P. 1
Rancangan Pengajaran Harian Bahasa Melayu Edit

Rancangan Pengajaran Harian Bahasa Melayu Edit

|Views: 287|Likes:
Dipublikasikan oleh Nurul Ain

More info:

Published by: Nurul Ain on Oct 18, 2010
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/27/2014

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MELAYU Mata Pelajaran Tahun Hari Tarikh Masa Bilangan Murid Tema Tajuk

: : : : : : : Bahasa Melayu : Rabu 19 Ogos 2010 9.10 – 10.10 pagi (60 minit) 30 orang (L:10 orang : P:15 orang) Sambutan Perayaan Di Malaysia Sambutan Hari Raya Aidilfitri 5 Bestari

Hasil Pembelajaran Fokus Utama : 6.3 Membaca dan mengenal pasti isi utama dan isi sampingan daripada teks. Aras 1
i)

Membaca teks dan memaklumkan sesuatu maklumat mengikut keutamaan berdasarkan situasi.

Fokus Sampingan :

4.2

Mengemukakan komen yang sesuai berdasarkan pemerhatian, pengalaman, dan maklumat yang disampaikan oleh pihak lain. Aras 2 i) Memberikan komen dengan menghubungkaitkan pengalaman sedia ada.

Memberi komen dari aspek perbezaan sambutan perayaan dan mengaitkan dengan pengalaman yang sedia ada. Murid dapat mengenalpasti ayat tunggal dan ayat majmuk. dan membina ayat tunggal berdasarkan tugasan yang diberikan. murid-murid dapat: i) Membaca teks dengan sebutan dan intonasi yang betul. ayat tunggal dan ayat majmuk.8. Aras 3 i) Melengkapkan ayat. ii) iii) iv) Pengisian Kurikulum a) b) c) Ilmu Kewarganegaraan Penerapan nilai . 1 Membina dan menulis perkataan. Objektif Eksplisit : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran. Murid dapat mengemukakan dua isi utama dan dua isi sampingan petikan.

Metakognitif dan Kontekstual.ii) a) b) c) Kemahiran Bernilai Tambah Kecerdasan Pelbagai : Strategi Pengajaran : Kemahiran Generik : Interpersonal. kesabaran. . ketaatan. kesungguhan. Koperatif dan Kolaboratif. hormat menghormati. Kemahiran Berfikir iii) a) b) Penekanan Konsep 5P Penggabungjalinan Penyerapan : : Kemahiran Mata Pelajaran Nilai Ilmu : Membaca dan menulis : Pendidikan Islam dan Moral. Kemahiran Belajar. Pendidikan Muzik : Kesyukuran. visual-ruang. bertekad. perbincangan dan lembaran kerja. Pemerhatian. hubungan. kemaafan. c) e) Pengayaan Penilaian : : Membina ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan aktiviti yang diberikan. ziarah-menziarahi. tetamu. enak. muzik. : Pandidikan Islam dan Moral Kosa kata : gembira. Aktiviti menjawab soalan pemahaman. Intrapersonal.

KBT i. Pengetahuan Perlu Ada : Murid-murid mengetahui segala perjalanan aktiviti yang biasa dilakukan ketika menyambut Hari Raya Aidilfitri.contoh soalan : 1. . Kontekstual – mengubungkait dengan Aktiviti Pengajaran & Pembelajaran 1. Beberapa orang murid dipilih untuk melakonkan watak tersebut. Murid-murid ditayangkan dengan slaid gambar yang berdialog mengenai sambutan Hari Raya Aidilfitri. 3. Apakah yang ingin diceritakan berdasarkan dialog tersebut. PROSEDUR PELAKSANAAN PENGURUSAN PENGAJARAN-PEMBELAJARAN (PPP) BAHASA MELAYU Masa/Langkah Induksi Set 9. LCD. (5 minit) Isi Pelajaran Pengenalan Tajuk Tema : Sambutan Perayaan di Malaysia.mentafsir maklumat.Bahan Sumber Pengajaran dan Pembelajaran (BSPP) a) b) Bahan Elektronik / Bahan Bercetak / Bahan Autentik : Templat Pelajar : Tayangan slaid. Lembaran kerja. gambar.15 pagi. Contoh. Kemahiran belajarmenganalisis maklumat. komputer riba. Guru mengaitkan lakonan muridmurid tersebut dengan tajuk pelajaran 2.10 – 9. Catatan KG i.rakaman video.

pada hari ini. bersemangat Ilmu: Pendidikan Islam dan Moral BSPP: komputer riba. (iii) dan (iv) . gambar berdialog Langkah 1 9. LCD. 15 –9. 30 pagi. ICT Nilai: Berani. Guru menyuruh murid membaca i. (15 minit) Membaca petikan dan Petikan cerita “Sambutan Hari Raya Aidilfitri” 1. ii.(ii). yakin diri. Teori kecerdasan pelbagai – kecerdasan verbal-linguistik iii. pengalaman sedia ada. Kemahiran Belajar – Objektif: bertajuk ”Sambutan Hari Raya Aidilfitri” (i) . KG: 2. Guru memaparkan petikan cerita yang di atas skrin.

3. fokus dan teliti. .Gembira 2. Teori Kecerdasan Pelbagai – Kecerdasan verbal-linguistik. Nilai: Yakin diri. berani. interpersonal dan intrapersonal. Kosa Kata: 1.perbincangan mengenai isi petikan. bersemangat. Konstruktivisme – meneroka ii. Hubungan 3. Bertekad secara rawak untuk membaca petikan tersebut secara individu. Kemahiran Berfikir – mencungkil maklumat KBT: i. Murid diminta membentangkan maksud perkataan yang telah diperolehi. 5. petikan itu secara senyap. kerjasama. Guru memilih beberapa orang murid membaca kritis dan mentafsir maklumat ii. Ilmu: Teknologi Maklumat dan Komunikasi (TMK). 4. Guru menghitamkan beberapa perkataan pada petikan tersebut dan meminta murid-murid mencari maksud perkataan tersebut dengan menggunakan program e-kamus yang terdapat pada e-book secara berpasangan. Enak 5. Tetamu 4.

transferring 4. Guru berbincang bersama pelajar mengenai isi petikan. Kontekstual – cooperating(bekerjasama). apakah yang dilakukan oleh Suhaimi selepas itu ? 1. Selepas menunaikan Solat Sunat Hari Raya. 30 . (15 minit) Latihan 1 : Soal jawab 1. Murid diberi masa lima minit untuk (memindahkan). 3.applying . merangsang pemikiran berkualiti 3. KBT : i. Apakah juadah hari Raya yang disediakan oleh ibu Suhaimi ? 4.BSPP: Komputer riba. Guru memilih beberapa orang pelajar untuk menceritakan mengenai pengalaman mereka mengenai Sambutan Hari Raya Aidilfitri. 2.9. LCD. Apakah yang Suhaimi lakukan di pagi hari ? 2. Kemahiran berfikir – menjana idea.45 pagi. Mengapakah Suhaimi kepada murid untuk dijawab. Guru memaparkan soalan kefahaman Objektif : (iv) KG : i. ekamus Penilaian: Borang penilaian bacaan Langkah 2 9.

Kemahiran berfikirmenjana idea .interpersonal iii. Teori kecerdasan pelbagai. LCD.explain (menerangkan) Nilai : Kerjasama. guru akan berbincang jawapan tersebut bersama muridmurid. 1. Konstruktivismeexplore(meneroka). . Langkah 3 9. Setelah perbincangan mengenai menjawab soalan pemahaman. 5. Kemahiran belajarmendengar ii. Guru akan memilih beberapa orang murid untuk menjawab soalan tersebut di hadapan kelas. lembaran kerja.mendapat pujian daripada ayahnya? 5.45 – 9. guru dapat menilai dan murid yang tidak faham akan diberi aktiviti pemulihan dan murid yang telah memahami isi perbincangan akn diberikan aktiviti KG: i. kreatif Ilmu: Pendidikan Islam dan Moral BSPP: Komputer riba. Bagaimanakah suasana rumah Suhaimi apabila tetamu datang berkunjung ke rumahnya ? menyiapkannya dan murid dibenarkan berbincang bersama rakan. Kemudian.55 pagi. (mengaplikasi) ii. (10 minit) Latihan 2: Pemulihan Menjawab lembaran kerja Aktiviti penggayaan dan pemulihan.

hanya pembayang diberikan manakala untuk pelajar pemulihan. Kontekstualmemindahkan ii.Menyelesaikan silang kata berdasarkan panduan yang diberikan. .yang diberikan guru. Guru membahagikan pelajar kepada lima kumpulan mengikut kumpulan penggayaan dan kumpulan pemulihan. Teori kecerdasan pelbagai. Murid diminta menyelesaikan silang kata tersebut berdasarkan panduan yang diberikan.interpersonal Nilai: Berani. bantuan diberikan dengan meninggalkan beberapa huruf di silang kata tersebut. penggayaan. 4. KBT: i. berusaha BSPP: Komputer riba. 3. 2. Latihan 3: Pengayaan Menjawab lembaran kerja yang diberikan oleh guru Menyelesaikan silang kata dan membina ayat tunggal berdasarkan perkataan tersebut. fokus. LCD . Silang kata tersebut berbeza iaitu untuk murid penggayaan. yakin diri. Guru memberikan lembaran kerja berbentuk silang kata kepada murid untuk aktiviti penggayaan dan pemulihan. 3. Belajar cara belajarmengingat iii.

1. menjana idea Aktiviti penggayaan : Membina ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan 3. guru akan berbincang jawapannya bersama-sama pelajar. menganalisis maklumat. Kontraktivismemeneroka Objektif: (vi) . guru akan memilih beberapa orang pelajar untuk membentangkannya di hadapan kelas. KBT: i. KG: i.5. Murid diberi masa selama lima minit untuk menyelesaikannya dengan bantuan dan pemerhatian dari guru. Kemahiran berfikirmengumpul. Kemudian. 6. (15 minit) Tatabahasa – Melengkapkan ayat dan membina ayat tunggal dan ayat majmuk Aktiviti pemulihan : Melengkapkan ayat yang diberikan 2. Guru mengarahkan murid-murid untuk melengkapkan ayat bagi aktiviti pemulihan dan membina ayat tunggal dan ayat majmuk bagi aktiviti penggayaan. mempersembahkan ii.05 pagi. Kemahiran Belajarmenyusun maklumat. Kemudian. Langkah 4 9. Tugasan tersebut dibuat secara individu dan murid diberi masa selama lima minit untuk menyiapkannya.55 -10.

Guru mengedarkan salinan lirik lagu. mempersembahkan ii. Guru mengedarkan salinan lirik lagu.evaluate .interpersonal. Guru menutup isi pelajaran hari ini dengan membuat rumusan. rajin Ilmu: Pendidikan Moral BSPP: Lembaran tugasan Penutup 10. Kemahiran berfikirmembuat kesimpulan KBT: 4. Paparan rakaman video sambutan Hari Raya Aidilfitri. Kemahiran belajarmenilai maklumat. (5 minit) Penutup kognitif dan sosial 1. berdikari. Kontraktivisme.05 – 10.Guru memaparkan rakaman video sambutan Hari Raya Aidilfitri. Rumusan isi pelajaran. KG: i. intrapersonal Nilai: Fokus. berusaha. 3. 2. ii.perkataan dalam silang kata. Teori kecerdasan pelbagai.10 pagi. 1. 2. i.

bersemangat BSPP: Komputer riba. lembaran lirik lagu ii.(menilai) 5. Murid-murid menyanyikan lagu tersebut dengan penuh bersemangat. ICT . kesyukuran. LCD. Nilai: Kerjasama.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->