P. 1
074_penganugerahan Bilik Operasi Pentaksiran & Setiausaha Peperiksaan Cemerlang

074_penganugerahan Bilik Operasi Pentaksiran & Setiausaha Peperiksaan Cemerlang

|Views: 1,072|Likes:
Dipublikasikan oleh khairunnizam81

More info:

Published by: khairunnizam81 on Sep 30, 2010
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/04/2013

pdf

text

original

yang mencakupi hampir segala hal berkaitan dengan pendidikan.0 Objektif 4.2 4. 4.1 2.5 Mengenalpasti kekuatan dan kelemahan perkhidmatan Setiausaha Peperiksaan yang diberikan kepada pihak sekolah. Justeru.0 Nama : PENGANUGERAHAN BILIK OPERASI PENTAKSIRAN CEMERLANG (BOP) & SETIAUSAHA PEPERIKSAAN CEMERLANG Pendahuluan Usaha memperkasakan pendidikan merupakan satu inisiatif 360 darjah. Mengenalpasti prasarana yang disediakan untuk Unit Penilaian dan Peperiksaan menepati piawaian yang dikehendaki bagi menjamin keselamatan.INSTRUMEN PENILAIAN DAN PENGANUGERAHAN BILIK OPERASI PENTAKSIRAN & SETIAUSAHA PEPERIKSAAN CEMERLANG JABATAN PELAJARAN JOHOR 1. Menyelaras dan menyeragamkan pengurusan dan pengendalian peperiksaan mengikut sebagaimana standard peperiksaan awam. Tidak terkecuali bidang penilaian dan pentaksiran. 1 . pentadbiran dan prasarana yang menepati piawaian yang dikehendaki bagi menjamin keselamatan. kemudahan pengurusan dan pengendalian penilaian dan peperiksaan.0 4. kemudahan pengurusan dan pengendalian penilaian dan peperiksaan.0 Matlamat Meningkatkan tahap profesionalisme Setiausaha Peperiksaan serta memberi pengiktirafan melalui pengurusan. sudah sampai masanya Bilik Operasi Pentaksiran dan Setiausaha Peperiksaan ini dapat memainkan peranan penting dalam pengurusan dan pengendalian peperiksaan di sekolah.4 4. Keperluannya yang amat tinggi dengan usia penilaian itu sendiri yang telah melangkau lebih 50 tahun maka kemudahan bilik khas untuk peperiksaan berada pada tahap yang amat tinggi.3 4. Mengenalpasti pengurusan Unit Penilaian dan Peperiksaan Sekolah yang layak untuk diberi Anugerah Bilik Operasi Pentaksiran (BOP) Cemerlang dan Anugerah Setiausaha Peperiksaan Cemerlang di peringkat daerah dan negeri. 3. Hampir semua sekolah menengah dan rendah di negeri Johor telah ada bilik peperiksaan. Mengenalpasti masalah-masalah yang dihadapi oleh Setiausaha Peperiksaan di sekolah-sekolah.

1. Anugerah Bilik Operasi Pentaksiran Cemerlang Kategori Bilik Khas .4 Jadual pemantauan bermula dari bulan Julai hingga September pada setiap tahun dan penganugerahan disampaikan semasa Karnival di Jabatan Pelajaran Johor. SJKT) c) 3 anugerah – Sekolah Kurang Murid ( calon bawah 100 orang) 2 .0 Kaedah Pelaksanaan 5.2. Anugerah Bilik Operasi Pentaksiran Cemerlang Kategori Bilik Yang Diubahsuai.2 Penganugerahan Di peringkat sekolah.2.2.2. SJKT) c) 3 anugerah – Sekolah Kurang Murid ( calon bawah 100 orang) 5. a) 5 anugerah – Sekolah Menengah.5. pegawai dari PPD akan menjalankan pemantauan bagi mengenalpasti calon terbaik bagi setiap daerah.2. SJKC. 5. Pengetua / Guru Besar / Pentadbir akan membuat pemantauan kendiri di peringkat sekolah.3 Peringkat negeri. SJKC. SJKC. 5.2 Di peringkat daerah. Anugerah Setiausaha Peperiksaan Cemerlang . a) 5 anugerah – Sekolah Menengah. b) 5 anugerah – Sekolah Rendah (SK. SJKT) c) 3 anugerah – Sekolah Kurang Murid ( calon bawah 100 orang) 3.5 Kategori hadiah adalah seperti berikut: 1. Hasil pemantauan kendiri di peringkat sekolah akan dikumpulkan di PPD untuk dibuat pemilihan di peringkat PPD. pegawai dari negeri akan menjalankan pemantauan kepada semua calon terbaik di peringkat daerah untuk mendapatkan calon terbaik peringkat negeri. Pemantauan/penilaian pegawai-pegawai dari PPD pada bulan Jun dan JPN dijalankan antara bulan Julai hingga September dengan menggunakan instrumen yang disediakan.1 Pemantauan/penilaian secara kendiri hendaklah dijalankan dua kali setahun iaitu pertengahan tahun (Mei) dan akhir tahun (Oktober) oleh pihak Pengetua/ Guru Besar/ pentadbiran sekolah.1 Pemantauan/Penilaian 5. b) 5 anugerah – Sekolah Rendah (SK. a) 5 anugerah – Sekolah Menengah.1 2. 5. 5. 5. b) 5 anugerah – Sekolah Rendah (SK.

0 Jawatankuasa Induk Penasihat Pengerusi : : Tuan Haji Sufa’at bin Tumin Pengarah Pelajaran Johor. Sektor Penilaian dan Peperiksaan. Sektor Penilaian dan Peperiksaan. 1. Semua Pegawai . Tuan Haji Markom bin Giran Timbalan Pengarah Pelajaran Johor. Sektor Penilaian dan Peperiksaan. Pejabat Pelajaran Daerah Negeri Johor. Encik Mohd. Tuan Haji Markom bin Giran Timbalan Pengarah Pelajaran Johor. Encik Mohd. 1. Sektor Penilaian dan Peperiksaan. Setiausaha : Penolong : Setiausaha Jawatankuasa kecil. Semua Timbalan Pegawai Pelajaran Daerah. 4.Setiausaha : Jawatankuasa kecil. 3. Encik Anuar bin Sukiran Ketua Penolong Pengarah. Zamri bin Sabran Ketua Sektor. Negeri Johor. Negeri Johor. Unit Penilaian dan Peperiksaan. Sektor Penilaian dan Peperiksaan.6. Pelajaran 2.Jabatan Johor. 2. Jawatankuasa Pelaksana Penaung Penasihat Pengerusi : : : Tuan Haji Sufa’at bin Tumin Pengarah Pelajaran Johor. Encik Anuar bin Sukiran Ketua Penolong Pengarah. Encik Zubir bin Mohamed Penolong Pengarah. Semua Pegawai Pelajaran Daerah. 3 .0 Instrumen Penilaian dan Penganugerahan ( Sila lihat Borang BOP/SPP/JPNJ 1 & SUP/SPP/JPNJ 2 ) 7. Zamri bin Sabran Ketua Sektor. Semua Pegawai. Setiausaha : P. Jabatan Pelajaran Johor. Sektor Penilaian dan Peperiksaan. Semua Pengetua / Guru Besar Negeri Johor. 8.0 Semua Ketua Sektor.

9. pengendalian dan keselamatan peperiksaan berjalan dengan baik dan lebih sempurna di semua sekolah.0 Tentatif Program ( Sila lihat Lampiran 1 dan 2) 10 Penutup Penilaian ini diharap dapat memantapkan lagi pengurusan dan pengendalian penilaian dan peperiksaan di semua sekolah rendah dan menengah selaras dengan perkembangannya. 4 CARTA ALIRAN PENILAIAN DAN PEMANTAUAN ANUGERAH BILIK OPERASI PENTAKSIRAN . Ini akan membantu Setiausaha Peperiksaan menilai semula perkhidmatan dan menyelaras mengikut piawaian yang ditetapkan serta dapat memastikan pengurusan.

Anugerah BOP Cemerlang kategori Bilik Khas (SR. Anugerah BOP Cemerlang kategori Bilik Diubahsuai (SR. SM) 2. SM) 5 . SM) 3. SM) PENYELIAAN DAN PEMANTAUAN OLEH JPN KE SEKOLAH YANG DICALONKAN MESYUARAT PANEL PEMILIHAN JPN ANUGERAH PERINGKAT NEGERI TAMAT 1. Anugerah Setiausaha Peperiksaan Cemerlang (SR. Anugerah BOP Cemerlang kategori BiliK Khas (SR. SM) 2.MULA PENILAIAN OLEH PENTADBIR SEKOLAH BORANG BOP/SPP/JPNJ & SUP/SPP/JPNJ DIHANTAR KE PPD PENYELIAAN DAN PEMANTAUAN OLEH PPD MESYUARAT PANEL PEMILIHAN PPD ANUGERAH PERINGKAT DAERAH 3 CALON PERINGKAT DAERAH DIHANTAR KE JPN 1. SM) 3. Anugerah Setiausaha Peperiksaan Cemerlang (SR. Anugerah BOP Cemerlang kategori Bilik Diubahsuai (SR.

