P. 1
Portfolio Praktikumnasir

Portfolio Praktikumnasir

|Views: 978|Likes:
Dipublikasikan oleh Rahsia Hatiku

More info:

Published by: Rahsia Hatiku on Oct 10, 2010
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/21/2013

pdf

text

original

PENGHARGAAN

Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010

BAHAGIAN A

Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010

SENARAI KANDUNGAN PORTFOLIO PRAKTIKUM

Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010

Pengetahuan baru

Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010

BIODATA DIRI

Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010

SURAT PENGENALAN DIRI Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 .

PERNYATAAN PROFESIONAL Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 .

Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 .

Usaha ini adalah bagi melahirkan rakyat Malaysia yang berilmu. bertanggungjawab dan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri serta memberi sumbangan terhadap keharmonian dan kemakmuran masyarakat dan negara WAWASAN 2020 – SEMBILAN CABARAN • Mewujudkan negara Malaysia bersatu yang mempunyai matlamat dikongsi bersama. Mewujudkan masyarakat yang berjiwa bebas. Mewujudakn masyrakat saintifik dan progresif.FALSAFAH PENDIDIKAN KEBANGSAAN Pendidikan di Malaysia adalah suatu usaha berterusan ke arah memperkembangkan lagi potensi individu secara menyeluruh dan bersepadu untuk mewujudkan insan yang seimbang dan harmonis dari segi intelek. rohani. Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 • • • • • • • • . Mewujudkan masyarakat yang adil dalam bidang ekonomi. dinamik dan kental. Mewujudkan masyarakat liberal dan bertolak ansur. Mewujudkan masyarakat makmur yang mempunyai ekonomi bersaing. emosi dan jasmani berdasarkan kepercayaan dan kepatuhan kepadaTuhan. giat. bangga dengan apa yang dicapai serta gagah menghadapi pelbagai masalah Mewujudkan dan membangunkan masyarakat demokratik yang matang. Mewujudkan masyrakat penyayang dan budaya menyayangi. tenteram dan maju dengan berkeyakinan terhadap diri sendiri. Mewujudkan masyarakat yang bermoral dan beretika.

Stail pengurusan 3. Sekolah penyayang 8.Melonjakkan Kecemerlangan Institusi Pendidikan LAPAN AGENDA PENGISIAN WAWASAN PENDIDIKAN 1.Merapatkan Jurang Pendidikan Teras 5 .Memperkasakan Sekolah Kebangsaan Teras 4 .Membina Negara Bangsa Teras 2 . ‘Empowerment’ 6. Perkhidmatan penyayang 5. Perpaduan 2.Membangunkan Modal Insan Teras 3 . Budaya cemerlang TATASUSILA PROFESION KEGURUAN MALAYSIA Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 .Memartabatkan Profesion Keguruan Teras 6 . Stail kepimpinan 4.PELAN INDUK PEMBANGUNAN PENDIDIKAN 2006-2010 Teras 1 . Budaya ilmu 7.

guru-guru Malaysia. i. ekonomi. f) Memelihara dan memperbaiki kecekapan ikhtisas melalui pengkajian. yakin bahawa tujuan utama pendidikan ialah berusaha menuju ke arah pembentukan warganegara yang berilmu. pertuturan dan tingkahlaku yang dapat memberikan contoh yang baik kepada pelajar. dan menyediakan mereka untuk menghadapai cabaran pada masa hadapan. politik. kebebasan perseorangan dan Prinsip-Prinsip Rukun Negara. c) Merahsiakan maklumat ikhtisas atau sulit mengenai pelajar kecuali kepada mereka yang berhak mengetahuinya. yang bertanggungjawab dan berkebolehan. emosi. mesyuarat atau seminar supaya pengajaran kami mencapai mutu yang setinggi-tingginya.Kami. sosial. maka dengan ini kami menerima tatasusila berikut sebagai panduan untuk membolehkan kami menyempurnakan profesion kami ke taraf kesusilaan yang setinggi-tingginya. a) Lebih mengutamakan kebajikan dan keselamatan pelajar kami daripada hal-hal lain. d) Membimbing atau mengajar seseorang pelajar dalam darjah sendiri atau dalam mata pelajaran-mata pelajaran yang diajar di bilik darjah tanpa sebarang bayaran. persidangan. yang menyedari betapa pentingnya usaha menuju ke arah kebenaran dan ke arah pencapaian hasrat yang gemilang dan yang percaya kepada demokrasi. Tanggungjawab Terhadap Pelajar. mental. Melalui pendidikan. e) Menunjukkan satu cara pakaian. lawatan dan menghadiri kursus ikhtisas. memperolehi pengetahuan yang telah terkumpul sejak zaman berzaman. b) Bersikap adil terhadap setiap orang pelajar tanpa mengira faktor-faktor jasmani. masyarakat dapat membantu anak mudanya memahami kebudayaan mereka. keturunan atau agama. Dengan menyedari betapa besarnya tanggungjawab membimbing anak muda untuk mencapai kemajuan sepenuh-penuhnya. Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 . yang taat setia.

Tanggungjawab Terhadap Ibu Bapa a) Menghormati tanggungjawab utama ibu bapa terhadap anak-anak mereka. masyarakat. institusi pendidikan dengan masyarakat. a) Mengelakkan diri daripada menyebarkan sesuatu ajaran yang boleh merosakkan kepentingan pelajar. b) Berusaha mewujudkan hubungan mesra dan kerjasama yang erat di antara institusi pendidikan dengan rumahtangga. kebudayaan dan kecendekiawan masyarakat. d) Memberikan maklumat kepada ibu bapa demi kepentingan anak-anak mereka. b) Memupuk dalam diri setiap pelajar sikap dan nilai yang boleh membantu dan membimbing mereka untuk menjadi warganegara yang taat setia. c) Menghormati masyarakat tempat kami berkhidmat dan memenuhi segala tanggungjawab sebagai seorang warganegara dan sentiasa sanggup mengambil bahagian dalam sebarang kegiatan masyarakat. d) Menggalakkan kerjasama dan persefahaman di antara guru dengan ibu bapa. Tanggungjawab Terhadap Masyarakat dan Negara. menghormati adanya perbezaan kebudayaan. Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 . bertanggungjawab dan berguna.II. f) Mengelakkan diri daripada mengeluarkan kata-kata atau melakukan sesuatu yang boleh menjejaskan kepercayaan pelajar terhadap ibu bapa atau penjaga mereka. dan menggunakan maklumat yang diterima daripada ibu bapa secara teliti dan bijaksana. e) Memberi sumbangan cergas untuk meningkatkan kehidupan moral. III. c) Menganggap semua maklumat yang diberikan oleh ibu bapa mengenai keadaan rumahtangga atau mengenai anak mereka sebagai sulit dan tidak akan membocorkannya kepada sesiapa kecuali kepada mereka yang berhak mengetahuinya. keturunan dan agama. negara atau pun yang bertentangan dengan Rukun Negara. e) Mengelakkan diri daripada menggunakan atau dipengaruhi oleh kedudukan sosial dan eknonomi ibu bapa pelajar.

c) Berusaha dengan sepenuh-penuhnya menunaikan tanggungjawab kami dengan rajin dan bersungguh-sungguh dan mengekalkan sejajar dengan kemajuan ikhtisas dan sosial. IV. d) Sentiasa bersedia membantu rakan sejawat kami terutamanya mereka yang baru dalam profesion keguruan. f) Akan menjadi ahli sesebuah pertubuhan guru. IKRAR GURU Bahawasanya kami Guru-guru negara Malaysia Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 . atau berbuat sesuatu yang boleh menjatuhkan maruah seseorang guru. Tanggungjawab terhadap Rakan Sejawat dan Profesion Keguruan. e) Sentiasa mengawasi diri kami supaya tidak mencemarkan nama baik profesion keguruan. b) Tidak melibatkan diri dalam kegiatan yang boleh menjejaskan kecekapan kami sebagai guru. a) Mengelakkan diri daripada membuat sebarang kenyataan atau ulasan yang boleh mencemarkan nama baik seseorang guru di hadapan pelajar atau ibu bapa.f) Berpegang kepada tingkah laku yang sopan yang diterima oleh masyarakat dan menjalani kehidupan sehari-hari dengan baik.

Kami sentiasa menjunjung Perlembagaan negara Kami mengamalkan Prinsip-prinsip Rukun Negara Pada setiap masa. LAGU GURU MALAYSIA Kami guru Malaysia Berikrar dan berjanji Mendidik dan memimpin Putra putri negara kita Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 .Dengan ini berikrar Mendukung terus cita-cita kami Terhadap tugas kami Dan menyatakan keyakinan kami Pada cita-cita murni pekerjaan kami Kami akan berbakti Kepada masyarakat Dan negara kami.

Pada Seri Paduka Kami tumpahkan setia Rukun Negara kita Panduan hidup kami semua Di bidang pembangunan Kami tetap bersama Membantu. membina Negara yang tercinta Amanah yang diberi Kami tak persiakan Apa yang kami janji Tunai tetap kami tunaikan Lagu & Lirik : Hashim Ahmad refleksi Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 .

aktiviti yang dijalankan Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 .

PANDUAN PENGGUNAAN BORANG PRAKTIKUM Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 .

HASIL KERJA HARIAN BORANG Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 .

TAKWIM SEKOLAH Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 .

BORANG KEHADIRAN PRAKTIKUM Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 .

BAHAGIAN B Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 .

PETA LOKASI. PELAN SEKOLAH & BILIK DARJAH Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 .

PELAN LOKASI PELAN SEKOLAH DAN BILIK DARJAH Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 .

SERI BUDIMAN II Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 .KEB.MAKLUMAT SEK.

VISI DAN MISI SEKOLAH KEBANGSAAN SERI BUDIMAN ii VISI Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 .

ko-kurikulum dan sahsiah melalui perkhidmatan pendidikan berterusan yang berkualiti selaras dengan arus teknologi maklumat dan alaf baru Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 . berilmu. berakhlak mulia.Membina insan berinovatif. kreatif dan bertanggungjawab. MISI Melahirkan murid-murid yang cemerlang dalam bidang akademik.

SENARAI NAMA STAF (AKADEMIK DAN SOKONGAN) SENARAI NAMA STAF (AKADEMIK) SENARAI NAMA GURU SESI PAGI Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 .

Protim 6 Zuhal/Sains 6 Musytari/KP. Shamsuddin Asiah Bt. Lajim Mohd Roslan B. Abdullah Nurul Aini Bt. Embong Ezdiani Bt. Kemahiran Hidup 4 Zuhrah/Matematik 4 Utarid/KP. Tuan Kechik Azlina Bt. Rahman Amran Bt. Nawi Che Nailah Bt. Tuan Othman Noor Azlina Bt. Taha Zuraini Bt. Ariffin Rosnah Bt. Pend. Sains KP. Jamaluddin Romarzila Bt Omar Mohamad Bin Sawal Nooraini Bt. Ali Rosmizawati Bt. Haji Seman Ismazilawati Bt. Zulkifli Norhayati Bt. Islam 4 Zuhal/BI 4 Musytari/Matematik 4 Marikh/Pend. Suleiman (GPK HEM) Wan Nor Rani Bt. Radziah Bt. Ismail Sazeli B. Mohd Tahir Norziah Bt. & Kaunseling Guru Data/EMIS Guru Data/SMM Guru disiplin S/U Peperiksaan S/U Akademik S/U HEM S/U Kokurikulum 6 Neptun/Penyelaras tahun 6 6 Uranus/KP. Samsudin Anida Bt. Noor Aris Suzana Bt. Yasin Azlina Bt. Bahasa Inggeris Guru ICT/ PSV Guru BM Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 . Abu Bakar Tuan Rohadi B. Awang Anita Bt. Mokhtar. Ismail Azmah Bt. Abdullah Khairul Asmadi B. Selamat Nor maryani Bt. Alfian Yusof Mohd Azley Bin Che Mat Azizah Bt Md. Ahmad Massirah Bt. Islam 4 Bumi/KP. Amarjan Siti Jamilah Bt. Othman Muhammad Harris Ong B. PSK 6 Marikh/Matematik 6 Bumi/BM/KH 6 Zuhrah/BM/KH 6 Utarid/BI 5 Uranus/Peny. Daud Zainab Zulaili Bt. Abd. Jasmani & Kesihatan KP. Atan Idris B.BIL. Md. Samad (GPK 1) Norisah Bt. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 NAMA Asma Bt. PSV/Peny. Matematik 5 Bumi 5 Zuhrah/BI 5 Utarid/Pend. Abd. PJK. Agama/ Penyelaras Surau KP. Sulaiman Zulfarihan Bt. Mijan Nur Syazwani Pong Bt. Hj. Wan Yusof (GPK KO-KU) Tuan Zarina Bt. Kajian Tempatan KP. Bahasa Melayu KP. & Kaunseling Guru Bimb. Abdullah Yusri Bin Karim Nor Hayati Bt. Agama Pend. Hamisan JAWATAN Guru Besar PK Kurikulum PK Hal Ehwal Murid PK Kokurikulum Guru Media Guru Bimb. Abdullah Tahir Noraishah Bt. PPSMI 5 Zuhal/Penyelaras tahun 5 5 Musytari/KP. Muzik 5 Marikh/KP.

SENARAI NAMA STAF (SOKONGAN) Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 .

PERATURAN-PERATURAN SEKOLAH Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 .

Mengambil tindakan segera terhadap aduan. Memastikan murid mendapat perhatian dan layanan sama rata 2. Menyediakan prasarana yang kondusif. 5. ceria dan selamat. cepat dan berhemah semasa berurusan. 5. Murid mendapat peluang untuk melibatkan diri dalam bidang kurikulum dan kokurikulum.Piagam Pelanggan Sekolah Kebangsaan Sri Serdang Kami warga sekolah berjanji akan:1. 3. teguran dan cadangan. Member layanan dan perkhidmatan yang mesra. Berganding bahu dan bekerjasama dengan anggota masyarakat dan warga pendidik dalam usaha memperkasakan sekolah kea rah kecemerlangan Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 . 4.

“Kecemerlangan Murid Kepuasan Kami” PANDUAN AM UNTUK STAF SEKOLAH ARAHAN AM • Selaku pegawai kerajaan guru adalah tertaluk kepada segala arahan yang terdapat dalam Perintah Am kerajaan. • Guru yang tidak hadir atau terpaksa datang lewat ke sekolah hendaklah memberikan kenyataan dan sebab – sebab yang wajar. • • • • • KEDATANGAN • • Jadual waktu belajar mesti dipatuhi seperti ditetapkan oleh pihak sekolah. Oleh itu semua guru dikehendaki membaca. Bertanggungjawab menjaga dan menjamin keselamatan murid ketika berada di sekolah dan menjaga harta benda sekolah. Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 . Meletakkan Kepentingan murid dan sekolah lebih daripada kepentingan diri dalam menjalankan tugas. Guru dikehendaki berada didalam kawasan sekolah 10 minit sebelum waktu persekolahan bermula dan merakam kehadiran semasa sampai dan sewaktu balik sekolah. memahami dan mematuhi Perintah Am tersebut • Guru hendaklah menghayati tatasusila profesion keguruan dan menjunjungnya sebagai satu profesion dan bukan sebagai satu perkerjaan semata – mata. Semua guru dan staf sokongan hendaklah mengamalkan dan menghayati prinsip – prinsip Perkhidmatan Cemerlang Guru hendaklah mengamalkan dan menghayati Falsafah dan Matlamat Pendidikan Kebangsaan. Guru juga mestilah memaklumkan kepada pihak sekolah dengan kadar segera supaya jadual waktu ganti dapat disediakan. Sentiasa mengamalkan kepimpinan yang berkesan dan dinamik serta cekap menjalankan tugas.

6.• Semua urusan peribadi guru hendaklah dibuat diluar waktu persekolahan kecuali dalam keadaan kecemasan • • Waktu persekolahan Hari Isnin Selasa Rabu Khamis Jumaat Masa(Sesi Pagi) 7.10 petang .10 petang 7.30 petang 1.6.15 petang .30 petang 1.10 petang .30 pagi -1.10 petang .10 petang 7.30 pagi .12.15 tgh Masa(Sesi Petang) 1.30 pagi -1.30 petang KELUAR KAWASAN SEKOLAH DALAM WAKTU PERSEKOLAHAN • Guru dan staf tidak dibenarkan meninggalkan kawasan sekolah dalam masa waktu persekolahan kecuali jika terdapat sesuatu perkara yang tidak dapat dielakkan atau arahan dari Jabatan Pendidikan/PPD dengan syarat mendapat kebenaran dari Guru Besar/Penolong Kanan • Guru dan staf dikehendaki mengisi borang kebenaran keluar dan ditulis dalam Buku Rekod Keluar.30 petang 1.6.6.6.30 pagi -1. Dapatkan tandatangan Guru Besar/Penolong Kanan.30 petang 2.10 petang 7. Sebelum keluar.30 pagi -1. Tetapi guru boleh dipanggil bertugas oleh Guru Besar Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 .10 petang .SJ/A(30) bertarikh 24 Disember 1993. guru diminta meninggalkan kerja bertulis untuk pelajar melalui Penolong Kanan. guru berkelayakkan mendapat cuti penggal sekolah untuk menggantikan cuti rehat. • CUTI • Cuti Rehat/Cuti Penggal Mengikut surat Pekeliling Kementerian Pelajaran KP(PP)0046.10 petang 7.

Cuti sakit yang dikeluarkan oleh doktor swasta tidak melebihi 14 hari dalam setahun.tidak melebihi sepertiga daripada jumlah cuti sesuatu tahun untuk menjalankan tugas-tugas selain daripada tugas mengajar. • • • • CUTI REHAT KHAS(CRK) • • CRK adalah cuti bergaji penuh untuk guru sahaja. Borang permohonan hendaklah dihantarke Jabatan Pelajaran Negeri 10 Minggu sebelum tarikh mula bercuti. Cuti melebihi 15 hari diluluskan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. CUTI SAKIT • Sijil sakit yang dikeluarkan oleh doktor swasta yang melebihi 2 hari berturut. Cuti Tanpa Gaji kakitangan bukan guru hanya boleh diberikan selepas habis semua cuti rehatnya. Cuti diluluskan oleh Guru Besar bagi temp[oh 7 hari Setahun. Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 . kelulusan adalah atas budi bicara Guru Besar bergantung atas keperluan sekolah. CRK bukan hak tetapi keistimewaan. Cuti Tanpa Gaji untuk tujuan keluar negara hanya boleh diambil sekali dalam masa 4 tahun. Kelulusan Cuti Tanpa Gaji yang tidak melebihi 14 hari setahun adalah diluluskan oleh Pengarah Pelajaran Negeri. • • CUTI TANPA GAJI • Mengikut Perintah Am Bab ‘C’ Cuti Tanpa Gaji boleh dipohon di atas sebabsebab persendirian yang mustahak. Cuti Sakit yang melebihi 90 hari setahun sama ada berterusan atau putus-putus akan dilaporkan ke Jabatan Pelajaran Negeri dan Kementerian Pelajaran Untuk menentukan pembayaran gaji.turut hendaklah disahkan oleh Pegawai Perubatan Kerajaan. Kelayakaan Cuti Tanpa Gaji ialah 30 hari bagi tiap-tiap genap tahun perkhidmatan tetapi tidak melebihi 180 hari.

PAKAIAN • Guru hendaklah berpakaian kemas. isteri. Tempoh cuti termasuk semua hari rehat dan hari pelepasan am. (Ahli keluarga terdekat bermaksud suami. anak-anak serta ibu bapa kandung kepada anggota keluarga berkenaan). Pakaian berbentuk seluar dan baju tanpa lengan tidak dibenarkan bagi guru perempuan. -…bagi menghadiri perperiksaan -…mengambil bahagian dalam olahraga/sukan(30 hari sahaja) -…Ahli majlis/ jawatankuasa pertandingan -…cuti urusan kematian ahli keluarga terdekat-diberi 3 hari sahaja untuk menziarahi dan membantu urusan berkaitan dengan kematian ahli keluarga terdekat.• Baki cuti boleh dikumpul bagi tujuan “GHS” sebanyak 120 hari (jika ada permohonan) sepanjang tempoh perkhidmatan. Sila isi borang permohonan yang ada di pejabat selewat-lewatnya 4 minggu sebelum tarikh bercuti. • Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 . Cuti ini bermula pada tarikh kematian…atau pada hari berikutnya jika kematian selepas waktu pejabat. CUTI KELUAR NEGERI • Semua guru yang hendak bercuti ke luar negeri mesti mendapat kelulusan dari jabatan. Salinan pengesahan kematian ahli keluarga perlu dikemukakan kepada Guru Besar untuk tujuan rekod. CUTI TANPA REKOD • • Cuti tanpa rekod boleh diambil 30 hari setahun Cuti tanpa rekod boleh diluluskan oleh Jabatan Pelajaran Negeri. sesuai dengan profesion keguruan dan masyarakat timur.

Ini termasuklah keselamatan harta benda di dalam bilik guru/ bengkel. Oleh itu guru hendaklah menggunakan masa tersebut di bilik guru/ bengkel untuk perkara-perkara berkaitan dengan pengajaran dan pembelajaran sahaja. kasut sukan atau getah tanpa tumit. • Guru tidak dibenarkan mempengaruhi atau memaksa pandangan / fahaman / pendapat / kepercayaan kepada guru ataupun pelajar atau staf sokongan yang lain. BILIK GURU/BENGKEL • Kebersihan dan keselamatan bilik guru / bengkel adalah menjadi tanggungjawab semua guru. baju trek atau jersi. Guru perempuan – Seluar trek/seluar panjang yang sesuai. • PERHUBUNGAN SESAMA GURU • Guru sewajarnya memupuk hubungan peribadi dan profesional yang baik dan sihat sesama guru dan sentiasa mengawal tutur kata dan tingkahlaku mereka.Seluar trek/seluar panjang yang sesuai. Guru yang mengajar Pendidikan Jasmani dikehendaki memakai pakaian yang sesuai. kemeja sukan. Guru lelaki .• Guru lelaki dikehendaki mempunyai potongan rambut dan panjang rambut yang sesuai. Juga diharapkan akan dapat mewujudkan perasaan kekitaan. • Guru hendaklah berada di dalam bilik guru/bengkel semasa tidak mengajar di kelas. kemeja-T. kasut sukan atau getah tanpa tumit. status sosial. kemeja-T. kelulusan dan sebagainya adalah tidak dibenarkan sama sekali wujud di sekolah ini. kemeja sukan. • Perhubungan yang berbentuk kumpulan yang berdasarkan kepada kaum. • Guru tidak digalakkan membenarkan pelajar berada dibilik guru Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 . sosial ekonomi. baju trek. Masa ini hendaklah dianggap sebagai ‘ non-teaching period’ dan bukannya ‘free period’.

• Apabila diarahkan untuk melaksanakan sesuatu tugas/arahan seperti menghadiri mesyuarat. pergi ke JPN . atau berkursus guru hendaklah mengambil tindakan sewajarnya. • JADUAL WAKTU • Guru tingkatan hendaklah menyediakan satu salinan jadual waktu untuk dipamerkan dalam kelas sendiri. Buku rekod ini hendaklah diserahkan ke Pejabat pada hari Jumaat atau hari akhir minggu berkenaan untuk tujuan semakan dan tandatangan oleh Guru Besar/Penolong Kanan. teliti dan lengkap.• Guru yang berada di dalam bilik guru/ bengkel hendaklah sama-sama bertanggungjawab memastikan suasana yang sesuai dan tidak mengganggu ketenteraman mana-mana pihak. TUGAS • Guru akan diberikan tugas berbentuk kurikulum. kokurikulum. Guru tidak boleh mengarah guru lain melaksanakan tanpa kebenaran pengetua. Guru tidak dibenarkan mengubah jadual waktu yang telah ditetapkan tanpa kebenaran Guru Besar. maka ia mesti sampai kepengetahuan Guru Besar. Buku Rekod mengajar hendaklah diserahkan ke pejabat pada hari terakhir tahun persekolahan. pentadbiran dan tugas khas. Laksanakan tugas yang diberikan dengan cekap . dedikasi dan bertanggungjawab. • • • Jika seseorang guru bercuti. Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 • . buku tersebut hendaklah diserahkan kepada Penolong Kanan / Guru Kanan. BUKU REKOD MENGAJAR • Guru bertanggungjawab menjaga keselamatan buku rekod mengajar kerana ianya merupakan SKT setiap guru kecuali guru bimbingan dan kauseling Semua butiran hendaklah diisikan dengan kemas. Jika tugas itu terpaksa dijalankan oleh pihak atas persetujuan sesama.

• • KESELAMATAN HARTA BENDA SEKOLAH • Semua guru dikehendaki memberi kerjasama sepenuhnya dalam menjaga keselamatan harta benda sekolah. • • Buku ini hendaklah sentiasa berada di pejabat Hal Ehwal Murid. • Jadual kedatangan pelajar hendaklah ditulis secara teratur. Sekiranya guru tingkatan tidak hadir. kemas dan ditanda pada setiap hari oleh guru tingkatan pada waktu pertama. Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 . Guru tidak dibenarkan membawa keluar Buku Kedatangan Pelajar.• Jadual waktu ganti hendaklah disediakan oleh S/U Guru Ganti dan ditandatangani oleh Pengetua/Penolong. bengkel dan lainlain • Semua guru hendaklah memastikan perabot di dalam kelas/ bilik-bilik khas tidak diubah/dialeh ke tempat lain. • Ketua Panitia hendaklah memastikan ada peraturan-peraturan. Pelajar yang tidak hadir selama 3 hari berturut-turut pada waktu persekolahan. • JADUAL KEDATANGAN PELAJAR • Setiap guru kelas bertanggungjawab memasukkan maklumat-maklumat yang diperlukan dan hendaklah memahami dan mematuhi kehendak-kehendak mengenainya yang tercetak di bahagian dalam kulit hadapan. Pelajar yang merosakkan harta benda sekolah samada dengan sengaja atau tidak sengaja hendaklah dibawa ke pengetahuan pihak sekolah. Mengenai penggunaan alat-alat dan bilik-bilik tertentu seperti makmal. ibu bapa / penjaga hendaklah dimaklumkan melalui telefon dan bertulis. Analisis mesti dibuat pada setiap akhir bulan dan akan disemak oleh guru Penolong Kanan HEM. Penyelaras Tingkatan bertanggungjawab menandanya.

makmal dan lain-lain) bertanggungjawab untuk menjaga bilik tersebut. Guru-guru berkenaan wajib hadir mengikut jadual yang ditetapkan. Jadual giliran bertugas pelajar hendaklah disediakan oleh guru tingkatan. MEMBELI BARANG • • • Pembelian barang untuk P&P dibuat melalui Ketua Panitia Ketua Panitia dikehendaki mengisi Nota Minta untuk tujuan tersebut. Alatan membersihkan kelas hendaklah digunakan dengan rapi dan disimpan ditempat yang selamat. Guru tidak dibenarkan berbincang dengan wakil-wakil firma atau penjual-penjual kecuali dengan kebenaran Guru Besar/Penolong. KEGIATAN KOKURIKULUM • • Semua guru akan ditugaskan menjadi penasihat kegiatan kokurikulum. PERGI KE JABATAN PELAJARAN/PEJABAT PENDIDIKAN DAERAH • Guru-guru tidak digalakkan pergi ke JPN atau PPD untuk urusan peribadi. Segala invois mesti ditandatangani oleh guru yang menerima dan direkodkan dalam buku stok dengan kemas. • • Guru Kanan / Ketua Panitia dan guru lain yang mempunyai bilik khas / tempat khas (bengkel. bilik kaunseling. PELAWAT • Semua pelawat DIMESTIKAN berjumpa dengan Guru Besar / Penolong Kanan terlebih dahulu. (120 minit seminggu) Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 . staf sokongan dan pelajar.KEBERSIHAN • Kebersihan kawasan sekolah adalah tanggungjawab semua guru.

Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 . Guru perempuan hendaklah berpakaian kemas. PENGGUNAAN ALAT-ALAT • • Mesti mendapat kebenaran ketua-ketua bahagian / penjaga stok. KEAHLIAN KELAB/PIBG • Yuran Kelab Guru tertakluk kepada keputusan mesyuarat dan menjadi tanggungjawab ahli menjelaskan yuran keahlian kepada bendahari kelab.PERHIMPUNAN SEKOLAH • Semua guru wajib hadir perhimpunan sekolah pada hari-hari dan masa-masa yang ditetapkan. Semua guru digalakkan menganggotai Badan Ihsan Anggota Jabatan • Pendidikan Selangor. Kehadiran guru adalah diwajibkan. • TANDA NAMA • Semua guru dan kakitangan sekolah hendaklah memakai tanda nama pada hari persekolahan dan majlis rasmi disekolah / diluar sekolah. Lagu Negeri dan Lagu Sekolah dengan penuh semangat. Guru diwajibkan hadir mesyuarat yang diadakan oleh Penolong Kanan / Ketua Panitia. Guru wajib menyanyi bersama pelajar . Guru lelaki hendaklah memakai baju kemeja berlengan panjang dan bertali leher. bersopan santun dan tidak memakai selipar / sandal. Alat-alat hendaklah digunakan dengan betul serta mengikut peraturan. • • • MESYUARAT GURU • Dari masa ke semasa Guru Besar akan memanggil mesyuarat guru.Lagu Negaraku.

TELEFON • Penggunaan telefon pejabat hanyalah untuk urusan rasmi sahaja dan hendaklah direkodkan. KUNCI • • Semua kunci mesti di simpan di pejabat pentadbiran sekolah. Sewaktu cuti penggal persekolahan semua kunci hendaklah diserahkan di pejabat pentadbiran sekolah. • Sekiranya pekeliling itu daripada Kementerian. Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 .• Bertanggungjawab sepenuhnya bagi memastikan alat-alat digunakan dan dikembalikan dalam keadaan baik. • ARAHAN DAN PEKELILING • Setiap arahan dan pekeliling yang dikeluarkan oleh Guru Besar hendaklah dibaca dengan teliti dan dipatuhi serta ditandatangani selepas membacanya dan disimpan di dalam fail khas. Jabatan Pendidikan / PPD guru hendaklah mengembalikan dengan segera ke pejabat sekolah setelah tindakan diambil. Guru dan kakitangan sekolah yang hendak menyimpan kunci mesti mendapat kebenaran bertulis dari Guru Besar. Jika rosak hendaklah dilaporkan dengan serta merta. • ACARA ATAU MAJLIS RASMI SEKOLAH • • Semua guru dikehendaki hadir dalam semua acara atau majlis rasmi sekolah Guru tidak dapat hadir kerana sebab – sebab yang tidak dapat dielakkan mestilah menyertakan surat tunjuk sebab.

BAHAGIAN C Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 .

RANCANGAN AKTIVITI KOKURIKULUM Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 .

SENARAI NAMA AHLI DAN KEHADIRAN Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 .

SALINAN BORANG PENYELIAAN DAN BIMBINGAN PENSYARAH DAN GURU PEMBIMBING (BORANG PR1) Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 .

RANCANGAN PROJEK/ PERANAN LAIN Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 .

LAPORAN PROJEK/ PERANAN LAIN Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 .

BAHAGIAN D Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 .

FORMAT DAN CONTOH PENULISAN JURNAL Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 .

LAPORAN JURNAL MINGGUAN Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 .

EDARAN SEKOLAH Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 .

CATATAN KEMAJUAN TINDAKAN SUSULAN Portfolio Praktikum KPLI-SR Matematik Ambilan Januari 2010 .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->