P. 1
Model Penilaian Kurikulum

Model Penilaian Kurikulum

|Views: 2,396|Likes:
Dipublikasikan oleh HK Pokkeng

More info:

Published by: HK Pokkeng on Sep 26, 2010
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/08/2014

pdf

text

original

PENILAIAN KURIKULUM KHSR

MUHAMMAD ZIKERY BIN HASSAN ABDUL HAKIM BIN ABDUL RAHIM

merekod hasil penilaian. kemajuan dan pencapaian pelajar Menentukan hasil pembelajaran yang hendak dinilai. . kebolehan.PENILAIAN Konsep Mengesan perkembangan. menganalisis maklumat penilaian. melapor dan membuat tindakan susulan. merancang dan membina instrumen penilaian. Melaksanakan penilaian.

Menghakimi pelajar: Menghakimi program: ‡ menaksir apa yang pelajar tahu dan boleh buat sebagai hasil mengalami isi kandungan kurikulum . dan dilaksana ) menerbitkan hasil yang diharapkan .PENILAIAN KURIKULUM Aktiviti mengumpul data bagi menghakimi pelajar atau program kurikulum. menentukan sama ada kurikulum (seperti yang dibina. organisasinya . direka bentuk. dan kaedah penyampaiannya ‡ Iaitu. ‡ Menilai isi kandungan tertentu.

TUJUAN PENILAIAN KURIKULUM untuk mendiagnosis untuk menyemak semula untuk membandingkan untuk menjangka keperluan pendidikan untuk menentukan apakah tujuan telah dicapai .

Process & Product (CIPP) Model Saylor. Alexander & Lewis .MODELMODEL-MODEL PENILAIAN KURIKULUM Model-model penilaian terhad: menilai komponen/aspek kurikulum tertentu Model-model penilaian menyeluruh: menilai keseluruhan kurikulum ‡ Menilai objektif kurikulum ‡ Menilai prinsip kurikulum ‡ Model Context. Input.

. integrasi.Memetakan kurikulum: menganalisis isi kandungan yang diajar dan masa yang diperuntukan bagi setiap topik .Menaksir kecukupan skop dalam pemilihan isi kandungan .MODEL ENILAIAN TERHAD Menilai prinsip kurikulum: skop. urutan.Menaksir urutan isi kandungan .Menaksir keseimbangan dalam pengajaran sesuatu mata pelajaran . .Menaksir sejauh manakan sekolah/guru mentaati / mengikuti prinsipprinsip asas tersebut.

ii. Bahasa Inggeris.MODEL ENILAIAN TERHAD Menilai Objektif Kurikulum Menaksir pencapaian objektif program i. dsb. Penglibatan dalam ko-kurikulum Pencapaian dalam Matematik. Jika objektif tercapai. keutamaan baru disasarkan Jika tidak tercapai. langkah baru diambil dan jika objektif dikeluarkan daripada program .

sub-tujuan & Objektif o Adalah tujuan memenuhi keperluan masyarat atau o keperluan pelajar? o Adakah tujuan bersesuaian dengan disiplin tertentu? o Perlukah pendidikan KHSR dimasukkan dalam kurikulum? o Kenapa pelajar perlu tahu tentang KH? o Bolehkah ibubapa mengajar tentang KH kepada anak-anak mereka? o Aspek manakah tentang KH yang perlu diketahui oleh pelajar? o Bagaimana pendidikan KHSR mampu memperbaiki masyarakat? .MODEL ENILAIAN MENYELURUH Model Saylor. Alexander & Lewis Tujuan.

serta peluang pembelajaran formal/informal lain o Keupayaan membaca.) o Pada peringkat berbeza: negara. negeri. ciri-ciri guru. daerah. o Menggunakan ujian objektif (URK & URN) bagi mengutip data Segmen-segmen khusus program pendidikan o Menilai domain.MODEL ENILAIAN MENYELURUH Pengajaran o Menilai pelbagai konteks yang menentukan kejayaan pengajaran: persekitaran pembelajaran. susunan isi kandungan. kursus. kreatif. perkhidmatan. matematik. pemikiran (kritikal. interaksi bilik darjah. ciri-ciri pelajar. inovatif dsb. aktiviti. .

proses. ibubapa. kepercayaan berkaitan dengan kurikulum o Memeriksa dokumen dan amalan dalam sekolah. . tindakan.MODEL ENILAIAN MENYELURUH Penilaian instrumen penilaian o Menilai teknik dan instrumen mengutip data o Yang mana lebih sesuai. produk. peristiwa. ujian-pra-ujian-pasca. pandangan pelajar dan keputusan ujian. kuantitatif atau kualitatif. ujian objektif atau ujian esei. penghakiman pakar. kajian berterusan. Penilaian program secara total o Mengaudit kurikulum: menyemak rekod. ujian. o Menggunakan kaedah tinjauan.

strategi alternatif. dan bagaimana memenuhi kehendak yang ditetapkan Proses.MODEL PENILAIAN MENYELURUH Model CIPP o Dibina oleh Daniel Stufflebeam o Empat komponen: Konteks Apa yang perlu dilakukan ? Kenalpasti audien yang dituju dan keperluan yang dihasratkan Input. sama ada keperluan dipenuhi.Bagaimana ia patut dilakukan ? Tentukan sumber yang sedia ada.Bagaimana ia dilakukan? Memeriksa sejauh mana perancangan dilaksanakan. apakah perancangan yang diperlukan pada masa depan . Hasil Adakah ia berjaya? Memeriksa keputusan yang dicapai.

Kontek sama ada kursus ditawarkan atau tidak.Proses kesan ke atas pelajar .sumber dan strategi yang digunakan. melihat bahagian reka bentuk pengajaran.Penilaian Ko-kurikulum . melihat bahagian perkembangan kurikulum. Dua langkah berikutnya: mengukur kesan kurikulum: .Produk kesan ke atas bekas pelajar Contoh-contoh Penilaian CIPP . .apakah tujuan dan objektif yang perlu difokuskan.CI : Elemen-elemen Penaksiran Elemen- Dua langkah pertama: mengumpul maklumat dan membuat keputusan: .Input.Penilaian kurikulum sekolah .Penilaian Pengajaran guru .

Maklumat yang diperoleh dapat memberi maklum balas tentang sejauh mana sesuatu hasil pembelajaran telah dikuasai ‡ dapat mengetahui tentang kelemahan dan kekuatan serta potensi seseorang murid dan mengambil tindakan susulan yang sewajarnya. Penilaian sumatif ‡ Penilaian sumatif dikaitkan dengan penilaian pada akhir semester atau tahun. . Penilaian ini memberikan nilai yang membezakan pencapaian seorang pelajar dengan pelajar lain dan seringkali digunakan untuk membuat pemilihan/ pengredan.JENIS PENILAIAN Penilaian formatif ‡ Penilaian dijalankan secara berterusan dalam proses pengajaran dan pembelajaran.

SEKIAN .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->