P. 1
074_penganugerahan Bilik Operasi Pentaksiran & Setiausaha Peperiksaan Cemerlang

074_penganugerahan Bilik Operasi Pentaksiran & Setiausaha Peperiksaan Cemerlang

|Views: 1,072|Likes:
Dipublikasikan oleh khairunnizam81

More info:

Published by: khairunnizam81 on Sep 30, 2010
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/04/2013

pdf

text

original

Tidak terkecuali bidang penilaian dan pentaksiran. Mengenalpasti prasarana yang disediakan untuk Unit Penilaian dan Peperiksaan menepati piawaian yang dikehendaki bagi menjamin keselamatan. sudah sampai masanya Bilik Operasi Pentaksiran dan Setiausaha Peperiksaan ini dapat memainkan peranan penting dalam pengurusan dan pengendalian peperiksaan di sekolah. Menyelaras dan menyeragamkan pengurusan dan pengendalian peperiksaan mengikut sebagaimana standard peperiksaan awam. Mengenalpasti pengurusan Unit Penilaian dan Peperiksaan Sekolah yang layak untuk diberi Anugerah Bilik Operasi Pentaksiran (BOP) Cemerlang dan Anugerah Setiausaha Peperiksaan Cemerlang di peringkat daerah dan negeri.0 Nama : PENGANUGERAHAN BILIK OPERASI PENTAKSIRAN CEMERLANG (BOP) & SETIAUSAHA PEPERIKSAAN CEMERLANG Pendahuluan Usaha memperkasakan pendidikan merupakan satu inisiatif 360 darjah. kemudahan pengurusan dan pengendalian penilaian dan peperiksaan. Keperluannya yang amat tinggi dengan usia penilaian itu sendiri yang telah melangkau lebih 50 tahun maka kemudahan bilik khas untuk peperiksaan berada pada tahap yang amat tinggi.4 4. Hampir semua sekolah menengah dan rendah di negeri Johor telah ada bilik peperiksaan.1 2. 4. kemudahan pengurusan dan pengendalian penilaian dan peperiksaan. 3. yang mencakupi hampir segala hal berkaitan dengan pendidikan. Mengenalpasti masalah-masalah yang dihadapi oleh Setiausaha Peperiksaan di sekolah-sekolah. pentadbiran dan prasarana yang menepati piawaian yang dikehendaki bagi menjamin keselamatan.0 4.5 Mengenalpasti kekuatan dan kelemahan perkhidmatan Setiausaha Peperiksaan yang diberikan kepada pihak sekolah.INSTRUMEN PENILAIAN DAN PENGANUGERAHAN BILIK OPERASI PENTAKSIRAN & SETIAUSAHA PEPERIKSAAN CEMERLANG JABATAN PELAJARAN JOHOR 1. 1 .2 4. Justeru.0 Objektif 4.0 Matlamat Meningkatkan tahap profesionalisme Setiausaha Peperiksaan serta memberi pengiktirafan melalui pengurusan.3 4.

2 Penganugerahan Di peringkat sekolah.2. SJKT) c) 3 anugerah – Sekolah Kurang Murid ( calon bawah 100 orang) 5.2 Di peringkat daerah. SJKC. b) 5 anugerah – Sekolah Rendah (SK. a) 5 anugerah – Sekolah Menengah.1 Pemantauan/Penilaian 5.1 Pemantauan/penilaian secara kendiri hendaklah dijalankan dua kali setahun iaitu pertengahan tahun (Mei) dan akhir tahun (Oktober) oleh pihak Pengetua/ Guru Besar/ pentadbiran sekolah. 5. Anugerah Bilik Operasi Pentaksiran Cemerlang Kategori Bilik Yang Diubahsuai. Pemantauan/penilaian pegawai-pegawai dari PPD pada bulan Jun dan JPN dijalankan antara bulan Julai hingga September dengan menggunakan instrumen yang disediakan. SJKT) c) 3 anugerah – Sekolah Kurang Murid ( calon bawah 100 orang) 2 .5 Kategori hadiah adalah seperti berikut: 1.5. SJKC.1.2. Anugerah Setiausaha Peperiksaan Cemerlang .1 2. b) 5 anugerah – Sekolah Rendah (SK. 5.2. 5. pegawai dari PPD akan menjalankan pemantauan bagi mengenalpasti calon terbaik bagi setiap daerah.2. SJKT) c) 3 anugerah – Sekolah Kurang Murid ( calon bawah 100 orang) 3. Anugerah Bilik Operasi Pentaksiran Cemerlang Kategori Bilik Khas . SJKC. a) 5 anugerah – Sekolah Menengah. 5.4 Jadual pemantauan bermula dari bulan Julai hingga September pada setiap tahun dan penganugerahan disampaikan semasa Karnival di Jabatan Pelajaran Johor.2.0 Kaedah Pelaksanaan 5. Hasil pemantauan kendiri di peringkat sekolah akan dikumpulkan di PPD untuk dibuat pemilihan di peringkat PPD. a) 5 anugerah – Sekolah Menengah. 5. Pengetua / Guru Besar / Pentadbir akan membuat pemantauan kendiri di peringkat sekolah. pegawai dari negeri akan menjalankan pemantauan kepada semua calon terbaik di peringkat daerah untuk mendapatkan calon terbaik peringkat negeri. b) 5 anugerah – Sekolah Rendah (SK.3 Peringkat negeri.

Sektor Penilaian dan Peperiksaan. Setiausaha : P.Setiausaha : Jawatankuasa kecil. Sektor Penilaian dan Peperiksaan. 4. Semua Pegawai Pelajaran Daerah. 2. Pelajaran 2. Encik Anuar bin Sukiran Ketua Penolong Pengarah. Encik Mohd. Zamri bin Sabran Ketua Sektor. Encik Anuar bin Sukiran Ketua Penolong Pengarah. Sektor Penilaian dan Peperiksaan. Zamri bin Sabran Ketua Sektor. 1. Semua Timbalan Pegawai Pelajaran Daerah. 1. Jabatan Pelajaran Johor. Semua Pengetua / Guru Besar Negeri Johor. Tuan Haji Markom bin Giran Timbalan Pengarah Pelajaran Johor. 3. Unit Penilaian dan Peperiksaan. Encik Zubir bin Mohamed Penolong Pengarah. Setiausaha : Penolong : Setiausaha Jawatankuasa kecil. Negeri Johor. Negeri Johor.Jabatan Johor. 3 . Semua Pegawai.0 Instrumen Penilaian dan Penganugerahan ( Sila lihat Borang BOP/SPP/JPNJ 1 & SUP/SPP/JPNJ 2 ) 7. Jawatankuasa Pelaksana Penaung Penasihat Pengerusi : : : Tuan Haji Sufa’at bin Tumin Pengarah Pelajaran Johor. Sektor Penilaian dan Peperiksaan. Sektor Penilaian dan Peperiksaan. Pejabat Pelajaran Daerah Negeri Johor. Tuan Haji Markom bin Giran Timbalan Pengarah Pelajaran Johor. Encik Mohd.0 Semua Ketua Sektor. Semua Pegawai .6. Sektor Penilaian dan Peperiksaan.0 Jawatankuasa Induk Penasihat Pengerusi : : Tuan Haji Sufa’at bin Tumin Pengarah Pelajaran Johor. 8.

Ini akan membantu Setiausaha Peperiksaan menilai semula perkhidmatan dan menyelaras mengikut piawaian yang ditetapkan serta dapat memastikan pengurusan. pengendalian dan keselamatan peperiksaan berjalan dengan baik dan lebih sempurna di semua sekolah.0 Tentatif Program ( Sila lihat Lampiran 1 dan 2) 10 Penutup Penilaian ini diharap dapat memantapkan lagi pengurusan dan pengendalian penilaian dan peperiksaan di semua sekolah rendah dan menengah selaras dengan perkembangannya. 4 CARTA ALIRAN PENILAIAN DAN PEMANTAUAN ANUGERAH BILIK OPERASI PENTAKSIRAN .9.

SM) 3. Anugerah BOP Cemerlang kategori Bilik Diubahsuai (SR. SM) 2. SM) 3. Anugerah Setiausaha Peperiksaan Cemerlang (SR. SM) PENYELIAAN DAN PEMANTAUAN OLEH JPN KE SEKOLAH YANG DICALONKAN MESYUARAT PANEL PEMILIHAN JPN ANUGERAH PERINGKAT NEGERI TAMAT 1. Anugerah Setiausaha Peperiksaan Cemerlang (SR. Anugerah BOP Cemerlang kategori BiliK Khas (SR. SM) 5 . Anugerah BOP Cemerlang kategori Bilik Khas (SR. Anugerah BOP Cemerlang kategori Bilik Diubahsuai (SR.MULA PENILAIAN OLEH PENTADBIR SEKOLAH BORANG BOP/SPP/JPNJ & SUP/SPP/JPNJ DIHANTAR KE PPD PENYELIAAN DAN PEMANTAUAN OLEH PPD MESYUARAT PANEL PEMILIHAN PPD ANUGERAH PERINGKAT DAERAH 3 CALON PERINGKAT DAERAH DIHANTAR KE JPN 1. SM) 2.

.

2 Bilik yang diubahsuai dari bilik yang sedia ada di sekolah.4 5. DAERAH : 3. BILANGAN GURU 8. JENIS BILIK OPERASI PENTAKSIRAN ( tandakan √ yang berkenaan) 4.BOP/SPP/JPNJ 1 INSTRUMEN PENGANUGERAHAN BILIK OPERASI PENTAKSIRAN BAHAGIAN A 1. BILANGAN STAF SOKONG LELAKI : LELAKI : LELAKI : PEREMPUAN : PEREMPUAN : PEREMPUAN : JUMLAH : JUMLAH : JUMLAH : 1 . SEKOLAH : 4.1 5.5 6.3 5. NAMA SETIAUSAHA PEPERIKSAAN 5.2 5.1 Bilik yang direka khas (terdapat dalam pelan asal sekolah) : MAKLUMAT AM 2. NAMA PENGETUA / GURU BESAR: 4. BILANGAN MURID 7. JENIS PEPERIKSAAN 5.

Lengkap. 1 menggunakan Skala 1: Sederhana. 2. pengurusan bilik kebal semasa peperiksaan dan pengurusan kes khas (JPNJ). Jika ’Tiada’ nilai skor adalah 0.Lengkap.1 Carta Organisasi Unit Penilaian dan Peperiksaan. 1.11 Buku Stok 2.BAHAGIAN B : MAKLUMAT KHAS Perhatian: Aspek Bil.9 Buku Aplikasi PLBS Cetakan & Analisis PLBS (JPNJ) 2.2 Buku Fail Meja Setiausaha UPSR/PMR/SPM . Visi dan Piagam Pelanggan ( Skala 1 ): (Skala 2): (Skala 3): 1. Ada data asas dan dipamerkan 2. ( Skala 1 ): (Skala 2): (Skala 3): 1.3 Buku Manual Prosedur Kerja (Unit Penilaian Peperiksaan Sekolah (Peperiksaan Awam) (LP) 2. Item / Perkara BUKU PANDUAN & PENGURUSAN 2. 2 menggunakan Skor 0: Tiada dan Skor 1: Ada.10 Buku Pelawat 2.5 Panduan Manual Pelan Tindakan menghadapi banjir.3/03. 1. kemaskini dan dipamerkan SKOR: 6 Perhatian: Aspek Bil. Ada data asas dan dipamerkan 2. (LP) 2.6 Manual Pelan Tindakan Urusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (JPNJ) 2.Tidak dikemaskini. (LP) 2.7 Panduan Keselamatan Dokumen Dalam Pengurusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (JPNJ) 2.8 Panduan Manual Pengguna (Sistem Tuntutan Elaun Petugas Peperiksaan). ancaman bom. kemaskini dan dipamerkan 3 1. ketidakaturan. 2.2 Misi. Skala 2: Baik dan Skala 3: Cemerlang.12 Buku Keluar / Masuk Guru-Guru SKOR: 12 Tiada 0 Ada 1 .Tidak dikemaskini. 1. SKALA/SKOR Tiada Ada 0 1 2 Bil 1 Item / Perkara PENTADBIRAN DAN PENGURUSAN 1. 1. Hanya ada data asas.4 Panduan Pengurusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (LP) 2.1 Buku Panduan Pengendalian Peperiksaan Bertulis Pin. SKOR Bil 2. Hanya ada data asas.

3 3.1.2 Perhatian: Aspek Bil.1.1. PPD Surat Pekeliling / surat siaran SKOR: 5 3.4 3.2.2 Fail Peperiksaan Dalaman 3.5 Surat pelantikan Jawatankuasa Penilaian & Peperiksaan Surat panggilan mesyuarat Minit mesyuarat / surat LP. JPN.1 dan 3.2.1 Carta organisasi AJK Pentaksiran Tiada 0 Ada 1 3.3 Analisis peperiksaan dalaman (SAP) SKOR: 3 3 .2 Jadual waktu peperiksaan dalaman 3.2 sahaja) menggunakan Skor 0: Tiada dan Skor 1: Ada.2 3. Item / Perkara SISTEM FAIL 3. 3 (3. SKOR Bil 3.1 Takwim Peperiksaan Dalaman 3.2.1.1 Fail Am (Pengurusan) 3.1.

Calon cacat – rabun. Inden calon peperiksaan UPSR/PMR/SPM/STPM Maklumat calon peperiksaan.3. pekak (jika ada) Calon pindah / pindah tumpang (jika ada) Calon berhenti sekolah / dibuang sekolah (jika ada). buta.3.3.3 d) e) Senarai cadangan nama petugas peperiksaan. SKOR Bil Item / Perkara Tiada 0 3. Jadual & maklumat guru bertugas di hari peperiksaan.5 Pelan UPSR/PMR/SPM/STPM a) b) a) b) c) d) e) f) g) Pelan blok dan bilik peperiksaan UPSR/PMR/SPM/STPM Maklumat Calon.Perhatian: Aspek Bil.3. Calon kes-kes khas – kemalangan / sakit tiba-tiba. Skor 1: Ada tetapi tidak lengkap dan Skor 2: Ada dan lengkap. c) Ketua Bidang dan Guru Panatia.3 Fail Peperiksaan Awam (UPSR/PMR/SPM/STPM) *peperiksaan yang berkenaan sahaja 3. Pelan tempat duduk calon UPSR/PMR/SPM/STPM 3.3.3.6 Analisis peperiksaan awam (SAP peperiksaan awam) SKOR: 34 4 . 3 (3.1 Jadual waktu peperiksaan awam Senarai dan kod mata pelajaran yang ditawarkan di sekolah Senarai & maklumat guru a) Penyelaras kelas peperiksaan b) Guru kelas peperiksaan & angka giliran pelajar.4 3.2 3.3 sahaja) menggunakan Skor 0: Tiada. Ada 1 2 3. Calon buat pembetulan maklumat / mata pelajaran 3.

4. 3. SKOR: 36 3.4.1 Fail Pentaksiran Sekolah ( Fail Induk) 3. 3.1.1.4. SKOR Bil Item / Perkara 3.1.5 Senarai Jawatankuasa Induk (sekolah).4.13 Laporan yang berkaitan.4.4 Surat pemberitahuan taklimat kepada murid.4. 3.1.2.3 Surat-surat siaran yang berkaitan dengan PBS.1 Borang Markah Induk ( ikut kelas & mata pelajaran ).1.1.4. 3. 3.1. 3.7 Senarai Jawatankuasa Kes Khas.4 Fail Pentaksiran Berasaskan Sekolah 3.4.4.4.1.2 Fail Pentaksiran Sekolah ( Mengikut Panitia Mata Pelajaran) 3. 3.8 Surat-surat perlantikan dan akuan penerima perlantikan.1.2.4.6 Senarai Jawatankuasa (semua panatia).1. 3.1. Skor 1: Ada tetapi tidak lengkap dan Skor 2: Ada dan lengkap.4. 3.1. 3.1.1.4.9 Jadual Pelaksanaan.2.4.4. 3.1. 3.15 Tugasan atau soalan (jika ada).3 Fail Individu ( ikut kelas & mata pelajaran ) SKOR: 6 Tiada 0 1 Ada 2 5 .4 sahaja) menggunakan Skor 0: Tiada. 3.2 Carta Organisasi mengikut komponen PBS.4. 3.4.11 Surat-surat panggilan mesyuarat.4. 3.14 Senarai calon berdaftar.Perhatian: Aspek Bil. 3.1. 3.4.4.16 Senarai KPS dan PS.1 Carta Induk Organisasi PBS (Sekolah).4. 3 (3.4.1.18 Contoh Sijil. 3.17 Borang-borang calon yang berkaitan.4.2 Sijil 3.1.10 Prosedur kerja.12 Minit-minit mesyuarat.

SKOR Bil 4.8 Laporan Audit Akademik Peringkat Sekolah (Peperiksaan Dalaman) 4. 4 menggunakan Skor 0: Tiada dan Skor 1: Ada.Perhatian: Aspek Bil.1 Laporan pentaksiran berasaskan sekolah 4.4 Laporan Taklimat Pendaftaran UPSR/PMR/SPM/STPM 4.9 Laporan Audit Akademik Peringkat Sekolah (Peperiksaan Awam) 4.3 Laporan peperiksaan dalaman 4.7 Laporan Program Pungutan Data SAP 4. SKOR: 10 Tiada 0 Ada 1 . 4.5 Laporan Taklimat Persiapan Pra Peperiksaan Kepada Calon Peperiksaan Awam.2 Laporan peperiksaan awam 4. Item / Perkara Laporan Program Pentaksiran 4.10 Gambar-gambar aktiviti.6 Laporan Taklimat Kepada Guru Bertugas Di Hari Peperiksaan 4.

5. 5 menggunakan Skala 1: Sederhana.4 dpd 6 item: Skor 2.6 Perhatian: Aspek Bil. lantai simen dan dinding tidak bercat . Dipamer dengan jelas dan mudah difahami.6 dpd 6 item: Skor 3 SKOR 1 Ada 2 3 5. Item / Perkara Tiada Bilik Operasi Pentaksiran 5.5 Kekemasan perabot Skor 0 Skor 1 Skor 2 Skor 3 - Lebih 2 alatan tidak berfungsi.Ada sistem Pengudaraan yang sempurna tetapi pencahayaan yang tidak mencukupi atau sebaliknya. teratur dan bersih 5. tidak berjubin (berkapet. 5 .4 Peraturan Penggunaan Bilik Operasi Pentaksiran Tidak dipamerkan langsung Dipamerkan tetapi kurang jelas dan sukar difahami Dipamer dengan jelas tetapi sukar difahami. tidak ceria(tidak berlangsir. Skala 2: Baik dan Skala 3: Cemerlang. Perabot lengkap .4 dpd 6 item: Skor 2. 3. lantai berjubin dan berlangsir (Ceria) 5. bersih tetapi tidak teratur Skor 3 – Semua peralatan berfungsi. tidak bersih dan tidak teratur Perabot tidak lengkap dan tidak bersih Perabot lengkap dan tersusun kemas tetapi tidak bersih. 5 .1 Ciri Keselamatan Bilik Operasi Pentaksiran Kunci pintu ada dan berfungsi Pendawaian yang sempurna Alat Pemadam Api Peti Kecemasan Pintu dan Tingkap Berjeriji Pelan Kebakaran * Setiap item mesti berfungsi dan lengkap 0 dpd 6 item : Skor 0 1-2 dpd 6 item: Skor 1. 3 . bersih dan tersusun kemas 5. Skor 0 – Tiada Skor 1 – Ada sistem Pengudaraan dan pencahayaan tetapi tidak mencukupi/sempurna Skor 2 .Sistem Pengudaraan yang sempurna dan pencahayaan yang mencukupi SKOR: 21 .2 Struktur Bilik Operasi Pentaksiran .3 Keceriaan / menumpang.6 dpd 6 item: Skor 3 Skor 0 – Tiada bilik Skor 1 – Bilik yang bercat). Skor 3 .6 Kelengkapan bilik Skor 0 – Tiada alatan Skor 1 – 1 alatan tidak berfungsi dan kurang bersih Skor 2 – Semua berfungsi . tikar getah) dan tidak bercat.7 Pengudaraan dan Pencahayaan.Papan Tanda Nama Bilik Papan Tanda Arah Ruang Kerja Bilik Simpanan Bilik Setiausaha Daftar Inventori * Setiap item mesti berfungsi dan lengkap 0 dpd 6 item : Skor 0 1-2 dpd 6 item: Skor 1. Skor 2 – Bilik yang berlangsir Skor 3 – Bilik yang Skor Skor Skor Skor 0 1 2 3 - 5. Jika ’Tiada’ nilai skor adalah 0. Bi l 5.

.............. ....................... . ................................................................................................... NAMA PENILAI : ______________________________________________________________ TARIKH : __________________________ MASA : _________________________ TANDA TANGAN PENGETUA/ GURU BESAR : _________________________ ........................................................................................................................................................................................................................................................... .......................................................................................... ................................................................................Bi l Item / Perkara Tiada JUMLAH SKOR : 133 SKOR 1 Ada 2 3 7 CARA PENGIRAAN MARKAH : N (JUMLAH DIPEROLEHI) ∑N (133) X 100 PERATUS DIPEROLEHI: SKEMA PEMARKAHAN: BAIK) 80 – 100 % 40 – 59 % (CEMERLANG) (BAIK) 60 – 79 % (SANGAT 1 – 39 % (MEMUASKAN) ULASAN PENILAI : ........................................................................... ....................... .. ......................................................... ..............................................

COP RASMI 8 .

.

.................................... BIODATA SETIAUSAHA PEPERIKSAAN NAMA SEKOLAH : ........ 6....... KELULUSAN AKADEMIK: ............... KELULUSAN IKHTISAS: ..2 1. 5..................8 1.......... K/P: ... TAHUN................................................ TAHUN : ........ 7.................................. NO............... 8....................... 1 dan 2 menggunakan Skala 1: Sederhana............................... NAMA SETIAUSAHA PEPERIKSAAN YANG DINILAI: ........................ 3.......................... TARIKH LANTIKAN : …………………………………………………...............................................6 1............... 9.. MAKLUMAT KHAS (DILENGKAPKAN OLEH PENILAI) Bi Item / Perkara l 1 SETIAUSAHA PEPERIKSAAN 1...3 1.. TAHUN : ................................4 1... INSTITUSI: ....................9 1......................... PENGALAMAN SEBAGAI SETIAUSAHA PEPERIKSAAN : ......10 Dikenali / Populariti Sikap Kreatif/Inovatif Kepimpinan Komunikasi Berkesan Pengetahuan Berkaitan Dengan Peperiksaan Berkemahiran Komputer Boleh Memberi Idea Yang Bernas Jujur Dan Amanah SKOR : 30 1 Bi l Item / Perkara 1 2 SKOR 3 JUMLAH SKOR ........................................... 1... DAERAH: ........................................................................ .........SUP/SPP/JPNJ PENILAIAN PRESTASI SETIAUSAHA PEPERIKSAAN.............. A..5 1................. 2................................ Skala 2: Baik dan Skala 3: Cemerlang B.......... 10.............................................................................................................. NAMA PENGETUA/GURU BESAR: ................ INSTITUSI: ..............1 Penampilan Diri SKOR 2 JUMLAH SKOR 3 1 1.................. JUMLAH WAKTU MENGAJAR SEMINGGU: ............................................. Perhatian: Aspek Bil.................................................................7 1......................................... 4..........

.................................................................................................. ......................... COP RASMI: COP RASMI TARIKH: .................................................................................................................2 Daerah/Zon 2..4 Kebangsaan SKOR : 30 JUMLAH KESELURUHAN: 60 X1 X2 X3 X4 CARA PENGIRAAN MARKAH 100 PERATUS DIPEROLEHI: SKEMA PEMARKAHAN: BAIK) : N (JUMLAH DIPEROLEHI) + (JUMLAH MARKAH BOP) ∑N (232) X 80 – 100 % 40 – 59 % (CEMERLANG) (BAIK) 60 – 79 % (SANGAT 1 – 39 % (MEMUASKAN) ULASAN PENILAI: ..................................................................................................................................2 PENGLIBATAN/SUMBANGAN SETIAUSAHA PEPERIKSAAN DALAM BIDANG PEPERIKSAAN 2....................................................................... .................................. 2 .......................................................... TANDATANGAN PENGETUA/GURU BESAR: ...........................................................3 Negeri 2....1 Sekolah 2...........

.

9. JPNJ.Lampiran 1 TENTATIF PELAKSANAAN PENGANUGERAHAN BILIK OPERASI PENTAKSIRAN DAN SETIAUSAHA PEPERIKSAAN CEMERLANG Bil 1. S/U Setiausaha Peperiksaan Setiausaha Peperiksaan. Penganugerahan Bilik Operasi Pentaksiran & Setiausaha Cemerlang Penyelaras PPD Penyelaras PPD Setiausaha Program. Pengetua / Guru Besar / membuat rumusan. 3. 10.8 April 2010 9 . Pengetua / Guru Besar / Pentadbir membuat ”Pemantauan Kunjung Bantu” Setiausaha Peperiksaan penambahbaikkan. Pegawai SPP JPNJ Pegawai Peperiksaan Pegawai JPN Pegawai Peperiksaan Pegawai JPN . 2010 Disember 2010 Pemilihan di peringkat PPD untuk tujuan pencalonan. Guru Besar. 13 – 18 Mei 2010 19 – 25 Mei 2010 25 Mei – 31 Mei 2010 1 – 4 Jun 2010 SUP/SPP/JPNJ 1 dan SUP/SPP/JPNJ2 ke Unit Penilaian & Peperiksaan Pejabat Pelajaran Daerah. 6. 4. 8.14 April 2010 15 – 30 April 2010 3 – 13 Mei 2010 Aktiviti Taklimat Pelaksanaan Penganugerahaan Peringkat negeri. 12. Mesyuarat Jawatankuasa Penilaian Program Penugerahan. 14. PPD menghantar penilaian ke SPP. Mesyuarat Penyelarasan Item Penganugerahan. 7. Pengetua / Guru Besar / membuat penilaian. Pengetua / Guru Besar/ Pentadbir. Pemantauan dari PPD ke sekolah yang mendapat pencalonan. 2. Pengetua/Guru Besar/ Pentadbir. 13. Pemantuan di peringkat Jabatan Pelajaran Johor. Maklumkan kepada Pengetua/Guru Besar/ Setiusaha Setiausaha Peperiksaan memperkemaskan dokumen dan bilik. 7 – 9Jun 2010 10 – 18 Jun 2010 21 – 23 Jun 2010 23 Ogos –23 Sept 2010 24 Sept – 30 Sept. Tarikh 29 – 31 Mac 2010 5 . 11. Pengetua / Guru Besar/ Pentadbir Catatan 5 . Pengetua / Guru Besar / menghantar borang membuat Pentadbir Pentadbir Pentadbir Tindakan Semua Pegawai UPP Daerah Negeri Johor AJK yang di lantik PPD kepada Pengetua. 3. Setiausaha Peperiksaan Pengetua / Guru Besar/ Pentadbir.

.

11. Program / Aktiviti Matlamat Objektif Tarikh & Hari Masa Tempat Sasaran Kos (sekiranya ada) : : : : : : : : : Perkara Sumber Perbelanjaan (sekiranya ada) Laporan aktiviti keseluruhannya Gambar-gambar aktiviti (jika ada) Penilaian .CONTOH FORMAT LAPORAN TAJUK AKTIVITI Bil 1. 8. 9. 5. 10. 2. 3. 7. 12. 6. 4.

CONTOH TAKWIM PEPERIKSAAN PMR BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 PERKARA Taklimat Pendaftaran kepada Calon PMR Taklimat pendaftaran kepada Guru Kelas PMR dan semua guru PMR Mengumpul maklumat diri calon PMR Murid mengisi borang manual pendaftaran PMR Pendaftaran Calon PMR Murid dan Guru Kelas semak maklumat pendaftaran PMR Menghantar sistem dan dokumen pendaftran PMR ke PPD Tamat Pendaftaran PMR Tamat Tukar Status Calon PMR Pungut Data SAP 1 Audit Akademik 1 Taklimat PBS kepada calon PMR Surat pemberitahuan PBS kepada calon dan ibu bapa Audit akademik 2 Taklimat PBS kepada semua guru Tingkatan 3 Taklimat kemasukan markah PBS kepada guruguru mata pelajaran terlibat. KOB dan BJ Operasi Susun Atur Bilik Peperiksaan Taklimat Pra Peperiksaan kepada Calon Taklimat Peperiksaan Kepada Guru Bertugas Semasa Peperiksaan Tarikh Tindakan DAN SEBAGAINYA SEHINGGA KEPUTUSAN DIJANGKAKAN KELUAR. . Menerima taklimat masuk markah Kerja Kursus dari PPD Masuk markah kerja kursus Operasi JOB.

CONTOH PLAN BLOK DAN BILIK YANG AKAN DIGUNAKAN SEMASA PEPERIKSAAN PMR Pintu Masuk Sekolah KANTIN Dewan Sekolah Pusat Pusat JK001( Calon K001 –K120) BLOK A Tingkatan 4 Tingkatan 4 Anggerik Cengal Bilik Bilik Muzik Komputer Pusat JK001 Tingkatan 2 Bilik 1 Mawar (K121-K151) MAKMAL KIMIA T A N G G A Tingakatan 4 Mawar Tingkatan 2 Anggerik Bilik Kaunseling Bilik Tayang T A N G G A Bilik Media Tingkat 3 Tingkat 2 Tingkatan 2 Cengal Pusat JK002 Bilik 2 (K26 –K040 PEJABAT Pusat JK002 Bilik 1 (K001 – K025) MAKMAL FIZIK Tingkat 1 Bawah Tingkatan 5 Anggerik BLOK B Tingkatan 5 Cengal Bilik Mesyuarat KELAS KELAS PERALIHAN PERALIHAN MAKMAL BAIOLOGI T A N G G A Tingakatan 5 Mawar Tingkatan 6 Atas Tingkatan 5 Meranti Tingkatan 6 Rendah Stor 1 T A N G G A Tingkatan 6 Rendah BILIK PENTAKSIRAN KEDAI BUKU Tingkat 3 Tingkat 2 Tingkat 1 Bawah KELAS PERALIHAN MAKMAL BAHASA .

CONTOH INDEN BILANGAN PELAJARAN (PMR) PUSAT : JK001 KOD 02 12 21 23 32 33 45 50 55 76 77 MATA PELAJARAN BAHASA MELAYU BAHASA INGGERIS SEJARAH GEOGRAFI BAHASA CINA BAHASA TAMIL PENDIDIKAN ISLAM MATEMATIK SAINS KHB PILIHAN 1 KHB PILIHAN 2 BILANGAN PELAJAR 178 178 178 178 18 10 150 178 178 100 78 .

CONTOH SENARAI CALON YANG MENGAMBIL PEPERIKSAAN PMR BIL KELAS NAMA NO. TELEFON .

CACAT 1. Pusat / Angka Giliran JZ001K101 Maklumat Sekolah Baru/ No Tel SMK Seri Jaya 06-8812134 6. CALON BERPINDAH PUSAT KE SEKOLAH INI DAN MENUMPANG (CALON PINDAH TUMPANG) Nama Kim Teng Long Tingkatan 3 Meranti No. Bil 1. CALON BERPINDAH PUSAT KE SEKOLAH INI DAN MENUMPANG (CALON PINDAH TUMPANG) Nama Ting a/l Bulat Tingkatan 3 Cengal No. CALON PINDAH PUSAT Nama Tingkatan Ting a/l Bulat 3 Cengal Maklumat Sekolah Baru/ No Tel SMK Bahagia Jaya 08-888128 Status Dokumen PBS Telah di serah 4. Pusat / Angka Giliran JZ001K055 2. Pusat / Angka Giliran JZ001K050 3. CALON CACAT Tingkatan 3 Seraya No. Bil 1. BERHENTI SEKOLAH. Bil 1. CALON BERHENTI SEKOLAH Nama Kim Beng Hong Tingkatan 3 Meranti No.CONTOH SENARAI CALON YANG DIBUANG SEKOLAH. Pusat / Angka Giliran JR001K058 Sekolah Asal / No Tel SMK Teratai Jaya 06-6661166 5. Bil 1. CALON DIBUANG SEKOLAH Nama Melor a/p Pawi Tingkatan 3 Meranti No. PINDAH PUSAT. Bil 1. Pusat / Angka Giliran JZ001K111 Jenis Cacat Rabun Nama Bulat bin Bujur . Bil 1.

2. H/P 012-7734567 013-7888488 Peperiksaan PMR SPM GURU TINGKATAN (KELAS PEPERIKSAAN) & ANGKA GILIRAN PELAJAR. ANGKA GILIRAN PELAJAR JZ001 K001-K034 K035-K071 K072-K107 K108-K144 K145-K179 JZ002 K001-K036 K037-K070 TING. Adnan bin Sabtu En. Karim bin Meon NO .CONTOH SENARAI & MAKLUMAT GURU A) PENYELARAS KELAS PEPERIKSAAN Bil 1. Ali bin Ahmad En. Nama No. Hamimah binti Saion Pn Kim Moon Chee En. 2. Ramasamy a/l Munaindy En. B) Nama En. Maimon bin Zali En. Kamal bin Din No. H/P 012-7734567 013-7888488 Ketua Bidang Bahasa Teknik Vokasional Kemanusiaan Sains Matematik Bil 1. H/P Ketua Panatia Bahasa Melayu Bahasa Inggeris Bahasa Tamil Matematik Pendidikan Islam . 3A 3B 3C 3D 3F 3G 3H NAMA GURU Pn. Samad bin Ali Pn. 2. Nama No. TELFON 012-7421661 013-7881234 07-2324456 017-4567441 018-7414134 07-2345678 07-2345679 C) KETUA BIDANG DAN GURU PANATIA Bil 1.

50 ptg 8. Seroja a/p Munaidy En.25 paagi 10.10 – 9.45 ptg 8.CONTOH GURU BERTUGAS DAN JADUAL WAKTU PEPERIKSAAN Tarikh / Hari Masa 8. Ayob bin Dol Pn.40 – 12.30 – 12.Azlan b.00 tgh 2.25 tgh 2.10 pagi Mata Pelajaran Bahasa Melayu I Bahasa Melayu II Sains II Matematik I Matematik 2 KHB Bahasa Cina 1 / Bahasa Arab 1 Nama Guru En. Kumasi a/p Muthu . Tan Hai Seng Pn. Hairi bin Zol Pn.20 – 3.30 – 3.10– 9.10 pagi 10.Ali En.10 – 10. Hasnah bt Noor En.

Fax Sekolah Bil KP 1. 4.CONTOH MAKLUMAT CADANGAN KETUA PENGAWAS (KP) DAN PENGAWAS YANG AKAN BERTUGAS SEMASA PENILAIAN MENEGAH RENDAH Nama Sekolah : No. H/P Kad Pengenalan . Nama Penuh : Jantina Gred Jawatan Gaji Hakiki Alamat Rumah No Tel Rumah No. 6. 3. 2. 7. Telefon Sekolah : Kod Sekolah : No. 5.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->