SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN BANDAR RINCHING KAJIAN GEOTGRAFI TEMPATAN 2009

KAJIAN FUNGSI EKONOMI DAN PERKEMBANGANNYA DI BANDAR RINCHING,SEMENYIH,SELANGOR

NAMA MURID: THIVAGAR A/L PERGAS TINGKATAN : 2 GIGIH NAMA GURU : PN.NUR SALWATI BT ALI MARKAH :

.................................................................... …………………………………………………….

T.TANGAN MURID GURU

T.TANGAN

SENARAI KANDUNGAN

BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 TAJUK PENGHARGAAN PENDAHLUAN OBJEKTIF KAJIAN KAWASAN KAJIAN KAEDAH KAJIAN HASIL KAJIAN LAMPIRAN RUMUSAN RUJUKAN TAMAT MUKA SURAT .

OBJEKTIF KAJIAN .PENGHARGAAN Saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan ribuan terima kasih kepada guru geografi iaiti.Saya juga mengucapkan beribu terima kasih kepada pengetua sekolah iaiti Pn Latifah Binti Mohd Isa yang telah memberikan saya kebenaran untuk menjalankan kajian ini selepas waktu sekolah.saya bersyukur atas kerjasama kawan saya iaitu Eshwar dan Thivaraj yang menolong saya untuk mendapatkan maklumat bagi melaksanakan kajian ini. Puan Rohaidah yang telah meluangkan masanya menujuk ajar dan membimbing saya semasa menjalankan projek kajian geografi tempatan. Saya juga mengucapkan terima kasih kepada ayah dan ibu saya yang memberikan dorongan dan sokongan untuk saya menjalankan kajian ini.

kaca. Amalan kitar semula boleh menggurangkan penggunaan pelbagai sumber dan pencemaran.   Kitar semula bermaksud guna balik sesuatu bahan yang boleh dikitar semula.plastic.  KAWASAN KAJIAN . Jenis -jenis bahan kitar semula ialah kertas.getah dan sebagainya.

alat sukan.Bandar Rinching terletak berhampiran dengan pusat membeli-belah..dan komputer.Dahulunya kawasan ini adalah sebuah ladang kelapa sawit.Terdapat pelbagai jenis perniagaan dijalankan.Antaranya adalah sebagai tempat kediaman.perabot.Bentuk muka bumi di sini ialah tanah pamah beralun.barangan runcit.Kawasan ini mempunyai beberapa fungsi.Jenis perkhidmatan yang disediakan adalah seperti salun rambut.Kajang.buku.membuat cermin mata.Jalan yang menghubungkan kawasan ini dengan pusat bandar raya di Semenyih tidak begitu baik seperti yang terdapat pada hari ini. Kawasan perumahan ini dimajukan oleh Perbadanan Pembangunan Bandar (UDA).Jenis kegiatan ekonomi yang dijalankan di kawasan kajian saya adalah perniagaan dan perkhidmatan.dan lain-lain lagi. .Pelebaran dan peningkatan taraf jalan raya serta pembinaan lebuh raya telah memendekkan masa perjalanan kepada 5 minit.Taman ini terletak sepanjang Lebuh Raya KajangBeranang.00.Kedudukan kawasan perumahan ini ialah ke arah barat dari Semenyih dan jaraknya kira-kira 5 kilo meter. Tesco.Kawasan ini pula dimajukan pada 1970-an.ekonomi.hiasan.Semenyih Selangor.Tambang bagi murid yang menaiki bas awam dari Semenyih ke Bandar Rinching adalah RM 1.Bandar Rinching terletak di Hulu Langat. PENDAHULUAN .Contohnya perniagaan makanan.Taman perumahan ini dihubungkan dengan tempat-tempat lain seperti Pelangi Semenyih dan lain-lain lagi.dan sosial.pendidikan.

Tempoh masa kajian saya adalah lapan minggu sahaja.Ini membolehkan saya pergi ke tempat kajian dengan senang.Saya memilih kawasan ini kerana kawasan ini menjalankan amalan kitar semula. Saya memilih kawasan ini kerana ia berhampiran dengan tempat tinggal saya.Saya juga boleh dapatkan pelbagai maklumat daripada amalan ini.Tajuk tugasan geografi saya pada tahun ini ialah Amalan Kitar Semula.Terdapat beberapa sebab saya memilih kawasan ini sebagai kawasan kajian. KAEDAH KAJIAN .

MASJID.DAN JENIS KEGIATAN EKONOMI YANG DIJALANKAN. b)TEMU BUAL:  SEBELUM MEMULAKAN TEMU BUAL.KAMI MENCATATKAN APA YANG DIPERHATIKAN LIHAT BORANG LAMPIRAN 1.KAMI MENEMUBUAL SERAMAI 20 ORANG PELANGGAN YANG MENGUNJUNGI KEDAI-KEDAI TERSEBUT.KAMI MENYEDIAKAN BORANG SOAL SELIDIK.DAN KEDAI.KAMI MENCATAT JENIS PERNIAGAAN YANG DIJALANKAN DI KAWASAN INI.SILA LIHAT CONTOH DI LAMPIRAN 2.  KAMI JUGA MEMERHATIKAN CIRI KAWASAN KAJIAN DAN TEMPAT SEKITARNYA.KAMI MEREKODKAN CIRI PENTUNG SEPERTI KEDUDUKAN RUMAH.BERIKUT ADALAH KAEDAH KAJIAN YANG KAMI GUNAKAN SEMASA MENJALANKAN KAJIAN INI: a) PEMERHATIAN:  PEMERHATIAN DIBUAT TERHADAP BENTUK BENTUK MUKA BUMI KAWASAN KAJIAN.  SESI TEMU BUAL DI HADAPAN KEDAI-KEDAI DI SEPANJANG JALAN BANDAR RINCHING SEKSYEN 1. HASIL KAJIAN .FUNGSI PETEMPATAN.

TERDAPAT BANYAK BANGUNAN YANG MENEBABKAN KAWASAN INI PADAT.DARIPADA PEMERHATIAN.KEDAI MENJUAL PELBAGAI BARANGAN.DI SINI TERDAPAT BANYAK RUMAH. JENIS KIEGIATAN EKONOMI YANG DIJALANKAN IALAH PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN. .SAYA TELAH MEMBAHAGIKAN JENIS PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN YANG DIJALANKAN KEPADA TIGA KATEGORI.BANDAR RINCHING ADALAH SUATU KAWASAN PERUMAHAN YANG BESAR DAN DIDIAMI OLEH PENDUDUK BERBILANG BANGSA.PETA LAKAR .KEDAI. FOTO 1 MENUNJUKKAN SEBAHAGIAN DARIPADA KEDAI YANG TERDPAT DI SEPANJANG JALAN BANDAR RINCHING.KEADAAN BENTUK MUKA BUMINYA YANG HAMPIR RATA MEMUDAHKAN PEMBINAAN KAWASAN PERUMAHAN YANG LUAS.DAN KEDAI YANG MENYEDIAKAN PELBAGAI PERKHIDMATAN.IAITU KEDAI MENJUAL MAKANAN.DI BAHAGIAN BANDAR RINCHING DI LUAR KAWASAN KAJIAN SAYA BANYAK JUGA TERDAPAT KEDAI-KEDAI YANG LAIN.PUSAT MEMBELI-BELAH DAN KEMUDAHAN ASAS YANG LAIN.KAMI MENDAPATI BAHAWA PELBAGAI JENIS PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN DAPAT DPPEROLEH HANYA DARIPADA SEDERET KEDAI SAHAJA.DI BANDAR RINCHING TERDAPAT BANYAK JENIS PERNIAGAAN.

FOTO 1:KEDAI-KEDAI YANG TERDAPAT DI SEPANJANG JALAN BANDAR RINCHING .

SUSUNANYAN DALAM BENTUK JADUAL DAN GRAF. TERDAPAT JUGA KEDAI YANG MENJUAL BARANGAN LAIN SEPERTI a) MENJAHIT & MENJUAL KAIN-KEDAI JAHIT b)LOGAM-KEDAI HARDWARE SELAIN ITU.TERDAPAT PERNIAGAAN YANG MENJUAL PELBAGAI BARANGAN.FOTO 2:SALAH SATU KEDAI RUNCIT YANG TERDAPAT DI BANDAR RINCHING TERDAPAT PERNIAGAAN MENJUAL MAKANAN SEPERTI RESTORAN SALMAH BEEVI. .CONTOHNYA KEDAI YANG MENJUAL PERABOT SEPERTI PERABOT INAI-PENGEDAR PERABOT.LIHAT JADUAL 1 DAN GRAF 1.TERDAPAT KEDAI-KEDAI YANG MENYEDIAKAN PELBAGAI PERKHIDMATAN SEPERTI BERIKUT: a) KEDAI KECANTIKAN DAN SALOON RAMBUT-TOP MAN HAIR DRESSING SALOON b)KEDAI GAMBAR-KEDAI GAMBAR KODAK EKSPRESS c) KEDAI DOBI-DOBI LAUNDRERIER SAYA TELAH MENGUMPULKAN MAKLUMAT TENTANG JENIS PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN KEDAIKEDAI DI SEPANJANG JALAN BANDAR RINCHING.DAN SEBAGAINYA.

BUAHBUAHAN.BARANG RUNCIT DAN LAIN-LAIN LAGI.PELBAGAI PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN .LOKASI PERNIAGAAN IALAH DI PASAR BESAR IAITU TESCO.DAGING.TERDAPAT JUGA KAWASAN PERNIAGAAN SAYUR-SAYURAN. DI BANDAR RINCHING. TERDAPAT BEBERAPA FACTOR YANG MEMPENGARUHI KEGIATAN EKONOMI DI KAWASAN KAJIAN.KEDAI-KEDAI PELBAGAI BARANGAN PERKHIDMATAN MAKANAN JUMLAH 20 13 12 JADUAL 1:JENIS-JENIS PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN YANG DIJALANKAN KEDAI-KEDAI DISEPANJANG JALAN BANDAR RINCHING.

MENJADI SEBUAH KAWASAN PERUMAHAN YANG LENGKAP.PENDUDUK MEMBELI MAKANAN.BERSIH DAN TERANCANG. SELAI. .PELBAGAI BARANGAN.BANDAR RINCHING TELAH BERKEMBANG MENJADI SEBUAH PUSAT PERNIAGAAN DAN PERDAGANGAN YANG PENTING.PETA LAKAR 1 MENUNJUKKAN TERDAPAT BANYAK KAWASAN PERUMAHAN DI SEKITAR BANDAR RINCHING .DAPAT DIJALANKAN KERANA TERDAPAT PERMINTAAN DARIPADA PENDUDUK DI BANDAR RINCHINGDAN KAWASAN SEKITARNYA.DAN MENGGUNAKAN PERKHIDMATAN DI BANDAR RINCHING.BANDAR RINCHING JUGA MEMPUNYAI KEMUDAHAN INFRASTRUHTUR YANG BAIK DAN SISTEM PENGANKUTAN YANG CEKAP.

RUJUKAN 1) Buku teks 2) Internet : Geografi Tingkatan 3 terbitan Cerdik Publication Sdn. Bhd. . : www.com 3) Buku rujukan :Kitar semula terbitan Sasbadi Sdn.kitar semula. Bhd.