P. 1
JAHITAN

JAHITAN

|Views: 345|Likes:
Dipublikasikan oleh cowmeow

More info:

Published by: cowmeow on Oct 03, 2010
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/16/2010

pdf

text

original

JAHITAN

1

Rajah 1 menunjukkan satu mesin jahit.

5

Rajah 2 menunjukkan satu mesin jahit.

Antara berikut bahagian manakah digunakan untuk melaras mata jahitan ? A P B Q C R D S JAWAPAN : D 2 Apakah fungsi roda imbang pada mesin jahit? A menolak fabrik ke depan B melaras saiz mata jahitan C mengawal gerakan mesin D memula dan menghentikan mesin jahitan JAWAPAN : D Antara berikut manakah urutan yang betul setelah selesai menjahit I Tarik fabrik ke belakang mesin II Naikkan tuas angkat III Naikkan jarum mesin setinggi yang boleh IV Gunting kedua-dua benang A I, II, III dan IV B II, I, III dan IV C III, II, I dan IV D II, III, I dan IV JAWAPAN : C 4 Apakah nama jahitan tangan yang digunakan untuk memulakan dan mematikan jahitan? A Jahitan kia B Jahitan suji bilang C Jahitan insang pari D Jahitan silang pangkah JAWAPAN : A

Antara berikut bahagian manakah yang perlu dilonggarkan apabila mengisi benang pada gelendong? A P B Q C R D S JAWAPAN : D 6 Susunkan langkah memasang benang pada bahagian mesin jahit mengikut aturan yang betul I melalui jarum mesin II melalui tiang benang III melalui tuas pemegang benang IV melalui ceper penegang benang A I, II, IV dan III B II, III, I dan IV C II, IV, III dan I D III, II, I dan IV JAWAPAN : C 7 Antara berikut bahagian manakah yang menolak fabrik ketika menjahit? A gigi penolak B penekan jahitan C pemegang jarum D pelaras penekan jahitan JAWAPAN : A Antara berikut manakah urutan yang betul untuk memasang benang bawah pada mesin jahit? I Masukkan ke dalam kes di bahagian bawah mesin dan lepaskan pengunci sekoci Tarik benang melalui alur sekoci dengan arah lawan jam

3

8

II

ITEM TOPIKAL: LPM KHB-KT: Teras Jahitan

1

I JAWAPAN : A 11 Jarum mesin jahit patah. II. II. II dan IV C I. IV. Apakah punca kesilapan itu? A Tegangan benang atas longgar B Jarum mesin bengkok atau tumpul C Terdapat benang terlekat di sekoci D Sekoci tidak dipasang dengan betul JAWAPAN : D Alatan manakah yang digunakan untuk kerja menyenggaraan mesin jahit? I Berus kain II Berus mesin III Minyak mesin 13 15 ITEM TOPIKAL: LPM KHB-KT: Teras Jahitan 2 . IV B II. Dia mendapati jahitan mesin di blausnya melangkau.JAHITAN III IV Pegang sekoci dan tarik penguncinya Masukkan gelendung ke dalam sekoci IV Sekoci tidak dipasang dengan betul A I. IV. III. III. II C II. IV. III dan IV D II. I. IV. III. I D IV. III B I. II. I JAWAPAN : A 10 Susunkan langkah mengikut urutan yang betul untuk menjahit fabrik? I Laraskan mata jahitan II Turunkan tuas angkat III Pusing roda imbang untuk menurunkan jarum IV Letakkan fabrik di bawah penekan jahitan A I. IV C III. I Pusingkan roda imbang menghala anda untuk menurunkan jarum II Pastikan bahagian rata jarum menghadap skru III Longgarkan skru pemegang jarum IV Masukkan jarum dan ketatkan skru pemegang jarum A I. III. III. Ini mungkin disebabkan oleh I Jarum yang digunakan tumpul II Peniti tertinggal pada fabrik III Fabrik yang dijahit terlalu tebal A I. IV D IV. II. II. III dan IV JAWAPAN : A 12 Antara berikut yang manakah menyebabkan kelim berkedut ketika menjahit dengan mesin jahit? A Jarum mesin tersalah pasang B Benang atas tersalah pasang C Tegangan benang mesin terlalu ketat D Ketebalan benang atas dan benang bawah tidak sama JAWAPAN : C Apakah tujuan meminyakkan mesin jahit? A Untuk mencantikkan rupa mesin B Untuk menahan habuk daripada melekat pada bahagian mesin C Untuk menolak fabrik yang dijahit D Untuk memudahkan pergerakan mesin JAWAPAN : D Rohana menjahit sehelai blaus. III. I. IV B II. III. II. II. 14 Penyertaan di atas menunjukkan punca kesilapan semasa menjahit. I. III. I JAWAPAN : D 9 Antara berikut yang manakah susunan yang betul untuk memasang jarum pada mesin jahit. II dan III B I. III. II. IV C III. I D IV.

X X RAJAH 3 Apakah X ? A memasang jarum B memasang sekoci C melaraskan mata jahitan D menggulung benang ke dalam gelendung JAWAPAN : C 17 Antara berikut yang manakah bahagian yang mengawal pergekan mesin jahit? A Roda imbang B Tapak penekan C Skru pemberhenti D Ceper penegang jahitan JAWAPAN : A Berikut ialah keterangan tentang fungsi mesin jahit. Pasangan manakah yang betul? RAJAH 4 Apakah bahagian yang bertanda X ? A Tiang benang B Pelaras penekan jahitan C Cepir penegang benang D Tuas pemegang benang JAWAPAN : A 20 Antara berikut manakah bahagian yang menetapkan kedudukan fabrik apabila menjahit? A Tuas angkat B Tiang benang C Penekan jahitan D Pelaras mata jahitan JAWAPAN : C 18 Bahagian mesin ITEM TOPIKAL: LPM KHB-KT: Teras Jahitan Fungsi 3 .JAHITAN IV Kain pengesat lembut I Gigi penolak A I dan II B I dan III C II dan IV D III dan IV JAWAPAN : D 16 Rajah 3 menunjukkan carta alir tiga langkah terakhir sebelum menjahit mesin Memasang benang II Skru pemberhenti Ceper penegang Menolak keluar benang yang tersumbat di sekoci Mengawal gerakan mesin Mengawal ketegangan benang Menaikkan dan menurunkan tiang penekan jahitan III IV Tuas angkat Bawa kedua-dua benang ke belakang A I dan II B I dan III C II dan IV D III dan IV JAWAPAN : D 19 Rajah 4 menunjukkan satu mesin jahit kaki.

basi kelim dan sebagai jahitan hiasan untuk menjahit motif Untuk menyerap minyak yang menitis D Supaya jarum boleh menembusi Fabric JAWAPAN : C C 22 Namakan jenis jahitan di atas A Jahitan lilit ubi B Jahitan suji bilang C Jahitan insang pari D Jahitan silang pangkah JAWAPAN : B Antara jenis mesin jahit berikut.JAHITAN 21 Apakah kelebihan menggunakan mesin jahit elektronik? A Mudah dibawa B Menjimatkan masa dan tenaga C Kerja menjahit dapat dilakukan dengan cepat D Menghasilkan pelbagai jenis. Antara berikut apakah akan menyebabkan jarum mesin jahit patah ketika menjahit. kecuali A Jarum dipasang terlalu longgar B Terdapat benang terletak di sekoci C Sekoci tidak dipasang dengan betul D Fabrik ditarik kuat kearah hadapan mesin JAWAPAN : D Antara berikut manakah langkah pertama memasukkan benang ke dalam jarum mesin jahit A memasang gelendung pada sekoci B mengetatkan skru pemegang jarum C meletakkan buku benang pada tiang benang D emusingkan roda imbang dan menaikkan tuasnya pada poin yang tinggi sekali JAWAPAN : C 28 A I dan II C II dan IV JAWAPAN : C 25 Mengapakah sekeping reja kain diletakkan di bawah penekan jahitan selepas meminyakkan mesin jahit? A B Untuk berlatih menjahit Untuk mengawal gerakan mesin ITEM TOPIKAL: LPM KHB-KT: Teras Jahitan 4 . bentuk dan corak jahitan JAWAPAN : D Digunakan untuk mengemas tepi fabrik. manakah yang memerlukan kecekapan yang lebih semasa menggunakannya? A Mesin jahit kaki B Mesin jahit tangan C Mesin jahit elektrik D Mesin jahit elektronik JAWAPAN : B Mesin jahit manakah yang tidak memerlukan tangan untuk memusingkan roda imbangnya? I II III IV Mesin jahit kaki Mesin jahit elektrik Mesin jahit tangan Mesin jahit elektronik B D I dan III III dan IV 26 Rajah 5 menunjukkan satu mesin jahit Antara berikut bahagian manakah yang menaikkan dan menurunkan tiang penekan jahitan ke atas fabrik? A P C R JAWAPAN : B B D Q S 23 27 24.

latihan harus dilakukan pada A kulit B kertas C fabrik nipis D fabrik tebal JAWAPAN : B Rajah 8 menunjukkan proses jahitan tangan 36 ITEM TOPIKAL: LPM KHB-KT: Teras Jahitan 5 .JAHITAN 29 Rajah 6 menunjukkan satu mesin jahit • Fabrik tidak bergerak ke hadapan ketika menjahit dengan mesin jahit 33 Apakah fungsi bahagian bertanda S ialah? A melaraskan mata jahitan B menolak fabrik semasa menjahit C mengawal tegangan mata jahitan D enurun dan menaikkan tiang penekan jahitan JAWAPAN : A 30 Bahagian manakah yang berfungsi untuk mengawal tegangan mata jahitan ? A tuas angkat B tiang benang C ceper penegang benang D spring penegang benang JAWAPAN : C 31 Apakah yang akan berlaku jika anda menarik fabrik ketika menjahit? A Jarum akan patah B Benang akan bersimpul C Benang atas akan putus D Mata jahitan mesin akan melangkau JAWAPAN : A Berikut ialah punca mata jahitan menjadi longgar. kecuali A Tegangan benang atas longgar B Jarum tidak dipasang dengan betul C Fabrik ditarik dengan kuat arah ke hadapan mesin D Gelendong tidak dimasukkan ke dalam sekoci dengan betul JAWAPAN : A Penyertaan di atas menerangkan punca kerosakan yang berlaku pada mesin jahit? Keadaan ini berlaku kerana ? A jarum jahitan bengkok B gigi penolak di laras terlalu rendah C sekoci tidak di pasang pada tempatnya D gelendung di masukkan ke dalam sekoci JAWAPAN : B Rajah 7 menunjukkan bahagian mesin jahit elektrik 34 Antara berikut yang manakah digunakan untuk melaras mata jahitan dari halus ke kasar atau dari kasar ke halus? A U C W JAWAPAN : C 35 B D V X 32 Untuk mendapatkan kemahiran menggunakan mesin jahit.

C membersihkan jarum jahitan.JAHITAN 39 Antara berikut yang manakah merupakan jahitan insang pari? JAWAPAN : B RAJAH 8 Antara berikut jahitan yang ditunjukkan dijahit dari A kanan ke kiri B kiri ke kanan C atas ke bawah D bawah ke atas JAWAPAN : A 37 Rajah 9 menunjukkan sebuah mesin jahit elektrik A B Y C RAJAH 9 Apakah bahagian Y ? A tuas angkat B tiang benang C ceper penegang benang D spring penegang benang JAWAPAN : B D 40 Apakah aktiviti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah? RAJAH 10 38 Apakah jenis jahitan yang ditunjukkan pada Rajah 10? A Silang pangkah B Insang pari C Jelujur halus D Suji bilang JAWAPAN : A A melaraskan jarum jahitan. B memeriksa jarum jahitan. D menggantikan jarum mesin JAWAPAN : D ITEM TOPIKAL: LPM KHB-KT: Teras Jahitan 6 .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->