.

BOP/SPP/JPNJ 1 INSTRUMEN PENGANUGERAHAN BILIK OPERASI PENTAKSIRAN BAHAGIAN A 1.2 Bilik yang diubahsuai dari bilik yang sedia ada di sekolah. BILANGAN GURU 8. NAMA PENGETUA / GURU BESAR: 4. JENIS PEPERIKSAAN 5. NAMA SETIAUSAHA PEPERIKSAAN 5.5 6.2 5.3 5. BILANGAN STAF SOKONG LELAKI : LELAKI : LELAKI : PEREMPUAN : PEREMPUAN : PEREMPUAN : JUMLAH : JUMLAH : JUMLAH : 1 . SEKOLAH : 4.1 5. BILANGAN MURID 7. DAERAH : 3.4 5.1 Bilik yang direka khas (terdapat dalam pelan asal sekolah) : MAKLUMAT AM 2. JENIS BILIK OPERASI PENTAKSIRAN ( tandakan √ yang berkenaan) 4.

1. ancaman bom.Lengkap.Tidak dikemaskini. Hanya ada data asas. 1. 1.6 Manual Pelan Tindakan Urusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (JPNJ) 2. Visi dan Piagam Pelanggan ( Skala 1 ): (Skala 2): (Skala 3): 1. Jika ’Tiada’ nilai skor adalah 0. kemaskini dan dipamerkan SKOR: 6 Perhatian: Aspek Bil.3 Buku Manual Prosedur Kerja (Unit Penilaian Peperiksaan Sekolah (Peperiksaan Awam) (LP) 2.Lengkap. SKALA/SKOR Tiada Ada 0 1 2 Bil 1 Item / Perkara PENTADBIRAN DAN PENGURUSAN 1.3/03. (LP) 2. Skala 2: Baik dan Skala 3: Cemerlang. 1 menggunakan Skala 1: Sederhana. ( Skala 1 ): (Skala 2): (Skala 3): 1.11 Buku Stok 2.2 Misi.Tidak dikemaskini. pengurusan bilik kebal semasa peperiksaan dan pengurusan kes khas (JPNJ). Ada data asas dan dipamerkan 2.BAHAGIAN B : MAKLUMAT KHAS Perhatian: Aspek Bil. 1. Item / Perkara BUKU PANDUAN & PENGURUSAN 2.1 Buku Panduan Pengendalian Peperiksaan Bertulis Pin.8 Panduan Manual Pengguna (Sistem Tuntutan Elaun Petugas Peperiksaan). Ada data asas dan dipamerkan 2.10 Buku Pelawat 2. 2 menggunakan Skor 0: Tiada dan Skor 1: Ada. (LP) 2.4 Panduan Pengurusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (LP) 2. ketidakaturan.9 Buku Aplikasi PLBS Cetakan & Analisis PLBS (JPNJ) 2. kemaskini dan dipamerkan 3 1.12 Buku Keluar / Masuk Guru-Guru SKOR: 12 Tiada 0 Ada 1 . 2.2 Buku Fail Meja Setiausaha UPSR/PMR/SPM .5 Panduan Manual Pelan Tindakan menghadapi banjir.7 Panduan Keselamatan Dokumen Dalam Pengurusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (JPNJ) 2. 2. SKOR Bil 2.1 Carta Organisasi Unit Penilaian dan Peperiksaan. Hanya ada data asas.

3 (3. JPN.4 3.2 Perhatian: Aspek Bil.1.3 3.1 Takwim Peperiksaan Dalaman 3.1 Fail Am (Pengurusan) 3.2.1.1.2 Fail Peperiksaan Dalaman 3. Item / Perkara SISTEM FAIL 3. PPD Surat Pekeliling / surat siaran SKOR: 5 3.1.2.2 sahaja) menggunakan Skor 0: Tiada dan Skor 1: Ada.2.3 Analisis peperiksaan dalaman (SAP) SKOR: 3 3 . SKOR Bil 3.2 Jadual waktu peperiksaan dalaman 3.2 3.1 Carta organisasi AJK Pentaksiran Tiada 0 Ada 1 3.1.1 dan 3.5 Surat pelantikan Jawatankuasa Penilaian & Peperiksaan Surat panggilan mesyuarat Minit mesyuarat / surat LP.

Perhatian: Aspek Bil.3 d) e) Senarai cadangan nama petugas peperiksaan.4 3. Calon cacat – rabun. Skor 1: Ada tetapi tidak lengkap dan Skor 2: Ada dan lengkap. SKOR Bil Item / Perkara Tiada 0 3.5 Pelan UPSR/PMR/SPM/STPM a) b) a) b) c) d) e) f) g) Pelan blok dan bilik peperiksaan UPSR/PMR/SPM/STPM Maklumat Calon.3 Fail Peperiksaan Awam (UPSR/PMR/SPM/STPM) *peperiksaan yang berkenaan sahaja 3.3 sahaja) menggunakan Skor 0: Tiada.1 Jadual waktu peperiksaan awam Senarai dan kod mata pelajaran yang ditawarkan di sekolah Senarai & maklumat guru a) Penyelaras kelas peperiksaan b) Guru kelas peperiksaan & angka giliran pelajar.6 Analisis peperiksaan awam (SAP peperiksaan awam) SKOR: 34 4 . 3 (3.3. Inden calon peperiksaan UPSR/PMR/SPM/STPM Maklumat calon peperiksaan. Pelan tempat duduk calon UPSR/PMR/SPM/STPM 3. Ada 1 2 3.3. Calon buat pembetulan maklumat / mata pelajaran 3.2 3.3.3.3. c) Ketua Bidang dan Guru Panatia. Calon kes-kes khas – kemalangan / sakit tiba-tiba. pekak (jika ada) Calon pindah / pindah tumpang (jika ada) Calon berhenti sekolah / dibuang sekolah (jika ada). Jadual & maklumat guru bertugas di hari peperiksaan.3. buta.

4 Surat pemberitahuan taklimat kepada murid. 3 (3.16 Senarai KPS dan PS.4.1.3 Surat-surat siaran yang berkaitan dengan PBS.4. 3.14 Senarai calon berdaftar.2.4.4.4.1.5 Senarai Jawatankuasa Induk (sekolah).17 Borang-borang calon yang berkaitan.1. 3.1.4. Skor 1: Ada tetapi tidak lengkap dan Skor 2: Ada dan lengkap. 3.4 Fail Pentaksiran Berasaskan Sekolah 3.2 Fail Pentaksiran Sekolah ( Mengikut Panitia Mata Pelajaran) 3.1.4 sahaja) menggunakan Skor 0: Tiada.8 Surat-surat perlantikan dan akuan penerima perlantikan.1.1. 3. SKOR: 36 3.1 Borang Markah Induk ( ikut kelas & mata pelajaran ). 3.1.1.4.4.4.1.1 Fail Pentaksiran Sekolah ( Fail Induk) 3.4.1 Carta Induk Organisasi PBS (Sekolah). 3.1.4.4.4.4.4.4.1. SKOR Bil Item / Perkara 3. 3.2 Carta Organisasi mengikut komponen PBS.13 Laporan yang berkaitan.Perhatian: Aspek Bil.1. 3. 3.1.1. 3.1.3 Fail Individu ( ikut kelas & mata pelajaran ) SKOR: 6 Tiada 0 1 Ada 2 5 . 3.4. 3.2 Sijil 3. 3. 3.10 Prosedur kerja.9 Jadual Pelaksanaan.6 Senarai Jawatankuasa (semua panatia).18 Contoh Sijil.12 Minit-minit mesyuarat.1. 3.4.4.1.4.4. 3.11 Surat-surat panggilan mesyuarat.2. 3.2.15 Tugasan atau soalan (jika ada). 3.4.4.7 Senarai Jawatankuasa Kes Khas.

SKOR: 10 Tiada 0 Ada 1 .2 Laporan peperiksaan awam 4.3 Laporan peperiksaan dalaman 4.1 Laporan pentaksiran berasaskan sekolah 4.5 Laporan Taklimat Persiapan Pra Peperiksaan Kepada Calon Peperiksaan Awam.6 Laporan Taklimat Kepada Guru Bertugas Di Hari Peperiksaan 4.4 Laporan Taklimat Pendaftaran UPSR/PMR/SPM/STPM 4. 4.Perhatian: Aspek Bil. Item / Perkara Laporan Program Pentaksiran 4.9 Laporan Audit Akademik Peringkat Sekolah (Peperiksaan Awam) 4.7 Laporan Program Pungutan Data SAP 4.8 Laporan Audit Akademik Peringkat Sekolah (Peperiksaan Dalaman) 4. SKOR Bil 4. 4 menggunakan Skor 0: Tiada dan Skor 1: Ada.10 Gambar-gambar aktiviti.

6 Kelengkapan bilik Skor 0 – Tiada alatan Skor 1 – 1 alatan tidak berfungsi dan kurang bersih Skor 2 – Semua berfungsi . tidak bersih dan tidak teratur Perabot tidak lengkap dan tidak bersih Perabot lengkap dan tersusun kemas tetapi tidak bersih. tidak ceria(tidak berlangsir.Ada sistem Pengudaraan yang sempurna tetapi pencahayaan yang tidak mencukupi atau sebaliknya. 5. 3.7 Pengudaraan dan Pencahayaan. tidak berjubin (berkapet.1 Ciri Keselamatan Bilik Operasi Pentaksiran Kunci pintu ada dan berfungsi Pendawaian yang sempurna Alat Pemadam Api Peti Kecemasan Pintu dan Tingkap Berjeriji Pelan Kebakaran * Setiap item mesti berfungsi dan lengkap 0 dpd 6 item : Skor 0 1-2 dpd 6 item: Skor 1. bersih tetapi tidak teratur Skor 3 – Semua peralatan berfungsi. lantai berjubin dan berlangsir (Ceria) 5. tikar getah) dan tidak bercat. Skala 2: Baik dan Skala 3: Cemerlang. teratur dan bersih 5. Item / Perkara Tiada Bilik Operasi Pentaksiran 5.6 dpd 6 item: Skor 3 Skor 0 – Tiada bilik Skor 1 – Bilik yang bercat).5 Kekemasan perabot Skor 0 Skor 1 Skor 2 Skor 3 - Lebih 2 alatan tidak berfungsi.4 Peraturan Penggunaan Bilik Operasi Pentaksiran Tidak dipamerkan langsung Dipamerkan tetapi kurang jelas dan sukar difahami Dipamer dengan jelas tetapi sukar difahami. 3 .3 Keceriaan / menumpang. Dipamer dengan jelas dan mudah difahami. Jika ’Tiada’ nilai skor adalah 0. lantai simen dan dinding tidak bercat .Sistem Pengudaraan yang sempurna dan pencahayaan yang mencukupi SKOR: 21 . 5 . Skor 2 – Bilik yang berlangsir Skor 3 – Bilik yang Skor Skor Skor Skor 0 1 2 3 - 5.4 dpd 6 item: Skor 2.6 dpd 6 item: Skor 3 SKOR 1 Ada 2 3 5.Papan Tanda Nama Bilik Papan Tanda Arah Ruang Kerja Bilik Simpanan Bilik Setiausaha Daftar Inventori * Setiap item mesti berfungsi dan lengkap 0 dpd 6 item : Skor 0 1-2 dpd 6 item: Skor 1.2 Struktur Bilik Operasi Pentaksiran . Bi l 5. Skor 0 – Tiada Skor 1 – Ada sistem Pengudaraan dan pencahayaan tetapi tidak mencukupi/sempurna Skor 2 . bersih dan tersusun kemas 5.4 dpd 6 item: Skor 2.6 Perhatian: Aspek Bil. 5 menggunakan Skala 1: Sederhana. Skor 3 . 5 . Perabot lengkap .

.................................................................................................................................................................................... ......................................................... NAMA PENILAI : ______________________________________________________________ TARIKH : __________________________ MASA : _________________________ TANDA TANGAN PENGETUA/ GURU BESAR : _________________________ ..........Bi l Item / Perkara Tiada JUMLAH SKOR : 133 SKOR 1 Ada 2 3 7 CARA PENGIRAAN MARKAH : N (JUMLAH DIPEROLEHI) ∑N (133) X 100 PERATUS DIPEROLEHI: SKEMA PEMARKAHAN: BAIK) 80 – 100 % 40 – 59 % (CEMERLANG) (BAIK) 60 – 79 % (SANGAT 1 – 39 % (MEMUASKAN) ULASAN PENILAI : ............. ................ ................. ...... ......................................................................................... ................................................................................................................. ..................................................................................................................................... ........................................................ .......................................................................

COP RASMI 8 .

.

.................................................... 5.. Skala 2: Baik dan Skala 3: Cemerlang B............................................... 7... 1..................................... 8.... NAMA PENGETUA/GURU BESAR: .....................................2 1................... KELULUSAN AKADEMIK: ............. BIODATA SETIAUSAHA PEPERIKSAAN NAMA SEKOLAH : ....... 4............... TAHUN : .....................................9 1............................6 1....... MAKLUMAT KHAS (DILENGKAPKAN OLEH PENILAI) Bi Item / Perkara l 1 SETIAUSAHA PEPERIKSAAN 1............... TAHUN...................5 1....... KELULUSAN IKHTISAS: ...............10 Dikenali / Populariti Sikap Kreatif/Inovatif Kepimpinan Komunikasi Berkesan Pengetahuan Berkaitan Dengan Peperiksaan Berkemahiran Komputer Boleh Memberi Idea Yang Bernas Jujur Dan Amanah SKOR : 30 1 Bi l Item / Perkara 1 2 SKOR 3 JUMLAH SKOR ...3 1................ 1 dan 2 menggunakan Skala 1: Sederhana......................................7 1......................................................... NAMA SETIAUSAHA PEPERIKSAAN YANG DINILAI: ...........SUP/SPP/JPNJ PENILAIAN PRESTASI SETIAUSAHA PEPERIKSAAN........................ 6............................................. 10............................................8 1.................................. NO.. TARIKH LANTIKAN : …………………………………………………..................................... 3.... 2.4 1........... ............................................... JUMLAH WAKTU MENGAJAR SEMINGGU: .1 Penampilan Diri SKOR 2 JUMLAH SKOR 3 1 1.................. DAERAH: ........... K/P: ........................... A..................... INSTITUSI: ........ Perhatian: Aspek Bil........................................... PENGALAMAN SEBAGAI SETIAUSAHA PEPERIKSAAN : .. TAHUN : .................................... 9.................................. INSTITUSI: ..............................................

........................................................................................................................................................................................................................................................................................................1 Sekolah 2................2 Daerah/Zon 2.........3 Negeri 2.................... 2 ............. COP RASMI: COP RASMI TARIKH: ............................................................... TANDATANGAN PENGETUA/GURU BESAR: ....................................... ........................................................2 PENGLIBATAN/SUMBANGAN SETIAUSAHA PEPERIKSAAN DALAM BIDANG PEPERIKSAAN 2.....4 Kebangsaan SKOR : 30 JUMLAH KESELURUHAN: 60 X1 X2 X3 X4 CARA PENGIRAAN MARKAH 100 PERATUS DIPEROLEHI: SKEMA PEMARKAHAN: BAIK) : N (JUMLAH DIPEROLEHI) + (JUMLAH MARKAH BOP) ∑N (232) X 80 – 100 % 40 – 59 % (CEMERLANG) (BAIK) 60 – 79 % (SANGAT 1 – 39 % (MEMUASKAN) ULASAN PENILAI: ........ ................................................................................

.

Maklumkan kepada Pengetua/Guru Besar/ Setiusaha Setiausaha Peperiksaan memperkemaskan dokumen dan bilik. 14. Mesyuarat Penyelarasan Item Penganugerahan. Pengetua / Guru Besar/ Pentadbir Catatan 5 . Pengetua / Guru Besar / membuat penilaian.14 April 2010 15 – 30 April 2010 3 – 13 Mei 2010 Aktiviti Taklimat Pelaksanaan Penganugerahaan Peringkat negeri. 6. Tarikh 29 – 31 Mac 2010 5 . JPNJ. Pengetua / Guru Besar/ Pentadbir. 2. 3.Lampiran 1 TENTATIF PELAKSANAAN PENGANUGERAHAN BILIK OPERASI PENTAKSIRAN DAN SETIAUSAHA PEPERIKSAAN CEMERLANG Bil 1. 10. 12. 8. 2010 Disember 2010 Pemilihan di peringkat PPD untuk tujuan pencalonan. Guru Besar. Mesyuarat Jawatankuasa Penilaian Program Penugerahan. S/U Setiausaha Peperiksaan Setiausaha Peperiksaan. PPD menghantar penilaian ke SPP. Penganugerahan Bilik Operasi Pentaksiran & Setiausaha Cemerlang Penyelaras PPD Penyelaras PPD Setiausaha Program. 4. Pemantauan dari PPD ke sekolah yang mendapat pencalonan. Pengetua / Guru Besar / Pentadbir membuat ”Pemantauan Kunjung Bantu” Setiausaha Peperiksaan penambahbaikkan. Pengetua / Guru Besar / membuat rumusan. 9. Pegawai SPP JPNJ Pegawai Peperiksaan Pegawai JPN Pegawai Peperiksaan Pegawai JPN . 11. Setiausaha Peperiksaan Pengetua / Guru Besar/ Pentadbir. Pengetua/Guru Besar/ Pentadbir. 7 – 9Jun 2010 10 – 18 Jun 2010 21 – 23 Jun 2010 23 Ogos –23 Sept 2010 24 Sept – 30 Sept. 13 – 18 Mei 2010 19 – 25 Mei 2010 25 Mei – 31 Mei 2010 1 – 4 Jun 2010 SUP/SPP/JPNJ 1 dan SUP/SPP/JPNJ2 ke Unit Penilaian & Peperiksaan Pejabat Pelajaran Daerah. Pengetua / Guru Besar / menghantar borang membuat Pentadbir Pentadbir Pentadbir Tindakan Semua Pegawai UPP Daerah Negeri Johor AJK yang di lantik PPD kepada Pengetua. 7.8 April 2010 9 . 3. 13. Pemantuan di peringkat Jabatan Pelajaran Johor.

.

7. 9.CONTOH FORMAT LAPORAN TAJUK AKTIVITI Bil 1. 3. 11. 12. 4. 2. 10. 8. Program / Aktiviti Matlamat Objektif Tarikh & Hari Masa Tempat Sasaran Kos (sekiranya ada) : : : : : : : : : Perkara Sumber Perbelanjaan (sekiranya ada) Laporan aktiviti keseluruhannya Gambar-gambar aktiviti (jika ada) Penilaian . 6. 5.

.CONTOH TAKWIM PEPERIKSAAN PMR BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 PERKARA Taklimat Pendaftaran kepada Calon PMR Taklimat pendaftaran kepada Guru Kelas PMR dan semua guru PMR Mengumpul maklumat diri calon PMR Murid mengisi borang manual pendaftaran PMR Pendaftaran Calon PMR Murid dan Guru Kelas semak maklumat pendaftaran PMR Menghantar sistem dan dokumen pendaftran PMR ke PPD Tamat Pendaftaran PMR Tamat Tukar Status Calon PMR Pungut Data SAP 1 Audit Akademik 1 Taklimat PBS kepada calon PMR Surat pemberitahuan PBS kepada calon dan ibu bapa Audit akademik 2 Taklimat PBS kepada semua guru Tingkatan 3 Taklimat kemasukan markah PBS kepada guruguru mata pelajaran terlibat. KOB dan BJ Operasi Susun Atur Bilik Peperiksaan Taklimat Pra Peperiksaan kepada Calon Taklimat Peperiksaan Kepada Guru Bertugas Semasa Peperiksaan Tarikh Tindakan DAN SEBAGAINYA SEHINGGA KEPUTUSAN DIJANGKAKAN KELUAR. Menerima taklimat masuk markah Kerja Kursus dari PPD Masuk markah kerja kursus Operasi JOB.

CONTOH PLAN BLOK DAN BILIK YANG AKAN DIGUNAKAN SEMASA PEPERIKSAAN PMR Pintu Masuk Sekolah KANTIN Dewan Sekolah Pusat Pusat JK001( Calon K001 –K120) BLOK A Tingkatan 4 Tingkatan 4 Anggerik Cengal Bilik Bilik Muzik Komputer Pusat JK001 Tingkatan 2 Bilik 1 Mawar (K121-K151) MAKMAL KIMIA T A N G G A Tingakatan 4 Mawar Tingkatan 2 Anggerik Bilik Kaunseling Bilik Tayang T A N G G A Bilik Media Tingkat 3 Tingkat 2 Tingkatan 2 Cengal Pusat JK002 Bilik 2 (K26 –K040 PEJABAT Pusat JK002 Bilik 1 (K001 – K025) MAKMAL FIZIK Tingkat 1 Bawah Tingkatan 5 Anggerik BLOK B Tingkatan 5 Cengal Bilik Mesyuarat KELAS KELAS PERALIHAN PERALIHAN MAKMAL BAIOLOGI T A N G G A Tingakatan 5 Mawar Tingkatan 6 Atas Tingkatan 5 Meranti Tingkatan 6 Rendah Stor 1 T A N G G A Tingkatan 6 Rendah BILIK PENTAKSIRAN KEDAI BUKU Tingkat 3 Tingkat 2 Tingkat 1 Bawah KELAS PERALIHAN MAKMAL BAHASA .

CONTOH INDEN BILANGAN PELAJARAN (PMR) PUSAT : JK001 KOD 02 12 21 23 32 33 45 50 55 76 77 MATA PELAJARAN BAHASA MELAYU BAHASA INGGERIS SEJARAH GEOGRAFI BAHASA CINA BAHASA TAMIL PENDIDIKAN ISLAM MATEMATIK SAINS KHB PILIHAN 1 KHB PILIHAN 2 BILANGAN PELAJAR 178 178 178 178 18 10 150 178 178 100 78 .

CONTOH SENARAI CALON YANG MENGAMBIL PEPERIKSAAN PMR BIL KELAS NAMA NO. TELEFON .

BERHENTI SEKOLAH. Pusat / Angka Giliran JZ001K101 Maklumat Sekolah Baru/ No Tel SMK Seri Jaya 06-8812134 6.CONTOH SENARAI CALON YANG DIBUANG SEKOLAH. Bil 1. Bil 1. CALON CACAT Tingkatan 3 Seraya No. CALON BERHENTI SEKOLAH Nama Kim Beng Hong Tingkatan 3 Meranti No. Pusat / Angka Giliran JR001K058 Sekolah Asal / No Tel SMK Teratai Jaya 06-6661166 5. Pusat / Angka Giliran JZ001K055 2. Bil 1. CALON BERPINDAH PUSAT KE SEKOLAH INI DAN MENUMPANG (CALON PINDAH TUMPANG) Nama Ting a/l Bulat Tingkatan 3 Cengal No. PINDAH PUSAT. Pusat / Angka Giliran JZ001K111 Jenis Cacat Rabun Nama Bulat bin Bujur . Pusat / Angka Giliran JZ001K050 3. Bil 1. CALON DIBUANG SEKOLAH Nama Melor a/p Pawi Tingkatan 3 Meranti No. Bil 1. Bil 1. CACAT 1. CALON PINDAH PUSAT Nama Tingkatan Ting a/l Bulat 3 Cengal Maklumat Sekolah Baru/ No Tel SMK Bahagia Jaya 08-888128 Status Dokumen PBS Telah di serah 4. CALON BERPINDAH PUSAT KE SEKOLAH INI DAN MENUMPANG (CALON PINDAH TUMPANG) Nama Kim Teng Long Tingkatan 3 Meranti No.

H/P 012-7734567 013-7888488 Ketua Bidang Bahasa Teknik Vokasional Kemanusiaan Sains Matematik Bil 1. Ramasamy a/l Munaindy En. H/P Ketua Panatia Bahasa Melayu Bahasa Inggeris Bahasa Tamil Matematik Pendidikan Islam . H/P 012-7734567 013-7888488 Peperiksaan PMR SPM GURU TINGKATAN (KELAS PEPERIKSAAN) & ANGKA GILIRAN PELAJAR. Adnan bin Sabtu En. Samad bin Ali Pn. Maimon bin Zali En. Hamimah binti Saion Pn Kim Moon Chee En. Ali bin Ahmad En. Karim bin Meon NO . B) Nama En. Nama No. TELFON 012-7421661 013-7881234 07-2324456 017-4567441 018-7414134 07-2345678 07-2345679 C) KETUA BIDANG DAN GURU PANATIA Bil 1. 2. Nama No. Kamal bin Din No. 2. 2.CONTOH SENARAI & MAKLUMAT GURU A) PENYELARAS KELAS PEPERIKSAAN Bil 1. ANGKA GILIRAN PELAJAR JZ001 K001-K034 K035-K071 K072-K107 K108-K144 K145-K179 JZ002 K001-K036 K037-K070 TING. 3A 3B 3C 3D 3F 3G 3H NAMA GURU Pn.

Tan Hai Seng Pn. Seroja a/p Munaidy En.10 pagi Mata Pelajaran Bahasa Melayu I Bahasa Melayu II Sains II Matematik I Matematik 2 KHB Bahasa Cina 1 / Bahasa Arab 1 Nama Guru En.50 ptg 8.00 tgh 2.45 ptg 8.Azlan b.10 – 10.CONTOH GURU BERTUGAS DAN JADUAL WAKTU PEPERIKSAAN Tarikh / Hari Masa 8. Ayob bin Dol Pn.40 – 12. Hairi bin Zol Pn. Hasnah bt Noor En.Ali En.30 – 12.10 – 9.25 paagi 10. Kumasi a/p Muthu .20 – 3.10 pagi 10.10– 9.30 – 3.25 tgh 2.

2. 6. Nama Penuh : Jantina Gred Jawatan Gaji Hakiki Alamat Rumah No Tel Rumah No. 7. Fax Sekolah Bil KP 1. 5. H/P Kad Pengenalan .CONTOH MAKLUMAT CADANGAN KETUA PENGAWAS (KP) DAN PENGAWAS YANG AKAN BERTUGAS SEMASA PENILAIAN MENEGAH RENDAH Nama Sekolah : No. 4. Telefon Sekolah : Kod Sekolah : No. 3.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->