SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN BANDAR RINCHING KAJIAN GEOTGRAFI TEMPATAN 2009

KAJIAN FUNGSI EKONOMI DAN PERKEMBANGANNYA DI BANDAR RINCHING,SEMENYIH,SELANGOR

NAMA MURID: THIVAGAR A/L PERGAS TINGKATAN : 2 GIGIH NAMA GURU : PN.NUR SALWATI BT ALI MARKAH :

.................................................................... …………………………………………………….

T.TANGAN MURID GURU

T.TANGAN

SENARAI KANDUNGAN

BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 TAJUK PENGHARGAAN PENDAHLUAN OBJEKTIF KAJIAN KAWASAN KAJIAN KAEDAH KAJIAN HASIL KAJIAN LAMPIRAN RUMUSAN RUJUKAN TAMAT MUKA SURAT .

Saya juga mengucapkan beribu terima kasih kepada pengetua sekolah iaiti Pn Latifah Binti Mohd Isa yang telah memberikan saya kebenaran untuk menjalankan kajian ini selepas waktu sekolah. OBJEKTIF KAJIAN .saya bersyukur atas kerjasama kawan saya iaitu Eshwar dan Thivaraj yang menolong saya untuk mendapatkan maklumat bagi melaksanakan kajian ini. Puan Rohaidah yang telah meluangkan masanya menujuk ajar dan membimbing saya semasa menjalankan projek kajian geografi tempatan.PENGHARGAAN Saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan ribuan terima kasih kepada guru geografi iaiti. Saya juga mengucapkan terima kasih kepada ayah dan ibu saya yang memberikan dorongan dan sokongan untuk saya menjalankan kajian ini.

Jenis -jenis bahan kitar semula ialah kertas.   Kitar semula bermaksud guna balik sesuatu bahan yang boleh dikitar semula. Amalan kitar semula boleh menggurangkan penggunaan pelbagai sumber dan pencemaran.plastic.kaca.getah dan sebagainya.  KAWASAN KAJIAN .

Taman perumahan ini dihubungkan dengan tempat-tempat lain seperti Pelangi Semenyih dan lain-lain lagi.Kajang.Kawasan ini mempunyai beberapa fungsi.00.buku. Tesco.Jenis kegiatan ekonomi yang dijalankan di kawasan kajian saya adalah perniagaan dan perkhidmatan. .Dahulunya kawasan ini adalah sebuah ladang kelapa sawit.hiasan.Contohnya perniagaan makanan.alat sukan.Bandar Rinching terletak berhampiran dengan pusat membeli-belah.Jalan yang menghubungkan kawasan ini dengan pusat bandar raya di Semenyih tidak begitu baik seperti yang terdapat pada hari ini.Bandar Rinching terletak di Hulu Langat.dan sosial.Terdapat pelbagai jenis perniagaan dijalankan.dan lain-lain lagi. PENDAHULUAN .barangan runcit.pendidikan.Semenyih Selangor. Kawasan perumahan ini dimajukan oleh Perbadanan Pembangunan Bandar (UDA).Antaranya adalah sebagai tempat kediaman.Taman ini terletak sepanjang Lebuh Raya KajangBeranang.dan komputer.perabot.membuat cermin mata.Pelebaran dan peningkatan taraf jalan raya serta pembinaan lebuh raya telah memendekkan masa perjalanan kepada 5 minit.Bentuk muka bumi di sini ialah tanah pamah beralun.Kawasan ini pula dimajukan pada 1970-an.ekonomi.Kedudukan kawasan perumahan ini ialah ke arah barat dari Semenyih dan jaraknya kira-kira 5 kilo meter.Tambang bagi murid yang menaiki bas awam dari Semenyih ke Bandar Rinching adalah RM 1..Jenis perkhidmatan yang disediakan adalah seperti salun rambut.

KAEDAH KAJIAN .Tajuk tugasan geografi saya pada tahun ini ialah Amalan Kitar Semula.Ini membolehkan saya pergi ke tempat kajian dengan senang. Tempoh masa kajian saya adalah lapan minggu sahaja.Terdapat beberapa sebab saya memilih kawasan ini sebagai kawasan kajian.Saya memilih kawasan ini kerana kawasan ini menjalankan amalan kitar semula.Saya juga boleh dapatkan pelbagai maklumat daripada amalan ini. Saya memilih kawasan ini kerana ia berhampiran dengan tempat tinggal saya.

HASIL KAJIAN .KAMI MENYEDIAKAN BORANG SOAL SELIDIK.  KAMI JUGA MEMERHATIKAN CIRI KAWASAN KAJIAN DAN TEMPAT SEKITARNYA.FUNGSI PETEMPATAN.DAN KEDAI.  SESI TEMU BUAL DI HADAPAN KEDAI-KEDAI DI SEPANJANG JALAN BANDAR RINCHING SEKSYEN 1.KAMI MENCATAT JENIS PERNIAGAAN YANG DIJALANKAN DI KAWASAN INI.KAMI MENEMUBUAL SERAMAI 20 ORANG PELANGGAN YANG MENGUNJUNGI KEDAI-KEDAI TERSEBUT.KAMI MENCATATKAN APA YANG DIPERHATIKAN LIHAT BORANG LAMPIRAN 1.SILA LIHAT CONTOH DI LAMPIRAN 2.MASJID.KAMI MEREKODKAN CIRI PENTUNG SEPERTI KEDUDUKAN RUMAH.BERIKUT ADALAH KAEDAH KAJIAN YANG KAMI GUNAKAN SEMASA MENJALANKAN KAJIAN INI: a) PEMERHATIAN:  PEMERHATIAN DIBUAT TERHADAP BENTUK BENTUK MUKA BUMI KAWASAN KAJIAN. b)TEMU BUAL:  SEBELUM MEMULAKAN TEMU BUAL.DAN JENIS KEGIATAN EKONOMI YANG DIJALANKAN.

DARIPADA PEMERHATIAN.KEDAI. JENIS KIEGIATAN EKONOMI YANG DIJALANKAN IALAH PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN. FOTO 1 MENUNJUKKAN SEBAHAGIAN DARIPADA KEDAI YANG TERDPAT DI SEPANJANG JALAN BANDAR RINCHING.DI BAHAGIAN BANDAR RINCHING DI LUAR KAWASAN KAJIAN SAYA BANYAK JUGA TERDAPAT KEDAI-KEDAI YANG LAIN.BANDAR RINCHING ADALAH SUATU KAWASAN PERUMAHAN YANG BESAR DAN DIDIAMI OLEH PENDUDUK BERBILANG BANGSA.DAN KEDAI YANG MENYEDIAKAN PELBAGAI PERKHIDMATAN.DI BANDAR RINCHING TERDAPAT BANYAK JENIS PERNIAGAAN.KAMI MENDAPATI BAHAWA PELBAGAI JENIS PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN DAPAT DPPEROLEH HANYA DARIPADA SEDERET KEDAI SAHAJA. .IAITU KEDAI MENJUAL MAKANAN.KEDAI MENJUAL PELBAGAI BARANGAN.TERDAPAT BANYAK BANGUNAN YANG MENEBABKAN KAWASAN INI PADAT.KEADAAN BENTUK MUKA BUMINYA YANG HAMPIR RATA MEMUDAHKAN PEMBINAAN KAWASAN PERUMAHAN YANG LUAS.PUSAT MEMBELI-BELAH DAN KEMUDAHAN ASAS YANG LAIN.DI SINI TERDAPAT BANYAK RUMAH.SAYA TELAH MEMBAHAGIKAN JENIS PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN YANG DIJALANKAN KEPADA TIGA KATEGORI.PETA LAKAR .

FOTO 1:KEDAI-KEDAI YANG TERDAPAT DI SEPANJANG JALAN BANDAR RINCHING .

.SUSUNANYAN DALAM BENTUK JADUAL DAN GRAF.TERDAPAT KEDAI-KEDAI YANG MENYEDIAKAN PELBAGAI PERKHIDMATAN SEPERTI BERIKUT: a) KEDAI KECANTIKAN DAN SALOON RAMBUT-TOP MAN HAIR DRESSING SALOON b)KEDAI GAMBAR-KEDAI GAMBAR KODAK EKSPRESS c) KEDAI DOBI-DOBI LAUNDRERIER SAYA TELAH MENGUMPULKAN MAKLUMAT TENTANG JENIS PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN KEDAIKEDAI DI SEPANJANG JALAN BANDAR RINCHING.CONTOHNYA KEDAI YANG MENJUAL PERABOT SEPERTI PERABOT INAI-PENGEDAR PERABOT.LIHAT JADUAL 1 DAN GRAF 1.FOTO 2:SALAH SATU KEDAI RUNCIT YANG TERDAPAT DI BANDAR RINCHING TERDAPAT PERNIAGAAN MENJUAL MAKANAN SEPERTI RESTORAN SALMAH BEEVI.TERDAPAT PERNIAGAAN YANG MENJUAL PELBAGAI BARANGAN. TERDAPAT JUGA KEDAI YANG MENJUAL BARANGAN LAIN SEPERTI a) MENJAHIT & MENJUAL KAIN-KEDAI JAHIT b)LOGAM-KEDAI HARDWARE SELAIN ITU.DAN SEBAGAINYA.

LOKASI PERNIAGAAN IALAH DI PASAR BESAR IAITU TESCO.DAGING.KEDAI-KEDAI PELBAGAI BARANGAN PERKHIDMATAN MAKANAN JUMLAH 20 13 12 JADUAL 1:JENIS-JENIS PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN YANG DIJALANKAN KEDAI-KEDAI DISEPANJANG JALAN BANDAR RINCHING.BARANG RUNCIT DAN LAIN-LAIN LAGI.PELBAGAI PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN . DI BANDAR RINCHING.TERDAPAT JUGA KAWASAN PERNIAGAAN SAYUR-SAYURAN.BUAHBUAHAN. TERDAPAT BEBERAPA FACTOR YANG MEMPENGARUHI KEGIATAN EKONOMI DI KAWASAN KAJIAN.

PETA LAKAR 1 MENUNJUKKAN TERDAPAT BANYAK KAWASAN PERUMAHAN DI SEKITAR BANDAR RINCHING .BANDAR RINCHING TELAH BERKEMBANG MENJADI SEBUAH PUSAT PERNIAGAAN DAN PERDAGANGAN YANG PENTING.PELBAGAI BARANGAN. SELAI.BERSIH DAN TERANCANG.BANDAR RINCHING JUGA MEMPUNYAI KEMUDAHAN INFRASTRUHTUR YANG BAIK DAN SISTEM PENGANKUTAN YANG CEKAP.PENDUDUK MEMBELI MAKANAN.DAPAT DIJALANKAN KERANA TERDAPAT PERMINTAAN DARIPADA PENDUDUK DI BANDAR RINCHINGDAN KAWASAN SEKITARNYA.MENJADI SEBUAH KAWASAN PERUMAHAN YANG LENGKAP. .DAN MENGGUNAKAN PERKHIDMATAN DI BANDAR RINCHING.

Bhd. Bhd. : www.kitar semula.com 3) Buku rujukan :Kitar semula terbitan Sasbadi Sdn. .RUJUKAN 1) Buku teks 2) Internet : Geografi Tingkatan 3 terbitan Cerdik Publication Sdn.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful