUAI TAJUK DAN TEMA HASIL PEMBELAJARAN KAITKAN DENGAN KANDUNGAN MATA PELAJARAN DAN PEMAHAMAN KAJIAN MASA DEPAN YANG DIBERI FOKUS Cari BAHAN DAN RANGSANGAN yang sesuai HASIL KERJA MURID . and then open the file again. TEMA.RANGKA PERANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN The image cannot be displayed.

PENGAJARAN BERASASKAN KAJIAN MASA DEPAN CONTOH PERANCANGAN PENGAJARAN DAN PELAJARAN SAINS: The image cannot be displayed. Restart your computer. dan warga tua MATA PELAJARAN SAINS TINGKATAN 1 HSP SAINS TINGKATAN 1: Penyenggaraan dan Kesinambungan Hidup . menulis atau menerangkan tentang senario masa depan . Your computer may not have enough memory to open the image. orang dewasa.Nutrisi UNSUR MATRIKS Pemakanan masa lalu. kini dan masa depan. Kesan Terhadap Kesihatan BAHAN: AKTIVITI: yKumpulan mengumpul dan mentafsir data amalan pemakanan masa lalu dan kini yKumpulan mengaitkan amalan pemakanan dengan gaya hidup yRamalkan gaya hidup dan amalan pemakanan masa depan yang mungkin Data Amalan Pemakanan Masa Lalu Aras 1: yData Amalan Pemakanan Masa Kini Menerangkan maksud gizi seimbang yRisalah tentang gaya hidup masa lalu Aras 2: dan kini Menerangkan nilai kalori makanan Menyatakan tenaga dalam makanan yJadual kalori makanan CADANGAN HASIL KERJA MURID: Aras 3: yBuku Skrap tentang Nutrisi atau Perbandingan antara Amalan Merancangkan gizi seimbang Pemakanan Masa Lalu dan Kini yRancangan Gizi Seimbang yang sesuai untuk remaja masa kini dan Menyatakan kepentingan gizi seimbang masa depan yMelukis. or the image may have been corrupted. you may have to delete the image and then insert it again. If the red x still appears. Gaya Hidup. and then open the file again. 1 Apakah yang anda ingin mengajar? 3 2 Dari manakah anda mencari bahan untuk mengajar tajuk? Bagaimana saya boleh aplikasikannya dalam kelas? IDEA: MEMBINA SENARIO GAYA HIDUP DAN AMALAN PEMAKANAN DUNIA MASA DEPAN Kumpulan-kumpulan mewakili golongan remaja.

OHP 20 Tiga Cara Pengajaran TIGA CARA PENGAJARAN 1 Menggunakan matriks sepenuhnya 2 Menyisipkan Kajian Masa Depan dalam pengajaran 3 Menggunakan Unsur-Unsur Kajian Masa Depan sebagai induksi atau susulan pengajaran. .

BERFIKIR TENTANG MASA DEPAN yKenapakah tajuk ini penting bagi masa depan? yBagaimanakah tajuk ini boleh dikaitkan dengan Kajian Masa Depan? yApakah yang diberi perhatian? .

Kerja Kokrikulum atau Sepanjang Hayat Peranan Guru Sebagai Fasilitator .OHP 21 Tiga Cara Pengajaran PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN BERASASKAN KAJIAN MASA DEPAN Perancangan Seorang Guru Perancangan Yang Strategik Isu dan Tema Yang Relevan Berpusatkan Murid Aplikasi Sebagai Projek.

³Berilah pendidikan kepada anak-anak kamu yang dilahirkan untuk zaman lain daripada zaman kamu´ Umar Alkhatab .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->