P. 1
Sakadang Kuya Silih Duruk Jeung Maung

Sakadang Kuya Silih Duruk Jeung Maung

|Views: 303|Likes:
Dipublikasikan oleh judzrun

More info:

Published by: judzrun on Oct 01, 2010
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/09/2014

pdf

text

original

Kuya Silih Duruk Jeung Maung Ditulis deui ku Budi Rahayu Tamsyah dina Dongeng Uing Sambungan tina

Sakadang Monyet Nabeuh Goong Batara Guru Dina hiji poe Sakadang Kuya ulin ka sisi basisir. Manehna cicing handapeun tangkal kalapa, katebak ku angin laut. Aya ku nimat. Bakating ku genah, nepi ka nundutan. Keur kitu, teu kanyahoan ti tadina, torojol Sakadang Maung, ngomong tarik ngagareuwahkeun anu keur anteng nundutan. "Ha...ha...ha, kabeneran, aing keur lapar manggih hakaneun!" pokna bari ngadeukeutan Sakadang Kuya. Sakadang Kuya reuwas kacida. Tapi teu bisa nyumput atawa lumpat. Dina bisana oge ketang kateuteuari, da angger bakal katewak ku Sakadang Maung anu kaceluk tarik lumpatna. "Ke heula, Sakadang Maung," ceuk Sakadang Kuya, neger-neger maneh. "Naon deui? Anu jelas, sia bakal jadi eusi kadut aing!" ceuk Sakadang Maung, ngomongna angger bedas dibarung ku ngagerem sagala. "Ti kamari aing can baranghakan. Lumayan kuya kolot oge!" "Sabar, Sakadang Maung, sabar," ceuk Sakadang Kuya, ngomongna leuleuy, "Lamun memang geus waktuna jadi hakaneun anjeun, uing mah rido. Katambah uing sorangan geus kolot, geus bosen hirup. Ngan anjeun kudu nyaho, daging uing teh tiis jeung hampos. Lamun hayang ngeunah jeung gurih, euweuh deui carana, uing kudu diduruk heula." "Diduruk heula? Kumaha carana?" ceuk Sakadang Maung. "Gampang atuh. Awak uing bugbrugan ku suluh, tuluy duruk." "Ari suluhna ti mana?" "Ngala ka leuweung!" "Ngala ka leuweung? Ha...ha...ha...! Aing apal kana akal licik sia, dasar kuya! Waktu aing ka leuweung neangan suluh, sia rek kabur! Aing moal bisa katipu deuleu!" ceuk Sakadang Maung. "Bisi anjeun teu percaya mah, pek tah talian awak uing, tuluy cangcang kana tangkal!" tembal Sakadang Kuya. "Heug atuh ari kitu mah!" ceuk Sakadang Maung. Tuluy neangan areuy keur nalian kuya. Geus manggih, reketek awak Sakadang Kuya teh ditalian. Tungtung talina ditalikeun kana tangkal

Liangna kawilang jero oge. Sakadang Maung kurah-koreh kana durukan. "Sakadang Kuya!" Sakadang Kuya teu nembalan. Sabot Sakadang Maung ka leuweung. tuluy dibugbrugkeun kana awak Sakadang Kuya. Sakadang Kuya ngurumuy tina jero lebu durukan. terus bae mubus kana liang anu aya di handapeunana. Jol Sakadang Maung manggul suluh. Sanggeus yakin talina pageuh. gedena sapaseun awakna." Barang durukan geus pareum. buru-buru Sakadang Kuya nyieun liang dina keusik. "Kuk!" "Can paeh?" "Encan. Ari Sakadang Kuya. Keur kitu. Gur bae suluh teh diseungeut. da kitu pamenta Sakadang Kuya teh. teu bina ti nu keur nyieun api unggun. barang durukan hurung teh. kawantu suluh gararing. Tuluy manehna cicing dina luhureun eta liang. "Sakadang Kuya. Teu hese teurakna seuneu teh. nepi ka henteu kaciri aya liang. neangan daging kuya. "Ah. Suluhna ditambahan deui." Suluhna ditambahan deui. "Sakadang Kuya!" ceuk Sakadang Maung. Awakna jadi bodas ku lebu. "Puguh ceuk uing ge tadi. Sakeudeung oge seuneuna geus ngabebela. . Ngahaja talina dipanjangan. jigana ayeuna mah geus paeh Sakadang Kuya teh. seuneuna teh jadi haneut di lebah dieu mah!" tembal Sakadang Kuya kalem.kalapa. "Sakadang Kuya!" "Kuk!" "Can paeh keneh?" "Encan. Sakadang Maung indit ka leuweung rek ngala suluh. seuneuna kurang gede. aneh di dieu mah seuneu teh bet haneut!" tembal Sakadang Kuya. geuning sia hirup keneh?" ceul Sakadang Maung kacida kagetna.

"Baruk tiis nya?" ceuk Sakadang Maung deui bari nilik-nilik awak Sakadang Kuya. Rada sopan ayeuna mah ngomongna teh. "Nya bisa atuh. hirup keneh?" "Hirup euy." Suluhna ditambahan deui. Pok ngomong. tangka ngabebela. Apan uing oge henteu nanaon. puguh we." "Bisa kitu mun kulit uing hayang bodas kawas silaing ayeuna?" ceuk Sakadang Maung. Sut atuh suluh diseungeut. Meureun bakal leuwih tegep. Sakadang Maung ngagoler. "Sakadang Maung hayang siga kuring?" "Ih. ngan panas geuning!" "Panas soteh mimitina. Meunang sawatara lilana. ditanya deui ku Sakadang Kuya. Sakadang Maung datang bari manggul suluh gararing. engke mah moal geura. ditanya deui ku Sakadang Kuya. jung atuh neangan suluhna heula!" Teu loba tatanya deui. ku uing urang bugbrugan ku suluh!" ceuk Sakadang Kuya. Komo Sakadang Maung mah. Geus sawatara lilana. nya!" "Tangtu we atuh. tuluy dibugbrugan ku suluh. euy. lamun boga kulit bodas teh." tembal Sakadang Kuya. Geus sawatara lilana." tembal Sakadang Maung. Ayeuna oge cacakan coreleng geus tegep. Sakadang Maung indit ka leuweung rek ngala suluh. "Jeung deui awak silaing jadi bodas kitu? Asa leuwih kasep euy!" Sakadang Kuya mesem. "Diduruk? Moal panas kitu?" "Moal. . malah kulit jadi bodas. "Sakadang Maung. "Pek ngagoler di dinya. asal daek diduruk we siga uing tadi. teu uang-aing teuing. Jegur bae hurung. Suluhna ditambahan deui. "Sakadang Maung!" "Heuy!" "Hirup keneh?" "Hirup. sorana ngalaunan. bakal leuwih gagah jeung kasep." ceuk Sakadang Kuya. "Lamun arek. ti baheula aing teh hayang boga kulit bodas. ngan panas.

Kambeu deuih bau hangit daging jeung kulit anu kaduruk. hirup keneh euy?" Sakadang Maung teu nembalan. itung-itung wawalesna ka sato anu sok ngahakanan sato laleutik. (*) . Sanggeus sawatara lilana. "Sakadang Maung.. suluhna dibugbrugan deui. "Lah. Keun."Sakadang Maung. sorana beuki teu kadenge bae. hirup keneh?" "Iup." ceuk Sakadang Kuya. Teu lila kadenge sora tingbeletuk tina durukan. kawasna mah geus paeh Si Belang teh. Sirah jeung awak Sakadang Maung baritu." ceuk Sakadang Kuya.." Sakadang Maung nembal. pok ditanya deui ku Sakadang Kuya.. Teu talangke. "Yakin geus paeh Si Belang teh. han hanas heuy.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->