P. 1
Folio Geografi

Folio Geografi

|Views: 593|Likes:
Dipublikasikan oleh Sittarth Ramesh

More info:

Published by: Sittarth Ramesh on Sep 08, 2010
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/07/2012

pdf

text

original

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN BANDAR RINCHING KAJIAN GEOTGRAFI TEMPATAN 2009

KAJIAN FUNGSI EKONOMI DAN PERKEMBANGANNYA DI BANDAR RINCHING,SEMENYIH,SELANGOR

NAMA MURID: THIVAGAR A/L PERGAS TINGKATAN : 2 GIGIH NAMA GURU : PN.NUR SALWATI BT ALI MARKAH :

.................................................................... …………………………………………………….

T.TANGAN MURID GURU

T.TANGAN

SENARAI KANDUNGAN

BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 TAJUK PENGHARGAAN PENDAHLUAN OBJEKTIF KAJIAN KAWASAN KAJIAN KAEDAH KAJIAN HASIL KAJIAN LAMPIRAN RUMUSAN RUJUKAN TAMAT MUKA SURAT .

saya bersyukur atas kerjasama kawan saya iaitu Eshwar dan Thivaraj yang menolong saya untuk mendapatkan maklumat bagi melaksanakan kajian ini.Saya juga mengucapkan beribu terima kasih kepada pengetua sekolah iaiti Pn Latifah Binti Mohd Isa yang telah memberikan saya kebenaran untuk menjalankan kajian ini selepas waktu sekolah. Saya juga mengucapkan terima kasih kepada ayah dan ibu saya yang memberikan dorongan dan sokongan untuk saya menjalankan kajian ini. OBJEKTIF KAJIAN . Puan Rohaidah yang telah meluangkan masanya menujuk ajar dan membimbing saya semasa menjalankan projek kajian geografi tempatan.PENGHARGAAN Saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan ribuan terima kasih kepada guru geografi iaiti.

kaca.  KAWASAN KAJIAN .plastic.   Kitar semula bermaksud guna balik sesuatu bahan yang boleh dikitar semula.getah dan sebagainya. Amalan kitar semula boleh menggurangkan penggunaan pelbagai sumber dan pencemaran. Jenis -jenis bahan kitar semula ialah kertas.

Jenis kegiatan ekonomi yang dijalankan di kawasan kajian saya adalah perniagaan dan perkhidmatan.Bandar Rinching terletak berhampiran dengan pusat membeli-belah.Tambang bagi murid yang menaiki bas awam dari Semenyih ke Bandar Rinching adalah RM 1.Terdapat pelbagai jenis perniagaan dijalankan. Kawasan perumahan ini dimajukan oleh Perbadanan Pembangunan Bandar (UDA). Tesco.hiasan.Dahulunya kawasan ini adalah sebuah ladang kelapa sawit.00. .Jalan yang menghubungkan kawasan ini dengan pusat bandar raya di Semenyih tidak begitu baik seperti yang terdapat pada hari ini..Kawasan ini pula dimajukan pada 1970-an.Jenis perkhidmatan yang disediakan adalah seperti salun rambut.Taman perumahan ini dihubungkan dengan tempat-tempat lain seperti Pelangi Semenyih dan lain-lain lagi.Bandar Rinching terletak di Hulu Langat.Kajang.dan komputer.alat sukan.dan sosial.Semenyih Selangor.ekonomi.Antaranya adalah sebagai tempat kediaman.Taman ini terletak sepanjang Lebuh Raya KajangBeranang.pendidikan.dan lain-lain lagi.membuat cermin mata.Bentuk muka bumi di sini ialah tanah pamah beralun.Kawasan ini mempunyai beberapa fungsi.perabot.Kedudukan kawasan perumahan ini ialah ke arah barat dari Semenyih dan jaraknya kira-kira 5 kilo meter.Contohnya perniagaan makanan. PENDAHULUAN .buku.barangan runcit.Pelebaran dan peningkatan taraf jalan raya serta pembinaan lebuh raya telah memendekkan masa perjalanan kepada 5 minit.

Terdapat beberapa sebab saya memilih kawasan ini sebagai kawasan kajian. Saya memilih kawasan ini kerana ia berhampiran dengan tempat tinggal saya.Tajuk tugasan geografi saya pada tahun ini ialah Amalan Kitar Semula.Saya memilih kawasan ini kerana kawasan ini menjalankan amalan kitar semula.Ini membolehkan saya pergi ke tempat kajian dengan senang. Tempoh masa kajian saya adalah lapan minggu sahaja.Saya juga boleh dapatkan pelbagai maklumat daripada amalan ini. KAEDAH KAJIAN .

KAMI MEREKODKAN CIRI PENTUNG SEPERTI KEDUDUKAN RUMAH. b)TEMU BUAL:  SEBELUM MEMULAKAN TEMU BUAL.KAMI MENCATAT JENIS PERNIAGAAN YANG DIJALANKAN DI KAWASAN INI. HASIL KAJIAN .KAMI MENYEDIAKAN BORANG SOAL SELIDIK.DAN KEDAI.SILA LIHAT CONTOH DI LAMPIRAN 2.KAMI MENEMUBUAL SERAMAI 20 ORANG PELANGGAN YANG MENGUNJUNGI KEDAI-KEDAI TERSEBUT.KAMI MENCATATKAN APA YANG DIPERHATIKAN LIHAT BORANG LAMPIRAN 1.  SESI TEMU BUAL DI HADAPAN KEDAI-KEDAI DI SEPANJANG JALAN BANDAR RINCHING SEKSYEN 1.DAN JENIS KEGIATAN EKONOMI YANG DIJALANKAN.MASJID.FUNGSI PETEMPATAN.  KAMI JUGA MEMERHATIKAN CIRI KAWASAN KAJIAN DAN TEMPAT SEKITARNYA.BERIKUT ADALAH KAEDAH KAJIAN YANG KAMI GUNAKAN SEMASA MENJALANKAN KAJIAN INI: a) PEMERHATIAN:  PEMERHATIAN DIBUAT TERHADAP BENTUK BENTUK MUKA BUMI KAWASAN KAJIAN.

PUSAT MEMBELI-BELAH DAN KEMUDAHAN ASAS YANG LAIN.DAN KEDAI YANG MENYEDIAKAN PELBAGAI PERKHIDMATAN.BANDAR RINCHING ADALAH SUATU KAWASAN PERUMAHAN YANG BESAR DAN DIDIAMI OLEH PENDUDUK BERBILANG BANGSA.SAYA TELAH MEMBAHAGIKAN JENIS PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN YANG DIJALANKAN KEPADA TIGA KATEGORI.DI BAHAGIAN BANDAR RINCHING DI LUAR KAWASAN KAJIAN SAYA BANYAK JUGA TERDAPAT KEDAI-KEDAI YANG LAIN.KAMI MENDAPATI BAHAWA PELBAGAI JENIS PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN DAPAT DPPEROLEH HANYA DARIPADA SEDERET KEDAI SAHAJA. JENIS KIEGIATAN EKONOMI YANG DIJALANKAN IALAH PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN.KEDAI MENJUAL PELBAGAI BARANGAN.TERDAPAT BANYAK BANGUNAN YANG MENEBABKAN KAWASAN INI PADAT.DI BANDAR RINCHING TERDAPAT BANYAK JENIS PERNIAGAAN. FOTO 1 MENUNJUKKAN SEBAHAGIAN DARIPADA KEDAI YANG TERDPAT DI SEPANJANG JALAN BANDAR RINCHING. .KEADAAN BENTUK MUKA BUMINYA YANG HAMPIR RATA MEMUDAHKAN PEMBINAAN KAWASAN PERUMAHAN YANG LUAS.IAITU KEDAI MENJUAL MAKANAN.PETA LAKAR .DI SINI TERDAPAT BANYAK RUMAH.KEDAI.DARIPADA PEMERHATIAN.

FOTO 1:KEDAI-KEDAI YANG TERDAPAT DI SEPANJANG JALAN BANDAR RINCHING .

CONTOHNYA KEDAI YANG MENJUAL PERABOT SEPERTI PERABOT INAI-PENGEDAR PERABOT.TERDAPAT KEDAI-KEDAI YANG MENYEDIAKAN PELBAGAI PERKHIDMATAN SEPERTI BERIKUT: a) KEDAI KECANTIKAN DAN SALOON RAMBUT-TOP MAN HAIR DRESSING SALOON b)KEDAI GAMBAR-KEDAI GAMBAR KODAK EKSPRESS c) KEDAI DOBI-DOBI LAUNDRERIER SAYA TELAH MENGUMPULKAN MAKLUMAT TENTANG JENIS PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN KEDAIKEDAI DI SEPANJANG JALAN BANDAR RINCHING.LIHAT JADUAL 1 DAN GRAF 1.SUSUNANYAN DALAM BENTUK JADUAL DAN GRAF.FOTO 2:SALAH SATU KEDAI RUNCIT YANG TERDAPAT DI BANDAR RINCHING TERDAPAT PERNIAGAAN MENJUAL MAKANAN SEPERTI RESTORAN SALMAH BEEVI. TERDAPAT JUGA KEDAI YANG MENJUAL BARANGAN LAIN SEPERTI a) MENJAHIT & MENJUAL KAIN-KEDAI JAHIT b)LOGAM-KEDAI HARDWARE SELAIN ITU.DAN SEBAGAINYA. .TERDAPAT PERNIAGAAN YANG MENJUAL PELBAGAI BARANGAN.

PELBAGAI PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN . DI BANDAR RINCHING. TERDAPAT BEBERAPA FACTOR YANG MEMPENGARUHI KEGIATAN EKONOMI DI KAWASAN KAJIAN.BUAHBUAHAN.KEDAI-KEDAI PELBAGAI BARANGAN PERKHIDMATAN MAKANAN JUMLAH 20 13 12 JADUAL 1:JENIS-JENIS PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN YANG DIJALANKAN KEDAI-KEDAI DISEPANJANG JALAN BANDAR RINCHING.TERDAPAT JUGA KAWASAN PERNIAGAAN SAYUR-SAYURAN.LOKASI PERNIAGAAN IALAH DI PASAR BESAR IAITU TESCO.DAGING.BARANG RUNCIT DAN LAIN-LAIN LAGI.

MENJADI SEBUAH KAWASAN PERUMAHAN YANG LENGKAP.PETA LAKAR 1 MENUNJUKKAN TERDAPAT BANYAK KAWASAN PERUMAHAN DI SEKITAR BANDAR RINCHING .DAPAT DIJALANKAN KERANA TERDAPAT PERMINTAAN DARIPADA PENDUDUK DI BANDAR RINCHINGDAN KAWASAN SEKITARNYA.BANDAR RINCHING TELAH BERKEMBANG MENJADI SEBUAH PUSAT PERNIAGAAN DAN PERDAGANGAN YANG PENTING.BANDAR RINCHING JUGA MEMPUNYAI KEMUDAHAN INFRASTRUHTUR YANG BAIK DAN SISTEM PENGANKUTAN YANG CEKAP.PENDUDUK MEMBELI MAKANAN. . SELAI.BERSIH DAN TERANCANG.PELBAGAI BARANGAN.DAN MENGGUNAKAN PERKHIDMATAN DI BANDAR RINCHING.

Bhd.com 3) Buku rujukan :Kitar semula terbitan Sasbadi Sdn.kitar semula. . Bhd. : www.RUJUKAN 1) Buku teks 2) Internet : Geografi Tingkatan 3 terbitan Cerdik Publication Sdn.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->