SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN BANDAR RINCHING KAJIAN GEOTGRAFI TEMPATAN 2009

KAJIAN FUNGSI EKONOMI DAN PERKEMBANGANNYA DI BANDAR RINCHING,SEMENYIH,SELANGOR

NAMA MURID: THIVAGAR A/L PERGAS TINGKATAN : 2 GIGIH NAMA GURU : PN.NUR SALWATI BT ALI MARKAH :

.................................................................... …………………………………………………….

T.TANGAN MURID GURU

T.TANGAN

SENARAI KANDUNGAN

BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 TAJUK PENGHARGAAN PENDAHLUAN OBJEKTIF KAJIAN KAWASAN KAJIAN KAEDAH KAJIAN HASIL KAJIAN LAMPIRAN RUMUSAN RUJUKAN TAMAT MUKA SURAT .

OBJEKTIF KAJIAN .PENGHARGAAN Saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan ribuan terima kasih kepada guru geografi iaiti. Puan Rohaidah yang telah meluangkan masanya menujuk ajar dan membimbing saya semasa menjalankan projek kajian geografi tempatan. Saya juga mengucapkan terima kasih kepada ayah dan ibu saya yang memberikan dorongan dan sokongan untuk saya menjalankan kajian ini.saya bersyukur atas kerjasama kawan saya iaitu Eshwar dan Thivaraj yang menolong saya untuk mendapatkan maklumat bagi melaksanakan kajian ini.Saya juga mengucapkan beribu terima kasih kepada pengetua sekolah iaiti Pn Latifah Binti Mohd Isa yang telah memberikan saya kebenaran untuk menjalankan kajian ini selepas waktu sekolah.

getah dan sebagainya. Amalan kitar semula boleh menggurangkan penggunaan pelbagai sumber dan pencemaran.  KAWASAN KAJIAN . Jenis -jenis bahan kitar semula ialah kertas.kaca.plastic.   Kitar semula bermaksud guna balik sesuatu bahan yang boleh dikitar semula.

buku.pendidikan.Taman ini terletak sepanjang Lebuh Raya KajangBeranang.00.Jalan yang menghubungkan kawasan ini dengan pusat bandar raya di Semenyih tidak begitu baik seperti yang terdapat pada hari ini.membuat cermin mata.Contohnya perniagaan makanan.Kajang.Bentuk muka bumi di sini ialah tanah pamah beralun.alat sukan.Bandar Rinching terletak di Hulu Langat.perabot.Kedudukan kawasan perumahan ini ialah ke arah barat dari Semenyih dan jaraknya kira-kira 5 kilo meter.Pelebaran dan peningkatan taraf jalan raya serta pembinaan lebuh raya telah memendekkan masa perjalanan kepada 5 minit.Kawasan ini pula dimajukan pada 1970-an..Semenyih Selangor.Jenis kegiatan ekonomi yang dijalankan di kawasan kajian saya adalah perniagaan dan perkhidmatan.Tambang bagi murid yang menaiki bas awam dari Semenyih ke Bandar Rinching adalah RM 1.ekonomi.barangan runcit.Taman perumahan ini dihubungkan dengan tempat-tempat lain seperti Pelangi Semenyih dan lain-lain lagi.Antaranya adalah sebagai tempat kediaman.Bandar Rinching terletak berhampiran dengan pusat membeli-belah. .dan komputer.Jenis perkhidmatan yang disediakan adalah seperti salun rambut.dan lain-lain lagi. Kawasan perumahan ini dimajukan oleh Perbadanan Pembangunan Bandar (UDA).hiasan.dan sosial.Kawasan ini mempunyai beberapa fungsi. PENDAHULUAN . Tesco.Dahulunya kawasan ini adalah sebuah ladang kelapa sawit.Terdapat pelbagai jenis perniagaan dijalankan.

Tempoh masa kajian saya adalah lapan minggu sahaja.Ini membolehkan saya pergi ke tempat kajian dengan senang.Terdapat beberapa sebab saya memilih kawasan ini sebagai kawasan kajian.Saya juga boleh dapatkan pelbagai maklumat daripada amalan ini. Saya memilih kawasan ini kerana ia berhampiran dengan tempat tinggal saya.Saya memilih kawasan ini kerana kawasan ini menjalankan amalan kitar semula. KAEDAH KAJIAN .Tajuk tugasan geografi saya pada tahun ini ialah Amalan Kitar Semula.

SILA LIHAT CONTOH DI LAMPIRAN 2.DAN JENIS KEGIATAN EKONOMI YANG DIJALANKAN.KAMI MEREKODKAN CIRI PENTUNG SEPERTI KEDUDUKAN RUMAH.KAMI MENCATATKAN APA YANG DIPERHATIKAN LIHAT BORANG LAMPIRAN 1.  SESI TEMU BUAL DI HADAPAN KEDAI-KEDAI DI SEPANJANG JALAN BANDAR RINCHING SEKSYEN 1.BERIKUT ADALAH KAEDAH KAJIAN YANG KAMI GUNAKAN SEMASA MENJALANKAN KAJIAN INI: a) PEMERHATIAN:  PEMERHATIAN DIBUAT TERHADAP BENTUK BENTUK MUKA BUMI KAWASAN KAJIAN. b)TEMU BUAL:  SEBELUM MEMULAKAN TEMU BUAL.MASJID.DAN KEDAI.KAMI MENEMUBUAL SERAMAI 20 ORANG PELANGGAN YANG MENGUNJUNGI KEDAI-KEDAI TERSEBUT.KAMI MENYEDIAKAN BORANG SOAL SELIDIK.FUNGSI PETEMPATAN.  KAMI JUGA MEMERHATIKAN CIRI KAWASAN KAJIAN DAN TEMPAT SEKITARNYA.KAMI MENCATAT JENIS PERNIAGAAN YANG DIJALANKAN DI KAWASAN INI. HASIL KAJIAN .

KEDAI MENJUAL PELBAGAI BARANGAN.DI BAHAGIAN BANDAR RINCHING DI LUAR KAWASAN KAJIAN SAYA BANYAK JUGA TERDAPAT KEDAI-KEDAI YANG LAIN.IAITU KEDAI MENJUAL MAKANAN.KAMI MENDAPATI BAHAWA PELBAGAI JENIS PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN DAPAT DPPEROLEH HANYA DARIPADA SEDERET KEDAI SAHAJA. FOTO 1 MENUNJUKKAN SEBAHAGIAN DARIPADA KEDAI YANG TERDPAT DI SEPANJANG JALAN BANDAR RINCHING.DAN KEDAI YANG MENYEDIAKAN PELBAGAI PERKHIDMATAN.PUSAT MEMBELI-BELAH DAN KEMUDAHAN ASAS YANG LAIN.KEADAAN BENTUK MUKA BUMINYA YANG HAMPIR RATA MEMUDAHKAN PEMBINAAN KAWASAN PERUMAHAN YANG LUAS. .PETA LAKAR . JENIS KIEGIATAN EKONOMI YANG DIJALANKAN IALAH PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN.KEDAI.TERDAPAT BANYAK BANGUNAN YANG MENEBABKAN KAWASAN INI PADAT.BANDAR RINCHING ADALAH SUATU KAWASAN PERUMAHAN YANG BESAR DAN DIDIAMI OLEH PENDUDUK BERBILANG BANGSA.DARIPADA PEMERHATIAN.SAYA TELAH MEMBAHAGIKAN JENIS PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN YANG DIJALANKAN KEPADA TIGA KATEGORI.DI BANDAR RINCHING TERDAPAT BANYAK JENIS PERNIAGAAN.DI SINI TERDAPAT BANYAK RUMAH.

FOTO 1:KEDAI-KEDAI YANG TERDAPAT DI SEPANJANG JALAN BANDAR RINCHING .

SUSUNANYAN DALAM BENTUK JADUAL DAN GRAF. . TERDAPAT JUGA KEDAI YANG MENJUAL BARANGAN LAIN SEPERTI a) MENJAHIT & MENJUAL KAIN-KEDAI JAHIT b)LOGAM-KEDAI HARDWARE SELAIN ITU.TERDAPAT KEDAI-KEDAI YANG MENYEDIAKAN PELBAGAI PERKHIDMATAN SEPERTI BERIKUT: a) KEDAI KECANTIKAN DAN SALOON RAMBUT-TOP MAN HAIR DRESSING SALOON b)KEDAI GAMBAR-KEDAI GAMBAR KODAK EKSPRESS c) KEDAI DOBI-DOBI LAUNDRERIER SAYA TELAH MENGUMPULKAN MAKLUMAT TENTANG JENIS PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN KEDAIKEDAI DI SEPANJANG JALAN BANDAR RINCHING.CONTOHNYA KEDAI YANG MENJUAL PERABOT SEPERTI PERABOT INAI-PENGEDAR PERABOT.DAN SEBAGAINYA.TERDAPAT PERNIAGAAN YANG MENJUAL PELBAGAI BARANGAN.LIHAT JADUAL 1 DAN GRAF 1.FOTO 2:SALAH SATU KEDAI RUNCIT YANG TERDAPAT DI BANDAR RINCHING TERDAPAT PERNIAGAAN MENJUAL MAKANAN SEPERTI RESTORAN SALMAH BEEVI.

TERDAPAT BEBERAPA FACTOR YANG MEMPENGARUHI KEGIATAN EKONOMI DI KAWASAN KAJIAN.BARANG RUNCIT DAN LAIN-LAIN LAGI.PELBAGAI PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN .LOKASI PERNIAGAAN IALAH DI PASAR BESAR IAITU TESCO.KEDAI-KEDAI PELBAGAI BARANGAN PERKHIDMATAN MAKANAN JUMLAH 20 13 12 JADUAL 1:JENIS-JENIS PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN YANG DIJALANKAN KEDAI-KEDAI DISEPANJANG JALAN BANDAR RINCHING. DI BANDAR RINCHING.TERDAPAT JUGA KAWASAN PERNIAGAAN SAYUR-SAYURAN.BUAHBUAHAN.DAGING.

SELAI.BANDAR RINCHING TELAH BERKEMBANG MENJADI SEBUAH PUSAT PERNIAGAAN DAN PERDAGANGAN YANG PENTING.DAPAT DIJALANKAN KERANA TERDAPAT PERMINTAAN DARIPADA PENDUDUK DI BANDAR RINCHINGDAN KAWASAN SEKITARNYA.PETA LAKAR 1 MENUNJUKKAN TERDAPAT BANYAK KAWASAN PERUMAHAN DI SEKITAR BANDAR RINCHING .BERSIH DAN TERANCANG.PELBAGAI BARANGAN.PENDUDUK MEMBELI MAKANAN.DAN MENGGUNAKAN PERKHIDMATAN DI BANDAR RINCHING.MENJADI SEBUAH KAWASAN PERUMAHAN YANG LENGKAP. .BANDAR RINCHING JUGA MEMPUNYAI KEMUDAHAN INFRASTRUHTUR YANG BAIK DAN SISTEM PENGANKUTAN YANG CEKAP.

com 3) Buku rujukan :Kitar semula terbitan Sasbadi Sdn.RUJUKAN 1) Buku teks 2) Internet : Geografi Tingkatan 3 terbitan Cerdik Publication Sdn. . : www. Bhd. Bhd.kitar semula.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful