P. 1
Teori Networking

Teori Networking

|Views: 19|Likes:
Dipublikasikan oleh Azila Az

More info:

Published by: Azila Az on Sep 22, 2010
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/22/2010

pdf

text

original

Pengenalan Kepada Rangkaian Komputer

By :
Nor Azila binti Abu Zarim

gelombang radio. pertukaran maklumat dan komunikasi Maklumat dapat dipindahkan dalam rangkaian melalui kabel. perisian.Definasi RangkaianW  Sambungan 2 atau lebih perkakasan komputer yang terpisah secara fizikal tetapi disambungkan secara operasinya Satu sistem perkongsian alat. pancaran infra merah atau satelit   .

Kebaikan menggunakan rangkaianW ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Berkongsi Fail Memindahkan Fail Berkongsi Perisian dan mengurangkan kos Berkongsi Pencetak. Pengimbas. CD-Rom dll Menggunakan Mel Elektronik (E-Mail) .

Jenis .Jenis RangkaianW ‡ Local Area Network (LAN) ‡ Metropolitan Area Network (MAN) ‡ Wide Area Network (WAN) .

makmal . lebih kurang 10km ‡ Contoh : sekolah.Local Area Network (LAN) ‡ Merangkumi kawasan kecil .

negeri .Metropolitan Area Network (MAN) ‡ Kawasan lebih besar : antara 10 ² 50km ‡ Contoh: bandar.

negara .Wide Area Network (WAN) ‡ Kawasan sangat besar ‡ Contoh : seluruh dunia.

Jenis-jenis LAN Pengguna dan pelayan (Client-server) Pengguna-pengguna sebaya (Peer to peer) .

Pengguna dan pelayan (Client-server) Terdiri daripada sebuah komputer pelayan (Server) untuk melayan komputer lain Komputer pelayan akan menjalankan pengurusan pusat (Centralized) untuk melayan pengguna-pengguna dari segi perkongsian perisian aplikasi. pencetak dan lainlain. . data.

Semua komponen( client/ network/ server) kerja serentak. Perkongsian data dan perisian aplikasi boleh di lakukan.Kelebihan Client .Server Keselamatan sumber dan data dikawal oleh pelayan. .

‡ Perlu melakukan penyelenggaraan (maintenance) untuk menjamin keberkesanan sistem. . ‡ Rangkaian tidak berfungsi jika berlaku kerosakan pada pelayan.Kelemahan Client-Server ‡ Perbelanjaan yang lebih mahal untuk sebuah komputer pelayan.

Pengguna-pengguna sebaya (Peer to peer) ‡ tidak melibatkan komputer pelayan ‡ membenarkan perkongsian alat dan fail .

‡ Guna Sistem Operasi yang sedia ada (Windows XP). hanya perlu konfigurasi untuk peer to peer. tidak perlu pelayan. .Kelebihan Peer to Peer ‡ Kosnya rendah. ‡ Sesuai untuk organisasi yang kecil.

.Kelemahan Peer to Peer ‡ Tiada pengurusan pusat untuk fail dan perisian aplikasi. ‡ Keselamatan data tidak sebaik sistem client-server. ‡ Lambat berbanding dengan sistem clientserver.

Q&A .

...Sekian. Terima kasih.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->