FLORA DAN FAUNA

DEFINISI FLORA DAN FAUNA
y

Menurut Kamus Dewan Flora bermaksud (Bio) keseluruhan tumbuh-tumbuhan yang terdapat di sesuatu daerah atau pada sesuatu masa. Manakala Fauna bermaksud (Bio) seluruh binatang yang hidup di sesuatu daerah tertentu. Kepupusan pula ditakrifkan sebagai habis semua sekali, hilang lenyap, binasa semuanya, punah.

y

DEFINISI LAIN BAGI FLORA DAN FAUNA Dalam botani. 1) Merujuk kepada "semua tumbuhan yang hidup di dalam sesuatu kawasan atau zaman". flora mempunyai dua maksud. khususnya tumbuhan yang asli. 2) Merujuk kepada "buku atau karya" yang memerihalkan spesies tumbuhan yang terdapat di dalam sesuatu kawasan atau zaman bagi tujuan pengenalpastian y .

. Istilah padanan untuk haiwan ialah fauna. yang merupakan dewi untuk bunga dalam mitologi Rom.y Istilah "flora" berasal daripada bahasa Latin. Flora.

y 200 spesies mamalia y 115 spesies ular y 80 spesies katak y 80 spesies cicak .CIRICIRI-CIRI FLORA DAN FAUNA Di semenanjung Malaysia terdapat lebih kurang. y 8000 spesies tumbuh ² tumbuhan berbunga y 2500 spesies pokok.

merah dan perang) dan alga mikroskop (alga biru hijau.FLORA Terdapat 377 spesies alga makroskop (seperti alga hijau. y . diatom dan dinoflagelat) di Malaysia. y Alga ini mendiami habitat seperti pantai batu dan berpasir. lumpur dan muara. terumbu karang.

500 spesies tumbuhan berbunga dan lebih daripada 1. manakala 582 dan 330 spesies diketahui terdapat di Sabah dan Sarawak y Malaysia juga sangat kaya dengan flora dan dianggarkan mengandungi kira-kira 12.100 spesies paku-pakis dan kumpulan paku-pakis. y .Sebanyak 475 spesies briofit direkodkan di Semenanjung Malaysia.

Malaysia menjadi tempat tinggal hampir 742 spesies burung. Sekurangkurangnya 522 spesies adalah spesies tempatan. 192 spesies bermigrasi dan 52 spesies tempatan dengan ciri bermigrasi. ikan paus dan dugong (Dugong dugon). . Sebanyak 22 mamalia laut direkodkan di Malaysia dan ini termasuk dolfin.FAUNA Terdapat 297 spesies mamalia darat di Malaysia.

500 spesies ikan laut boleh didapati di Malaysia. terdapat 290 spesies yang diketahui di Semenanjung Malaysia. y . y Bagi ikan air tawar. Selain itu.Bilangan spesies amfibia dan reptilia yang direkodkan di Malaysia adalah masingmasing 242 dan 567 spesies. manakala di Sabah dan Sarawak pula terdapat lebih daripada 100 dan 200 spesies masing-masing. sebanyak 1.

KEPUPUSAN FLORA DAN FAUNA HARIMAU BUAH SPESIES BARU PERIUK KERA RAFFLESIA KEINDAHAN FLORA .

buah-buahan. Pulau Rawa.TEMPAT YANG TERKENAL DENGAN FLORA DAN FAUNANYA DI MALAYSIA Taman Negara dimana kecantikan Flora dan keindahan Fauna boleh didapati di sini.sayuran dan ladang teh Rantau Abang yang terkenal dengan tempat penyu bertelur Pulau Sibu.    . Pulau Tioman dan Pulau Langkawi yang mana keindahan dan ketulenan batu karangnya dijaga rapi. Hutan Simpan Endau Rompin di mana hutan hujan tropika tumbuh subur di sini Hutan Tropika Sepilok Sabah yang terkenal di dunia dengan spesies Orang Utan Hutan Tropika Sarawak Cameron Highland yang terkenal dengan keindahan bunga-bungaan. sayur.

GAMBAR FLORA DAN FAUNA IGUANA KEINDAHAN BUNGA DI CAMERON HIGHLANDS LADANG STRAWBERI .

dan dikaji untuk mengawal dan memusnahkannya y .JENISJENIS-JENIS FLORA Flora asli: Flora asli sesuatu kawasan. pengelasan ini digunakan untuk tumbuhan yang dianggap tidak diingini. y Flora pertanian dan kebun bunga: Tumbuhan yang ditumbuh dengan senjaga oleh manusia. y Flora rumpai: Secara tradisi.

y Tumbuhan bukan vaskular y Tumbuhan vaskular y Tumbuhan koniferous (pinophyta atau gymnosperm y Tumbuhan berbunga ( angiosperm) y .CONTOHCONTOH-CONTOH FLORA Alga atau rumpai laut (seaweed). y Cendawan atau fungi.

JENISJENIS-JENIS FAUNA Mamalia y Reptilia y Amfibia y Omnivor y Ikan y Herbivor y .

NAMANAMA-NAMA SAINSTIFIK FLORA DAN FAUNA .

seorang naturalis yang mengadakan ekspedisi di Bengkulu pada tanggal 20 Mei 1818. Joseph Arnord. Nama tersebut diabadikan menjadi nama latin bungan ini oleh Robert Brown .Bunga Bangkai (Rafflesia Arnoldi) Ditemukan oleh rombongan Sir Stamfort (gubernur East Indi Company di Sumatera dan Jawa) dan Dr.

Falkland.Elang Laut Punggung Hitam (Thalassarche Melanophrys) Pada tahun 2002 populasinya tinggal 3 juta ekor. y Ia juga menyukai ikan kepiting. ia mulai masuk dalam kategori haiwan yang dilindungi. Campbell. Antipodes. Malvinas. dan Snares (Selandia Baru) y . Kep. Sejak itu. udang dan cumi-cumi y Bertubuh putih dan bersayap hitam y Banyak ditemui di Kep.

Sementara itu. 230 ekor lainnya hidup di dalam kandang pembiakan di Amerika Utara. menurut laporan access Bali online. .Jalak Bali (Lencopsar Rothcshildi) Tahun 2001. hanya ada 7 ekor burung Jalak Bali yang hidup bebas di Taman Nasional Bali Barat. Bulunyalah yang menjadi daya tarik Jalak Bali.

Di pipinya. Burung ini biasa bersarang berpasangan. terdapat pola berwarna biru membingkai matanya. Hujung sayapnya dihiasi warna hitam. .Burung ini berbadan putih.

v. Pembakaran Hutan PembukaanTanah Baru Pemburu Haram Peningkatan Suhu Dunia Pencemaran . iii. ii.FAKTORFAKTOR-FAKTOR KEPUPUSAN FLORA DAN FAUNA i. iv. Masalah pembalakan haram. vi.

Pendidikan dan Rekreasi Biokeselamatan .KEPENTINGAN FLORA DAN FAUNA    Faedah Ekonomi Jaminan Makanan Kestabilan Alam Sekitar Warisan Biologi Negara Nilai-Nilai Saintifik.

taman laut atau taman negara.LANGKAHLANGKAH-LANGKAH MENGATASI KEPUPUSAN FLORA DAN FAUNA Mengiktiraf lebih banyak kawasan hutan asli sebagai taman rekreasi . Memperketatkan akta dan tindakan undang-undang. .

000 Pelan Tindakan Kebangsaan Pendidikan Alam Sekitar 1986 Peraduan menulis esei . Penguatkuasaan Undang-undang oleh kerajaan Akta kualiti Alam Sekitar ( EQA) 1974 Pembuangan sisa minyak ke laut di denda RM 500..   Menjalankan usaha penyelidikan oleh FRIM. Perhilitan dan Jabatan Alam Sekitar.puisi dan kempen-kempen (Cintailah Sungai kita ) .