SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN BANDAR RINCHING KAJIAN GEOTGRAFI TEMPATAN 2009

KAJIAN FUNGSI EKONOMI DAN PERKEMBANGANNYA DI BANDAR RINCHING,SEMENYIH,SELANGOR

NAMA MURID: THIVAGAR A/L PERGAS TINGKATAN : 2 GIGIH NAMA GURU : PN.NUR SALWATI BT ALI MARKAH :

.................................................................... …………………………………………………….

T.TANGAN MURID GURU

T.TANGAN

SENARAI KANDUNGAN

BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 TAJUK PENGHARGAAN PENDAHLUAN OBJEKTIF KAJIAN KAWASAN KAJIAN KAEDAH KAJIAN HASIL KAJIAN LAMPIRAN RUMUSAN RUJUKAN TAMAT MUKA SURAT .

Puan Rohaidah yang telah meluangkan masanya menujuk ajar dan membimbing saya semasa menjalankan projek kajian geografi tempatan. OBJEKTIF KAJIAN . Saya juga mengucapkan terima kasih kepada ayah dan ibu saya yang memberikan dorongan dan sokongan untuk saya menjalankan kajian ini.saya bersyukur atas kerjasama kawan saya iaitu Eshwar dan Thivaraj yang menolong saya untuk mendapatkan maklumat bagi melaksanakan kajian ini.PENGHARGAAN Saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan ribuan terima kasih kepada guru geografi iaiti.Saya juga mengucapkan beribu terima kasih kepada pengetua sekolah iaiti Pn Latifah Binti Mohd Isa yang telah memberikan saya kebenaran untuk menjalankan kajian ini selepas waktu sekolah.

 KAWASAN KAJIAN . Jenis -jenis bahan kitar semula ialah kertas.   Kitar semula bermaksud guna balik sesuatu bahan yang boleh dikitar semula.plastic. Amalan kitar semula boleh menggurangkan penggunaan pelbagai sumber dan pencemaran.kaca.getah dan sebagainya.

dan lain-lain lagi.Jalan yang menghubungkan kawasan ini dengan pusat bandar raya di Semenyih tidak begitu baik seperti yang terdapat pada hari ini.Kawasan ini pula dimajukan pada 1970-an.barangan runcit.pendidikan.ekonomi.Semenyih Selangor.membuat cermin mata..dan komputer.00. PENDAHULUAN .alat sukan.Taman ini terletak sepanjang Lebuh Raya KajangBeranang.perabot. Tesco.Jenis kegiatan ekonomi yang dijalankan di kawasan kajian saya adalah perniagaan dan perkhidmatan.Terdapat pelbagai jenis perniagaan dijalankan.Dahulunya kawasan ini adalah sebuah ladang kelapa sawit.Kawasan ini mempunyai beberapa fungsi.Taman perumahan ini dihubungkan dengan tempat-tempat lain seperti Pelangi Semenyih dan lain-lain lagi.hiasan.Antaranya adalah sebagai tempat kediaman.dan sosial.Kedudukan kawasan perumahan ini ialah ke arah barat dari Semenyih dan jaraknya kira-kira 5 kilo meter.Jenis perkhidmatan yang disediakan adalah seperti salun rambut.Bentuk muka bumi di sini ialah tanah pamah beralun. Kawasan perumahan ini dimajukan oleh Perbadanan Pembangunan Bandar (UDA).Pelebaran dan peningkatan taraf jalan raya serta pembinaan lebuh raya telah memendekkan masa perjalanan kepada 5 minit. .Kajang.Bandar Rinching terletak berhampiran dengan pusat membeli-belah.Tambang bagi murid yang menaiki bas awam dari Semenyih ke Bandar Rinching adalah RM 1.Bandar Rinching terletak di Hulu Langat.Contohnya perniagaan makanan.buku.

Saya memilih kawasan ini kerana kawasan ini menjalankan amalan kitar semula.Ini membolehkan saya pergi ke tempat kajian dengan senang.Tajuk tugasan geografi saya pada tahun ini ialah Amalan Kitar Semula.Terdapat beberapa sebab saya memilih kawasan ini sebagai kawasan kajian. Tempoh masa kajian saya adalah lapan minggu sahaja.Saya juga boleh dapatkan pelbagai maklumat daripada amalan ini. Saya memilih kawasan ini kerana ia berhampiran dengan tempat tinggal saya. KAEDAH KAJIAN .

SILA LIHAT CONTOH DI LAMPIRAN 2.BERIKUT ADALAH KAEDAH KAJIAN YANG KAMI GUNAKAN SEMASA MENJALANKAN KAJIAN INI: a) PEMERHATIAN:  PEMERHATIAN DIBUAT TERHADAP BENTUK BENTUK MUKA BUMI KAWASAN KAJIAN.KAMI MENCATAT JENIS PERNIAGAAN YANG DIJALANKAN DI KAWASAN INI.KAMI MENYEDIAKAN BORANG SOAL SELIDIK. HASIL KAJIAN .KAMI MENEMUBUAL SERAMAI 20 ORANG PELANGGAN YANG MENGUNJUNGI KEDAI-KEDAI TERSEBUT. b)TEMU BUAL:  SEBELUM MEMULAKAN TEMU BUAL.MASJID.DAN JENIS KEGIATAN EKONOMI YANG DIJALANKAN.  SESI TEMU BUAL DI HADAPAN KEDAI-KEDAI DI SEPANJANG JALAN BANDAR RINCHING SEKSYEN 1.FUNGSI PETEMPATAN.KAMI MEREKODKAN CIRI PENTUNG SEPERTI KEDUDUKAN RUMAH.DAN KEDAI.KAMI MENCATATKAN APA YANG DIPERHATIKAN LIHAT BORANG LAMPIRAN 1.  KAMI JUGA MEMERHATIKAN CIRI KAWASAN KAJIAN DAN TEMPAT SEKITARNYA.

JENIS KIEGIATAN EKONOMI YANG DIJALANKAN IALAH PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN.DARIPADA PEMERHATIAN.KAMI MENDAPATI BAHAWA PELBAGAI JENIS PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN DAPAT DPPEROLEH HANYA DARIPADA SEDERET KEDAI SAHAJA.IAITU KEDAI MENJUAL MAKANAN.PETA LAKAR .KEDAI MENJUAL PELBAGAI BARANGAN.DI BANDAR RINCHING TERDAPAT BANYAK JENIS PERNIAGAAN.KEADAAN BENTUK MUKA BUMINYA YANG HAMPIR RATA MEMUDAHKAN PEMBINAAN KAWASAN PERUMAHAN YANG LUAS.DI SINI TERDAPAT BANYAK RUMAH.SAYA TELAH MEMBAHAGIKAN JENIS PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN YANG DIJALANKAN KEPADA TIGA KATEGORI.DI BAHAGIAN BANDAR RINCHING DI LUAR KAWASAN KAJIAN SAYA BANYAK JUGA TERDAPAT KEDAI-KEDAI YANG LAIN.TERDAPAT BANYAK BANGUNAN YANG MENEBABKAN KAWASAN INI PADAT.DAN KEDAI YANG MENYEDIAKAN PELBAGAI PERKHIDMATAN.KEDAI.BANDAR RINCHING ADALAH SUATU KAWASAN PERUMAHAN YANG BESAR DAN DIDIAMI OLEH PENDUDUK BERBILANG BANGSA. FOTO 1 MENUNJUKKAN SEBAHAGIAN DARIPADA KEDAI YANG TERDPAT DI SEPANJANG JALAN BANDAR RINCHING.PUSAT MEMBELI-BELAH DAN KEMUDAHAN ASAS YANG LAIN. .

FOTO 1:KEDAI-KEDAI YANG TERDAPAT DI SEPANJANG JALAN BANDAR RINCHING .

FOTO 2:SALAH SATU KEDAI RUNCIT YANG TERDAPAT DI BANDAR RINCHING TERDAPAT PERNIAGAAN MENJUAL MAKANAN SEPERTI RESTORAN SALMAH BEEVI. .DAN SEBAGAINYA. TERDAPAT JUGA KEDAI YANG MENJUAL BARANGAN LAIN SEPERTI a) MENJAHIT & MENJUAL KAIN-KEDAI JAHIT b)LOGAM-KEDAI HARDWARE SELAIN ITU.TERDAPAT PERNIAGAAN YANG MENJUAL PELBAGAI BARANGAN.TERDAPAT KEDAI-KEDAI YANG MENYEDIAKAN PELBAGAI PERKHIDMATAN SEPERTI BERIKUT: a) KEDAI KECANTIKAN DAN SALOON RAMBUT-TOP MAN HAIR DRESSING SALOON b)KEDAI GAMBAR-KEDAI GAMBAR KODAK EKSPRESS c) KEDAI DOBI-DOBI LAUNDRERIER SAYA TELAH MENGUMPULKAN MAKLUMAT TENTANG JENIS PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN KEDAIKEDAI DI SEPANJANG JALAN BANDAR RINCHING.SUSUNANYAN DALAM BENTUK JADUAL DAN GRAF.CONTOHNYA KEDAI YANG MENJUAL PERABOT SEPERTI PERABOT INAI-PENGEDAR PERABOT.LIHAT JADUAL 1 DAN GRAF 1.

DAGING.BUAHBUAHAN.PELBAGAI PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN . TERDAPAT BEBERAPA FACTOR YANG MEMPENGARUHI KEGIATAN EKONOMI DI KAWASAN KAJIAN.BARANG RUNCIT DAN LAIN-LAIN LAGI. DI BANDAR RINCHING.TERDAPAT JUGA KAWASAN PERNIAGAAN SAYUR-SAYURAN.LOKASI PERNIAGAAN IALAH DI PASAR BESAR IAITU TESCO.KEDAI-KEDAI PELBAGAI BARANGAN PERKHIDMATAN MAKANAN JUMLAH 20 13 12 JADUAL 1:JENIS-JENIS PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN YANG DIJALANKAN KEDAI-KEDAI DISEPANJANG JALAN BANDAR RINCHING.

.BANDAR RINCHING TELAH BERKEMBANG MENJADI SEBUAH PUSAT PERNIAGAAN DAN PERDAGANGAN YANG PENTING.DAPAT DIJALANKAN KERANA TERDAPAT PERMINTAAN DARIPADA PENDUDUK DI BANDAR RINCHINGDAN KAWASAN SEKITARNYA.BERSIH DAN TERANCANG.PETA LAKAR 1 MENUNJUKKAN TERDAPAT BANYAK KAWASAN PERUMAHAN DI SEKITAR BANDAR RINCHING . SELAI.MENJADI SEBUAH KAWASAN PERUMAHAN YANG LENGKAP.PENDUDUK MEMBELI MAKANAN.PELBAGAI BARANGAN.BANDAR RINCHING JUGA MEMPUNYAI KEMUDAHAN INFRASTRUHTUR YANG BAIK DAN SISTEM PENGANKUTAN YANG CEKAP.DAN MENGGUNAKAN PERKHIDMATAN DI BANDAR RINCHING.

Bhd. Bhd. : www.RUJUKAN 1) Buku teks 2) Internet : Geografi Tingkatan 3 terbitan Cerdik Publication Sdn. .com 3) Buku rujukan :Kitar semula terbitan Sasbadi Sdn.kitar semula.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful