TEKNOLOGI PENDIDIKAN Pensyarah: En.

Julius Sogunting

NAMA: ALEXIUS BIRAI ANAK GAYAH
Institut Pendidikan Guru Malaysia, Kampus Keningau, SABAH KPLI ² KH ² JUN 2009 Pengkhususan : IJAZAH SARJANA MUDA PENTADBIRAN PERNIAGAAN (PEMASARAN) No. Kad Pengenalan: 811103-13-5469 No Matrik: 6713 E-Mail: alexiusbirai@gmail.com

NEXT

TANAMAN HIASAN TAHUN 5

NEXT

Home

Next

PEMBELAJARAN HARI INI
TANAMAN HIASAN
JENIS-JENIS TANAMAN HIASAN MEMILIH BIJI BENIH POKOK BUNGA SEMUSIM TEMPAT MENDAPATKAN BAHAN TANAMAN MENYEDIAKAN TAPAK PENANAMAN TEKNIK PENANAMAN POKOK UTAMA PENYELENGARAAN TANAMAN HIASAN

Previous

Home

Next

JENIS TANAMAN HIASAN
Pokok Naungan
Pokok Naungan ditanam untuk memberikan teduhan suatu tempat. Contohnya Pokok Tembusu, Beringin, dan Angsana

Pokok Bunga Kertas dan Pokok Bunga Ixora. Contohnya Pokok Bunga Raya.Previous Home Next POKOK RENEK Pokok renek banyak mempunyai batang dan cabang. .

Pokok Kelapa Gading dan Pokok Pingang Manila. .Previous Home Next POKOK PALMA Contohnya Pokok Pinang Raja.

.Previous Home Next POKOK MEMANJAT / MENJALAR . Contohnya Pokok Bunga Kembang Pagi dan Pokok Bunga Ros Jepun.

Previous Home Next POKOK BUNGA SEMUSIM Tanaman hiasan ini berbunga sekali sahaja. Pokok Bunga Keembung. Contohnya Pokok Bunga Balong Ayam. dan Pokok Bunga Zinnia. . Pokok Bunga Matahari. Pokok Bunga Butang.

‡Sebagai penutup bumi di padang.Previous Home Next POKOK BUNGA PENUTUP BUMI ‡Pokok ini halus dan kecil. cepat membesar.jangka hayat yang sederhana dan warna hijau. di taman serta makanan ternakan ‡Contoh rumput tikar Contoh rumput tikar .

Previous Home Next KAKTUS Bunga yang mempunyai duri di batangnya. Contohnya Espestoa Lanata dan Cereus Peruvianus .

Biji benih ini diperoleh daripada induk yang telah matang.MEMILIH BIJI BENIH POKOK BUNGA SEMUSIM ´ Previous Home Next Pokok bunga semusim dibiakkan melalui biji benih. Ciri-ciri biji benih yang baik termasuklah: « Berisi « Matang « berbentuk normal « tiada tanda serangan penyakit « tidak mempunyai sebarang kecederaan .

bunga seperti yang telah dibincangkan tadi? .Previous Home Next Di manakah anda boleh mendapatkan bunga.

Previous Home Next SUMBER BAHAN TANAMAN .

Previous Home Next NURSERI .

Previous Home Next PENYEDIAAN TAPAK PENANAMAN .

Previous Home Next PENYEDIAAN LUBANG PENANAMAN .

Previous Home Next PENYEDIAAN LUBANG PENANAMAN .

Previous Home Next TEKNIK PENANAMAN POKOK UTAMA Menggali lubang ´ Mengisi lubang ´ Menanam ´ Sokongan ´ .

Previous Home Next PENANAMAN POKOK UTAMA GALI LUBANG 1M X 1M ATAU LEBIH Isi lubang dengan campuran tanah Membuat lubang kecil untuk menanam Pokok dibuat sokongan selepas ditanam .

Previous Home Next SOKONGAN PADA POHON Sokongan pada pokok adalah amat penting supaya pokok yang baru ditanam tadi tidak tumbang kerana struktur tapak tadi belum kukuh. .

Previous Home Next CONTOH SOKONGAN PADA POKOK .

Previous Home Next .

Previous Home Next PENANAMAN POKOK PAGARAN POKOK PAGARAN DITANAM DENGAN JARAK TERATUR Pokok pagaran dipangkas dengan teratur .

Previous Home Next Irscine Turnera BAHAN TANAMAN PLUG Portulaca .

Previous Home Next .

Previous Home Next PENYELENGARAAN Mengawal Mencantas Menyiram Merumput PENYELENGARAAN Mengembur Membaja .

penyakit atau mati.Previous Home Next MENCANTAS Mencantas ialah aktiviti membuang bahagian tanaman yang tidak diperlukan. .

Previous Home Next MERUMPUT Merumput dilakukan dengan tujuan menjadi pesaing tanaman rumput dan rumpai sekeliling batang pokok tanaman hendaklah dibuang dengan tangan atau dengan menggunakan peralatan yang sesuai seperti serampang tangan .

Previous Home Next MENYIRAM Penyiraman dilakukan 2 kali sehari bagi menyegarkan pokok .

.Previous Home Next MENGGEMBUR Mengembur dilakukan dengan tujuan untuk membaiki saliran air dan nutrien di dalam tanah.

Previous Home Next MEMBAJA Membaja dilakukan dengan tujuan untuk mengekal kesuburan tanaman dan membekalkan nutrien secara berterusan kepada tanaman Membaja boleh dilakukan sekali dalam 2 minggu Baja tiruan NPK (Nitrogen. kalium) atau baja organik boleh digunakan . Posforus.

Previous Home Next PENGAWALAN Tanaman perlu dilindungi daripada musuh seperti serangga. siput dan kulat Kawalan boleh dilakukan secara terus dengan membuang serangga atau menggunakan racun yang dibenarkan dan mengikut prosedur yang betul .

Previous Home Next PEMASUAN SEMULA « Kelebihan ² Tanaman menanam tanaman dalam pasu mudah dialihkan ² Tidak memerlukan kawasan yang luas ² Boleh disusun dengan susunan yang menarik « Kekurangan ² Terhad menanam tanaman dalam pasu kepada beberapa jenis tanaman kecil sahaja ² untuk tanaman jangka masa singkat sahaja ² perlu pemasuan semula apabila tanaman kurang subur .

Previous Home Next PEMASUAN SEMULA « Sebab ² Pasu Pemasuan Semula retak atau pecah ² Pasu terlalu padat dengan akar tanaman ² Tanaman terlalu besar atau terlalu merimbun ² Tanaman tidak lagi subur akibat kekurangan nutrien ² Tanaman kurang segar dan berpenyakit .

Pasir Sungai Semua bahan medium hendaklah ditapis agar menjadi lebih halus dan tidak mengandungi bahan asing. Sukat bahan medium dengan nisbah 3:2:1 atau 7:3:2 Gaulkan sehingga rata Tanah Loam 3 Bahan Organik 2 Pasir Sungai 1 .Previous Home Next PEMASUAN SEMULA « Menyediakan Medium Pemasuan ² ² ² ² Medium memasu terdiri dari i. Tanah loam ii. Bahan Organik iii.

Previous Home Next PEMASUAN SEMULA « Memilih ² Pasu Pasu boleh dibeli atau menggunakan semula pasu sedia ada ² Di pasaran terdapat beberapa jenis pasu Pasu tanah liat ¹ Pasu plastik ¹ Pasu seramik ¹ ² Pasu boleh didapati dalam pelbagai saiz . kecil. besar leper dan bergantung kepada keperluan penggunaannya .

rendam semalaman dalam air ² Jika menggunakan pasu terpakai. rendam dalam larutan formalin semalaman untuk membunuh bakteria ² Tutup lubang pasu dengan serpihan pasu atau dengan batu kelikir untuk menggelakkan medium keluar ketika menyiram .Previous Home Next PEMASUAN SEMULA « Menyediakan Pasu ² Pilih jenis pasu yang sesuai dengan tanaman dan kedudukan letak pasu tersebut ² Pilih pasu yang lebih besar daripada pasu asal ² Jika menggunakan pasu baru .

Previous Home Next PEMASUAN SEMULA « Langkah-langkah Pemasuan Semula « Memasu juga adalah proses memindahkan anak pokok daripada beg poli ke dalam pasu .

. Pokok bunga jejarum selalunya ditanam sebaris untuk dijadikan.................Previous Home Next SOALAN PENGUKUHAN 1. a) Akuatik b) Naungan c) Tanaman Semusim d) Pagaran .......

Tumbuhan yang paling sesuai di tanam di padang a)Tanaman Semusim b)Orkid c)Tanaman Penutup Bumi d)Tumbuhan Memanjat ´ .Previous Home Next 2.

meratakan dan menggemburkan tanah B.Previous Home Next 3. memotong dan mencabut rumpai C. memetik dan memotong hasil sayuran D. merumput dan menabur baja kimia . Alatan diatas sesuai untuk« A.

.

Previous Main .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful