PENGHARGAAN

Alhamdulillah, bersyukur ke hadrat Ilahi kerana dengan izin-Nya saya, Wan Khairina Binti Wan Ahmad, telah berjaya menyiapkan tugasan ini. Saya ingin merakamkan jutaan terima kasih kepada guru Sejarah saya iaitu, Puan Saudah binti Haron kerana telah memberikan tugasan ini kepada saya dan telah memberikan tunjuk ajarnya. Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada kedua ibu bapa saya kerana telah membantu saya untuk menyiapkan folio ini. Terima kasih juga ingin saya tujukan kepada Tuan Pengetua sekolah saya iaitu, Datin Hajah Ramlah binti Sudin, kerana telah mengizinkan saya untuk membuat folio ini semasa waktu persekolahan. Saya juga ingin mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada beberapa orang rakan saya yang turut menyumbang sedikit sebanyak dalam penghasilan folio ini iaitu Nor Amirah binti Mohd Alauddin, Ramiza Iylia binti Rozi, dan lain-lain lagi.

OBJEKTIF KAJIAN
Objektif kajian folio sejarah ini ialah saya boleh mengenal pasti sejarah/asal-usul sekolah saya. Oleh itu, saya dapat mengetahui tentang keistimewaan bangunan-bangunan yang terdapat di sekolah saya. Selain itu saya juga boleh memupuk rasa cinta dan bangga saya terhadap sekolah. Di samping itu, saya dapat mengamalkan nilai murni yang mewarisi bersama – sama dengan warga sekolah.

SEJARAH SEKOLAH
• • • Hasil cadangan Pejabat Zakat Dan Fitrah Negeri Perlis bagi memenuhi permintaan masyarakat terhadap Sekolah Agama khusus untuk pelajar perempuan Menggunakan rumah Imam Masjid Alwi Kangar iaitu Tuan Syeikh Abu Bakar Al- Asy’ari Berpindah ke Pengkalan Asam Kangar dikenali sebagai AlMadrasah Al-Alawiyah Lil Banat yang diterajui Ustaz Salleh bin Othman

Asal 1947


1957

Dipindahkan ke bandar Kangar berhampiran Masjid Alwi Kangar Menggunakan bangunan pejabat bekas penasihat British


1963

Dua blok baru telah dibina. Satu blok untuk sekolah dan satu blok asrama dibina di atas tanah seluas 2.8 ekar. Penuntutpenuntut terdiri daripada dalam dan luar negeri Perlis

1977 - 1995

• • • •

Kerajaan Pusat telah mengambil alih seluruh urusan pentadbirannya pada tahun 1977. Sejak dari itu sekolah ini dikenali dengan nama Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (Perempuan) Kangar. Pada 1983 pembinaan 2 blok bangunan baru Pembukaan kelas tingkatan enam aliran Usuluddin dan Syariah pada 1986 Pada 1987 sekolah dinaikkan ke kategori Gred A Pada 1993 dua buah bengkel jahitan dibina diikuti dengan pembinaan sebuah bangunan tambahan dengan 5 bilik darjah pada tahun 1995.

1998 1999 - 2001

• • • • • •

SPM 100% tanpa gred 3 25.9.1999 persaraan Pengetua, Pn. Fuziah bt Sani@Sanin Pn. Siti Zarah bt Hj Buhi lulusan B.A (Hons) Pengajian Islam UKM dan M.A Curriculum & Instructional, Western Michigan University U.S.A memulakan tugas sebagai Pengetua. 2 kelas aliran Sains Tulen Tingkatan 4 dimulakan mulai 1 Januari 2000. Johan memasak peringkat Kebangsaan Anjuran Syarikat Maggi. Lagu sekolah diperdengarkan pertama kali dalam Majlis Hari Anugerah Kecemerlangan Pelajar pada 9 Ogos 2001. Lagi ini ciptaan En. AhmadAbdul Malik dan lirik ditulis oleh Ustz. Siti Zarah, Ust. Hadzir dan Pn. Meriam. Mendapat Anugerah Asram Cemerlang buat kali Ke-2 Peringkat Negeri.

Lawatan DiRaja sempena Hari Anugerah Permata pada tahun 2004. Shamsudin bin Sharkosi ke Sek Men. Pertukaran Pengetua – Ustz. Men. • • • 2006 • • • • • • • 2007 • • • • • • . Rahim. Rahim mendapat Tokoh Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan. Keb. Pertukaran masuk pengetua baharu – Pn. Johan pertandingan Kuiz Pelancongan Peringkat Kebangsaan 2007. Agama Al-Manshoor (L) Pulau Pinang. Menaiktaraf bilik guru perempuan. Pertukaran masuk Pengetua baru – Ust. Siti Zarah Hj Buhi ke Sek. Pertukaran pengetua – Ust. Hj. SMKAP mendapat tembok baru daripada UPEN. Shamsudin bin Sharkoshi pada 1 Jun 2003. Kuala Lumpur pada 31 Mei 2003. Wakaf baru untuk pelajar. Berita Harian – Nor Hafizah bt Abd. Membina tempat menunggu gantikan pondok Lambaian Puteri. Keb. Perasmian Dewan Az-Zahra’. • • • 2002 . Menaiktaraf bilik mesyuarat. Hjh Ramlah bt Sudin pada 16 Mac 2006. Johan Kalimatus Sobah peringkat Kebangsaan tahun 2005 – Norjannah bt Othman. bilik guru cemerlang dan makmal sains. Kelulusan Pembinaan bangunan tiga tingkat. Johan pertandingan Pantun peringkat Negeri Perlis. Permulaan pembinaan 2 blok 3 tingkat RMK-9.2005 • • Pelajar sekolah ini Norhafizah bt Abd. Pendawaian semula asrama dan blok tingkatan 3. ‘Best Presentation’ Program Toyota Eco Youth Peringkat Kebangsaan. Menaiktaraf tandas lama menjadi tandas VIP. Perasmian SUrau Az-Zahra’.• Anugerah Cemerlang Mac Donald’s.

00 yang dibuka oleh Yang Teramat Berhormat Datuk Sheikh Ahmad bin Muhammad Hashim.M.J. Dibuka oleh Yang Teramat Mulia Tunku Abdul Rahman Putra Al Haj Ibni Almarhum Sultan Abdul Rahim Shah K. dan Perdana Menteri Persekutuan Tanah Melayu.K.N. P. dan J. P.P Menteri Besar Perlis.Pada 6 Syaaban 1383 Hijrah. bersamaan 2 Januari 1963 terbinanya bangunan madrasah dan asrama ini didirikan oleh Kementerian Pembangunan Luar Bandar Persekutuan Tanah Melayu dan diberikan wang berjumlah 2 700 000. LENCANA SEK0LAH .D.N.

. sosial dan ekonomi. Islam adalah satu cara hidup yang sempurna bukan sekadar dalam hal-hal ibadat malah meliputi politik.Hijau Pendidikan Islam sebagai asas pendidikan di sekolah ini.

juga melambangkan salah satu warna pilihan rasulullah S. Oleh itu. semua pihak bertanggungjawab untuk mencorakkan kain putih tersebut sebaik-baiknya.Merah Keberanian menggambarkan bahawa pelajar sekolah ini cukup tabah dan bersemangat dalam menghadapi cabaran menuntut ilmu dunia dan akhirat juga melambangkan pelajar sekolah ini tidak mengenal erti kecewa dan putus asa.W bahawa islam . Kuning Melambangkan sekolah ini terletak di dalam negeri yang mempunyai sistem pemerintahan beraja. 13 Jalur Putih Pelajar sekolah ini datang dari segenap pelusuk negeri dan diibaratkan kain putih yang mesih bersih.A. Kuning Pemerintahan beraja Al-Quran dan Bumi Replika Al-Quran dan Bumi berada ditengah menggambarkan kehidupan di dunia yang sempurna mesti berlandaskan kita suci Al-Quran mengandungi panduan yang lengkap untuk mengurusakan kehidupan di bumi. Hijau Melambangkan keislaman.

kemahiran dan pengajian Islam berdasarkan Al-Quran dan Al-Sunnah bagi membentuk sikap. keperibadian dan pandangan hidup sebagai hamba Allah yang mempunyai tanggungjawab untuk .merupakan agama rami negeri ini dan ajaran islam sebagai asas pendidikan sekolah. kemahiran. Falsafah Pendidikan Islam Pendidikan Islam adalah satu usaha untuk menyampaikan ilmu.

Rujukan . masyarakat. alam sekitar dan negara ke arah mencapai kebaikan di dunia dan kesejahteraan abadi di akhirat. Kami juga ada membuat catatan ringkas tentang apa yang kami telah analisis mengenai sekolah kami.membangun diri. 2. Pemerhatian Saya dan rakan-rakan telah membuat satu pemerhatian di kwasan sekolah. Kami telah berjalan ke kawasan sekeliling bagi meninjau keadaan bangunan sekolah dan mengumpul maklumat-maklumat mengenai sekolah kami. Kaedah kajian yang telah saya gunakan dalam penghasilan folio ini ialah : 1.

Az-Zahra. beriman. dan anjung warisan SMKAP yang menempatkan beberapa maklumat tentang sekolah. berakhlak dan berbakti. Saya telah mendapatkan rujukan dari majalah sekolah.com FALSAFAH ISLAM Melahirkan cendekiawan muslimat mukminat yang berilmu.edu. Melayari Laman Sesawang di Internet Bagi mendapatkan maklumat tambahan tentang sekolah.Saya juga ada melakukan rujukan bagi mendapatkan maklumat yang lebih terperinci mengenai sekolah.kangar. 3. saya ada melayari laman sesawang sekolah saya iaitu http://www. .bpi.smkap.

OBJEKTIF Mendidik pelajar-pelajar dengan pendidikan Islam supaya menjadi orang beriman. .MATLAMAT Matlamat Pendidikan Sekolah ini ialah ke arah melahirkan diri pelajar yang baik dan sempurna. Insan yang baik ini akan menjadi warganegara Malaysia yang memiliki serta menghayati ciri-ciri kehidupan berlandaskan iman dan takwa. bertakwa dan berilmu dengan akaram Islam dengan cara kehidupan yang bertamadun.

Menyediakan pelajar-pelajar bagi membolehkan mereka melanjutkan pelajaran dalam bidang ilmu pengetahuan dan institusi pengajian tinggi dalam dan luar negeri dan pengajian tinggi dalam dan luar negeri dan mereka ini kelak dapat memberikan sumbangan yang lebih besar dan berkesan untuk kepentingan agama. Menyediakan pelajar-pelajar dengan pendidikan bagi membolehkan mereka memainkan peranan dalam masyarakat sesuai dengan kemampuan mereka terutama dalam bidang yang berkaitan dengan agama Islam.Menyediakan pelajar-pelajar dengan pendidikan yang boleh membantu mereka untuk mencapai kebaikan di dunia dan akhirat. bangsa dan negara. PIAGAM PELANGGAN .

Sentiasa berusaha mewujudkan suasana pembelajaran yang kondusif dengan memberi penekanan kepada kebersihan. Berusaha melaksanakan pengajaran dan pembelajaran yang berkualiti dengan mengamalkan metodologi yang terkini dan berkesan. .Melaksanakan tugas dan tanggungjawab selaras dengan kehendak Falsafah Pendidikan Kebangsaan dan hasrat Jabatan Pelajaran Negeri Perlis serta Kememterian Pelajaran Malaysia. keceriaan dan keselamatan. Menyediakan pelajar dengan pendidikan yang komprehensif agar pelajar mempunyai daya saing dan jati diri yang tinggi.

LAGU SEKOLAH Sekolah kami ceria wajahnya Kasih abadi tersemat di hati Kami pelajar-pelajar puteri Menuntut ilmu dunia ukhrawi Al-Quran menjadi panduan Nabi Muhammad menjadi teladan Beriman berilmu bertaqwa Inilah visi sekolah kami . bangsa dan negara. mempunyai akal budi dan jati diri yang tinggi. Sanggup mendepani cabaran globalisasi demi menegakkan agama. berketrampilan serta berdaya saing menjelang tahun 2010. MISI SMKAP Menyediakan pendidikan untuk melahirkan insan solehah yang berilmu.VISI SMKAP Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (P) Kangar menjadi pelajar yang akademik dan sahsiahnya cemerlang. beramal dan berakhlak mulia.

Mariam Abd. Rahim BENDERA SEKOLAH Kuning Melambangkan sekolah ini terletak di dalam negeri yang mempunyai sistem pemerintahan beraja. juga melambangkan salah satu warna pilihan rasulullah S. Ustaz Hadir Sibon. Hijau Melambangkan keislaman.Cemerlang dunia cemerlang akhirat Inilah matlamat SMKAP Akhlak mulia kami hayati Semoga Allah akan berkati Ciptaan : En.W yang melambangkan bahawa Islam merupakan agama rasmi . Pn. Ahmad Abdul Malik Lirik : Ustazah Siti Zarah Buhi.A.

negeri ini dan ajaran Islam sebagai asas pendidikan sekolah. ILMU ASAS TAKWA .

Tahun 1986 Mula membuka tingkatan 6 Usulludin dan Syariah. Satu bangunan dijadikan asrama dan sebuah lagi dijadikan kelas. Tahun 1981 Bangunan baru sekolah mampu menambah tiga lagi bilik darjah. PENGETUA SEKOLAH .INFRASTRUKTUR Tahun 1963 Dua blok bangunan dibina. Tahun 1988 Dua blok bangunan baru dibina. Tahun 1993 Dua buah bengkel jahitan dibina Tahun 1995 Mendapat bangunan tambahan yang mampu menyediakan lima bilik darjah.

Batu 21 Jalan Kodiang Bilangan Adik Beradik : Anak bongsu daripada 3 beradik Pendidikan : SK Sri Putih : SMKA Naudhatul Hasanah Meleleh.Nama : Datin Hajjah Ramlah Binti Sudin Tarikh Lahir : 23 Jun 1953 Alamat : 909. Kedah : Maktab Mahmud Alor Setar : Universiti Kebangsaan Malaysia : Fakulti Pengajian Islam : Jabatan Bahasa Arab dan Pendidikan Islam Kelulusan : Sarjana Muda Suami : Datuk Abdullah Bin Mat Akhir Anak : Nor Khairani : Mohd Khairil Anwar : Mohd Kharil Hadi : Nurul Huda : Nurul Hana Pengalaman Mengajar : SMK Khai Johari : SMK Yan : SMK Pulau Nyior : SMK Sik : SMK Ayer Hitam : SMK Sanglang . Kampung Seberang.

: SMK Ayer Hitam (PK Kokurikulum) : SMK Pulau Nyior (Penolong Kanan) : SMKAP Kangar (Pengetua) Sifat-sifat Istimewa : Seorang yang prihatin tentang pelajar-pelajarnya : Penyayang : Sentiasa memahami akan sikap anak muridnya TOKOH GURU .

Taman Dato’ Setia. Bil. Sarawak. Kuching. Bangi Pengalaman Mengajar : SMK Sanglang (2001 – 2003) : SMKAP (2004 – sekarang) Jawatan yang Disandang : 1) Guru Tingkatan 2 Sumaiyah Di SMKAP 2) Guru Data Sistem Maklumat Murid 3) Guru Badar 4) Guru Pembangunan Sahsiah Murid 5) Guru Penasihat Persatuan Bahasa Arab 6) Guru Penasihat Puteri Islam 7) Guru IMTIAZ 5 Mata Pelajaran yang Diajar : Bahasa Arab Hobi : Berfikir No. 2) Sekolah Rendah Kebangsaan Putra.Nama : Nadiah Binti Yunos Keturunan (Asal) : Melayu (Thailand) Tarikh Lahir : 27 Jun 1976 Umur : 34 tahun Alamat : No. Telefon : 019-4784130 Prinsip Hidup : Sabar dan bersyukur dalam hidup Sifat Istimewa : Seorang yang penyayang dan penyabar . Perlis. Jordan 6) Maktab Pengurusan Islam. Adik Beradik : 7 orang Pendidikan : 1) Sekolah Rendah Bantuan Rakyat Tupong. 3) Maktab Mahmud. Jalan Kaki Bukit. Alor Setar. 01000 Kangar. Kangar. Kedah 4) Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (P) Kangar 5) Al-Bayt University.26.

Setelah bertungkus-lumus. Sekolah ini mempunyai tenaga pengajar yang mencukupi dan berwibawa. akhirnya kajian ini dapat disiapkan dalam tempoh masa yang telah ditetapkan. saya berasa begitu berbangga kerana telah bersekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (P) Kangar.Alhamdulillah. Banyk yang dapat saya pelajari daripada kajian yang telah dijalankan. Melalui kajian ini. Peranan guru sangat .

12 .penting bagi memastikan kejayaan sesebuah institusi sekolah sebagai pemangkin budaya ilmu dalam kalangan pelajar dan masyarakat. Saya dapat mengetahui dengan lebih mendalam mengenai sejarah sekolah. Ini dapat menanam rasa setia dan bangga dengan identiti sekolah.6478 . Sekolah ini juga menyediakan pelbagai kemudahan yang mencukupi dan selesa untuk semua warga sekolah. FOLIO SEJARAH : SEKOLAHKU Nama : Wan Khairina Binti Wan Ahmad Tingkatan : 2 Sumaiyah No I/C : 961007 .

............... ....... Perlis Jenis Pengetua Lokasi Nama singkatan SMKAP Kangar Laman web SMKAP Kangar Telefon 04-9760336 Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (Perempuan) Kangar (SMKA (P) Kangar) ialah sebuah sekolah menengah kebangsaan agama yang terletak di tengah-tengah bandar Kangar.Pemeriksa : Puan Saudah Haron T.... Perlis dan berhampiran Masjid Syed Alwi..... ensiklopedia bebas......... LAMAN WEB : Sekolah Menengah Agama Perempuan Kangar Dari Wikipedia Bahasa Melayu....... .......... .... Lompat ke: pandu arah.............. gelintar Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (P) Kangar Ditubuhkan 1947 Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Datin Hajjah Ramlah bt Sudin Kangar.....Tangan ........Tangan Murid Pemeriksa T...

Sekolah ini telah diwujudkan sebelum zaman merdeka lagi dan dikenali sebagai AlMadrasah Al-Alawiyah Lil Banat. Diambil daripada "http://ms.org/wiki/Sekolah_Menengah_Agama_Perempuan_Kangar" Kategori: Sekolah menengah agama di Malaysia | Sekolah menengah di Perlis . Sekolah ini merupakan sekolah agama yang mempunyai pelajar perempuan sahaja.wikipedia. Sekolah ini juga merupakan salah sebuah sekolah yang cemerlang di Perlis selain SMK Derma.

.

.

Aziz Umur : 18 tahun Tarikh Lahir : 21 Jun 1992 .TOKOH PELAJAR Nama : Arifah Binti Abd.

AJK Tingkatan Persatuan Matematik (2006) . Ketua Biro Protokol Majlis Kepimpinan Pelajar (2009) 5. 2A. Men. Agama (P) Kangar : sekarang > Intec. Bendahari Rumah Saidatina Asma’ (2009) 4. Penolong Bendahari Koperasi SMKAP Berhad (2008) 8. Perlis. AJK Tingkatan 3 Persatuan Sains (2007) 10. BHD 6. Adik Beradik : 4 orang (anak yang ke-3) Alamat : P/S 790. Naib Pengerusi Persatuan Bahasa Arab (2009) 2. Pengarah Projek 1 PKS (2008) 7. Pengurus Besar Marjan IMTIAZ SDN.Tempat Lahir : Hospital Besar Kangar Nama Bapa : Abd. 01000 Kangar. Aziz Bin Sulaiman Pekerjaan Bapa : Juruteknik Nama Ibu : Bunga Binti Mat Jasin Pekerjaan Ibu : Suri rumah Bil. AJK Tingkatan 4 PPIM (2008) 9. Keb. Naib Pengerusi Persatuan Bahasa Melayu (2009) 3. 1A-) Anugerah Dan Pencapaian : 2006 > Anugerah Pekerti Terpuji Tingkatan 2 2007 > Anugerah Mithali Tabung Haji 2009 > Anugerah Pelajar Cemerlang Kokurikulum Menengah Atas 2009 Sempena Hari Anugerah Permata II > Anugerah Permata IMTIAZ Percubaan SPM Jawatan Yang Pernah Disandang : 1. Jalan Santun. Shah Alam Pencapaian Akademik : UPSR > 4A 1B : PMR > 9A : SPM > 11A (8A+. Pendidikan : 1999-2004 > Sekolah Kebangsaan Santan : 2005-2009 > Sek. UiTM Kampus Seksyen 17. Lorong Surau.

11. Penolong Ketua Tingkatan 2 Sumaiyah (2006) Ketua Tingkatan 1 Siti Aisyah (2005) No. 12. Telefon : 013-4178647 Cita-cita : Bioteknologi Prinsip Hidup : Yakin pada Allah dan percaya pada diri Kantin SMKAP .

Perpustakaan SMKAP Asrama SMKAP .

Pejabat SMKAP Surau SMKAP .

Tempat Parkir SMKAP Makmal Komputer SMKAP .

Dewan Makan SMKAP Dewan Az-Zahra SMKAP .

Bengkel Kemahiran Hidup SMKAP .

Pelajar-pelajar 2 Sumaiyah PERKEMBANGAN FIZIKAL dan INFRASTRUKTUR Jumlah Guru – 69 orang Jumlah Staf Sokongan – 19 orang Jumlah Murid – 800 orang ke atas Contoh Kemudahan Yang Terdapat di SMKAP : • • • • • • • • • • • • • Makmal sains Bengkel Kemahiran Hidup Bilik Tayang Dewan Az-Zahra Perpustakaan Gelanggang Bola Jaring Dewan Syarahan Kantin Bilik Jahitan Bilik Seni Bilik Pendidikan Islam Surau Tempat parkir .

• • • Dewan makan Bilik memasak Dataran Kejat SENARAI KANDUNGAN TAJUK Tajuk kajian Senarai Kandungan Penghargaan Objektif Kajian Kaedah Kajian Hasil Kajian Rumusan Lampiran Rujukan HALAMAN .

LOKASI SEKOLAH • Jalan Persiaran Jubli Emas KEGUNAAN • DAHULU – Pejabat Penasihat British • SEKARANG – Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (P) Kangar TAJUK : .

RUJUKAN Orang sumber • .

No.-Mohd Ridzuan Bin Mahmud. • Internet -http://www. 01000 Kangar. . Perlis.smkapkangar. jilid XIII.my • Majalah Sekolah -Az-Zahra. Taman Teratai. tahun 2009 • Tempat Kajian -Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (P) Kangar. 28 Lorong 1. 41. Perlis.edu. Behor Latih.bpi. 01000 Kangar. Persiaran Jubli Emas.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful