P. 1
Tanaman Hiasan - Teknologi Pendidikan

Tanaman Hiasan - Teknologi Pendidikan

|Views: 242|Likes:
Dipublikasikan oleh alexiusbirai

More info:

Published by: alexiusbirai on Oct 24, 2010
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/10/2013

pdf

text

original

TEKNOLOGI PENDIDIKAN Pensyarah: En.

Julius Sogunting

NAMA: ALEXIUS BIRAI ANAK GAYAH
Institut Pendidikan Guru Malaysia, Kampus Keningau, SABAH KPLI ² KH ² JUN 2009 Pengkhususan : IJAZAH SARJANA MUDA PENTADBIRAN PERNIAGAAN (PEMASARAN) No. Kad Pengenalan: 811103-13-5469 No Matrik: 6713 E-Mail: alexiusbirai@gmail.com

NEXT

TANAMAN HIASAN TAHUN 5

NEXT

Home

Next

PEMBELAJARAN HARI INI
TANAMAN HIASAN
JENIS-JENIS TANAMAN HIASAN MEMILIH BIJI BENIH POKOK BUNGA SEMUSIM TEMPAT MENDAPATKAN BAHAN TANAMAN MENYEDIAKAN TAPAK PENANAMAN TEKNIK PENANAMAN POKOK UTAMA PENYELENGARAAN TANAMAN HIASAN

Previous

Home

Next

JENIS TANAMAN HIASAN
Pokok Naungan
Pokok Naungan ditanam untuk memberikan teduhan suatu tempat. Contohnya Pokok Tembusu, Beringin, dan Angsana

Previous Home Next POKOK RENEK Pokok renek banyak mempunyai batang dan cabang. Pokok Bunga Kertas dan Pokok Bunga Ixora. . Contohnya Pokok Bunga Raya.

Previous Home Next POKOK PALMA Contohnya Pokok Pinang Raja. Pokok Kelapa Gading dan Pokok Pingang Manila. .

Previous Home Next POKOK MEMANJAT / MENJALAR . . Contohnya Pokok Bunga Kembang Pagi dan Pokok Bunga Ros Jepun.

dan Pokok Bunga Zinnia.Previous Home Next POKOK BUNGA SEMUSIM Tanaman hiasan ini berbunga sekali sahaja. Contohnya Pokok Bunga Balong Ayam. . Pokok Bunga Keembung. Pokok Bunga Matahari. Pokok Bunga Butang.

cepat membesar. di taman serta makanan ternakan ‡Contoh rumput tikar Contoh rumput tikar . ‡Sebagai penutup bumi di padang.Previous Home Next POKOK BUNGA PENUTUP BUMI ‡Pokok ini halus dan kecil.jangka hayat yang sederhana dan warna hijau.

Previous Home Next KAKTUS Bunga yang mempunyai duri di batangnya. Contohnya Espestoa Lanata dan Cereus Peruvianus .

Biji benih ini diperoleh daripada induk yang telah matang. Ciri-ciri biji benih yang baik termasuklah: « Berisi « Matang « berbentuk normal « tiada tanda serangan penyakit « tidak mempunyai sebarang kecederaan .MEMILIH BIJI BENIH POKOK BUNGA SEMUSIM ´ Previous Home Next Pokok bunga semusim dibiakkan melalui biji benih.

bunga seperti yang telah dibincangkan tadi? .Previous Home Next Di manakah anda boleh mendapatkan bunga.

Previous Home Next SUMBER BAHAN TANAMAN .

Previous Home Next NURSERI .

Previous Home Next PENYEDIAAN TAPAK PENANAMAN .

Previous Home Next PENYEDIAAN LUBANG PENANAMAN .

Previous Home Next PENYEDIAAN LUBANG PENANAMAN .

Previous Home Next TEKNIK PENANAMAN POKOK UTAMA Menggali lubang ´ Mengisi lubang ´ Menanam ´ Sokongan ´ .

Previous Home Next PENANAMAN POKOK UTAMA GALI LUBANG 1M X 1M ATAU LEBIH Isi lubang dengan campuran tanah Membuat lubang kecil untuk menanam Pokok dibuat sokongan selepas ditanam .

.Previous Home Next SOKONGAN PADA POHON Sokongan pada pokok adalah amat penting supaya pokok yang baru ditanam tadi tidak tumbang kerana struktur tapak tadi belum kukuh.

Previous Home Next CONTOH SOKONGAN PADA POKOK .

Previous Home Next .

Previous Home Next PENANAMAN POKOK PAGARAN POKOK PAGARAN DITANAM DENGAN JARAK TERATUR Pokok pagaran dipangkas dengan teratur .

Previous Home Next Irscine Turnera BAHAN TANAMAN PLUG Portulaca .

Previous Home Next .

Previous Home Next PENYELENGARAAN Mengawal Mencantas Menyiram Merumput PENYELENGARAAN Mengembur Membaja .

Previous Home Next MENCANTAS Mencantas ialah aktiviti membuang bahagian tanaman yang tidak diperlukan. penyakit atau mati. .

Previous Home Next MERUMPUT Merumput dilakukan dengan tujuan menjadi pesaing tanaman rumput dan rumpai sekeliling batang pokok tanaman hendaklah dibuang dengan tangan atau dengan menggunakan peralatan yang sesuai seperti serampang tangan .

Previous Home Next MENYIRAM Penyiraman dilakukan 2 kali sehari bagi menyegarkan pokok .

Previous Home Next MENGGEMBUR Mengembur dilakukan dengan tujuan untuk membaiki saliran air dan nutrien di dalam tanah. .

Previous Home Next MEMBAJA Membaja dilakukan dengan tujuan untuk mengekal kesuburan tanaman dan membekalkan nutrien secara berterusan kepada tanaman Membaja boleh dilakukan sekali dalam 2 minggu Baja tiruan NPK (Nitrogen. kalium) atau baja organik boleh digunakan . Posforus.

siput dan kulat Kawalan boleh dilakukan secara terus dengan membuang serangga atau menggunakan racun yang dibenarkan dan mengikut prosedur yang betul .Previous Home Next PENGAWALAN Tanaman perlu dilindungi daripada musuh seperti serangga.

Previous Home Next PEMASUAN SEMULA « Kelebihan ² Tanaman menanam tanaman dalam pasu mudah dialihkan ² Tidak memerlukan kawasan yang luas ² Boleh disusun dengan susunan yang menarik « Kekurangan ² Terhad menanam tanaman dalam pasu kepada beberapa jenis tanaman kecil sahaja ² untuk tanaman jangka masa singkat sahaja ² perlu pemasuan semula apabila tanaman kurang subur .

Previous Home Next PEMASUAN SEMULA « Sebab ² Pasu Pemasuan Semula retak atau pecah ² Pasu terlalu padat dengan akar tanaman ² Tanaman terlalu besar atau terlalu merimbun ² Tanaman tidak lagi subur akibat kekurangan nutrien ² Tanaman kurang segar dan berpenyakit .

Previous Home Next PEMASUAN SEMULA « Menyediakan Medium Pemasuan ² ² ² ² Medium memasu terdiri dari i. Tanah loam ii. Sukat bahan medium dengan nisbah 3:2:1 atau 7:3:2 Gaulkan sehingga rata Tanah Loam 3 Bahan Organik 2 Pasir Sungai 1 . Bahan Organik iii. Pasir Sungai Semua bahan medium hendaklah ditapis agar menjadi lebih halus dan tidak mengandungi bahan asing.

besar leper dan bergantung kepada keperluan penggunaannya .Previous Home Next PEMASUAN SEMULA « Memilih ² Pasu Pasu boleh dibeli atau menggunakan semula pasu sedia ada ² Di pasaran terdapat beberapa jenis pasu Pasu tanah liat ¹ Pasu plastik ¹ Pasu seramik ¹ ² Pasu boleh didapati dalam pelbagai saiz . kecil.

Previous Home Next PEMASUAN SEMULA « Menyediakan Pasu ² Pilih jenis pasu yang sesuai dengan tanaman dan kedudukan letak pasu tersebut ² Pilih pasu yang lebih besar daripada pasu asal ² Jika menggunakan pasu baru . rendam dalam larutan formalin semalaman untuk membunuh bakteria ² Tutup lubang pasu dengan serpihan pasu atau dengan batu kelikir untuk menggelakkan medium keluar ketika menyiram . rendam semalaman dalam air ² Jika menggunakan pasu terpakai.

Previous Home Next PEMASUAN SEMULA « Langkah-langkah Pemasuan Semula « Memasu juga adalah proses memindahkan anak pokok daripada beg poli ke dalam pasu .

....Previous Home Next SOALAN PENGUKUHAN 1... Pokok bunga jejarum selalunya ditanam sebaris untuk dijadikan............ a) Akuatik b) Naungan c) Tanaman Semusim d) Pagaran .......

Tumbuhan yang paling sesuai di tanam di padang a)Tanaman Semusim b)Orkid c)Tanaman Penutup Bumi d)Tumbuhan Memanjat ´ .Previous Home Next 2.

merumput dan menabur baja kimia . meratakan dan menggemburkan tanah B. memetik dan memotong hasil sayuran D.Previous Home Next 3. Alatan diatas sesuai untuk« A. memotong dan mencabut rumpai C.

.

Previous Main .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->