P. 1
Model Penilaian Kurikulum

Model Penilaian Kurikulum

|Views: 2,353|Likes:
Dipublikasikan oleh Abdul Hakim

More info:

Published by: Abdul Hakim on Sep 26, 2010
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/08/2014

pdf

text

original

PENILAIAN KURIKULUM KHSR

MUHAMMAD ZIKERY BIN HASSAN ABDUL HAKIM BIN ABDUL RAHIM

melapor dan membuat tindakan susulan. merancang dan membina instrumen penilaian. kebolehan. kemajuan dan pencapaian pelajar Menentukan hasil pembelajaran yang hendak dinilai. merekod hasil penilaian. .PENILAIAN Konsep Mengesan perkembangan. menganalisis maklumat penilaian. Melaksanakan penilaian.

organisasinya . menentukan sama ada kurikulum (seperti yang dibina. Menghakimi pelajar: Menghakimi program: ‡ menaksir apa yang pelajar tahu dan boleh buat sebagai hasil mengalami isi kandungan kurikulum . dan kaedah penyampaiannya ‡ Iaitu. dan dilaksana ) menerbitkan hasil yang diharapkan . ‡ Menilai isi kandungan tertentu. direka bentuk.PENILAIAN KURIKULUM Aktiviti mengumpul data bagi menghakimi pelajar atau program kurikulum.

TUJUAN PENILAIAN KURIKULUM untuk mendiagnosis untuk menyemak semula untuk membandingkan untuk menjangka keperluan pendidikan untuk menentukan apakah tujuan telah dicapai .

MODELMODEL-MODEL PENILAIAN KURIKULUM Model-model penilaian terhad: menilai komponen/aspek kurikulum tertentu Model-model penilaian menyeluruh: menilai keseluruhan kurikulum ‡ Menilai objektif kurikulum ‡ Menilai prinsip kurikulum ‡ Model Context. Input. Process & Product (CIPP) Model Saylor. Alexander & Lewis .

Menaksir kecukupan skop dalam pemilihan isi kandungan .Memetakan kurikulum: menganalisis isi kandungan yang diajar dan masa yang diperuntukan bagi setiap topik . .Menaksir urutan isi kandungan .Menaksir keseimbangan dalam pengajaran sesuatu mata pelajaran . integrasi.Menaksir sejauh manakan sekolah/guru mentaati / mengikuti prinsipprinsip asas tersebut. urutan.MODEL ENILAIAN TERHAD Menilai prinsip kurikulum: skop. .

MODEL ENILAIAN TERHAD Menilai Objektif Kurikulum Menaksir pencapaian objektif program i. Bahasa Inggeris. Jika objektif tercapai. Penglibatan dalam ko-kurikulum Pencapaian dalam Matematik. ii. langkah baru diambil dan jika objektif dikeluarkan daripada program . keutamaan baru disasarkan Jika tidak tercapai. dsb.

MODEL ENILAIAN MENYELURUH Model Saylor. Alexander & Lewis Tujuan. sub-tujuan & Objektif o Adalah tujuan memenuhi keperluan masyarat atau o keperluan pelajar? o Adakah tujuan bersesuaian dengan disiplin tertentu? o Perlukah pendidikan KHSR dimasukkan dalam kurikulum? o Kenapa pelajar perlu tahu tentang KH? o Bolehkah ibubapa mengajar tentang KH kepada anak-anak mereka? o Aspek manakah tentang KH yang perlu diketahui oleh pelajar? o Bagaimana pendidikan KHSR mampu memperbaiki masyarakat? .

pemikiran (kritikal. ciri-ciri pelajar. ciri-ciri guru. aktiviti. perkhidmatan. serta peluang pembelajaran formal/informal lain o Keupayaan membaca.MODEL ENILAIAN MENYELURUH Pengajaran o Menilai pelbagai konteks yang menentukan kejayaan pengajaran: persekitaran pembelajaran. inovatif dsb. susunan isi kandungan.) o Pada peringkat berbeza: negara. kreatif. o Menggunakan ujian objektif (URK & URN) bagi mengutip data Segmen-segmen khusus program pendidikan o Menilai domain. daerah. kursus. interaksi bilik darjah. matematik. negeri. .

penghakiman pakar. ujian objektif atau ujian esei. pandangan pelajar dan keputusan ujian. . tindakan. proses. produk. o Menggunakan kaedah tinjauan. ujian. Penilaian program secara total o Mengaudit kurikulum: menyemak rekod.MODEL ENILAIAN MENYELURUH Penilaian instrumen penilaian o Menilai teknik dan instrumen mengutip data o Yang mana lebih sesuai. peristiwa. kepercayaan berkaitan dengan kurikulum o Memeriksa dokumen dan amalan dalam sekolah. kuantitatif atau kualitatif. ibubapa. kajian berterusan. ujian-pra-ujian-pasca.

sama ada keperluan dipenuhi.Bagaimana ia patut dilakukan ? Tentukan sumber yang sedia ada.Bagaimana ia dilakukan? Memeriksa sejauh mana perancangan dilaksanakan.MODEL PENILAIAN MENYELURUH Model CIPP o Dibina oleh Daniel Stufflebeam o Empat komponen: Konteks Apa yang perlu dilakukan ? Kenalpasti audien yang dituju dan keperluan yang dihasratkan Input. strategi alternatif. apakah perancangan yang diperlukan pada masa depan . Hasil Adakah ia berjaya? Memeriksa keputusan yang dicapai. dan bagaimana memenuhi kehendak yang ditetapkan Proses.

Input.CI : Elemen-elemen Penaksiran Elemen- Dua langkah pertama: mengumpul maklumat dan membuat keputusan: . melihat bahagian reka bentuk pengajaran.Penilaian Pengajaran guru . melihat bahagian perkembangan kurikulum. . Dua langkah berikutnya: mengukur kesan kurikulum: .Proses kesan ke atas pelajar .Penilaian kurikulum sekolah .sumber dan strategi yang digunakan.Penilaian Ko-kurikulum .Produk kesan ke atas bekas pelajar Contoh-contoh Penilaian CIPP .Kontek sama ada kursus ditawarkan atau tidak.apakah tujuan dan objektif yang perlu difokuskan.

Penilaian sumatif ‡ Penilaian sumatif dikaitkan dengan penilaian pada akhir semester atau tahun. Penilaian ini memberikan nilai yang membezakan pencapaian seorang pelajar dengan pelajar lain dan seringkali digunakan untuk membuat pemilihan/ pengredan. Maklumat yang diperoleh dapat memberi maklum balas tentang sejauh mana sesuatu hasil pembelajaran telah dikuasai ‡ dapat mengetahui tentang kelemahan dan kekuatan serta potensi seseorang murid dan mengambil tindakan susulan yang sewajarnya.JENIS PENILAIAN Penilaian formatif ‡ Penilaian dijalankan secara berterusan dalam proses pengajaran dan pembelajaran. .

SEKIAN .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->