P. 1
Format Dan Bentuk

Format Dan Bentuk

|Views: 155|Likes:
Dipublikasikan oleh sispunk

More info:

Published by: sispunk on Sep 03, 2010
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/29/2015

pdf

text

original

FORMAT DAN BENTUK

PENGACARAAN MAJLIS TAKLIMAT

PENGACARAAN MAJLIS TAKRIFAN : Pengendalian perjalanan sesuatu majlis sama ada rasmi atau tidak rasmi mengikut susunan atur cara yang telah ditetapkan. TUJUAN : Mengurus perjalanan majlis tanpa sebarang gangguan dan kecacatan. PROSEDUR: y Meneliti dan memeriksa program y Meneliti senarai kehadiran y Mengetahui tujuan majlis diadakan y Mengetahui akan peruntukan masa akan diadakan .

MajlisTidak Rasmi y SECARA KHUSUS.JENIS MAJLIS y SECARA UMUM . TERDAPAT 5 JENIS MAJLIS DI - NEGARA KITA Majlis Penuh Istiadat Majlis Rasmi Dan Formal Majlis RasmiTetapi Tidak Formal MajlisTidak RasmiTetapi Formal MajlisTidak Rasmi Dan Tidak Formal .Majlis Rasmi .

CIRI ASAS SEORANG PENGACARA MAJLIS IALAH:  Mempunyai personaliti yang menarik  Suara yang sedap didengar  Mempunyai keyakinan diri  Pandai bermain bahasa dan emosi  Mempunyai daya intelektual yang tinggi .PENGACARA MAJLIS y CIRI .

Mengendalikan atur cara yang ditetapkan .Memulakan majlis dengan salam .Kata-kata aluan .FORMAT PENGACARAAN MAJLIS .Menentukan kesinambungan atur cara .

TEKNIK MENULIS TEKS PENGACARA y PENYEDIAAN TEKS Mengetahui nama majlis tersebut Mengetahui tujuan majlis dan atur cara sesuatu majlis dengan lengkap Mendapatkan senarai nama jemputan terkini terutama tamu kehormat dan penaja acara jika ada Merancang teks yang bersesuaian dengan majlis .

maka warna UNGU juga dilarang daripada dipakai. . y jika majlis yang dikendalikan dihadiri oleh kerabat diraja dari negeri Perak. anda tidak boleh memakai pakaian berasaskan KAIN SONGKET.PANTANG LARANG PENGACARAAN MAJLIS y Seorang pengacara majlis sangat dilarang memakai pakaian berwarna KUNING apabila mengendalikan majlis yang melibatkan golongan atau kerabat diraja. y Jika anda mengendalikan majlis yang mungkin dihadiri oleh kerabat raja Negeri Sembilan.

protokol dan etika .CIRI-CIRI PENGACARA YANG BAIK DARI SEGI PROTOKOL y Suara yang baik dan lunak didengar y Fasih dalam penggunaan bahasa y Tidak cacat anggota y Cergas dan cepat y Tidak gugup dalam percakapan y Tidak darah gemuruh y Tidak panik y Tahu menggunakan budibicara y Sentiasa bersifat sabar y Tidak berwatak µserious¶ y Mempunyai pengetahuan asas mengenai adat istiadat.

diikuti dengan mengalu-alukan hadirin dan memperkenalkan majlis. kedudukan dan pangkat masing-masing menggunakan panggilan hormat yang bersesuaian. .PENYEDIAAN TEKS y Teks juruacara yang baik dan mengikut protokol ialah berukuran setengah A4 kertas taip biasa. y Menyebut barisan tetamu yang hadir mengikut gelaran. y Memulakan dengan mengumumkan ketibaan tetamu kehormat dan meminta izin untuk memulakan majlis.

KANDUNGAN TEKS y NAMA MAJLIS y MUKA SURAT y BILANGAN PENGUMUMAN y PANDUAN (CUE)-Lihat apa yang sedang berlaku y MASA-Apa yang berlaku seperti dijadualkan y PENGUMUMAN (ANN)-Pengumuman ke atas apa yang sedang berlaku .

FORMAT TEKS JURUACARA MAJLIS: ISTIADAT PERTABALAN MASA 0900 s CUE Apabila paluan Nobat berhenti dan DYMM Seri PBY Di Pertuan Agong dan DYMM Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong sempurna bersemayam di atas singgahsana ANN(1) Datuk Paduka Maharaja Lela mengadap dan merafak sembah memohon ampuni limpah perkenan Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda YDA untuk istiadat Pertabalan dizahirkan .

y Ucapan pemakluman dan disampaikan secara hubungan dua hala dalam situasi formal atau tidak formal.TAKLIMAT Didefinisikan sebagai keterangan ringkas tentang sesuatu yang berlaku atau sesuatu yang dihasilkan. y Ada sesi soal jawab antara perucap dengan khalayak. y .

kata sapaan biasa atau salutasi protokol ‡ Kata alu-aluan ‡Pengenalan diri.FORMAT TAKLIMAT y Taklimat boleh dibahagikan kepada dua bentuk berdasarkan jenis atau taraf khalayaknya. jawatan ‡ Kandungan taklimat ‡ Penutup ‡Sesi soal jawab . Taklimat Satu Taraf (Sama Taraf) mengandungi : ‡ Tajuk ‡Salam. iaitu taklimat satu taraf dan taklimat dua taraf. organisasi.

salutasi protokol dan sapaan biasa ‡ Puji-pujian ‡Ringkasan penyampaian taklimat ‡ Kandungan ‡Sesi soal jawa .Taklimat Dua Taraf Khalayak mengandungi : ‡ Tajuk ‡Salam.

Apa yang khalayak ingin tahu = soal jawab y taklimat jenis ini memerlukan penyedian yang teliti terlebih dahulu.Apa yang hendak dimaklumkan y mempunyai TUJUAN untuk memberitahu maklumat tentang pihak yang menyampaikan taklimat itu. pengumpulan data dari soal selidik atau temubual serta menyusunnya dengan baik . 2.KANDUNGAN TAKLIMAT y Kandungan taklimat ditentukan oleh taraf khalayak dan bergantung kepada : 1. seperti membuat penyelidikan.

CARA PENYAMPAIAN y MENJELASKAN MAKLUMAT ASAS DAN y y y - PERKARA ± PERKARA BARU MEMBUAT DEMOKRASI MEMBERIKAN PENJELASAN LANJUT PENGGUNAAN BAHAN BANTU : OHP EDARAN RAJAH VIDEO/POWER POINT .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->