P. 1
PANDUAN MAKDIS

PANDUAN MAKDIS

|Views: 408|Likes:
Dipublikasikan oleh yoi85

More info:

Published by: yoi85 on Sep 25, 2010
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/06/2013

pdf

text

original

Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah (MAKDIS

)

Garis Panduan Pengurusan Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah Sekolah (MAKDIS) 1. Pendahuluan

Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah Sekolah (MAKDIS) adalah sebuah organisasi yang terletak di bawah fungsi Operasi Dakwah Bahagian Pendidikan Islam (BPI), Kementerian Pelajaran Malaysia. Fungsi MAKDIS adalah sebagai penyelaras kepada semua kegiatan kokurikulum Pendidikan Islam dalam bidang dakwah dan kepimpinan yang dilaksanakan di seluruh Sekolah Rendah dan Menengah di bawah Kementerian Pelajaran Malaysia. 2. Konsep 2.1 MAKDIS berfungsi merancang dan menyelaras kegiatan dakwah Islamiah yang merangkumi aktiviti dakwah dan kokurikulum pendidikan islam peringkat sekolah. 2.2 3. kegiatan dakwah menjadi

Latar Belakang 2.1 Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah Sekolah (MAKDIS) atau dikenali sebagai Majlis Kegiatan Agama Sekolah-Sekolah (MAKUS) telah ditubuhkan pada tahun 1979 OLEH Bahagian Pelajaran dan Agama Kementerian Pendidikan dengan Pekeliling Bil,KP.5206/133 (44) bertarikh 21 mac 1979 yang ditandatangani oleh Pengarah Bahagian Pelajaran Agama Ustaz Haji Nik Mohyideen Musa. Mengikut penyusunan semula struktur organisasi JAPIM pada bulan Oktober 1995, antara fungsi Bahagian Dakwah dan Kepimpinan JAPIM ialah merancang dan menyelaras Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah Sekolah (MAKDIS) seluruh Negara. Mulai tahun tersebut organisasi ini dengan rasminya telah menggunakan nama Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah Sekolah (MAKDIS). Perbezaan Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah (MAKDIS) dan Pertubuhan Kegiatan Dakwah Islamiah Sekolah- Sekolah Malaysia (PEKDIS).

2.2

2.3

MAKDIS MAKDIS Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah Sekolah yang ditubuhkan pada tahun 1979 oleh Pengarah Bahagian Pelajaran Agama, Tuan Haji Nik Mohyideen Musa. 1

Aset-aset sendiri yang diuruskan oleh PEKDIS. Semua guru Pendidikan Islam (Bahasa Arab dan jQAF) Kementerian Pelajaran Malaysia sama ada yang sedang bertugas ataupun yang telah bersara. Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM). Kutipan yuran ahli.3 2 .2 Merancang semua aktiviti kokurikulum Pendidikan Islam dalam bidang dakwah dan kepimpinan di semua peringkat.Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah (MAKDIS) Keahlian - Semua murid yang sedang belajar di sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia.0 Objektif MAKDIS 3. Ia diluluskan di peringkat pusat pada 13 September 2004 dengan nombor pendaftaran176404-5 no PPM WKL 000108/04 No PPP WKL 000024/04 dan pendaftaran cawangan pula pada 8/12/2004. Memastikan aktiviti kokurikulum Pendidikan Islam dalam bidang dakwah dan kepimpinan dilaksanakan mengikut garis panduan yang ditetapkan oleh Bahagian Pendidikan Islam (BPI). PEKDIS PEKDISPertubuhan Kegiatan Dakwah Islamiah SekolahSekolah Malaysia adalah sebuah pertubuhan berdaftar dengan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia.1 3. Menyelaras dan melaksanakan semua aktiviti kokurikulum Pendidikan Islam dalam bidang dakwah dan kepimpinan di Sekolah Rendah dan Menengah seluruh Negara. 3. Keahlian- Sumber Kewangan- 3. Peruntukan Kewangan - Menggunakan peruntukan yang disediakan oleh Sektor Dakwah dan Kepimpinan Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia.

b. Timbalan Pengarah. ii) Wakil-wakil di semua Bahagian Pendidikan Islam. i) Operasi Dakwah Bahagian Pendidikan Islam. 3 Negeri Perlis. Pengurusan Institusi Pendidikan Agama Bahagian Pendidikan Islam. Negeri Pulau Pinang.Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah (MAKDIS) 4. Kementerian Pelajaran Malaysia. Pengurusan Pendidikan Islam Bahagian Pendidikan Islam. Timbalan Pengarah. Pengarah Bahagian Pendidikan Islam. Negeri Kedah.0 Struktur Organisasi Ahli Jawatankuasa Pusat MAKDIS Penasihat Pengerusi : : Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia. Timbalan Pengerusi Naib Pengerusi 1 Naib Pengerusi II Setiausaha Penolong Setiausaha Ahli Jawatankuasa : : : : : : . Ketua Sektor Sektor Operasi Dakwah dan Kepimpinan.Jabatan Pelajaran Negeri iaitu: a. Operasi Dakwah Bahagian Pendidikan Islam. Kementerian Pelajaran Malaysia. c. Timbalan Pengarah. iii) Semua Ketua Sektor Pendidikan Islam. Semua Penolong Pengarah. Penolong Pengarah Operasi Dakwah Bahagian Pendidikan Islam.

f. Jabatan Pelajaran Johor Semua Ketua Sektor. j. Sektor Pendidikan Islam Jabatan Pelajaran Johor Ketua Unit Operasi Dakwah. Negeri Selangor. Negeri Sembilan. Negeri Perak. Negeri Terengganu. Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. i. JPNJ Ahli Jawatankuasa MAKDIS Peringkat Daerah Penasihat Pengerusi Timb. Negeri Johor. h. KPM. JPN Johor. Ahli Jawatankuasa MAKDIS Peringkat Negeri Johor Penasihat Pengerusi Timb. Sektor Pendidikan Islam.Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah (MAKDIS) d. Pengarah Pelajaran Johor Timbalan Pengarah Pelajaran Johor Ketua Sektor. Wilayah Persekutuan Labuan. Negeri Sabah. Pejabat Pelajaran Daerah. g. Semua Pegawai Pelajaran Daerah Negeri Johor. Negeri Kelantan. Negeri Melaka. Negeri Sarawak. o. Setiausaha AJK : : : : : : Pengarah Bahagian Pendidikan Islam. Penyelia Pendidikan Islam. KPP BTPNJ KPP dan Ketua-ketua Unit SPI. Negeri Pahang. k. 4 Pen. m. Pengerusi Setiausaha : : : : Pengarah Pelajaran Johor Pegawai Pelajaran Daerah Timbalan Pegawai Pelajaran Penolong PPD Pendidikan/Penyelia Kanan Pendidikan Islam Pejabat Pelajaran Daerah. Setiausaha : . e. Pengerusi . n. Setiausaha Pen. l.

Naib Pengerusi I dan Naib Pengerusi II hendaklah dipegang oleh mana-mana pentadbir yang paling kanan (disesuaikan mengikut kekananan) di sekolah tersebut. jawatan Pengerusi. Pengerusi: a. (bilangan ajk seramai 10 orang) Penyelaras Dakwah : Penyelaras Kewangan AJK : : *Bagi sekolah-sekolah di mana pihak pentadbirnya terdiri daripada mereka yang bukan beragama Islam. Memantau aktiviti MAKDIS c. b. Penolong Kanan Hal Ehwal Murid (GPK HEM). Pengerusi Naib Pengerusi I Naib Pengerusi II Setiausaha : : : : : : Pegawai Pelajaran Daerah. Timb. Bertanggungjawab terhadap pengurusan dan perjalanan MAKDIS. Pengetua/ Guru Besar beragama Islam. Panduan Tugas Ahli Jawatankuasa MAKDIS Peringkat Negeri 1. Penasihat: a. Penolong Kanan Pentadbiran (GPI 1). Guru-guru yang beragama Islam. 5 . Menerima waran peruntukan daripada Bahagian Pendidikan Islam dan akaun amanah negeri. Pengerusi. Guru Pendidikan Islam (GPI) Guru Pendidikan Islam. Bertanggungjawab untuk memberi nasihat terhadap pengurusan MAKDIS 2. Penolong Kanan Kokurikulum (GPK Koko) Ketua Panitia Guru Pendidikan Islam (GPI).Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah (MAKDIS) AJK : Pengetua yang dilantik Guru Besar yang dilantik Guru Pendidikan Islam yang dilantik Ikut keperluan PPD Ahli Jawatankuasa MAKDIS Peringkat Sekolah Penasihat Pengerusi Timb. Guru Pendidikan Islam (GPI).

Merekod dan menyimpan surat-surat pekeliling berkaitan dengan MAKDIS. Mempengerusi dan mengendalikan mesyuarat MAKDIS. Bertanggungjawab untuk memberi nasihat terhadap pengurusan MAKDIS 2. b. Setiausaha: a. d. Menjalankan arahan yang diberikan dari masa ke semasa. d. Mengurus semua surat keluar masuk MAKDIS. Mengagihkan peruntukan ke daerah. Merekod dan menyimpan surat-surat pekeliling berkaitan dengan MAKDIS. 6 . e. c. Memantau aktiviti MAKDIS c. f. Menerima laporan dan dokumentasi setiap setiap program MAKDIS daripada daerah. 3. Menjalankan arahan yang diberikan dari masa ke semasa. Setiausaha: a. Melaksanakan tugas-tugas mengikut bidang-bidang yang ditentukan Panduan Tugas Ahli Jawatankuasa MAKDIS Peringkat Daerah 1. d. b. e. Pengerusi: a. Menyediakan laporan dan dokumentasi setiap program MAKDIS g. 3. f. Menghantar laporan pemantauan dan pelaksanaan MAKDIS kepada Bahagian Pendidikan Islam. KPM. f. Ahli Jawatankuasa kecil a. b. Mempengerusi dan mengendalikan mesyuaratMAKDIS. Menyediakan agenda-agenda untuk semua mesyuarat MAKDIS. Penasihat: a. Mencatat minit-minit dalam mesyuarat MAKDIS. Membentang minit-minit dalam mesyuarat MAKDIS e. Bertanggungjawab terhadap pengurusan dan perjalanan MAKDIS. Memantau perjalanan kewangan MAKDIS. 4. c. Mengumpul dan merumus laporan dan dokumentasi setiap program MAKDIS g.Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah (MAKDIS) d. Menyediakan agenda-agenda untuk semua mesyuarat MAKDIS. Membentang minit-minit dalam mesyuarat MAKDIS e. Melantik AJK MAKDIS. Mencatat minit-minit dalam mesyuarat MAKDIS.

Melaksanakan tugas-tugas mengikut bidang-bidang yang ditentukan PANDUAN TUGAS AHLI JAWATANKUASA MAKDIS PERINGKAT SEKOLAH 1. 7 . Membentang minit-minit dalam mesyuarat MAKDIS. Mempengerusikan dan mengendalikan mesyuarat MAKDIS ketika ketiadaan Pengerusi. Pengerusi: Bertanggungjawab terhadap pengurusan dan perjalanan MAKDIS. 4. 3. Mempengerusi dan mengendalikan mesyuarat MAKDIS ketika ketiadaan Pengerusi dan Timbalan Pengerusi. Mengurus semua surat keluar masuk MAKDIS. Ahli Jawtankuasa kecil a. Setiausaha: Merekod dan menyimpan surat-surat pekeliling berkaitan dengan MAKDIS. 5.Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah (MAKDIS) 4. Menyediakan segala agenda-agenda untuk semua mesyuarat MAKDIS. Mencatat minit-minit dalam mesyuarat MAKDIS. Memantau aktiviti MAKDIS. 2. Membantu memantau aktiviti MAKDIS. Timbalan Pengerusi: Membantu bertanggungjawab terhadap pengurusan dan perjalanan MAKDIS. Naib Pengerusi: Membantu bertanggungjawab terhadap pengurusan dan perjalanan MAKDIS. Penasihat: Bertanggungjawab untuk member nasihat terhadap pengurusan MAKDIS. Membantu memantau aktiviti MAKDIS. Menerima dan melaksana perjalanan kewangan MAKDIS. Melantik AJK MAKDIS. Mempengerusi dan mengendalikan mesyuarat MAKDIS.

Kem pengukuhan kerohanian. 3. 5. Menyelaras perjalanan aktiviti lancar. 14. Sambutan Hari Kebesaran Islam. Usrah atau majlis ilmu. 8. Pengurusan Solat Murid di sekolah Lain-lain yang berkaitan dengan pembentukan sahsiah murid Islam. Menyediakan laporan dan dokumentasi setiap program MAKDIS.0 Bidang Penyelarasan Fungsi MAKDIS adalah untuk menyelaras aktiviti ko-kurikulum Pendidikan Islam dalam bidang dakwah dan kepimpinan yang dilaksanakan di sekolah-sekolah. 11. 2. 4. Festival Nasyid. 9. yang diperuntukan oleh pihak 7. Menyediakan laporan perbelanjaan. Majlis Tadarus al-quran/Ihtifal.Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah (MAKDIS) 6. Menjalankan arahan yang diberikan dari masa ke semasa. Penyelaras Dakwah: Menyusun Ahli Jawatankuasa Kecil (AJK) pelaksana mengikut kesesuaian aktiviti program. 12. Ahli Jawatankuasa Kecil Melaksanakan tugas-tugas mengikut bidang-bidang yang ditentukan. Kompang Selawat Berzanji Marhaban Kem Bestari Solat j-QAF Kempen nilai-nilai murni. 5. 8 . Pengukuhan Penilaian Asas Fardu Ain (PAFA). Aktiviti ko-kurikulum merentas kurikulum (AKMK). Bidang penyelarasan aktiviti ini adalah seperti berikut: 1. 6 7 8. Kegiatan kebajikan. 10. 13. Penyelaras Kewangan: Mengurus dan merekod perbelanjaan kementerian. Menyediakan jadual aktiviti program Memastikan semua peralatan yang diperlukan untuk aktiviti berada dalam keadaan yang baik.

Nuzul al-Quran. Aidil Fitri. Majlis ilmu atau usrah: o o Usrah murid. Ikhtifal Bahasa Arab. 2. Hafazan. 1. Syarahan. Syarahan. Ihya¶ Ramadhan. Sekolah Menengah: o o o Tilawah al-Quran. Hari Kebesaran Islam: o o o o o o o Maal Hijrah. Israk Mikraj. Hafazan. Majlis Tadarus al-Quran/Ihtifal SMKA/KKQ: Sekolah Menengah SMKA/KKQ: o o o o Tilawah al-Quran.Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah (MAKDIS) 5. Maulidur al-Rasul. Aidil Adha. 3.1 Senarai Contoh Aktiviti Kokurikulum Pendidikan Islam dalam bidang dakwah dan kepimpinan. 9 . Usrah pelajar.

Tilawah al-Quran. Kursus pengurusan jenazah. Bercerita kisah al-Quran. Latihan nasyid/vocal. Iktifal Khatam al-Quran. Bercerita kisah al-Quran. Hafazan. Azan dan iqamah. 7. Festival Nasyid: o o o Peringkat sekolah. Kempen tepati waktu. Kem Pengukuhan kerohanian: o o o o o o Kem pengukuhan akidah. Kem kepimpinan Islam. Khutbah. Kem Bestari Solat. Kempen member salam. Kelab seni khat tulisan jawi.Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah (MAKDIS) Sekolah Rendah: o o o Tilawah al-Quran. Kursus penggunaan peralatan nasyid (gendrang). Mahrajan Bahasa Arab. Kem pemantapan solat. Terjemahan surah. Hafazan. Selawat kompang. Kempen berbudi bahasa. Kempen nilai murni: o o o o Kempen menutup aurat. 10 . Kem pemantapan akhlak. Kem Bestari Solat. 6. Sekolah Rendah (j-QAF): o o o o o o o 4. 5. Hafazan doa harian. Menjawikan teks rumi. Aktiviti ko-kurikulum merentas kurikulum (AKMK): o o o o o o o Khat.

Gotong Royong. AKTIVITI . 4. 11 . menyelaras dan menyusun aktiviti. 4.2 CONTOH PANDUAN PENGURUSAN AKTIVITI TAHUNAN MAKDIS SEKOLAH RENDAH / MENENGAH * Mengikut kesesuaian bulan dan sekolah berkenaan. . Amali solat. Kem Kepimpinan: o o o o Nadwah kepimpinan pelajar sekolah rendah. Usrah / majlis ilmu. Kempen kesedaran. 2. .Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah (MAKDIS) 8. Aktiviti lain (rujuk buku panduan PAFA). Kem Pengukuhan Kerohanian. Kegiatan kebajikan.Tema : Profesion sebagai ibadah. PERKARA 1. Kegiatan kebajikan: o o o o Gotong royong.Sambutan hari kebesaran Islam mengikut kesesuaian masa. 9. Majlis Tadarus al-Quran. 3. Pengukuhan fardu ain (PAFA): o o o o Kem PAFA.Kem Bestari Solat. Hari Kebesaran Islam 2. Derma. . Amali wudhuk. Kegiatan kebajikan.Melantik AJK. .Sambutan hari kebesaran Islam mengikut kesesuaian masa. CATATAN BULAN Januari Febuari 1. Hari Kebesaran Islam. Nadwah kepimpinan pelajar sekolah menengah Nadwah kepimpinan pelajar SMKA/SABK/SBP/SMT Imam Pelapis SK/SM. 10. hafazan. Skim wakaf. syarahan dan bercerita kisah al-Quran. 5. Ziarah.Melaksanakan aktiviti Majlis Tadarus al-Quran: Tilawah al-Quran. . . 3.

Majlis ilmu/Usrah.Kempen menutup aurat. . .Amali Solat. 3. .Program wakaf buku. .Sambutan hari kebesaran Islam mengikut kesesuaian masa. Festival Nasyid. Hari Kebesaran Islam. 4. Kempen kesedaran. 3.Amali wuduk. 2. Kegiatan Kebajikan. . Kem Pengukuhan Kerohanian. . 3.Kempen menepati masa.Kutipan derma anak yatim. Majlis ilmu/Usrah.Pertandingan nasyid antara kelas.(AKMK) .Pertandingan kompang selawat.Sambutan Hari Kebesaran Islam mengikut kesesuaian masa.Halaqah bacaan dalam solat/wirid. Kem Pengukuhan Kerohanian. Kem pengukuhan Kerohanian. 2.Kem pemantapan akhlak. . Aktiviti kokurikulum merentas kokurikulum (AKMK).Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah (MAKDIS) .Kursus pengurusan jenazah. . . Kempen kesedaran.Aktiviti menjawikan teks rumi. . Ogos 1. .Sambutan hari kebesaran Islam mengikut kesesuaian masa.Kem Bestari Solat. Mac 1. Mei 1. 3. . 12 . 4. Jun 1. . Kem Pengukuhan rohani. Hari Kebesaran Islam. .Sambutan hari kebesaran Islam mengikut kesesuaian masa.Kempen salam. Aktiviti kokurikulum merentas kurikulum. April 1. . Julai 1. . 5. Kegiatan kebajikan. 5. Hari Kebesaran Islam.Tema: Mengurus tekanan.Program pemantapan Aqidah. . 2. . . Pengukuhan Penilaian Asas Fardu Ain (PAFA). . Kem pengukuhan rohani 2.Tema : Budaya ilmu. . Pengukuhan Penilaian Asas Fardu Ain (PAFA). 2. 2.Gotong-royong.Kem Bestari Solat. Pengukuhan Penilaian Asas Fardhu Ain. Hari Kebesaran Islam 3.

Hari Kebesaran Islam. 2.Sambutan hari kebesaran Islam mengikut masa. September 3. .Majlis bacaan surah yassin dan solat hajat.Majlis bacaan surah yassin dan solat hajat. 4. Hari Kebesaran Islam. . . Kem Pengukuhan Kerohanian. .Kutipan derma. 3. 6. 2.Kem Bestari Solat.Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah (MAKDIS) 1. Aktiviti Kebajikan. Kempen Kesedaran. Bahagian Pendidikan Islam (BPI) Kementerian Pelajaran Malaysia. 13 .Tema: Muhasabah. Kem Pengukuhan Kerohanian. Kem Pengukuhan Kerohanian.0 Penutup Adalah diharapkan panduan ini dapat membantu menyelaras dan menyusun aktiviti MAKDIS selaras dengan hasrat Sektor Dakwah dan Kepimpinan. 5. . Oktober 1. Majlis ilmu/Usrah. .Sambutan hari kebesaran islam mengikut kesesuaian masa. .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->