SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN BANDAR RINCHING KAJIAN GEOTGRAFI TEMPATAN 2009

KAJIAN FUNGSI EKONOMI DAN PERKEMBANGANNYA DI BANDAR RINCHING,SEMENYIH,SELANGOR

NAMA MURID: THIVAGAR A/L PERGAS TINGKATAN : 2 GIGIH NAMA GURU : PN.NUR SALWATI BT ALI MARKAH :

.................................................................... …………………………………………………….

T.TANGAN MURID GURU

T.TANGAN

SENARAI KANDUNGAN

BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 TAJUK PENGHARGAAN PENDAHLUAN OBJEKTIF KAJIAN KAWASAN KAJIAN KAEDAH KAJIAN HASIL KAJIAN LAMPIRAN RUMUSAN RUJUKAN TAMAT MUKA SURAT .

PENGHARGAAN Saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan ribuan terima kasih kepada guru geografi iaiti. Puan Rohaidah yang telah meluangkan masanya menujuk ajar dan membimbing saya semasa menjalankan projek kajian geografi tempatan.saya bersyukur atas kerjasama kawan saya iaitu Eshwar dan Thivaraj yang menolong saya untuk mendapatkan maklumat bagi melaksanakan kajian ini. Saya juga mengucapkan terima kasih kepada ayah dan ibu saya yang memberikan dorongan dan sokongan untuk saya menjalankan kajian ini.Saya juga mengucapkan beribu terima kasih kepada pengetua sekolah iaiti Pn Latifah Binti Mohd Isa yang telah memberikan saya kebenaran untuk menjalankan kajian ini selepas waktu sekolah. OBJEKTIF KAJIAN .

 KAWASAN KAJIAN .kaca.plastic. Jenis -jenis bahan kitar semula ialah kertas. Amalan kitar semula boleh menggurangkan penggunaan pelbagai sumber dan pencemaran.getah dan sebagainya.   Kitar semula bermaksud guna balik sesuatu bahan yang boleh dikitar semula.

Contohnya perniagaan makanan.alat sukan.Semenyih Selangor..00.Taman ini terletak sepanjang Lebuh Raya KajangBeranang.Bandar Rinching terletak berhampiran dengan pusat membeli-belah.Pelebaran dan peningkatan taraf jalan raya serta pembinaan lebuh raya telah memendekkan masa perjalanan kepada 5 minit.Dahulunya kawasan ini adalah sebuah ladang kelapa sawit.hiasan.dan sosial.Taman perumahan ini dihubungkan dengan tempat-tempat lain seperti Pelangi Semenyih dan lain-lain lagi.Tambang bagi murid yang menaiki bas awam dari Semenyih ke Bandar Rinching adalah RM 1.Kawasan ini mempunyai beberapa fungsi.Kajang.Kedudukan kawasan perumahan ini ialah ke arah barat dari Semenyih dan jaraknya kira-kira 5 kilo meter. Kawasan perumahan ini dimajukan oleh Perbadanan Pembangunan Bandar (UDA). .perabot.dan lain-lain lagi.dan komputer.Jalan yang menghubungkan kawasan ini dengan pusat bandar raya di Semenyih tidak begitu baik seperti yang terdapat pada hari ini. PENDAHULUAN .Jenis kegiatan ekonomi yang dijalankan di kawasan kajian saya adalah perniagaan dan perkhidmatan.Bandar Rinching terletak di Hulu Langat.membuat cermin mata.ekonomi.buku.Kawasan ini pula dimajukan pada 1970-an.Bentuk muka bumi di sini ialah tanah pamah beralun.Antaranya adalah sebagai tempat kediaman.Terdapat pelbagai jenis perniagaan dijalankan.barangan runcit. Tesco.pendidikan.Jenis perkhidmatan yang disediakan adalah seperti salun rambut.

KAEDAH KAJIAN .Ini membolehkan saya pergi ke tempat kajian dengan senang.Terdapat beberapa sebab saya memilih kawasan ini sebagai kawasan kajian.Tajuk tugasan geografi saya pada tahun ini ialah Amalan Kitar Semula.Saya memilih kawasan ini kerana kawasan ini menjalankan amalan kitar semula.Saya juga boleh dapatkan pelbagai maklumat daripada amalan ini. Tempoh masa kajian saya adalah lapan minggu sahaja. Saya memilih kawasan ini kerana ia berhampiran dengan tempat tinggal saya.

KAMI MEREKODKAN CIRI PENTUNG SEPERTI KEDUDUKAN RUMAH. HASIL KAJIAN .  KAMI JUGA MEMERHATIKAN CIRI KAWASAN KAJIAN DAN TEMPAT SEKITARNYA.KAMI MENCATAT JENIS PERNIAGAAN YANG DIJALANKAN DI KAWASAN INI.  SESI TEMU BUAL DI HADAPAN KEDAI-KEDAI DI SEPANJANG JALAN BANDAR RINCHING SEKSYEN 1.KAMI MENYEDIAKAN BORANG SOAL SELIDIK.DAN JENIS KEGIATAN EKONOMI YANG DIJALANKAN. b)TEMU BUAL:  SEBELUM MEMULAKAN TEMU BUAL.SILA LIHAT CONTOH DI LAMPIRAN 2.KAMI MENEMUBUAL SERAMAI 20 ORANG PELANGGAN YANG MENGUNJUNGI KEDAI-KEDAI TERSEBUT.FUNGSI PETEMPATAN.BERIKUT ADALAH KAEDAH KAJIAN YANG KAMI GUNAKAN SEMASA MENJALANKAN KAJIAN INI: a) PEMERHATIAN:  PEMERHATIAN DIBUAT TERHADAP BENTUK BENTUK MUKA BUMI KAWASAN KAJIAN.MASJID.DAN KEDAI.KAMI MENCATATKAN APA YANG DIPERHATIKAN LIHAT BORANG LAMPIRAN 1.

KEDAI MENJUAL PELBAGAI BARANGAN.PUSAT MEMBELI-BELAH DAN KEMUDAHAN ASAS YANG LAIN.KEADAAN BENTUK MUKA BUMINYA YANG HAMPIR RATA MEMUDAHKAN PEMBINAAN KAWASAN PERUMAHAN YANG LUAS.KEDAI.BANDAR RINCHING ADALAH SUATU KAWASAN PERUMAHAN YANG BESAR DAN DIDIAMI OLEH PENDUDUK BERBILANG BANGSA.DI BAHAGIAN BANDAR RINCHING DI LUAR KAWASAN KAJIAN SAYA BANYAK JUGA TERDAPAT KEDAI-KEDAI YANG LAIN.PETA LAKAR .SAYA TELAH MEMBAHAGIKAN JENIS PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN YANG DIJALANKAN KEPADA TIGA KATEGORI. FOTO 1 MENUNJUKKAN SEBAHAGIAN DARIPADA KEDAI YANG TERDPAT DI SEPANJANG JALAN BANDAR RINCHING. JENIS KIEGIATAN EKONOMI YANG DIJALANKAN IALAH PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN.DI SINI TERDAPAT BANYAK RUMAH.KAMI MENDAPATI BAHAWA PELBAGAI JENIS PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN DAPAT DPPEROLEH HANYA DARIPADA SEDERET KEDAI SAHAJA.IAITU KEDAI MENJUAL MAKANAN.DAN KEDAI YANG MENYEDIAKAN PELBAGAI PERKHIDMATAN.TERDAPAT BANYAK BANGUNAN YANG MENEBABKAN KAWASAN INI PADAT.DI BANDAR RINCHING TERDAPAT BANYAK JENIS PERNIAGAAN.DARIPADA PEMERHATIAN. .

FOTO 1:KEDAI-KEDAI YANG TERDAPAT DI SEPANJANG JALAN BANDAR RINCHING .

.DAN SEBAGAINYA.SUSUNANYAN DALAM BENTUK JADUAL DAN GRAF. TERDAPAT JUGA KEDAI YANG MENJUAL BARANGAN LAIN SEPERTI a) MENJAHIT & MENJUAL KAIN-KEDAI JAHIT b)LOGAM-KEDAI HARDWARE SELAIN ITU.FOTO 2:SALAH SATU KEDAI RUNCIT YANG TERDAPAT DI BANDAR RINCHING TERDAPAT PERNIAGAAN MENJUAL MAKANAN SEPERTI RESTORAN SALMAH BEEVI.LIHAT JADUAL 1 DAN GRAF 1.TERDAPAT PERNIAGAAN YANG MENJUAL PELBAGAI BARANGAN.TERDAPAT KEDAI-KEDAI YANG MENYEDIAKAN PELBAGAI PERKHIDMATAN SEPERTI BERIKUT: a) KEDAI KECANTIKAN DAN SALOON RAMBUT-TOP MAN HAIR DRESSING SALOON b)KEDAI GAMBAR-KEDAI GAMBAR KODAK EKSPRESS c) KEDAI DOBI-DOBI LAUNDRERIER SAYA TELAH MENGUMPULKAN MAKLUMAT TENTANG JENIS PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN KEDAIKEDAI DI SEPANJANG JALAN BANDAR RINCHING.CONTOHNYA KEDAI YANG MENJUAL PERABOT SEPERTI PERABOT INAI-PENGEDAR PERABOT.

LOKASI PERNIAGAAN IALAH DI PASAR BESAR IAITU TESCO.TERDAPAT JUGA KAWASAN PERNIAGAAN SAYUR-SAYURAN. DI BANDAR RINCHING.PELBAGAI PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN . TERDAPAT BEBERAPA FACTOR YANG MEMPENGARUHI KEGIATAN EKONOMI DI KAWASAN KAJIAN.BARANG RUNCIT DAN LAIN-LAIN LAGI.DAGING.KEDAI-KEDAI PELBAGAI BARANGAN PERKHIDMATAN MAKANAN JUMLAH 20 13 12 JADUAL 1:JENIS-JENIS PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN YANG DIJALANKAN KEDAI-KEDAI DISEPANJANG JALAN BANDAR RINCHING.BUAHBUAHAN.

PETA LAKAR 1 MENUNJUKKAN TERDAPAT BANYAK KAWASAN PERUMAHAN DI SEKITAR BANDAR RINCHING .DAPAT DIJALANKAN KERANA TERDAPAT PERMINTAAN DARIPADA PENDUDUK DI BANDAR RINCHINGDAN KAWASAN SEKITARNYA.BANDAR RINCHING TELAH BERKEMBANG MENJADI SEBUAH PUSAT PERNIAGAAN DAN PERDAGANGAN YANG PENTING. .MENJADI SEBUAH KAWASAN PERUMAHAN YANG LENGKAP.BANDAR RINCHING JUGA MEMPUNYAI KEMUDAHAN INFRASTRUHTUR YANG BAIK DAN SISTEM PENGANKUTAN YANG CEKAP. SELAI.BERSIH DAN TERANCANG.PENDUDUK MEMBELI MAKANAN.DAN MENGGUNAKAN PERKHIDMATAN DI BANDAR RINCHING.PELBAGAI BARANGAN.

kitar semula. Bhd. Bhd.com 3) Buku rujukan :Kitar semula terbitan Sasbadi Sdn.RUJUKAN 1) Buku teks 2) Internet : Geografi Tingkatan 3 terbitan Cerdik Publication Sdn. : www. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful