Kegunaan jalan raya

"Jalan raya merupakan proses pembukaan ruang trafik yang merentasi pelbagai rintangan geografi. Proses ini melibatkan pengalihan muka bumi, pembinaan jambatan, terowong, dan pengalihan tumbuh-tumbuhan. Pelbagai jenis jentera akan digunakan untuk proses ini." Kali ni aku nak cerita pasal kegunaan atau fungsi sebenar jalan raya. Sila baca dengan teliti, sebab aku suka mengarut dan merapu-rapu. Fungsi jalan raya kat Malaysia ni terlalu meluas, so kat sini aku akan senaraikan beberapa fungsi-fungsi sampingan . LUBUK REZEKI

Papan tanda boleh dijumpai hampir disetiap jalan di Malaysia ni. Tak kesah mana-mana jalan betul, pasti korang akan jumpa papan tanda ni. Disebabkan terlalu mudah dijumpai, maka ianya boleh dijadikan lubuk rezeki. Jadi, semua orang akan sebat besi untuk dijual di kedai timbang kilo. Tak kisahlah besi apa pun, kalau dah namanya besi, memang masyuk lah Nak-nak yang berat gila babi punya. Tak payah kerja sebulan lepas jual tu. Hahaha... Selain daripada kes kecurian, kes vandalisma juga banyak melibatkan papan tanda jalan ini. Mungkin diorang kurang berminat dengan besi. Dan mungkin juga papan tanda jalan .

tak termasuk yang lain-lain lagi tu. mamat ni begitu puas apabila berjaya mengangkat tayar hadapannya. Mengawal laju Aku mengucapkan syabas kepada JKR sebab telah menurap jalan raya di Malaysia ni. Kedai repair kereta gak untung pasal korang asyik kena tukar roda. Memecut dicelah-celah kesibukan jalan raya umpama pelesit kota. Hampir dimana-mana sahaja ada orang berlumba diatas jalan raya. hairan serta bingung. dari jentera sekecil basikal hinggalah jentera sebesar lori. Hahaha. mungkin ada hikmah sebab diorang buat macam tu. Diorang berlumba mungkin nak test kecekapan handling diorang kot. Tanpa mengira had umur.. Tapi kadang-kadang aku jadi pelik. Yang mempamerkan skill tunggangan juga apa kurangnya.LITAR LUMBA Spec jalan raya kat Malaysia ni juga mungkin mempunyai ciri-ciri sebuah litar lumba macam kat litar Sepang. Mungkinlah. Semua sibuk nak berlumba. Akhirnya pemandu di Malaysia akan mendapat pendidikan pemanduan bertaraf WRC. Manalah taw kotkot diorang nak masuk berlumba dalam WRC ke. . Tapi bila difikirkan balik. mereka saling tak tumpah macam Valentino Rossi.. aku tak kata ye eh. Bagi golongan muda mudi yang bermotosikal. baik besar atau kecil. Apahal diorang turap jalan raya time hujan tengah turun? Tak sekolah ke apa engineer yang bertugas tu. Lihat saja gambar diatas.. Korang juga yang untung.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful