P. 1
RPT thn 5

RPT thn 5

|Views: 254|Likes:
Dipublikasikan oleh Cik Diana

More info:

Published by: Cik Diana on Aug 28, 2010
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/16/2013

pdf

text

original

RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN MG 1 TEMA/TOPIK 3. MENGENAL NEGARA KITA 3.1 LOKASI MALAYSIA a.

Di Asia Tenggara HASIL PEMBELAJARAN 1. Menyatakan kedudukan Malaysia pada peta Asia Tenggara. 2. Menyatakan kedudukan Malaysia di peta Asia. 3. Menyenaraikan Negara di Asia Tenggara yang berjiran dengan Malaysia. UNSUR PATRIOTISME 1. Bersyukur dan berbangga dengan lokasi Negara kita yang strategik. 2. Bekerjasama dengan negara jiran untuk kepentingan bersama 1.

TAHUN 5 AKTIVITI Melukis dan menamakan arah mata angina berpandkan kompas. Melabel kedudukan Negara Malaysia pada peta Asia Tenggara. Melabel Negaranegara yang berjiran dengan Malaysia pada peta Asia Tenggara. Menandakan kedudukan Malaysia di peta dunia dan menyatakan lokasinya. Melabel benuabenua di peta dunia. Membanding beza Benua Asia dengan benua lain dari segi keluasan saiz.

2.

3.

2

3. MENGENAL NEGARA KITA 3.1 LOKASI MALAYSIA a. Di Benua Asia dan di Dunia

1. Menamakan benuabenua yang terdapat di dunia. 2. Menyatakan lokasi Malaysia di peta benua Asia. 3. Menerangkan lokasi Malaysia di peta Dunia. 4. Menjelaskan saiz benua Asia berbanding dengan benua lain.

1. Berbangga dengan kedudukan geografi negara kita. 2. Menghormati negara lain untuk menjamin keamanan dunia. 3. Menyedari kepentingan mengekalkan hubungan baik dengan negaranegara lain di dunia. 1. Berbangga dengan kepelbagaian bentuk muka bumi di Malaysia. 2. Menyedari kepentingan bentuk muka bumi terhadap

1.

2. 4.

3

3. MENGENAL NEGARA KITA 3.2 GEOGRAFI FIZIKAL a. Bentuk Muka Bumi.

1. Menyenaraikan bentuk muka bumi Malaysia. 2. Menerangkan kepentingan bentuk muka bumi Malaysia. 3. Menjelaskan kepentingan bentuk muka bumi di

1. Menandakan dan menamakan jenis bentuk muka bumi dan kepentingannya 2. Menyanyikan lagulagu bertemakan

2. Berbangga dengan . Ciri-ciri iklim di Malaysia 1. 3. MENGENAL NEGARA KITA 3. Menjelaskan ciri iklim Khatulistiwa.RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN Malaysia kepada ekonomi negara. Menghasilkan karya kreatif yang menggambarkan iklim di Malaysia.2 GEOGRAFI FIZIKAL a. MENGENAL 1. 2. Membuat perbincangan berdasarkan tugasan buku . 3. 1. Menandakan 4 3. 1.2 GEOGRAFI FIZIKAL b. Menandakan dan menamakan jenis bentuk muka bumi dan kepentingannya 2. Menyediakan model bentuk muka bumi fizikal Malaysia. 1. 2. TAHUN 5 keindahan alam seperti ‘ Gunung Kinabalu’ dan ‘Tanjung Puteri’. Perbandingan bentuk muka bumi 1. Menyatakan iklim Khatulistiwa. 1. Berbangga dengan iklim negara kita. 6 3. 5 3. Menerangkan faktor yang 1. Menyediakan laporan tentang aktviti yang dijalankan berdasarkan keadaan cuaca yang tertentu. Menyedari kepentingan bentuk muka bumi terhadap ekonomi negara. 2. MENGENAL NEGARA KITA 3. Berbangga dengan kepelbagaian bentuk muka bumi di Malaysia. Membuat pengurusan grafik untuk membanding beza bentuk muka bumi dan kepentingan ekonomi. ekonomi negara. Membanding dan membezakan kepentingan dua jenis bentuk muka bumi. Bersyukur dapat menikmati iklim yang selesa sepanjang tahun. 1. Cuaca dan Iklim di Malaysia i.

2. 2. 9 1. Melabel zon iklim dunia pada peta dunia.RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN NEGARA KITA mempengaruhi cuaca da 3. MENGENAL NEGARA KITA 3. Menamakan contoh dan ciri kawasan zon iklim dunia. 8 1. iklim negara kita. Menjelaskan pengaruh iklim terhadap kegiatan ekonomi penduduk di Malaysia. 2. Membuat perbincangan berdasarkan tugasan buku teks.Pengaruh iklim terhadap keiatan ekonomi penduduk. 7 3. MENGENAL NEGARA KITA 3. 3. Mengumpulkan keratin akhbar tentang bencana alam dan membuat laporan. Berbangga dengan iklim negara kita. Cuaca dan Iklim di Malaysia ii.Bencana alam 3.2 GEOGRAFI iklim di Malaysia.2 GEOGRAFI FIZIKAL 1. 1. Berbangga dengan iklim negara kita. Bersyukur dapat menikmati iklim yang selesa sepanjang tahun. MENGENAL NEGARA KITA 3. Bersyukur dapat menikmati iklim yang selesa sepanjang tahun. Faktor yang mempengaruhi cuaca dan iklim. 2. 2. 2. Faktor yang mempengaruhi cuaca dan iklim. Faktor yang mempengaruhi cuaca dan iklim. Bersyukur dapat menikmati iklim 1. Cuaca dan Iklim di Malaysia ii. Cuaca dan Iklim di Malaysia ii. Berbangga dengan iklim negara kita. TAHUN 5 kawasan yang menerima hujan dan tiupan angin. Bersyukur dapat menikmati iklim yang selesa sepanjang tahun. 2. . Menyediakan laporan tentang aktiviti yang dijalankan berdasarkan keadaan cuaca yang tertentu. Membanding dan . Menjelaskan bencana alam kesan daripada ciriciri cuaca dan iklim di Malaysia. 1.2 GEOGRAFI FIZIKAL b. Membanding dan 1. . 1. FIZIKAL b.2 GEOGRAFI FIZIKAL b. 2. 1. Membuat perbincangan berdasarkan tugasan buku teks.

1. Cuaca dan Iklim di membezakan tiga ciri Malaysia bagi zon iklim dunia. Menjelaskan jenis habitat tumbuh-tumbuhan semula jadi dan hidupan liar di Malaysia.Zon iklim dunia iklim dunia.2 GEOGRAFI FIZIKAL c. Menyediakan laporan tentang factor yang mempengaruhi iklim di dunia. MENGENAL NEGARA KITA 3. Menerangkan fakorfaktor yan mempengaruhi cuaca dan iklim. 12 3.2 GEOGRAFI FIZIKAL b. Menghargai kepentingan tumbuhtumbuhan semula jadi dan hidupan liar. 11 1. 2. MENGENAL NEGARA KITA 3. Menyediakan laporan tentang jenis hidupan dan tumbuhan dan faKtor-faktor yang mempengaruhi . Membuat perbincangan berdasarkan tugasan buku teks. 3. 1. 3. yang selesa sepanjang tahun. 10 3. 1.RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN b. 2. 1. Tumbuh-tumbuhan semula jadi dan hidupan 1. Menyediakan laporan tentang jenis hidupan dan tumbuhan. 1. ii. Berbangga dengan tumbuh-tumbuhan semla jadi dan hidupan liar yang terdapat di persekitaran kita. Berbangga dengan tumbuh-tumbuhan semla jadi dan hidupan liar yang terdapat di persekitaran kita. 1. Membanding dan mempengaruhi cuaca dan membezakan iklim iklim. Menyenaraikan jenis tumbuh-tumbuhan semula jadi dan hidupan lair di Malaysia.2 GEOGRAFI FIZIKAL c. 2. Faktor yang mempengaruhi cuaca dan iklim. Faktor yang 3. Menerangkan faktorfaktor yang memengaruhi pelbagai jenis tumbuhan semula jadi di Malaysia. 1. MENGENAL NEGARA KITA 3. TAHUN 5 membezakan jenis zon iklim dunia dengan menggunakan pengurusan grafik. Berbangga dengan iklim negara kita. Bersyukur dapat menikmati iklim yang selesa sepanjang tahun. Tumbuh-tumbuhan semula jadi dan hidupan liar. Maaysia dengan zon . Cuaca dan Iklim di Malaysia ii. Membanding dan membezakan tumbuhtumbuhan semula jadi dan hidupan liar dua habitat. 2.

. 3. 2. Menghargai jasa pengasas Kesultanan Melayu Melaka. Berbangga dengan sejarah awal Negara.Jenis tumbuhantumbhan semula jadi dan hidupan liar di kawasan zon iklim dunia. Menceritakan latar belakang Parameswara sebagai pengasas Melaka.. Menyediakan laporan tentang jenis hidupan dan tumbuhan di zon iklim dunia. Menghargai jasa pengasas Kesultanan Melayu Melaka. Pengasasan Melaka i. 2. 1.Faktor yang mempengaruhi dan kepentingan pelbagai jenis tumbuhan semula jadi 13 3. TAHUN 5 jenis tumbuhan dalam pengurusan grafik. 2. . 2. Melakonkan sitasi yang menyeabkan pembukaan Melaka berpadukan peristiwa pelanduk menendang anjing. Menyenaraikan jenis tumbuh-tumbuhan semula jadi dan hidpuan lair di zon iklim dunia.2 GEOGRAFI FIZIKAL c. Melabelkan peta perjalanan Parameswara. 2. Menghargai kepentingan tumbuh-tumbuhan semula jadi dan hidupan liar. 15 4. 1. 4. Menceritakan peristiwa pembukaan Melaka. Berbangga dengan tumbuh-tumbuhan semla jadi dan hidupan liar yang terdapat di persekitaran kita. Menjelaskan sebab Parameswara melarikan diri dari Palembang. 3. 14 1. SEJARAH NEGARA KITA 4. Tumbuh-tumbuhan semula jadi dan hidupan liar.1 Kesultanan Melayu Melaka a. 2. Menghargai kepentingan tumbuhtumbuhan semula jadi dan hidupan liar. 1. Menjelaskan sebab yang mendorong Parameswara mengasasan Melaka. . 2.RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN liar. Berbangga dengan sejarah awal negara. 1. Menyatakan perjalanan Parameswara dari Palembang ke Melaka. Membincangkan peta perjalanan Parameswara. Latar belakang Parameswara 1. Pengasasan Melaka i. Rentetan peristiwa pembukaan Melaka 1. 1. MENGENAL NEGARA KITA 3.1 Kesultanan Melayu Melaka a. SEJARAH NEGARA KITA 4.

2.Tokoh. Membandingkan dan membezakan struktur pentadbiran Kesultanan Melayu Melaka dan struktur pentadbiran Negara Malaysia kini. 2. 1. SEJARAH NEGARA KITA 4. 1. 2. Berbangga dengan Kesultanan Melayu Melaka sebagai pusat penyebaran Islam dan pusat perdagangan. Menyatakan gelaran jawatan Pembesar Berempat. Kegemilangan Melaka ii. Melukis dan membincangkan struktur pentadbiran pada zaman Kesultanan Melayu Melaka. Kegemilangan Melaka i. Membincangkan dan menjelaskan kuasa sultan dan pembesar. Menyedari bahawa struktur pentadbiran Negara kita berasaskan Kesultanan Melayu Melaka. Kegemilangan Melaka i. Melukis dan membincangkan struktur pentadbiran pada zaman Kesultanan Melayu Melaka. 4.Pusat Perdagangan 1. Berbangga dengan struktur pentadbiran Kesultanan Melayu Melaka. Menerangkan Melaka sebagai pusat perdagangan. Menyenaraikan tokok Dan sumbangan pada Zaman Kesultanan Melayu Melaka. Melakokan situasi aktiviti perdagangan di 18 1. 2. Melakar dan menandakan pada peta Asia laluan perdagangan pada zaman Kesltanan Melayu Melaka. 1. Pentadbiran yang sistematik 1.1 Kesultanan Melayu Melaka b. 2. SEJARAH NEGARA KITA 4. SEJARAH NEGARA KITA 4.tokoh Kesultanan Melayu Melaka dan perbandingan dengan pentadbiran masa kini.RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN 16 4. Berbangga dengan struktur pentadbiran Kesultanan Melayu Melaka. 2.1 Kesultanan Melayu Melaka b. 2. 2. Menceritakan aktivitiaktiviti perniagaan di Melaka. Menyatan peranan Sultan dan Pembesar Berempat. 1. 17 4.. 1. . TAHUN 5 1. Membincangkan dan menjelaskan perbandingan pentadbiran masa kini. Menyedari bahawa struktur pentadbiran Negara kita berasaskan Kesultanan Melayu Melaka.1 Kesultanan Melayu Melaka b. Pentadbiran yang sistematik .

Menyatakan cara –cara peluasan kuasa. 1. 1.1 Kesultanan Melayu Melaka d. Peka terhadap perkembangan ilmu. Menyedari pentingnya menuntut ilmu. 3. Menadakan lalulan kuasa luar ke Melaka pada peta dunia. Peluasan kuasa Melaka i.1 Kesultanan Melayu Melaka c.RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 5 pasar Melaka. 2. 1. Berbangga dengan kegiatan meuntut ilmu. Cara peluasan 4.Membincangkan cara islam berkembang di Melaka. 2. Menyedari perlunya taat setia kepada pemimpin. 21 4.Pusat Penyebaran Agama Islam 4. Menyatakan peranan Melaka sebagai pusat penyebaran agama Islam. Menerangkan latar 1. 2. SEJARAH NEGARA KITA 4. Menyatakan golongan yang mendapat faedah daripada kegiatan lmu di istana.1 Kesultanan Melayu Melaka b.1 Kesultanan Melayu Melaka 1. 1.. Menyenaraikan aktiviti keilmuan yang dialankan di istana. SEJARAH NEGARA KITA 4. 1. menyataan secara ringkas sebab-sebab peluasan kuasa. Menamakan kuasa-kuasa luar yang datang ke Melaka. Peranan istana 1.Berbangga dengan Kesultanan Melayu Melaka sebagai pusat penyebaran Islam dan pusat perdagangan. 2. 1. 1. Kegemilangan Melaka iii. SEJARAH NEGARA KITA 4. Berbincang tentang peranan istana sebagai pusat kegiatan ilmu. Sumbang saran tentang sebab-sebab dan cara-cara peluasan kuasa. Membuat pengurusan grafik tentang barang dagangan. 3. 3. Menyenaraikan negeri jajahan takluk. 23 . Melakar dan melabel negeri jajahan. 1. 2. 2. 3. Berbangga dengan kewujudan dan kegemilangan Kesultanan Melayu Melaka. 20 1. Menyatakan peranan istana sebagai pusat kegiatan ilmu. Pusat Kegiatan Ilmu i. Menghargai jasa pemimpin. SEJARAH NEGARA KITA 4. 19 4.

Kebijaksanaan pemimpin 4. 1. 4. . Menerangkan pentadbiran Melaka sewaktu kemerosotan. Kemerosotan Melaka Menyedari perlunya taat setia kepada pemimpin.RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN e. 22 4. 1. SEJARAH NEGARA KITA 4. Menyatakan peranan pemimpin dalam peluasan tanah jajahan. 2.Menghargai kepentingan kestabilan Negara. 2. SEJARAH NEGARA KITA 4. SEJARAH NEGARA KITA 4. TAHUN 5 1. Peluasan kuasa Melaka ii. Menjelaskan keadaan Melaka menghadapi kemerosotan. Tujuan kedatangan 1. 23 1. Kedatangan kuasa luar i. 2. Menyedari perlunya taat setia kepada pemimpin. i. Menyatakan cara kedatangan kuasa luar ke Melaka. Kedatangan kuasa luar belakang kuasa luar. 1. 5. 2. Menyatakan fator kelemahan askar Melaka.1 Kesultanan Melayu Melaka e. Menyatakan cara kedatangan kuasa luar ke Melaka. 2. 3. Menceritakan perebutan kuasa antara pembesar. Berbangga dengan kewujudan dan kegemilangan Kesultanan Melayu Melaka. 3.1 Kesultanan Melayu Melaka d. Menghargai jasa pemimpin. Menandakan lalulan kuasa luar ke Melaka pada peta dunia. Tujuan kedatangan 3. Menerangkan latar belakang kuasa luar. Membuat peta minda tentang peranan pemimpin.1 Kesultanan Melayu Melaka f. Menamakan kuasa-kuasa luar yang datang ke Melaka. 1. Membuat peta minda factor kemerostan Melaka. 24 4. Menjelaskan sikap rakyat menghadapi ancaman.

2. 2. Kaum di Sarawak 4. 3. Bersyukur dengan keharmonian Negara kita.2 Sejarah Awal Sarawak dan Sabah b. Berbangga dengan sejarah Negara sendiri. Berbangga dengan kepelbagaian kaum di Negara kita. 2. 3. Menyatakan asal usul nama Sabah. . Berbangga dengan sejarah Negara sendiri. Sarawak Sarawak.2 Sejarah Awal Sarawak dan Sabah a. Bersyukur dengan keharmonian Negara kita. Membuat simulasi lagenda asal usul nama Sarawak. Berbangga dengan sejarah Negara sendiri. Bercerita tentang kedatangan kuasa luar yang datag ke Sarawak. 4. SEJARAH NEGARA KITA 4. Berbangga dengan kepelbagaian kaum di Negara kita. Bersyukur dengan keharmonian Negara 1. Membuat catatan asal usul nama Sarawak. Sarawak ii. SEJARAH NEGARA 1. Kedatangan kuasa luar 1. 1. Menanda dan melorek pada peta Sarawak tentang kawasan pentadbiran 2. Membandingkan dua Sarawak dan Sabah cerita asal usul nama a. SEJARAH NEGARA KITA 4. 2.RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN 25 4. Pentadbiran awal iii. Bersyukur dengan keharmonian Negara kita. Sabah i. SEJARAH NEGARA KITA 4.2 Sejarah Awal 2. 1. 1. Berbangga dengan kepelbagaian kaum di Negara kita. Asal usul nama Sarawak 1. 3. Asal usul nama Sabah 1. 3. 1. Menyatakan asal usul KITA nama Sarawak.2 Sejarah Awal Sarawak dan Sabah a. 1. 27 28 4. Menyenaraikan kawasan penadbiran Sarawak. Menyenaraikan kaum mengikut kawasan. i. Sarawak iv. Berbangga dengan sejarah Negara sendiri. 26 4. Menceritakan kedatangan kuasa luar ke Sarawak. Membandingkan dua cerita asal usul nama Sabah. 2. Membincangkan kaum di Sarawak. Menyatakan pentadbiran awal di Saraak mengikut kawasan. 2. Berbangga dengan kepelbagaian kaum di Negara kita. 3. 1. TAHUN 5 1.

Penjajah 1.2 Sejarah Awal 2.2 Sejarah Awal Sarawak dan Sabah b. Tujuan penjajahan 1. 2. Berbangga dengan sejarah Negara sendiri. . 2. 32 4. Menyatakan tujuan penjajahan dalam bentuk pengurusan grafik. 2. Berbangga dengan sejarah Negara sendiri. 1. Kedatangan Kuasa luar ii. Kesedaran bersama untuk mempertahankan Negara. Menandakn kawasan yang pernah dijajah oleh kuasa luar pada peta Malaysia. 3.RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN 29 4. Bersatu padu mempertahankan Negara. Bercerita tentang kedatangan kuasa luar yang datang ke Sabah. Kaum di Sabah mengikut kawasan.3 Penjajahan a. 2. Sabah kawasan. 2. Kedatangan Kuasa luar i. SEJARAH NEGARA KITA 4. Pentadbiran Awal 3. SEJARAH NEGARA KITA 4. 2. Menceritakan kedatangan kuasa luar ke Sabah. Berbangga dengan kepelbagaian kaum di Negara kita. 1. Bersatu padu mempertahankan Negara. Bersyukur dengan keharmonian Negara kita. 2. 2. 30 4. 4. Menerangkan Sarawak dan Sabah pentadbiran di ketgatiga b. Berbangga dengan kepelbagaian kaum di Negara kita. 31 1. SEJARAH NEGARA 1. Menandakan Negara asal kuasa luar pada peta dunia. 1. 3. ii. Kesedaran bersama untuk mempertahankan Negara. Menyenaraikan kronoogi kedatangan kuasa luar. TAHUN 5 1. Menamakan kaum berdasarkan kawasan penadbiran. Menandakan dan melorekkan di peta Borneo tentang kawasan pentadbian di Sabah. Membanding dan membezakan tjuan kedatangan penjajah British dan Jepun. SEJARAH NEGARA KITA 4. Menyenaraikan kaum iii. 1. Bersyukur dengan keharmonian Negara 1. Menyenaraikan kuasa luar dan kawasan yang dikuasai.3 Penjajahan a. Menyatakan tujuan kedatangan kuasa luar. 1. Kedatangan kuasa luar 4. Sabah iv. Menyenaraikan kawasan KITA penadbiran Sabah. 2.

( PN SAMSIAH BT YUNOS) GURU BESAR SK TAMAN CUEPACS . 3. Disediakan oleh: ……………………………… (AZIZAH BINTI WAHAB ) KETUA PANITIA KAJIAN TEMPATAN SK TAMAN CUEPACS Disahkan oleh: ……………………………. SEJARAH NEGARA 1. Menceritakan penentangan anggota Force 136 terhadap penjajah Jepun. Menyenaraikan nama a. Menceritakan peritiwa penentangan terhadap penjajah oleh pemimpin tempatan. Menyedari tanggungjawab seorang pemimpin. 1. Memupuk semangat kekitaan serta perpaduan menentang penjajahan.RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN 33 4. 4. Menghargai tokohtokoh yang menentang penjajah. Dirancang berdasarkan Sukatan Pelajaran ( 2004 ) dan Huraian Sukatan Pelajaran Kajian Tempatan ( Semakan Semula 2006 ). 2. 2. Pemimpin dan tokoh pemimpn dan tokoh tempatan tempatan mengikut zaman penjajahan. Melengkapkan pengurusan grafik tentang penentangan penjajah. TAHUN 5 1. menamakan pemimpin KITA dan tokoh tempatan yang 4. terhadap penjajah 2. 3. Mencari maklumat tentang Force 136.4 Penentangan menentang penjajah.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->