SEJARAH 21/2 KERJA KURSUS

Nama Calon: Daniel Lim Jhao Jian Tingkatan: 2A10 Nombor Kad Pengenalan: 950323-10-6045 Angka Giliran: Nama dan Alamat Sekolah: SMK Sultan Badlishah, Jalan Lunas, 09000 Kulim, Kedah. Tajuk Kerja Kursus: Sejarah Sekolah Nama Guru: Encik Zulkifli Skor:

Elemen Elemen 1 Mengumpul fakta sejarah Elemen 2 Merekod fakta sejarah Elemen 3 Penerapan unsur patriotisme Jumlah Markah Kod Tahap Pencapaian

Markah

……………………….. (Tandatangan Guru)

1

ELEMEN 1 Tajuk : ……………………………………………………………………………………........ ……………………………………………………………………………………….....

Senarai Semak:

Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Jurnal Akhbar

Sumber Buku Ilmiah

Tandakan ( / )

Majalah Orang Sumber Melawat Tempat Kajian Internet Televisyen Radio VCD/DVD Sumber Lain Markah

……………………….. (Tandatangan Guru)

2

TUGASAN 1:

ELEMEN 1: MENGUMPUL FAKTA

Senarai Semak:

Bil 1 2 3 4 5

Sumber

Catatan

3

(Tandatangan Guru) 4 ..ELEMEN 2 Tajuk: ………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………… Senarai Semak Bil. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Perkara Tajuk Kajian Senarai Kandungan Penghargaan Objektif Kajian Kaedah Kajian Hasil Kajian Rumusan Lampiran Rujukan Markah Tandakan ( / ) ……………………….

Akhir sekali kepada rakan-rakan sekelas kerana saling membantu dalam mendapatkan maklumatmaklumat yang diperlukan.ELEMEN 2: MEREKOD FAKTA SEJARAH Tajuk Kajian: Sejarah Sekolah Saya Daniel Lim Jhao Jian telah diarahkan oleh guru Sejarah untuk membuat satu Kerja Kursus Sejarah. Penghargaan Saya mengucapkan terima kasih kepada kedua-dua ibu bapa saya di atas sokongan moral dan kewangan yang telah diberikan sehingga saya dapat menjalankan dan menyempurnakan kajian ini. Saya telah menjalankan tajuk kajian “Sejarah Sekolah” . 5 . Tidak ketinggalan juga kepada guru sejarah saya iaitu Encik Zulkifli yang telah memberi segala bimbingan dan tunjuk ajar. Kajian ini dibuat supaya saya dapat mengaplikasikan segala pengetahuan dan kemahiran sejarah yang telah dipelajari dalam kehidupan harian. Saya juga ingin menyampaikan penghargaan kepada Tuan Pengetua kerana telah memberi keizinan kepada saya untuk menjalankan kerja lapangan serta menggunakan segala peralatan dan kemudahan yang diperlukan dalam menjalankan kajian ini. teguran dan nasihat yang amat berguna.

saya juga melayari internet untuk mencari maklumat tentang sejarah SMK Sultan Badlishah. Dia sering menceritakan kepada saya tentang sejarah sekolah. 6 . saya telah menggunakan beberapa kaedah untuk mendapatkan maklumat tentang sejarah SMK Sultan Badlishah. saya bertanya kepada guru-guru di SMK Sultan Badlishah untuk mengetahui sejarah sekolah dengan lebih lanjut. Mengetahui latar belakang SMK Sultan Badlishah 2. Mengenal pasti peristiwa penting SMK Sultan Badlishah 4.Objektif Kajian Saya menjalankan Kerja Kursus Sejarah dengan tujuan untuk memenuhi objektif tersebut: 1. Selain itu. Bapa saya merupakan bekas pelajar SMK Sultan Badlishah. Mengenali pengurus dan pentadbiran SMK Sultan Badlishah 3. Di samping itu. Mengkaji tentang prestasi SMK Sultan Badlishah Kaedah Kajian Semasa menjalankan kajian ini.

Kulim dan Bandar Baharu. Uniform sekolah pada waktu itu kemeja putih dan seluar pendek berwarna biru gelap. Dalam tahun 1953 sekolah ini sekali lagi menempa sejarahnya apabila namanya bertukar kepada Badlishah School sempena lawatan pertama Kebawah DYMM Sultan Badlishah pada Hari Ucapan dan Penyampaian Hadiah dan ditambah menjadi Sultan Badlishah School pada 1959.Kulim dan dikenali pada mulanya sebagai Government English School untuk menampung pelajar-pelajar ‘Special Malay’ dari daerah – daerah Sik. Enrolment Pertama – 80 orang pelajar terdiri daripada 2 kelas primary satu (20x2 orang ) dan 1 kelas “Special Malay” ( 40 orang ).Hasil Kajian 1. 7 .Tidak lama selepas ditubuhkan sekolah ini telah dikategorikan sebagai Sekolah Perdana(Premier School). Latar Belakang Sekolah Sekolah Menengah Sultan Badlishah diasaskan pada 8 Januari 1948 di bangunan Kedah Volunteer Force Drill. Mulai tahun 1959 juga pelajar perempuan diterima masuk sebagai pelajar. Pengetua pertamanya ialah Allyarham Tuan Haji Samsudin b.Mohd Yusof.

Dalam tempoh sepuluh tahun pembangunan fizikal berkembang dengan pesat. Bilik ERT 1.Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Badlishah merupakan sebuah sekolah menengah asrama harian yang mula menapakkan prestasi akademik yang membanggakan di antara tahun 1970 hingga 1980. 2. Tingkatan Enam aliran Sastera ditubuhkan dalam tahun 1974 manakala aliran Sains pula dimulakan dalam tahun 1977. 2. Bengkel Reka Cipta. 3. 3 dan 4 Blok F (Fatan) Bilik Kelas 1A7-1A9 Bilik Kelas 4S1 . Ini dapat dilihat dengan pertambahan blok makmal (1 tingkat ) dan blok makmal baru (2 tingkat ). Makmal Bestari. Bilik Guru Kanan dan Bilik Pengawas Bilik Kelas 5S1 – 5S5 (pagi) 3A9 / 1A51A6 (petang) Dewan Ibnu Sina Makmal Sains Menengah Rendah 1. 4 dan 5 Bilik Guru. Bilik Kaunseling. Bilik Biasiswa. Bilik Multimedia 3. NAMA BLOK Blok A (Amanah) Blok B (Bersih) Blok C (Cekal) Blok D (Dedikasi) Blok E (Ehsan) KEGUNAAN Bilik Unjuran 1. Blok H (Handal) Kantin Bilik Kelas 3A1 – 3A8. Bilik Blok G (Gigih) ERT 2. Galeri.4S6. 6AS1 – 6AS2 Blok I (Intelek) (pagi) / 6RS1. Di antara tahun 1981 hingga 1990 SMKSB terus mencipta sejarahnya. 8 . Proses pengajaran dan pembelajaran melalui pengantara Bahasa Melayu dari Tingkatan 1 hingga ke Tingkatan 6 telah dilaksanakan Blok baru tiga tingkat dibina untuk menampung keperluan bilik darjah. 6RS2 Bilik Kelas 2A1-2A12 Blok Induk Bilik Multimedia 2.

Bilik Server. Bilik Penolong Kanan Kokurikulum. Makmal Fizik 7 Baru dan 8. Bilik Penolong Kanan Baru HEM. Pusat Akses. Bilik Mesyuarat dan Kamar Syura. dan Bola Baling Gelanggang Tenis. Pejabat Sekolah. Bola Keranjang dan Bola Tampar Tempat Letak Tempat letak motosikal. kereta guru dan Kenderaan pelajar Tempat Letak Memuatkan sebuah bas dan 6 buah Bas Berbumbung kereta Laluan Dari pintu utama hingga Blok Intelek Berbumbung Pondok Tempat menunggu kenderaan pelajar Menunggu Makmal 2 makmal Komputer Kios Usahawan Pusat Jualan Usahawan Muda Muda Laman Pusat Kecergasan Fizikal Kecergasan 9 . Galeri Sains Lama Blok Makmal Makmal Kimia 5 dan 6. Bilik Cetak. Bilik Pengetua. Pusat Sumber dan Bilik Muzik Blok Klinik Klinik Gigi Blok Makmal Makmal 1. Bilik Tetamu. Bilik Penyelia Petang. Bilik Unit Bestari. Makmal Biologi 9 dan 10 Blok Dewan Dewan Samsudin Makmal Formula Makmal Formula 1 1 Blok Stor Sukan Stor Sukan Blok Bengkel Bengkel KH 1 – 4 Blok Surau Surau dan Bilik Wuduk Blok Kuarters 10 Kuarters Guru Blok Koperasi Koperasi Gelanggang Bola Sepak. Bilik Unit Peperiksaan. Hoki. Dewan Terbuka. Bilik Penolong Kanan Blok Pentadbiran Pentadbiran. Bola Padang Sekolah Jaring. Bilik BOSS. Bilik SeDAP.

Puan Hajah Miskiyah binti Abdul Razak ialah Penolong Kanan Hal Ehwal Murid. Tuan Haji Puzer bin Mohamad merupakan Penolong Kanan Pentadbiran sekolah. Beliau bertanggungjawab ke atas hal ehwal para pelajar. Jawatan Guru Kanan Sains dan Matematik disandang oleh Encik Khalili bin Khalid. Penolong Kanan Pentadbiran membantu Pengetua dalam pentadbiran sekolah. Puan Hajah Mahaya binti Marzuki merupakan Guru Kanan Kemanusiaan. Guru Kanan Bahasa dijawat oleh Puan Foo Kim Hwa.(DATA FIZIKAL SEKOLAH) 2. Pengurusan / Pentadbiran Sekolah Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Badlishah ialah Puan Hajah Azizah binti Rasol. 10 . Jawatan Penolong Kanan Kokurikulum pula disandang oleh Puan Rabiatul Alawiah binti Abdul Aziz. Encik Rahim bin Ibrahim pula merupakan Guru Disiplin sekolah. Beliau menguruskan pengajaran dan pembelajaran bagi sesi petang. Tuan Haji Zainol Abidin bin Lebai Hassan merupakan Penyelia Petang. terdapat guru-guru kanan yang mengetuai pembelajaran setiap matapelajaran. Beliau mengetuai kesemua urusan dan pentadbiran dalam sekolah. Penolong Kanan Kokurikulum menguruskan aktiviti-aktiviti sukan dan kokurikulum. Selain itu. Puan Norhashimah binti Abdul Majid merupakan Guru Kanan Teknik dan Vokasional.

11 .CARTA ORGANISASI PENTADBIRAN 2009 AZIZAH BINTI RASOL PENGETUA RABIATUL PUZER B ZAINOL ABIDIN ALAWIAH BT MISKIYAH BT MUHAMAD BIN LEBAI ABD AZIZ ABD RAZAK PENOLONG HASSAN PENOLONG PENOLONG KANAN PENYELIA KANAN KANAN HEM PENTADBIRAN PETANG KOKURIKULUM FOO KIM HWA GURU KANAN BAHASA NORHASHIMAH MAHAYA BT GURU KANAN BT ABD MAJID MARZUKY SAINS DAN GURU KANAN GURU KANAN MATEMATIK TEKNIK & KEMANUSIAAN VOKASIONAL BIODATA PENGETUA SMK SULTAN BADLISHAH: Azizah bt Rasol Pengetua SMK Sultan Badlishah Puan Azizah bt Rasol mempunyai Ijazah Sarjana Pengurusan dan Ijazah Sarjana Muda dengan Kepujian dan Diploma Pendidikan.

Beliau telah memegang jawatan Penolong Kanan dibeberapa buah sekolah dari Tahun 1993 hingga 1999. Kuching. Panel Penilai Kursus PTK Bagi Peserta Kategori DG44 DAN DG48 e. PanelL Pemeriksa Kertas Jawapan Tugasan Esei Bagi Kursus Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) Calon-Calon DG44 DAN DG48 f. London Untuk Program Sekolah Kluster. Peserta Kursus Di King’ Collage . Beliau telah menerima beberapa anugerah iaitu Anugerah Bintang Perkhidmatan Cemerlan Kedah (B. Panel temuduga calon-calon program kursus Diploma Pendidikan Lepasan Ijazah b. Panel Pembengkelan Sekolah Kluster Untuk Pembentukan Sekolah Kluster Malaysia c.C.K. Disamping itu juga beliau telah mendapat Anugerah Perkhidmatan Cemerlang Jabatan pelajaran Kedah pada tahun 2007 dan Anugerah Khas Pelajaran Daerah Kulim Bandar Baharu Pejabat Pendidikan Daerah Kulim Banadar baharu pada tahun 2008.Beliau telah mula berkhidmat sebagai guru penolong pada tahun 1979 di Sekolah Kerajaan Dato Pattinggi Hj Abd Ghafur. Dalam sumbangan profesional pula. Panel Penggubal Soalan Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) Untuk GuruGuru Kategori DG44 Dan DG48 d. Beliau memulakan tugas sebagai pengetua di SMK Taman Selasih pada Tahun 2000 dana pada 2001 hingga sekarang beliau menjadi pengetua di SMK Sultan Badlishah.) Kerajaan Negeri Kedah pada tahu 2007. 12 . beliau adalah: a.

DATA GURU KAUM / MELAYU CINA INDIA JUMLAH JUMLAH GRED L P L P L P L P BESAR DG54 DG48 DG44 DG41 DGA32 0 0 6 16 0 1 4 15 22 5 1 10 58 0 2 1 1 0 0 0 5 0 3 1 4 1 0 0 9 0 0 0 0 0 1 0 1 0 0 0 2 0 0 0 2 0 2 7 19 0 1 2 31 1 7 16 28 6 1 10 69 1 9 25 47 6 2 12 100 DGA29 0 GSTT 2 JUMLAH 25 DATA STAF BUKAN GURU KAUM / MELAYU CINA INDIA JUMLAH JUMLAH GRED L P L P L P L P BESAR N22 0 1 0 0 0 0 0 1 1 N17 0 3 0 0 0 0 0 3 3 N11 0 2 0 0 0 0 0 2 2 N1 5 2 0 0 0 0 5 2 7 C22 1 0 0 0 0 0 1 0 1 C17 0 3 0 0 0 0 0 3 3 FT17 1 0 0 0 0 0 1 0 1 R3 1 0 0 0 0 0 1 0 1 JUMLAH 8 12 0 0 0 0 8 12 20 (DATA STAF GURU DAN BUKAN GURU) 13 .

Hj. 09000 Kulim. 14 . Kulim Golf Resort. Lorong 2/3. Abdul Hamid Bin Hj. Taman Selasih.edu. Lunas Kedah. Kedah Tn.Mohamad Radzi Bin Ahmad(Ajk Waris) 1026. Rahim Bin Osman(Ajk Waris) 87. Taman Keranji. Mohd Noor Bin Jaafar(Ajk Waris) 197. Kedah En. Taman Desa Impian. Taman Keranji.jaring. PJK(Ajk Waris) 187.edu. Aziz(Ajk Waris) 358. e-mail: mdafif@pl. 09000 Kulim. Taman KTC 09000 Kulim. Kedah.moe.AHLI JAWANKUASA PIBG Hajjah Azizah Binti Rasol (Ex Officio) SMK Sultan Badlishah 09000 Kulim Kedah e-mail:Pengetua_ keb5027@.com En. Kedah En. Abd. Teh Sharifuddin Bin Abdullah(AJK Waris) 59. Lorong 2/3. 09000 Kulim.my Dr. Abdul Rahman Bin Ismail(Ajk Waris) 2173. Mohd Jafre Bin Zainol Abidin. 09000 Kulim.my Pn. Bashir Ali Bin Abd. PJK(YDP) 110. Kulim Hi-Tech. Jalan Kulim Height 1.my En. e-mail: aida_houseofbeauty@yahoo. Lorong Selasih 9E/4.my / jafre@usm. 09000 Kulim Kedah. Kedah. Mukri. Lorong KTC 4/15. Taman Merak. Taman Sang Kancil. Lorong Merak Satu.com fss_teh@oum. Kulim Kedah e-mail:tehkmk@hotmail. Noraida Binti Yahya (Naib YDP) 81. En. Lorong Bayan 1/2 Taman Bayan. 09000 Kulim Kedah En.

Kg. Khor Yong Hock(AJK Guru) SMK Sultan Badlishah 09000 Kulim Kedah En. Rabiatul Alawiyah Binti Abd. Taman Serai Wangi. Aziz(Ajk Guru) SMK Sultan Badlishah 09000 Kulim Kedah Pn. Zaini Binti Ismail(Pemeriksa Kira-kira) SMK Sultan Badlishah 09000 Kulim Kedah Khairul Nizam Bin Abdul Rahman(SU) 15 . Jalan Serai Wangi 2. Pari A/l Velautham(AJK Guru) SMK Sultan Badlishah 09000 Kulim Kedah Pn. Puzer Bin Mohamad(AJK Guru) SMK Sultan Badlishah 09000 Kulim Kedah En. Shahidah Bt. Abdul Rashid Bin Md. Ahmad (Ajk Guru) SMK Sultan Badlishah 09000 Kulim Kedah Ooi Lay See (Pemeriksa Kira-kira) SMK Sultan Badlishah 09000 Kulim Kedah Pn. 09000 Padang Serai. Keladi 09000 Kulim. Nor(Ajk Waris) 398. Kedah En. Kedah Encik Adnan Bin Ahmad(Pemeriksa Kira-kira) 138.En.

SMK Sultan Badlishah Kulim Kedah e-mail:nizam5726@yahoo.com Pn. Fatimah Binti Yusoff(Bendahari) SMK Sultan Badlishah Kulim Kedah (AHLI-AHLI JAWATANKUASA PIBG SEKOLAH SMK SULTAN BADLISHAH) KATA-KATA ALUAN YANG DIPERTUA PIBG 16 .

Kecemerlangan dalam pendidikan sering kali dikaitkan dengan keputusan yang baik dalam peperiksaan. Maka di sinilah peranan kita sebagai ibu bapa dan guru bersatu hati dan jiwa bersama-sama membantu anak-anak mencapai kecemerlangan. Alhamdulillah. Persatuan Ibu Bapa dan Guru SMK Sultan Badlishah berjaya melancar laman web ini. mempunyai budi pekerti yang mulia dan berhemah tinggi. Ibu bapa dan guru menaruh harapan yang tinggi kepada anak-anak dan pelajar-pelajar agar keputusan tersohor dicapai. bersyukur saya ke hadrat Allah SWT. Kita juga harus pastikan anak-anak kita cemerlang dalam moral dan budi pekerti. kejayaan diukur dengan jumlah A yang dapat dipungut dalam peperiksaan-peperiksaan awam. Sekian. terima kasih. PJK. Pada tahun lalu. kerana dengan limpah dan hidayahNya. pendidikan hari ini adalah satu cabaran yang amat getir kepada masyarakat kita. Ia memerlukan perancangan yang jitu dan pengorbanan yang tidak terhingga. Saya ingin mengucapkan tahniah kepada pengetua. Saya berdoa semoga kita semua dapat membentuk anak-anak kita di SMK Sultan Badlishah agar cemerlang dalam pelajaran. Tanggungjawab ini bukan saja tanggungjawab para guru tetapi adalah juga tanggungjawab ibu bapa di rumah. Bagi sekolah-sekolah yang terpilih seperti SMK Sultan Badlishah. Hubungan ibu bapa dan guru haruslah seperti kata perpatah Bagai Aur dengan Tebing. guru-guru dan ahli jawatankuasa PIBG dan ibu bapa semua kerana berjaya bergabung tenaga memastikan laman web ini dimanfaatkan sepenuhnya Sesungguhnya. tetapi kita perlu ingat bahawa kecemerlangan dalam peperiksaan adalah hanya sebahagian daripada kecemerlangan sebenar. Insyaallah. MOHAMAD JAFRE BIN ZAINOL ABIDIN. anak-anak kita telah berjaya dengan cemerlang dalam peperiksaan. Selamat maju jaya dan selamat melayari. kita semua tahu kejayaan tidak datang dengan mudah seperti yang bulat datang bergolek dan yang pipih datang melayang. Namun. Pendidikan yang ingin kita berikan kepada anak-anak kita adalah pendidikan yang menyeluruh. Kita tidak mahu menghasilkan orang pandai yang sombong.Bismillahirahmanirrahim. DR. Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera. Kita tidak mahu menghasilkan pelajar-pelajar yang tidak menghormati orang tua. YANG DIPERTUA PERSATUAN IBUBAPA DAN GURU 17 . harta benda awam dan tidak beretika. saling bantu membantu dan tolong menolong.

Hari Anugerah Cemerlang diadakan untuk 18 . Peristiwa Penting Dalam setahun.3. terdapat beberapa sambutan penting yang akan diadakan di sekolah. Antaranya ialah Hari Sukan. Hari Sukan diadakan bertujuan untuk menggiatkan para pelajar melibatkan diri dalam aktiviti sukan dan kokurikulum serta meningkatkan prestasi sukan para pelajar.

Program ini bertujuan menggalakkan para pelajar agar banyak membaca serta membuat rekod bacaan. (Pemenang Kejohanan Merentas Desa 2008) 19 . Pelbagai program khas yang ditujukan untuk guru akan diadakan semasa sambutan Hari Guru. Sultan Kedah dijemput ke sekolah untuk menyampaikan hadiah tersebut. Ia bertujuan untuk mengenang jasa guru-guru bagi mendidik para pelajar. slip keputusan peperiksaan pelajar akan diberi kepada waris pelajar. prestasi para pelajar dalam bahasa dapat ditingkatkan. sambutan Hari Guru juga diadakan. Pihak sekolah mengadakan Program Konferensi Waris selepas peperiksaan setiap penggal. pihak sekolah turut mengadakan Program Nilam pada setiap tahun. Semasa konferensi waris.memberikan hadiah dan sijil penghargaan kepada pelajar yang cemerlang dalam pelbagai bidang. Ia juga memberi peluang kepada waris pelajar untuk berbincang dengan guru-guru tentang prestasi anak mereka. Tambahan lagi. Selain itu. Dengan ini.

(Penyampaian cenderamata kepada Sultan Kedah pada Hari Anugerah Cemerlang 2009) (Suasana pentas pada Hari Anugerah Cemerlang 2009) 20 .

(Ketibaan Sultan Kedah di SMK Sultan Badlishah diiringi oleh para pelajar) (Sultan dan Sultanah ketika berada di atas pentas pada Hari Anugerah Cemerlang 2009) 21 .

Pencapaian SRP/PMR mencecah 100% selama tiga belas tahun berturut-turut ( 1987 hingga 1999 ) . Jabatan Pendidikan Kedah telah membuat keputusan menjadikannya sebagai Sekolah Kawalan (Control School) di Negeri Kedah. 22 .4. prestasi akademik sekolah semakin meningkat dan bermutu. Prestasi Sekolah Apabila sekolah ini semakin berkembang dan semakin dikenali. Dengan perkembangan ini .

menjadikannya setanding dengan manamana sekolah berasrama penuh di Malaysia . Pada tahun 1999 SMKSB telah memulakan sejarah barunya sebagai salah sebuah 90 sekolah perintis dalam projek rintis sekolah bestari Kementerian Pelajaran Malaysia .Pada tahun 1998 SMKSB. 23 . Pembinaan blok-blok baru tiga tingkat Bilik Darjah. Dalam keputusan PMR 1998.Seterusnya antara tahun 1991 hingga kini prestasi akademik pelajar-pelajar SMKSB dalam peperiksaan SPM/STPM berada di tahap “top 3” dan “top 5” di dalam negeri Kedah dari segi kuantiti dan kualiti . SMKSB adalah sekolah bestari dalam kategori B. SMKSB telah mencipta sejarah sebagai sekolah harian terbaik di Malaysia. mencapai usia 50 tahun dan menyambut perayaan Jubli Emas. pelbagai usaha gigih pengurusan sekolah ialah disertai komitmen semua pihak termasuk stake holders dapat dilihat ke arah menjayakan amanah yang dipertanggungjawabkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia tersebut. Dewan Makan dan Kantin menambahkan lagi keceriaan dan kemegahan SMKSB. Mulai tahun 1998 juga SMKSB menjadi sekolah sains harian dengan pengambilan pertama tingkatan 4 aliran Sains. Asrama Puteri .Ini adalah merupakan satu kejayaan yang melengkapkan sambutan Jubli Emas pada tahun berkenaan. Justeru itu. Pencapaian SMKSB terus cemerlang apabila dua kali dalam sejarah SMKSB keputusan peperiksaan SPMnya mencecah 100% iaitu pada tahun 1996 dan 1999.

Calo n8A 2005 2006 2007 2008 302 302 279 171 214 60 86 41 36 30 25 13 123 62 103 114 75 90 43 53 40 29 20 9 53 24 19 16 13 6 3 2 19 9 11 4 5 8 1 3 7 1 5 0 1 4 0 2 0 0 Mencapai 100% untuk 22 tahun berturut-turut ( 1987.2008) Jumlah Jumlah Tahun % Lulus Calon lulus 2000 206 206 100 2001 273 273 100 2002 303 303 100 2003 320 320 100 2004 302 302 100 2005 302 302 100 2006 279 279 100 2007 171 171 100 2008 214 214 100 (Analisis Keputusan PMR SMK Sultan Badlishah pada tahun 2004-2009) 24 .Analisis skor A PMR Tahun 2004-2008 7A6A5A4A3A2A1ATanpa ATahun 2004B il.

231 2007 5 14 24 14 11 14 25 44 39 28 16 7 4 .269 2006 7 13 10 10 12 16 20 35 34 31 19 18 6 .207 Prestasi SPM Tahun 2000-2008 Jumlah Tahun Bil Calon % Lulus Lulus 2000 141 140 99.Analisis Pencapaian Peperiksaan SPM Tahun 2004-2008 10A9A8A7A6A5A4A3A2A1A0ATHJumlah Tahun Lulus 12A1 1A 273 2005 9 19 15 14 16 28 50 32 38 31 11 4 .3 2001 144 144 100 2002 184 184 100 2003 215 215 100 2004 273 273 100 2005 269 269 100 2006 231 231 100 2007 245 245 100 2008 207 207 100 (Analisis Pencapaian Peperiksaan SPM Tahun 2004-2008) 25 .245 2008 7 16 16 13 8 14 18 27 32 30 12 11 3 .

Calon % lulus Lulus 2000 188 168 88. Jumlah Peratus 5P 4P 3P 2P 1P Calon Lulus Lulus 58 1 42 10 3 2 58 100 76 0 37 12 14 13 76 100 74 0 44 11 9 10 74 100 64 1 32 8 7 16 64 100 34 18 7 4 5 34 100 Prestasi STPM tahun 2000-2008 Jumlah Tahun Bil.38 2002 194 191 98.Analisis Pencapaian Peperiksaan STPM Tahun 2004-2008 Tahun 2004 2005 2006 2007 2008 Bil.45 2003 123 119 96.29 2001 162 161 99.75 2004 58 58 100 2005 2006 2007 2008 76 74 64 34 76 74 64 34 100 100 100 100 (Analisis Pencapaian Peperiksaan STPM Tahun 2004-2008) 26 .

PERINGKAT DAERAH TAHUN ANUGERAH 2008Pencapaian Terbaik Kokurikulum Kategori Sekolah Menengah 2005Pencapaian Terbaik Kokurikulum Kategori Sekolah Menengah 2005Anugerah Khas PPD Tempat Kedua Anugerah Kualiti Menteri Pelajaran 2004 2005Anugerah Kantin Terbaik Sekolah Menengah 2005Anugerah Kokurikulum Terbaik Sekolah Menengah 2005 Anugerah Khas Kecemerlangan Akademik(PMR.SPM dan STPM) 2004Anugerah STPM(Kategori Lulus Penuh 100%) 2004Anugerah Prestasi Sukan Terbaik Sekolah Menengah (Anugerah Sekolah Peringkat Daerah) 27 .

PERINGKAT NEGERI 28 .

Pertandingan Bahas Ala Parlimen Bahasa Melayu(Johan Negeri).Pertandingan Robotik Karnival Sains Teknologi Kebangsaan(Wakil Negeri).Pertandingan Inovasi Permainan Matematik”Nombor Ajaib” Anjuran Universiti Malaya(Johan Keseluruhan) Anugerah Pencapaian Terbaik Kokurikulum Akademik 2005.TAHUN ANUGERAH 2008Anugerah Kafeteria Terbaik Negeri Kedah Anjuran Kementerian Kesihatan 2007 2006 Anugerah Kualiti Menteri Pelajaran 2006(Perayaan Hari Guru Negeri 2007) Anugerah Sekolah Lima Bintang Versi 2(Sekolah Elit) Anugerah Pencapaian Terbaik Kokurikulum Akademik 2005.Bahas Bahasa Tamil(Johan Negeri).Public Speaking(Naib Johan Negeri) dan Choral Speaking(Naib Johan Negeri) Anugerah Khas Pra-Universiti(Peningkatan Prestasi Akademik 3 Tahun STPM 2003 – 2005) Johan Kuiz Pelancongan (Negeri) 2005Anugerah Khas Kecemerlangan Prestasi Akademik 2004Anugerah Guru Inovatif(Berkumpulan) Kategori Sekolah Menengah 2004 Anugerah Pencapaian Mata Pelajaran Terbaik STPM(Biologi dan Matematik) 29 2006 2006 2006 2006 2006 2006 2006 .Penulisan Esei Anjuran BPR(Naib Johan Negeri).Bahas Bahasa Cina(Ketiga Negeri) dan Koir(Ketiga Negeri) Anugerah Khas Pra-Universiti(Terbaik Mata Pelajaran Pengajian Am) STPM 2005 Anugerah Khas Pra-Universiti(Terbaik Prestasi Akademik STPM 2005) Anugerah Khas Kokurikulum Akademik 2005.Pertandingan Buku Skrap Kerjaya Sains(Naib Johan Negeri).

(Anugerah Sekolah Peringkat Negeri) PERINGKAT KEBANGSAAN TAHUN 2008 2006 2006 ANUGERAH Anugerah Sekolah Cemerlang 2008 Naib Johan Kebangsaan Toyota Eco Youth 2006: Energy Saving Project Anugerah Kualiti Menteri Pelajaran(Johan Kebangsaan) 2004Pertandingan Fizik Kebangsaan (Pra-U) 2004Anugerah Citra Majalah Sekolah Menengah Wilayah Utara Anugerah Kualiti Menteri Pelajaran Malaysia(Kategori Sekolah Menengah 2004 Harian Bandar) (Anugerah Sekolah Peringkat Kebangsaan) 30 .

PRESTASI KOKURIKULUM : UNIT BERUNIFORM MEI 2008 – MEI 2009 Bil Jenis Perta ndin ganP enca paia n 2 3 4 Kawad Kaki KRS Putera 2008 Ketua Platun KRS Putera Terbaik 2008 Pertandingan Kawad Kaki 2009 1. KRS Putera 4. Badan Kerajaan i) Kadet Bomba 2. KRS Puteri Ke-3 Zon/Daerah/Bahagian Johan Orienteering Johan Johan Johan Ke-3 Ke-2 Ke-3 Johan Johan (Prestasi Kokurikulum SMK Sultan Badlishah) 31 . Badan Bukan Kerajaan i) Pasukan Pengakap ii) Puteri Islam 3.

Sebagai kesimpulannya. Majalah Daya Karya SMK Sultan Badlishah 2008 2.Rumusan Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Badlishah merupakan sebuah Sekolah Bestari. “Sejarah Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Badlishah. Keluaran Ogos 2008 3. Ia mendapat gelaran ini kerana keputusannya yang amat cemerlang dalam bidang akademik. Rujukan 1. Banyak peristiwa penting yang disambut di sekolah pada setiap tahun bagi tujuan tertentu.html” . Sekolah kita mempunyai sistem pengurusan dan pentadbiran yang amat teratur. Buletin Semesta SMK Sultan Badlishah. melalui kajian ini saya dapat mengetahui sejarah SMK Sultan Badlishah dengan lebih jelas lagi terutamanya asalusul sekolah. Wikipedia 32 .

........... ........................ Senarai Semak Unsur Patriotisme 1 2 3 4 5 Markah Tandakan ( / ) ……………………….............................................................ELEMEN 3 Tajuk: .................................................................... 33 .......................................................................................

Selain itu. para remaja sepatutnya berbangga dirinya sebagai rakyat Malaysia. Mereka harus menghormati raja dan pemimpin negara sera jasa dan perjuangan yang dilakukan oleh tokoh-tokoh negara. 34 . Para remaja memainkan peranan yang amat penting bagi mengekalkan kemerdekaan negara kita. para remaja perlu bersemangat setia negara. Antaranya.(Tandatangan Guru) TUGASAN 2: ELEMEN 3: PENERAPAN UNSUR PATRIOTISME Tajuk: Peranan Remaja Dalam Mengekalkan Kemerdekaan Negara Malaysia Kemerdekaan yang sudah lama negara kita capai akan hilang sekiranya kita tidak berusaha mengekalkannya. Mereka hendaklah bersifat cinta akan bangsa dan negara serta taat setia kepada raja dan pemimpin negara.

bertolak ansur.Tambahan lagi. Akhir sekali. Mereka mesti sentiasa mematuhi peraturan dan undang-undang negara yang ditetapkan oleh kerajaan. Oleh itu. 35 . setiap remaja perlulah berdisiplin. setiap remaja perlu mengamalkan semangat kekitaan. Ini dapat membantu memajukan lagi negara Malaysia agar dapat bertanding dengn negara-negara lain. Di samping itu. mereka haruslah sentiasa berusaha dan bersikap produktif. bekerjasama serta hormat-menghormati antara satu sama lain tanpa mengira kaum dan agama. adalah wajar bagi setiap remaja untuk berusaha mengekalkan kemerdekaan negara. Peranan para remaja dalam mengekalkan kemerdekaan negara kita adalah amat penting. Para remaja mesti bersatu padu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful