P. 1
RPT thn 5

RPT thn 5

|Views: 254|Likes:
Dipublikasikan oleh Cik Diana

More info:

Published by: Cik Diana on Aug 28, 2010
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/16/2013

pdf

text

original

RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN MG 1 TEMA/TOPIK 3. MENGENAL NEGARA KITA 3.1 LOKASI MALAYSIA a.

Di Asia Tenggara HASIL PEMBELAJARAN 1. Menyatakan kedudukan Malaysia pada peta Asia Tenggara. 2. Menyatakan kedudukan Malaysia di peta Asia. 3. Menyenaraikan Negara di Asia Tenggara yang berjiran dengan Malaysia. UNSUR PATRIOTISME 1. Bersyukur dan berbangga dengan lokasi Negara kita yang strategik. 2. Bekerjasama dengan negara jiran untuk kepentingan bersama 1.

TAHUN 5 AKTIVITI Melukis dan menamakan arah mata angina berpandkan kompas. Melabel kedudukan Negara Malaysia pada peta Asia Tenggara. Melabel Negaranegara yang berjiran dengan Malaysia pada peta Asia Tenggara. Menandakan kedudukan Malaysia di peta dunia dan menyatakan lokasinya. Melabel benuabenua di peta dunia. Membanding beza Benua Asia dengan benua lain dari segi keluasan saiz.

2.

3.

2

3. MENGENAL NEGARA KITA 3.1 LOKASI MALAYSIA a. Di Benua Asia dan di Dunia

1. Menamakan benuabenua yang terdapat di dunia. 2. Menyatakan lokasi Malaysia di peta benua Asia. 3. Menerangkan lokasi Malaysia di peta Dunia. 4. Menjelaskan saiz benua Asia berbanding dengan benua lain.

1. Berbangga dengan kedudukan geografi negara kita. 2. Menghormati negara lain untuk menjamin keamanan dunia. 3. Menyedari kepentingan mengekalkan hubungan baik dengan negaranegara lain di dunia. 1. Berbangga dengan kepelbagaian bentuk muka bumi di Malaysia. 2. Menyedari kepentingan bentuk muka bumi terhadap

1.

2. 4.

3

3. MENGENAL NEGARA KITA 3.2 GEOGRAFI FIZIKAL a. Bentuk Muka Bumi.

1. Menyenaraikan bentuk muka bumi Malaysia. 2. Menerangkan kepentingan bentuk muka bumi Malaysia. 3. Menjelaskan kepentingan bentuk muka bumi di

1. Menandakan dan menamakan jenis bentuk muka bumi dan kepentingannya 2. Menyanyikan lagulagu bertemakan

6 3.RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN Malaysia kepada ekonomi negara. MENGENAL NEGARA KITA 3. 1. Cuaca dan Iklim di Malaysia i. Berbangga dengan . Membuat perbincangan berdasarkan tugasan buku . 5 3. ekonomi negara. Menandakan 4 3. 2. Menyatakan iklim Khatulistiwa. Menerangkan faktor yang 1. 2. 2. 1. Membanding dan membezakan kepentingan dua jenis bentuk muka bumi. MENGENAL NEGARA KITA 3.2 GEOGRAFI FIZIKAL a. Berbangga dengan kepelbagaian bentuk muka bumi di Malaysia. Menyediakan model bentuk muka bumi fizikal Malaysia. 3. 2. 1. Perbandingan bentuk muka bumi 1. 3. 1. TAHUN 5 keindahan alam seperti ‘ Gunung Kinabalu’ dan ‘Tanjung Puteri’. Menandakan dan menamakan jenis bentuk muka bumi dan kepentingannya 2. Berbangga dengan iklim negara kita. MENGENAL 1. Bersyukur dapat menikmati iklim yang selesa sepanjang tahun.2 GEOGRAFI FIZIKAL b. Menghasilkan karya kreatif yang menggambarkan iklim di Malaysia. Membuat pengurusan grafik untuk membanding beza bentuk muka bumi dan kepentingan ekonomi. Menyediakan laporan tentang aktviti yang dijalankan berdasarkan keadaan cuaca yang tertentu. Menjelaskan ciri iklim Khatulistiwa. Menyedari kepentingan bentuk muka bumi terhadap ekonomi negara. Ciri-ciri iklim di Malaysia 1. 1.

Melabel zon iklim dunia pada peta dunia. 2. Bersyukur dapat menikmati iklim yang selesa sepanjang tahun. 1. Berbangga dengan iklim negara kita. FIZIKAL b. Cuaca dan Iklim di Malaysia ii. Bersyukur dapat menikmati iklim yang selesa sepanjang tahun. 2. 2. Membuat perbincangan berdasarkan tugasan buku teks. Berbangga dengan iklim negara kita. 1. . iklim negara kita.2 GEOGRAFI iklim di Malaysia.Bencana alam 3. TAHUN 5 kawasan yang menerima hujan dan tiupan angin. 3.Pengaruh iklim terhadap keiatan ekonomi penduduk. 2. 1. 2.RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN NEGARA KITA mempengaruhi cuaca da 3. Cuaca dan Iklim di Malaysia ii. 8 1. Menamakan contoh dan ciri kawasan zon iklim dunia. Membuat perbincangan berdasarkan tugasan buku teks. Membanding dan 1.2 GEOGRAFI FIZIKAL b. 1. . Faktor yang mempengaruhi cuaca dan iklim. Menjelaskan pengaruh iklim terhadap kegiatan ekonomi penduduk di Malaysia. Membanding dan . 2. Faktor yang mempengaruhi cuaca dan iklim. MENGENAL NEGARA KITA 3. MENGENAL NEGARA KITA 3. Menjelaskan bencana alam kesan daripada ciriciri cuaca dan iklim di Malaysia. MENGENAL NEGARA KITA 3. Mengumpulkan keratin akhbar tentang bencana alam dan membuat laporan. 9 1. Cuaca dan Iklim di Malaysia ii. Faktor yang mempengaruhi cuaca dan iklim. Bersyukur dapat menikmati iklim 1.2 GEOGRAFI FIZIKAL b. Bersyukur dapat menikmati iklim yang selesa sepanjang tahun. 7 3. Berbangga dengan iklim negara kita. 2.2 GEOGRAFI FIZIKAL 1. Menyediakan laporan tentang aktiviti yang dijalankan berdasarkan keadaan cuaca yang tertentu. 2.

10 3. Menyediakan laporan tentang jenis hidupan dan tumbuhan. Menghargai kepentingan tumbuhtumbuhan semula jadi dan hidupan liar. Membanding dan mempengaruhi cuaca dan membezakan iklim iklim. 3. Membanding dan membezakan tumbuhtumbuhan semula jadi dan hidupan liar dua habitat. Menjelaskan jenis habitat tumbuh-tumbuhan semula jadi dan hidupan liar di Malaysia. MENGENAL NEGARA KITA 3. 1. 11 1. MENGENAL NEGARA KITA 3. Cuaca dan Iklim di Malaysia ii.Zon iklim dunia iklim dunia. Faktor yang 3. Bersyukur dapat menikmati iklim yang selesa sepanjang tahun. Berbangga dengan tumbuh-tumbuhan semla jadi dan hidupan liar yang terdapat di persekitaran kita. 2. 1.2 GEOGRAFI FIZIKAL c. 12 3.RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN b. 1.2 GEOGRAFI FIZIKAL c. yang selesa sepanjang tahun. ii. 2. 1. Menerangkan fakorfaktor yan mempengaruhi cuaca dan iklim. Berbangga dengan tumbuh-tumbuhan semla jadi dan hidupan liar yang terdapat di persekitaran kita.2 GEOGRAFI FIZIKAL b. Maaysia dengan zon . 1. MENGENAL NEGARA KITA 3. Menyediakan laporan tentang jenis hidupan dan tumbuhan dan faKtor-faktor yang mempengaruhi . 2. Tumbuh-tumbuhan semula jadi dan hidupan 1. TAHUN 5 membezakan jenis zon iklim dunia dengan menggunakan pengurusan grafik. 1. Membuat perbincangan berdasarkan tugasan buku teks. 2. 1. Cuaca dan Iklim di membezakan tiga ciri Malaysia bagi zon iklim dunia. Berbangga dengan iklim negara kita. Faktor yang mempengaruhi cuaca dan iklim. Menyediakan laporan tentang factor yang mempengaruhi iklim di dunia. Menerangkan faktorfaktor yang memengaruhi pelbagai jenis tumbuhan semula jadi di Malaysia. Menyenaraikan jenis tumbuh-tumbuhan semula jadi dan hidupan lair di Malaysia. 3. Tumbuh-tumbuhan semula jadi dan hidupan liar.

1. 2. Membincangkan peta perjalanan Parameswara. Menyatakan perjalanan Parameswara dari Palembang ke Melaka.Jenis tumbuhantumbhan semula jadi dan hidupan liar di kawasan zon iklim dunia. Menghargai kepentingan tumbuhtumbuhan semula jadi dan hidupan liar. Menceritakan latar belakang Parameswara sebagai pengasas Melaka. TAHUN 5 jenis tumbuhan dalam pengurusan grafik. Berbangga dengan sejarah awal Negara. Tumbuh-tumbuhan semula jadi dan hidupan liar. Pengasasan Melaka i. . 14 1. 1. 1. Menyenaraikan jenis tumbuh-tumbuhan semula jadi dan hidpuan lair di zon iklim dunia. Menjelaskan sebab Parameswara melarikan diri dari Palembang.1 Kesultanan Melayu Melaka a. Menjelaskan sebab yang mendorong Parameswara mengasasan Melaka. SEJARAH NEGARA KITA 4. . 1. 15 4. Latar belakang Parameswara 1.RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN liar. 2. Melakonkan sitasi yang menyeabkan pembukaan Melaka berpadukan peristiwa pelanduk menendang anjing.1 Kesultanan Melayu Melaka a.2 GEOGRAFI FIZIKAL c. Menceritakan peristiwa pembukaan Melaka. Pengasasan Melaka i.. 3. SEJARAH NEGARA KITA 4. Menghargai jasa pengasas Kesultanan Melayu Melaka. Berbangga dengan tumbuh-tumbuhan semla jadi dan hidupan liar yang terdapat di persekitaran kita. Rentetan peristiwa pembukaan Melaka 1.Faktor yang mempengaruhi dan kepentingan pelbagai jenis tumbuhan semula jadi 13 3. Melabelkan peta perjalanan Parameswara. 2. 2. MENGENAL NEGARA KITA 3. 3. Menghargai jasa pengasas Kesultanan Melayu Melaka. Menghargai kepentingan tumbuh-tumbuhan semula jadi dan hidupan liar. 2. 2. 2. 1. Berbangga dengan sejarah awal negara. Menyediakan laporan tentang jenis hidupan dan tumbuhan di zon iklim dunia. 4. .

Melukis dan membincangkan struktur pentadbiran pada zaman Kesultanan Melayu Melaka. Menyatan peranan Sultan dan Pembesar Berempat. Pentadbiran yang sistematik .1 Kesultanan Melayu Melaka b.. Menyedari bahawa struktur pentadbiran Negara kita berasaskan Kesultanan Melayu Melaka. Melakar dan menandakan pada peta Asia laluan perdagangan pada zaman Kesltanan Melayu Melaka. 2.RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN 16 4. Menyatakan gelaran jawatan Pembesar Berempat.1 Kesultanan Melayu Melaka b. 2. Pentadbiran yang sistematik 1. 1. Menyenaraikan tokok Dan sumbangan pada Zaman Kesultanan Melayu Melaka. 2. Membincangkan dan menjelaskan perbandingan pentadbiran masa kini. 1. 1. Membandingkan dan membezakan struktur pentadbiran Kesultanan Melayu Melaka dan struktur pentadbiran Negara Malaysia kini. Melakokan situasi aktiviti perdagangan di 18 1. 2. Kegemilangan Melaka i.1 Kesultanan Melayu Melaka b. 17 4. Menceritakan aktivitiaktiviti perniagaan di Melaka. Menyedari bahawa struktur pentadbiran Negara kita berasaskan Kesultanan Melayu Melaka. SEJARAH NEGARA KITA 4. 2.Pusat Perdagangan 1. Berbangga dengan struktur pentadbiran Kesultanan Melayu Melaka. Kegemilangan Melaka ii. Berbangga dengan struktur pentadbiran Kesultanan Melayu Melaka. . Berbangga dengan Kesultanan Melayu Melaka sebagai pusat penyebaran Islam dan pusat perdagangan. 2. Melukis dan membincangkan struktur pentadbiran pada zaman Kesultanan Melayu Melaka. 1. 4. SEJARAH NEGARA KITA 4. 1. TAHUN 5 1. Kegemilangan Melaka i. Menerangkan Melaka sebagai pusat perdagangan. 2. Membincangkan dan menjelaskan kuasa sultan dan pembesar. 2.tokoh Kesultanan Melayu Melaka dan perbandingan dengan pentadbiran masa kini. SEJARAH NEGARA KITA 4.Tokoh.

SEJARAH NEGARA KITA 4. SEJARAH NEGARA KITA 4. Menyenaraikan negeri jajahan takluk. Pusat Kegiatan Ilmu i. Cara peluasan 4. 3. Menyedari pentingnya menuntut ilmu. Menyatakan peranan Melaka sebagai pusat penyebaran agama Islam. 1.Membincangkan cara islam berkembang di Melaka. Peka terhadap perkembangan ilmu. 3. Sumbang saran tentang sebab-sebab dan cara-cara peluasan kuasa.1 Kesultanan Melayu Melaka 1. 2. SEJARAH NEGARA KITA 4. 1. Peluasan kuasa Melaka i. menyataan secara ringkas sebab-sebab peluasan kuasa. Menyedari perlunya taat setia kepada pemimpin. Menyenaraikan aktiviti keilmuan yang dialankan di istana. 2. 21 4.1 Kesultanan Melayu Melaka c. Menyatakan golongan yang mendapat faedah daripada kegiatan lmu di istana. 1. 1.RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 5 pasar Melaka. 1. 1. 19 4. 2. Melakar dan melabel negeri jajahan. 2.. Berbangga dengan kegiatan meuntut ilmu. 3. Menerangkan latar 1. Membuat pengurusan grafik tentang barang dagangan. SEJARAH NEGARA KITA 4. Menamakan kuasa-kuasa luar yang datang ke Melaka.Pusat Penyebaran Agama Islam 4.1 Kesultanan Melayu Melaka d.1 Kesultanan Melayu Melaka b. Peranan istana 1. 2. 20 1. Kegemilangan Melaka iii. 1. 2. Menghargai jasa pemimpin. Berbangga dengan kewujudan dan kegemilangan Kesultanan Melayu Melaka. Menyatakan peranan istana sebagai pusat kegiatan ilmu. 1.Berbangga dengan Kesultanan Melayu Melaka sebagai pusat penyebaran Islam dan pusat perdagangan. 23 . 3. Menyatakan cara –cara peluasan kuasa. Berbincang tentang peranan istana sebagai pusat kegiatan ilmu. Menadakan lalulan kuasa luar ke Melaka pada peta dunia.

Menyatakan cara kedatangan kuasa luar ke Melaka. Menerangkan pentadbiran Melaka sewaktu kemerosotan. TAHUN 5 1. Menyatakan cara kedatangan kuasa luar ke Melaka. Menamakan kuasa-kuasa luar yang datang ke Melaka. Menjelaskan sikap rakyat menghadapi ancaman. Kedatangan kuasa luar i.RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN e. SEJARAH NEGARA KITA 4. 2.1 Kesultanan Melayu Melaka e.Menghargai kepentingan kestabilan Negara. 1. 3. Berbangga dengan kewujudan dan kegemilangan Kesultanan Melayu Melaka. 5. Menyatakan fator kelemahan askar Melaka. 4. i. Tujuan kedatangan 3. Kedatangan kuasa luar belakang kuasa luar. 3. Peluasan kuasa Melaka ii. SEJARAH NEGARA KITA 4. 22 4. . Menandakan lalulan kuasa luar ke Melaka pada peta dunia. Menjelaskan keadaan Melaka menghadapi kemerosotan. Menyedari perlunya taat setia kepada pemimpin. 2. Menghargai jasa pemimpin. 2. Membuat peta minda factor kemerostan Melaka. Tujuan kedatangan 1. Menerangkan latar belakang kuasa luar. 2. 1. Menyatakan peranan pemimpin dalam peluasan tanah jajahan. Menceritakan perebutan kuasa antara pembesar. 1. 24 4. Kebijaksanaan pemimpin 4.1 Kesultanan Melayu Melaka d. 1. 2.1 Kesultanan Melayu Melaka f. 23 1. SEJARAH NEGARA KITA 4. Membuat peta minda tentang peranan pemimpin. Kemerosotan Melaka Menyedari perlunya taat setia kepada pemimpin.

Sarawak iv. 2. 4. . Kaum di Sarawak 4. SEJARAH NEGARA KITA 4. Berbangga dengan sejarah Negara sendiri. Kedatangan kuasa luar 1. Bercerita tentang kedatangan kuasa luar yang datag ke Sarawak.2 Sejarah Awal 2. Menyatakan pentadbiran awal di Saraak mengikut kawasan. 2. Membandingkan dua cerita asal usul nama Sabah. Bersyukur dengan keharmonian Negara kita. SEJARAH NEGARA 1. TAHUN 5 1. Pentadbiran awal iii. Bersyukur dengan keharmonian Negara 1. 1. 26 4.2 Sejarah Awal Sarawak dan Sabah b. 1. Sabah i. 1. Menanda dan melorek pada peta Sarawak tentang kawasan pentadbiran 2. 2. Membincangkan kaum di Sarawak. Asal usul nama Sarawak 1. Menyenaraikan kaum mengikut kawasan. 1. 2. Membuat simulasi lagenda asal usul nama Sarawak. 1. 3. 27 28 4. Sarawak ii. 3. SEJARAH NEGARA KITA 4. SEJARAH NEGARA KITA 4. Bersyukur dengan keharmonian Negara kita. Menyatakan asal usul nama Sabah. 1. Menyenaraikan kawasan penadbiran Sarawak. Berbangga dengan kepelbagaian kaum di Negara kita. Bersyukur dengan keharmonian Negara kita. Berbangga dengan sejarah Negara sendiri.2 Sejarah Awal Sarawak dan Sabah a. 2. Berbangga dengan sejarah Negara sendiri. 3. i. 3. Berbangga dengan sejarah Negara sendiri. Asal usul nama Sabah 1. Membandingkan dua Sarawak dan Sabah cerita asal usul nama a. Membuat catatan asal usul nama Sarawak. Berbangga dengan kepelbagaian kaum di Negara kita. Berbangga dengan kepelbagaian kaum di Negara kita. 3. Sarawak Sarawak.RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN 25 4.2 Sejarah Awal Sarawak dan Sabah a. Menceritakan kedatangan kuasa luar ke Sarawak. Berbangga dengan kepelbagaian kaum di Negara kita. 2. Menyatakan asal usul KITA nama Sarawak.

Menandakn kawasan yang pernah dijajah oleh kuasa luar pada peta Malaysia. Bersatu padu mempertahankan Negara. 2. 32 4. Membanding dan membezakan tjuan kedatangan penjajah British dan Jepun. 2. Menandakan Negara asal kuasa luar pada peta dunia. Menandakan dan melorekkan di peta Borneo tentang kawasan pentadbian di Sabah. SEJARAH NEGARA KITA 4. Sabah iv.3 Penjajahan a. 2. Berbangga dengan kepelbagaian kaum di Negara kita. Menerangkan Sarawak dan Sabah pentadbiran di ketgatiga b. Menceritakan kedatangan kuasa luar ke Sabah. 2. 3. Berbangga dengan sejarah Negara sendiri.2 Sejarah Awal 2. ii. TAHUN 5 1. Berbangga dengan sejarah Negara sendiri. Bersatu padu mempertahankan Negara. 1. Tujuan penjajahan 1. Penjajah 1. SEJARAH NEGARA KITA 4. 2. SEJARAH NEGARA 1. Menyenaraikan kuasa luar dan kawasan yang dikuasai.RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN 29 4. Berbangga dengan kepelbagaian kaum di Negara kita.2 Sejarah Awal Sarawak dan Sabah b. 1. 2. Menyenaraikan kaum iii. Pentadbiran Awal 3. 30 4. Bersyukur dengan keharmonian Negara kita. Kedatangan Kuasa luar i. Kedatangan kuasa luar 4. Kesedaran bersama untuk mempertahankan Negara. 4. Menamakan kaum berdasarkan kawasan penadbiran. 31 1. Menyenaraikan kawasan KITA penadbiran Sabah. Bercerita tentang kedatangan kuasa luar yang datang ke Sabah.3 Penjajahan a. Sabah kawasan. Kedatangan Kuasa luar ii. Bersyukur dengan keharmonian Negara 1. 1. Kesedaran bersama untuk mempertahankan Negara. Menyatakan tujuan kedatangan kuasa luar. 2. SEJARAH NEGARA KITA 4. 1. 2. 1. 2. 3. Menyatakan tujuan penjajahan dalam bentuk pengurusan grafik. Kaum di Sabah mengikut kawasan. Menyenaraikan kronoogi kedatangan kuasa luar. .

1. 3. Pemimpin dan tokoh pemimpn dan tokoh tempatan tempatan mengikut zaman penjajahan. terhadap penjajah 2. Menceritakan peritiwa penentangan terhadap penjajah oleh pemimpin tempatan. ( PN SAMSIAH BT YUNOS) GURU BESAR SK TAMAN CUEPACS . Memupuk semangat kekitaan serta perpaduan menentang penjajahan. 4. 2. Dirancang berdasarkan Sukatan Pelajaran ( 2004 ) dan Huraian Sukatan Pelajaran Kajian Tempatan ( Semakan Semula 2006 ). Menyenaraikan nama a. Mencari maklumat tentang Force 136. Menghargai tokohtokoh yang menentang penjajah.RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN 33 4. 2. 3. Melengkapkan pengurusan grafik tentang penentangan penjajah. TAHUN 5 1. SEJARAH NEGARA 1. Disediakan oleh: ……………………………… (AZIZAH BINTI WAHAB ) KETUA PANITIA KAJIAN TEMPATAN SK TAMAN CUEPACS Disahkan oleh: …………………………….4 Penentangan menentang penjajah. Menceritakan penentangan anggota Force 136 terhadap penjajah Jepun. menamakan pemimpin KITA dan tokoh tempatan yang 4. Menyedari tanggungjawab seorang pemimpin.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->