PELAN OPERASI BIDANG HAL EHWAL MURID

Nama Projek

:

PROGRAM PENDIDIKAN PENCEGAHAN DADAH

Objektif

:

Membanteras dan membasmi sebarang bentuk penggunaan dadah sama ada mendengar, menjual atau menggunakan dadah dikalangan sasaran.

Tempoh

:

Januari Disember

Kumpulan Sasaran

:

Semua murid dan warga sekolah SK Seri Bahagia

Guru terlibat

:

-

Guru PPDa Guru Kesihatan Guru Kaunseling Guru PK HEM

Proses Kerja

:

-

Menubuhkan jawatankuasa PPDa Mewujudkan sudut anti-dadah Pameran dan ceramah anti-dadah peringkat sekolah Kempen seminggu anti dadah

Kekangan

:

Kurangnya bahan seperti poster berkaitan dengan dadah.

Pemantauan

:

Program yang dijalankan berjalan dengan lancar.

Penilaian

:

Mengadakan kuiz untuk mengetahui tahap kesedaran murid dalam menangani masalah dadah.

Penambahbaikan

:

Mengadakan pelbagai program yang berkaitan sepanjang tahun.

REKOD PELAKSANAAN DAN PENILAIAN PROGRAM Nama Program: PROGRAM PENDIDIKAN PENCEGAHAN DADAH Tempoh pelaksanaan: 8 Mac 2010 12 Mac 2010 Tarikh pemantauan: 10 Mac 2010 Penilaian keberkesanan program: Pertandingan kuiz untuk menilai keberkesanan program Cadangan penambahbaikan: Mengadakan pelbagai program berkaitan yang melibatkan pelbagai pihak seperti ibu bapa dan badan kerajaan. Tandatangan penilai : Nama Penilai : Jawatan Penilai : . Catatan: Program yang dirancang berjalan lancar dengan kerjasama semua pihak.

. Penambahbaikan : Mengadakan pelbagai program seperti ceramah untuk meningkatkan kesedaran murid mengenai kesihatan gigi. Kekangan : Murid tidak membawa berus gigi pada hari yang ditetapkan. Pemantauan : Program dilaksanakan pada hari yang ditetapkan dan pemantauan dilakukan dengan bantuan guru beertugas mingguan.PELAN OPERASI BIDANG HAL EHWAL MURID Nama Projek : PROGRAM RAWATAN DAN KEBERSIHAN GIGI Objektif : Meningkatkan kesedaran murid tentang perlunya menjaga kebersihan diri. Tempoh : Sepanjang tahun Kumpulan Sasaran : Semua murid SK Seri Bahagia Guru terlibat : - Guru Kesihatan Guru Bertugas mingguan Guru PK HEM Proses Kerja : - Rawatan pergigian oleh Pegawai Kesihatan Pergigian Aktiviti memberus gigi pada setiap hari Isnin dan Jumaat. Penilaian : Penilaian dilakukan dengan bantuan Pegawai Kesihatan Pergigian pada awal setiap tahun.

Cadangan penambahbaikan: Mengadakan pelbagai program seperti ceramah untuk meningkatkan kesedaran murid mengenai kesihatan gigi. Tandatangan penilai : Nama Penilai : Jawatan Penilai : . Catatan: Program yang dirancang berjalan lancar dengan kerjasama semua pihak.REKOD PELAKSANAAN DAN PENILAIAN PROGRAM Nama Program: PROGRAM RAWATAN DAN KEBERSIHAN GIGI Tempoh pelaksanaan: Sepanjang tahun Tarikh pemantauan: 12 Mac 2010 Penilaian keberkesanan program: Pemeriksaan gigi yang dibuat dengan bantuan Pegawai Kesihatan Pergigian.

Penilaian : Penilaian dilakukan dengan bantuan Pegawai Kesihatan pada tarikh yang ditetapkan.April Kumpulan Sasaran : Semua murid Tahun 1 dan Tahun 6 serta murid prasekolah SK Seri Bahagia Guru terlibat : - Guru Kesihatan Guru Kelas Guru PK HEM Proses Kerja : - Menubuhkan Jawatankuasa Program Bersepadu sekolah sihat Pemantauan status berat badan Kekangan : Kekangan waktu dan alatan untuk memantau tahap kesihatan mata murid. Pemantauan : Pemantauan dilakukan dengan bantuan Pegawai Kesihatan dari Klinik Kesihatan Parit Ismail. Penambahbaikan : Melaksanakan pemantauan diperingkat sekolah pada awal tahun dengan bantuan guru kelas.PELAN OPERASI BIDANG HAL EHWAL MURID Nama Projek : PROGRAM KESIHATAN Objektif : Untuk memantau tahap kesihatan murid-murid SK Seri Bahagia Tempoh : Januari . .

Cadangan penambahbaikan: Melaksanakan pemantauan diperingkat sekolah pada awal tahun dengan bantuan guru kelas.REKOD PELAKSANAAN DAN PENILAIAN PROGRAM Nama Program: PROGRAM KESIHATAN-PEMANTAUAN BERAT BADAN DAN MATA Tempoh pelaksanaan: Januari . Catatan: Program yang dirancang berjalan lancar dengan kerjasama semua pihak.April Tarikh pemantauan: 12 Mac 2010 Penilaian keberkesanan program: Penilaian dilakukan dengan bantuan Pegawai Kesihatan pada tarikh yang ditetapkan. Tandatangan penilai : Nama Penilai : Jawatan Penilai : .