P. 1
PANDUAN MAKDIS

PANDUAN MAKDIS

|Views: 408|Likes:
Dipublikasikan oleh yoi85

More info:

Published by: yoi85 on Sep 25, 2010
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/06/2013

pdf

text

original

Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah (MAKDIS

)

Garis Panduan Pengurusan Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah Sekolah (MAKDIS) 1. Pendahuluan

Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah Sekolah (MAKDIS) adalah sebuah organisasi yang terletak di bawah fungsi Operasi Dakwah Bahagian Pendidikan Islam (BPI), Kementerian Pelajaran Malaysia. Fungsi MAKDIS adalah sebagai penyelaras kepada semua kegiatan kokurikulum Pendidikan Islam dalam bidang dakwah dan kepimpinan yang dilaksanakan di seluruh Sekolah Rendah dan Menengah di bawah Kementerian Pelajaran Malaysia. 2. Konsep 2.1 MAKDIS berfungsi merancang dan menyelaras kegiatan dakwah Islamiah yang merangkumi aktiviti dakwah dan kokurikulum pendidikan islam peringkat sekolah. 2.2 3. kegiatan dakwah menjadi

Latar Belakang 2.1 Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah Sekolah (MAKDIS) atau dikenali sebagai Majlis Kegiatan Agama Sekolah-Sekolah (MAKUS) telah ditubuhkan pada tahun 1979 OLEH Bahagian Pelajaran dan Agama Kementerian Pendidikan dengan Pekeliling Bil,KP.5206/133 (44) bertarikh 21 mac 1979 yang ditandatangani oleh Pengarah Bahagian Pelajaran Agama Ustaz Haji Nik Mohyideen Musa. Mengikut penyusunan semula struktur organisasi JAPIM pada bulan Oktober 1995, antara fungsi Bahagian Dakwah dan Kepimpinan JAPIM ialah merancang dan menyelaras Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah Sekolah (MAKDIS) seluruh Negara. Mulai tahun tersebut organisasi ini dengan rasminya telah menggunakan nama Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah Sekolah (MAKDIS). Perbezaan Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah (MAKDIS) dan Pertubuhan Kegiatan Dakwah Islamiah Sekolah- Sekolah Malaysia (PEKDIS).

2.2

2.3

MAKDIS MAKDIS Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah Sekolah yang ditubuhkan pada tahun 1979 oleh Pengarah Bahagian Pelajaran Agama, Tuan Haji Nik Mohyideen Musa. 1

3 2 .2 Merancang semua aktiviti kokurikulum Pendidikan Islam dalam bidang dakwah dan kepimpinan di semua peringkat. Kutipan yuran ahli.1 3. Keahlian- Sumber Kewangan- 3. Aset-aset sendiri yang diuruskan oleh PEKDIS. Menyelaras dan melaksanakan semua aktiviti kokurikulum Pendidikan Islam dalam bidang dakwah dan kepimpinan di Sekolah Rendah dan Menengah seluruh Negara. PEKDIS PEKDISPertubuhan Kegiatan Dakwah Islamiah SekolahSekolah Malaysia adalah sebuah pertubuhan berdaftar dengan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia. 3. Ia diluluskan di peringkat pusat pada 13 September 2004 dengan nombor pendaftaran176404-5 no PPM WKL 000108/04 No PPP WKL 000024/04 dan pendaftaran cawangan pula pada 8/12/2004. Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM). Peruntukan Kewangan - Menggunakan peruntukan yang disediakan oleh Sektor Dakwah dan Kepimpinan Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia.Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah (MAKDIS) Keahlian - Semua murid yang sedang belajar di sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia.0 Objektif MAKDIS 3. Semua guru Pendidikan Islam (Bahasa Arab dan jQAF) Kementerian Pelajaran Malaysia sama ada yang sedang bertugas ataupun yang telah bersara. Memastikan aktiviti kokurikulum Pendidikan Islam dalam bidang dakwah dan kepimpinan dilaksanakan mengikut garis panduan yang ditetapkan oleh Bahagian Pendidikan Islam (BPI).

Timbalan Pengarah.Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah (MAKDIS) 4. Timbalan Pengarah. Timbalan Pengarah. iii) Semua Ketua Sektor Pendidikan Islam. 3 Negeri Perlis. Negeri Pulau Pinang. Negeri Kedah. b. ii) Wakil-wakil di semua Bahagian Pendidikan Islam. Semua Penolong Pengarah. i) Operasi Dakwah Bahagian Pendidikan Islam. c. Kementerian Pelajaran Malaysia. Operasi Dakwah Bahagian Pendidikan Islam. Kementerian Pelajaran Malaysia. Penolong Pengarah Operasi Dakwah Bahagian Pendidikan Islam. Pengurusan Pendidikan Islam Bahagian Pendidikan Islam. Pengurusan Institusi Pendidikan Agama Bahagian Pendidikan Islam. Pengarah Bahagian Pendidikan Islam.0 Struktur Organisasi Ahli Jawatankuasa Pusat MAKDIS Penasihat Pengerusi : : Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia. Timbalan Pengerusi Naib Pengerusi 1 Naib Pengerusi II Setiausaha Penolong Setiausaha Ahli Jawatankuasa : : : : : : .Jabatan Pelajaran Negeri iaitu: a. Ketua Sektor Sektor Operasi Dakwah dan Kepimpinan.

Penyelia Pendidikan Islam. Setiausaha : . KPP BTPNJ KPP dan Ketua-ketua Unit SPI. l. Pengarah Pelajaran Johor Timbalan Pengarah Pelajaran Johor Ketua Sektor. Pengerusi Setiausaha : : : : Pengarah Pelajaran Johor Pegawai Pelajaran Daerah Timbalan Pegawai Pelajaran Penolong PPD Pendidikan/Penyelia Kanan Pendidikan Islam Pejabat Pelajaran Daerah. Negeri Sabah. h. m. Pengerusi . KPM. Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. g. Negeri Kelantan. Setiausaha AJK : : : : : : Pengarah Bahagian Pendidikan Islam.Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah (MAKDIS) d. Pejabat Pelajaran Daerah. Ahli Jawatankuasa MAKDIS Peringkat Negeri Johor Penasihat Pengerusi Timb. Negeri Sembilan. Negeri Pahang. Sektor Pendidikan Islam Jabatan Pelajaran Johor Ketua Unit Operasi Dakwah. Jabatan Pelajaran Johor Semua Ketua Sektor. e. JPN Johor. n. Negeri Perak. Setiausaha Pen. 4 Pen. Negeri Johor. Negeri Terengganu. Negeri Sarawak. Negeri Melaka. Semua Pegawai Pelajaran Daerah Negeri Johor. i. Wilayah Persekutuan Labuan. k. Negeri Selangor. o. JPNJ Ahli Jawatankuasa MAKDIS Peringkat Daerah Penasihat Pengerusi Timb. Sektor Pendidikan Islam. j. f.

Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah (MAKDIS) AJK : Pengetua yang dilantik Guru Besar yang dilantik Guru Pendidikan Islam yang dilantik Ikut keperluan PPD Ahli Jawatankuasa MAKDIS Peringkat Sekolah Penasihat Pengerusi Timb. Pengetua/ Guru Besar beragama Islam. Bertanggungjawab untuk memberi nasihat terhadap pengurusan MAKDIS 2. Guru Pendidikan Islam (GPI) Guru Pendidikan Islam. Pengerusi: a. Guru-guru yang beragama Islam. Menerima waran peruntukan daripada Bahagian Pendidikan Islam dan akaun amanah negeri. Bertanggungjawab terhadap pengurusan dan perjalanan MAKDIS. Naib Pengerusi I dan Naib Pengerusi II hendaklah dipegang oleh mana-mana pentadbir yang paling kanan (disesuaikan mengikut kekananan) di sekolah tersebut. 5 . Panduan Tugas Ahli Jawatankuasa MAKDIS Peringkat Negeri 1. (bilangan ajk seramai 10 orang) Penyelaras Dakwah : Penyelaras Kewangan AJK : : *Bagi sekolah-sekolah di mana pihak pentadbirnya terdiri daripada mereka yang bukan beragama Islam. Pengerusi Naib Pengerusi I Naib Pengerusi II Setiausaha : : : : : : Pegawai Pelajaran Daerah. Penasihat: a. jawatan Pengerusi. Timb. Guru Pendidikan Islam (GPI). Penolong Kanan Pentadbiran (GPI 1). Pengerusi. Penolong Kanan Kokurikulum (GPK Koko) Ketua Panitia Guru Pendidikan Islam (GPI). Penolong Kanan Hal Ehwal Murid (GPK HEM). b. Memantau aktiviti MAKDIS c.

Menyediakan laporan dan dokumentasi setiap program MAKDIS g. d. e. Mempengerusi dan mengendalikan mesyuarat MAKDIS. Setiausaha: a. 4. Mengumpul dan merumus laporan dan dokumentasi setiap program MAKDIS g.Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah (MAKDIS) d. Bertanggungjawab terhadap pengurusan dan perjalanan MAKDIS. Merekod dan menyimpan surat-surat pekeliling berkaitan dengan MAKDIS. f. Menerima laporan dan dokumentasi setiap setiap program MAKDIS daripada daerah. d. Merekod dan menyimpan surat-surat pekeliling berkaitan dengan MAKDIS. Penasihat: a. b. Ahli Jawatankuasa kecil a. Mempengerusi dan mengendalikan mesyuaratMAKDIS. Memantau aktiviti MAKDIS c. Memantau perjalanan kewangan MAKDIS. c. Mencatat minit-minit dalam mesyuarat MAKDIS. Menyediakan agenda-agenda untuk semua mesyuarat MAKDIS. Mengurus semua surat keluar masuk MAKDIS. c. Menjalankan arahan yang diberikan dari masa ke semasa. Menjalankan arahan yang diberikan dari masa ke semasa. Membentang minit-minit dalam mesyuarat MAKDIS e. b. 6 . 3. f. Mengagihkan peruntukan ke daerah. Membentang minit-minit dalam mesyuarat MAKDIS e. Mencatat minit-minit dalam mesyuarat MAKDIS. KPM. Pengerusi: a. Melantik AJK MAKDIS. Bertanggungjawab untuk memberi nasihat terhadap pengurusan MAKDIS 2. b. e. Menghantar laporan pemantauan dan pelaksanaan MAKDIS kepada Bahagian Pendidikan Islam. Menyediakan agenda-agenda untuk semua mesyuarat MAKDIS. 3. Melaksanakan tugas-tugas mengikut bidang-bidang yang ditentukan Panduan Tugas Ahli Jawatankuasa MAKDIS Peringkat Daerah 1. Setiausaha: a. f. d.

Menerima dan melaksana perjalanan kewangan MAKDIS. Melantik AJK MAKDIS. Memantau aktiviti MAKDIS. Setiausaha: Merekod dan menyimpan surat-surat pekeliling berkaitan dengan MAKDIS. Mencatat minit-minit dalam mesyuarat MAKDIS.Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah (MAKDIS) 4. Menyediakan segala agenda-agenda untuk semua mesyuarat MAKDIS. Mempengerusi dan mengendalikan mesyuarat MAKDIS ketika ketiadaan Pengerusi dan Timbalan Pengerusi. Melaksanakan tugas-tugas mengikut bidang-bidang yang ditentukan PANDUAN TUGAS AHLI JAWATANKUASA MAKDIS PERINGKAT SEKOLAH 1. Ahli Jawtankuasa kecil a. 5. Pengerusi: Bertanggungjawab terhadap pengurusan dan perjalanan MAKDIS. 3. 2. Penasihat: Bertanggungjawab untuk member nasihat terhadap pengurusan MAKDIS. Naib Pengerusi: Membantu bertanggungjawab terhadap pengurusan dan perjalanan MAKDIS. Membantu memantau aktiviti MAKDIS. Mempengerusi dan mengendalikan mesyuarat MAKDIS. 4. Timbalan Pengerusi: Membantu bertanggungjawab terhadap pengurusan dan perjalanan MAKDIS. Membantu memantau aktiviti MAKDIS. 7 . Mempengerusikan dan mengendalikan mesyuarat MAKDIS ketika ketiadaan Pengerusi. Mengurus semua surat keluar masuk MAKDIS. Membentang minit-minit dalam mesyuarat MAKDIS.

5. Pengurusan Solat Murid di sekolah Lain-lain yang berkaitan dengan pembentukan sahsiah murid Islam. 3. 12. Usrah atau majlis ilmu. Menjalankan arahan yang diberikan dari masa ke semasa. Menyediakan laporan dan dokumentasi setiap program MAKDIS.Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah (MAKDIS) 6. Menyediakan laporan perbelanjaan. 6 7 8. 5. 14. Kompang Selawat Berzanji Marhaban Kem Bestari Solat j-QAF Kempen nilai-nilai murni. 13. Menyediakan jadual aktiviti program Memastikan semua peralatan yang diperlukan untuk aktiviti berada dalam keadaan yang baik. Kem pengukuhan kerohanian. 11. Menyelaras perjalanan aktiviti lancar. Aktiviti ko-kurikulum merentas kurikulum (AKMK).0 Bidang Penyelarasan Fungsi MAKDIS adalah untuk menyelaras aktiviti ko-kurikulum Pendidikan Islam dalam bidang dakwah dan kepimpinan yang dilaksanakan di sekolah-sekolah. 8 . Penyelaras Dakwah: Menyusun Ahli Jawatankuasa Kecil (AJK) pelaksana mengikut kesesuaian aktiviti program. Bidang penyelarasan aktiviti ini adalah seperti berikut: 1. yang diperuntukan oleh pihak 7. Ahli Jawatankuasa Kecil Melaksanakan tugas-tugas mengikut bidang-bidang yang ditentukan. Sambutan Hari Kebesaran Islam. Festival Nasyid. 4. 8. 10. Penyelaras Kewangan: Mengurus dan merekod perbelanjaan kementerian. Majlis Tadarus al-quran/Ihtifal. 2. Pengukuhan Penilaian Asas Fardu Ain (PAFA). 9. Kegiatan kebajikan.

Hafazan. Ikhtifal Bahasa Arab. Aidil Adha. Maulidur al-Rasul. Usrah pelajar. Israk Mikraj. Ihya¶ Ramadhan. Majlis ilmu atau usrah: o o Usrah murid.1 Senarai Contoh Aktiviti Kokurikulum Pendidikan Islam dalam bidang dakwah dan kepimpinan. Hafazan. Sekolah Menengah: o o o Tilawah al-Quran. Syarahan.Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah (MAKDIS) 5. 2. 9 . Majlis Tadarus al-Quran/Ihtifal SMKA/KKQ: Sekolah Menengah SMKA/KKQ: o o o o Tilawah al-Quran. Nuzul al-Quran. Aidil Fitri. Syarahan. 3. 1. Hari Kebesaran Islam: o o o o o o o Maal Hijrah.

7. Hafazan. Sekolah Rendah (j-QAF): o o o o o o o 4. Kem Pengukuhan kerohanian: o o o o o o Kem pengukuhan akidah. Menjawikan teks rumi. Kem Bestari Solat. Tilawah al-Quran. Kem pemantapan akhlak. Iktifal Khatam al-Quran. Kem kepimpinan Islam. Terjemahan surah. Azan dan iqamah. Khutbah. Kelab seni khat tulisan jawi. Selawat kompang. Kursus penggunaan peralatan nasyid (gendrang). Latihan nasyid/vocal. 10 .Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah (MAKDIS) Sekolah Rendah: o o o Tilawah al-Quran. Mahrajan Bahasa Arab. Hafazan. Aktiviti ko-kurikulum merentas kurikulum (AKMK): o o o o o o o Khat. Festival Nasyid: o o o Peringkat sekolah. Kempen member salam. Kempen nilai murni: o o o o Kempen menutup aurat. 5. Bercerita kisah al-Quran. Kempen berbudi bahasa. Kem pemantapan solat. Kempen tepati waktu. Kem Bestari Solat. Hafazan doa harian. 6. Kursus pengurusan jenazah. Bercerita kisah al-Quran.

2 CONTOH PANDUAN PENGURUSAN AKTIVITI TAHUNAN MAKDIS SEKOLAH RENDAH / MENENGAH * Mengikut kesesuaian bulan dan sekolah berkenaan. . Skim wakaf.Melaksanakan aktiviti Majlis Tadarus al-Quran: Tilawah al-Quran.Tema : Profesion sebagai ibadah. 4. .Sambutan hari kebesaran Islam mengikut kesesuaian masa. 4. Amali solat. Aktiviti lain (rujuk buku panduan PAFA). 11 .Melantik AJK. syarahan dan bercerita kisah al-Quran. 3.Gotong Royong. Kegiatan kebajikan. hafazan. menyelaras dan menyusun aktiviti. . 2. . . Derma. Kem Kepimpinan: o o o o Nadwah kepimpinan pelajar sekolah rendah. Ziarah.Kem Bestari Solat. Hari Kebesaran Islam. Pengukuhan fardu ain (PAFA): o o o o Kem PAFA. Majlis Tadarus al-Quran.Sambutan hari kebesaran Islam mengikut kesesuaian masa. Hari Kebesaran Islam 2. Kegiatan kebajikan: o o o o Gotong royong. AKTIVITI . PERKARA 1. Amali wudhuk. 9. Kem Pengukuhan Kerohanian. 5.Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah (MAKDIS) 8. 10. . Kegiatan kebajikan. CATATAN BULAN Januari Febuari 1. Kempen kesedaran. 3. Usrah / majlis ilmu. Nadwah kepimpinan pelajar sekolah menengah Nadwah kepimpinan pelajar SMKA/SABK/SBP/SMT Imam Pelapis SK/SM.

Kempen salam. . 3.(AKMK) .Program wakaf buku. .Amali wuduk. . Kem Pengukuhan Kerohanian. . 2. 4. 4. Kempen kesedaran. Majlis ilmu/Usrah.Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah (MAKDIS) . 3. Hari Kebesaran Islam.Kursus pengurusan jenazah.Aktiviti menjawikan teks rumi. 2. 2.Tema : Budaya ilmu. Kempen kesedaran.Amali Solat. Hari Kebesaran Islam.Kempen menepati masa.Program pemantapan Aqidah.Pertandingan nasyid antara kelas. . 12 . Pengukuhan Penilaian Asas Fardu Ain (PAFA). .Kem Bestari Solat.Sambutan hari kebesaran Islam mengikut kesesuaian masa. Pengukuhan Penilaian Asas Fardhu Ain.Kem Bestari Solat.Sambutan Hari Kebesaran Islam mengikut kesesuaian masa.Kem pemantapan akhlak. Mei 1. Julai 1. Kegiatan kebajikan. 3.Sambutan hari kebesaran Islam mengikut kesesuaian masa. . . .Gotong-royong. .Sambutan hari kebesaran Islam mengikut kesesuaian masa. .Kutipan derma anak yatim. Kem Pengukuhan Kerohanian. . 2. Jun 1. . Kem pengukuhan Kerohanian. .Kempen menutup aurat. . . Aktiviti kokurikulum merentas kokurikulum (AKMK). Kem Pengukuhan rohani. Hari Kebesaran Islam. . Mac 1. Ogos 1.Halaqah bacaan dalam solat/wirid. .Pertandingan kompang selawat. Majlis ilmu/Usrah. Hari Kebesaran Islam 3. 3. 5. Aktiviti kokurikulum merentas kurikulum. . Kem pengukuhan rohani 2. . . Festival Nasyid. Kegiatan Kebajikan. 5. Pengukuhan Penilaian Asas Fardu Ain (PAFA).Tema: Mengurus tekanan. 2. April 1.

2. 2. Kempen Kesedaran. .Majlis bacaan surah yassin dan solat hajat. Hari Kebesaran Islam.0 Penutup Adalah diharapkan panduan ini dapat membantu menyelaras dan menyusun aktiviti MAKDIS selaras dengan hasrat Sektor Dakwah dan Kepimpinan.Majlis bacaan surah yassin dan solat hajat. .Kutipan derma. 6. 4. Kem Pengukuhan Kerohanian.Tema: Muhasabah. Aktiviti Kebajikan. . 3. Kem Pengukuhan Kerohanian. . Oktober 1.Sambutan hari kebesaran islam mengikut kesesuaian masa. 5. Hari Kebesaran Islam. . 13 . Bahagian Pendidikan Islam (BPI) Kementerian Pelajaran Malaysia.Kem Bestari Solat. . September 3. Kem Pengukuhan Kerohanian. .Sambutan hari kebesaran Islam mengikut masa.Majlis Kegiatan Dakwah Islamiah (MAKDIS) 1. Majlis ilmu/Usrah.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->