MEMELIHARA KESUCIAN MASJID DAN SURAU (ADAB(ADAB-ADAB DI MASJID DAN DI SURAU

)
ADAB

KETIKA MASUK 
  
Membuka kasut. Masuk dgn mendahulukan kaki kanan. Membaca doa : Mengucap salam kepada orang yang berada di dalam masjid. Sekiranya tiada sesiapa ucapkan :

SEMASA BERADA DI DALAM MASJID / SURAU 
    
Menunaikan solat sunat Tahiyatul Masjid. Lafaz niat : . Berniat iktikaf : . Duduk mengadap kiblat. Sentiasa mengingati Allah dengan melakukan perkara berikut : Menuntut ilmu, menunaikan solat, membaca Al-Quran, Alberzikir, berselawat kepada Rasulullah SAW, berdoa dll. Tidak melakukan perkara yang tidak berfaedah.

KETIKA KELUAR 
  
Keluar dari masjid dgn tenang dan tidak tergopoh gapah. Mendahulukan kaki kiri. Membaca doa : . Memberi salam kepada orang yang masih berada di dalam masjid. Berazam untuk datang semula ke masjid.

FUNGSI MASJID & SURAU 
   
Pusat Ibadah. Pusat Kegiatan Islam. Pusat Pendidikan & Majlis Ilmu Pusat Perkembangan Ekonomi Pusat Pembangunan Sosial. Pusat Khidmat Masyarakat. Pusat Persinggahan dan Khidmat Musafir. Pusat Penyatuan Ummah.

MASJID PALING MULIA 
 
Masjidil Haram di Mekah. Masjid Nabawi di Madinah. Masjidil Aqsa di Palestin. Umat Islam wajib mempertahankan kesucian ketiga-tiga masjid ini. ketiga-

KELEBIHAN MENJAGA ADAB DI MASJID DAN SURAU
membersihkan masjid. Mendapat pahala. Solat & ibadah dpt dilaksanakan dengan selesa. Masjid yang makmur akan diberkati Allah. 

Dihapuskan dosa setiap kali kita

IMPLIKASI AMALAN NEGATIF DI MASJID DAN SURAU 
Mendapat dosa & kemurkaan Allah. Menjatuhkan maruah Islam. Masyarakat berpecah belah. Tidak akan mendapat rahmat Allah.

PENGHAYATAN
keluar masjid. Menjaga kebersihan & kesucian masjid. Berusaha mempertingkatkan aktiviti memakmurkan masjid. 

Sentiasa membaca doa ketika masuk &

INFO TAMADUN 
Arkitek diperlukan utk membina masjid.
Justeru itu, hendaklah ada di kalangan umat Islam menjadi arkitek yg mahir supaya dpt mereka bentuk seni bina masjid yg menarik & sesuai dgn kesucian dan fungsinya.