Kegunaan jalan raya

"Jalan raya merupakan proses pembukaan ruang trafik yang merentasi pelbagai rintangan geografi. Proses ini melibatkan pengalihan muka bumi, pembinaan jambatan, terowong, dan pengalihan tumbuh-tumbuhan. Pelbagai jenis jentera akan digunakan untuk proses ini." Kali ni aku nak cerita pasal kegunaan atau fungsi sebenar jalan raya. Sila baca dengan teliti, sebab aku suka mengarut dan merapu-rapu. Fungsi jalan raya kat Malaysia ni terlalu meluas, so kat sini aku akan senaraikan beberapa fungsi-fungsi sampingan . LUBUK REZEKI

Papan tanda boleh dijumpai hampir disetiap jalan di Malaysia ni. Tak kesah mana-mana jalan betul, pasti korang akan jumpa papan tanda ni. Disebabkan terlalu mudah dijumpai, maka ianya boleh dijadikan lubuk rezeki. Jadi, semua orang akan sebat besi untuk dijual di kedai timbang kilo. Tak kisahlah besi apa pun, kalau dah namanya besi, memang masyuk lah Nak-nak yang berat gila babi punya. Tak payah kerja sebulan lepas jual tu. Hahaha... Selain daripada kes kecurian, kes vandalisma juga banyak melibatkan papan tanda jalan ini. Mungkin diorang kurang berminat dengan besi. Dan mungkin juga papan tanda jalan .

Manalah taw kotkot diorang nak masuk berlumba dalam WRC ke. baik besar atau kecil. Mungkinlah. Mengawal laju Aku mengucapkan syabas kepada JKR sebab telah menurap jalan raya di Malaysia ni.. mamat ni begitu puas apabila berjaya mengangkat tayar hadapannya. Korang juga yang untung. Semua sibuk nak berlumba. Tapi kadang-kadang aku jadi pelik. aku tak kata ye eh.. Yang mempamerkan skill tunggangan juga apa kurangnya. Memecut dicelah-celah kesibukan jalan raya umpama pelesit kota. dari jentera sekecil basikal hinggalah jentera sebesar lori. Hahaha.LITAR LUMBA Spec jalan raya kat Malaysia ni juga mungkin mempunyai ciri-ciri sebuah litar lumba macam kat litar Sepang. Tanpa mengira had umur. . tak termasuk yang lain-lain lagi tu. Diorang berlumba mungkin nak test kecekapan handling diorang kot. hairan serta bingung. Kedai repair kereta gak untung pasal korang asyik kena tukar roda. Bagi golongan muda mudi yang bermotosikal. Tapi bila difikirkan balik.. Akhirnya pemandu di Malaysia akan mendapat pendidikan pemanduan bertaraf WRC. Lihat saja gambar diatas. mereka saling tak tumpah macam Valentino Rossi. mungkin ada hikmah sebab diorang buat macam tu. Hampir dimana-mana sahaja ada orang berlumba diatas jalan raya. Apahal diorang turap jalan raya time hujan tengah turun? Tak sekolah ke apa engineer yang bertugas tu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful