SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN BANDAR RINCHING KAJIAN GEOTGRAFI TEMPATAN 2009

KAJIAN FUNGSI EKONOMI DAN PERKEMBANGANNYA DI BANDAR RINCHING,SEMENYIH,SELANGOR

NAMA MURID: THIVAGAR A/L PERGAS TINGKATAN : 2 GIGIH NAMA GURU : PN.NUR SALWATI BT ALI MARKAH :

.................................................................... …………………………………………………….

T.TANGAN MURID GURU

T.TANGAN

SENARAI KANDUNGAN

BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 TAJUK PENGHARGAAN PENDAHLUAN OBJEKTIF KAJIAN KAWASAN KAJIAN KAEDAH KAJIAN HASIL KAJIAN LAMPIRAN RUMUSAN RUJUKAN TAMAT MUKA SURAT .

Puan Rohaidah yang telah meluangkan masanya menujuk ajar dan membimbing saya semasa menjalankan projek kajian geografi tempatan.saya bersyukur atas kerjasama kawan saya iaitu Eshwar dan Thivaraj yang menolong saya untuk mendapatkan maklumat bagi melaksanakan kajian ini.PENGHARGAAN Saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan ribuan terima kasih kepada guru geografi iaiti. OBJEKTIF KAJIAN . Saya juga mengucapkan terima kasih kepada ayah dan ibu saya yang memberikan dorongan dan sokongan untuk saya menjalankan kajian ini.Saya juga mengucapkan beribu terima kasih kepada pengetua sekolah iaiti Pn Latifah Binti Mohd Isa yang telah memberikan saya kebenaran untuk menjalankan kajian ini selepas waktu sekolah.

getah dan sebagainya. Jenis -jenis bahan kitar semula ialah kertas.kaca.   Kitar semula bermaksud guna balik sesuatu bahan yang boleh dikitar semula.  KAWASAN KAJIAN .plastic. Amalan kitar semula boleh menggurangkan penggunaan pelbagai sumber dan pencemaran.

Kawasan ini pula dimajukan pada 1970-an. Kawasan perumahan ini dimajukan oleh Perbadanan Pembangunan Bandar (UDA).membuat cermin mata.Taman ini terletak sepanjang Lebuh Raya KajangBeranang.Kedudukan kawasan perumahan ini ialah ke arah barat dari Semenyih dan jaraknya kira-kira 5 kilo meter.Semenyih Selangor.hiasan.dan sosial.Dahulunya kawasan ini adalah sebuah ladang kelapa sawit.Contohnya perniagaan makanan.Bandar Rinching terletak di Hulu Langat.dan komputer.pendidikan.Kajang.barangan runcit.00.ekonomi. Tesco. .Jalan yang menghubungkan kawasan ini dengan pusat bandar raya di Semenyih tidak begitu baik seperti yang terdapat pada hari ini. PENDAHULUAN .Tambang bagi murid yang menaiki bas awam dari Semenyih ke Bandar Rinching adalah RM 1.Taman perumahan ini dihubungkan dengan tempat-tempat lain seperti Pelangi Semenyih dan lain-lain lagi.Bentuk muka bumi di sini ialah tanah pamah beralun.Kawasan ini mempunyai beberapa fungsi.perabot.buku.dan lain-lain lagi.Jenis kegiatan ekonomi yang dijalankan di kawasan kajian saya adalah perniagaan dan perkhidmatan..Bandar Rinching terletak berhampiran dengan pusat membeli-belah.Jenis perkhidmatan yang disediakan adalah seperti salun rambut.alat sukan.Terdapat pelbagai jenis perniagaan dijalankan.Pelebaran dan peningkatan taraf jalan raya serta pembinaan lebuh raya telah memendekkan masa perjalanan kepada 5 minit.Antaranya adalah sebagai tempat kediaman.

KAEDAH KAJIAN . Tempoh masa kajian saya adalah lapan minggu sahaja.Ini membolehkan saya pergi ke tempat kajian dengan senang.Saya memilih kawasan ini kerana kawasan ini menjalankan amalan kitar semula.Tajuk tugasan geografi saya pada tahun ini ialah Amalan Kitar Semula.Terdapat beberapa sebab saya memilih kawasan ini sebagai kawasan kajian.Saya juga boleh dapatkan pelbagai maklumat daripada amalan ini. Saya memilih kawasan ini kerana ia berhampiran dengan tempat tinggal saya.

DAN JENIS KEGIATAN EKONOMI YANG DIJALANKAN.KAMI MENCATAT JENIS PERNIAGAAN YANG DIJALANKAN DI KAWASAN INI.KAMI MEREKODKAN CIRI PENTUNG SEPERTI KEDUDUKAN RUMAH.BERIKUT ADALAH KAEDAH KAJIAN YANG KAMI GUNAKAN SEMASA MENJALANKAN KAJIAN INI: a) PEMERHATIAN:  PEMERHATIAN DIBUAT TERHADAP BENTUK BENTUK MUKA BUMI KAWASAN KAJIAN.  KAMI JUGA MEMERHATIKAN CIRI KAWASAN KAJIAN DAN TEMPAT SEKITARNYA.KAMI MENYEDIAKAN BORANG SOAL SELIDIK.  SESI TEMU BUAL DI HADAPAN KEDAI-KEDAI DI SEPANJANG JALAN BANDAR RINCHING SEKSYEN 1. b)TEMU BUAL:  SEBELUM MEMULAKAN TEMU BUAL.SILA LIHAT CONTOH DI LAMPIRAN 2.MASJID.KAMI MENEMUBUAL SERAMAI 20 ORANG PELANGGAN YANG MENGUNJUNGI KEDAI-KEDAI TERSEBUT. HASIL KAJIAN .FUNGSI PETEMPATAN.DAN KEDAI.KAMI MENCATATKAN APA YANG DIPERHATIKAN LIHAT BORANG LAMPIRAN 1.

KAMI MENDAPATI BAHAWA PELBAGAI JENIS PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN DAPAT DPPEROLEH HANYA DARIPADA SEDERET KEDAI SAHAJA.TERDAPAT BANYAK BANGUNAN YANG MENEBABKAN KAWASAN INI PADAT.DI SINI TERDAPAT BANYAK RUMAH.DAN KEDAI YANG MENYEDIAKAN PELBAGAI PERKHIDMATAN. JENIS KIEGIATAN EKONOMI YANG DIJALANKAN IALAH PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN.PETA LAKAR . FOTO 1 MENUNJUKKAN SEBAHAGIAN DARIPADA KEDAI YANG TERDPAT DI SEPANJANG JALAN BANDAR RINCHING.IAITU KEDAI MENJUAL MAKANAN.PUSAT MEMBELI-BELAH DAN KEMUDAHAN ASAS YANG LAIN.KEDAI MENJUAL PELBAGAI BARANGAN. .KEDAI.KEADAAN BENTUK MUKA BUMINYA YANG HAMPIR RATA MEMUDAHKAN PEMBINAAN KAWASAN PERUMAHAN YANG LUAS.SAYA TELAH MEMBAHAGIKAN JENIS PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN YANG DIJALANKAN KEPADA TIGA KATEGORI.BANDAR RINCHING ADALAH SUATU KAWASAN PERUMAHAN YANG BESAR DAN DIDIAMI OLEH PENDUDUK BERBILANG BANGSA.DI BANDAR RINCHING TERDAPAT BANYAK JENIS PERNIAGAAN.DARIPADA PEMERHATIAN.DI BAHAGIAN BANDAR RINCHING DI LUAR KAWASAN KAJIAN SAYA BANYAK JUGA TERDAPAT KEDAI-KEDAI YANG LAIN.

FOTO 1:KEDAI-KEDAI YANG TERDAPAT DI SEPANJANG JALAN BANDAR RINCHING .

CONTOHNYA KEDAI YANG MENJUAL PERABOT SEPERTI PERABOT INAI-PENGEDAR PERABOT. .FOTO 2:SALAH SATU KEDAI RUNCIT YANG TERDAPAT DI BANDAR RINCHING TERDAPAT PERNIAGAAN MENJUAL MAKANAN SEPERTI RESTORAN SALMAH BEEVI.TERDAPAT PERNIAGAAN YANG MENJUAL PELBAGAI BARANGAN.TERDAPAT KEDAI-KEDAI YANG MENYEDIAKAN PELBAGAI PERKHIDMATAN SEPERTI BERIKUT: a) KEDAI KECANTIKAN DAN SALOON RAMBUT-TOP MAN HAIR DRESSING SALOON b)KEDAI GAMBAR-KEDAI GAMBAR KODAK EKSPRESS c) KEDAI DOBI-DOBI LAUNDRERIER SAYA TELAH MENGUMPULKAN MAKLUMAT TENTANG JENIS PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN KEDAIKEDAI DI SEPANJANG JALAN BANDAR RINCHING.DAN SEBAGAINYA.LIHAT JADUAL 1 DAN GRAF 1. TERDAPAT JUGA KEDAI YANG MENJUAL BARANGAN LAIN SEPERTI a) MENJAHIT & MENJUAL KAIN-KEDAI JAHIT b)LOGAM-KEDAI HARDWARE SELAIN ITU.SUSUNANYAN DALAM BENTUK JADUAL DAN GRAF.

LOKASI PERNIAGAAN IALAH DI PASAR BESAR IAITU TESCO.KEDAI-KEDAI PELBAGAI BARANGAN PERKHIDMATAN MAKANAN JUMLAH 20 13 12 JADUAL 1:JENIS-JENIS PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN YANG DIJALANKAN KEDAI-KEDAI DISEPANJANG JALAN BANDAR RINCHING.BARANG RUNCIT DAN LAIN-LAIN LAGI.TERDAPAT JUGA KAWASAN PERNIAGAAN SAYUR-SAYURAN.BUAHBUAHAN.DAGING. TERDAPAT BEBERAPA FACTOR YANG MEMPENGARUHI KEGIATAN EKONOMI DI KAWASAN KAJIAN.PELBAGAI PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN . DI BANDAR RINCHING.

BANDAR RINCHING TELAH BERKEMBANG MENJADI SEBUAH PUSAT PERNIAGAAN DAN PERDAGANGAN YANG PENTING.BERSIH DAN TERANCANG.PENDUDUK MEMBELI MAKANAN.DAN MENGGUNAKAN PERKHIDMATAN DI BANDAR RINCHING.DAPAT DIJALANKAN KERANA TERDAPAT PERMINTAAN DARIPADA PENDUDUK DI BANDAR RINCHINGDAN KAWASAN SEKITARNYA.MENJADI SEBUAH KAWASAN PERUMAHAN YANG LENGKAP.BANDAR RINCHING JUGA MEMPUNYAI KEMUDAHAN INFRASTRUHTUR YANG BAIK DAN SISTEM PENGANKUTAN YANG CEKAP. .PETA LAKAR 1 MENUNJUKKAN TERDAPAT BANYAK KAWASAN PERUMAHAN DI SEKITAR BANDAR RINCHING .PELBAGAI BARANGAN. SELAI.

RUJUKAN 1) Buku teks 2) Internet : Geografi Tingkatan 3 terbitan Cerdik Publication Sdn.com 3) Buku rujukan :Kitar semula terbitan Sasbadi Sdn.kitar semula. Bhd. Bhd. . : www.